• Microsoft pripravlja rešitev za CRM v Outlooku 2003

    Microsoft bo posegel tudi na področje rešitev za upravljanje odnosa s strankami z izdelkom Outlook 2003, v katerem bo vgrajena možnost upravljanja s poslovnimi strankami Business Contact Manager. Rešitev, ki je tesno povezana z obstoječo podporo za delo z elektronsko pošto in koledarjem, je trenutno v fazi testiranja, na voljo pa bo v novi izdaji Office 2003. Namenjena je manjšim podjetjem, med tem ko za nekoliko večja podjetja z do 500 zaposlenimi Microsoft pripravlja dopolnjeno različico pod imenom Microsoft CRM.

    Objavljeno: 12.3.2003
  • Velik dan za mobilne procesorje

    Procesorji za prenosnike postajajo vse bolj vroče bojišče med proizvajalci procesorjev in ta teden, še posebej sreda, je nek vrhunec dogajanja, saj so vsi trije proizvajalci mobilnih procesorjev predstavili nove rešitve.

    Objavljeno: 12.3.2003
  • Stikala Cisco za zahtevno industrijsko okolje

    Družba Cisco je predstavila omrežno opremo za uporabo v proizvodnih obratih, kar je popolnoma drug svet od običajnih hlajenih prostorov, kjer so njihove naprave delovale doslej. Število avtomatiziranih procesov in sistemov v neposredni proizvodnji se letno veča za okoli 60 odstotkov, vsak proces pa potrebuje svoj računalnik. Tudi v proizvodnih obratih so konec minulega desetletja robotske roke začele nadomeščati človeške, vendar so bile družbe, kot je Cisco, osredotočene na izdelavo omrežne opreme za internet.

    Objavljeno: 11.3.2003
  • Specifikacije za vgradne rešitve Linux

    Združenje Embedded Linux Consortium je izdalo prvo različico specifikacij za operacijski sistem Linux, ki naj bi pripomogel k večji prenosljivosti vgradnih (>>embedded<<) rešitev. Vgradni sistemi so v praksi precej različni med sabo, od tistih za podporo prenosnih telefonov, ročnih računalnikov, do računalnikov v avtomobilih in za industrijsko opremo. Osredotočili so se zlasti na standardizacijo programskih vmesnikov API vgradnih programov. Združenje so osnovali v letu 2000, lani marca pa so začeli z oblikovanjem navodil, ki naj bi se jih programerji držali, če želijo, da njihove rešitve delujejo tudi v drugih različicah operacijskih sistemov Linux. Med družbami, ki sodelujejo pri konzorciju, so IBM, Agilent Technologies, Matsushita, Red Hat, Samsung, Sharp in Sony.

    Objavljeno: 11.3.2003
  • Hitrejši Xeoni

    Intel je predstavil nove, hitrejše procesorje Xeon, ki so namenjeni za rabo v zmogljivih delovnih postajah in strežnikih. Nove različice delujejo s takti 3 in 3,06 GHz, s čimer so Xeoni po hitrosti >>ulovili<< Pentiume 4, na katerih tudi temeljijo. Razlika med obema novima različicama ni samo 60 MHz v delovnem taktu, temveč zlasti v hitrosti sistemskega vodila. Pri modelu Xeon s 3 GHz to deluje s taktom 400 MHz, pri hitrejšem pa so uporabili vodilo s taktom 533 MHz. Cena novih procesorjev bo znašala okoli 700 dolarjev. Zanimiv pa je podatek, da so sisteme z novimi procesorji nekateri proizvajalci, med katerimi HP in Dell, začeli prodajati in dobavljati že v začetku februarja, kar pomeni, da sta bila novinca že precej časa pripravljena.

    Objavljeno: 11.3.2003
  • Dell z valom novih prenosnikov

    Dell je v nekaj dneh predstavil tri nove modele iz družine prenosnikov Inspiron, ki so namenjeni pretežno domači rabi. Prva novost je odslej vstopni in hkrati doslej najcenejši prenosnik tega proizvajalca, model Inspiron 1100. Osnovni model s procesorjem Celeron s taktom 2 GHz, 128 MB RAM, 20 GB diskom, enoto CD-ROM in 14-palčnim monitorjem naj bi v ZDA stal le 900 dolarjev. Na voljo pa bodo tudi različice s hitrejšimi procesorji, večjim pomnilnikom, diskom, drugačnimi optičnimi enotami in tudi 15-palčnimi zasloni. Prenosnik bo postal nekakšna zamenjava za današnje modele Inspiron 2650 in SmartStep (ti so bili v prodaji le v ZDA).

    Objavljeno: 11.3.2003
  • Corel WordPerfect Office 11

    Corel bo aprila začel s prodajo novega kompleta pisarniških programov WordPerfect Office 11, s čimer bodo vsaj za dva meseca prehiteli Microsoft in njihov Office 2003. WordPerfect 11 prihaja v prodajo v relativno ugodnem trenutku za družbo Corel, saj so ti v minulem letu uspeli prepričati kar nekaj velikih proizvajalcev računalnikov, da vključijo pisarniški paket v osnovno ponudbo svojih izdelkov.

    Objavljeno: 10.3.2003
  • Okolje OpenVMS odslej tudi z Itaniumom

    Pri družbi Hewlett Packard so slovesno objavili, da so januarja prvič pognali operacijski sistem OpenVMS na sistemu s procesorji Intel Itanium. To je po njihovem mnenju pomemben korak h končnemu prenosu okolja OpenVMS na arhitekturo procesorja Itanium. Prve testne različice okolja bodo ponudili junija, popolnoma delujočo različico za vse uporabnike okolja OpenVMS pa sredi leta 2004. Ocenjujejo, da s tem operacijskim sistemom trenutno deluje okoli 400.000 strežnikov po vsem svetu.

    Objavljeno: 10.3.2003
  • Microsoft pripravlja strežnik za klepete

    Microsoft je v začetku marca objavil prvo razvojno različico izdelka Real-Time Communications (RTC) Server, ki bo deloval na osnovi strežnika Windows Server 2003 in ponujal strežbo programom za trenutno sporočanje. Izdelek, ki nastaja pod delovnim imenom Greenwich naj bi odpravil pomanjkljivosti dosedanjih rešitev, kar je pred časom zavrlo hiter razvoj in sprejem programov za trenutno sporočanje. Strežnik RTC Server naj bi tako poskrbel predvsem za varnost, avtentikacijo in prijavi ter sledenje uporabnikom, ki uporabljajo sisteme za trenutno sporočanje. Microsoft je sprva načrtoval, da bi bil RTC Server del paketa Windows 2003 Server, vendar so se naknadno odločili za daljši razvojni cikel, tako da bo iz tega nastala samostojen izdelek. Za zdaj še ni znano, koliko bo stal izdelek, najbrž pa bo prišel v prodajo še letos. Izdelek so že podprle nekatere velike stranke, kot so predstavniki finančnih institucij, ki nameravajo RTC Server uporabljati za komunikacijo pri poslovni rabi.

    Objavljeno: 10.3.2003
  • Svetovni trg pomnilniških sistemov raste

    Prodaja pomnilniških sistemov se je v zadnjem četrtletju povečala za okroglih 12% v primerjavi s tretjim četrtletjem 2002, trdijo pri družbi IDC. S tem se je potrdila domneva o ponovnem rast področja, ki ga je kriza v računalniški industriji v letih 2001 in 2002 močno prizadela. Zaradi dobrih zaporednih rezultatov v zadnjih dveh četrtletjih se je promet zmanjšal >>samo<< za 15% glede na enako obdobje v letu 2001, kljub temu da so skoraj do zadnjega napovedovali 21% padec.

    Objavljeno: 10.3.2003
  • IBM izboljšuje najcenejše strežnike Unix

    Družba IBM bo v najcenejše strežnike Unix vgrajevala najnovejše procesorje Power4+ s frekvenco takta 1,45 GHz. Na ta način želijo spodnesti vodilno mesto družbe Sun Microsystems. Strežniki serije IBM p630 s štirimi procesorji bodo tako neposredni tekmeci doslej na trgu najbolj popularnemu modelu Sun Fire v480. Izboljšave procesorja Power4+ so dosegli z novejšim proizvodnim procesom, ki omogoča manjše dimenzije, višji delovni takt, nižje toplotne izgube in celo nižjo ceno. Ceno procesorjev so lahko znižali tudi zaradi manjšega procesorskega predpomnilnika (8 MB namesto 32 MB).

    Objavljeno: 9.3.2003
  • Majhni akumulatorji prihodnje generacije

    Ob vztrajnem zmanjševanju dimenzij prenosnih telefonov, video kamer, računalnikov in drugih elektronskih naprav, so velika ovira postali akumulatorji, saj zavzemajo do tretjine velikosti in teže samih naprav. Radikalne spremembe na tem področju bodo vsekakor potrebne pri tako imenovanih "mikro elektro-mehanskih sistemih" (MEMS), ki naj bi imeli dimenzije človeškega lasu.

    Objavljeno: 9.3.2003
  • Prvi zapisovalnik DVD z vmesnikom Serial ATA

    Philips, Intel in Silicon Image so predstavili prototip prvega zapisovalnika DVD+RW, ki je na računalnik priključen prek prihajajočega vmesnika Serial ATA. Uporabljeni računalnik je bil zasnovan na novem Intelovem naboru, ki bo poleg ostalih podpiral tudi vmesnik Serial ATA, prvenstveno namenjen za priključitev diskov, vendar tudi drugih pomnilniških naprav, kot so zapisovalniki.

    Objavljeno: 9.3.2003
  • Azijski razvijalci napredujejo

    Rezultati raziskave družbe IDC so pokazali, da bo Severna Amerika do leta 2005 izgubila primat po številu razvijalcev programske opreme, saj jih bodo prehiteli v azijsko-pacifiški regiji. IDC je izvedel raziskavo v 191 državah in šestih geografskih regijah, upošteval pa je le redno zaposlene programerje. Azijsko-pacifiška regija je bila v letu 2001 na drugem mestu z 1,7 milijona programerjev, sledila je Evropa z 1,6 milijona, daleč na prvem mestu pa je bila Severna Amerika z 2,6 milijona programerjev. V naslednjih dveh letih naj bi se število razvijalcev povečalo predvsem na Kitajskem in v Indiji, zraslo pa naj bi tudi v vzhodni Evropi (vključno z Rusijo), na Bližnjem Vzhodu in v Afriki.

    Objavljeno: 8.3.2003
  • 50 milijonov uporabnikov Citrix MetaFrame

    Citrix Systems je vodilna družba na področju programske opreme za lahke odjemalce in terminalsko delo. Lani so pridobili 11 milijonov novih uporabnikov, kar pomeni, da program MetaFrame s skupno 50 milijoni uporabnikov postaja standard za učinkovit in varen dostop do programov podjetij, ne glede na način dostopanja. Med podjetji, ki so se odločila za programsko opremo Citrix MetaFrame so finančne organizacije (9 od desetih največjih v ZDA), zdravstvene in farmacevtske, izobraževalne ter vladne organizacije, vključno z ameriško vojsko. Med proizvodnimi organizacijami so Boeing, Dow Chemical, DuPont, Ford, General Motors, Lockheed Martin, Lucent, Motorola, Pepsico, Pfizer, Philip Morris, Phillips Petroleum, Procter & Gamble in druge. Podobno je tudi v telekomunikacijah, kjer ga uporablja večina največjih ponudnikov dostopa do interneta.

    Objavljeno: 8.3.2003
  • Družba Veritas bo razširila ponudbo

    Družba Veritas Software, ki prodaja programska orodja za izdelavo varnostnih kopij in nadzor velikih pomnilniških sistemov (NetBackup), bo razširila ponudbo tudi na druga področja, kot so neposredni tekmeci (EMC, Computer Associates International in IBM) že storili. Z nedavnimi nakupi bodo upraviteljem računalniških sistemov ponudili celovit paket programskih orodij za vzdrževanje in samodejno prilagajanje pomnilniških sistemov in strežnikov na trenutne zahteve aplikacij. Po mnenju predstavnikov družbe se bo v prihodnjih letih tržišče programske opreme močno preoblikovalo, zato si bodo skušali odrezati čim večji tržni delež. Leta 2001 je bila družba Veritas s 17,4-odstotnim tržnim deležem druga na trgu programskih orodij za velike pomnilniške sisteme - takoj za družbo EMC (28,3 odstotka). Tistega leta so zabeležili izgubo 643 milijonov ameriških dolarjev, v lanskem letu pa že 57 milijonov dolarjev dobička.

    Objavljeno: 8.3.2003
  • Fotogenične sladkosti sejma PMA 2003

    Las Vegas je marca v središče fotografskega sveta postavil sejem PMA 2002, ki je poleg Photokine najpomembnejši sejem fotografske opreme. Glede na to, da se v zadnjih letih vztrajno prebija digitalna fotografija in da analogni tehnologiji počasi pojema sapa v tej bitki ne čudi, da so številni proizvajalci predstavili kar nekaj novih digitalnih modelov - bodisi kot izboljšane različice že znanih modelov, bodisi popolnoma nove modele.

    Objavljeno: 7.3.2003
  • Palm zmanjšuje napovedi

    Najuspešnejši proizvajalec ročnih računalnikov Palm je prejšnje napovedi prihodka v tretjem trimesečju (od 230 do 250 milijonov dolarjev) zmanjšal na 205-210 milijonov dolarjev - predvsem na račun slabše prodaje najzmogljivejših modelov Tungsten v ZDA. V Evropi gre prodaja po pričakovanjih v vseh cenovnih razredih, v ZDA pa gre kolikor toliko dobro le manj in srednjezmogljivim modelom.

    Objavljeno: 7.3.2003
  • Evropa pomembna pri elektroniki

    Zahodna Evropa še naprej ostaja pomembna na trgu elektronike, saj je v letu 2002 zabeležila 19-odstotni svetovni delež v proizvodnji elektronike, kar jo postavlja ob bok Japonski. Tudi vnaprej naj bi Zahodna Evropa ohranjala okrog 20-odstotni tržni delež, napoveduje britanska raziskovalna družba Reed Electronics Research, kljub temu, da se proizvodnja seli na območja z nižjimi stroški. Delež dodelavnih poslov naj bi se povečal z 21 odstotkov v letu 2000 na 40 odstotkov v letu 2007.

    Objavljeno: 7.3.2003
  • SCO toži IBM glede Unixa in Luinuxa

    Podjetje SCO Group, ki ima v lasti precej intelektualnih pravic na področju operacijskega sistema Unix, se je odločilo za tožbo družbe IBM, ker je ta domnevno brez dovoljenja vgradila tehnologijo v lasti SCO Group v nekatere komponente operacijskih sistemov Unix in Linux. Za odškodnino zahtevajo kar milijardo dolarjev, poleg tega so sodišču podali zahtevo, da prepove IBMu prodajo operacijskega sistema AIX, ki ima del sporne kode.

    Objavljeno: 7.3.2003
  • Presedia je po novem Macromedia Breeze

    Presedia, orodje za spletne predstavitve, bo Macromedia po nakupu ponovno izdala pod novim imenom, Macromedia Breeze. Istoimensko podjetje, ki je razvilo omenjeno orodje, je namreč družba Macromedia kupila pred kakšnim mesecem.

    Objavljeno: 6.3.2003
  • Elektronska oddaja zaključnih računov

    Podjetje Mojdenar je skupaj z Agencijo Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (AJPES) razvilo spletni program, ki omogoča pravnim subjektom, registriranim v Republiki Sloveniji, oddajo zaključnih računov za leto 2002 v celoti preko spleta.

    Objavljeno: 6.3.2003
  • Dragocena vsebina

    IBM je lani zabeležil 26-odstotno rast prodaje programov za urejanje vsebine, podoben uspeh pa pričakujejo tudi v letu 2003. Trg programov za urejanje vsebine naj bi bil v prihodnjem letu vreden deset milijard dolarjev, napovedujejo pri Meta Group. Povečane potrebe po teh programih so nastale zaradi naraščajočih zahtev po hranjenju različnih podatkov - tudi elektronske pošte in neposrednih sporočil preko programov za elektronsko klepetanje. Enronov stečaj in priznanje računovodskega podjetja Arthur Andersen, da je uničevalo pomembne dokumente, je ameriške zakonodajalce prisililo k sprejemu strožjih predpisov na tem področju.

    Objavljeno: 6.3.2003
  • Athlon XP s 400-megaherčnim vodilom

    Podjetje AMD bo maja predstavilo novo različico procesorjev Athlon XP, ki bodo imeli hitrejše sistemsko vodilo (FSB) s taktom 400 MHz. Doslej je Athlon XP podpiral sistemsko vodilo s hitrostjo največ 333 MHz. S tem naj bi nekoliko poživili ponudbo v pričakovanju na jesensko predstavitev 64-bitnega procesorja K8.

    Objavljeno: 6.3.2003
  • Hermes SoftLab nakupuje

    Kot je v intervjuju za marčevski Sistem napovedal nov direktor Hermes SoftLaba Oliver Carron de la Carriera, podjetje pričenja prestrukturiranje s osredotočanjem na določena tržišča. Carron je v intervjuju izpostavil možnost novih nakupov drugih podjetij in v Hermesu so se tega že lotili. Iz podjetja so namreč sporočili, da je Hermes SoftLab odkupil še preostale deleže v podjetjih StorScape in Zaslon, kjer je doslej že imel večinski delež.

    Objavljeno: 6.3.2003
  • Vse več nezaželene pošte

    Podjetje Trend Micro, ki se ukvarja s protivirusnimi programi, se je odločilo tudi za boj z nezaželeno elektronsko pošto (spam), ki vsakodnevno preplavlja elektronske poštne predale po vsem svetu. Decembrska raziskava družbe Gartner namreč razkriva, da je polovica elektronske pošte, ki jo prejemajo zaposleni v ameriških podjetjih, nezaželena.

    Objavljeno: 5.3.2003
  • Izmenjava datotek in snemanje plošč -- uspešnici

    Raziskovalna družba Ipsos je ugotovila, da se je v ZDA zanimanje za izmenjavo datotek med uporabniki interneta (P2P) in snemanje plošč lani rekordno povečalo - kljub temu da predstavniki glasbene industrije poskušajo zapirati servise za izmenjavo glasbe kot je Kazaa in da prodaja posnetih plošč upada.

    Objavljeno: 5.3.2003
  • IBM in Dell zmagovalca pri strežnikih

    Celoten trg strežnikov je v letu 2002 upadel za osem odstotkov na 43 milijard dolarjev, kar ni preprečilo Dellu, še posebej pa IBM-u, da sta na ključnih trgih povečala svoje deleže. IBM je na celotnem trgu strežnikov sicer zabeležil dvoodstotni padec prihodkov na 13,4 milijarde dolarjev, vendar je obenem za dobra dva odstotka povečal tržni delež, ki sedaj znaša 31 odstotkov. IBM je povečal deleže na področju Unixa, Linuxa in Inetlove platforme.

    Objavljeno: 5.3.2003
  • Predstavitev Windows Server 2003 bo aprila; znane so cene

    Microsoft postavlja na svoje mesto še zadnje elemente pred predstavitvijo novega strežniškega operacijskega sistema. Uradna predstavitev družine izdelkov bo 24. april, končna koda pa bo interno na voljo že okoli 12. marca. Pričakovati pa je mogoče, da se bo operacijski sistem v prodaji pojavil že kak dan pred tem, saj se nekateri proizvajalci strojnih strežnikov trudijo, da bi bili prvi zunaj z izdelki.

    Objavljeno: 5.3.2003
  • Red Hat in Oracle skupaj za Linux

    Družbi Red Hat in Oracle bosta operacijski sistem Linux predložili v oceno o izpolnjevanju pogojev za >>skupni kriterij<< (Common Criteria), saj bi to potrdilo lahko odprlo vrata za uporabo programov s prosto kodo v vladnih ustanovah. Doslej je ameriška vlada uvajala okolje Linux na različnih področjih, vendar bolj izjemoma.

    Objavljeno: 4.3.2003
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji