• Kartice SIM tudi za javni WiFi

    Ena izmed poglavitnih težav pri javnih dostopnih točkah WiFi je način obračunavanja uporabe, saj ponudniki dostopa nimajo možnosti pošiljanja računov uporabnikom brez predhodnih nastavitev. Rešitev za to težavo je ponudilo združenje WLAN Smart Card Consortium, ki je razvilo specifikacijo WLAN SIM 1.0, način prijave v omrežja WiFi z uporabo pametnih kartic, podobno kot so kartice SIM za mobilne telefone.

    Objavljeno: 7.11.2003
  • Sony načrtuje nove mobilne naprave

    Sony je napovedal, da bo v prihodnjem letu predstavil nove mobilne naprave, ki združujejo zabavno elektroniko in računalniško tehnologijo. Prva napovedana novost je prenosna igralna konzola PSP, ki bo temeljila na nekaterih lastsnotih igralnih konzol Sony Playstation, po obliki in delovanju pa bo spominjala na Nintendov Game Boy oziroma Nokiin N-Gage.

    Objavljeno: 7.11.2003
  • IBM prenavlja programske strežnike

    IBM pospešeno razvija novo generacijo programskih strežnikov iz družine Websphere, ki bodo imeli precej bolj modularno zasnovo. Pod delovnim projektom z imenom Vela nastaja novi Websphere, ki bo predvidoma prišel na dan v sredini leta 2004. Osnova novega programskega strežnika je komponentni pristop, ki uporabnikom omogoča dodajanje različnih funkcionalnosti iz drugih izdelkov, tak pristop pa naj bi v bodoče imela celotna družina izdelkov Webpshere.

    Objavljeno: 7.11.2003
  • AMD razkriva prihodnost

    Družba AMD v bližnji prihodnosti stavi predvsem na mikroprocesorje za prenosnike in strežnike, čeprav bodo prisotni tudi na področju namiznih računalnikov. S številnimi novostmi, ki naj bi jih srečali v naslednjih dveh letih, naj bi pri AMD-ju kapitalizirali dosedanji vložek v 64-bitno arhitekturo, saj bodo na trg kmalu prišli prvi programi, ki znajo izkoristiti prednosti take zasnove.

    Objavljeno: 7.11.2003
  • Gartner ocenjuje tehnologije

    Strokovnjaki družbe Gartner so na letni konferenci v Cannesu med drugim spregovorilo o tem, katere tehnologije so tiste, o katerih bi vodje IT oddelkov morali razmišljati takoj in pri katerih je bolje počakati na prihodnost. Med tistimi vročimi tehnologijami, ki so jih pri Gartnerju ohladili so med drugim omrežja IPv6, mobilna telefonija tretje generacije (G3) in 64-bitno računalništvo na namizju.

    Objavljeno: 7.11.2003
  • Adobe Atmosphere za 3D splet

    Vodilni proizvajalec programov za grafično obdelovanje Adobe je predstavil končno različico programa Atmosphere, ki omogoča preprosto oblikovanje tridimenzionalnih grafičnih elementov prirejenih za spletne strani. Izdelek je sestavljen iz programa za oblikovanje Atmosphere, brezplačnih dodatkov za Internet Explorer in Acrobat Atmosphere Player in brezplačnega strežnika Atmosphere Collaboration Server, ki omogoča komuniciranje in sodelovanje v realnem času znotraj okolja Atmosphere.

    Objavljeno: 6.11.2003
  • Lotus ponuja preprostejša komunikacijska orodja

    IBM je predstavil družino komunikacijskih orodij, ki so namenjena manj zahtevnim uporabnikom, ki doslej še niso uporabljali elektronske pošte in orodij za skupinsko delo. Raziskave so namreč pokazale, da v podjetjih obstaja še zelo velika populacija oseb, ki nimajo dostopa do elektronske pošte, glavna ovira pa je zlasti kompleksnost velikih paketov, kot je Lotus Notes. Tudi, če bi IBM te programe ponujal brezplačno, se podjetja in uporabniki najbrž ne bi odločali zanje.

    Objavljeno: 6.11.2003
  • Microsoft: nove zmožnosti za mobilne naprave

    Microsoft je na razvojni konferenci spregovoril tudi o nekaterih novostih, ki jih načrtujejo za ročne računalnike PocketPC in tablične računalnike TabletPC. Operacijski sistem za ročne računalnike Windows Mobile v bodoče precej bolj prilagodljiv, saj se bo bolje prilagajali specifičnim idejam posameznih OEM proizvajalcev.

    Objavljeno: 6.11.2003
  • Microsoft Operations Manager dobiva partnerje

    V pričakovanju na naslednjo veliko različico programskega paketa za nadzor računalniških sistemov Microsoft Operations Manager 2004, ki bo ena od večjih novosti v naslednjem letu, so pri Microsoftu sklenili številna partnerstva, ki nadgrajujejo zmogljivost paketa za spremljanje dodatnih tipov podatkov, programov in sistemov.

    Objavljeno: 6.11.2003
  • Tudi HP z DVD zapisovalniki 8x

    Proizvajalci zapisovalnikov DVD se množično usmerjajo na proizvodnjo nove generacije enot, ki zmore zapisovati na nosilce tudi osemkrat hitreje kot prvotni standard DVD. Med novimi ponudniki je odslej tudi Hewlett-Packard, ki je predstavil nove vgradne in zunanje zapisovalnike DVD z oznakami DVD400i in DVD400e. Zanimivo, da se HP kljub očitni usmerjenosti proizvajalcev, da v svojih izdelkih podprejo oba velika standarda DVD, tudi pri novi generaciji ni odločil za podporo standardu DVD-RW. Tako novi zapisovalniki zapisujejo na nosilce DVD+R s hitrostjo 8x, na nosilce DVD+RW s hitrostjo 4x, na CD-R s hitrostjo 24 in CD-RW s hitrostjo 10x. Vgradna različica v UDA stane 200 dolarjev, zunanja z vmesnikom USB 2.0 pa 280 dolarjev.

    Objavljeno: 6.11.2003
  • Nokia predstavila prve EDGE telefone

    Največji proizvajalec mobilnih telefonov, finska Nokia, je predstavila nekaj novih modelov, ki bodo na voljo naslednje leto, poglavitna prednost pa je podpora za omrežja EDGE. Sistem EDGE je nadgradnja paketnega prenosa podatkov GPRS za omrežja GSM, ki so jo nekateri operaterji po svetu že pričeli vgrajevati, omogočila pa naj bi večjo gostoto uporabnikov na bazno postajo in predvsem hitrejši prenos podatkov, do kar 236 Kb/s.

    Objavljeno: 5.11.2003
  • Microsoft Yukon in Whideby bližje razvijalcem

    Microsoft je na konferenci za razvojnike Professional Devlopers Conference (PDC) razkril nadaljnje podrobnosti v zvezi s prihajajočim podatkovnim strežnikom SQL Server z delovnim imenom Yukon, hkrati pa so razdelili tudi prvo razvojno različico pripadajočega razvojnega orodja Visual Studio z delovnim imenom Whideby.

    Objavljeno: 5.11.2003
  • Dell ponuja tudi zmogljivejše laserske tiskalnike

    Podjetje Dell hitro krepi svojo ponudbo na področju tiskalnikov, ki so jih začeli ponujati v začetku letošnjega leta. Tokrat je na vrsto prišel najzmogljivejši laserski tiskalnik doslej, saj zmore tisk s hitrostjo kar 45 strani na minuto ob ločljivosti tiska 1200 x 1200 pik na palec. Temelj visoke hitrosti tiskalnika Laser Printer W5300n je zmogljiv krmilni procesor s taktom 500 MHz in 80 MB velik osnovni pomnilnik (razširljiv na 338 MB).

    Objavljeno: 5.11.2003
  • Pentium 4 Extreme Ediiton že v prodaji

    Intel je začel s prodajo najzmogljivejšega Pentiuma 4, ki so ga najavili na svoji razvojni konferenci IDF. Pentium 4 Extreme Edition vsebuje podporo za hipernitnost, deluje pa s taktom 3,20 GHz. Novinec vsebuje 512 KB velik drugonivojski predpomnilnik, predvsem pa kar 2 MB velik tretjenivojski predpomnilnik ter sistemsko vodilo pri 800 MHz. Procesor je zgrajen v 0,13-mikronski tehnologiji, združljiv pa je s standardnim sistemskim pomnilnikom in z obstoječimi družinami veznih naborov Intel 865 in Intel 875.

    Objavljeno: 5.11.2003
  • Novell kupuje družbo SuSE

    Novell je nekoliko nepričakovano objavil, da namerava kupiti drugega največjega distributerja Linuxa in drugih odprtokodnih rešitev, nemško podjetje SuSE Linux. Transakcija je vredna 210 milijonov dolarjev, z njo pa naj bi Novell okrepil svoj položaj na področju Linuxa, v katerega se je strateško usmeril pred nekaj meseci z reorganizacijo izdelka Netware, ki bo v bodoče temeljil na Linuxu ter z nakupom ponudnika odprtokodnih programov Ximian.

    Objavljeno: 5.11.2003
  • Nov tablični računalnik Fujitsu Siemens

    Čeprav tablični računalniki še niso dosegli prodajnih ciljev v skladu s pričakovanji, pa večji proizvajalci prenosnikov vseeno pripravljajo nove modele. Japonsko-nemški proizvajalec Fujitsu Siemens Computer pripravlja že tretji model, imenovan Stylistic ST5000, ki se od leto dni starega predhodnika ST4000 razlikuje po zmogljivejšem procesorju, večjem zaslonu in večjem disku. Tako kot ST4000 bo tudi nov model le tablica in ne kombiniran prenosnik s tipkovnico, vendar bo zaslon meril 12 palcev in ne le 10,4, kot doslej, ločljivosti zaslona pa bo 1024 x 768 pik.

    Objavljeno: 4.11.2003
  • Nova različica Openexchanga

    Drugi največji distributer Linuxa, nemški SuSE Linux, je predstavil novo različico odprtokodnega tekmeca Microsoftovemu poštnemu strežniku Exchange Server. Openexchange je mogoče uporabljati namesto strežnika Exchanga, uporabniki pa lahko kljub temu ohranijo za odjemalca Outlook, čeprav je seveda mogoča tudi uporaba Linux odjemalca z imenom Evolutiona.

    Objavljeno: 4.11.2003
  • Microsoft ponuja upravljanje z govorom

    Microsoft je predstavil prvi programski paket za upravljanje ročnih računalnikov z naravnim govorom. Program z imenom MS Voice Command je namenjen ročnim računalnikom PocketPC, omogoča pa krmiljenje posameznih programov in računalniško prebiranje podatkov.

    Objavljeno: 4.11.2003
  • HP dopolnjuje ponudbo strežnikov

    Hewlett-Packard je predstavil nekaj novih strežnikov, med drugim nove modele, ki zapolnjujejo luknjo v ponudbi sistemov s 64-bitnimi procesorji Itanium. HP je doslej Itaniume vgrajeval v dvo- oziroma štiri-procesorkse sisteme Integrity na eni strani, ter v zmogljive 64-procesorske sisteme Superdome na drugi. Vmes je bila velika luknja, ki jo zdaj zapolnjujeta 8-procesorski Integrity rx7620 in 16-procesorski Integrity rx8620.

    Objavljeno: 4.11.2003
  • Novi DVD zapisovalniki Sony

    Sony je predstavil novo generacijo zapisovalnikov DVD, ki odslej podpirajo zapisovanje tudi s hitrostjo 8x na nosilce DVD+R. S to hitrostjo lahko posnamemo nosilec DVD v zgolj desetih minutah, poleg tega pa je mogoče zapisovati tudi nosilce CD-R s hitrostjo do 40x. Novi modeli tako kot doslej podpirajo oba glavna standarda, torej DVD+RW in DVD-RW, na voljo pa so kot enote za vgradnjo v računalnik ter kot zunanji model, ki jih na računalnik priključimo prek vmesnikov USB 2.0 ali i.Link (firewire). Cene v ZDA znašajo 270 dolarjev za vgradno enoto DRU-530A oziroma 350 dolarjev za zunanjo enoto DRX-530UL.

    Objavljeno: 4.11.2003
  • Odlična prodaja strežnikov

    Analitska družba Gartner je potrdila, da so se strežniki v minulem četrtletju prodajali precej bolje od pričakovanj. Na svetovnem nivoju so proizvajalci prodali skoraj 21% več strežnikov kot v enakem obdobju leta 2002, hkrati pa je že tretje četrtletje zapored rast prodaje presegla 10% glede na četrtletje pred tem. Skupno je bilo prodanih 1,37 milijona strežnikov, kar je hkrati nov rekord.

    Objavljeno: 3.11.2003
  • Nova družina protivirusnih rešitev Pande Software

    Podjetje Panda Software je predstavilo novo generacijo protivirusnih programov za potrebe domačih uporabnikov, malih in srednjih podjetij ter omrežij velikih podjetij. Novosti sta paketa Titanium Antivirus 2004 in Platinum Internet Security, ki se pridružujeta Panda Antivirus Platinum 7.0 za zagotavljanje učinkovite in enostavne zaščite za domače uporabnike, samostojne profesionalce in podjetja.

    Objavljeno: 3.11.2003
  • Sharp pripravlja zmogljivejši Zaurus z Linuxom

    Japonsko podjetje Sharp pripravlja novo različico ročnih računalnikov Zaurus SL, ki temeljijo na operacijskem sistemu Linux. Novi mode, ki bo vsej verjetnosti nosil oznako Zaurus SL-6000, bo imel večji zaslon in brezžične komunikacijske možnosti. Novi model bo rahlo večji od predhodnika, saj bo vseboval večji zaslon LCD z diagonalo 4 palcev, predvsem pa ločljivostjo 480 x 640 pik, štirikrat več, kot doslej. Zaslon bo mogoče s pomočjo tipke preklopiti med navpičnim in vodoravnim načinom prikazovanja.

    Objavljeno: 3.11.2003
  • Epsonovi novi foto brizgalniki

    Japonski Epson je v ZDA razkril novo generacijo brizgalnih tiskalnikov, namenjeno zlasti tiskanju fotografij. Epson je tudi v cenejše modele vgradil nekatere zmožnosti, ki smo jih doslej srečali le pri največjih modelih. Nova brizgalnika Stylus Photo R300 in R300M nudita tisk z ločljivostjo 5760 x 1440 pik, imata pa tudi vgrajene reže za vse tipe pomnilniških kartic. Tisk poteka s šestimi osnovnimi barvami, pri Epsonu pa so optimizirali zlasti hitrost tiska standardnih fotografij. Fotografijo velikosti 10 x 13 cm tako tiskalnika natisneta že v 37 sekundah, sicer pa sta sposobna tiskati besedila s hitrostjo do 15 strani na minuto.

    Objavljeno: 3.11.2003
  • Microsoft Systems Management Server 2003 že v proizvodnji

    Microsoft je dokončal z razvojem nove generacije orodij za sistemski nadzor omrežij in samodejno namestitev programov in popravkov. Programski paket System Management Server 2003 (SMS 2003) prinaša številne novosti, namenjene hitrejšemu in enostavnejšemu upravljanju računalnikov in strežnikov v srednjih in velikih omrežjih. Med novostmi so podpora za samodejno distribucijo in namestitev programov na delovne postaje, strežnike in mobilne naprave, tesnejša povezljivost z imeniškim sistemom Active Drirectory ter spletni agent za namestitev sistemov tudi izven lokalnih omrežij.

    Objavljeno: 3.11.2003
  • Uspešno računalniško trimesečje

    Raziskovalni družbi Gartner in IDC sta v ločenih poročilih ugotovili, da je tretje trimesečje postreglo s hitrejšo rastjo prodaje osebnih in prenosnih računalnikov ter strežnikov kot so pričakovali. Trimesečna rast prodaje je bila 15,7-odstotna (IDC) oziroma 14,1-odstotna (Gartner). Tovarniške trakove je zapustilo 38,4 milijona osebnih in prenosnih računalnikov ter strežnikov z Intelovimi in AMD-jevimi procesorji (IDC) oziroma 42,5 milijona (Gartner).

    Objavljeno: 2.11.2003
  • Novi nVidiini procesorji že na voljo

    nVidia je predstavila nova procesorja iz družine GeForce FX, ki sta namenjena predvsem zahtevnejšim kupcem. Procesorja GeForce FX 5950 Ultra in GeForce FX 5700 Ultra sta že na voljo, tako da so proizvajalci grafičnih kartic z nVidiinimi procesorji že predstavili izdelke, ki temeljijo na novih grafičnih procesorjih, v svoje računalnike pa jih bo vgrajevalo tudi nekaj vodilnih proizvajalcev osebnih računalnikov. FX 5950 Ultra je namenjen najzahtevnejšim igričarjem, medtem ko bodo po karticah s procesorjem FX5700 Ultra segli predvsem tisti, ki iščejo najugodnejše razmerje med ceno in zmogljivostjo.

    Objavljeno: 2.11.2003
  • Prvi optični procesor

    Izraelsko podjetje Lenslet je izdelalo prvi komercialni mikroprocesor, ki uporablja za procesiranje podatkov svetlobne fotone in ne elektrone, kot pri današnjih polprevodniških izdelkih. Procesor EnLight 256 je sicer ozkonamenski procesor, namenjen predvsem za hitro procesiranje digitalnih signalov (DSP), vendar to počen precej hitreje, kot klasični procesorji DSP. Po ocenah proizvajalca je spodoben procesirati 8 bilijonov izračunov na sekundo, kar je približno tisočkrat hitreje kot pri polprevodniških čipih.

    Objavljeno: 2.11.2003
  • Apple nad pričakovanji

    Zadnje finančno trimesečje se je za Apple končalo nad pričakovanji, saj je proizvajalec Macov ustvaril 1,7 milijarde dolarjev prihodkov in 44 milijonov dolarjev neto zaslužka. V enakem lanskem obdobju so ob prihodku v višini 1,4 milijarde dolarjev pridelali 45 milijonov dolarjev izgube. Trimesečje, ki se je končalo 27. septembra, je bilo usmerjeno predvsem produktno - Apple je predstavil Power Mac G5 ter nova PowerBook in iPod, konec oktobra pa je ugledala luč sveta tudi nova različica operacijskega sistema Mac OS X Panther, ki stane 130 dolarjev.

    Objavljeno: 1.11.2003
  • EU potrdila ustanovitev agencije za varnost na spletu

    Evropski parlament je potrdil predlog za ustanovitev agencije za evropsko spletno varnost, ki naj bi oblikovala skupen pristop k varnosti v omrežjih in varnosti podatkov. Z delom naj bi začela s 1. januarjem prihodnje leto, delovala pa naj bi do konca leta 2008. Agencija bo tudi skrbela, da bo pomoč o varnostnih zadevah na voljo tudi malim in srednjim podjetjem.

    Objavljeno: 1.11.2003
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji