• Brezžični igralni volan Logitech Driving Force

    Lastniki igralne konzole Sony PlayStation 3 imajo nov razlog za veselje. Igralcem z dirkaško žilico je namreč na voljo nov volan Logitech Driving Force Wireless, ki predstavlja najnovejšo pridobitev za Logitechovo inovativno linijo volanov s povratnim odzivom. Standardni krmilniki uporabnikom ne omogočajo, da bi občutili vse dih jemajoče dražljaje – zaznavo lukenj na cesti, trkov, izgube trenja –, značilnih za dirkanje, in ki jih tehnologija povratnega odziva še najbolj približa realnemu doživetju. Vgrajena je brezžična tehnologija s frekvenco 2.4 GHz in z nemotenim signalom v dometu do 10 metrov.

    Objavljeno: 16.7.2008
  • Apple z novimi rekordi

    Za Applom so pretresljivi dnevi, od katerih pa si lahko le manejo roke. Novosti, ki so jih splavili v zadnjem tednu, se namreč prodajajo za med. Tako je novi iPhone 3G samo v prvih treh dneh prodaje (ta se je hkrati pričela v 21 državah sveta) dosegel magični milijon prodanih izdelkov, še bolje pa se je godilo spletnemu portalu iTunes App Store, kjer so uspeli prodati kar 10 milijonov programčkov za priljubljene Applove izdelke.

    Objavljeno: 16.7.2008
  • IBM pripravlja procesor Power7

    IBM pridno dela na novem procesorju naslednje generacije, ki bo skladno s tradicijo nosil ime Power7. Nekaj podrobnosti o novincu je že pricurljalo na plano. Procesor bo sestavljen iz osmih jeder, ki bodo utripala pri taktu 4,0 GHz, vsako jedro pa bo podpiralo 4 niti. Takšna konfiguracija procesorja pomeni, da bo zmožen posamezen procesor doseči procesno moč 256 gigaflopov, večinoma pa bodo novi sistemi opremljeni z dvema procesorjema.

    Objavljeno: 16.7.2008
  • Nov optični čip za 100-krat hitrejši internet

    Raziskovalci na avstralski univerzi v Sydneyu so izdelali poseben čip, ki bo premostil pretočne omejitve na optičnih povezavah. Te se običajno pojavijo ob zelo visokih pretokih informacij, kjer se optične povezave upočasnijo in tako dovolijo obdelavo informacij tradicionalni elektronski opremi.

    Objavljeno: 15.7.2008
  • Umrla najstarejša pisateljica blogov

    V 108. letu starosti je umrla najstarejša pisateljica spletnih dnevnikov - Avstralka Olive Riley. Za bloganje jo je v lanskem letu navdušil njen vnuk, gospa pa je v zadnjem letu in pol objavila 74 prispevkov, zadnjega pred 14 dnevi. Sožalje svojcem je že izreklo več tisoč spletnih bralcev njenega dnevnika, pridružujemo se jim tudi mi.

    Objavljeno: 15.7.2008
  • Canon Creative Park

    Canon je predstavil prenovljeno spletno stran Creative Park (dostopno na http://www.canon-europe.com/creativepark/), na kateri je uporabnikom na voljo več kot 800 brezplačnih vsebin, kot so tematske rojstnodnevne in praznične čestitke, vsestranske ilustracije in foto razglednice. Zbirka barvitih kuvert, ki barvno dopolnjujejo pisemski papir, pa izdelku da popoln končni videz.

    Objavljeno: 15.7.2008
  • LG-jev mobilnik s polno QWERTY-tipkovnico

    LG Mobile pridno veča svoj nabor novih mobilnih telefonskih aparatov. Pri najnovejšem modelu, imenovanem LG KS360, so bili inženirji še posebej inovativni, saj so mobilnik opremili s QWERTY-tipkovnico polne velikosti. Novinec, namenjem predvsem mlajšim generacijam, ki pogosto uporabljajo najrazličnejše metode sporočanja, je odet v živobarvne barvne kombinacije

    Objavljeno: 14.7.2008
  • Creative Zen X-Fi

    Creative Labs ima nared nov večpredstavni predvajalnik Zen X-Fi, s katerim želijo pridobiti del tržnega deleža, ki ga na tem področju obvladujeta Apple in Microsoft. Novi Zen X-Fi premore 2,5-palčni zaslon, meri 8,3 x 5,5 x 1,2 cm in tehta 68 grmov, pri čemer imajo zmogljivejpše različice kot posebnost tudi vgrajen vmesnik Wi-Fi. Na voljo je v različicah z 8, 16 in 32 GB, zmore pa predvajati glasbo v zapisih MP3, WMA in AAC ter video posnetke WMV, MPEG-4, XviD in M-Jpeg. Med drugim je vgrajen tudi radijski sprejemnik, predvajalnik pa lahko uporabimo tudi kot digitalni diktafon.

    Objavljeno: 14.7.2008
  • Samsung 128 GB SSD že v proizvodnji

    Samsung je začel s proizvodnjo 128 GB velikega diska SSD, ki za hrambo podatkov uporablja pomnilnike Flash RAM. Gre za največji disk s tovrstno tehnologijo, med glavnimi lastnostmi pa je majhna poraba energije. Pomnilniški modul v mirovanju porabi le 0,2 W pri delovanju pa 0,5 W energije, kar je bistveno manj od navadnih diskov. Samsungov izdelek omogoča tudi zelo hiter dostop do podatkov saj nudi pisanje s hitrostjo 70 MB/s in prebiranje pri hitrosti 90 MB/s. Pri Samsungu trdijo, da ima novi disk 20-krat daljšo življenjsko dobo od navadnih diskov, ki delujejo približno štiri do pet let. Za prihodnja leta pričakujejo na tem področju izjemno rast povpraševanja (rast v rangu 800% letno), še letos pa bodo predstavili disk SSD velikosti 250 GB.

    Objavljeno: 14.7.2008
  • Microsoftova futuristična miška

    Pri Microsoftu niso znani le po svojih bolj ali manj posrečenih programskih kodah, temveč vsake toliko presenetijo tudi z inovativno strojno opremo. Tokratna novost je futuristična miška, ne le po svoji obliki, temveč tudi po inovativnem pristopu. Kot lok ukrivljeno ohišje izdelka, imenovanga »The arc mouse«, se namreč celo prepogne s čimer se površina skoraj razpolovi in tako omogoča lažjo prenosljivost.

    Objavljeno: 14.7.2008
  • Trdi disk kapacitete poldrugega terabajta

    Največji svetovni proizvajalec trdih diskov, družba Seagate, se je sredi julija zopet zavihtel na prestol, saj se sedaj lahko pohvali s trdim diskom z največjo kapaciteto – ta znaša zavidljivih 1.500 GB ozr. 1.5 terabajta. Nova Barracuda 7200.11 1.5TB podatke hrani na štirih ploščah s kapaciteto 375 GB, kar je trenutni svetovni rekord v gostoti zapisa na magnetne plošče.

    Objavljeno: 14.7.2008
  • Intel Centrino 2 je pred vrati

    Prodajne številke prenosnih računalnikov se vse bolj dvigajo, zato ne čudi hiter razvoj in množičnost omenjenih sistemov. Hitenje se Intelu letos ni izšlo, saj je nova platforma za prenosnike Intel Centrino 2, ki bi morala biti splavljena že maja, vsebovala napake v delu za grafično podporo. Procesorski gigant je bil tako primoran projekt z delovnim imenom Montevina prestaviti na sredino julija. A težav očitno še ni konec.

    Objavljeno: 13.7.2008
  • Brezžično multimedijsko razkošje

    Belkin je za vse multimedijske navdušence pripravil napravo FlyWire HD, ki sodi v osrčje domačih kino sistemov. FlyWire HD omogoča priklop treh virov HDMI na TV preko enega HDMI-vmesnika, med glavne odlike pa lahko zapišemo še brezžično pretakanje video vsebin, tudi tistih najvišjih ločljivosti.

    Objavljeno: 13.7.2008
  • NPS BI4Dynamics nagrajen

    Microsoft je na partnerski konferenci Worldwide Partner Conference 2008 na posebnem dogodku slovenskemu podjetju NPS podelil nagrado za uspešnost in inovativnost v kategoriji rešitev za poslovno obveščanje v regiji srednje in vzhodne Evrope. S tem je nagradil inovativnost in predanost podjetja NPS, ki je s svojim izdelkom BI4Dynamics uspešno prisotno v Sloveniji, načrtuje pa tudi dejavno trženje na globalni ravni.

    Objavljeno: 12.7.2008
  • Rambus toži Nvidio

    Rambus, nekdaj inovativno podjetje v svetu pomnilniških rešitev, se je zadnja leta očitno specializiral v tožarjenju konkurence. Zadnje v vrsti podjetij, ki so se seznanila z zahtevami Rambusovih odvetnikov, je grafični gigant Nvidia. Tokrat gre za zelo resne obtožbe, saj naj bi Nvidia kršila kar 17 Rambusovih patentov, oziroma jih brez licenčnine uporabila v svojih izdelkih.

    Objavljeno: 12.7.2008
  • Apple odprl iTunes trgovino s programsko opremo

    Po večih mesecih dela je Apple dokončal trgovino s programsko opremo, namenjeno njegovim izdelkom iPhone ter iPod. Čeprav je sprva kazalo, da bo Apple prodajal zgolj svoje aplikacije, so se odgovorni (po velikem pritisku javnosti) na koncu le premislili in omogočili tudi prodajo aplikacij drugih podjetij in razvijalcev. Tako je na iTunes App Store, kot se spletna trgovina imenuje, že ob splavitvi moč najti 500 programskih rešitev, ki Applovim izdelkom zvišujejo vrednost v očeh uporabnika.

    Objavljeno: 12.7.2008
  • Tiskalniki ne gredo več za med

    Slovensko tržišče tiskalnikov, večfunkcijskih naprav in kopirnih strojev (HCP) je v lanskem letu zabeležilo padec glede na število prodanih enot. Med glavnimi razlogi za to so nasičenost trga in nižja kupna moč kot posledica visoke inflacije, ugotavlja družba IDC. Po zadnjih podatkih iz redne raziskave analitske hiše IDC je slovensko tržišče v letu 2007 z nekaj manj kot 147.350 prodanimi napravami zabeležilo 5,3-odstotni padec glede na leto poprej, medtem ko je vrednost trga zrasla za 5,1%, na 52,2 milijonov ameriških dolarjev.

    Objavljeno: 11.7.2008
  • Inovativna rešitev zoper plačilno nedisciplino

    Podjetje SAOP, d.o.o., je razvilo program, ki je namenjen znižanju stroškov in povečanju učinkovitosti poslovne komunikacije. Program je mogoče uporabiti bodisi za komunikacijo s poslovnimi partnerji bodisi s sodelavci ali za osebno organizacijo. Ena glavnih inovacij je obveščanje zaposlenih in neplačnikov o odprtih dolgovih ter avtomatsko izvajanje izterjav. V programu je možno avtomatizirati obveščanje tudi za druge pomembne poslovne dogodke in stanja, na primer pohajanje zalog, spremembe cen in opomnike za sestanke ali opravila.

    Objavljeno: 11.7.2008
  • Obstoječi lastniki fotoaparatov poganjajo tržišče novih modelov

    Analitično podjetje InfoTrends je v svoji raziskavi razkrilo skorajda šokantno dejstvo – nove modele digitalnih fotoaparatov kupujejo v večini ljudje, ki fotoaparat že imajo. Letno proizvajalci predstavijo več sto novih modelov, kar tri četrtine le-teh pa roma v roke uporabnikov, ki si že lastijo digitalni fotoaparat.

    Objavljeno: 11.7.2008
  • Microsoft stavi na partnerje

    Na partnerski konferenci Worldwide Partner Conference 2008, ki poteka v mestu Houston v ZDA, je podjetje Microsoft predstavilo številne novosti na področju ustvarjanja novih priložnosti za partnerje. Med najpomembnejšimi novostmi so novi poslovni modeli in cene za področje programske opreme in storitev, ki partnerjem omogočajo, da ustvarijo nove prihodke s prodajo paketov storitev.

    Objavljeno: 10.7.2008
  • Optični nosilec kapacitete 400 GB

    Pri Pioneerju so se pohvalili, da so kot prvi na svetu uspeli izdelati 16-slojni optični nosilec s kapaciteto zavidljivih 400 GB. Laboratorijski dosežek sam po sebi ne bi bil nič posebnega, če ne bi akterji v isti sapi dodali, da vidijo možnost uporabe podobnih postopkov tudi pri ploščkih Blu-ray, s katerimi bi lahko dosegli podobno kapaciteto.

    Objavljeno: 10.7.2008
  • Intel in DreamWorks gresta v kino

    Podjetji Intel ter DreamWorks Animation sta objavili začetek strateškega sodelovanja, katerega cilj so izboljšane zmogljivosti 3D-orodij, uporabljenih pri animiranih filmih. Posledično bodo tudi filmi, ki zahtevajo vse več naprednih 3D-animacij, zgledali še bistveno bolje kot doslej.

    Objavljeno: 10.7.2008
  • ZPS ocenjuje - evrotarifa po letu dni

    Uredba Evropske komisije, ki je pred lanskim poletjem določila najvišje cene klicev med gostovanjem v državah Evropske unije, letos dobiva nadaljevanje. Cena za minuto pogovora se mora namreč do 30. avgusta znižati na največ 46 centov, dohodni klici pa bodo lahko stali največ 22 centov. Kot je dokazalo dogajanje v zadnjem letu, je uredba še kako potrebna, saj so se operaterji, tudi pri nas, prevečkrat držali najvišje določenih cen, kakšne posebne konkurence med njimi na tem področju ni bilo mogoče zaslutiti. Kljub temu lahko pohvalimo odločitev obeh največjih operaterjev, da že v začetku poletja znižata ceno gostovanja v EU na raven, ki bo uradno začela veljati šele s koncem avgusta, pri čemer se ne moremo znebiti vtisa, da je Mobitel zgolj sledil Simobilovemu zgledu in niti približno ni poskušal s še za odtenek ugodnejšo tarifo.

    Objavljeno: 9.7.2008
  • T-2 ukinil pornografijo

    1. julija je T-2 dokončno ukinil ponudbo pornografskih kanalov (italijanskega ponudnika MCT) v svoji sicer zelo bogati ponudbi televizijskih in radijskih kanalov na internetu. Sporne kanale sedaj na omrežju T-2 ponuja njegov partner, kabelski operater Teleing iz Ljutomera, s katerim morajo naročniki T-2, ki želijo še vnaprej spremljati pornografske kanale, skleniti novo pogodbo pod sicer enakimi pogoji.

    Objavljeno: 9.7.2008
  • AMIS dokapitaliziran

    Večinska lastnika AMISa (oziroma lastnika belgijske firme AMISCO NV, ki ima v lasti dobrih 90% AMISa), KBC Private Equity iz Belgije in sklad Iris Capital iz Francije, sta pretekli mesec dokapitalizarala mariborsko podjetje AMIS v višini 5,9 milijona evrov, tako da skupni kapital AMISa sedaj znaša 6,0 milijona evrov. Po poročanju AMISa sta lastnika s poslovanjem podjetja zadovoljna in podpirata AMISovo strategijo nadaljnjega razvoja. Z dokapitalizacijo podjetja bo AMIS pospešeno razvijal lastno infrastrukturo, predvsem na področju xDSL tehnologij in povezav prek optičnih vlaken. AMISCO NV je že ob nakupu AMISa pred dvema letoma vanj vložil 7,1 milijona evrov. AMIS z dvema podjetjema nastopa tudi na trgih vzhodne Evrope, AMIS telekom Zagreb in AMIS telekom Beograd.

    Objavljeno: 9.7.2008
  • Siemens bo odpuščal

    Pri Siemensu so obelodanili, da kanijo do konca leta zmanjšati število zaposlenih za okoli 4 odstotke. Vzrok za odpuščanja je slabše poslovanje v zadnjih dveh letih. Pri velikanu, ki širom sveta zaposluje dobrih 400.000 delavcev, to pomeni, da bo 16.750 ljudi iskalo novo zaposlitev. Iz Siemensovega sedeža v Muenchnu so še sporočili, da bo največjih odpustitev deležna prav administracija, kjer naj bi delo izgubilo 12.600 zaposlenih.

    Objavljeno: 9.7.2008
  • Acer s kompaktnim namiznikom

    Acer, tretji največji proizvajalec računalniških sistemov, je v svojo ponudbo namiznih računalnikov Aspire dodal nov model. Novinec, imenovan X1200, se ponaša s kompaktnimi dimenzijami, lično zunanjostjo in nizko ceno.

    Objavljeno: 9.7.2008
  • Mojvideo.com tudi na mobilnikih

    V podjetju Popcom, ki upravlja spletno video skupnost Mojvideo.com, so predstavili novo storitev, namenjeno uporabnikom mobilnih telefonov. Odslej je 80.000 video posnetkov v vsakem trenutku dostopnih tudi preko mobilnih telefonov.

    Objavljeno: 8.7.2008
  • Na letališčih v ZDA se letno izgubi več kot 600.000 prenosnikov

    Zadnja raziskava, ki jo je za proizvajalca prenosnikov Dell izvedel inštitut Ponemon, je pokazala, da se na srednjih in velikih ameriških letališčih vsako leto izgubi več kot pol milijona prenosnih računalnikov. Lanska število se je zaustavilo pri številki 637.000.

    Objavljeno: 8.7.2008
  • Sony si želi več interaktivnosti na ploščkih Blu-ray

    Format zapisa Blu-ray, profil 2.0, je bil že skoraj potrjen, sedaj pa se utegnejo stvari še malce zavleči. Korporacija Sony je namreč izrazila željo, da bi obstoječim lastnostim dodala še nove, ki bi ga dodatno ločile od ploščkov DVD. Žal pa naj bi tovrstne spremembe zahtevale nov profil zapisa ter tudi spremembe v strojni programski opremi Blu-ray predvajalnikov.

    Objavljeno: 8.7.2008
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji