• Laserski žarek dočakal 50 let

    Sredi maja leta 1960 je znanstvenik Theodore Maiman, takrat zaposlen v laboratoriju Hughes Lab, ustvari prvi funkcionalni laserski žarek. Njegovi nasledniki so dodobra spremenili številne industrije, med drugim tudi računalništvo in zabavno industrijo.

    Objavljeno: 17.5.2010
  • Trak se ne da, obljube o kapaciteti 50 TB

    Družba Hitachi Maxell Ltd. Je v sodelovanju s tokijskim Inštitutom za tehnologijo razvila nove tračne medije, ki naj bi v kartuše standardnih dimenzij uspeli shraniti prek 50 terabajtov podatkov.

    Objavljeno: 17.5.2010
  • Trg procesorjev se pobira

    Raziskava podjetja IDC, ki je obravnavala prodajo procesorjev v prvem letošnjem trimesečju, je pokazala jasne znake okrevanja. Trgovci so glede na lansko enako obdobje prodali kar 39 odstotkov več procesorjev, pri čemer je prednjačil Intel, ki je AMD-ju »ukradel« nekaj desetink tržnega deleža.

    Objavljeno: 17.5.2010
  • Zlati iPad

    Ne, ne gre za jubilejni primerek Applove najnovejše uspešnice, ki bi označeval rekordno prodajo, temveč za draguljarski izdelek zdaj že znane angleške oblikovalske hiše Stuart Hughes, ki je poznana po prestižnih predelavah priljubljenih elektronskih izdelkov za petične kupce. Nič čudnega, če so se tokrat lotili tabličnega računalnika Apple iPad, ki so mu za to priložnost prevlekli celotno ohišje v 22-karatno zlato. Za nameček so Applov logotip, ki krasi zadnjo stran računalnika, "izvezli" s 53 diamanti. Najbrž je tudi zaradi tega cena temu primerna - okoli 190.000 dolarjev. Prepričani smo, da tokrat Appleovi privrženci ne stojijo v dolgih vrstah pred trgovino.

    Objavljeno: 16.5.2010
  • Skype 5.0 prinaša večsmerni video

    Skype je predstavil beta različico nove generacije istoimenskega programa in spletne storitve, ki prinaša možnost večsmernih video povezav na računalnike PC in nekoliko kasneje tudi Mac. Z novo zmožnostjo bo mogoče povezati med sabo do pet ljudi, pri čemer bo vsakdo lahko spremljal video posnetke ostalih štirih udeležencev. Obenem je Skype tudi spremenil uporabniški vmesnik, ki ga uporabnik Skypa vidi pri pogovorih. Ta je zdaj preglednejši in z orodji, ki so bolj intuitivna.

    Objavljeno: 16.5.2010
  • Sony razmišlja o tablici

    Zaradi nenadejanega uspeha Apple iPada tudi japonski velikan na področju zabavne elektronike resno razmišlja o lastnem tabličnem računalniku. Pri Sonyu so potrdili, da o tovrstnem projektu razmišljajo in aktivno pripravljajo več prototipov, ki bi lahko bili osnova za končni izdelek. Predstavniki podjetja so obenem dejali, da motivator ni samo uspeh iPada temveč tudi nekatere druge priložnosti rabe, ki doslej niso bile izrabljene. Sony si sicer močno prizadeva, da bi naredil prodajno uspešnico, ki bi ga spravila rdečih številk, v katerih se je znašel v zadnjih letih.

    Objavljeno: 15.5.2010
  • Google vohunil po omrežjih Wi-Fi

    Google je moral priznati, da so njihova vozila uporabljena za snemanje posnetkov ulic Street View obenem prisluškovala odprtim omrežjem Wi-Fi, na katera so naletela. Google je najnovejši škandalček priznal, ko so v nemškem Hamburgu zahtevali revizijski pregled zajetih podatkov. Google sicer trdi, da so zasebne podatke zajemali nehote in da je to predvsem posledica kodiranja enega od programerjev, ki je pustil kodo v programu za analizo omrežnega prometa, kljub temu da to ne bi smel. A javnost seveda dvomi, da je to povsem resnična trditev.

    Objavljeno: 15.5.2010
  • Direktor APEK (ponovno) razrešen

    Vlada je na včerajšnji seji že drugič razrešila direktorja Agencije za pošto in elektronske komunikacije Tomaža Simoniča in na njegovo mesto začasno postavila Miho Krišlja, ki je bil alternativni kandidat za direktorja že ob imenovanju začasnega direktorja Dušana Schustra konec lanskega leta. Prva razrešitev Simoniča zaradi neobjave poziva za dodelitve frekvenc UMTS/IMT-2000 na spletnih straneh agencije je namreč bila protipravna, kakor je prejšnji mesec ugotovilo Upravno sodišče v Novi Gorici. Pri včerajšnji razrešitvi, ki jo je vlada izpeljala formalno pravilno, so Simoniču razen tega očitali še negospodarno ravnanje, saj naj bi naročal nepotrebne storitve.

    Objavljeno: 14.5.2010
  • 20 let Sophosa v Sloveniji

    Letošnji Sophos Forum, tradicionalno letno srečanje in seminar strokovnjakov za računalniško varnost in uporabnikov Sophos programske opreme, je bil še posebej zanimiv. Poleg dveh zanimivih predavanj in (žal le posnetem) uvodnem nagovoru enega izmed ustanoviteljev Sophosa, dr. Jana Hruške, so udeleženci skupaj z vodstvom slovenske podružnice tudi praznovali jubilej - dvajset let namreč mineva od ustanovitve slovenske podružnice. Začetke in sedanje delovanje je v nagovoru slušateljem slikovito opisal njen direktor Darjan Marčič.

    Objavljeno: 14.5.2010
  • Računalnik, televizor in kamera 3D - vse v enem

    Japonski Fujitsu je na domačem sejmu predstavil prototip računalnik tipa vse v enem (all-in-one), ki vsebuje zaslon z možnostjo prikaza v 3D tehniki (ob uporabi namenskih očal), še bolj pa pozornost zbuja vgrajena stereoskopska kamera, ki lahko snema video posnetke in fotografije v 3D tehniki. Zdi se, da tudi video konference v 3D niso več tako daleč od resničnosti.

    Objavljeno: 14.5.2010
  • Zmrznjeni jogurt postaja Android 2.2

    V čakanju na Appleov iPhone OS 4.0 bo Google že v maju izkoristil priložnost in javnosti predstavil novo različico mobilnega operacijskega sistema Android 2.2. Nova različica, ki nastaja pod delovnim imenom "zmrznjeni jogurt" ali FroYo (forzen yougurt), bo imela kar nekaj dobrodošlih novosti. Za začetek napovedujejo zmožnost posredovanja internetnih povezav (tethering) drugim napravam prek vmesnikov USB in Wi-Fi, naprave s FroYo pa bodo lahko delovale tudi kot brezžična priklopna točka.

    Objavljeno: 14.5.2010
  • Telefon ali tablica?

    Med množico zamisli, s katerimi se poigravajo proizvajalci bodočih tabličnih računalnikov, najdemo tudi ideje o tako imenovanih "partnerskih napravah" (companion device). Gre za tablične računalnike, ki imajo nalašč okrnjene nekatere funkcije, tipično komunikacijske, za mobilne komunikacije pa se tesno povezujejo z mobilnimi telefoni. Pred časom je ta koncept že preizkušal Palm z mini prenosnikom Foleo, ki pa je neslavno propadel.

    Objavljeno: 14.5.2010
  • Iz našega arhiva: Mišičnjak

    Dejstvo je, da Intel danes prodaja najzmogljivejše namizne procesorje. Svoje tehnološko vodstvo so sredi marca še nadgradili, saj so zmogljivim štirijedrnikom dodali še dve sredici in par megazlogov pomnilnika. Za vsak primer, veste, dodatne zmogljivosti pridejo vedno prav. Prvi primerek ekstremno hitrega in ravno tako ekstremno dragega procesorja, Intel Core i7 980X, je našel pot tudi v Monitorjev laboratorij.

    Objavljeno: 13.5.2010
  • Canon IXUS 300 HS

    Canon je predstavil nov digitalni fotoaparat IXUS 300 HS, ki sodi v razred premisjkih kompaktnih modelov. IXUS 300 HS je prvi model z novim Canonovim sistemom HS, ki združuje visoko občutljivo tipalo CMOS z 10 milijoni točk in hiter procesor DIGIC 4 za izboljšano delovanje v šibkih svetlobnih razmerah in pri višjih hitrostih slikanja.

    Objavljeno: 13.5.2010
  • Sharp ponuja gradnike za posnetke v 3D

    Domače snemanje fotografij in video posnetkov v treh dimenzijah je korak bližje s tem, ko je Sharp predstavil miniaturni modul za snemanje posnetkov v 3D. Sharpu je uspelo izdelati razmeroma majhen modul, ki vsebuje dve kameri za snemanje leve in desne slike, celota pa omogoča tudi samodejno sinhronizacijo barv in prilagajanje svetlobe za obe kameri. Hitro procesiranje podatkov omogoča, da lahko video posnetke snemamo celo v visoki ločljivosti 720p, če zagotovimo dovolj hiter podsistem za hrambo posnetih podatkov. Povrh vsega bo kot kaže novost tudi kmalu v prodaji, saj bodo pri Sharpu začeli z množično proizvodnjo že julija.

    Objavljeno: 13.5.2010
  • Mini projektor za domači kino

    Korejski LG Electronics je predstavil zanimiv mini projektor z oznako HX300, ki ima kot vir svetlobe diode LED, zaradi česar je življenjska doba svetlobnih teles precej daljša kot pri klasičnih žarnicah. Korejski proizvajalec navaja življenjsko dobo kar 30.000 ur, zaradi majhnega segrevanja pa je HX300 zelo primeren tudi za hišni kino.

    Objavljeno: 13.5.2010
  • SAP kupuje Sybase

    Podjetje SAP se je odločilo za pomemben korak in za 5,8 milijard dolarjev, 44% nad tržno vrednostjo, kupilo ameriškega proizvajalca podatkovnih baz in mobilnih rešitev Sybase. S tem korakom SAP precej širi svoj portfelj rešitev, zlasti na področju podatkovnih baz in mobilnih rešitev. Sybase bo tudi v bodoče deloval kot samostojna družba, ki jo bo vodilo dosedanje vodstvo.

    Objavljeno: 13.5.2010
  • Mozilla razkriva Firefox 4.0

    Razvijalci organizacije Mozilla so javno razkrili prve tehnične podatke in celo videz nove različice spletnega brskalnika Firefox 4.0. Priljubljeni brskalnik bo v novi različici hitrejši, zmogljivejši, a hkrati preprostejši za uporabo. Eden izmed ciljev je poenostavitev uporabniškega vmesnika na zgolj tiste elemente, ki so potrebni za brskanje. Ostale funkcije se bodo preselile v ozadje in pustile spletnim stranem več prostora in pozornosti uporabnikov.

    Objavljeno: 12.5.2010
  • Intel potrjuje konkurenco iPadu

    Intelov podpredsednik Mooly Eden je na srečanju z vlagatelji prvič javno prikazal in potrdil prihod tabličnih računalnikov z Intelovo arhitekturo, ki bodo neposredni tekmeci uspešnemu Apple iPadu. Čeprav se je v govoru izogibal navedbam, kdaj bodo računalniki v prodaji in kdo jih bo ponujal, je zdaj jasno, da bodo ti uradno predstavljeni na junijskem sejmu Computex na Tajvanu.

    Objavljeno: 12.5.2010
  • Microsoft predstavlja Office 2010

    Za Microsoft je 12. maj morda najpomembnejši dan v letu 2010, saj je bila na ta dan tudi uradno predstavljena dokončna različica pisarniškega paketa Office 2010, ki še vedno v portfelju Microsoftovih rešitev predstavlja pomemben delež ugleda in dobička. O samem izdelku je že nekaj časa domala vse znano, saj se je tokrat Microsoft prvič odločil, da bo omogočil povsem javno testiranje, s tem pa so dobili menda več kot 7,5 milijonov preizkuševalcev. Novi Office bo v ZDA v maloprodaji junija, v Sloveniji pa septembra.

    Objavljeno: 12.5.2010
  • Android prehitel iPhone v ZDA?

    Nov dan, nova raziskava trga pametnih telefonov. Analitska družba NPD v svoji raziskavi nekoliko presenetljivo trdi, da so telefoni z operacijskim sistemom Google Android v prvem četrtletju 2010 v ZDA prvič po prodaji prehiteli Apple in njihove telefone iPhone. Raziskava prihaja le nekaj dni za podobno, ki jo je opravila družba IDC, le da so ti analizirali globalno prodajo po proizvajalcih telefonov (ne pa operacijskih sistemov), kjer je Google še vedno za Appleom.

    Objavljeno: 11.5.2010
  • Prenovljeni Sony VAIO P se povezuje na PlayStation 3

    Sony je predstavil povsem prenovljeno različico miniaturnih prenosnikov VAIO P, ki med drugim lahko dostopajo neposredno do vsebin na igralnih konzolah PlayStation 3 in premorejo GPS z digitalnim kompasom ter merilnikom pospeškov. Prenovljeni prenosniki opozarjajo nase tudi z nadvse živahnimi modnimi barvami, kot so oranžna, roza in svetlo zelena.

    Objavljeno: 11.5.2010
  • Intel snuje procesorje z ducatom jeder

    Po tem, ko so pri Intelu marca začeli s prodajo procesorjev Xeon 7500 z osmimi jedri, pospešeno pripravljajo še zmogljivejšo različico z dvanajstimi jedri, kjer ima vsako podporo za hkratno izvajanje dveh niti. Sedanja generacija Xeonov je narejena v 45nm arhitekturi (Nehalem) naslednji preboj pa se bo zgodil z uporabo 32nm arhitekture, ki nosi delovno ime Westmere. Medtem, ko to srečamo v današnjih Xeonih 5600 pa bomo za večje število jeder morali počakati na različico EX, ki bo nared v začetku naslednjega leta. Kot kaže bodo tovrstni Xeoni rezervirani za najzmogljivejše strežnike, take s štirimi podnožji (48 jeder, 96 sočasnih niti) za procesorje ali več. Podrobnosti še niso znane, več kot očitno pa je, da je informacija pricurljala v javnost tudi zato, ker je AMD med tem začel prodajati 12-jedrne različice Opteronov.

    Objavljeno: 11.5.2010
  • Iz našega arhiva: Zabava s prevaro

    Za prenekaterega igričarja lahko zapišemo, da si ne more omisliti vsega, kar mu srce poželi. Različnih iger in igralnih konzol je namreč toliko, da bi osušile še tako globok in z bankovci napolnjen žep. A zato še ne gre vreči puške v koruzo. Tudi osebni računalniki znajo ob pomoči namenskih aplikacij, imenovanih emulatorji.

    Objavljeno: 10.5.2010
  • Apple iPhone dohiteva BlackBerrye

    Zadnja raziskava trga pametnih telefonov s strani družbe IDC kaže, da Apple s svojimi telefoni iPhone po količini prodanih primerkov in tržnem deležu dohiteva družbo RIM in priljubljene BlackBerrye, medtem pa Nokia ostaja trdno v prvem mestu pa absolutnem deležu.

    Objavljeno: 10.5.2010
  • Nova tehnologija za detekcijo nelegalnih kopij posnetkov

    Japonski velikan NEC je razvil novo tehnologijo, s katero je mogoče na internetu detektirati nelegalne kopije video posnetkov, tudi če so ti spremenjeni. Nov algoritem, ki so ga medtem že potrdili pri organizaciji ISO/IEC kot standard za prihajajočo zaščito posnetkov MPEG-7, omogoča digitalno podpisovanje posameznih slik v video posnetku in s tem možnost hitrega ugotavljanja vira posnetkov, ne glede na to, če so uporabniki kasneje film presneli, denimo s podnapisi ali pa celo posneli v kinu z domačo video kamero.

    Objavljeno: 10.5.2010
  • Dropbox osvaja mobilnike

    Priljubljena spletna storitev za sinhronizacijo dokumentov med različnimi računalniki bo kmalu na voljo za Apple iPad, telefone s sistemom Google Android in telefone BlackBerry. S tem bodo avtorji pokrili praktično večino najbolj priljubljenih mobilnih platform, saj že doslej podpirajo Apple iPhone, seveda pa tudi osebne računalnike z okolji Windows, MacOS in Linux.

    Objavljeno: 10.5.2010
  • iPad prihaja v Evropo konec maja

    Apple je sporočil, da se bo prodaje tabličnega računalnika iPad drugod po svetu začela 28. maja. V prvem valu bo "vroči" računalnik na voljo v Franciji, Italiji, Nemčiji, Španiji in Veliki Britaniji, poleg tega pa še Avstraliji, Kanadi in na Japonskem. Najcenejši iPad bo v državah EU stal 479 evrov za model s 16 GB, za 32 GB bo treba odšteti 579 evrov, za 64 GB raličico pa 679 evrov. Za različico, ki bo poleg vmesnika Wi-Fi podpirala tudi omrežja 3G, bo potrebno prišteti še 100 evrov na vsak računalnik.

    Objavljeno: 9.5.2010
  • Dobra slika iz slabega videa

    Microsoftov razvojni oddelek Research Lab je znan po tem, da z vrhunskim znanjem in naprednimi algoritmi dela domala čudeže iz slikovnega in video gradiva. Raziskovalec Neel Joshi je tako nedavno prikazal prototip programa, ki lahko iz slabo posnetih, zamegljenih in celo tresočih se video posnetkov ustvari neverjetno kvalitetne in jasne fotografije in celo panoramske posnetke.

    Objavljeno: 9.5.2010
  • Fujitsu izboljšuje barvni e-papir

    Bralniki elektronskih knjig, ki prikazujejo gradivo v barvah, so korak bližje uresničitvi z novim dosežkom japonskega podjetja Fujitsu. Ta je predstavil delujoč zaslon, ki temelji na konceptih elektronskega črnila vendar prikazuje sliko v barvah in to s precej večjo kakovostjo, kot dosedanji razvojni projekti. Za prikaz so uporabili nov tip zaslona LCD, ki mu pravijo tudi holesterni LCD (cholesteric LCD), ta pa je sestavljen iz različnih slojev tekočih kristalov, pri katerih so molekule tekočih kristalov različno usmerjene na površini posameznega sloja. To prispeva k temu, da posamezen sloj odbija svetlobo specifične valovne dolžine, od tu pa potem tudi osnova za prikaz različnih barv.

    Objavljeno: 8.5.2010
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji