• 8 GB v mobilniku

    SGH-i310 je prvi moblinik z vgrajenim trdim diskom kapacitete 8 GB, ki ga bo Samsung na evropskem trgu začel ponujati v drugi polovici letošnjega leta. Količina pomnilnika zadostuje za približno 2000 skladb, kar je več kot primerljivo s kapacitetemi predvajalnikov MP3 z vgrajenim trdim diskom. Mobilnik je združljiv s tehnologijami GSM, GPRS in EDGE.

    Objavljeno: 7.3.2006
  • AOL odpira AIM

    Podjetje America Online je v ponedeljek izdalo zbirko orodij, ki razvijalcem omogočajo razvoj lastnih odjemalcev in dodatkov za klepetanje po protokolu AIM. AOL se je s tem korakom želel odločneje spopasti s konkurenčnimi orodji podjetij Yahoo, Microsoft in Google, ki ogrožajo dominanten položaj AOL Instant Messengerja.

    Objavljeno: 6.3.2006
  • Vodafone zapušča Japonsko

    Največji mobilni operater na svetu Vodafone Group zaključuje pogajanja s ponudnikom internetnih storitev Softbankom o prodaji svoje japonske enote, ki se ubada s poslovnimi težavami. Vrednost posla naj bi bila precej večja kot 4,9 milijarde funtov (trilijon funtov), kolikor je znašal predmet pogovorov med podjetji pred več kot letom dni. Knjigovodska vrednost Vodafonove japonske enote ta hip znaša okoli 2 trilijona jenov. Tiskovni predstavniki podjetja Softbank za zdaj ne dajejo izjav. Vodafonove delnice so takoj po objavi novice poskočile za 8,3 odstotka, kasneje pa so še nekoliko narasle.

    Objavljeno: 6.3.2006
  • ODF Alliance

    35 podjetij, univerz in različnih organizacij po vsem svetu je sklenilo zavezništvo ODF Alliance, ki bo skrbelo za promocijo odprtega zapisa pisarniških datotek OpenDocument Format (ODF). Pobudnik ustanovitve zavezništva je IBM, med soustanovitelji pa najdemo številna zveneča imena, npr. Sun Microsystems, Novell, Red Hat, Opera Software, EMC Corporation, Corel Corporation in seveda tudi OpenOffice.org. ODF Alliance bo skrbel za izobraževanje sodelavcev vladnih organizacij, skrbnikov IT in posameznikov, ki jim bo predstavil prednosti, ki jih prinaša zapis OpenDocument Format. ODF bo omogočal nemoteno izmenjavo dokumentov med vladnimi službami in posamezniki tudi ob zamenjavi tehnologije.

    Objavljeno: 6.3.2006
  • Brezplačna baza Oracle 10g

    Oracle je objavil dokončno različico brezplačne baze podatkov Oracle Database 10g Express Edition (XE), s katero želi razširiti krog uporabnikov. Nov izdelek je na voljo za 32-bitno okolje Windows in sisteme Linux, z njim pa Oracle odgovarja predvsem na podobne izdelke glavnih tekmecev, kot sta Microsoft in Oracle, posredno pa tudi na čedalje močnejše izdelke z odprto kodo. Oracle Database 10g XE je Oracle najavil že jeseni, od tedaj pa je razvojno različico preneslo k sebi več sto tisoč uporabnikov. Oracle je brezplačno različico omejil na tak način, da lahko uporabniki v podatkovni zbirki hranijo največ 4 GB podatkov, deluje le na enem procesorju in podpira največ 1 GB pomnilnika na strežniku, sicer pa vsebuje vse ostale lastnosti večjih izdelkov.

    Objavljeno: 5.3.2006
  • Video novosti iz Pinnacla

    Podjetje Pinnacle Systems je predstavilo novosti na področju predvajanja, zajemanja in obdelave zvočnih in video posnetkov na osebnih računalnikih. Prva novost so kartice Pinnacle PCTV Dual DVB-T Pro PCI in PCTV Dual Sat Pro PCI, ki omogočajo sprejemanje in snemanje TV programov, ki se prenašajo prek digitalnih zemeljskih (DVB-T) in satelitskih (Sat) povezav. Obe kartici vsebujeta dvojne sprejemnike, kar pomeni, da lahko denimo en program spremljamo na računalniku, z drugega pa snemamo posnetke.

    Objavljeno: 5.3.2006
  • Vodafone v visoki ločljivosti

    Podjetje Vodafone je napovedalo prihod novega telefona 904SH, ki se lahko pohvali z 2,4-palčnim zaslonom, ki premore ločljivost kar 640x480 pik (VGA). Novi telefon školjkaste oblike ima obenem tudi digitalni fotoaparat z autofokusom in ločljivostjo 3,2 milijona pik, podporo za prostorski zvok in prostor za pomnilniške kartice MiniSD. Telefon ima tudi zanimivost - algoritem OKI Face Recognition Sensor, ki omogoča razpoznavo obrazov in s tem odpravlja potrebo po identifikacijski številki PIN. Telefon podpira javo, skupaj z visoko ločljivostjo zaslona pa pomeni, da bo zelo zanimiva platforma za večpredstavne vsebine in igre.

    Objavljeno: 4.3.2006
  • BlackBerry rešen s poravnavo

    Podjetje Research In Motion (RIM), ponudnik storitev in mobilnih naprav BlackBerry, je doseglo izvensodno poravnavo z družbo NTP, ki je družbo RIM tožilo zaradi kršitve patentov. RIM bo podjetju NTP v enkratnem znesku plačalo odškodnino v višini 612,5 milijonov dolarjev, s tem pa bodo dobili tudi licenčno pravico za uporabo servisa BlackBerry v sedanji obliki. S tem se je končala nekajmesečna napeta zgodba, v kateri je RIM kar dvakrat na sodišču izgubil pravdo, trmasto vztrajanje na lastnih stališčih pa je po mnenju analitikov celo ogrozilo nadaljnji obstoj servisa in morda celo podjetja v celoti. Mnogi menijo, da bi RIM moral doseči dogovor že precej prej, zato so začeli zlasti v ZDA številni uporabniki ozirati po alternativah. Poravnava zapira to poglavje in omogoča družbi RIM dostop do sedanjih in bodočih patentov družbe NTP.

    Objavljeno: 4.3.2006
  • Kitajski sistem domen

    Kitajska pripravlja vzporedni sistem domenskih imen obstoječemu sistemu, s katerim želi na splet privabiti čim več kitajskih uporabnikov. Uvesti želi domene v kitajščini in tako dostop do interneta približati Kitajcem, ki ne govorijo angleščine - dominantnega jezika na internetu. Na ta način želi svoje državljane tudi spodbuditi, da kupijo več domen. Kitajska je s 110 milijoni uporabnikov sicer že danes druga največja uporabnica interneta, vendar ta številka ni velika, če jo primerjamo s celotnim številom Kitajcev.

    Objavljeno: 3.3.2006
  • Oracle vstopa na področje iskalnikov

    Oracle je predstavil nov spletni iskalnik za iskanje podatkov v podjetjih, s katerim izziva dosedanje ponudnike na tem področju, zlasti družbo Google. Prvi mož Oracla, Larry Ellision je izjavil, da želi Oracle postati s tem izdelkom v podjetjih tisto, kar je Google dosegel pri preiskovanju javno dostopnih spletnih strani. Izdelek se imenuje Oracle Secure Enterprise Search (SES) in je namenjen iskanju podatkov po notranjih informacijskih virih v podjetjih, kot so podatkovne baze, intraneti, portali in elektronska pošta. Oracle je bil še posebej pozoren na posebnosti rabe v podjetjih, tako da je pri novem iskalniku SES v ospredju predvsem varnost, uporabniki pa lahko vidijo le podatke, do katerih imajo ustrezne avtorizacije. Orodje bo na voljo maja, Oracle pa še ne komentira o cenovni politiki.

    Objavljeno: 3.3.2006
  • HP-jevi prenosniki za zabavo

    Hewlett-Packard je predstavil nove modele prenosnikov Pavilion in Presario, ki so namenjeni pretežno domači rabi in zabavi. Novi modeli Pavilion dv5000, Pavilion dv8000 in Presario V5000 temeljijo na najnovejših procesorjih Intel Core Duo, bogati večpredstavni opremi (za doplačilo so na voljo tudi TV sprejemniki HP ExpressCard) posebnost pa je priložena programska oprema video servisa Vongo, ki bo uporabnikom v ZDA omogočala mesečno naročnino ali nakup filmov prek interneta.

    Objavljeno: 3.3.2006
  • Blu-ray iz Samsunga že aprila

    Samsung bo že aprila začel s prodajo svojih zapisovalnikov s tehnologijo Blu-ray. Gre za modele SH-B022A (vgradni) in SE-B026A (zunanja enota), ki podpirajo zapisovanje na nosilce Blu-ray velikosti 25 GB oziroma dvoslojne z zmožnostjo zapisovanja 50 GB. Samsung bo v enote vgrajeval tako modre, kot rdeče laserje, kar pomeni, da bo z istim zapisovalnikom mogoče zapisovati tudi na nosilce DVD in CD. Zapisovanje na najzmogljivejše nosilce bo potekalo s hitrostjo 2x, kar znaša 9 MB/s. Uradna cena še ni določena.

    Objavljeno: 3.3.2006
  • AMIS bo menjal lastništvo

    Podjetje Medinet d.o.o., ki posluje pod blagovno znamko AMIS, je podpisalo pogodbo o nameri za prodajo, podrobnosti o prodaji pa bodo znane šele približno v mesecu dni. S tem korakom želijo s pomočjo dotoka svežih kapitalskih virov pospešiti investicije v nove tehnologije in lastno infrastrukturo na področjih IP telefonije, razvezave lokalne zanke (triple play storitve) in brezžične tehnologije.

    Objavljeno: 2.3.2006
  • Dellovi novi prenosniki

    Dell je predstavil dva nova prenosnika z najnovejšimi Intelovimi procesorji Core Solo in Core Duo, ki sta namenjena manjšim podjetjem in domači rabi. Nova modela Inpsiron E1505 in E6400 sta izrazito večpredstavno usmerjena prenosnika, saj lahko poleg predvajanja glasbe, filmov in fotografij omogočata tudi spremljanje TV programov prek opcijskega TV sprejemnika. Večpredstavne vsebine so na voljo tudi kadar operacijski sistem še ni zagnan, saj imata prenosnika posebne tipke za upravljanje vsebin. V ta nam je tudi vgrajen bralnik za pet različnih tipov pomnilniških kartic, na katerih so lahko shranjene vsebine.

    Objavljeno: 2.3.2006
  • Symantec varuje uporabniške podatke

    Podjetje Symantec je predstavilo novo orodje za arhiviranje in izdelavo varnostnih kopij podatkov za končne uporabnike, ki nosi ime Norton Save & Restore. Izdelek temelji na tehnologiji programa Ghost, ki je namenjen profesionalni rabi, omogoča pa hrambo vseh tipov podatkov ter povrnitev stanja računalnika tudi v primeru, ko operacijski sistem ne deluje. Za domačo rabo prijazni so novi čarovniki, ki poskrbijo tako za optimalno izrabo prostora, kot tudi načrtovanje urnikov izdelave varnostnih kopij. Norton Save & Restore podpira zapisovanje podatkov na številne pomnilniške nosilce, kot so CD in DVD zapisovalniki ter zunanji pomnilniški nosilci (ključi, diski,...). Podatki so lahko po potrebi šifrirani z geslom in s tem varno zaščiteni pred neavtoriziranimi osebami.

    Objavljeno: 2.3.2006
  • Zanimiv popravek

    Pred časom se je med posodobitvami operacijskega sistema Windows XP pojavil zelo zanimiv popravek, ki je v nekaterih avstralskih zveznih državah spremenil dan prestavitve urinih kazalcev na poletni čas. Razlog za spremembo so igre Commonwealtha, ki se bodo marca letos odvijale v avstralskem Melbournu. Nekatere države, med drugim New South Wales, Victoria, Australian Capital Territory in South Australia and Tasmania bodo tako kazalce namesto ob koncu marca prestavile šele prvo nedeljo v aprilu.

    Objavljeno: 1.3.2006
  • Veliki dominirajo trg mobilne telefonije

    Rast trga mobilne telefonije je v letu 2005 dosegla 21 odstotkov, saj je bilo prodanih preko 816 milijonov aparatov, pri čemer je šest največjih proizvajalcev – Nokia, Motorola, Samsung, LG, Sony Ericsson in Siemens/Benq – obvladovalo 80 odstotkov trga, ugotavlja Gartnerjeva raziskava. Pri tem se je Nokiin tržni delež ponovno pričel dvigovati in znaša 35 odstotkov, čeprav je podjetje pred nekaj leti obvladovalo preko 40 odstotkov. Motorola se je utrdila na drugem mestu s 17,8 odstotka, medtem ko Samsung prvič po več letih ni pokazal rasti tržnega deleža. LG in Sony Ericsson sta se nekoliko dvignila na okrog 7 odstotkov, medtem ko je Siemens/Benq prvič padel pod 5 odstotkov, vendar je podjetje v fazi prestrukturiranja, tako da se lahko še spremeni.

    Objavljeno: 1.3.2006
  • Nokia zamuja z izdelki zaradi DRM

    Nokia je potrdila, da njihov najbolj pričakovan aparat zadnjih let, Nokia N91, zamuja zaradi težav z vpeljavo zaščite avtorskih pravic. N91 namreč vključuje kar 4 GB velik disk, podobnega kot so ga imeli Applovi iPod miniji in je namenjen predvsem poslušanju glasbe. Hkrati N91 podpira tudi skoraj vse obstoječe načine brezžičnih povezav; krajevno bluetooth in WiFi, preko omrežja pa GSM, GPRS, EDGE in UMTS na štirih frekvenčnih spektrih.

    Objavljeno: 1.3.2006
  • Začetek za ADSL2+

    Z začetkom marca je Telekom Slovenije prek partnerskih podjetij SiOL, Voljatel in Amis začel ponujati novo storitev širokopasovnega dostopa do interneta, ki temelji na standardu ADSL2+. Naročniki katerega koli od SiOL-ovih paketov se tako lahko po novem odločijo za hitrost 10 in 20 Mb/s v smeri proti naročniku, v drugo smer pa komunikacije potekajo s hitrostjo 768 Kb/s. Pomemben del SiOL-ove prenovljene ponudbe je tudi polno razvezan dostop, ki ga dopuščajo vsi paketi, tudi paketa Solo in Duo Študent.

    Objavljeno: 1.3.2006
  • Sony Ericssonovi telefoni za bloge

    Sony Ericsson je napovedal strateško sodelovanje z družbo Google, ki bo omogočalo uporabnikom telefonov objavljanje informacij neposredno v bloge in iskanje prek mobilnega iskalnika Google. Novi telefoni K610, K790 in K800 imajo vgrajeno programsko opremo, ki omogoča naročnikom servisa Blogger.com pošiljanje in objavljanje večpredstavnih novic neposredno iz mobilnega telefona. Google pa je hkrati postal privzeti iskalnik za nove in vse bodoče telefone proizvajalca. K610 je sicer UMTS telefon, K790 podpira omrežja GPRS/EDGE, K800 pa omrežja UMTS in GPRS. Slednja imata vgrajen tudi digitalni fotoaparat s 3,2 milijoni pik, samodejnim ostrenjem in bliskavico.

    Objavljeno: 1.3.2006
  • Apple Mac Mini z Intelom, iPod Hi-Fi

    Apple je predstavil nov dodatek za predvajalnike iPod in novo generacijo računalnikov Mac Mini, ki temeljijo na Intelovih procesorjih. iPod Hi-Fi je nov komplet, ki vsebuje v istem ohišju ojačevalnik in kvalitetne zvočnike, predvsem pa ležišče za predvajalnik iPod, ki ga s tem spremeni v hišini Hi-Fi sistem. Celota ima še dodatni vhod za iPode, ki ne podpirajo nameščanje na podnožje, posebnost pa je ta, da lahko deluje tudi na baterije. Predvajalnik lahko krmilimo z daljinskim upravljavcem Apple Remote, v ZDA pa bo na prodaj za 350 dolarjev.

    Objavljeno: 1.3.2006
  • Prodaja računalnikov v Sloveniji rahlo raste

    Analitska družba IDC je objavila rezultate o prodaji računalnikov na Intelovi platformi v zadnjem četrtletju leta 2005 v Sloveniji. Po dokaj nestabilnih mesecih v začetku leta 2005 se je prodaja konec leta pričakovano zopet povečala in presegla številke iz enakega obdobja leta 2004. Prodanih je bilo skupno 11,9% (v vrednosti 9,5% več) več računalnikov kot letu pred tem. Nadaljeval se je trend zmanjševanja povpraševanja po namiznih računalnikih (-5,5% kosovno, -8,1% zneskovno) in povečanja po prenosnikih (+65,3% kosovno in +39,1% zneskovno). Rahlo je rasla tudi prodaja strežnikov (+16,2%). Zadnje četrtletje 2005 je bilo zaradi novoletnih praznikov kar za 43,2% bolj donosno kot tretje četrtletje, kjer so po padcu v začetku leta prodajalci zopet doživeli manjše sušno obdobje.

    Objavljeno: 28.2.2006
  • Apple in Microsoft v večpredstavni ofenzivi

    Sodeč po neuradnih informacijah in namigovanjih na internetu naj bi Apple in Microsoft v kratkem predstavila nove prenosne naprave, ki so naslednja razvojna stopnja na področju mobilne večpredstavnosti. Podatki so sicer skopi in ne preveč zanesljivi, toda vse kaže da gre za zmogljive naprave, ki so nekakšen hibrid doslej različnih izdelkov. Apple kot že običajno do zadnjega skrbno skriva podatke o novosti, zato namigovanja segajo od novega video iPoda z zaslonom občutljivim na dotik, do povsem novega tabličnega računalnika in celo navadnega prenosnika. Nekaj virov navaja tudi možnost, da bi Apple utegnil predstaviti večpredstavni predvajalnik z vgrajenim mobilnim telefonom ali hibridni ročni računalnik.

    Objavljeno: 28.2.2006
  • Muzej na gostovanju

    Muzej starih računalnikov in druge računalniške opreme, ki smo jo pri Monitorju zbirali dolga leta, gostuje. Do 23. marca ste vabljeni v Kiberpipo, Kersnikova 6, kjer je razstavljenih nekaj zanimivih primerkov.

    Objavljeno: 28.2.2006
  • PMA 2006 - digitalna fotografija gre naprej

    Proizvajalci fotoaparatov, v prvi vrsti digitalnih, ki so že nekaj časa v ospredju, so na sejmu PMA 2006 predstavili svoja najnovejša "orožja" za letošnjo sezono. Vse več je digitalnih fotoaparatov SLR, predvsem takih za zmernejšo ceno, proizvajalci pa se še naprej trudijo zapolniti ponudbo na drugih tržnih nišah, kot so kompaktni in ultra lahki modeli ter poceni modeli z zmogljivejšimi objektivi.

    Objavljeno: 27.2.2006
  • Windows Vista - uradno 6 različic

    Microsoft je uradno objavil imena šestih različic okolja Windows Vista, ki bodo nared v drugi polovici letošnjega leta. Za poslovno rabo bosta tako na prodaj različici Windows Vista Business in Windows Vista Enterprise. Zmogljivejša različica Vista Enterprise bo na voljo le lastnikom pogodb Software Assurance in Enterprise Agreement, vsebovala pa bo dodatna orodje Windows BitBlocker Drive Encrypton za strojno podprto šifriranje podatkov na diskih, kar bo nudilo večjo stopnjo varnosti, kot v drugih različicah. Vista Enterpise bo vsebovala tudi odjemalca za navidezne računalnike Virtual PC Express in podsistem za poganjanje programov, ki so napisani sicer za okolje Unix.

    Objavljeno: 27.2.2006
  • Marca ADSL2+

    Družba Telekom Slovenije bo s 1. marcem začela tržiti ADSL2+, ki jo bo kot grosist ponujala ponudnikom internetnih storitev in operaterjem, ki imajo s Telekomom sklenjene ustrezne pogodbe. Kmalu bodo znani tudi ceniki, po katerih bodo ponudniki internetnih storitev tehnologijo ADSL2+ zaračunavali tudi končnim uporabnikom. V začetku bo Telekom Slovenije ADSL2+ omogočal v 200 vozliščih po Sloveniji, kasneje pa nato pa bo omrežje postopoma širil.

    Objavljeno: 26.2.2006
  • Trojanski konj po naročilu

    V podjetju Panda Software so odkrili "kompleksen sistem za ustvarjanje škodljive programske opreme", ki posameznikom omogoča naročilo trojanskih konjev po meri za nekaj manj kot tisoč ameriškid dolarjev. Za to vsoto kupec ne dobi le trojanskega konja, ampak tudi posebno storitev, ki spremlja širjenje okužbe, v ceno pa so vključene tudi nadaljnje spremembe kode, ki so potrebne, če trojanskega konja zazna protivirusna pogramska oprema.

    Objavljeno: 26.2.2006
  • Google Page Creator

    Nova Googlova storitev Page Creator je namenjena hitremu ustvarjanju preprostih spletnih strani, ki jih Google hrani na lastnih strežnikih in jim dodeli naslov v obliki http://uporabniskoime.googlepages.com. Uporabniški vmesnik je preprost in omogoča spreminjanje barv, pisav ter poravnav in vstavljanje slik, povezav ter seznamov. Izbiramo lahko med 4 različnimi postavitvami strani in 41 slogovnimi predlogami, na strežniku pa imamo na razpolago 100 MB prostora. Tako kot za večino preostalih Googlovih spletnih storitev tudi za Page Creator potrebujemo račun Google Account.

    Objavljeno: 25.2.2006
  • Milijarda je padla

    Applova glasbena trgovina iTunes Music Store je presegla magično mejo milijarde prodanih skladb in tako še enkrat več dokazala, da trenutno nima prave konkurence. V zadnjih dneh je Apple s posebnimi akcijami še dodatno spodbujal prodajo glasbe, najbolje pa jo je odnesel Alex Ostrovsky, ki je za 99 centov poleg skladbe Speed of Sound angleške skupine Coldplay prejel še iMaca z 20-palčnim zaslonom, 10 iPodov in bon za nakup skladb v iTunes v vrednosti 10.000 dolarjev. Po njem bodo celo poimenovali štipendijo na priznani akademiji Juilliard School. Vsekakor najbolje naložen dolar.

    Objavljeno: 25.2.2006
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji