• Francosko-nemška ločitev

    Sodelovanje med francoskim in nemškim Telekomom je med drugim predvidevalo tudi navzkrižni nakup dvoodstotnega deleža podjetja. Po nemškem poskusu nakupa Telecoma Italia pa so Francozi sklenili prekiniti sodelovanje z Nemci; po njihovih besedah so Nemci s svojo "sebično" potezo, ki so jo izpeljali brez dogovora s francoskimi kolegi, kršili določila sodelovanja.

    Objavljeno: 27.7.1999
  • Iridium za ameriško zunanje ministrstvo

    V hudih časih za Iridium je vsako večje naročilo več kakor dobrodošlo. Motorola, eden od proizvajalcev telefonov za Iridium, sicer pa drugi največji proizvajalec mobilnih telefonov, je od ameriškega zunanjega ministrstva (State Department) prejel naročilo, vredno 1,4 milijona dolarjev. Motorola naj bi tako ministrstvu dobavila 9.500 iridiumskih telefonov, ki bodo namenjeni širitvi globalnih komunikacij in krepitvi varnosti v 260 ameriških diplomatskih predstavništvih po vsem svetu.

    Objavljeno: 26.7.1999
  • Kodak predstavil "imacovski" fotoaparat DC240i

    Kodak je na japonskem predstavil posebno različico digitalnega fotoaparata DC240i, ki se od običajnega modela razlikuje zgolj po ohišju. To je narejeno iz modre in bele prosojne plastike, podobne kakor pri Applovih računalnikih iMac.

    Objavljeno: 26.7.1999
  • Video Blaster WebCam 3 z večjo ločljivostjo

    Creative Labs je predstavil videokamero Video Blaster WebCam 3, ki se ponaša s slikovnim senzorjem CMOS z ločljivostjo 640 x 480 pik, trikrat več kakor pri sedanjem modelu. Obenem so izboljšali optiko kamere ter zamenjali algoritem za strojno stiskanje podatkov, kar prispeva k ostrejši sliki in boljšim barvam. WebCam 3 ima vmesnik USB, poleg kamere pa proizvajalec ponuja popoln nabor programov za videokonference in druge namene. Cena kamere je 80 dolarjev.

    Objavljeno: 26.7.1999
  • Čedalje hitrejša vezja SGRAM in SDRAM

    Samsung že prodaja doslej najhitrejše pomnilniško vezje SGRAM. 32 MB vezje deluje kar pri 222 MHz. Za konec letošnjega leta pa napovedujejo 1 GB 350 MHz Double Data Rate SDRAM (DDR SDRAM). Narejen bo z 0,13-mikronsko tehnologijo, ponujal pa bo hitrost prenosa podatkov 2,8 GB/s (75 % hitrejši od doslej najhitrejših vezij Ramus DRAM s hitrostjo 1,6 GB/s).

    Objavljeno: 26.7.1999
  • Cisco se povezuje

    Vodilni proizvajalec opreme za internet, podjetje Cisco, načrtuje sodelovanje s španskim telekomunikacijskim operaterjem Telefonica pri oblikovanju, razvoju in prodaji telekomunikacijskih izdelkov. Ciscu se tako odpira ne le španski trg temveč tudi Južna Amerika, kjer Telefonica že ima pomembne deleže v tamkajšnjih telekomunikacijskih operaterjih. Poudarek njunega sodelovanja bo na protokolu IP (Internet Protocol) in tehnologiji ATM (Asynchronous Transfer Mode). Telefonica bo verjetno sodelovala s Ciscom tudi v tržni tekmi proti podjetjema BT in Nortel Networks, ki sta maja sklenila postaviti špansko telefonsko omrežje, ki bo temeljilo na protokolu IP.

    Objavljeno: 26.7.1999
  • Prodaja digitalnih fotoaparatov na Japonskem

    Japonci so znani ljubitelji raznih modernih tehnoloških pripomočkov in zato ni nič čudnega, če se digitalni fotoaparati v deželi vzhajajočega sonca prodajajo kakor sveže žemljice. Zato je najbrž zanimivo pogledati, kateri modeli in proizvajalci so na vrhu najbolj prodanih modelov.

    Objavljeno: 26.7.1999
  • Proti brezplačnem telefoniranju

    Nemški Teleflash je za prijavnino 38 mark ponujal brezplačne telefonske klice, v zameno pa je vsakih 90 sekund prekinjal pogovore s predvajanjem reklamnih sporočil. Društvo za zaščito porabnikov nemške prestolnice pa je sprožilo sodni spor, saj gre po njegovem mnenju za kršenje zasebnosti klicanega, ki nima možnosti izogniti se vsiljenim reklamam.

    Objavljeno: 26.7.1999
  • 3Com Palm s protokolom WAP?

    3Com razmišlja, da bi v ročne računalnike 3Com Palm vgradil podporo za brezžični protokol WAP (Wireless Access Protocol). WAP je novi standard za brezžični prenos podatkov, ki zelo hitro dobiva podporo brezžičnih naprav, zlasti med ponudniki brezžičnih telefonov in ročnih računalnikov.

    Objavljeno: 25.7.1999
  • Telia želi tudi na Hrvaško

    Konzorcij, ki ga sestavljata švedska Telia in norveški Telenor, se zanima za nakup deleža Hrvatskih telekomunikacij. Telia bi tako okrepila svojo navzočnost v tem delu srednje Evrope, saj so že pomembni lastniki slovenskega operaterja mobilne telefonije SI.Mobil.

    Objavljeno: 25.7.1999
  • Novi čip National Semiconductors za lahke odjemalce

    National Semiconductors je brž po veliki novici o prodaji dela družbe Cyrix tajvanskemu podjetju Via Technology napovedal nov procesor, pravzaprav že kar sistem, na čipu za lahke odjemalce in internetne terminale.

    Objavljeno: 25.7.1999
  • Povpraševanje po računalnikarjih v Nemčiji narašča

    Z računalništvom se preživlja vse več ljudi, vendar je povpraševanje po strokovnjakih še vedno precej večje od ponudbe. V Nemčiji je tako zelo veliko povpraševanje predvsem srednje velikih in majhnih podjetij, ki mrzlično iščejo prave ljudi. Po nekaterih ocenah bo zaradi pomanjkanja kadrov letos ostalo praznih kar 50.000 do 75.000 delovnih mest.

    Objavljeno: 25.7.1999
  • Nov grafični pospeševalnik SiS 300/301

    Podjetje SiS pripravlja nov pospeševalnik za trirazsežno grafiko z oznako SiS 300/301. Novi 128-bitni grafični procesor bo po zmogljivosti primerljiv z nekaterimi novejšimi pospeševalniki, kakršna sta Matrox MGA G400 in ATI Rage 128. Vseboval bo strojno podporo za bump mapping (teksture različnih ločljivosti), prikaz slike na dveh monitorjih in grafični pomnilnik velikosti do 64 MB, podpiral pa bo 166 MHz pomnilnike SDRAM in SGRAM.

    Objavljeno: 25.7.1999
  • Vodilni pri matičnih ploščah

    Čeprav največji proizvajalci računalnikov PC večinoma sami izdelujejo osnovne plošče za svoje računalnike, večina svetovne proizvodnje še vedno sloni na ponudbi proizvajalcev matičnih plošč, od katerih jih je največ s Tajvana. Zato je vsekakor zanimiv podatek, kakšni so tržni deleži teh družb.

    Objavljeno: 24.7.1999
  • Proizvajalec ColdFusiona napoveduje strežnik za podatke XML

    Podjetje Allaire pripravlja strežnik za podatke, predstavljene po standardu XML. Strežnik z delovnim imenom Tempest naj bi deloval v navezi z obstoječimi spretnimi orodji HomeSite in ColdFusion, pa tudi s paketom JRun, ki ga je Allaire pridobil z nakupom podjetja Live Software. JRun omogoča izdelavo strežniških javanskih strani Java Server Pages (JSP), s čimer naj bi poenostavili avtomatizacijo in pripravo podatkov v zapisu XML.

    Objavljeno: 24.7.1999
  • 10 Gb/s brezžični prenos

    Podjetje Lucent je predstavilo revolucionarno tehnologijo WaveStar OpticAir, ki omogoča brezžičen prenos podatkov s hitrostmi do 10 Gb/s. Novi sistem za prenos podatkov, ki so ga razvili v laboratorijih Bell Labs, uporablja tehnologijo DWDM (dense wave division multiplexing), nove laserje, ojačevalnike in sprejemnike, ki omogočajo prenos podatkov bistveno hitreje od današnjih izdelkov.

    Objavljeno: 24.7.1999
  • Intelovi procesorji Geyserville za za prenosne računalnike

    Intel pospešeno pripravlja nove procesorje za prenosne računalnike, ki nastajajo pod delovnim imenom Geyserville. Glavna novost je zmožnost prilagajanja hitrosti in delovne napetosti procesorja v različnih delovnih okoliščinah. Med priklopom v električno omrežje naj bi delovali s polno hitrostjo, medtem ko bi med delovanjem z akumulatorjem hitrost samodejno znižali in tako močno zmanjšal porabo energije.

    Objavljeno: 24.7.1999
  • Novi digitalni fotoaparati Epson

    Ob nedavni poplavi digitalnih fotoaparatov z veliko ločljivostjo se je zganil tudi japonski Epson. Predstavili so kar dva nova modela, namenjena različno globokim žepom. Prva novost je digitalni fotoaparat PhotoPC 800 s slikovnim zaznavalom CCD, ki premore 2,14 milijona fotoelementov. To je dovolj, da lahko z novim fotoaparatom zajemamo slike z ločljivostmi 1600 x 1200 in celo 1984 x 1488 pik. Največjo ločljivost dosežemo z uporabo algoritma Epson HyPict za slikovno interpolacijo. HyPict deluje pred stiskanjem slik v zapis JPEG, kar zagotavlja kakovostne slike celo pri najvišji ločljivosti. Fotoaparat ima vdelan vmesnik USB, brez akumulatorja pa tehta le 230 gramov. Poleti bo za okoli 700 dolarjev že na prodaj v ZDA, medtem ko ga v Evropi pričakujemo nekoliko pozneje.

    Objavljeno: 23.7.1999
  • Odprti grafični uporabniški vmesnik MaXimum cde

    Podjetje Xi Graphics iz Denverja je predstavilo novi grafični uporabniški vmesnik, ki bo ustrezal specifikacijam združenja Open Source, temelji pa na dosedanjem standardu CDE (Common Desktop Environment) 2.1, na katerem temeljijo tudi grafični vmesniki dosedanjih ponudnikov Unixa (podjetij IBM, HP, Compaq in Sun).

    Objavljeno: 23.7.1999
  • AMD z izgubo, zamenjava v vrhu

    AMD je kljub veselju zaradi uspešne predstavitve procesorja Athlon (K7) v juliju doživel hladen tuš. Javno so namreč oznanili izgubo v drugem četrtletju letošnjega leta, ki znaša kar 162 milijonov dolarjev, kar je precej glede na celoten prihodek v višini 595 milijonov dolarjev. Drugi udarec je sledil malo za tem, ko je nepričakovano odstopil predsednik in izvršni direktor družbe Atiq Raza, ki je bil med drugim odgovoren za projekt procesorja Athlon.

    Objavljeno: 23.7.1999
  • Pioneer DVD-ROM 10x

    Japonski proizvajalec Pioneer je predstavil doslej najhitrejšo enoto DVD-ROM z oznako DVD-A04SZ. Pri branju plošč DVD-ROM deluje s hitrostjo 10x, kar zagotavlja prenos 13,5 MB podatkov v sekundi. Seveda je za tako hitrost treba imeti računalnik z vmesnikom EIDE in podporo za vmesnik UltraDMA/33.

    Objavljeno: 23.7.1999
  • Kdo bo reševal Iridium?

    Ameriško podjetje Motorola je doslej zagotovilo največ sredstev za obstoj operaterja satelitske telefonije Iridium, ki se sooča s precejšnjimi težavami pri pridobivanju zadostnega števila naročnikov za ekonomsko nemoten obstoj. Motorola ima v svoji lasti 18 odstotkov Iridiuma, vendar je le ena od 19 lastnikov; zato je objavila, da svoje pomoči Iridiumu ne bo krepila, če se v boj za njegovo preživetje ne vključijo tudi drugi lastniki.

    Objavljeno: 23.7.1999
  • Inženirski razvoj procesorja Merced le pri kraju?

    Intel je v nasprotju s pričakovanji in nekaterimi napovedmi sredi julija objavil, da je končal inženirski del razvoja procesorja Merced (IA-64), za katerega se je v javnosti vse bolj govorilo, da bo zamudil. Intel namerava zdaj sprožiti postopek za začetek proizvodnje, prve primerke pa naj bi po prvih podatkih morda naredili že septembra. Kljub temu so pri Intelu previdni in začetek polne proizvodnje napovedujejo šele za naslednje leto.

    Objavljeno: 23.7.1999
  • IBM kupil podjetje Sequent

    IBM je sredi julija oznanil dogovor o nakupu podjetja Sequent, s čimer si bo še utrdil položaj med visoko zmogljivimi strežniki. 810 milijonov dolarjev vreden posel prinaša IBM-u tehnologijo NUMA (non-uniform memory access architecture), ki omogoča izdelavo strežnikov z do 64 procesorji (v razvoju je že nadgradnja, ki bo podpirala do 256 procesorjev).

    Objavljeno: 22.7.1999
  • Novi Hot Railov procesorski nabor

    Nekoliko manj znano podjetje Hot Rail je napovedalo nov procesorski nabor za AMD-jeve procesorje Athlon (K7), ki bo omogočil izdelavo večprocesorskih sistemov. Vezje, ki bo slonelo na vodilu z licenco podjetja AMD, bo prišlo na tržišče v začetku leta 2000, podpiralo pa bo štiri ali osem procesorjev.

    Objavljeno: 22.7.1999
  • Bangemann pred sodiščem?

    Svet ministrov Evropske komisije bo Bangemannov primer predal Evropskemu sodišču, ki bo preučilo, ali je nekdanji poslanec in komisar ob prehodu v novo službo kršil pravila Evropske zveze (EU). Zanimivo je, da je z istim predlogom Bangemann sočasno razrešen vseh svojih dolžnosti kot evropski poslanec, kar pomeni, da lahko nemoteno prevzame novo delovno mesto v španskem telekomunikacijskem operaterju Telefonica.

    Objavljeno: 22.7.1999
  • Swisscom krepi delež v Debitelu

    Največji švicarski telekomunikacijski operater Swisscom, ki je še vedno v večinski lasti države (65,5 %), bo za več kakor 3 milijarde mark kupil 58 odstotkov Debitela od njegovih največjih lastnikov: petega največjega proizvajalca avtomobilov DaimlerChryslerja ter skupne naložbe Metro Holdinga in Deutsche Bank (oba bosta obdržala le 10 % delnic).

    Objavljeno: 22.7.1999
  • IDT opustil Winchip

    Bitka za prevlado procesorjev x86 je težja, kakor se zdi na prvi pogled. V tekmi za naklonjenost kupcev je omagalo tudi podjetje IDT, ki je julija napovedalo razmeroma dobre poslovne rezultate (dobiček 8,5 milijona dolarjev na promet približno 150 milijonov dolarjev), vendar v istem hipu tudi namero, da opustijo nadaljnji razvoj in proizvodnjo procesorjev Winchip.

    Objavljeno: 22.7.1999
  • Delphi 5

    Kljub vestem o težavah družbe Inprise in govoricah o morebitni prodaji oddelek za razvojna orodja, Borland.com, nemoteno razvija nove projekte. Za mnoge je najbrž najpomembnejša nova različica razvojnega paketa Delphi 5.0, ki je julija prešla v zadnje obdobje razvojnega preskušanja. Po nekaterih vesteh naj bi bil novi prevajalnik na voljo še pred koncem poletja.

    Objavljeno: 22.7.1999
  • V zadnjem četrtletju Apple dosegel dobiček dobrih 200 milijonov USD

    Apple nadaljuje z ugodnimi poslovnimi programi, saj se novi računalniki tega proizvajalca prodajajo bistveno bolje od večine drugih modelov v tem desetletju. Zadnje četrtletje so dosegli dobiček 203 milijone dolarjev, kar je precej bolj od lanskoletnih rezultatov v enakem obdobju, pri čemer so zabeležili dobiček 101 milijon dolarjev. Celoten prihodek v četrtletju je znašal 1,56 milijarde dolarjev, 11 % bolje kakor lani. Zanimivo, da je prodaja računalnikov iMac prinesla kar 40 % vseh prihodkov, 45 % vseh računalnikov pa prodajo zunaj ZDA.

    Objavljeno: 22.7.1999
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji