• Dostop do Exchanga iz MacOS X da, a omejen in šele poleti

    Microsoft je napovedal nadgradnjo za Microsoft Office v.X za operacijski sistem MacOS X, ki bo vsebovala tudi nadgradnjo odjemalca za elektronsko pošto Entourage, tako da bo ta omogočal povezave na strežnik Microsoft Exchange, podobno kot program Outlook v Microsoftovem Officu za Windows.

    Objavljeno: 24.2.2003
  • Panda Antivirus Appliance

    Podobno kot glavni tekmeci, je tudi podjetje Panda Software predstavilo strojno rešitev za zaščito pred virusi Panda Antivirus Appliance. V napravi je združena strojna in programska zaščita, ki omogoča učinkovito protivirusno zaščito omrežij na vstopnih točkah do interneta. Odkriva in zaustavi tudi črve tipa SQL Slammer (imenovan tudi Safir), ki je pred slabim mesecem dni prizadel velik del interneta in ga običajni protivirusni programi ne morejo zaznati.

    Objavljeno: 24.2.2003
  • Mikropis prejel prestižno nagrado družbe IBM

    Na svetovni konferenci multinacionalke IBM je podjetje Mikropis Holding iz Žalca prejelo visoko nagrado za svoje dosežke na področju distribucije IBMove računalniške opreme za prodajna mesta (POS). Gre za zelo veliko priznanje, saj sta bili za območje EMEA (Evropa, Bližnji Vzhod in Afrika) podeljeni le dve takšni nagradi - ena za Evropo in ena za Bližnji Vzhod.

    Objavljeno: 24.2.2003
  • 3GSM -- zahteve po večji združljivost in standardih

    Med največje dogodke v industriji mobilne telefonije zagotovo sodi sejem 3GSM v francoskem Cannesu, kjer so vsako leto predstavljene najnovejše tehnologije, naprave in strateški načrti. Letošnje leto je bilo posvečeno predvsem pričakujočem vklopu omrežij tretje generacije v Evropi, medtem pa se je nekoliko bolj v ozadju pokazalo, da imajo vse več interesa za mobilno telefonijo tudi velikani računalništva.

    Objavljeno: 24.2.2003
  • Izdelki Cognos odslej tudi v spletnem pregledovalniku

    Novo različico izdelkov za poslovno poročanje podjetja Cognos bo mogoče uporabljati preko spletnega brskalnika, kar bo uporabnikom poenostavilo uporabo in olajšalo distribucijo. Orodja bodo imela v spletnem brskalniku enako funkcionalnost, kakor orodja v klasičnem odjemalcu, delovala pa bodo brez jave. Pri Cognosu namreč ocenjujejo, da imajo uporabniki preveč težav z različnimi implementacijami navideznega javanskega stroja v različnih spletnih brskalnikih, zato se bodo z izdelki brez jave temu problemu povsem izognili.

    Objavljeno: 23.2.2003
  • Acer: krepitev tržnega položaja

    Acer lahko z zadovoljstvom pogleda na minulo leto, saj je kljub težkim gospodarskim pogojem izboljšal prodajo namiznih in prenosnih računalnikov v Evropi. Na področju prenosnih računalnikov je zadržal vodilni položaj na Češkem in v Italiji, v četrtem trimesečju pa se je prebil na prvo mesto tudi v Nemčiji. Na zahodnoevropskem trgu je Acer lani pridobil dve mesti in se uvrstil na peto mesto z 21-odstotno rastjo. Še bolje mu je šlo pri prenosnih računalnikih, saj je zabeležil kar 35-odstotno rast in zadržal četrto mesto. V Vzhodni Evropi je Acer lani končal na tretjem mestu s 45-odstotno rastjo. Acer pripisuje ugodne poslovne rezultate novim, tehnološko naprednim produktnim linijam, jasno določenim prodajnim kanalom in vlaganju v trženje.

    Objavljeno: 23.2.2003
  • Spletna raba v porastu

    Družba Ipsos-Reid, ki se ukvarja z raziskavami potrošniškega obnašanja, je ugotovila, da apetiti po spletnem nakupovanju, bančništvu in zabavi naraščajo. Vse več ljudi namreč uporablja internet za pošiljanje slikovnega in video gradiva, nakupovanje, nalaganje glasbe, igranje in opravljanje bančnih storitev. Pri Ipsos-Reidu so v letih 2000 in 2002 anketirali 2900 oseb in ugotovili, da sta lani nakupovali že skoraj dve tretjini obiskovalcev interneta, leta 2000 pa komaj dobra tretjina. Največja trga za spletno nakupovanje sta v ZDA (77 odstotkov anketiranih) in Veliki Britaniji (68 odstotkov).

    Objavljeno: 23.2.2003
  • Microsoft vstopa med ponudnike poslovnih poročil

    Družba Microsoft namerava v podatkovni strežnik SQL vključiti tudi zmožnost oblikovanja poslovnih poročil, kar bo nedvomno prizadelo družbe, ki že prodajajo taka programska orodja. Pri družbi Microsoft sicer zatrjujejo, da bodo dodatke za poslovna poročila dodali le v njihov podatkovni strežnik, ne bodo pa ponujali samostojnih programskih orodij. Programski dodatek SQL Server Reporting Services, ki ga bodo vključili v novo različico podatkovnega strežnika SQL Yukon, naj bi začeli preizkušati že v prvi polovici letošnjega leta. Med podjetji, ki prodajajo specializirana programska orodja za zajemanje podatkov iz različnih podatkovnih strežnikov in delujejo v različnih operacijskih sistemih, so podjetja Cognos, Business Objects, Actuate in Crystal Decisions. Slednje tudi že leta dolgo sodeluje prav z družbo Microsoft in za programski strežnik SQL celo izdeluje programske dodatke. Družba Cognos pa namerava v kratkem izdati novo različico programa Cognos Series 7, pri kateri so analitične zmožnosti še razširili in izboljšali spletni vmesnik. Kljub splošnem zmanjšanju tržišča programske opreme pa tržišče inteligentnih poslovnih programov narašča. Po podatkih podjetja Gartner Dataquest bodo kupci za te programe letos potrošili 2 milijardi dolarjev.

    Objavljeno: 23.2.2003
  • Microsoft bo ponudil poslovno poročanje

    V naslednji različici strežnika SQL Server bo Microsoft ponudil tudi možnost poslovnega poročanja. Doslej je strežnik omogočal le poizvedovanje in analizo podatkov, v novi različici pod razvojnim imenom Yukon pa bo vključen vmesnik za poslovno poročanje Reporting Services. Omogočal bo preprosto izdelavo in distribucijo poslovnih poročil v podjetju s pomočjo orodij Microsoft Visual Studio .Net.

    Objavljeno: 22.2.2003
  • V letu 2003 se najbolj splača naložba v poslovno inteligenco

    Glede na rezultate raziskav podjetja Nucleus Research bo v letu 2003 najbolj donosna naložba v rešitve na področju poslovne inteligence, mnogo manjši povratek naložb pa je pričakovati na področju upravljanja oskrbovalnih verig in odnosa s strankami. Raziskava temelji na analizah obstoječih rešitev in pregledu napovedane ponudbe izdelovalcev orodij, kjer se je zaradi pričakovane Microsoftove nove ponudbe na področju poslovnega poročanja spet vnel boj, ki sili ponudnike v dopolnjevanje in izboljševanje svojih izdelkov.

    Objavljeno: 22.2.2003
  • CA se krepi na področju SAN

    Družba Computer Associates se je odločila za nakup večinskega deleža podjetja Netreon, ki izdeluje programsko opremo za pomnilniška omrežja SAN. CA bo Netreonov program SANexec Designer vključil v svojo linijo izdelkov za SAN, imenoval se bo BrightStor SAN Designer. Namenjen bo predvsem administratorjem za načrtovanje omrežij SAN. CA je v preteklih letih poskrbel za nekaj odmevnih nakupov. Tako je leta 2000 prevzel družbo Sterling Software, za katero je odštel štiri milijarde dolarjev, potem pa se je malce umiril in se odločal za manjše nakupe. Zadnji nakup so izvedli v maju 2002, ko so za 9,5 milijona dolarjev kupili podjetje Intraware, ki razvija programsko opremo za upravljanje s sredstvi podjetij (asset management software).

    Objavljeno: 22.2.2003
  • Intel IDF 2003

    Na konferenci Intel Developers Forum je največji proizvajalec elektronskih vezij vnovič razkril svoje načrte za prihodnost na vseh področjih računalniške rabe. Sredi februarja je bilo zopet mogoče videti, kaj Intel načrtuje na področju osebnih računalnikov, strežnikov, mobilnih naprav in omrežnih izdelkov.

    Objavljeno: 21.2.2003
  • Ciscov vstop med podatkovna stikala

    Cisco se je vstopa v tržišče podatkovnih stikal fibre channel za omrežja SAN lotil kar na najvišjem nivoju; njihovo 2Mb/s stikalo Multilayer DataCenter Switch (MDS) 9509 ima 112 vrat in je v vseh lastnostih vrhunsko. Prvi neodvisni preizkusi potrjujejo, da stikalo zmore polno žično hitrost prenosa in to tako pri prenosu velikih (2148 bajtov) kot malih (60 bajtov) paketov. Taka hitrost je bila izmerjena tako v okviru ene rezine (MDS 9509 jih lahko sprejme do 7) kot tudi med rezinami.

    Objavljeno: 21.2.2003
  • DRAM in Flash tehnologiji bosta dobili novega konkurenta

    NEC je razvil novo vrsto pomnilnika za računalnike, s katerim naj bi že v bližnji prihodnosti nadomestili pomnilniške izdelke, ki temeljijo na pomnilniku Flash in DRAM. Podjetje je namreč razvilo prvi 512 Kb velik pomnilniški čip, temelječ na tehnologiji MRAM (magnetoresistive random-access memory).

    Objavljeno: 21.2.2003
  • Tajvan v krepkem vodstvu

    Po podatkih tržno-raziskovalne družbe iSuppli so 65 odstotkov vseh prenosnih računalnikov v lanskem letu naredili tajvanski proizvajalci (58 odstotkov v letu 2001). Vodilna je družba Quanta, ki je izdelala 5,4 milijona prenosnih računalnikov, kar je bilo 23 odstotkov več kot v letu 2001.

    Objavljeno: 21.2.2003
  • Philipsove novosti v pričakovanju na CeBit

    Kot vsako leto, je Philips tudi letos na srednjeevropski tiskovni konferenci v Pragi predstavil novosti, ki jih pripravljajo za uradno predstavitev na CeBITu. Novosti vključujejo internetne naprave, naprave za domače omreženje, monitorje, projektorje, digitalne videorekorderje in celo nekakšno igralno konzolo. Pod internetnimi napravami imamo v mislih novo različico spletnega radia Streamium - MC-i250. Gre za napravo, ki je na zunaj videti kot običajen prenosni radio s predvajalnikom CD, vendar ga lahko povežemo tudi v internet (brezžično prek vmesnika 802.11b) in izbiramo med množico internetnih postaj. Naprava ima že vnešenih nekaj tisoč spletnih postaj (ki predvajajo glasbo v zapisu MP3, Microsoftov in Realov zapis pa nista podprta) med katerimi lahko izbiramo, svoje lastne pa žal ne moremo dodatno vpisati. Philips zagotavlja, da za dobro kakovost >>sprejema<< zadostuje internetna povezava hitrosti 256 Kb/s.

    Objavljeno: 20.2.2003
  • Novi Toshibini notesniki s procesorji Centrino

    Podjetje Inea, distributer za prenosne računalnike Toshiba, je na tiskovni konferenci predstavilo tri nove modele prenosnikov, ki temeljijo na novem procesorju za mobilne naprave, Intel Centriono. Prenosniki z oznakami Satellite Pro, Tecra 8700 in Tecra 9300 so prvi modeli, opremljeni z novim procesorjem, ki ga bo Intel sicer uradno predstavil šele v začetku marca. Procesorji Centrino oz. Banias, kot je bilo njihovo delovno ime, so prvi Intelovi procesorji za prenosnike, ki so razviti povsem na novo in ne temeljijo na nobenem izmed >>običajnih<< procesorjev tega proizvajalca. Pri enakem taktu naj bi po zmogljivosti zlahka prekašali procesor Pentium 4M, medtem ko je poraba energije pri novem modelu procesorja precej manjša.

    Objavljeno: 20.2.2003
  • Varnost bo "težka" 45 milijard dolarjev

    Družba IDC napoveduje, da bo trg informacijske tehnologije na področju varnosti (strojna in programska oprema ter storitve) v letu 2006 dosegel vrednost 45 milijard dolarjev. Trg varnosti je bil v letu 2001 vreden 17 milijard dolarjev, do leta 2006 pa naj bi rasel s povprečno letno stopnjo 25 odstotkov (strojna oprema), 24 odstotkov (storitve) in 16 odstotkov (programska oprema).

    Objavljeno: 20.2.2003
  • Linux dobro pri strežnikih

    Prihodek od prodaje strežnikov z Linuxom v četrtem trimesečju v ZDA se je skoraj podvojil v primerjavi z enakim lanskim obdobjem, so ugotovili pri Gartner Dataquestu. S prodajo strežnikov z Linuxom so ustvarili 385 milijonov dolarjev (lani 202 milijona), celotni trg strežnikov v ZDA pa je zrasel le za pet odstotkov. Na trgu strežnikov z Linuxom si je največji del kolača prisvojil IBM (160 milijonov dolarjev), sledijo pa HP (80), Dell (77) in Sun (1,3).

    Objavljeno: 20.2.2003
  • Vrhunski strežnik IBM Armada

    Pri družbi IBM za leto 2004 hkrati s 64-bitnim procesorjem Power5 načrtujejo tudi novega paradnega konja med strežniki za okolje unix. Družina imenovana Armada naj bi zamenjala leto dni star sistem z 32 procesorji imenovan Regatta (p690) in si skušala izboriti prvo mesto na 21 milijard dolarjev vrednem tržišču strežnikov unix, kjer trenutno kraljuje družba Sun Microsystems.

    Objavljeno: 19.2.2003
  • Trg nasičen s programi CRM

    Prodaja programske opreme za upravljanje odnosov s strankami (CRM) upada, še posebej v Evropi in Severni Ameriki. Eden od razlogov je prav gotovo velika ponudba na tem področju. V letih 2001 do 2002 se je tržišče na tem področju skrčilo za četrtino, pri tem pa je izguba prizadela tudi največje ponudnike teh programov, kot sta družbi Siebel in Oracle.

    Objavljeno: 19.2.2003
  • Palm znižuje cene

    Pri Palmu so se odločili za razprodajo treh modelov ročnih računalnikov, pri katerih so znižali cene do dvajset odstotkov. Model m130 se je pocenil iz 250 na 200 dolarjev, m515 s 350 na 300 dolarjev, model Tungsten T, ki so ga začeli prodajati lanskega oktobra, pa s petsto na štiristo dolarjev.

    Objavljeno: 19.2.2003
  • Boljša prodaja grafičnih kartic

    Raziskovalna družba Jon Peddie Research je objavila prodajne rezultate na področju grafičnih kartic za osebne računalnike v zadnjem trimesečju 2002. Devet največjih proizvajalcev je ustvarilo 13 odstotkov več prihodkov kot v tretjem trimesečju, bolje pa se je godilo vsem področjem - za prenosne in namizne računalnike ter za samostojne in integrirane grafične čipe.

    Objavljeno: 19.2.2003
  • Pri Ciscu zadovoljni

    Cisco je objavil rezultate poslovanja za drugo četrtletje poslovnega leta 2003, ki se je končalo 25. januarja 2003. Čisti prihodki od prodaje v drugem četrtletju so znašali 4,7 milijarde dolarjev, kar predstavlja 2,1-odstotno zmanjšanje v primerjavi z drugim četrtletjem poslovnega leta 2002. V istem obdobju so ustvarili 911 milijonov dolarjev čistega dobička, kar je precej bolje kot v drugem četrtletju 2002, ko je znašal 660 milijonov dolarjev. Čisti prihodki od prodaje v prvih šestih mesecih poslovnega leta 2003 so znašali 9,6 milijarde USD, kar predstavlja 3,2 -odstotno povečanje v primerjavi s prvimi šestimi meseci poslovnega leta 2002.

    Objavljeno: 19.2.2003
  • Preprosta Minolta

    Minolta je predstavila novinca iz svoje uspešne družine fotoaparatov Dimage. Model S414 je namenjen predvsem manj veščim uporabnikom, ki potrebujejo zanesljivo samodejno nastavljanje ustreznih nastavitev fotografije, a kljub temu ponuja solidno zmogljivost saj aparat odlikuje tipalo CCD efektivne ločljivosti 4 milijona pik, ob tem pa ponuja tudi 4 kratno optično povečavo - ekvivalent goriščne razdalje v Leica formatu je od 35 do 140 milimetrov.

    Objavljeno: 18.2.2003
  • Podatkovni pomnilniki bodo še manjši

    Dva raziskovalna laboratorija za materiale sta razvila izjemno občutljivo napravo reda velikosti 1 nanometer, s katero naj bi za več tisočkrat zmanjšali velikost pomnilniških naprav. Problem pri manjšanju pomnilniških celic je hkratno zmanjšanje njihovega magnetnega polja, zato je tudi branje podatkov težje. Zanesljivost branja je odvisna od dovolj velike spremembe inducirane električne napetosti na senzorju, pri sobni temperaturi pa je to še toliko težje.

    Objavljeno: 18.2.2003
  • Microsoft se je odrekel svoji Javi

    Sodni dvoboj med Microsoftom in Sunom je prešel v zadnjo etapo, ko je Gatesovo podjetje objavilo najnovejši seznam popravkov za Okna XP. Service Pack 1a nima več vključene Microsoftove različice programa Java Virtual Machine (JVM), ki je bil jabolko spora med dvema uglednima računalniškima podjetjema. Sodišče je naložilo Microsoftu, da mora Okna XP v naslednjih štirih mesecih opremiti z najnovejšo Sunovo tehnologijo Java Runtime Environment (JRE). Microsoft bo to storil v naslednjem kompletu popravkov (Service Pack 1b), ki ga bo objavil v letošnjem juniju. JRE bo vgrajen tudi v novo različico Oken z delovnim imenom Longhorn, ki naj bi ugledala luč sveta proti koncu leta 2004.

    Objavljeno: 18.2.2003
  • Navision Slovenija uspešno

    Navision Slovenija, generalni distributer proizvodov Microsoft Business Solutions, je leto 2002 zaključil z zelo dobrimi poslovnimi rezultati. Prihodek je bil v primerjavi z letom 2001 večji za dobrih 63 odstotkov in znaša skoraj tristo milijonov tolarjev. Čisti dobiček bo po oceni direktorja Alojzija Dolenca znašal okoli dvajset milijonov tolarjev. K uspešnem poslovanju je pomembno prispevalo dejstvo, da so vse rešitve Navision lokalizirane, v Sloveniji pa so bile objavljene vse različice rešitev Navision, kar jih je podjetje Microsoft Business Solutions lani predstavilo na svetovni ravni. Navision Slovenija intenzivno širi tudi mrežo predstavništev na področju nekdanje Jugoslavije. Lani so odprli samostojno podjetje na Hrvaškem, BiH in Srbijo ter Črno Goro pa zaenkrat pokrivajo še iz Slovenije.

    Objavljeno: 18.2.2003
  • Sonyjevi izboljšani digitalni fotoaparati

    Pri Sonyju so nekoliko izpopolnili uspešno družino digitalnih fotoaparatov Cybershot nižjega cenovnega razreda. Trije novinci nosijo oznake DSC-P32, DSC-P52 in DSC-P72 in vsi trije se ponašajo s tipalom Super HAD CCD ločljivosti 3 milijona pik.

    Objavljeno: 17.2.2003
  • Novi Gnome bolj odprt za različne standarde

    Razvijalci grafičnega namizja Gnome za operacijski sistem Linux, so predstavili novo različico svojega izdelka. Gnome 2.2. V primerjavi s pet mesecev staro različico 2.0 prinaša nekaj pomembnih novosti. Nova različica je namreč bolj odprta do različnih standardov, ki jih v Linuxu in Unixu ne manjka. Razvijalci upajo, da bodo s tem zmanjšali zmedo, ki jo prinašajo razlike med sistemom Gnome in njegovim glavnim konkurentom, namizjem KDE. Gnome tako sedaj v celoti podpira specifikacije organizacije Fredesktop.org, ki se bori za odprt standard za programe, ki so sedaj pogosto pisani na kožo enemu ali drugemu namizju.

    Objavljeno: 17.2.2003
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji