• Nvidia Shield že od junija, za 350 dolarjev

    Ko je Nvidia januarja predstavila nov nabor Tegra 4, je obenem prikazala tudi simpatičen prototip prenosne igralne konzole, ki so jo imenovali Project Shield. Videti je bila zgolj kot koncept in izziv za proizvajalce strojne opreme. Le kdo bi si mislil, da bo prototip v manj kot šestih mesecih že našel pot do kupcev.

    Objavljeno: 16.5.2013 01:00
  • Google zahteva umik YouTuba za Windows Phone

    Na obzorju je nov spor med velikanoma Google in Microsoft. Microsoft je pred nekaj dnevi predstavil lasten program za prikaz video posnetkov spletne storitve YouTube. Menda so ga naredili v lastni režiji, ker se Google ni odzival na njihove prošnje, da z uradnim programom podprejo telefone z okoljem Windows Phone 8.  

    Objavljeno: 16.5.2013 01:00
  • Google I/O 13

    Vrata je odprla osrednja letna konferenca Google I/O, ki je posvečena predvsem razvijalcem rešitev na temelju izdelkov in storitev družbe Google. Ker so bile tovrstne konference v preteklih letih mesto za objavo pomembnih novosti, so bila letos pričakovanja še toliko večja, vendar so vsaj po otvoritvenih nagovorih sodelujoči presenečeni.

    Objavljeno: 16.5.2013 01:00
  • BlackBerry Q5 in druge novosti

    BlackBerry je na letni konferenci predstavil nekaj izboljšav in eno večjo novost – pametni telefon BlackBerry Q5, ki je namenjen manj razvitim trgom. Kot se spodobi, tudi Q5 temelji na operacijskem sistemu BlackBerry 10, a ima slabše tehnične lastnosti. Zaslon je denimo le 3,1-palčni z ločljivostjo 720 x 720 pik. Procesor ima dve jedri s taktom 1,2 GHz, pomnilnik Flash  je velik 8 GB, vgrajeni sta dve video kameri (5 in 2 milijona pik). Ohranili pa so klasično tipkovnico, po kateri so telefoni BlackBerry sploh zasloveli.

    Objavljeno: 15.5.2013 01:00
  • Nokia Lumia 925

    Nokia je uradno predstavil svoj najzmogljivejši pametni telefon z imenom Lumia 925. Gre za model, ki je tesno povezan z pred tednom dni predstavljenim modelom Lumia 928, le da je slednja omejena na ameriškega ponudnika Verzion. Lumia 925 pa bo na voljo povsod drugod po svetu.

    Objavljeno: 15.5.2013 01:00
  • Windows 8.1 pride v tem poletju

    Microsoft je uradno potrdil to, kar se je neuradno vedelo že dalj časa: projekt Windows Blue bo nosil uradno oznako Windows 8.1. Izdelek bo kupcem na voljo že letos poleti, le leto dni za uradno predstavitvijo Windows 8.

    Objavljeno: 15.5.2013 01:00
  • Video: Google Nexus 10

    Kratek video o Googlovi novi tablici, modelu Nexus 10.

    Objavljeno: 15.5.2013
  • Znanstival dogodivščin se bliža!

    Hiša eksperimentov bo letos že peto leto organizirala Znanstival. Letos se bo bogat program odvijal v Ljubljani in sicer na njenih mostovih, trgih in cestah. Pa seveda tudi v Hiši eksperimentov.

    Objavljeno: 15.5.2013
  • Chromebook se prodaja zelo slabo

    Google je svoje Chromebooke predstavil že leta 2011 s Samsungom in Acerjem, prodaja v večjem obsegu pa se je začela letos, ko so se priključili tudi drugi proizvajalci (HP, Lenovo). Lani se je zdelo, da bo Chromebook z operacijskim sistemom Chrome OS velik uspeh, na Amazonu pa je bil dolgo na prvem mestu med prodanimi prenosniki. A statistike kažejo, da ga uporabniki še niso sprejeli za svojega.

    Objavljeno: 15.5.2013
  • 15 GB po izbiri

    Google je poenotil skupno kvoto pomnilniškega prostora, ki ga uporabljajo storitve Gmail, Drive in Google+ Photos. S tem so tudi odpravili dosedanjo umetno omejitev, ki je uporabnikom nudila različne količine brezplačnega (ali plačljivega prostora) v različnih storitvah.

    Objavljeno: 14.5.2013 01:00
  • Samsung razvija tehnologijo 5G

    Medtem, ko si hitri mobilni internet v obliki tehnologije 4G (LTE) šele utira pot, pri Samsungu že delajo prve korake pri naslednji generaciji, imenovani 5G. V sporočilu za javnost so oznanili, da imajo v laboratoriju delujoči oddajnik in sprejemnik, ki zmore prenos podatkov s hitrostjo kar 1,06 Gb/s na razdalji 2 km.

    Objavljeno: 14.5.2013 01:00
  • Digitalna beležnica za študente

    Kljub poplavi tabličnih računalnikov z zasloni iz tekočih kristalov pri Sonyu še vedno menijo, da je precej priložnosti tudi za tehnologijo elektronskega papirja. Na Japonskem so tako predstavili prototip beležnice z (za to tehnologijo) velikanskim, 13,3-palčnim zaslonom E-Ink, ki je namenjen predvsem študentom kot digitalni nadomestek za beležnice in zvezke.

    Objavljeno: 14.5.2013 01:00
  • Prazen Google Drive

    Nekatere uporabnike spletnega pomnilnika Google Drive je pred dnevi najbrž zmrazilo, ko so ob pogledu v spletni imenik storitve ugotovili, da v njem na prvi pogled ni videti predhodno shranjenih dokumentov. Storitev, ki se hvali ravno s tem, da predstavlja shrambo in varnostno kopijo za podatke uporabnikov, ne glede na napravo nastanka, je namreč doživela tehnično okvaro, zaradi katere manjše število uporabnikov ni imelo normalnega dostopa do dokumentov.

    Objavljeno: 13.5.2013 01:00
  • Revolucionarni 3D tiskalnik ali nateg?

    V mladi, a energični skupnosti malih podjetij, ki prinašajo na trg 3D tiskalnike je precej završalo, ko se je na sceni pojavila doslej neznana družba BotObjects. Mlado podjetje napoveduje tiskalnik z imenom ProDesk3D, ki se menda lahko pohvali s tem, da zna izdelati predmete v polni paleti barv.

    Objavljeno: 13.5.2013 01:00
  • Tablica za preživetje v divjini

    Kaj pravite na tablico z Androidom, ki premore zaslon z elektronskim črnilom E-Ink in se napaja s sončnimi celicami? To in še marsikaj več ponuja mlado podjetje Squigle iz Seattla, ki namerava sestaviti tablični računalnik za tiste, ki se podajajo v popolno divjino. Tablica z imenom Earl je v vseh pogledih narejena kot pripomoček za pohodnike, temu pa so prilagojena vgrajena tipala, kot tudi sama izvedba.

    Objavljeno: 13.5.2013 01:00
  • 3D pištole in načrti zanje

    Pretekli teden je zaslovela Univerza v Teksasu, saj je tamkajšnjemu 25-letnemu študentu uspelo natisniti prvo pištolo brez kovinskih delov. 3D-tiskalniki si že nekaj časa utirajo med široke množice, a jim do končnega razmaha še malo manjka. V vmesnem času pa proizvajalci razvijajo čedalje boljše tiskalnike, ki lahko uporabljajo nove in nove materiale ter omogočajo čedalje natančnejši tisk. Hkrati pa nam poznavalci s celega sveta prikazujejo, kaj je mogoče natisniti – poleg orožja tudi predmete, ki jih z ulivanjem čisto fizično ni mogoče oblikovati.

    Objavljeno: 13.5.2013
  • Povezano igranje z Androidom

    Googlu je ušla informacija o sistemu za povezovanje igralcev na napravah z Androidom. Gre za storitev Google Play Games, ki bo podobno kot konkurenčni iOS Game Center, spremljala dosežke v posamezni igri, poiskala igre željnega nasprotnika, nam omogočala pogovor med igro, shranila položaj v igri na oblak in vzdrževala seznam najuspešnejših igralcev. Play Games bo zaznamovala globoka povezava z družabnim omrežjem Google+, s katero bo storitev igralcu med drugim nudila omejevanje povezovanja glede na obstoječe prijateljske kroge in neposredno objavljanje igralnih dosežkov na družabno stran. Več bo znanega na konferenci Google I/O, ki se začne 15. maja.

    Objavljeno: 12.5.2013 08:00
  • Velika goljufija s kreditnimi karticami

    V New Yorku so vložili obtožnico proti osmim goljufom, ki so s prevaro protipravno pridobili 45 milijonov ameriških dolarjev. Začelo se je s hekerskim napadom na kopico ameriških in indijskih posrednikov pri spletnem plačevanju s karticami, kjer so nepridipravi dejanskim kreditnim karticam povečali limite in podatke z njih poslali sodelavcem iz štiriindvajsetih držav. Ti so nato izdelali lažne fizične primerke ukradenih kartic s povečanimi limiti in z njimi v nekaj urah z bankomatov dvignili milijonsko vsoto denarja. Večino denarja je dobila osmerica, ki so jo zasačili pri pranju nakradenega denarja.

    Objavljeno: 11.5.2013 11:00
  • Malo boljša Lumia

    Nokia je v Združenih državah Amerike predstavila novega prvaka med svojimi telefoni. Lumia 928 že z imenom nakazuje, da gre za izboljšano različico trenutno najboljšega telefona z operacijskim sistemom Windows Phone 8. Lumia 928 se od 920 razlikuje predvsem po ohišju iz aluminija, izboljšani kameri in zvoku. Telefon s štiri in pol palcev velikim zaslonom in ločljivostjo 1280 × 768 poganjata Qualcommov procesor s hitrostjo 1,5 GHz in 1 GB pomnilnika. Ima 32 GB podatkovne shrambe, 2000 mAh zmogljivo baterijo ter fotoaparat 8 MP. Slednji je opremljen s ksenonsko bliskavico, lečo Carl Zeiss, tehnologijo PureView in optično stabilizacijo slike. Kdaj (če sploh) bo telefon na voljo izven meja ZDA, ni znano.

    Objavljeno: 11.5.2013 05:00
  • YouTube s plačljivimi kanali

    Spletišče YouTube je bogatejše za 53 plačljivih kanalov. Gre za pilotski program, ki za zdaj Slovencem ni dostopen. Vsi plačljivi kanali, katerih cena se bo gibala od enega dolarja navzgor, bodo omogočali štirinajstdnevni testni dostop. Programu trenutno priključeni kanali so raznoliki, med njimi najdemo marsikaj, od kuhinjskih receptov, fitnes nasvetov do risank s priljubljenim junakom, želvakom Frančkom. Ker je nova zmožnost na voljo sleherniku, plačilo lahko na svojem kanalu zahteva vsakdo, se nam ob priljubljenosti obstoječih članov skupine, morda obetajo naročnine tudi na običajnih vsebinah priljubljenega spletišča.  

    Objavljeno: 10.5.2013 08:05
  • Telefon, ki se polni vsakih 48 dni

    Nokia je predstavila telefon Asha 501. Tokrat ne gre za pametni telefon z vrha lestvice najmočnejših, temveč za sto ameriških dolarjev vreden mobilnik, namenjen državam v razvoju. Čeprav model 501 po definiciji ne spada med pametne naprave, ima nekaj nadvse zanimivih zmožnosti. Hitro brskanje po spletu dopolnjuje brezplačen prenos podatkov za uporabo družabnega omrežja Facebook. Asho 501 poganjata 1 GHz procesor in 512 MB pomnilnika, ki omogočata solidno izvajanje na Javi osnovanih aplikacij. Telefon, ki naj bi v pripravljenosti zdržal celih 48 dni, bo na voljo junija.

    Objavljeno: 10.5.2013 08:00
  • Shrani v Google Drive

    Googlov oblak Drive je bogatejši za priročno zmožnost shranjevanja. Gre za posebno kodo HTML, ki omogoča, da datoteko kjerkoli na spletu shranimo neposredno na oblačni disk Drive. Zmožnost pride prav predvsem, kadar ne uporabljamo svojega računalnika. Med prvimi, ki so novost s pridom vključili v ponudbo, je knjigarnar O’Reilly, ki omogoča neposredno oblačno shranjevanje kupljenih elektronskih knjig. Medtem ko se upravitelji spletišč s funkcionalnostjo še spoznavajo, si udobnost privoščimo z namestitvijo dodatka za brskalnik Chrome. Eden izmed boljših se imenuje Shrani v Google Drive.

    Objavljeno: 10.5.2013 07:00
  • Larry se vrača

    Z denarjem uspešne kampanje na inkubatorju Kickstarter je podjetje Replay Games posodobilo izvirno igro Leisure Suit Larry.

    Objavljeno: 10.5.2013 05:00
  • Evolucija BitTorrenta

    Razvijalci protokola BitTorrent so v novem poskusu legalizacije svojih storitev predstavili večpredstavnostno obliko datotek z imenom Bundle. Gre za posebne pakete, kjer je posamezna datoteka opremljena s posebnimi orodji, ki stvaritelju med drugim omogočajo zbiranje elektronskih naslovov ali služenje denarja. Vsak skupek sorodne vsebine ima namreč ključ, s katerim se odklene dodatna vsebina. Bundle naj bi tako velike kot majhne založnike (umetnike, izvajalce, filmarje, ipd.) povezal s potrošniki brez nepotrebnega vmesnega člena. Evolucijo BitTorrenta, kakor format označujejo razvijalci sami, promovira naveza z založnikom Ultra Music, ki z Bundlom ponuja vpogled v prihajajočo koncertno turnejo ameriškega DJ-a Kaskade. Po prenosu paketa je interesentom na voljo aktualna pesem Dynasty, medtem ko morajo za dodatno vsebino v Bundle vpisati svoj elektronski naslov.

    Objavljeno: 9.5.2013 07:00
  • Microsoft Office na Androidu

    Zadnja posodobitev spletnih aplikacij zbirke Office je med drugim prinesla podporo Googlovemu operacijskemu sistemu Android.

    Objavljeno: 9.5.2013 05:00
  • Telefonija Viber na računalnikih

    Spletna telefonija z več kot 200 milijoni uporabnikov, Viber, ki je nadvse priljubljena tudi v domačih logih, je pripravljena za korak naprej. Z največjo nadgradnjo doslej so prenovili mobilnega odjemalca za operacijska sistema iOS in Android. Popolnoma so predrugačili uporabniški vmesnik, dodali video sporočila, z novim pogonom izboljšali kakovost zvoka med klicem ter omogočili spremljanje dostopnosti dodanih stikov. Različice za druge mobilne sisteme (za zdaj) ostajajo nespremenjene.

    Objavljeno: 8.5.2013 07:00
  • Samsung Galaxy S4 z družino

    Vedno glasneje se govori, da Samsung ne bo ostal le pri dveh različicah telefona Galaxy S4. Spomnimo, da ima trenutno najboljši telefon z operacijskim sistemom Android zaradi težav z dobavljivostjo že sedaj dve varianti, v državah brez mobilne povezave četrte generacije se prodaja s procesorjem Exynos 5 Octa, medtem ko ga je razvitejši svet (vključno s Slovenijo) dobil s Qualcommovim Snapdragonom 600.

    Objavljeno: 8.5.2013 05:00
  • Photoshopa ni mogoče več ukrasti

    Podjetje Adobe je predstavilo prenovljeno zbirko priljubljenih programskih orodij, med katerimi prednjači vseprisoten program Photoshop.

    Objavljeno: 7.5.2013 09:00
  • Mobilni procesor naslednje generacije

    Pri Intelu so predstavili nov mobilni procesor. Intel Silvermont je naslednja generacija Atoma, sistem na čipu, ki bo od predhodnika trikrat hitrejši, a obenem tudi varčnejši. Oboje mu bodo omogočili posebni 3D (Tri-Gate) tranzistorji in 22-nanometrski proces izdelave. Ker bo arhitektura podpirala do osem procesnih jeder, ga bodo poleg telefonov in tablic, vase radi sprejeli tudi prenosniki ter podatkovni centri. Kdaj bo procesor na voljo, še ne vemo. Bržkone več izvemo na tajvanskem sejmu Computex, ki se bo odvil na začetku junija.

    Objavljeno: 7.5.2013 07:00
  • Tablica za dojenčke

    Kitajski proizvajalec igrač VTech pripravlja tablico za otroke stare 12 mesecev.

    Objavljeno: 7.5.2013 05:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji