• OnePlus razvija televizor

    Znani proizvajalec poceni vrhunskih telefonov OnePlus, je napovedal pohod na trg pametnih televizorjev.

    Objavljeno: 17.9.2018 14:00
  • Apple CarPlay z Googlovo navigacijo

    Uporabniki Applove avtomobilske naveze telefona iPhone s sistemom CarPlay imajo razlog za veselje, z iOS 12 prihaja na večji zaslon izbranega vozila težko pričakovana Googlova navigacija Maps.

    Objavljeno: 17.9.2018 08:00
  • Intel zakrpal ranljivost na najnižjem nivoju svojih procesorjev

    V Intelovih procesorjih, v katerih letos ranljivosti tipov Meltdown in Spectre odkrivajo kot po tekočem traku, so našli še eno resno varnostno luknjo. Zaradi ranljivosti v CSME (Converged Security and Manageability Engine) je mogoče izmakniti šifrirne ključe. Intel je luknjo odpravil v najnovejši posodobitvi mikrokode (firmware).

    Objavljeno: 15.9.2018 12:00
  • Uporabniki Kodija so nevede rudarili Monero

    Slovaško varnostno podjetje ESET, znano po svojem protivirusniku NOD32, poroča o tem, da so uporabniki medijskega predvajalnika Kodi, ki so programske razširitve nalagali iz knjižnic Bubbles, Gaia XvBMC, v letošnjem letu dobili »Kodi virus« v obliki programa za rudarjenje kriptovalute Monero.

    Objavljeno: 15.9.2018
  • Letošnji padec kriptovalut presegel tehnološki balon iz leta 2000

    Za vlagatelji v kriptovalute so težki čas. Trgovci so ob velikih nihanjih sicer lahko ustvarili visoke dobičke ali izgube, dolgoročni vlagatelji (»kupi« in »pusti«) pa so pridelali velikanske izgube. V letošnjem letu so kriptovalute v povprečju (indeks MVIS CryptoCompare Digital Assets 10) izgubile več kot 80 odstotkov vrednosti. To je še hujši masaker kot po letu 2000, ko se je razpočil balon tehnoloških delnic (dot-com).

    Objavljeno: 14.9.2018 19:00
  • Microsoft bi ZARES rad, da uporabljamo brskalnik Edge

    Microsoftovi zlati brskalniški časi, ko je velika večina sveta uporabljala Internet Explorer (IE), so že davno minili. Vmes je tržni delež IE zelo padel, vzpela sta se Firefox in predvsem Chrome, Microsoft pa se že nekaj let (od leta 2015, ko je bil splavljen Windows 10) trudi z »nečim popolnoma novim« - brskalnikom Edge.

    Objavljeno: 14.9.2018 12:00
  • Resolucija za prepoved avtonomnih orožij

    Poslanci Evropskega parlamenta so v sredo sprejeli resolucijo, ki prepoveduje avtonomne sisteme orožij. Poslanci menijo, da je treba orožja, ki bi lahko delovala brez človeškega nadzora, prepovedati, preden bo prepozno.

    Objavljeno: 14.9.2018 10:00
  • Evropski parlament sprejel direktivo, ki omejuje svobodo na internetu

    Evropski parlament je današnji seji v Strasbourgu sprejel besedilo nove direktive o avtorskih pravicah na digitalnem trgu, ki prinaša strogo zaščito avtorskih pravic. Za direktivo je glasovalo 438 poslancev, proti jih je bilo 226.

    Objavljeno: 13.9.2018 14:00
  • Novi, večji iPhoni in nova, večja ura Watch

    Leto je naokoli in Apple spet predstavlja nove modele svoji iPhonov.

    Objavljeno: 13.9.2018
  • Applov iPhone X se prodaja počasneje, vendar »služi« enako

    Kot poroča raziskovalno podjetje Counterpoint, je Apple v zadnjih desetih mesecih prodajalcem »razposlal« (kar ni popolnoma isto kot prodal, pa vendarle) 60 milijonov telefonov iPhone X, kar je v primerjavi nekaj let starejšim iPhonom 6 v resnici slabo.

    Objavljeno: 12.9.2018 15:00
  • »Googlovi« baloni z internetom testno pokrili 1000 km

    Loon, nekoč del Googlovega oddelka, sedaj pa samostojno podjetje v okviru Googlovega lastnika Alphabet, je med testiranjem nad Kalifornijo in Nevado uspelo internet »dostaviti« preko področja širokega 1000 kilometrov.

    Objavljeno: 12.9.2018
  • Huawei Mate 20 Pro (menda) z zaobljenim zaslonom

    Najmočnejši Huaweiev telefon, ki bo luč sveta ugledal 16. oktobra v Londonu, bo imel poleg novega procesorja tudi nov, zaobljen zaslon.

    Objavljeno: 11.9.2018 11:30
  • Fortnite, letošnja igričarska senzacija, uspešna tudi na Androidu

    Fortnite, igra programskega velikana Epic, ki uporablja grafično okolje Unreal Engine 4, je na PCjih  izredna uspešnica in kot kaže, bo uspeh ponovljen tudi na mobilnih telefonih. Na Applovih iPhonih so v prvih treh mesecih dosegli že 100 milijonov prenosov, uspeh pa se jim sedaj nasmiha tudi na veliko večjem tržišču – telefonih z Androidom.

    Objavljeno: 11.9.2018 10:30
  • Ko televizor pozove v tožbo lastnega proizvajalca

    Vizio, kalifornijski proizvajalec televizorjev, je bil leta 2015 ujet pri pridobivanju osebnih podatkov in navad uporabnikov, ki so bili potem prodani oglaševalcem. Z ameriškim regulatorjem FTC so se pogodili za kazen 2,2 milijona dolarjev, hkrati pa so obljubili, da bodo poslej od uporabnikov poskušali pridobiti dovoljenje za tovrstno početje.

    Objavljeno: 11.9.2018 10:00
  • OLED TV – ponavlja se zgodba z »vžgano« sliko

    V časih, ko so za vrhunske televizorje veljali tisti, ki so delovali na podlagi plazemske tehnologije in so bili LCDji le za tiste z (relativno) tanjšimi denarnicami, je bilo hkrati jasno, da »plazme« niso primerne za prikazovanje statične slike – slika se je namreč v zaslone trajno »vžgala«. Verjetno ste tudi sami kdaj videli letališke zaslone, ki so prikazovali logotipe in naslove, ki jih že davno ni bilo več.

    Objavljeno: 10.9.2018 11:00
  • Nokia s kar petimi fotografskimi tipali?

    Videti je, da bodo imeli najzmogljivejši pametni telefoni čedalje več fotografskih tipal, s katerimi bodo nudili boljše fotografije ter nadomestili objektive za optični zum. Na spletnih portalih so zaokrožile fotografije neimenovanega telefona Nokia, ki ima nič manj kot pet fotografskih tipal, pa še bliskavico in dodatno tipalo.

    Objavljeno: 9.9.2018 07:00
  • Rekordna prodaja strežnikov in pomnilniških sistemov

    Raziskave družbe IDC kažejo na izredno rast prodaje strežnikov in pomnilniških sistemov, kar je posledica novih vlaganj v modernizacijo infrastrukturo, še posebej pri storitvah v oblaku. Zadnje četrtletje je zabeležilo nasploh največjo rast prodaje v zgodovini strežnikov, saj se je prodaja povečala kar za 43,7%. To je že četrto zaporedno četrtletje z dvoštevilčno rastjo.

    Objavljeno: 8.9.2018 07:00
  • Nvidiine kartice RTX 20 bodo imele GDDR6

    Naslednja generacija pomnilnika za grafične kartice GDDR6 bo končno prispela v izdelke za domače uporabnike. Čeprav je Samsung GDDR6 najavil že predlani in ga je začel proizvajati januarja letos, izdelkov ni in ni bilo. Micron in Hynixa sta se kmalu pridružila in končno prihajajo prve grafične kartice z GDDR6. To so Nvdiine kartice serije RTX 20

    Objavljeno: 7.9.2018 20:00
  • BMW bo imel svojega digitalnega pomočnika

    Sprva je bilo videti, da bodo glavni ponudniki informacijskih rešitev imeli vsak svojega digitalnega pomočnika (Alexa, Siri, Cortana, Google Assitant, Bixby), ostali proizvajalci pa bodo pretežno posvojili eno od teh rešitev in se usmerili zlasti v dodatke in integracije za te platforme.

    Objavljeno: 7.9.2018 08:00
  • Robotski sesalec, ki sam prazni pobrane smeti

    Robotski sesalniki so brez dvoma doslej daleč najuspešnejši primer avtomatizacije domačega okolja z robotsko tehnologijo. Toda vsi po vrsti imajo eno večjo slabost – ko se predalček z pobranimi smetmi zapolni, se vsa ta avtomatizacija ustavi, potreben je ročni poseg lastnika. Kako pogosto bomo to počeli, je seveda odvisno od velikosti prostorov in umazanije, zagotovo pa je to večkrat kot bi si želeli.

    Objavljeno: 7.9.2018 06:00
  • Tudi Canon z brezzrcalnikom polnega formata

    Pred dvema tednoma je Nikon predstavil novo linijo zmogljivih brezzrcalnih fotoaparatov s tipalom polnega formata; enako so zdaj naredili tudi pri Canonu.

    Objavljeno: 6.9.2018 10:50
  • 44% mladih je Facebook izbrisalo iz svojih telefonov

    Razsežnost afere s psihološkim profiliranjem uporabnikov brez soglasja v primeru zlorab družbe Cambridge Analytica je dala slutiti, da bo Facebook brez dvoma izgubil določen del članstva, vendar so to doslej bila zgolj ugibanja. Ameriška agencija za raziskave javnega menja Pew Research Center pa je pravkar objavila rezultate raziskave, ki kažejo, da je bil osip morda celo večji, kot bi pričakovali. Raziskava velja sicer samo za uporabnike v ZDA, vendar bi verjetno tudi drugod po svetu lahko srečali podobne rezultate.

    Objavljeno: 6.9.2018 10:00
  • Apple iPhone, iPhone XS in XS Max

    Le še nekaj dni manjka do uradne predstavitve novih telefonov Apple iPhone, iz "dobro obveščenih virov" pa prihajajo zanimive nove informacije. O tehničnih lastnostih se je že veliko razpravljalo, zdaj pa so kot kaže (neuradno) znane tudi cene in imena novih modelov.

    Objavljeno: 6.9.2018 09:00
  • Samsungov telefon "Galaxy X" z upogljivim zaslonom prihaja zagotovo še letos

    Samsungov direktor DJ Koh, ki vodi področje mobilne telefonije, je v intervjuju za CNBC zatrdil, da bo njihov prvi telefon z upogljivim zaslonom zagotovo predstavljen še v letošnjem letu. O prihodu tega izdelka so doslej pričali nekateri prototipi, ki jih je Samsung občasno prikazoval na raznih sejmih, a ob tem niso nikoli želeli potrditi, kdaj bo tehnologija nared za množično rabo.

    Objavljeno: 5.9.2018 08:00
  • Google praznuje 20 let

    4. septembra pred dvajsetimi leti sta Larry Page in Sergey Brin dotedanji razvojni projekt spletnega iskalnika v okviru univerze Stanford spremenila v podjetniško zamisel in odprla majhno internetno družbo, ki sta jo poimenovala Google.

    Objavljeno: 4.9.2018 16:00
  • Kaj menijo starši o rabi tehnologij v šolah?

    Računalniki in programi so danes že skoraj nepogrešljiv pripomoček v učnem procesu, ne glede na razredno stopnjo ali tip šole. Toda starši imajo pri njihovi uporabi relativno malo vpliva, zato je toliko bolj zanimivo slišati njihovo mnenje o primernosti rabe tehnologije, tako v okviru šolskega, kot izvenšolskega okolja.

    Objavljeno: 4.9.2018 09:00
  • Netflix in Amazon bosta morala ponuditi več lokalnih vsebin

    Evropska komisija pripravlja nov zakon, po katerem bodo morali ponudniki pretočnih video posnetkov ponujati vsaj 30% lokalnih vsebin. Dogovori z glavnimi ponudniki, kot sta Netflix in Amazo,n so menda že sklenjeni, zakon pa bo predvidoma sprejet v decembru. Ponudnik bodo nato imeli 20 mesecev za uskladitev z novo direktivo.

    Objavljeno: 4.9.2018 08:00
  • Kriptodenarnica Bitfi umika naziv “nezlomljiva”

    Kontroverzni John McAfee, ki je dal ime legendarnemu protivirusnemu programu in ostalim izdelkom istoimenskega podjetja, danes pa je bolj znan po svojih čudaških izjavah, je sporočil, da Bitfi ni več nezlomljiv. Gre za 120 dolarjev vredno fizično kriptodenarnico, ki jo trži istoimensko podjetje, v katerem ima svoj delež tudi McAfee. Doslej se je Bitfi oglaševala kot nezlomljiva (unhackable) denarnica, čeprav so hekerji večkrat pokazali, da to ni povsem res.

    Objavljeno: 4.9.2018 05:00
  • Vsi se gremo veriženje blokov, ali pač?

    Če gre verjeti najnovejšim raziskavam uglednih svetovnih svetovalnih družb, kot sta PwC in Deloitte, velika večina podjetij po celem svetu intenzivno preučuje ali pa celo že uvaja rešitve, ki uporabljajo tehnologijo veriženja blokov.

    Objavljeno: 3.9.2018 13:00
  • Podrobnosti o Apple Watch 4

    Apple bo 12. septembra uradno predstavil novo generacijo telefonov iPhone, a hkrati pride na vrsto tudi nova generacija pametnih ur Apple Watch. Kot že znano iz najave pred nekaj meseci, bo novi Apple Watch imel nekoliko večje zaslone, ki bodo segali precej bolj v robove, kot doslej, zato ohišja ne bodo bistveno večja.

    Objavljeno: 3.9.2018 08:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji