• Uporaba javnih WiFi omrežji naj bi se potrojila

    Družba Gartner je objavila raziskavo, ki ugotavlja, da naj bi se letos uporaba vročih točk WiFi kar potrojila iz 9,3 milijona uporabnikov na 30 milijonov. Osnova za njihova dognanja je dejstvo, da bo kar polovica poslovnih uporabnikov prenosnikov letos že imela vgrajen vmesnik za brezžični ethernet. Po njihovih ocenah naj bi poslovneži tako pridobili pol ure produktivnosti z uporabo brezžičnih omrežij v pisarnah, doma in na javnih vročih točkah.

    Objavljeno: 29.2.2004
  • DataPod za usklajevanje PCjev

    DataPod je nov program po sistemu P2P (vsak z vsakim), ki omogoča usklajevanje datotek, elektronske pošte in zaznamkov v brskalniku med dvema PCjema po internetu. Uporabniki tako ne rabijo povezav VPN, podatke lahko namreč uskladijo na bolj enostaven način. Program teče v ozadju, povezavo pa vzpostavi po protokolu SSL.

    Objavljeno: 29.2.2004
  • Skype sedaj tudi s konferenčnimi pogovori

    Skype Technologies, ponudnik programske opreme za brezplačno internetno telefoniranje je v zadnji različici dodal možnost konferenčnih pogovorov. Skype izkorišča arhitekturo omrežij za izmenjavo datotek za ponujanje preproste in učinkovite ter brezplačne internetne telefonije. Program in protokole so razvili avtorji omrežja FastTrack in njegovega popularnega odjemalca KaZaA. Zaenkrat je Skype še zmerom v razvojni različici (0.97), uporaba pa je mogoča zgolj z osebnimi računalniki. Avtorji napovedujejo kmalu tudi možnost uporabe ročnih računalnikov in pametnih telefonov za telefoniranje, potekajo pai tudi pogovori s proizvajalci telefonske opreme.

    Objavljeno: 28.2.2004
  • Cisco in Microsoft skupaj v poslu

    Cisco Systems in Microsoft bosta aprila začela prodajo skupnih paketov poceni omrežne opreme za majhna podjetja. V prvem paketu bodo kupci dobili širokopasovni usmerjevalnik za podjetja z manj kot 20 zaposlenimi, in Microsoftov Small Business Server 2003 Standard Edition. Majhna podjetja naj bi tako hitreje začela uporabljati telefonijo IP, programsko opremo za upravljanje poslovnih stikov in druge storitve, ki so jih doslej uporabljala le največja podjetja. Če bi opremo kupovali ločeno, bi plačali približno tretjino več, trdijo predstavniki obeh podjetij. Vodilni v obeh podjetjih se že dolga leta trudijo majhnim podjetjem prodati več opreme.

    Objavljeno: 28.2.2004
  • IBMov 90 nm PowerPC

    Pri IBMu so začeli izdelovati procesorje PowerPC z 90-nanometrskim postopkom. Nove procesorje PowerPC 970FX uporabljajo v strežniških rezinah in v Applovih strežnikih Xserve G5. Predstavili so procesorje s frekvenco 2,5 GHz, doslej so v 130-nanometrskem postopku izdelovalci procesorje s frekvenco največ 2 GHz. Sedaj lahko izdelajo bodisi hitrejše procesorje, ali pa počasnejše, ki so energetsko bolj varčni. K temu prinese tudi tehnologija združevanja slojev silicija z izolatorjem in vlečenega silicija - podobno tehniko je uporabil tudi Intel v novih Pentiumih z jedrom Prescott.

    Objavljeno: 28.2.2004
  • Manj gesel in več varnosti

    Bill Gates, predsednik družbe Microsoft, je na konferenci RSA Security napovedal skorajšnje prenehanje uporabe trajnih varnostnih gesel, saj ta več ne zagotavljajo zadostne varnosti podatkov.

    Objavljeno: 27.2.2004
  • Acer -- močan vtis v Evropi

    Računalniški trg v zahodni Evropi je lani zabeležil dobrih 17% rasti, pri čemer je Acer pustil močan vtis s kar 74-odstotno rastjo. V sektorju prenosnih računalnikov pa je Acerju uspel kar 135-odstotni skok v primerjavi zadnjih trimesečij 2003-2002. S tem se je utrdil kot najmočnejši prodajalec prenosnih računalnikov v Zahodni Evropi, dosegel pa je 18,6-odstotni tržni delež. Pri osebnih računalnikih je imel Acer v zadnjem trimesečju 2003 vodilno vlogo v Italiji in Avstriji, na drugem mestu pa je bil v Španiji, Belgiji in Češki Republiki. Na področju prenosnih računalnikov pa je bil Acer prvi v Italiji, Avstriji, Španiji, Nemčiji, Belgiji, Švici, Češki Republiki in na Nizozemskem, drugi pa v Franciji, Grčiji in na Poljskem.

    Objavljeno: 27.2.2004
  • Pomnilniški sistem za shranjevanje obveznih podatkov

    IBM je predstavil pomnilniško napravo Data Retention 450, ki je namenjena hranjenju podatkov za katere je predviden zakonsko določen čas do kdaj morajo biti na voljo. Ameriška zakonodaja je v zadnjih letih znatno poostrila pravilnike glede shranjevanja t.i. obveznih podatkov, predvsem računovodskih, ki so namenjeni lažjim pregledom v primeru kršitev, kot so jih zabeležili pri Enronu in Worldcomu.

    Objavljeno: 27.2.2004
  • Hitachijevi 300 GB diski

    Pri Hitachiju trdijo, da so njihovi diski Ultrastar 10K300 prvi diski za velika podjetja z zmogljivostjo 300 GB. Načrtujejo tudi 2,5-palčne diske za strežniške rezine z vodilom serial attach SCSI (SAS) s prepustnostjo 3 Gb/s.

    Objavljeno: 27.2.2004
  • Corel prodaja oddelek XML

    V Corelu so se odločili za prodajo svojega oddelka XMetal, ki je izdelovalo orodja za ustvarjanje vsebine v zapisu XML. Oddelek je za neznan znesek kupilo majhno kanadsko programsko podjetje Blast Radius. Prodaja oddelka XML ne pomeni, da se v Corelu ne bodo več ukvarjali s tem jezikom - njihova glavna izdelka WordPerfect in CorelDraw imata namreč vgrajeno celo vrsto funkcionalnosti XML. Sicer pa Corel kar solidno okreva, odkar ga je lani za 98 milijonov dolarjev kupilo neko investicijsko podjetje.

    Objavljeno: 26.2.2004
  • Tri varnostne luknje v Linuxu

    Poljsko podjetje za raziskovanje varnosti, iSEC Security Research je objavilo tri nove varnostne luknje v operacijskem sistemu Linux. Dve, bolj nevarni, se nahajata v samem jedru sistema in vplivata na upravljanje pomnilnika ter lahko omogočita napadalcu poln dostop do računalnika, medtem ko tretja vpliva na delovanje grafičnih kartic ATI Rage 128.

    Objavljeno: 26.2.2004
  • Microsoft testira Virtual Server

    Microsoft je objavil prvo javno razvojno različico bodočega programskega paketa Virtual Server, ki omogoča izvajanje navideznih računalnikov v okolju Windows. Izdelek, ki naj bi bil predstavljen že konec lanskega leta, bo predvidoma nared še pred poletjem, nosil pa bo oznako Virtual Server 2004. Izdelek je Microsoft še v fazi razvoja pridobil ob nakupa tehnologije družbe Connectix, prvi izdelek, Virtual PC 2004 pa je že v prodaji.

    Objavljeno: 26.2.2004
  • Dve različici Windows za Evropo

    Viri blizu evropskemu komisarju Mariu Montiju trdijo, da bo od Microsofta morda zahteval, naj za Evropo pripravi dve različici sistema Windows - eno s predvajalnikom Media Player in eno brez tega dodatka za snemanje in predvajanje glasbenih in video vsebin.

    Objavljeno: 26.2.2004
  • Trg Wi-Fi na ramenih potrošnikov

    Trg Wi-Fi je v letu 2003 napredoval z velikimi koraki, ugotavlja raziskovalna družba Synergy Research Group, saj se je prihodek na letni ravni povečal za 40 odstotkov, na 2,5 milijarde dolarjev. Za opremo Wi-Fi je trenutno najbolj pomemben trg končnih potrošnikov, ki je bil lani vreden 1,6 milijarde dolarjev, kar je pomenilo 66-odstotni skok. Nakupi s strani podjetij so bili vredni 870 milijonov dolarjev ali 9% več kot v letu 2002. Podjetja še vedno bolj počasi sprejemajo tehnologijo Wi-Fi, predvsem zaradi skrbi o varnosti in stroških.

    Objavljeno: 25.2.2004
  • Adobe Policy Server zaklepa dokumente

    Adobe je napovedal strežniški program Adobe Policy Server, ki bo ugledal luč sveta konec leta 2004, omogočal pa bo hranjenje in upravljanje varnostnih pravil za dokumente v zapisu PDF. Določal bo, kdo lahko dostopa do dokumentov PDF in kakšne pravice ima ta oseba, da dokument natisne, pošlje drugim uporabnikom ali ga spremeni. Zapis PDF ima že zdaj vgrajenih nekaj varnostnih mehanizmov, Policy Server pa jih bo še nadgradil. Dostop do dokumenta bo mogoče omejiti na določeno časovno enoto, omogočeno bo samodejno osveževanje različic in podobno. Adobe ima z zapisom PDF ambicijo, da bi postali večnamensko orodje za distribucijo poslovnih podatkov.

    Objavljeno: 25.2.2004
  • Pomnilniki FISH Flash

    Združenje za pripravo univerzalnih prenosnih pomnilnikov UTMA je nedavno predstavila novo vrsto pomnilniških kartic z oznako FISH, ki naj bi v bodoče nadomestile trenutno obstoječe pomnilnike. Pomnilnik FISH (Flash Internal Semiconductor Hard-drive) je le na hitro videti kot pomnilniški ključ USB, vsebuje pa majhno pravokotno vezje s pomnilniškim čipom flash in krmilnikom USB.

    Objavljeno: 25.2.2004
  • Tudi Hewlett-Packard v strežnikih z Opteroni

    Hewlett-Packard se je nekoliko presenetljivo odločil, da bo v svojih strežniških sistemih ProLiant uporabil tudi 64-bitne procesorje AMD Opteron. Na začetku bodo ponudili AMD-jevo tehnologijo v kompaktnih strežnikih ProLiant DL145, ki v ohišju višine 1U ponujajo dva procesorja Opteron, s štirimi procesorji pa so opremljeni strežniki ProLiant DL585, ki v ohišju višine 4U nudijo tudi dovolj prostora za diskovne razširitve. HP je ob predstavitvi dveh modelov kmalu sledili novi, med prvimi pa bodo strežniške rezine, ki bodo vsebovale do dva procesorja Opteron.

    Objavljeno: 25.2.2004
  • Zbirka podatkov za podporo odločanju Metapa deluje v gručah

    Zbirka podatkov Metapa Cluster Database (CDB) je namenjena uporabi pri rešitvah na področju podpore odločanju in omogoča, da zbirka podatkov deluje v gručah poceni računalnikov z operacijskim sistemom Linux in procesorji Intel. Ustanovitelji podjetja Metapa, izdelovalca zbirke podatkov CDB, želijo s tem izdelkom trgu ponuditi učinkovito rešitev za podporo odločanju, ki bo podpirala zelo velike količine podatkov ob uporabi odprotkodnih zbirk podatkov, za začetek PostgreSQL.

    Objavljeno: 24.2.2004
  • Dell rekordno

    Zadnje trimesečje 2004 se je za Dell končalo rekordno, saj je zabeležil 11,5 milijarde dolarjev prometa (18% več kot v enakem lanskem obdobju) in 749 milijonov dolarjev dobička (25% več). V celotnem finančnem letu je Dell ustvaril skupni prihodek v višini 41,4 milijarde dolarjev (+17%). Prodaja strežnikov Dell PowerEdge se je povečala za 40%, pomnilniških sistemov za 47%, dobava vseh proizvodov pa za 30% - v Evropi, na Bližnjem vzhodu, v Afriki, na Japonskem in preostali azijsko-pacifiški regiji. Dobro so šli v prodajo tudi Dellovi prenosni računalniki Inspiron in Latitude, saj so jih prodali za 40% več. V prvem poslovnem trimesečju 2005 pričakujejo 20-odstotno rast prometa v primerjavi z enakim obdobjem v letu 2004.

    Objavljeno: 24.2.2004
  • Odprta koda na pohodu tudi v Franciji

    Francoska vlada je v okviru projekta ADELE (računalniško opremljanje deželne administracije) napovedala, da bo do leta 2007 namestila na namizja tudi odprtokodne programe. Microsoftova Okna so trenutno nameščena na skoraj vseh vladnih računalnikih, kolikšen delež računalnikov pa nameravajo opremiti z odprtokodnim programjem (5, 10, 15% ali več) pa še ne vedo natančno. To pobudo vodi Francoska agencija za razvoj elektronske administracije, ki pričakuje, da jim bo sprememba pomagala pri boljšem vrednotenju življenjskega cikla različnih operacijskih sistemov, hkrati pa bi radi pritisnili tudi na Microsoft, da spusti cene.

    Objavljeno: 24.2.2004
  • Prihaja AutoCAD 2005

    Podjetje Autodesk pripravlja novo različico priljubljenega paketa za računalniško podprto načrtovanje AutoCAD 2005, ki prinaša novosti predvsem na nivoju organizacije dokumentov. Avtorji so v novi različici čim bolj posnemati postopke pri klasičnem risanju načrtov na papir, s čimer naj bi pohitrili in olajšali delo. Ena izmed glavnih novosti je zmožnost hrambe več načrtov oziroma risb v isti datoteki, kar je bilo doslej precej oteženo. AutoCAD pri tem samodejno zgradi kazalo na podlagi standardnih predlog, s katerimi se je lažje znajti med načrti.

    Objavljeno: 24.2.2004
  • Cisco predstavil izdelke združljive s Power over Ethernet

    Standard Power over Ethernet (PoE) je bil ratificiran že pred pol leta, največji proizvajalec omrežne opreme Cisco pa je šele zdaj predstavil prve izdelke združljive z njim. Standard omogoča napajanje naprav kar preko omrežja ethernet, kar je še posebej primerno za IP telefone in omrežne naprave v prostorih, kjer ni preprostega dostopa do elektrike. Cisco je že od leta 2000 sicer ponujal izdelke, ki so omogočali PoE, vendar ne končno različico standarda in so zato delovali samo z 10 in 100 Mb/s opremo, ne pa tudi vse bolj popularno gigabitno. Kot so povedali pri Ciscu pri starejših izdelkih žal ne bo mogoča nadgradnja strojne programske opreme na nov standard, saj gre za povsem novo strojno opremo.

    Objavljeno: 23.2.2004
  • Oddelki IT so strošek

    Raziskovalna analitska družba Meta Group je v svojem polletnem poročilu o dobrih praksah direktorjev oddelkov IT (CIO) zapisala, da je za 70% svetovnih korporacij IT še vedno samo strošek. Čeprav je IT v zadnjih letih omogočil organizacijam številne nove zmožnosti, znižanje stroškov in dvig produktivnosti, uprave podjetij še vedno gledajo na IT kot na prevelik strošek, ki ustvarja premalo dodane vrednosti. Samo v 5% anketiranih organizacij mislijo drugače.

    Objavljeno: 23.2.2004
  • Kdo je prvi distributer Linuxa?

    Raziskovalna analitska družba IDC trdi, da ima Red Hat s 60-odstotnim tržnim deležem pri strežnikih z Linuxom vodilno vlogo na tem področju. Internetna raziskovalna družba Netcraft pa trdi drugače in postavlja na prvo mesto Linuxovo distribucijo Debian, ki je z dobrimi 440.000 namestitvami zabeležila najhitrejšo, skoraj 25-odstotno rast v zadnjih šestih mesecih. Po številu namestitev še vedno vodi Red Hat z 1,5 milijona, a z le 18-odstotno rastjo. Sicer pa je glede na rast v zadnjih šestih mesecih za Debianom za malenkost zaostal SuSE Linux (23% in skoraj 300.000 namestitev), Gentoo pa je zbral 25.000 namestitev, kar je bil 20-odstotni skok. Na trgu Linuxovih rešitev se pojavljata tudi MandrakeLinux in TurboLinux. Prvi računa predvsem na mala in srednja podjetja, drugi pa na velikanski razvijajoči se trg v Indiji in na Kitajskem.

    Objavljeno: 23.2.2004
  • Zmogljivejši procesorji Pentium M

    Intel načrtuje za letošnje leto niz novih izdelkov za mobilno računalništvo. V drugem četrtletju leta 2004 pride na vrsto zmogljivejši procesor Pentium M (z razvojnim imenom Dothan), v drugi polovici letošnjega leta pa bodo posodobili vse elemente mobilne tehnologije Intel Centrino s predstavitvijo platforme "Sonoma". Sonoma vključuje nov procesor Pentium M s hitrejšim vodilom pri 533 MHz, nov vmesnik Wi-Fi, ki bo podpiral brezžične omrežne standarde 802.11a, 802.11b in 802.11g, pa tudi bluetooth, ter nov nabor čipov z razvojnim imenom "Alviso". Ta bo prinesel podporo za naprave in standarde, kot so Direct Media Interface, TV izhod, zvočni podsistem High Definition Audio, osem vrat USB in podporo za do 2 GB pomnilnika DDR2. Prav tako bo omogočal manjšo porabo energije, saj bo procesor lahko deloval v mirujočem stanju, četudi bo računalnik predvajal zvok.

    Objavljeno: 23.2.2004
  • Mobilnimi telefoni v prenosnikih

    Sodeč po Intelu, bodo številni proizvajalci kmalu začeli ponujati prenosne računalnike, ki bodo imeli vgrajene mobilne telefone. Z vgrajenimi telefoni bo mogoče vzpostavljati podatkovne komunikacije, toda tudi internetne telefonske klice (VoIP) ter dostopati do elektronske pošte tudi tedaj, ko bo računalnik izklopljen. Intel je rešitev poimenoval Extended Mobile Access (EMA), ta pa predvideva več nivojev komunikacij. Prenosniki naj bi imeli mobilne telefone vgrajene v ohišje zaslonov, poleg samega telefona in antene pa naj bi tam bili tudi ločena tipkovnica in manjši zaslon za uporabo, kadar je prenosnik v mirovanju. Za zdaj je izdelek s platformo EMA napovedal le kitajski Lenovo (nekdaj Legend), vendar Intel napoveduje, da bodo sledili številni drugi, izdelki pa naj bi bili nared v drugi polovici leta.

    Objavljeno: 22.2.2004
  • IBM pripravlja Microsoftov Office za Linux

    IBM si vse bolj prizadeva, da bi postavil Linux tudi na osebne računalnike, ne samo strežnike. Del te strategije je tudi zagotovitev ključnih programov za rabo na Linuxu, med katere sodita tudi lasten paket Lotus Notes in Microsotov paket Office. Lotus Notes bo na voljo kot javanski odjemalec, delujoč tudi na Linuxu, v drugi polovici leta, zanimiva pa je pot, ki so jo ubrali za Office.

    Objavljeno: 22.2.2004
  • Cisco za video telefonijo

    Podjetje Cisco je predstavilo novo skupino komunikacijskih izdelkov in rešitev, ki izkoriščajo prednosti združenega prenosa govora, videa in podatkov. Nove rešitve vključujejo IP PBX rešitev Cisco CallManager 4.0 in Cisco VT Advantage 1.0, ki omogoča, da telefonskim klicem enostavno dodamo video prenos v realnem času. Cisco VT Advantage uporablja fleksibilnost internetnega protokola IP za zagotavljanje kvalitete prenosa videa in govora, česar večina predhodnih video konferenčnih sistemov ni omogočala. Rešitev deluje v povezavi z mnogimi obstoječimi namiznimi in pisarniškimi video konferenčnimi sistemi, povezuje pa tudi Cisco IP telefon z osebnim računalnikom in namensko USB video kamero ter tako omogoča uporabo medijsko bogate video telefonije. Cena za Cisco VT Advantage 1.0, skupaj z USB kamero, je 190 dolarjev po uporabniku. Izdelek naj bi bil na voljo aprila 2004.

    Objavljeno: 22.2.2004
  • Intel briše mejo med prenosniki in namiznimi računalniki

    Intel je na konfeneci IDF prikazal prototip računalnika, ki odpravlja meje prenosnimi in namiznimi računalniki. Prototip z imenom Florence ima videz tako imenovanih >>vse v enem<< namiznih računalnikov, saj ima podobno zgradbo in 17-palčni zaslon LCD, vendar na vrhu najdemo držalo za prenašanje, celota pa vsebuje tudi akumulatorje in tehta le 3,5 kg, tako da je sistem mogoče preprosto prenašati. Za razliko od klasičnih prenosnikov zaslon med prenašanjem ne poveznemo čez tipkovnico, saj je slednja ločena od računalnika, med prenašanjem pa jo shranimo v posebno ležišče na zadnjem delu računalnika. Intel je v prototip vgradil tudi napredne funkcije, kot so brezžični vmesniki, video kamera, bralnik pametnih kartic in bralnik prstnih odtisov. Čeprav prototip za zdaj ne bo imel komercialnega nadaljevanja, bi lahko podobne naprave videli po letu 2005.

    Objavljeno: 21.2.2004
  • Spodbuda prodaja računalnikov v Evropi

    Sodeč po podatkih družbe Gartner, se je prodaja računalnikov v Evropi v zadnjem četrtletju 2003 povečala kar za 17% v primerjavi z letom prej. Skupno je bilo prodanih čez 17 milijonov računalnikov, kar je popravilo tudi celoletni rezultat (46 milijonov enot, +13%). Največji trg osebnih računalnikov v regiji je ostal nemški, medtem ko sta španski in ruski trg doživela največjo letno rast. Med proizvajalci sta bila v lanskem zadnjem četrtletju najuspešnejša HP in Dell, sledil jima je Acer, ki je s 75,9-odstotno rastjo na tretjem mestu prehitel Fujitsu Siemens, peti pa je ostal IBM. Zanimivo, da je bila rast prodaje višja na področju poslovnih računalnikov (+19,5%), kar je bolje kot na področju računalnikov za domačo rabo, ravno obratno kot v ZDA. K dobri prodaji v poslovnem segmentu so največ prispevali prenosniki.

    Objavljeno: 21.2.2004
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji