• Flame - največji spletni napad doslej

    Strokovnjaki ruskega podjetja Kaspersky Labs so odkrili morda doslej najbolj obsežno zlonamerno kodo in z njo povezane napade, ki se, kot kaže, dogajajo celo na državnih nivojih. Flame (Worm.Win32.Flame), kot se imenuje odkrita zlonamerna koda je izredno kompleksna nevarnost, ob kateri se dosedanji zlonamerni programi, kot so Stuxnet, Duqu in Wiper zdijo kot mala malica. S kodo Flame napadalci predvsem vohunijo za informacijami v napadenem sistemu. Zaradi kompleksnosti kode pri družbi Kaspersky menijo, da Flame ni plod izoliranih spletnih kriminalcev ali manjši skupin, temveč izredno dobro opremljenih skupin, za katerimi najverjetneje stoji neka država.

    Objavljeno: 30.5.2012
  • Samsung prenavlja računalnike s Chrome OS

    Približno leto dni po predstavitvi prvih modelov, sta Google in Samsung predstavila novo generacijo računalnikov opremljenih z operacijskim sistemom Chrome OS, ki je med vsemi obstoječimi najbolj internetno usmerjen. Novi prenosnik Chromebook Series 5 550 in mini namizni računalnik Chromebox Series 3 sta po trditvah proizvajalca trikrat bolj zmogljiva od dosedanjih, hkrati pa prinašata novosti tudi v programski opremi.

    Objavljeno: 30.5.2012
  • Video: Samsung Galaxy S3

    Preizkusili smo najnovejši Samsungov telefon Galaxy S3 in ga primerjali s predhodnikom S2, ter seveda HTCjevim štirijednikom One X. Več o tem v tokratni številki Monitorja, tukaj pa le kratek video posnetek.

    Objavljeno: 29.5.2012
  • LG boljši od zaslonov Retina

    LG Electronics je predstavil nov 5-palčni zaslon LCD za mobilne naprave, predvsem velike telefone, ki ima gostoto 440 pik na palec, kar je precej bolje od tega kar dosega Apple na svojih mobilnih napravah z zasloni Retina (326 ppi pri iPhone 4S in 264 ppi pri iPadu tretje generacije). Nov zaslon, ki temelji na tehnologiji AH-IPS (Advanced High Performance In-Plane Switching), nudi polno ločljivost HD (1920 x 1080 pik) pri samo petih palcih, kar je izjemen dosežek. Zanimivo, da LGjev zaslon nima največje gostote na palec na svetu (ta čast pripada izdelku proizvajalca Toshiba), vendar je prvi tako velik, da je komercialno zanimiv za vgradnjo v telefone. V mobilnih izdelkih ga bomo srečali nekje pred koncem leta.

    Objavljeno: 29.5.2012
  • Televizijsko obarvana številka revije Monitor

    Nova številka revije je že naprodaj, v njej pa smo se posvetili čim boljšem ogledu športnih prenosov. V času pred evropskim prvenstvom v nogometu ter poletnih olimpijskih igrah se zanimanje za televizorje seveda poveča. Tako smo preizkusili velike in zmogljive televizorje, za tiste, ki bi radi še večjo sliko, pa tudi projektorje. Opisali smo tudi razlike v različnih tehnologijah, od klasičnih televizorjev LCD pa do takih, ki za osvetlitev uporabljajo tehnologijo LED, seveda pa smo se dotaknili tudi tehnologije plazme. Pišemo pa tudi o ogledu slike v treh dimenzijah.

    Objavljeno: 29.5.2012
  • Eksodus pri BlackBerryu

    Podjetje Research In Motion, znano po svojih pametnih telefonih BlackBerry preživlja svoje najtežje čase doslej. Kljub številnim ukrepom, zamenjavah na vrhu vodstva, podjetje ne najde poti iz krize, v kateri so močno izgubili tržni delež. Po tem, ko je novi direktor kratkoročno vzbudil zmerno upanje, se je zdaj dogajanje zopet prevesilo v negativno smer.

    Objavljeno: 29.5.2012
  • Ballmer ima 80-palčno tabl(ic)o

    Prvi mož Microsofta, Steve Ballmer je znan po tem, da se nad izdelki, ki se mu zdijo zanimivi, zelo navduši. Nedavno je tako za svojo sprejel dokaj nenavadno "tablico" - 80-palčni (203-cm) zaslon občutljiv na dotik opremljen z računalnikom, na katerem deluje okolje Windows 8. Za razliko od dosedanjih tabličnih poizkusov Microsofta, kot je znamenita elektronska miza Surface, je 80-palčni velikan seveda obešen na zid, vendar kljub temu nudi vso interaktivnost običajne tablice.

    Objavljeno: 29.5.2012
  • Tablice s štirim jedri za 199 dolarjev

    Nvidia pospešeno pripravlja novo platformo na osnovi dosedanjega sistemskega nabora Tegra 3, ki bo bistveno pocenila proizvodnjo tabličnih računalnikov. Po trditvah predstavnikov podjetja naj bi platforma "Kai" znižala povprečno ceno tablic iz ranga 300-400 dolarjev na samo 200 dolarjev ali celo nižje. S tem bi trg dobil bistveno več izbire cenejši modelov v segmentu, kjer je zablestel Amazon s svojo tablico Kindle Fire.

    Objavljeno: 28.5.2012
  • Dellova tablica z Windows 8

    To, da jeseni v prodajo prihajajo prve tablice z okoljem Windows 8, ni več nobena skrivnost. Toda pomotoma razkrit dokument o novi tablici Dell Latitude 10 razkriva podrobnosti o računalniku, ki bo namenjen pretežno poslovni rabi. Za razliko do velikega števila tablic, ki bodo na voljo na platformi Arm in izvedenki Windows 8 RT, Dellova novost uporablja preizkušeno platformo Intel, specifično procesorje Atom "Clover Trail" z dvojnim jedrom. S tem pa tudi "običajno" različico Oken 8, ki premore denimo podporo za Active Directory, tako pomemben element za poslovno rabo.

    Objavljeno: 28.5.2012
  • Facebookova mobilna presenečenja

    Facebook se je podal v pravo ofenzivo na področju storitev za mobilne naprave. To je področje, kjer družba nekoliko šepa za tekmeci, zdaj pa želijo to hitro spremeniti. Morda je delno v ozadju tudi poizkus, da bi s temi novostmi odvrnili pozornost javnosti nad ne preveč uspešno prvo kotacijo na borzi.

    Objavljeno: 28.5.2012
  • Xperia Play brez nadgradnje

    Sony z novim Androidom zamuja, zato se že dolgo šušlja, da utegnejo ostati nekateri njegovi telefoni brez posodobitve Ice Cream Sandwich. Sony se je na govorice odzval na svojem blogu. Potrdil je težave z igričarskim modelom Xperia PLAY, ki je zaradi kompleksnosti sistema za nadgradnjo neprimeren. Da bi uporabnikom še naprej zagotavljali čim boljšo izkušnjo, bo telefon za vedno ostal na Gingerbreadu (2.3). Drugi modeli dobijo četrtega Androida, kot je bilo načrtovano. Po zadnjih informacijah se zabava začne v prihajajočem tednu.

    Objavljeno: 27.5.2012
  • Novi iPad razbit

    Operacijski sistem iOS je znan po zaprtosti. Z njim lahko počnemo natančno tisto, kar so si zamislili razvijalci pri podjetju Apple. Več od tega je prepovedano. Uporabnikom priskočijo na pomoč domači mojstri. Tako imenovani jailbreak ni kršenje zakona, čeprav omogoča nalaganje piratskih aplikacij in ga Apple ne odobrava ter se ga na vse kriplje trudi onemogočiti. Metanje polen pod noge stvarnikom tovrstnih pripomočkov jim dobro uspeva, zato se kupci novejših naprav na svobodo precej načakajo. Za lastnike novega iPada je čakanja konec, prišel je Absinthe 2.0, ki reši spon vse naprave z operacijskim sistemom iOS 5.1.1, razen tablice iPad 2 s procesorjem 32nm A5.

    Objavljeno: 27.5.2012
  • Apple deli aplikacije

    Apple s spremembami na tržnici App Store sledi trendom, ki se uveljavljajo v mobilnem poslu. Predstavili so dve novi zmožnosti. Pod zavihkom Featured se skrivata Izbor urednika in Brezplačna aplikacija tedna. Prva vsebuje seznam izdelkov, ki se odlikujejo po kakovosti, zato jih z etiketo Editors Choice želijo posebej izpostaviti. Žarometov pa bo bržkone deležna tudi aplikacija pod ikono App of the Week, ki jo Apple za teden dni ponuja brezplačno. Po vzoru konkurenčne tržnice Amazon Appstore in drugih bodo pri Applu znotraj dotične akcije vsakič poiskali priljubljen naslov in mu ceno za določen čas zbili na nič. Trenutno se vbógajme ponuja drugi del odlične miselne igre Cut the Rope: Experiments.

    Objavljeno: 26.5.2012
  • HP v krizi

    Podjetje HP je objavilo rezultate zadnjega četrtletja. Pridelali so tretjino manjši dobiček od enakega obdobja lani. Iz podjetja so sporočili, da bodo nadaljevali s sanacijo. Naslednji korak bo precejšnje zmanjšanje delovne sile. Osem odstotkov ali 27.000 zaposlenih bo zapustilo podjetje do oktobra leta 2013. Vse le ni tako črno, poudarja direktorica podjetja, Meg Whitman. Kljub krizi in znižanju dobička so presegli slabše napovedi, zato se jim je vrednost na borzi povečala. Pri HPju si veliko obetajo od prihoda novih Oken, ki naj bi pospešila prodajo računalnikov in opreme. Vsem naštetim ukrepom navkljub, naj bi največ upov polagali v storitve v oblaku ter pripomočke za analizo podatkov.

    Objavljeno: 26.5.2012
  • Video: plesoči zvočnik

    Pri Monitorju dobimo na preizkus tudi manj resne, a povsem zabavne računalniške in elektronske dodatke. V kratkem videu vam tokrat predstavljamo praktično žepni zvočnik, namenjen mobilnim telefonom in prenosnim predvajalnikom glasbe. Njegova posebnost je ta, da za boljše igranje izkoristi podlago. Zvočnik se imenuje Vibro Easy Touch ET-5008, pri nas ga prodajajo pri trgovini Anni, več o njem pa čez dober mesec v reviji Monitor.

    Objavljeno: 25.5.2012
  • Yahoo! Axis – iskalnik prihodnosti

    Spletno iskanje je že od nekdaj velik posel, zato se za naklonjenost uporabnikov še danes potegujejo številna podjetja. Med njimi (pre)močno vodi Google, ki je z zmogljivimi algoritmi, pametnimi zadetki in minimalističnim uporabniškim vmesnikom pred časom zadel terno. Visoki odstotki se posledično prevedejo v levji delež oglaševalske pogače. Zaostanek vseeno ni pregnal tekmecev. Najbolj agilen se zdi Microsoft, ki z Bingom opremlja tudi telefone z operacijskim sistemom WP7.

    Objavljeno: 25.5.2012
  • Alternativni raziskovalec pri verziji osem

    Raziskovalec v okolju Windows ima že od leta 1993 resno konkurenco v podobi Windows Commanderja. Alternativni pripomoček, ki je pred časom zamenjal ime in nedavno dobil tudi mobilno (Android) različico, je prilezel do številke osem. Total Commander 8, ki so ga staroste računalništva težko pričakovali, med drugim prinaša ločitev 32 in 64 bitne različice, sinhronizacijo imenikov, hiter predogled slik, oplemeniteni odjemalec FTP in orodje za hkratno preimenovanje večjega števila datotek. Osmica je na spletni strani Ghisler.com že na voljo za preizkus.

    Objavljeno: 25.5.2012
  • Google ni kršil Oraclovih patentov

    Porota, ki je nedavno presodila, da je Google brez dovoljenja uporabljal programske vmesnike jezika Java in spletnemu velikanu določila plačilo odškodnine v višini 200.000 dolarjev, se je zedinila tudi okoli drugih domnevno kršenih patentov v lasti družbe Oracle. "Google ni kriv!" se je glasila sodba, ki predstavlja veliko zmago za celoten ekosistem operacijskega sistema Android. Oracle pritožbe (še) ni napovedal, so pa zagotovili, da bodo tudi v prihodnje branili jedro in načela Jave ter zaščitili razvijalce znotraj devet milijonske skupnosti, ki zavisi od združljivosti programskega jezika.

    Objavljeno: 25.5.2012
  • Vrata zapira NT Konferenca 2012

    V kongresnem centru hotelov Bernardin se je danes popoldne zaključila največja konferenca, ki je privabila na Obalo množico ljudi, ki so tako ali drugače povezani z najnovejšimi Microsoftovimi tehnologijami.

    Objavljeno: 24.5.2012
  • Nova mobilna televizija v Sloveniji

    V podjetju T-2 so predstavili že nekaj časa napovedovano storitev mobilne televizije, tv2go. Naročnikom je na voljo več kot 70 različnih programov, ki jih lahko gledajo v kateremkoli omrežju po Sloveniji. Medtem ko se nova mobilna televizija od tekmecev po imenu bistveno ne loči, je drugače pri naprednih zmožnostih, med katerimi je tudi časovna funkcija, ki omogoča ogled izbrane vsebine za dva dni nazaj. Trenutno je na voljo le aplikacija za mobilne naprave z operacijskim sistemom Android, kmalu pa se ji bosta pridružili še različici za Applov iOS in računalnike. Več o mobilni televiziji pri nas v priloženem članku.

    Objavljeno: 24.5.2012
  • Pozabite Kinect, prihaja Leap

    Podjetje Leap Motion je predstavilo pogled v prihodnost. Gre za napravo podobno Kinectu, ki prepozna geste dvestokrat natančneje od Microsoftovega dodatka. Leap je pred računalnikom ležeča škatlica, ki se napaja s pomočjo USB vrat in nam pričara poltretji kubični meter navideznega prostora, v katerem z rokami izvajamo določene geste. Zaradi izredne natančnosti zaznave, ki naj bi segala do stotinke milimetra, so možnosti tovrstnega upravljanja skoraj neomejene. Zaradi dinamične zasnove kamere in programske opreme uporabljene v njej, naj bi bila tehnologija nared tudi za uporabo v telefonih, tablicah, avtomobilih in še kje. Čakanje na prihodnost ne bo dolgo, na spletni strani podjetja že sprejemajo prednaročila. Naprava, ki stane zgolj 70 dolarjev, bo nared konec letošnjega ali takoj na začetku prihodnjega leta.

    Objavljeno: 24.5.2012
  • Windows Phone 7 brez vstopa na tržnico

    Microsoft je uresničil grožnjo in napravam z operacijskim sistemom starejšim od različice 7.5 onemogočil dostop do tržnice Windows Phone Marketplace. Aplikacij ni mogoče kupovati, ocenjevati in ne posodabljati. V Redmondu še vedno vztrajajo pri trditvi, da so to storili za dobrobit uporabnikov, saj je nova različica hitrejša in zmogljivejša, hkrati pa jo podpirajo vsi na trgu prisotni telefoni z mobilnimi Okni. Po nadgradnji operacijskega sistema zapuščeni uporabnik zopet dobi dovolilnico za vstop skozi spletne duri Marketplacea.

    Objavljeno: 24.5.2012
  • Apple dela na najbolj pomembni stvari doslej

    Jonathan Ive, z viteškim nazivom okiteni oblikovalec družbe Apple, je v intervjuju za The Telegraph razkril, da trenutno dela na najbolj pomembni in najboljši stvari v svoji karieri. Za človeka, ki je bil pri rojstvu predvajalnika iPod, telefona iPhone, tablice iPad in računalnika MacBook Air, so to velike besede. Predmeta občudovanja seveda ni smel izdati, kljub temu pa obstaja precej neuradnih informacij, da naj bi šlo za Applovo videnje televizije. Govor, geste in še kaj, nas čakajo v paketu, ki bo bržkone spremenil dnevno sobno zabavo za vedno. Kmalu.

    Objavljeno: 24.5.2012
  • Svetovno nogometno prvenstvo v odbojki

    V novi oddaji Monitor TV se izkaže, da so nekateri člani Monitorjeve ekipe popolni analfabeti za šport, se pa jim svita, da bo v kratkem neko prvenstvo. Za ogled športnih prenosov pa bo seveda prav prišel čim večji televizor. No, v krizi pa lahko gledamo tudi na tablici.

    Objavljeno: 23.5.2012
  • Poletna šola računalništva

    Ljubljanska Fakulteta za računalništvo prireja šesto poletno šolo FRI. V času poletnih počitnic bodo dijaki in študentje na brezplačnih delavnicah spoznavali računalniška omrežja, mikroprocesorje, operacijske sisteme, delo z večpredstavnostjo in programiranje. Med devetimi programi, ki se ukvarjajo z eno izmed zgoraj naštetih tem, je plačljiva le Šola za milijon dolarjev, kjer se bodo naprednejših programerskih izzivov učili študentje z ustreznim predznanjem. Ker se delavnica odvija v Fari ob Kolpi, je treba zanjo plačati kotizacijo v višini petdesetih evrov. Prijave in več informacij na priloženem spletnem naslovu.

    Objavljeno: 23.5.2012
  • Z Windows 8 se poslavlja Aero

    Microsoft je napovedal umik vmesnika Aero. Uporabniška izkušnja, ki smo jo prvič uzrli s prihodom operacijskega sistema Windows Vista, v Osmici ne bo dobila svojega mesta. Razvijalci so potrdili usmerjenost k novemu uporabniškemu vmesniku Metro, ki bo kraljeval na okenskih tablicah in telefonih. V ta namen bodo pogovorna okna oblikovali preprosteje in manj zahtevno. Uporabniški vmesnik z ostrimi in čistimi linijami ne bo poznal odsevov, prosojnih oken ali gumba Start. Kljub izdatnejši podpori ploščicam bo Windows 8 še vedno imel opravilno vrstico, gumbe in drsnike, a jim bodo precej predrugačili dosedanji videz. Kako bo varčnejši uporabniški vmesnik videti, bo dokončno znano šele po prihodu sistema na trg. Do takrat se moramo zadovoljiti s priloženo sliko.

    Objavljeno: 23.5.2012
  • Trole z brezplačnim dostopom do spleta

    Ljubljanski potniški promet in Telekom Slovenije bosta v poletnih mesecih na petih avtobusih, ki vozijo po prestolnici, nudila brezplačen dostop do spleta. Vsako izmed izbranih vozil bo opremljeno z naprednim modemom BandLuxe R300, ki omogoča hkraten dostop največ dvaintridesetim uporabnikom in hitrost brskanja z 21,6 Mb na sekundo. V testnem obdobju bosta oba pobudnika novosti budno spremljala navade in želje ljudi ter pozorno spremljala težave, ki se bodo spotoma pojavljale. Vsa dognanja, ki jih bo podal preizkus, bodo podlaga nadaljnjemu odločanju o uvedbi mobilnega internetnega dostopa na ostalih avtobusih in drugih prevoznih sredstvih. Testiranje se začne s prvim junijem. Več o pametnem javnem prevozu po Ljubljani v spodaj priloženem članku.

    Objavljeno: 22.5.2012
  • V Ljubljano prihaja razstava računalnikov

    V torek, 29. maja, bo v Muzeju novejše zgodovine Slovenije ob šestih popoldan odprla vrata razstava računalnikov. Čeprav bo v čast tridesetletnici v naših logih nadvse priljubljenega Spectruma nosila ime GOTO 1982, se bodo na razstavi znašli tudi starejši primerki nam ljube zgodovine. Z več kot stopetdesetimi eksponati bodo prireditelji skupaj z Računalniškim muzejem, Tehniškim muzejem Slovenije in Muzejem Peek&Poke ter nekaterimi posamezniki, pokrili razvoj računalništva znotraj različnih časovnih obdobij. Razstava bo odprta do februarja 2013.

    Objavljeno: 22.5.2012
  • V Portorožu vrata odpira NTK konferenca 2012

    V Portorožu se danes s slovesno otvoritvijo začenja že 17. NT konferenca. Na otvoritvenem predavanju bosta svoje izkušnje s hitrostjo in ekipnim delom v formuli 1 delila nekdanji voznik David Coulthard in Mike Gallagher. Težišče slovenske IT industrije se torej za štiri dni seli na Obalo.

    Objavljeno: 22.5.2012
  • Microsoftovo družabno omrežje

    Potihoma je Microsoft splovil že lani obelodanjeno družabno omrežje So.cl. Čeprav je uporabniški vmesnik, v katerem Microsoft pod eno streho združi iskanje, deljenje najrazličnejših vsebin ter druge družabne prvine, zelo podoben Googlovemu Plusu, gredo razvijalci Fuse Labs bolj v smer priljubljenega spletišča Pinterest, kjer se druženje osredotoči na posamezen predmet oziroma vsebino. Za prijavo v So.cl lahko uporabimo račun Windows Live ali uporabniške podatke omrežja Facebook. Uporaba je za zdaj omejena s povabili.

    Objavljeno: 22.5.2012
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji