• Palmov brskalnik

    Palm je končno sprejel dejstvo, da je internet lahko doma tudi na ročnih računalnikih - predstavil je lasten spletni brskalnik. Do zdaj je bil Palmu priložen le program za delanje HTML izsekov (t.i. web clipping), sedaj pa je z brskalnikom moč normalno pregledovati spletne vsebine. Program omogoča tudi začasno pomnjenje že obiskanih strani (predpomnilnik). Palm se je tega vendarle spomnil dokaj pozno, saj je na tržišču že kar nekaj dovolj dobrih brskalnikov za platformo PlamOS. Poleg tega brskalnik vsaj za zdaj ni del operacijskega sistema in je zanj treba plačati 20 dolarjev. Konkurenčni ročni računalniki PocketPC imajo (med drugim) brskalnik priložen brezplačno.

    Objavljeno: 1.5.2002
  • Uradna imena za nove 64-bitne procesorje

    AMD in Intel sta skoraj sočasno oznanila uradna imena svojih prihajajočih 64-bitnih procesorjev. AMDjev novinec, doslej znan pod imenom Sledgehammer, bo v končni različici nosil ime Opteron. Intelov novinec, doslej znan pod delovnim imenom McKinley, pa bo imel precej manj nenavadno in pravzaprav pričakovano ime - Itanium 2.

    Objavljeno: 1.5.2002
  • Nove različice mobilnih Pentiumov 4

    V želji, da bi procesorje Pentium 4-M začeli proizvajalci vgrajevati v čim večje število prenosnikov, so pri Intelu dopolnili ponudbo z novimi modeli. Dosedanjim različicam Pentiuma 4-M s takti 1,6 in 1,7 GHz so se tako zdaj pridružili še šibkejši izvedbi z 1,4 in 1,5 GHz ter rahlo zmogljivejša s taktom 1,8 GHz. Predvsem s šibkejšima modeloma nameravajo vstopiti v segment cenejših prenosnikov, ki stanejo okoli 1.500 dolarjev (z dosedanjimi Pentiumi 4-M sodijo nekako v segment cen okoli 2.500 dolarjev).

    Objavljeno: 1.5.2002
  • Microsoft postavlja spletne storitve na hladno

    Microsoft je na konferenci TechEd v New Orleansu na splošno presenečenje javnosti najavil, da opušča načrte o svojem prvem kompletu spletnih storitev, znanih pod imenom .Net My Services, pred tem pa po razvojnem imenu Hailstorm. Odločitev so sprejeli na podlagi ocene, da za ta komplet storitev obstaja premajhno zanimanje s strani partnerskih podjetij in velikih družb.

    Objavljeno: 30.4.2002
  • Apple predstavlja eMac ter novi PowerBook G4

    Apple je tik pred prvomajskimi prazniki predstavil dve pomembni novosti. Prva je novi računalnik z imenom eMac, ki ga Apple namenja zlasti izobraževalnim ustanovam. O tem računalniku se je sicer že dalj časa govorilo, le da so ugibanja o novincu govorili kot o novem modelu računalnikov iMac. Računalnik ima tako kot računalniki iMac vse dele, vključno z monitorjem vgrajene v isto ohišje, le da je v primerjavi z nekdanjimi iMaci zdaj ta večji - po diagonali meri 17 palcev in nudi prikaz slike z ločljivostjo 1280 x 960 pik. Računalnik poganja procesor PowerPC G4 s taktom 700 MHz, s čimer je postal eMac najcenejši izdelek z procesorjem G4, saj v ZDA stane okroglo 1.000 dolarjev.

    Objavljeno: 30.4.2002
  • Nova generacija spletnih orodij Macromedia

    Podjetje Macromedia je konec aprila predstavila nove različice skoraj vseh svojih spletnih orodij, razen programa Flash MX, ki je bil predstavljen nekaj tednov pred tem. Tako kot pri novi različici paketa Flash so pri Macromedii tudi ostale novince krstili s pripono MX - novosti so tako spletni urejevalnik Dreamweaver MX, spletni slikarski program Fireworks MX in razvojno okolje ter strežnik za spletne programe ColdFusion MX. Izidi novih programov predstavlja za Macromedio doslej največji podvig v zgodovini podjetja, zato si obetajo od novosti precej.

    Objavljeno: 30.4.2002
  • Barve v Ženevi

    Konec aprila je Hewlett-Packard v Ženevi organiziral tiskovno konferenco, ki je bila nekoliko drugačna kot tiste, ki smo jih vajeni. Rdeča nit dogodka so bile namreč barve, tiskanje v barvah in prednosti le teh, kar nekako ob strani pa je bil novi izdelek, ki so ga hkrati napovedali. Še več - slednji je pod embargom do 4. junija, kar pomeni, da boste o njem lahko brali šele takrat - seveda na naših spletnih straneh.

    Objavljeno: 30.4.2002
  • Nove resne luknje v Internet Explorerju

    Microsoft z varnostjo svojih programov res nima sreče (ali pa česa drugega, bi rekli zlobneži). Danski strokovnjak Thor Larholm je na svoji spletni strani dokazal, da ima zaradi napak v Microsoftovi izvedbi skriptnega jezika JavaScript vsaka spletna stran dostop do privatnih podatkov na uporabniškem disku in da je od tam celo mogoče pognati katerikoli program.

    Objavljeno: 30.4.2002
  • Hynix spet z dobičkom

    Podražitev pomnilnikov ni naletela na ugoden sprejem med potrošniki, zato pa je toliko bolj razveselila proizvajalce. Južnokorejski Hynix, ki je eden od največjih proizvajalcev čipov na svetu, je zaradi višjih cen SDRAM in DDR DRAM po dolgem času spet zabeležil dobiček. V prvem trimesečju jim je od skupnega prihodka v višini 631 milijonov dolarjev ostalo 2,3 milijona dolarjev neto dobička. Za primerjavo - v lanskem prvem trimesečju so ustvarili 1,36 milijarde dolarjev prometa in 414 milijonov dolarjev izgube. Cene za SDRAM in DDR DRAM so se začele dvigati v zadnjem trimesečju lanskega leta, tako da zdaj stane 256 Mb DDR DRAM-a v Aziji okrog 77 dolarjev, pred pol leta pa je bil skoraj štirikrat cenejši (20 dolarjev). Hynix je zabeležil dobiček v pravem času, saj se z družbo Micron Technology že dalj časa pogovarjajo o morebitni združitvi, boljši poslovni rezultati pa jim bodo zvišali ceno.

    Objavljeno: 29.4.2002
  • Preiskovali tudi IBM

    Ameriška vladna komisija za trg vrednostnih papirjev (SEC) je vzela v precep tudi družbo IBM, kar je skupaj z nedavnimi IBM-ovimi opozorili glede četrtletnega dobička povzročilo pravo zmedo na ameriški in svetovnih borzah. Delnice IBM-a so samo v nekaj urah zdrsnile za 5,4 odstotka, čeprav nihče ni natančno vedel, za kaj gre. Obe vpleteni strani sta molčali, vedelo se je le, da SEC v zadnjem času pospešeno preverja računovodske standarde. Po vsej verjetnosti je neuradno preiskavo sprožila objava zgodbe v New York Timesu o tem, da je IBM morda prodajal nepremičnine v nasprotju z ustaljeno prakso. Še bolj presenetljiv pa je bil preobrat, saj je SEC kmalu objavil, da odstopa od nadaljnje preiskave v primeru IBM, njeni predstavniki pa niso hoteli komentirati ne začetka ne konca preiskave.

    Objavljeno: 29.4.2002
  • In 3GIO je PCI Express postal...

    Natanko po začrtanem časovnem načrtu je delovna skupina Arapahoe dokončala in nadzornemu svetu skupine PCI-SIG predala specifikacijo 1.0 vodila prihodnosti z dosedanjim delovnim imenom 3GIO. Novo vodilo se sedaj uradno imenuje PCI Express. Specifikacija je zaenkrat na >>pregledu<< pri vodilnih članih skupine PCI-SIG (ta bdi nad razvojem novih tehnologij s področja vodil), ti pa jo bodo predali na 60 dnevni pregled ostalim članom PCI-SIG. Uradna predstavitev specifikacije novega vodila PCI Express 1.0 je predvidena za drugo četrtletje 2002. PCI Express je nadgradnja vodila PCI, hkrati pa je z njim začrtana drastična nova pot, saj vodilo ni več vzporedno, ampak zaporedno. Zaporedna vodila so bolj enostavna za izdelavo, hkrati pa omogočajo večje hitrosti prenosa podatkov, ki so potrebne ob današnjih vse hitrejših procesorjih in komunikacijskih protokolih kot so USB 2.0, 1394b, 10-gigabitni Ethernet in drugi.

    Objavljeno: 29.4.2002
  • Hitachi in IBM odpirata skupno podjetje za diske

    IBM in Hitachi sta sklenila pomemben sporazum o sodelovanju na področju pomnilniških sistemov, s katerim naj bi povečala tržni delež in v končni fazi prehitel danes največjega ponudnika, družbo EMC.

    Objavljeno: 29.4.2002
  • Pretočni video brez zastojev

    Podjetje Edgestream vsem uporabnikom, ki imajo dostop do spleta s hitrostjo vsaj 1Mb/s, omogoča gledanje visoko kvalitetnih pretočnih video posnetkov brez prekinitev ali morebitnih trenutnih ozkih grl. Podjetje uporablja kombinacijo programskega strežnika in malega programskega dodatka na odjemalčevi strani, ki poskrbita, da se pretakanje videa nadaljuje kljub morebitnim napakam na povezavah. Brezplačni programski dodatek je manjši od 200 KB in služi za izračun najbolj ugodne poti po spletu. Za razliko od drugih, ki ponujajo enake vsebine na velikem številu zrcalnih strežnikov, jih potrebuje EdgeStream le tri. Te lokacije v medsebojni navezi naj bi zadostovale za odpravo kakršnega koli zamaška. Kvaliteta videa naj bi bila skoraj enaka kot pri filmih DVD, gledamo pa ga lahko s programoma Windows Media Player in Real Networks RealOne. V pripravi je tudi že podpora za QuickTime podjetja Apple.

    Objavljeno: 28.4.2002
  • SAP za mala in srednja podjetja

    Podjetje SAP poznamo po njegovih vrhunskih poslovnih informacijskih sistemih, namenjenih tudi za največja svetovna podjetja in z bogatimi izkušnjami na skoraj vseh področjih poslovnih dejavnosti. Za izdelke družbe SAP je doslej veljalo, da so zelo kakovostni, toda obsežni in kompleksni za implementacijo, posledično dragi in zato primerni predvsem za večja podjetja.

    Objavljeno: 28.4.2002
  • Dnevi slovenske informatike -- strokovni posvet za strokovnjake

    Aprila je Slovensko društvo Informatika (SDI) v sodelovanju z Gospodarsko zbornico - Združenjem za informatiko in telekomunikacije (GZS - ZIT) in podjetjem Infos organiziralo tradicionalni, zdaj že deveti po vrsti, posvet informatikov in uporabnikov informacijskih rešitev, ki se je tako kot vsako leto dogajal v Portorožu. Čeprav je srečanje namenjeno vsem, ki se srečujejo z informacijsko tehnologijo pri vsakdanjem delu, na njem vendarle prevladujejo strokovnjaki s področja informatike, kot so predstavniki akademskih in izobraževalnih ustanov, inštitutov, državnih služb, proizvajalcev informacijskih rešitev in šele na zadnjem mestu nekako srečamo resnične uporabnike. Srečanje je torej predvsem strokovni posvet za strokovnjake, v čemer pa ni nič slabega. Tudi stroka mora redno osvežiti stališča, spoznati nove smeri razvoja in včasih tudi kritično odgovoriti na spremembe, ki nastajajo v interakciji med informacijsko tehnologijo, gospodarstvom, državo in posamezniki. Le na podlagi takega in podobnih posvetov je mogoče na celotnem prostoru Slovenije uskladiti smernice razvoja informacijske tehnologije in rešitve, zlasti v luči pričakovanega vstopa Slovenije v Evropo.

    Objavljeno: 28.4.2002
  • Brezžično lokalno omrežje za mobilne komunikacije

    Družba British Telekom (BT) namerava v Veliki Britaniji zgraditi prvo javno dostopno brezžično krajevno omrežje (WLAN). Britanska agencija za radijske frekvence naj bi v kratkem odprla frekvenčni spekter 2,4 GHz za komercialne uporabnike, družba BT pa bi v tem primeru že do junija 2003 namestila okoli 400 zemeljskih postaj WLAN, do leta 2005 pa že 4000. Uporabniki bodo lahko preko omrežja dostopali do interneta ali do omrežij podjetij (prek povezav VPN) s hitrostjo do 500 Kb/s, vendar le v oddaljenosti nekaj 100 metrov od zemeljske postaje. To pomeni, da bodo morale biti zemeljske postaje na ključnih javnih mestih, kot so hoteli, železniške postaje, letališča, gostišča in kavarne. Družba BT, ki se je pred šestimi leti ločila od svojega ponudnika mobilne telefonije mmO2, ne bo gradila lastnega omrežja, ampak ga bo najela pri tej nekdanji podružnici.

    Objavljeno: 27.4.2002
  • Zagotovitev varnosti spletnih storitev

    Podjetja Microsoft, IBM in VeriSign so objavile novo specifikacijo WS-Security, ki določa varnostne zahteve za spletne storitve. WS-Security opisuje šifriranje podatkov, oziroma kako v ta namen uporabiti ustrezne specifikacije XML. To je že četrta specifikacija, ki sta jo v zadnjih dveh letih družno oblikovali podjetji IBM in Microsoft. Prva je bila seveda tista o neodvisnosti spletnih storitev od vrste operacijskih sistemov. V naslednjih letih bodo oblikovali še pet varnostnih zahtevkov. To so specifikacije o preverjanju, ali posamezna finančna oziroma kaka druga transakcija odgovarja zahtevani stopnji varnosti, o zagotavljanju varnosti osebnih podatkov, kako med seboj združevati različne sisteme za preverjanje identitete in omrežja z različnimi stopnjami varnosti. Omenjene specifikacije mora še potrditi ustrezno telo za industrijske standarde.

    Objavljeno: 27.4.2002
  • IBM Forum 2002

    Konec aprila je v portoroškem Avditoriju potekalo zdaj že tradicionalno srečanje partnerjev, uporabnikov in seveda strokovnjakov družbe IBM. Tridnevnega srečanja se je udeležilo med 400 in 500 udeležencev, kar ga uvršča med največje dogodke na področju IT v Sloveniji, slušatelji pa so lahko spremljali okoli 60 različnih predavanj, ki so bila razdeljena po posameznih tematskih skupinah (štiri predavanja sočasno). Poleg tega je bil vsak dan v celoti posvečen posamezni vroči temi - prvi dan elektronskemu poslovanju, drugi dan konsolidaciji strežnikov in tretji dan varnosti v računalniških sistemih. Poleg samega IBMa so bili sponzorji srečanja tudi strateški partnerji - letos SAP in Citrix, ki sta predstavila v lastnih skupinah svojo široko paleto rešitev.

    Objavljeno: 27.4.2002
  • Sonar, drugič

    Na letošnjem največjem evropskem glasbenem sejmu Musik Messe v Frankfurtu, je Cakewalk predstavil novo različico programa za večstezno montažo zvoka Sonar. Različica 2.0 prinaša povezljivost s programskimi sintetizatorji drugih proizvajalcev (kot sta ReBirth in Reason) preko podpore standarda ReWire 2.0 in novega >>predalčnika<< Synth Rack, preko katerega je mogoče zunanje module neposredno nadzirati. Dodan je zmogljiv vzorčevalnik Cyclone DXi, ki podpira tudi vzorce za ACID, omogoča pa natančno obdelovanje posameznih vzorcev v realnem času in njihovo prilagajanje drugim, lažje ustvaranje variaciji, vzorce pa je mogoče pošiljati na različne izhode hkrati. Nov je tudi grafični urejevalnik bobnov, izboljšali so organiziranost zvočnih datotek v projektih ter razširili podporo različnim nadzornim napravam MIDI, kot so CM MotorMix, TASCAM U-428 in U-224. Med dodanimi učinki se nahaja tudi ReValver SE, simulator kitarskega ojačevalca. Močnejša različica Sonarja 2.0 nosi oznako XL in ima dodan še 64-bitne učinke za končno obdelavo zvoka (mastering) ter izboljšan vzorčevalnik bobnov. Cena znaša 480 dolarjev za različico 2.0 in 600 dolarjev za različico 2.0 XL.

    Objavljeno: 26.4.2002
  • Nova različica spletnega strežnika Apache

    Organizacija Apache Software Foundation je končno objavila najnovejšo različico programskega strežnika Apache 2.0. Apache je poleg operacijskega sistema Linux najpomembnejši svetovni projekt z odprto kodo. Različica 2.0 (točneje 2.0.35) je temeljito preizkušena in po priporočilih združenja v vsem nadomešča prejšnje različice. Apache 2.0 je hitrejši, ne le v okoljih Unix in Linux, ampak deluje bolje tudi v okoljih Windows. Vsebuje podporo za varne, šifrirane podatkovne izmenjave in podpira najbolj razširjene standarde za spletne strani. Po podatkih raziskovalne agencije Netcraft je Apache najbolj priljubljen strežniški program, saj ga uporablja okoli 65 odstotkov spletnih strežnikov. Njegova tekmeca pa sta strežnika IIS (Internet Information Server) podjetja Microsoft in iPlanet podjetja Sun Microsystems.

    Objavljeno: 26.4.2002
  • Vrhunski 22-palčni ploski ekran podjetja SGI

    Podjetje SGI je najavilo začetek prodaje novega 22-palčnega ploskega monitorja LCD vrhunske kvalitete Silicon Graphics F220. Ekran ima ločljivost 1600 x 1024 pik (torej v razmerju 16:9) in omogoča širok kot gledanja 130 stopinj, vgrajene ima tudi zvočnike, namenjen pa je predvsem za delovne postaje Silicon Graphics. Omogoča prikaz digitalnega signala (DVI-D) s 24-bitno barvno ločljivostjo, vsebuje pa tudi popolni analogni sistem (VGA), med drugim pa omogoča celo prikaz slike v sliki. Cena v ZDA znaša 4000 dolarjev, za kupce sistemov SGI pa napovedujejo popuste.

    Objavljeno: 26.4.2002
  • Toshiba povečuje kapaciteto diskov

    Podjetje Toshiba je predstavilo disk velikosti 2,5 palca z doslej največjo gostoto zapisa na posamezno ploščo. Nova tehnologija omogoča zapis z gostoto 48,8 gigabitov na kvadratni palec. To pomeni, da gre lahko na vsako ploščo 2,5-palčnega diska do 30 GB podatkov. Diski velikosti 60 GB sicer na tržišču že obstajajo, vendar nova gostota zapisa omogoča le četrtino višine in polovico teže običajnih diskov. Z redno proizvodnjo naj bi v podjetju Toshiba začeli že maja, hkrati pa že za konec prihodnjega leta napovedujejo gostoto 100 gigabitov na kvadratni palec. Diske v zadnjem času najdemo tudi v malih prenosnih napravah za zvok, kot je iPod podjetja Apple in v digitalnih snemalnih napravah za video, pri katerih pa so primernejši mali izmenljivi diski.

    Objavljeno: 26.4.2002
  • Sistem za preverjanje varnosti

    Podjetje Hewlett-Packard odslej tudi pri nas nudi preizkus varnosti informacijskih sistemov (E-Security Probe). V zadnjem času so vdori v informacijske sisteme posameznih podjetij pogosti, še večje pa je število vdorov, ki jih podjetja skrivajo in za katere javnost nikoli ne izve. Pri podjetju Hewlett-Packard so zato pripravili sistem postopkov, s katerimi raziščejo informacijski sistem in izdelajo varnostno oceno, skupaj z opisi ranljivosti. Pri podjetju Hewlett-Packard so pred časom ustanovili skupino E-Security, v kateri so zbrali strokovnjake, ki >>napadajo<< informacijske sisteme podjetij. Pri tem se poslužujejo enakih orodij in tehnik, ki jih pri svojem >>delu<< uporabljajo tudi hekerji. Preizkus poteka prek spleta in traja deset dni.

    Objavljeno: 26.4.2002
  • Holografski pomnilnik s 100GB?

    Ameriška družba InPhase Technologies je na sejmu NAB v Las Vegasu prestavila sistem holografskega shranjevanja podatkov z imenom Tapestry. Z njim naj bi bilo mogoče na posebnih nosilcih hraniti do 100GB podatkov, s hitrostjo podatkovnega pretoka do 20MB/s. Za razliko od običajnih optičnih nosilcev, ki podatke pišejo tipično na površino, pišejo holografski zapisovalniki na več slojev, razporejenih po celi debelini plošče, kar omogoča hranjenje večje količine podatkov. Nova tehnologija naj bi bila godna za tržišče že prihodnje leto. Podoben način zapisovanja je pred dvema letoma predstavilo newyorško podjetje C3D z njihovo fluorescenčno večplastno kartico kapacitete 10GB in 12-centimetrskega nosilca kapacitete 140 GB, vendar končnih izdelkov še ni na spregled. Po mnenju neodvisnih strokovnjakov je do praktične uporabe holografskega pomnilnika in podobno eksotičnih sistemov še vsaj deset let.

    Objavljeno: 25.4.2002
  • Nova različica Stratinega programa DVpro

    Podjetje Strata je najavilo izid pete različice programa za profesionalno nelinearno montažo, Strata DVpro. Program je v novi različici namenjen med drugim tudi oblikovalcem in razvijalcem, ki uporabljajo orodje Flash MX. DVPro omogoča zajemanje, urejanje, izboljšavo in souporabo digitalnega videa in fotografij. Dokončan video lahko izvažamo v zapisih Real, Flash, MP3, AVI in vseh zapisih, združljivih z Applovo tehnologijo QuickTime. DVpro je prvi program za videomontažo, ki vključuje stiskanje s kodekom Spark podjetja Sorenson. Stratini uporabniki lahko dodajajo video v stisnjenem zapisu v svoje obogatene spletne vsebine Flash, končnemu uporabniku pa za ogled zadostuje predvajalnik Flash Player 6. Na voljo bosta različici za Okna in Mac OS, cena pa še ni znana.

    Objavljeno: 25.4.2002
  • Epson Stylus Photo 2100

    Epson nadaljuje s prenovo svojih tiskalnikov s fotografsko kvaliteto izpisa. Po tem, ko so marca predstavili model Stylus Photo 950, ki podpira tisk na papir velikosti do A4, je aprila na vrsto prišel še model Stylus Photo 2100 z zmožnostjo tiska na papir do velikosti A3+. Novinec bo nadomestil dosedanji model Stylus Photo 2000P, tako kot ta pa vsebuje pigmentne barve, ki omogočajo visoko obstojnost slik, ocenjeno med 45 in 75 leti, odvisno od uporabljenega papirja. Za razliko od predhodnika zmore novi tiskalnik tiskati tudi na papir v rolah, za ločevanje fotografij pa skrbi vgrajeni rezalnik.

    Objavljeno: 25.4.2002
  • Krog ponudnikov projektorjev se širi

    Izdelava in prodaja projektorjev je kot vse kaže zelo dober posel, zato na to področje vse bolj pogosto vstopajo tudi podjetja, ki se doslej s temi izdelki niso ukvarjala. Aprila sta svoj vstop na to področje tako najavila tudi Hewlett Packard in Dell, dva velikana, ki jih sicer poznamo pretežno po ponudbi računalnikov in periferne opreme.

    Objavljeno: 25.4.2002
  • SAP za slovensko lokalno upravo

    Podjetje SAP Slovenija je konec marca odprlo novo poglavje v svoji ponudbi na slovenskem trgu s predstavitvijo poslovnih rešitev mySAP Public za celovito obvladovanje specifičnih procesov v lokalni upravi. Poleg te rešitve je bila predstavljena tudi rešitev za upravljanje odnosov s strankami mySAP CRM. Predstavitve so se udeležili številni predstavniki večjih občin v Sloveniji.

    Objavljeno: 25.4.2002
  • Panasonic poenostavlja standarde zapisa DVD plošč

    Zmedi, ki se nahaja na področju zapisljivih DVD plošč, predvsem v obliki velikega števila med seboj nezdružljivih zapisov in različnih tipov pakiranja, se je Panasonic odločil narediti konec. S svojim najnovejšim izdelkom, enoto DVD-RAM/DVD-R posega na področje podpore tako za zapisljive nosilce DVD-R velikosti 4,7GB, kot tudi prepisljivih nosilcev DVD-RAM zmogljivosti 2,6 / 5,2 in 4,7 / 9,4GB, odvisno od števila slojev in uporabljenih strani. Enota podpira tako navadne plošče, kot tudi tiste v posebni zaščitni škatlici, kar je značilno predvsem za občutljivejše nosilce DVD-RAM. Pisanje poteka s preverjanjem pravilnosti prenosa podatkov za vse nosilce pri hitrosti 1.358 KB/s, oziroma 690 KB/s za različico DVD-RAM velikosti 2,6GB, kar narekuje slabo uro dela za zapis nosilca kapacitete 4,7GB.

    Objavljeno: 24.4.2002
  • Palm Desktop 4.0 za Mace

    Uporabniki ročnih računalnikov Palm, ki premorejo tudi Maca, lahko za usklajevanje podatkov na obeh računalnikih uporabljajo novo, četrto različico programa Palm Desktop 4.0. Ta ponuja domorodno podporo za Mac OS X, izboljšano usklajevanje podatkov, podporo zapisoma vCard in vCal ter možnost uporabe v več jezikovnih različicah. Izboljšali so tudi zasebnost podatkov, izbiro načina povezave in združljivost z Mac OS 9. Vodilni proizvajalci programske opreme za Palme se nameravajo pridružiti temu koraku s prenovljenimi različicami svojih programov. Palm Desktop 4.0 je na voljo za brezplačni prenos s Palmovega spletnega strežnika.

    Objavljeno: 24.4.2002
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji