• Celovita rešitev za poslovno inteligenco podjetja SAS

    Nova različica celovite rešitve za poslovno inteligenco SAS 9 vsebuje razen že znanih možnosti poslovnega poročanja in analize podatkov tudi nove analitične rešitve, na primer za področja trženja, finančnega poslovanja, spremljanja uspešnosti poslovanja podjetja in upravljanja oskrbovalnih verig. Celovita ponudba podjetja SAS vključuje še orodja ETL za prenos podatkov v podatkovno skladišče, podatkovni strežnik za shranjevanje podatkov in programski strežnik za izdelavo spletnih dveri, vsi izdelki pa so povezani preko skupnega metapodatkovnega repozitorija. Orodje za rudarjenje po podatkih ima nov javanski uporabniški vmesnik in omogoča analizo strukturiranih in tudi nestrukturiranih tekstovnih podatkov.

    Objavljeno: 7.4.2004
  • Konkurent omrežjem GSM/UMTS v Evropi

    Medtem ko je večina Evrope že dejansko pokrita z GSM signalom in v razvitih državah UMTS pokritost že dosega skoraj polovico prebivalstva (vsaj testno), pa prihajajo nove tehnologije, ki morda še lahko spremenijo stanje. Mnogi se že navdušujejo nad energijsko nekoliko manj varčnim WiMAXom (IEEE 802.16), ki bo zmogljivejši naslednik WLANa z mnogo večjim dosegom in bo preprosto omogočal tudi internetno telefonijo, po drugi strani pa se testno že uveljavlja nova generacija omrežij CDMA, imenovana CMDA450.

    Objavljeno: 7.4.2004
  • IBM Forum 2004

    IBM je v Portorožu priredil že tradicionalno srečanje IBM Forum, na katerem so vnovič pokazali smernice svojega delovanja v Sloveniji, pa tudi širše. Lokalna podružnica ameriškega podjetja tudi pri nas poudarja tisto, kar je očitna usmeritev korporacije na drugih svetovnih trgih: računalništvo na zahtevo, virtualizacija računalniških sistemov in nad vsem predvsem storitve. IBM se namreč med vsemi velikimi ponudniki tehnologije najbolj pospešeno usmerja v storitve, kjer je že postal številka ena v svetu. Tudi v Sloveniji pa bo storitvena dejavnost imela vsak dan večjo vlogo.

    Objavljeno: 7.4.2004
  • Microsoft Mac Office 2004

    Microsoft je že zaključil razvoj posodobitve pisarniške zbirke Office 2004 za računalnike Macintosh.

    Objavljeno: 7.4.2004
  • Združeni spletni narodi

    Glavna točka zasedanja OZN, ki je v marcu 2004 privabilo okrog 380 delegatov z vsega sveta, je bila namenjena večjemu vplivu ZN na internet. Delegati so razpravljali o področjih kot so neželena pošta, varnost omrežja, zasebnost in tehnični standardi. V internetu imajo glavno besedo ZDA, Kanada, Evropa in Japonska, preostali svet pa caplja zadaj, so ugotavljali delegati iz manj razvitih dežel. Nekatere stvari so res v nebo vpijoče, saj ima recimo celotna Kitajska na voljo devet milijonov globalnih internetnih naslovov, Univerza v Stanfordu 17 milijonov, IBM pa 33 milijonov. No, z uvedbo standarda IPv6 teh težav ne bo več, zato pa bodo ostale druge - razdeljevanje spletnih domen, pomanjkanje denarja za hitrejše širjenje interneta v revnejših državah, razvoj in določanje standardov. Če bo Združenim narodom uspela mini internetna revolucija, potem se lahko pri delovanju spleta marsikaj spremeni - morda že v letu 2005.

    Objavljeno: 6.4.2004
  • EU pripravlja razpredeno omrežje

    Zaključek uvodnega triletnega raziskovalnega projekta o razpredenih omrežjih, Evropska podatkovna mreža (EDG -- European DataGrid) je otvoritev njegove nadgradnje Omogočanje mrež za e-znanost v Evropi (Enabling Grids for E-Science in Europe (EGEE). Oba projekta vodi CERN s financiranjem EU, namen pa je razviti omrežja za razpredeno računalništvo, ki bi omogočila znanstvenikom dostop večje procesorske moči. Čeprav je osnovni namen projekta razvoj infrastrukture in programske opreme, ki bi omogočila dostop do razpredenega omrežja sodelujočim znanstvenikom, pa pri EU in CERNu ne skrivajo ambicij po tem, da bi to omrežje postalo osnova za neke vrste nov svetovni splet.

    Objavljeno: 6.4.2004
  • Microsoft podpira RFID

    Microsoft je ustanovil lastno interesno skupino, ki bo skrbela za usklajevanje standardov in tehnologij potrebnih za učinkovito procesiranje podatkov iz pametnih oznak RFID. Microsoft RFID Council tvori skupina proizvajalcev, ki bo skrbela za učinkovito in skladno procesiranje podatkov RFID v obstoječih in bodočih izdelkih. Microsoft si s tem korakom obeta zagotoviti ustrezno podporo za pametne oznake v izdelkih, kot so podatkovni strežnik SQL Server, strežnik BizTalk Server in naprave z operacijskim sistemom Windows CE (zlasti ročni terminali). Združenje bo svoje delo organiziralo v tri faze: identifikacijo tehničnih potreb za skladnost s standardi, zagotovitev operativne učinkovitosti pri uporabi tehnologije RFID in na koncu razvoj novih načinov za učinkovito sodelovanje med poslovnimi partnerji.

    Objavljeno: 6.4.2004
  • Gartner Symposium: konvergenca upravljanja vsebin

    Strokovnjaki družbe Gartner so na letnem srečanju Symposium/ITxpo 2004 spregovorili o ključnih spremembah v IT, ki bodo zaznamovale prihajajoča leta. V ospredju je nastanek nove skupine orodij, ki ji pri Gartnerju pravijo Smart Enterprise Suite (SES), združujejo pa dosedanje izdelke s področja upravljanja vsebin, skupinskega dela in sodelovanja in poslovnih dveri. Pri Gartnerju menijo, da bo prav ta skupina orodij v prihodnjih letih močno vplivala na konkurenčnost podjetij zaradi boljšega obvladovanja informacij in komunikacij v podjetjih ter med poslovnimi partnerji. Analitiki celo menijo, da bo za podjetja zelo pomembna hitra vpeljava tovrstnih orodij, sicer lahko pričakujejo vse večji zaostanek za agresivnejšimi tekmeci.

    Objavljeno: 5.4.2004
  • Sun pripravlja novo razvojno orodje za javo

    Sun bo v kratkem začel z javnim preizkusom razvojnega okolja Java Studio Creator, s katerim ciljajo na razvijalce za Microsoftove sisteme. Projekt, ki je nastajal pod delovnim imenom Rave, bo zaključen poleti, predstavlja pa pomemben mejnik na področju podpornih orodij za javo. Zanj naj bi se odločili predvsem razvijalci, ki so vajeni vizualnih razvojnih orodij, na prvem mestu Visual Basica. Java Studio Creator bo vseboval povsem novo grafično okolje ter tehnologijo JavaServer Faces za izgradnjo uporabniških vmesnikov v javi. Seveda pa bo pomemben del novega orodja zmožnost tesnega povezovanja s strežniškimi sistemi, zlasti programskim strežnikom Java System Application Server Platform Edition 8 in Sunovimi spletnimi strežniki. Sun bo novo orodje ponujal na inovativen način, tudi v obliki mesečne najemnine, skupaj z drugimi razvojnimi in strežniškimi orodji.

    Objavljeno: 5.4.2004
  • Windows CE 5.0 s podporo za VoIP

    Microsoft je razkril nove podrobnosti o prihajajoči različici operacijskega sistema Windows CE 5.0, ki bo vseboval močno izboljšano podporo za brezžične komunikacije. Operacijski sistem, ki je temelj nizu namenskih operacijskih sistemov za mobilne računalnike, pametne telefone, avtomobilske informacijske sisteme in druge vgradne sisteme, bo vseboval bistveno izboljšano infrastrukturo za komunikacijsko in informacijsko povezovanje, zlasti prek brezžičnih povezav. Microsoft pripravlja celovito podporo za telefonske pogovore VoIP, večtokovne zvočne konference, ter tesno povezljivost s poštnimi strežniki Exchange za izmenjavo elektronske pošte, koledarjev in drugih informacij. Kljub številnim izboljšavam pa Microsoft ne namerava tekmovati s partnerji, zato bodo končne podobe programov in funkcionalnosti v posameznih sistemih razvili drugi proizvajalci.

    Objavljeno: 5.4.2004
  • Varna specifikacija WLAN SIM

    Konzorcij WLAN Smart Card Consortium je pripravil specifikacijo, ki bo operaterjem mobilnih omrežij omogočila funkcije kartice SIM uporabiti tudi za točke dostopa v brezžična omrežja WLAN in naj bi nadomestila overjanje z enostavnim uporabniškim imenom in geslom

    Objavljeno: 5.4.2004
  • Kartica DNA za opis mesa

    Francosko podjetje bioMerieux je zasnovalo kartice FoodExpert ID, s katerimi naj bi v prihodnosti identificirali meso v prehrambnih izdelkih - tako surovih, kot v že pripravljeni hrani. Sistem temelji na čipu za preverjanje DNA, ki ga imenujejo GeneChip, razvija ga podjetje Affymetrix. Čipi omogočajo zajem DNA iz vzorcev in primerjavo z zbirko podatkov ter identifikacijo. Možno bo torej ugotoviti, da ravioli z govedino vsebujejo govedino, oziroma samo govedino in nič drugega mesa. Največ priložnosti za nov sistem vidijo razvijalci v prehrambeni industriji. Kartica trenutno omogoča identifikacijo mesa 33 različnih živalskih vrst. Še letos naj bi sistem preizkusili Francozi, Britanci in Nizozemci.

    Objavljeno: 4.4.2004
  • Nero pripravljen za nosilce DVD+R DL

    Družba Ahead Software pripravlja spremembe v programskem paketu Nero 6, ki bodo omogočale učinkovito snemanje podatkov in video posnetkov na dvoslojne nosilce DVD+R DL. Najbolj zanimive novosti so tehnologije LayerMagic in SmoothPlay, ki omogočata bolj učinkovito in hitrejše snemanje ter predvajanje posnetkov na novih nosilcih. LayerMagic tako samodejno razporeja vsebino za snemanje na oba sloja diskov, s čimer se bistveno pohitri proces snemanja, obenem pa zadrži združljivost posnetkov z običajnimi predvajalniki DVD.

    Objavljeno: 4.4.2004
  • Iskalnik za slike

    Raziskovalci na ameriški univerzi Purdue so razvili algoritem za iskanje slik na podlagi skic. Iskalnik deluje tako, da primerja skico s slikami v podatkovni zbirki in uporabniku prikaže tiste, ki so najbližje opisu oziroma orisu. Če tako iščemo slike ptic, je dovolj da na računalniku narišemo obris ptice, rezultati pa bodo fotografije iz kataloga ptic. Čeprav za zdaj projekt v podatkovni bazi vsebuje le nekaj tisoč fotografij, je programska oprema sposobna iskati tudi znatno večje podatkovne zbirke, število pravilnih zadetkov pa je zelo visoko. Čeprav je tehnologija idealna kot dopolnilo za komercialne iskalnike, kot so Yahoo in Google, avtorji napovedujejo, da bodo prve komercialne implementacije sprva predvsem del podatkovnih strežnikov. Pričakujejo pa, da bi se tehnologija razvila v komercialne iskalnike v naslednjih 10 do 15 letih.

    Objavljeno: 4.4.2004
  • Sun in Microsoft sta zopet prijatelja

    Microsoft in Sun sta priredila prvovrstno presenečenje s sklenitvijo premirja in novega sodelovanja za dobo naslednjih deset let. Po dogovoru bo Microsoft družbi Sun plačal skoraj 2 milijardi dolarjev za poravnavo in kršitve patentov v preteklosti, podjetji pa sta se dogovorili tudi za nadaljnje tesnejše sodelovanje. Skoraj 700 milijonov dolarjev bo Microsoft plačal za prekinitev dosedanjih protimonopolnih in morebitnih bodočih tožb, 900 milijonov za poplačilo kršitev dogovorov in patentov v preteklosti, 350 milijonov pa bo plačilo za nakup licenc, s katerimi bosta družbi izmenjali dostop do tehnologij. Sun bo svoj obrok za licence plačal kasneje.

    Objavljeno: 3.4.2004
  • Kodak toži Sony

    Izdelovalec digitalnih fotoaparatov Eastman Kodak je v ZDA sprožil tožbo proti družbi Sony zaradi kršenja patentne zakonodaje na področju izdelave digitalnih fotoaparatov. Znesek, ki ga želi iztožiti Kodak, še ni znan - je pa znano, da Sony obtožujejo zlorabe vsaj 10 patentov, ki jih je Kodak patentiral med leti 1987 in 2003. Pri Kodaku si želijo, da bi druga podjetja od njih odkupila licence za uporabo patentov.

    Objavljeno: 3.4.2004
  • Netsky prvak med virusi v marcu

    Sodeč po družbi Sophos je rčaunlaniški virus Netsky v svojih različnih izvedbah zavzel prva tri mesta med okužbami računalnikov v marcu. Najbolj >>uspešen<< je bil Netsky.D, ki je predstavlja kar 30% vseh okužb računalnikov, tri različice virusa pa so predstavljale kar 60% vseh okužb. Šele na četrtem mestu je bil virus Bagle, ki pa je pomemben tudi zato, ker gre očitno med avtorji obeh družin virusov za nekakšen spopad, katerega žrtve pa so nedolžni uporabniki računalnikov.

    Objavljeno: 3.4.2004
  • Nov legalni način izmenjave datotek

    Omrežja za izmenjavo datotek so še zmerom trn v peti glasbenih in filmskih založb ter izdelovalcev programske opreme zaradi piratstva, vseeno pa mnoga podjetja na osnovi te tehnologije skušajo razviti programsko opremo s povsem legalnimi cilji uporabe.Med takšna podjetja sodi Red Swoosh, ki skuša svojo tehnologijo za izmenjavo datotek prodati podjetjem, ki razpečujejo veliko število datotek. Med njihove stranke sodi podjetje IGN Entertainment, ki gosti veliko z igrami povezanih datotek kot do preizkusne različice iger in popravki. Odkar so svojim uporabnikom omogočili prenašanje teh datotek preko Red Swooshevega omrežja pred mesecem dni, je to poskrbelo za prenos 18 TB podatkov, s čimer so privarčevali 36 tisoč dolarjev.

    Objavljeno: 2.4.2004
  • Plastične oznake RFID

    Konzorcij evropskih proizvajalcev in razvojnih inštitutov je združilo moči za razvoj cenenih, plastičnih oznak RFID. Projekt PolyApply, ki ga je podprla tudi Evropska Komisija s 12 milijoni evrov zagonskih sredstev ima za cilj izdelati cenejšo tehnologijo, ki bi omogočila hitrejšo implementacijo pametnih radijskih oznak RFID za uporabi na številnih od trgovine do farmacije. V združenju je čez 20 organizacij, med njimi tudi Infineon, Siemens in Philips, projekt pa naj bi doživel komercialno prihodnost v letu 2007. Uporaba polimerov in naprednih elektronskih tehnologije naj bi precej pocenila proizvodni postopek, saj bi oznake dobesedno tiskali, s tem pa bi cena padla na okoli 2 evro centa, kar je znatno manj od današnjih 30 do 60 centov na oznako, preveč za uporabo z najcenejšimi artikli.

    Objavljeno: 2.4.2004
  • Samsung računa na pomnilnik OneNAND

    Družba Samsung Electronics želi povečati delež na trgu pomnilnikov za prenosne naprave z novimi čipi, imenovanimi OneNAND. V segmentu ročnih računalnikov in mobilnih telefonov namreč vidijo naslednjo veliko poslovno priložnost. Samsung je sicer eden največjih izdelovalcev pomnilnikov DRAM in flash za PCje in mobilne naprave. V mobilnih napravah smo doslej uporabljali predvsem pomnilnik NOR, ki ni tako učinkovit pri shranjevanju podatkov, kot pomnilnik NAND, kateri je tudi cenejši in hitrejši.

    Objavljeno: 2.4.2004
  • Corel bo spet ponudil WordPerfect za Linux

    Corel naj bi kmalu preizkusil novo različico zbirke WordPerfect za Linux.

    Objavljeno: 2.4.2004
  • Prodaja mobilnih telefonov še naprej uspešna

    Izjemna rast prodaje mobilnih telefonov naj bi se po predvidevanjih podjetja Gartner nadaljevala tudi v letošnjem letu. V lanskem letu se je prodaja povečala iz 400 milijonov (v letu 2002) na 520 milijonov prodanih aparatov, letos pa sicer ne bo 20,5-odstotna, a naj bi po Gartnerjevih predvidevanjih vseeno dosegla 580 milijonov prodanih naprav.

    Objavljeno: 1.4.2004
  • Hitachi z zanesljivejšimi diski

    Hitachi pripravlja nov rod diskov za prenosne računalnike, ki se ne bo hvalil z velikostjo, temveč odpornostjo na napake. Hitachi Global Storage, ki je pred nekaj tedni predstavil prve diske velikosti 400 GB za namizne računalnike, stavi pri novih mobilnih izdelkih na zanesljivost delovanja, saj bodo novi diski vzdržali pospeške do 300G v trajanju do 2 milisekundi, kar je 50% bolje kot doslej. Poleg tega bodo diski imeli še enkrat daljšo življenjsko dobo bralno-pisalnega mehanizma (600.000 ciklov nalaganja in odlaganja mehanizma), kar priča o daljši življenjski dobi mehanizma. Prvi modeli bodo imeli velikost 40 GB in hitrost vrtenja 4.200 vrtljajev na minuto, Hitachi pa s temi diski cilja na širok krog izdelkov, ki bodo poleg prenosnikov vključevali tablične računalnike, specializirane naprave in večpredstavno-informacijske centre v vozilih.

    Objavljeno: 1.4.2004
  • Adaptec s prvim krmilnikom Serial Attached SCSI

    Podjetje Adaptec je predstavilo prvi SCSI krmilnik za podporo bodočemu standardu SAS, ki bo osnova širokemu naboru izdelkov. Namenski procesor zmore agregatno hitrost prenosa podatkov 4,8 GB/s, kar je sedemkrat več od današnjih vzporednih vmesnikov Ultra320 SCSI. Krmilnik ima osem vrat Serial SCSI (SAS), kar je dovolj za nadzor do 100 diskov, podpira pa tudi tehnologijo HostRAID za združevanje diskov v diskovna polja. Zanimivo je tudi, da so pri izdelavi krmilnika upoštevali številne elemente za varčevanje z energijo, zaradi tega procesor ne potrebuje obsežnih hladilnih sistemov, s čimer bodo lahko dejanske krmilne kartice manjše, kot današnji krmilniki SCSI. Krmilnik je že pri razvijalcih krmilniških kartic, strežnikov in pomnilniških sistemov, prve izdelke za trg pa lahko pričakujemo v nekaj mesecih.

    Objavljeno: 1.4.2004
  • Google bo ponujal 1 GB brezplačne elektronske pošte

    Podjetje Google, ki je znano po svojem spletnem iskalniku, bo v kratkem javnosti ponudilo storitev brezplačne elektronske pošte. V primerjavi s tekmeci pri Googlu obljubljajo znatno večji brezplačni pomnilniški prostor za hrambo elektronske pošte, 1 GB, kar je dovolj za tja do 500.000 strani elektronske pošte. Povrh vsega bo Google Gmail, kot se bo imenoval servis, nudil nekatere napredne funkcije, ki jih drugje ne srečamo, kot je hitro iskanje po vseh elektronskih sporočilih uporabnika ter združevanje sporočil v pogovorne nize, podobno kot pri novičarskih razpravah. Gmail bo imel tudi orodja za boj proti nezaželeni pošti in zaščito pred virusi. V zameno za poštni predal, bo Google ob sporočilih prikazoval reklame, ki bodo organizirane na inovativen način in vezane na vsebino sporočil.

    Objavljeno: 1.4.2004
  • Trenutni podatki iz podatkovnega strežnika Sybase

    Nova različica podatkovnega strežnika Sybase ASE 12.5.2 bo vsebovala tehnologijo, s pomočjo katere bodo uporabniki lahko videli najbolj sveže podatke. Izdelek temelji na prožilcih v zbirki podatkov, ki ob vnaprej nastavljenih dogodkih pošljejo podatke v osrednje sporočilno vodilo, preko tega pa se prenesejo v odjemalske programske rešitve. Ker se prenašajo le tisti podatki, ki so posledica prednastavljenih prožilcev, hitrost delovanja zbirke podatkov ni zelo zmanjšana v primerjavi s podvajanjem celotne zbirke podatkov.

    Objavljeno: 31.3.2004
  • Intel namerava združiti arhitekturo prenosnih in običajnih računalnikov

    Pri Intelu so napovedali, da bodo do leta 2007 združili razvoj procesorskih arhitektur za prenosne in običajne namizne osebne računalnike. Projekt z delovnim imenom Merom naj bi dal tako osnovo za skupno procesorsko platformo, ki bo neposredna naslednica današnjih procesorjev Pentium M. S tem Intel jasno nakazuje, da deloma opušča brezglavo tekmo po vse višjih delovnih taktih, saj bo Merom deloval pri nižjih frekvencah kot smo vajeni. Predvsem pa bo porabil znatno manj energije, kar pomeni, da bo nadzor porabe energije čez nekaj let postal pomemben dejavnik tako v prenosnih kot namiznih računalnikih.

    Objavljeno: 31.3.2004
  • Kitajska prva v številu DSL namestitev

    V letu 2003 je Kitajska - brez Hong Konga - povedla v številu nameščenih povezav DSL z 10,95 milijona namestitev. Na drugem mestu je Japonska z 10,27 milijona priključki, sledijo pa ZDA z 9,12 milijona in J. Koreja z nekaj manj kot 6,5 milijona. Raziskovala družba Point Topic, ki je izvajala raziskavo za združenje DSL Forum je še ugotovila, da je po vsem svetu 63,8 milijona priključkov DSL, od tega jih je tretjina v azijsko-pacifiški regiji, ki je bila lansko leto tudi najbolj rastoča. Ob predstavitvi raziskave je predsednik DSL Foruma napovedal, da do konca naslednjega leta pričakujejo kar 200 milijonov nameščenih DSL priključkov.

    Objavljeno: 31.3.2004
  • NECova tablica z Linuxom

    Pri japonskem NECu so napovedali nove tablične računalnike z Linuxom - vendar tokrat ne gre za klasičen PC.

    Objavljeno: 31.3.2004
  • Business Objects povezuje svoje izdelke z izdelki Crystal

    Po nakupu podjetja Crystal Decisons čaka Business Objects težko delo, to je združitev izdelkov obeh podjetij v enotno ponudbo. Za začetek je izšla nova različica Crystal 10, ki še vedno deluje v obliki samostojnega izdelka in vsebuje le delno povezljivost z izdelki Business Objects. Popolna združitev obeh izdelkov je napovedana šele za konec prihodnjega leta. V tej končni rešitvi bi naj prevladovala tehnologija Crystal, zato bo prehod verjetno lažji za obstoječe uporabnike Crystal Reports in težji za uporabnike Business Objects.

    Objavljeno: 30.3.2004
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji