• Prenosniki odslej tudi s 100 GB

    Toshiba je predstavila prvi 2,5-palčni disk, ki zmore hraniti 100 GB podatkov, mejo, ki jo prenosniki doslej niso dosegali. Disk ima gostoto 65 Gb na kvadratni palec površine, kar so dosegli z uporabo novih tankih premazov z magnetno snovjo ter novo generacijo bralno-pisalnih glav. Kljub temu, da so morali višino glav nad površino diskov zmanjšati, so za skoraj polovico povečali odpornost na pospeške, saj disk načelom preživi tudi 325G, ob tem pa porabi 20% manj energije kot dosedanji modeli. Vmesnik je ATA-6, hitrost vrtenja pa 4200 vrtljajev na minuto. Na prodaj bo poleti za ceno okoli 1.100 dolarjev.

    Objavljeno: 25.4.2004
  • Creative z novimi predvajalniki MP3

    Podjetje Creative Labs je predstavilo nove predvajalnike digitalne glasbe, ki se lahko pohvalijo z večjim pomnilnikom in skromnejšimi merami, kot doslej. Creative MuVo Slim je nov predvajalnik, ki je debel komaj 7,6 mm, kljub temu pa vsebuje 256 MB RAM in celo radijski sprejemnik. Predvajati zna posnetke MP3 in WMA, vmesnik do računalnika pa je USB 2.0. Izmenljiv akumulator nudi 17 ur neprekinjenega predvajanja. Druga novost je MuVo Tx, ki je narejen v obliki pomnilniškega ključa USB, tokrat tudi v izvedbo s 256 MB. Tehta le 43 gramov, kljub skromnim meram pa se lahko pohvali z modro osvetljenim zaslonom LCD.

    Objavljeno: 25.4.2004
  • Olympus AZ-1

    Olympus je predstavil nov žepni digitalni fotoaparat AZ-1, ki premore tipalo s tremi milijoni pik in zelo skromne mere. AZ-1 namreč meri le 9,4 x 6,7 x 2,2 cm, premore pa poseben optični sistem >>zložljivih leč<<, podoben kot pri Minolti DiMAGE X in Sonyu DSC-T1. S tem omogoča kar trikrat optični zum, za boljše rezultate pa pripomore kar 23 vnaprej pripravljenih načinov slikanja. Posebnost je brez dvoma velik, 2,5-palčni zaslon s kar 210.000 pikami, trikrat bolj kontrasten kot tekmeci, s širokim zornim kotom, s čimer je ob vgrajenem predvajalniku slik namenjen tudi kot prenosni predvajalnik slik in celo predstavitev. Olympus fotoaparatu prilaga miniaturno priklopno postajo, ki omogoča prenos podatkov v računalnik, hkrati pa skrbi za polnjenje vgrajenega akumulatorja. Za zdaj je na prodaj le na Japonskem, kasneje tudi drugod.

    Objavljeno: 25.4.2004
  • Microsoft z manjšim dobičkom od predvidenega

    Microsoft je v zadnjem četrtletju dosegel dobiček v višini 1,32 milijarde dolarjev, kar je znatno manj od 2,14 milijard v enakem obdobju 2003. Glavni razlog za slabši izplen delničarjev je poravnava z družbo Sun, za kar so porabili domala 2 milijardi ter kazen Evropske Unije zaradi monopolnega delovanja v Evropi. Kljub vsemu je dobiček še vedno zelo visok glede na stanje v računalniški industriji, Microsoft pa je tudi uspel povečati promet glede na 2003 - iz 7,84 na 9,18 milijarde dolarjev.

    Objavljeno: 24.4.2004
  • Network Associates postaja zopet McAfee

    Podjetje Network Assoicates želi povečati svojo prepoznavnost, zato so se odločili vnovič preimenovati v McAfee, kot je ime glavni družini izdelkov. Sočasno so se odločili prodati skupino izdelkov za varnost in omrežno upravljanje Sniffer, ki ga bo za 275 milijonov dolarjev kupila skupina investicijskih podjetij ter v ta namen ustanovila novo družbo z imenom Network General. Na ta način želijo prestrukturirati podjetje in pričeti nov prodajni cikel, predvsem pa povečati prihodke. Družba je zadnjem četrtletju ustvarila 217 milijonov dolarjev prometa in dosegla dobiček po številnih ne prav blestečih kvartalih.

    Objavljeno: 24.4.2004
  • Intel postavlja standard za 3D grafiko

    Skupina podjetij na čelu z Intelom pripravlja nov standard, s katerimi želijo poenotiti zapis za 3D grafiko. V združenju z imenom 3D Industry Forum (3DIF) sodelujejo tudi druga priznana podjetja, kot so Adobe, Microsoft in Boeing, skupni zapis pa naj bi poenotil predstavitev 3D modelov in grafike v številnih izdelkih s področja CAD, animacije, pa tudi spletne predstavitve. Standard ima ime Universal 3D (U3D), snovalci pa si želijo, da bi postal nekakšen MP3 za 3D grafiko, odprt kot standard in podprt v številnih programih, začenši s spletnimi brskalniki. 3DIF bo U3D kmalu tudi predlagala za uvrstitev v skupino standardov ISO, sodelujejo pa tudi z združenji ECMA in ETSI. Prvi predvajalniki bodo na voljo v drugi polovici leta, ko bodo nared tudi knjižnice in razvojni moduli za vključitev v druge programe.

    Objavljeno: 24.4.2004
  • Microsoftova odprta koda

    Pri Microsoftu so v začetku aprila objavili kodo za eno od svojih razvojnih orodij. To so doslej storili prvič in tako javnosti dali vpogled v svojo arhitekturo in tehnologijo.

    Objavljeno: 23.4.2004
  • Linux vam zaenkrat ne prihrani denarja

    Nadgradnja sistemov v podjetjih z Linuxom je morda draga, saj ne gre zgolj za nadgradnjo, ampak so s tem povezani še mnogi drugi stroški, pravijo raziskovalci podjetja The Yankee Group, ki so pri projektu sodelovali z družbo Sunbelt, sponzorjev pa niso imeli.

    Objavljeno: 23.4.2004
  • Sonyjev novi DSC-T11

    Japonska družba Sony je predstavila nov lahki digitalni fotoaparat z oznako T11.

    Objavljeno: 22.4.2004
  • Cakewalk Guitar Tracks Pro 3

    Podjetje Cakewalk je profesionalnim producentom in kitaristom ponudilo nov program Guitar Tracks Pro 3, ki omogoča večkanalno snemanje, mešanje in urejanje zvoka v studiih in doma.

    Objavljeno: 22.4.2004
  • Teleinfos 2004 odprl vrata

    V sredo, 21. aprila, se je v ljubljanskem Cankarjevem domu pričela osrednja sejemsko-izobraževalna prireditev iz področja telekomunikacij v Sloveniji, Teleinfos.

    Objavljeno: 22.4.2004
  • Novi prenosniki Apple

    Apple je predstavil nove prenosnike PowerBook in iBook - predvsem so jim namenili zmogljivejše procesorje in nekoliko povečali pomnilne in grafične zmogljivosti.

    Objavljeno: 22.4.2004
  • Sun ponovno z javanskimi strežniki

    Podjetje Sun Microsystems namerava ponovno okrepiti svojo ponudbo na področju javanskih programskih strežnikov.

    Objavljeno: 21.4.2004
  • W3C odpravila težave s standardom DOM

    Organizacija World Wide Web Consortium (W3C), ki predlaga in izdaja standarde na področju spletnih tehnologij, je predlagala uporabo standarda na področju dela s prvinami spletne strani Document Object Model (DOM) Level 3.

    Objavljeno: 21.4.2004
  • Java bo omogočala večopravilnost

    Programski jezik java bo v novi različici J2SE 1.6, napovedani za letošnjo jesen, vseboval možnost večopravilnosti znotraj navideznega javanskega stroja JVM.

    Objavljeno: 21.4.2004
  • ISO odobril standarde ebXML

    Organizacija ISO je odobrila štiri nove standarde XML za področje spletnega poslovanja ebXML.

    Objavljeno: 21.4.2004
  • IBM in Informatica sodelujeta pri rešitvah za bančništvo

    Nova IBMova rešitev za banke in druge finančne ustanove Risk and Compliance je namenjena podpori zahtevam Basel II na področju spremljanja tveganj. Rešitev vključuje zbirko podatkov DB2, orodja za prikaz podatkov in vnaprej pripravljen podatkovni model podatkovnega skladišča za področje bančništva, v katerega uporabniki napolnijo svoje podatke. Za prenos podatkov v podatkovno skladišče IBM ne ponuja svojega lastnega orodja, ampak se je odločil za partnerstvo s podjetjem Informatica, ki ima svoj uveljavljen izdelek za prenos podatkov v podatkovno skladišče PowerCenter.

    Objavljeno: 20.4.2004
  • Oraclovo razvojno orodje za omrežno računalništvo in storitveno usmerjeno arhitekturo

    Oraclovo razvojno orodje JDeveloper v najnovejši različici 10g podpira razvoj javanskih programskih rešitev in spletnih storitev tudi v okolju omrežnega računalništva in v storitveno usmerjeni arhitekturi. Dodan je vmesnik ADF, s pomočjo katerega razvijalci lažje izdelujejo spletne storitve v skladu z ustreznimi standardi. Najpomembnejša novost razvojnega orodja JDeveloper 10g je prenosljivost izdelanih programskih rešitev iz okolja z enim računalnikom v omrežno okolje, kar poteka prek spletnih storitev.

    Objavljeno: 20.4.2004
  • Odprta koda za usmerjevalnike

    Skupina razvijalcev želi s projektom XORP narediti na področju usmerjevalnikov to, kar je Linux naredil na področju operacijskih sistemov. Projekt Extensible Open Router Platform (XORP) razvija inštitut International Compuer Science Institute, neodvisna raziskovalna organizacija, ki ima tesne stike z univerzo v Berkeleyu. Cilj projekta je programska oprema z odprto kodo, ki bo v celoti oponašala delovanje omrežnih usmerjevalnikov, ki so danes ključni za povezovanje računalnikov in omrežij v internet.

    Objavljeno: 20.4.2004
  • Nova evropska pravila za izmenjavo tehnologij

    Evropski komisar za konkurenco Mario Monti je objavil nova evropska pravila na področju izmenjave tehnologij in intelektualne lastnine. Pravila določajo, da si lahko tehnologijo izmenjajo konkurenti, ki skupaj ne nadzirajo več kot 20 odstotkov trga, med podjetji, ki si neposredno ne konkurirajo, pa je ta delež lahko do 30-odstoten. Nova pravila bodo začela veljati 1. maja 2004, ko se bo petnajsterica razširila z 10 novimi članicami. Montijeva pravila so usmerjena h krepitvi inovativne dejavnosti, ki bi lahko zamrla, če bi se velika podjetja med seboj povezovala in dopuščala vpogled v svoj tehnološki razvoj - z željo preskočiti kakšno razvojno fazo in s tem privarčevati čas in denar.

    Objavljeno: 19.4.2004
  • Salesforce.com omogoča uporabnikom preprosto prilagoditev programskih rešitev

    Spletni ponudnik storitev na področju CRM Salesforce.com je pripravil nova orodja, s pomočjo katerih uporabniki izdelajo svoje lastne programske rešitve v preprostem grafičnem uporabniškem vmesniku. Zaradi tega lahko prilagodijo storitve na področju CRM svojim potrebam, pri tem pa ni potrebno programersko delo. Zahtevnejšim uporabnikom Salesforce.com omogoča razvoj lastnih rešitev v okolju .NET ali J2EE, ki jih potem s pomočjo programskega vmesnika za spletne storitve povežejo s strežnikom salesforce.com.

    Objavljeno: 19.4.2004
  • Iomega ponuja 35 GB na izmenljivem nosilcu

    Podjetje Iomega je začelo s prodajo pomnilniške enote z izmenljivimi nosilci Rev, nasledniku nekdanje enote Jaz, v primerjavi s katero nudi domala dvajsetkrat več prostora. Na vsak izmenljivi disk lahko Rev namreč shrani do 35 GB podatkov brez uporabe kompresije podatkov. Osnova za nosilce je podobna kot pri navadnih 2,5-palčnih diskih, saj ima vsak izmenljiv modul poleg magnetnih površin tudi lasten elektromotor in bralno-pisalne glave, vse skupaj pa je zaprto v škatlici velikosti 10 x 8 x 8 cm. Pri Iomegi trdijo, da taka zasnova zmanjšuje možnosti napak in okvar, zato ocenjujejo, da lahko vsak modul hrani podatke tudi do 30 let.

    Objavljeno: 19.4.2004
  • Danska je internetno najbolj razvita država

    Sodeč po raziskavi Economist Intellligence Unit E-readiness 2004, ki meri razvitost in uporabo internetnih storitev, so skandinavske države v samem svetovnem vrhu. Raziskava, ki jo vsako leto pripravita ugleda revija The Economist in IBMov inštitut za poslovno vrednost (Institute for Business Value), upoštevala različne dejavnike, ki ponazarjajo razvitost posamezne države na področju internetne rabe in poslovanja. Sem sodijo podatki, kot je število širokopasovnih priključkov, cena internetnega dostopa, programska in tehnična podpora za napredne rešitve, elektronske storitve državne in javne uprave ter pripravljenost ljudi za uporabo teh storitev.

    Objavljeno: 19.4.2004
  • Napovedi IT še naprej dobre

    Raziskava družbe IDC kaže, da vodilni v podjetjih posvečajo petino delovnega časa zadevam v povezavi z informacijsko tehnologijo, želijo pa si, da bi z nameščenimi rešitvami IT bolj agresivno podprli poslovne strategije. Debate o tem, ali je IT pomemben ali ne, je sprožil članek v reviji Harvard Business Review z naslovom >>IT ni pomemben<< (>>IT doesn't matter<<), katerega avtor je namigoval, da podjetja z uporabo opreme IT ne morejo več doseči konkurenčne prednosti. Rezultati IDC-jeve raziskave kažejo drugačno sliko, saj naj bi se letošnja vlaganja v tehnologijo povečala za 5 odstotkov, zadnje trimesečje v letu 2003 pa je pokazalo 16-odstotno povišanje vlaganj. Kljub optimizmu pa tudi IDC opozarja, da se zlati časi IT še ne bodo tako kmalu vrnili - če sploh.

    Objavljeno: 18.4.2004
  • PalmOne pripravlja nove modele

    PalmOne pripravlja nove modele ročnih računalnikov, ki bodo posodobili dosedanjo paleto izdelkov. Najpomembnejši novosti sta dva cenovno ugodna modela Zire 31 in Zire 72, ki bosta nadomestila dosedanje modele, stala pa bosta 170 oziroma 310 dolarjev. Zire 31 bo imel barvni zaslon z ločljivostjo 160 x 160 pik in režo za kartice SD, zmanjšali pa so število funkcijskih tipk, ki sta zdaj le dve. Računalnik bo poganjal tako kot zmogljivejše modele procesor Intel XScale, v tem primeru s taktom 200 MHz, vgrajen pa bo operacijski sistem PalmOS 5.

    Objavljeno: 18.4.2004
  • ICQ 4.0 podpira več kot le kramljanje

    Podjetje America Online, ki je lastnik priljubljenega programa za trenutno sporočanje ICQ, je pripravila novo različico, ki prinaša možnost uporabe skupinskih iger in drugih programov neposredno v odjemalcu. ICQ 4.0 je povsem nova različica, ki bo omogočala izdelavo in izvajanje poljubnih programov z interakcijo med več osebami znotraj samega odjemalca. Avtorji so predvideli možnost uporabe vsebin, ki podpirajo zapise HTML, DHTML in Flash. Pomemben korak je priprava javnega programskega vmesnika API, ki bo omogočal izdelavo dodatkov za ICQ.

    Objavljeno: 18.4.2004
  • IBM prodal del ponudbe procesorjev PowerPC

    IBM se je odločil, da bo licence in tehnologijo za nekatere modele procesorjev PowerPC prodal podjetju Applied Micro Circuits. Specifično gre za procesorje PowerPC 403, 405 in 440, ki jih bo kupec, izkušeno podjetje s 25-letnimi izkušnjami na področju omrežnih in pomnilniških izdelkov, uporabil in tržil za področje vgradnih sistemov, največ pri omrežnih sistemih. IBM bo za dogovor iztržil 227 milijonov dolarjev in pravico, da še naprej prodaja te procesorje kot tudi patentne na družino procesorjev PowerPC 400.

    Objavljeno: 17.4.2004
  • Microsoft prestavlja in krči Longorn

    Microsoft je uradno sporočil, da bo novo različico okolja Windows z imenom Longhorn predstavil v prvem četrtletju 2006, zaradi česar bodo morali opustiti del načrtov in tehnologij, ki so bile sprva predvidene. Longhorn bo kljub temu vseboval tri ključne novosti: nov datotečni sistem WinFS, nov grafični uporabniški vmesnik Avalon in novo arhitekturo spletnih storitev z imenom Indigo. Opustili pa so nekaj specifičnih funkcij iz drugih področij, ter nekaj zmožnosti v omenjenih treh tehnologijah.

    Objavljeno: 17.4.2004
  • Dell še naprej uspešno

    Dell je napovedal, da bo svoje prvo trimesečje 2005 končal s skupnim prihodkom v višini 11,4 milijarde dolarjev, kar bo 20 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. Dobre poslovne rezultate pripisujejo predvsem ugodni prodaji na mednarodnih trgih - še posebej na Kitajskem, Japonskem in v Franciji, pa tudi v ZDA, Angliji in Kanadi. Dell je svoj poslovni model iz PCjev prenesel tudi na druga področja kot so storitve, tiskalniki in elektronske naprave, kar se mu že obrestuje. V dobrem letu dni je namreč prodal že 2 milijona tiskalnikov z lastno blagovno znamko. Sicer pa je Dell končal fiskalno leto 2004 z dobičkom v višini 2,6 milijarde dolarjev, skupnega prihodka pa je bilo 41 milijard dolarjev. Dellov cilj je 60 milijard dolarjev letnega prihodka.

    Objavljeno: 17.4.2004
  • Peti Teleinfos obarvan bolj univerzitetno

    Naslednji teden bo v Cankarjevem domu v Ljubljani že peti sejem telekomunikacij in informatike Teleinfos, ki poleg konference Telekomunikacije predstavlja osrednje slovenski dogodek s področja telekomunikacij.

    Objavljeno: 16.4.2004
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji