• Prihajajo novi BlackBerryji

    Kanadsko podjetje Research In Motion je najavilo, da z majem razširja svojo družino pametnih poslovnih mobilnikov BlackBerry. Pridružila se ji bosta modela Pearl 3G (na voljo v dveh različicah) in Bold 9650.

    Objavljeno: 28.4.2010
  • Yahoo! Sodeluje s Samsung Mobile

    Pri podjetju Yahoo! so najavili poglobljeno sodelovanje z drugim največjim proizvajalcem mobilnikov na svetu. Samsungovi mobilniki bodo po novem opremljeni z vrsto spletnih storitev podjetja Yahoo!.

    Objavljeno: 28.4.2010
  • Video - Apple iPad v rokah mimoidočih

    V okviru našega projekta MonitorTV smo se z Appleovo novo tablico še dodatno potrudili. Vzeli smo jo s seboj in jo v roke ponudili bolj ali manj naključnim obiskovalcem naše poslovne stavbe.

    Objavljeno: 27.4.2010
  • Diskete se poslavljajo

    Morebiti je nenavadno, da v letu 2010 omenjamo diskete, ki so kot pomnilniški medij pomembno zaznamovale računalniško zgodovino. A s prihodnjim letom se tudi one nepreklicno selijo na smetišče zgodovine, saj je korporacija Sony, ki ima kar 70-odstotni tržni delež, napovedala zaustavitev proizvodnje disket.

    Objavljeno: 27.4.2010
  • Zalman s 3D-monitorjem

    Pri Zalmanu so pripravili nov 3D-monitor, ki ga nameravajo na prodajne police poslati že maja. Zalman Trimon ZM-M240W je 24-palčni LCD-zaslon, ki ponuja polno visoko ločljivost 1080p. Ponuja osveževalno frekvenco 120 Hz (po 60 Hz za vsako oko), z računalnikom pa ga lahko povežemo prek D-sub ali DVI-priključka.

    Objavljeno: 27.4.2010
  • PowerPoint 2010 s kopico video možnosti

    Microsoftov pisarniški program PowerPoint, namenjen kreiranju in ogledu predstavitev, je bil z različico 2010 deležen občutne multimedijske nadgradnje. Seveda podpira vrsto avdio in video zapisov, ki jih lahko uporabnik tudi ureja.

    Objavljeno: 27.4.2010
  • IBM z najmanjšim zemljevidom sveta

    IBM-ovi znanstveniki so ustvarili 3D-zemljevid Zemlje, ki je tako majhen, da jih lahko na mediju velikosti zrna soli shranijo kar tisoč. Gre za nadaljni razvoj nanotehnologije pri čemer so uspeli doseči 15 nanometrske vzorce, ki so cenovno sprejemljivi za masovno izdelavo.

    Objavljeno: 26.4.2010
  • Barnes & Noble nadgradil svoj e-bralnik

    Ameriški knjižni gigant Barnes & Noble je najavil občutne izboljšave funkcionalnosti svojega e-bralnika NOOK eBook Reader, s katerimi se želi bolj učinkovito zoperstaviti Applovemu iPadu. Funkcija Read In Store (zaenkrat še v beta različici) uporabnikom omogoča brezplačno brskanje po e-knjigah, novih je par iger ...

    Objavljeno: 26.4.2010
  • Ko Windowsi postanejo virus...

    Številni uporabniki okolja Windows XP in protivirusnega programa McAfee so konec aprila doživeli neprijetno presenečenje, ko se je po osvežitvi protivirusnih definicij njihov računalnik začel ciklično zaganjat in ugašat. Izkazalo se je, da je priznani protivirusni program za virus pomotoma preglasil enega od sistemskih gonilnikov (svchost.exe), ga pri tem odstranil in s tem v težave spahnil cela podjetja.

    Objavljeno: 25.4.2010
  • Android na Apple iPhonu

    Treba je priznati, da domišljija in vztrajnost hackerjev nima meja. David Wang, član skupine z imenom iPhone Dev Team, ki se vztrajno išče načine za odstranitev zaščite in druge spremembe v mobilnih telefonih Apple iPhone, je z video posnetkom demonstriral uspešen prenos operacijskega sistema Google Android na Applove paradni izdelek.

    Objavljeno: 25.4.2010
  • Microsoft uspešno zaradi dobre prodaje PCjev

    Microsoft je poslovno četrtletje sklenil z boljšimi rezultati od napovedi analitikov. V treh mesecih so prodali za 14,5 milijard dolarjev izdelkov, kar je okoli 6% volje kot lani, predvsem pa se je bistveno povečal dobiček in sicer za 35% ob znesku 4,01 milijarde dolarjev. Pri Microsoftu trdijo, da so dobri rezultati predvsem posledica občutne rasti prodaje osebnih računalnikov, ki so v zadnjem tromesečju dosegli rast med 25% in 27%. Obenem se je pokazalo, da je operacijski sistem Windows 7 prava uspešnica in ga danes uporablja že okoli 10% vseh PC računalnikov na svetu. Pri tem je zanimivo, da kar 72% vseh prodanih primerkov sodi v tako imenovani "Premium", torej zgornji cenovni razred različic, le manjšina pa se odloča za osnovne, cenejše različice.

    Objavljeno: 24.4.2010
  • Dell pripravlja tablico, pametne telefone

    Dell se kot kaže pripravlja na ofenzivo na področju mobilnih naprav. Spletni portal Engadget je kot kaže prišel do interne predstavitve, v kateri Dell predstavlja nove mobilne izdelke, ki bodo na trg prišli kasneje v letošnjem letu. Med temi so zanimivi že mobilni telefoni in sicer model opremljen z sistemom Windows Mobile 7, ki mu interno pravijo "Lightning".

    Objavljeno: 24.4.2010
  • Android s slovenskim menijem

    Android je zelo prilagodljiv operacijski sistem in čudi, da še pri nobenem od operaterjev, ki nudijo telefone z omenjenim sistemom, ni bilo zaznati kakšnega večjega truda pri prilagodtvi naprav slovenskemu jeziku. Na srečo so se vsaj za uporabnike telefonov Samsung Galaxy Spica zganili domači podjetniki. Na spletnih straneh domačega zastopnika telefonov Samsung, Janus Trade, so objavili takojšnjo dostopnost slovenske nadgradnje sistema Android 2.1, ki med drugim prinaša meni v slovenščini, prilagodljiv uporabniški meni, izboljšave povezane s sinhronizacijo s strežnikom Exchange ter izmenjavo podatkov preko brezžične povezave bluetooth. Uporabniki lahko svoj mobilni telefon brezplačno nadgradijo na uradnem servisu RAM2. Za dodatne informacije se lahko obrnete tudi na spletno stran Janus Trade.

    Objavljeno: 23.4.2010
  • DSL s hitrostjo 300 Mb/s!

    Raziskovalci laboratorija Bell Labs, ki je v lasti družbe Alcatel-Lucent, so razvili tehnologijo, ki omogoča prenos podatkov s hitrostjo kar 300 Mb/s zgolj z uporabo dve povezav DSL. V laboratoriju so uspeli prikazati tehnologijo "fantomski način DSL", ki združuje dve bakreni povezavi na način, ki uporablja že dolgo znane in preizkušene metodologije za odpravo presluha in združevanje povezav za dosego večjih hitrosti, vendar z nekaterimi novimi prijemi. Rezultat tega napora je dosežena hitrost 300 Mb/s na dolžini 400 metrov oziroma še vedno spoštovanja vrednih 100 MB/s pri razdalji 1 km. Pri Alcatel-Lucentu trdijo, da lahko ta dosežek pomeni nov pomemben mejnik v razvoju širokopasovnih omrežij, kjer pa bo mogoče uporabiti obstoječe bakrene povezave namesto dražjih optičnih pivezav.

    Objavljeno: 23.4.2010
  • Prvi evropski satelitski 3D TV progam

    Podjetje SES Astra je najavilo, da bo pričelo 4. maja z oddajanjem prvega evropskega 3D demo kanala. To se bo zgodilo ravno ob odprtju mednarodnega kabelskega, širokopasovnega in satelitskega sejma ANGA, ki bo potekal med 4. in 6. majem v nemškem mestu Köln. Astrin 3D demo kanal bo na voljo nekodiran (free-to-air) na orbitalni poziciji 23.5 stopinj vzhodno. Sprva bodo ciljna publika trgovci na drobno in inštalaterji, kanal pa bo prikazoval visokokakovostno 3D vsebino na področju športa, glasbe in zabave.

    Objavljeno: 23.4.2010
  • Oracle zaračunava to, kar je bilo pri Sunu brezplačno

    Oracle, še razmeroma na sveže lastnik družbe Sun, se vse bolj pogosto odloča, da bo nekoč brezplačne izdelke kupljene družbe ponujal zgolj proti plačilu. Tako so se za doslej brezplačni dodatek za Microsoftov Office, s katerim lahko prebiramo dokumente v zapisu ODF (Open Document Format), odločili, da bodo zanj zahtevali kar 50 dolarjev za posameznike in celo 90 dolarjev na uporabnika za korporativno rabo, pa še to v količinah po 100 v enem kosu.

    Objavljeno: 23.4.2010
  • Lenovo predstavlja ThinkPade serije L

    V iskanju vedno novih tržnih niš je Lenovo predstavil novo družino prenosnikov ThinkPad L, ki je namenjena pretežno profesionalni rabi, poslovnim uporabnikom, vladnim službam ter izobraževalnim ustanovam, kjer pridejo najbolj do izraza lastnosti kot so visoke zmogljivosti, vojaška trpežnost ter komunikacijske sposobnosti novih modelov L412 in L512.

    Objavljeno: 22.4.2010
  • Microsoft pripravlja prenovo Windows Live

    Microsoft pospešeno pripravlja četrto generacijo svojih spletnih storitev in nekaterih brezplačnih programov, ki so zbrani pod skupnim tržnim imenom Windows Live. Nova generacija programov, kot so Windows Live Movie Maker, Windows Live Photo Gallery in orodja iz skupine Windows Live Essentials bodo dobili nove funkcije, predvsem pa nov videz in podporo za okolje Windows 7 njegove grafične zmožnosti. Glavni poudarek v novih večpredstavnih programih bo na upravljanju digitalnih vsebin, saj uporabniki vse težje upravljajo množico posnetkov v svoji lasti.

    Objavljeno: 22.4.2010
  • Microsoft in Facebook družno predstavljata Docs.com

    Microsoft in Facebook sta nekoliko nepričakovano predstavila skupni spletni servis z imenom Docs.com, ki omogoča izdelavo, souporabo in objavo Office dokumentov na Facebookovih straneh. V storitev se uporabniki prijavijo z računom Facebook Connect, kjer lahko urejajo dokumente, lahko tudi skupinsko. Ti so kasneje objavljeni na uporabnikovem zidu, podobno kot so danes novice, in fotografije. Dokumente lahko nato komentiramo, ocenjujemo in posredujemo drugim.

    Objavljeno: 22.4.2010
  • Telekom izgubil po 13 letih

    Telekomovi grehi iz 90 let prejšnjega stoletja prihajajo ponovno na plano. Ob ustanovitvi SIOLa leta 1996 je Telekom Slovenije SIOLu aktivno pomagal pri uveljavljanju na trgu interneta, izdatno ga je financiral iz izrednih dobičkov telefonije, omogočil mu je brezplačno reklamo na telefonskih računih in telefonskih karticah, predvsem pa je izvajal aktivno diskriminacijo med SIOLom in SIOLu konkurenčnimi ponudniki interneta. Urad za varstvo konkurence je v tistem času izdal dve odločbi, v prvi leta 1997 je ugotavljal, da je Telekom zlorabljal monopolni položaj, ker je samo SIOLu (in ARNESu) omogočil uporabo cenejše številke za dostop do interneta, ne pa tudi K2.netu in Quantomu, ki sta to izrecno zahtevala. V drugi odločbi leta 2000 pa je UVK ugotovil, da je Telekom zlorabljal monopolni položaj, ker je samo SIOLu omogočil sodelovanje v ISDN paketih z njegovimi CD-ROMi. V pri zadevi se je Telekom izgovarjal, da nima tehničnih možnosti, v drugi pa, da nima poslovnega interesa. Medtem ko je druga odločba UVK po devetih letih postopka končno doživela epilog na Ustavnem sodišču, ki je potrdilo, da Telekom ne sme diskriminirati konkurence, pa četudi gre pri tem za njegovo lastno poslovno enoto oziroma hčerinsko družbo, pa pri prvi odločbi ni šlo tako "gladko".

    Objavljeno: 21.4.2010
  • Apple: prodaja zrasla skoraj za polovico!

    Apple je objavil poslovne rezultate v prvem četrtletju, v katerem je zabeležil rekordno prodajo v višini 13,5 milijarde dolarjev, kar je 49% bolje kot v enakem obdobju pred letom dni. Dosežek je še toliko bolj monumentalen, ker je Apple kar za dobri dve milijardi presegel pričakovanja analitikov in je nasploh v časih gospodarske krize dosegel najboljše "nenovoletno" četrtletje v svojih zgodovini.

    Objavljeno: 21.4.2010
  • Apple iPad 3G konec aprila, mednarodno sredi maja

    Zaradi velikega povpraševanja po tabličnem računalniku iPad se je Apple znašel v nerodni situaciji, v kateri težko zadovolji pričakovanja uporabnikov, po drugi strani pa ne more več zavlačevati z napovedmi razpoložljivosti novih modelov in razpoložljivosti izven ZDA. Zaradi negodovanja zlasti tistih, ki so svoje iPade s podporo mobilnim omrežjem 3G že naročili, je Apple dokončno potrdil, da bodo prvi kupci svoje izdelke dobili 30. aprila. Tisti, ki novi modeli naročajo šele zdaj, bodo prišli na vrsto šele po 7. maju. Hkrati so napovedali, da bodo prednaročila v Avstraliji, Kanadi, Franciji, Nemčiji, Italji, Španiji, Švici, Veliki Britaniji in na Japonskem začeli zbirati 10. maja.

    Objavljeno: 21.4.2010
  • Države svarijo Google k spoštovanju zasebnosti

    Deset držav je v odprtem pismu pozvalo Google, naj pri svojih spletnih storitvah spoštuje nacionalne zakonodaje in bolje zaščiti zasebnost njihovih državljanov. Agencije, ki med drugim skrbijo za spoštovanje zasebnosti državljanov, kar v Slovenji vrši urad Informacijskega pooblaščenca, so v pismu direktorju Ericu Schmidtu protestirale nad ravnanjem spletnega velikana v številnih primerih, za zgled pa so vzeli predvsem razkritje zasebnih kontaktov številnih uporabnikov družabnega omrežja Buzz.

    Objavljeno: 21.4.2010
  • Si.mobil uvaja Sun Oracle Database Machine

    Si.mobil je v procesu uvajanja Oracle sistema z ekstremnimi zmogljivostmi - Sun Oracle Database Machine (Oracle Exadata V2). Nova infrastruktura bo podjetju Si.mobil omogočila znatno izboljšanje IT zmogljivosti, znižanje stroškov ter pomagala zagotoviti boljše storitve za skoraj 600.000 uporabnikov. Vstopna različica sistema, ki jo je kupil Si.mobil, po uradnem ceniku Oracla stane približno 490.000 Evrov.

    Objavljeno: 20.4.2010
  • Facebook cilja na Wikipedio

    Avtorji Facebooka so predstavili nove zmožnosti družabnega omrežja, med katerimi so skupnostne strani (community pages), s katerimi želijo bralcem ponuditi obsežne informacije o pojmih, krajih in idejah, podobno kot razlage nudi priljubljena spletna enciklopedija Wikipedia. Koncept je podoben kot strani oboževalcev (fan pages), le da tokrat ne gre za osebe ali izdelke, temveč širše koncepte, pri katerih lahko člani družabnega omrežja prispevajo svoje znanje in ideje.

    Objavljeno: 20.4.2010
  • Toshibin prenosnik s tehnologijo WiDi

    Toshiba bo junija pričela s prodajo prenosnika Satellite A660, ki med drugim vsebuje tehnologijo za brezžični prenos video posnetkov in celotne slike računalnika na televizorje opremljene s podporo za standard DLNA. Brezžični prenos podatkov poteka prek specifikacije WiDi, ki deluje prek omrežja WiFi in omogoča uporabo televizorja kot drugega monitorja. Za sprejem bodo na voljo tudi posebni usmerjevalniki, kakršen je Netgear PTV1000, ki lahko interpretirajo celoten nabor funkcionalnosti WiDi, med drugim možnost podaljšanja računalnikovega namizja na televizijski zaslon.

    Objavljeno: 20.4.2010
  • Microsoft Windows Intune upravlja računalnike v oblaku

    Microsoft je predstavil novo spletno storitev, ki omogoča upravljanje osebnih računalnikov podjetja ne glede na to, kje se nahajajo, če le imajo dostop do interneta. Novo orodje Windows Intune, trenutno še v razvojni različici, v celoti deluje v internetnem oblaku in ponuja upravljanje računalnikov na daljavo, nameščanje posodobitev ter vpogled v nastavitve enega ali skupine računalnikov.

    Objavljeno: 20.4.2010
  • Monitorjev predogled Applovega iPada

    Kot smo že omenili v novicah oziroma na našem blogu, smo pri Monitorju prejšnji teden na preizkus dobili Applovo novo tablico - iPad. Članek je že v pripravi in bo v naslednji številki revije, posneli pa smo tudi posebno oddajo MonitorTV, kjer nas je zanimal predvsem odziv navadnih uporabnikov. Oddaja bo na voljo kmalu, do takrat pa objavljamo kratek napovednik:

    Objavljeno: 19.4.2010
  • Prodaja osebnih računalnikov hitro okreva

    Analitske družbe IDC in Gartner navajajo spodbudne rezultate glede prodaje osebnih računalnikov, ki so se v prvem četrtletju letošnjega leta prodajali bistveno bolje kot lani. IDC navaja, da se je prodaja v prvem tromesečju povečala za dobrih 24,2%, pri Gartnerju pa trdijo, da je bila rast že kar 27,4% kar je občutno bolje od dosedanjih napovedih, ki so govorili o številki 22%.

    Objavljeno: 19.4.2010
  • Toshiba pripravlja množico tablic

    Bliskoviti uspeh tabličnega računalnika Apple iPad je spodbudil tudi druge proizvajalce k razvoju podobnih izdelkov. Znano je že, da svoje tekmece iPadu pripravljata HP in Dell, nedavno pa je v javnost prišla informacija, da pri Toshibi pripravljajo v letošnjem letu kar tri tablične računalnike. Najmanjši med njimi JourneE Touch z operacijskim sistemom Windows CE in 7-palčnim zaslonom je že na prodajnih policah v nekaterih evropskih državah.

    Objavljeno: 19.4.2010
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji