• Hiter DSL bo kmalu začel osvajati evropska podjetja

    Izmed tehnologij xDSL se je, predvsem pri domačih uporabnikih, zaenkrat najbolj prijela izvedba ADSL, ki preko navadne telefonske žice omogoča hiter prenos podatkov v smer proti uporabniku. Za podjetja je veliko bolj zanimiva tehnologija SDSL, ki sicer omogoča hiter prenos podatkov v obe smeri, vendar ni povsem združljiva s trenutnim omrežjem, poleg tega pa hiter prenos podatkov deluje le na dokaj kratkih razdaljah. Tehnologija, od katere si vsi trenutno največ obetajo, se imenuje SHDSL (Symetrical High-Density DSL), omogoča pa prepustnost podatkov vse do 4,6 Mb/s v obe smeri, preko obstoječih telefonskih linij in z uporabo ojačevalnikov celo na razdaljah do 30 kilometrov med uporabnikom in bazno postajo. SHDSL bo že poleti na voljo v Evropi, v ZDA pa šele naslednje leto, med potencialne naročnike pa sodijo predvsem mala in srednja podjetja, ki nameravajo vpeljati navidezna zasebna omrežja, ali internetno telefonijo.

    Objavljeno: 25.5.2001
  • 3Com in Secure Computing predstavila požarni zid za mrežne kartice

    Izdelovalec omrežne opreme 3Com in izdelovalec varnostnih rešitev Secure Computing sta predstavila sistem požarnega zidu, ki temelji na sami omrežni kartici. Požarni zid, z vsemi določili o uporabnikovih pristojnostih, se nahaja v omrežni kartici, kamor ima dostop zgolj upravitelj omrežja preko strežnika Embedded Firewall Policy Serverja.

    Objavljeno: 25.5.2001
  • Philips zateza pas in napoveduje odpuščanja

    Po objavi četrtletnih poslovnih rezultatov, ki kažejo da je znano nizozemsko podjetje Philips v letošnjem prvem četrtletju zaslužilo kar za 91 odstotkov manj, kot v enakem lanskem obdobju (106 milijonov evrov čistega dobička letos in 1,14 milijarde evrov lani), so vodilni v podjetju napovedali ostre varčevalne ukrepe in odpustitev od šest do sedem tisoč delavcev. Investicijska vlaganja bodo skrčili ( z napovedanih 3,5 milijarde evrov na 2,5 milijarde ali še manj). Zaradi recesije ameriškega gospodarstva se bo položaj elektronske in telekomunikacijske industrije v prihodnje še slabšal, zato v Philipsu v naslednjem četrtletju pričakujejo izgubo.

    Objavljeno: 25.5.2001
  • Caldera predstavila svoje poglede na Unix in Linux

    Podjetje Caldera, z distribucijami OpenLinux in eServer eno izmed štirih največjih distributerjev Linuxa, je v Zagrebu organiziralo mednarodno konferenco partnerjev, na kateri je predstavilo svoje

    Objavljeno: 25.5.2001
  • Adobe se osredotoča na elektronsko založništvo

    Vodilno podjetje na področju oblikovanja, namiznega in spletnega založništva, Adobe Systems se bo vedno bolj osredotočalo na razne elektronske oblike založništva, kjer bo ključno vlogo odigral internet, je povedal predsednik uprave podjetja Bruce Chizen. Po njegovem mnenju bodo osnova za elektronsko založništvo standardi kot so HTML, XML in SMIL (synchronized multimedia integration language), sistem DRM za upravljanje z avtorskimi pravicami ter zapisi SVG (Scalable vector graphics) in Shockwave Flash za predstavitve večpredstavnih vsebin. Z izdelki kot so Acrobat, GoLive in InDesign, pa namerava Adobe obdržati vodilno mesto na vseh področjih elektronskega založništva ter prinesti vsebine na vse sedanje in prihajajoče naprave. Testna različica programa za branje elektronskih knjig E-book Reader za PalmOS je že na voljo, Adobe pa je sklenil partnerstva tudi s podjetji kot so Nokia, RealNetworks in Hewlett Packard.

    Objavljeno: 24.5.2001
  • Kako ustaviti Microsoftov ISA Server 1.0

    Strokovnjaki iz kanadskega testnega laboratorija SecureXpert Labs so ugotovili, da je mogoče delovanje strežnika ISA (Internet Security and Acceleration Server) napasti na tri načine. Strežnik se ustavi, če deluje v načinu >>Web publishing<<, napadalec pa mu pošlje posebno zaporedje znakov. Enako se zgodi, če nekdo napade strežnik znotraj podjetja, tudi če ni vklopljena funkcija >>Web publishing<<. Strežnik slabo prenaša tudi elektronsko pošto, ki vsebuje poseben HTML zapis. V vseh primerih je treba strežnik znova zagnati. ISA Server 1.0 sicer deluje kot zaščitni strežnik, najeto omrežje ali spletni predpomnilnik. Microsoft je na svoji spletni strani že objavil navodila, kako odpraviti napako.

    Objavljeno: 24.5.2001
  • S kompleksno matematiko do hitrejšega pretoka

    Sistema Stream Fountain 3030 in Stream Fountain 1010, ki so jo predstavili pri družbi Digital Fountain, sta namenjena hitrejšemu pretoku podatkov med datotečnim strežnikom in odjemalcem, med katera ju tudi namestimo. Napravi razbijeta podatke v pakete, ki vsebujejo podatke o celotni datoteki v obliki algoritmskih enačb. Vsak paket ima edinstveno obliko, ustvarjajo pa se tako dolgo, dokler odjemalec ne zmore ponovno zgraditi datoteke. Strežnik, ki želi prevzeti datoteko mora zbrati določeno število paketov v poljubnem zaporedju, pri čemer mu ni potrebno prevzeti vseh paketov, pač pa le toliko da lahko ponovno zgradi izvirnik. Temu služi majhen programski dodatek na odjemalcu, ki tok dekodira in datoteko potem posreduje predvajalniku ali operacijskemu sistemu. Model 3030 je na voljo za ceno 100.000 dolarjev, 1010 pa pride na trg v juniju za 40.000 dolarjev.

    Objavljeno: 24.5.2001
  • PowerManage Suite za Windows NT in 2000

    Podjetje PowerQuest je izdalo programsko opremo PowerManage Suite, ki omogoča vzdrževalcem manjših omrežij Windows NT in 2000 preprosto in zmogljivo nadziranje in upravljanje hrambe podatkov.

    Objavljeno: 24.5.2001
  • Konec za tračne enote DDS

    Sony in Hewlett-Packard, dva od treh največjih ponudnikov DDS tračnih enot, sta napovedala umik s področja enot, ki uporabljajo tehnologijo DDS, tretji, Seagate, pa je izjavil, da trenutno nimajo načrtov za prihodnjost.

    Objavljeno: 23.5.2001
  • HP predstavil 19 novih strežniških naprav

    Pri Hewlett Packardu so predstavili 19 novih strežniških naprav, namenjenih pretežno spletni strežbi, kot so gostitev spletnih strani, internetni predpomnilnik, upravljanje navideznih zasebnih omrežij (VPN) in predpomnilnik za vsebine v pretočnih zapisih. Strežniške naprave so gradniki internetne infrastrukture, ki dopolnjujejo strežniške rešitve, zanimive pa so predvsem zaradi nizke cene, preproste in hitre vključitve v obstoječi sistem ter nezahtevnega upravljanja, zaradi česar ni potrebno dodatno izobraževanje zaposlenih.

    Objavljeno: 23.5.2001
  • Trg predvajalnikov MP3 se prebuja

    Po študiji podjetja IDC naj bi predvajalniki MP3 zamenjali druge prenosne naprave za poslušanje glasbe, vendar na tej poti obstaja še nekaj preprek. Osnovna težava, ki jo vidijo analitiki IDC naj bi bila v visokih cenah pomnilniških kartic, ki jih večina predvajalnikov uporablja za hrambo podatkov. Zato naj bi bili bolj uspešni prenosni predvajalniki zgoščenk, ki bodo podpirali tudi MP3 in podobne zapise. Ob padcu cen brezžičnih komunikacij, bi lahko postalo zanimivo tudi poslušanje glasbe iz interneta preko mobilnih telefonov in drugih mobilnih naprav. Študija predvideva, da se bo prodaja predvajalnikov stisnjene glasbe povečala iz 3,3 milijona lansko leto na 26 milijonov leta 2005. Po njihovem mnenju bo večina naprav prenosnih, za domače poslušanje stisnjene glasbe pa naj bi bili najbolj uporabljani osebni računalniki.Navkljub vsem polemikam okrog zaščite digitalne glasbe, pa analitiki menijo, da to ne bo ustavilo tržišča predvajalnikov in stisnjene glasbe nasploh, čeprav ne še ne vedo kakšna rešitev bi se lahko ponudila.

    Objavljeno: 23.5.2001
  • Samba 2.2

    Izšla je nova različica programa Samba, ki računalnikom z nameščenim Linuxom omogoča posnemanje okolja Windows (posnema delovanje datotečnih in tiskalniških sttrežnikov), s tem pa skupno rabo datotek in upravljanje s tiskalniškimi opravili. Samba 2.2 predstavlja velik korak naprej in prinaša precej izboljšav, ki ji omogočajo >>gladko<< delovanje v omrežjih z Microsoftovimi operacijskimi sistemi. Nov je način vstopa v omrežje (single sig-on), ki ne zahteva posebnega nastavljanja, lahko se celo predstavi strežnik za avtentifikacijo (authentication source) za računalnike z Windows 2000. Nova različica tudi brez težav deluje v dodeljevanju uporabniških pravic za dostop do datotek na strežniku. Omogoča tudi samodejno pošiljanje potrebnih programov in gonilnikov za uporabo tiskalnika, ki ga posamezni računalniki potrebujejo.

    Objavljeno: 23.5.2001
  • Prototip elektronske knjige

    Japonska podjetja Toshiba, NTT Data in E-Book Initiative so na mednarodnem knjižnem sejmu v Tokiju predstavili prototip elektronske knjige, ki naj bi v bodočnosti konkurirala navadni papirnati knjigi, predvsem pa naj bi bila uporabna za stripe, ki so na japonskem zelo priljubljena oblika branja. Videz naprave, ki ima vgrajena dva navpično spojena Toshibina zaslona LCD velikosti 7,7 palca in ločljivosti 150 pik na palec, je še najbolj podoben klasični knjigi s trdimi platnicami. Uporabljena Microsoftova tehnologija ClearType skrbi za še izboljšano ločljivost, s čimer naj bi se videz slike na zaslonu močno približal kakovosti izpisa na papir. Po sedanjih načrtih naj bi besedila v napravo prenašali preko brezžičnih povezav Bluetooth ali pomnilniških kartic.

    Objavljeno: 23.5.2001
  • Novo podjetje predstavilo navidezni javanski stroj za Palma

    V začetku aprila je novoustanovljeno ameriško podjetje Kada Systems predstavilo svoj prvi izdelek, navidezni javanski stroj (Java Virutal Machine) za PalmOS in orodja za izgradnjo in zagon programov v javi. Kot so povedali predstavniki podjetja, veliko stavijo na eksplozijo trga ročnih računalnikov, zaradi česar bodo vse bolj potrebni programi. Pri Kada Systems pripravljajo tudi različici JVM za operacijska sistema Windows CE in EPOC, ki ju bodo predstavili junija na konferenci JavaONE.

    Objavljeno: 22.5.2001
  • Ameriška vojska bo uporabljal nosljive računalnike

    Izdelovalec >>nosljivih<< računalnikov (wearable computer) Xybernaut je z ameriško mornarico in nacionalno gardo sklenil pol milijona dolarjev vreden posel o dobavi testnih primerkov njihovega modela MA4-TC. Vojska bo z njihovo pomočjo raziskala, kako lahko take naprave pomagajo pri prostoročnem komuniciranju in prenosu podatkov posadkam za popravila letal in oborožitvenih sistemov.

    Objavljeno: 22.5.2001
  • Hitachijev peresnik s procesorjem Crusoe in Linuxom

    Hitachijeva peresnik Flora-ie 55mi, ki je zaenkrat na voljo zgolj na Japonskem, temelji na Transmetinem procesorju Crusoe TM3200, s taktom 400 MHz in operacijskem sistemu Midori Linux, ki so ga prav tako razvili pri Transmeti. Napravo je mogoče upravljati preko 10,4 palčnega zaslona z aktivno matriko, ki je občutljiv na dotik, kot dodatna možnost sta na voljo tudi miška in tipkovnica.Na splet napravo priklopimo preko vgrajenega brezžičnega vmesnika po standardu IEEE 802.11b, kar omogoča hitrost prenosa 11 Mb/s. Tablica ima od 64 do 192 MB pomnilnika, akumulator pa zadostuje za približno tri ure dela.

    Objavljeno: 22.5.2001
  • Sony in Sharp razvila sistem za domača omrežja iz optičnih vlaken

    Podjetji Sony in Sharp sta razvili sistem OP i.Link, ki temelji na komunikacijskem protokolu IEEE1394, znanim tudi pod imenom Firewire, le da za prenos podatkov uporablja optična vlakna, ki omogočajo bistveno večje hitrosti. Tako kot Firewire, bo tudi OP i.Link primeren za prenos videa, zvoka ali podatkov med domačimi elektronskimi napravami, kot so digitalne video kamere, predvajalniki DVD in računalnikom ter tako gradnik domačih omrežij.

    Objavljeno: 22.5.2001
  • Novosti iz Olympusa

    Proizvajalci digitalnih fotoaparatov ne počivajo, tako da smo iz meseca v mesec deležni novih modelov. Olympus je tako v maju predstavil model Camedia D-510 Zoom, ki je zamenjava za uspešni D-490 Zoom. Fotoaparat ima trikratno optično povečavo, oziroma 7,5-kratno digitalno povečavo in avtomatski fokus pri čemer je spremenljiva razdalja goriščnice enaka 35 - 105 mm pri navadnih 35 mm fotoaparatih. Digitalna povečava poveča to vrednost na 262 mm, občutljivost na svetlobo znaša od 100 - 400 ISO.

    Objavljeno: 22.5.2001
  • Nikon Coolpix 995 in 775

    Pred kratkim predstavljeni Nikonov digitalni fotoaparat Coolpix 995 temelji na Coolpixu 990, opremljen pa je s tipalom CCD ločljivosti 3.34 milijona svetlobnih elementov in 4-kratno optično povečavo, ki ustreza goriščni razdalji med 38 in 152 mm na standardnem 35 mm fotoaparatu. Najmanjši čas odpiranja zaslonke znaša zgolj 1/2300 sekunde pri svetlobni občutljivosti filma ISO 800. Fotoaparat napaja litijev akumulator, dodana pa mu je pomnilniška kartica CompactFlash zmogljivosti 16 MB ter obsežna zbirka programske opreme. Na računalnik ga priključimo preko vmesnika USB. Nikon novi digitalni fotoaparat ponuja za ceno 900 dolarjev.

    Objavljeno: 21.5.2001
  • AMD tudi pri strežnikih

    AMD napoveduje, da bo s predstavitvijo dvoprocesorskih delovnih postaj in strežnikov spodnjega razreda uspešno konkuriral Intelu tudi na tem področju. Novi sistemi bodo temeljili na procesorju Palomino (nekoliko izboljšani Athlon) z začetnim taktom 1 GHz in sistemskem naboru 760 MP, ki uporablja pomnilnik DDR. Neuradni datum predstavitve je 15. maj, delujoče prototipe pa smo že lahko videli na letošnjem CeBitu.

    Objavljeno: 21.5.2001
  • Compaq predstavil nove izdelke in storitve za mala in srednja podjetja

    Compaq je nedavno predstavil več novih izdelkov in storitev namenjenih malim in srednjim podjetjem s plitvimi žepi. V ospredju je skupek spletnih storitev imenovan Net Solutions For Business, s katero Compaq ponuja podjetjem vse kar potrebujejo za prisotnost na spletu, od registracije domene in naslovov elektronske pošte, pomoči pri izgradnji spletne strani, do pomoči pri stikih z javnostmi in oglaševanju spletne strani in celo dostop do interneta preko DSL ali modema.

    Objavljeno: 21.5.2001
  • Apache še zmerom daleč najbolj priljubljen spletni strežnik

    Po podatkih organizacije Netcraft med spletnimi strežniki še zmerom vodi Apache z 60-odstotnim deležem, sledita pa mu Microsoft s slabimi 20 odstotki in iPlanet z nekaj več kot šestimi odstotki. IPlanet, ki so ga ustanovili Netscape, Sun in AOL, sedaj pod skupno blagovno znamko trži razne spletne strežnike. Netcraft zbira podatke z analizo spletnih strani in strežnikov, rezultati pa temeljijo trenutno na 28,6 milijoni podatkov.

    Objavljeno: 21.5.2001
  • Prvi oprijemljivi podatki o procesorju Cell

    Nov tip procesorja, ki ga skupaj razvijajo Toshiba, Sony in IBM, naj bi bil usmerjen k večprocesorski uporabi v širokopasovnih omrežjih in namenjen skoraj vsem možnim napravamNov tip procesorja, ki ga skupaj razvijajo Toshiba, Sony in IBM, naj bi bil usmerjen k večprocesorski uporabi v širokopasovnih omrežjih in namenjen skoraj vsem možnim napravam, od mobilnih telefonov, do strežnikov. V naslednjih petih letih nameravajo v razvoj vložiti 400 milijonov dolarjev. Ime Cell (celica) izhaja iz biologije, saj naj bi ti procesorji omogočali povezovanje med napravami v velike sisteme, podobno kot celice v organizmih.

    Objavljeno: 21.5.2001
  • IBM s cenejšimi ploskimi zasloni

    Iz IBMa prihajajo štirje novi ploski zasloni različnih cenovnih razredov in zmogljivosti. Za manj zahtevnega uporabnika so ponudili 15 palčni model T540, ki ga predvsem odlikuje ugodna cena. Za 600 dolarjev je tako mogoče dobiti ploski zaslon LCD, ki deluje z ločljivostjo do 1024 x 768 pik. T540 je mogoče dobiti tudi v različici občutljivi na dotik. Ta je namenjena predvsem bankam in trgovinam, stane pa 1.400 dolarjev.

    Objavljeno: 21.5.2001
  • Gnome 1.4

    Ximian, proizvajalec programske opreme z odprto kodo, je konec aprila izdal Gnome 1.4, najnovejšo različico namizja za Linux. Glavni deli paketa so spletni brskalnik Mozilla, program Red Carpet 1.0 (omogoča enostavno nameščanje, posodabljanje in odstranjevanje programov) in pripomoček za konfiguriranje sistema Gnome Doorman. Priložena sta še pripomočka Nautilus (za delo z datotekami, podobno kot Raziskovalec) in Monkey Talk - program za internetni klepet. Od velikih proizvajalcev je Hewlett-Packard že napovedal, da bo Gnome prilagal svojim sistemom HP-UX in Linux, IBM pa ga je začel ponujati z nekaterimi prenosniki iz serije ThinkPad.

    Objavljeno: 20.5.2001
  • AMD v prvo četrtletje z višjim dobičkom od pričakovanj

    V prvem četrtletju je AMD beležil kar 37 centov dobička na delnico, kar je štiri cente več kot so podjetju pripisali tržni analitiki. Dobiček je sicer bistveno nižji kot v istem obdobju lani, ko je znašal kar 55 centov na delnico, vendar je še zmerom visok glede na stanje na tržišču. Predstavniki podjetja so uspeh pripisali novim procesorjem Duron in Athlon, saj so jih prodali kar 6,5 milijona, od skupno 7,3 milijona prodanih procesorjev.

    Objavljeno: 20.5.2001
  • Rambus tudi za Infiniband

    Rambus, bolj znan po pomnilniku RDRAM, je predstavil načrte izdelkov za uporabo v arhitekturi InfiniBand - vhodno/izhodni tehnologiji namenjeni strežnikom in pomnilniškim sistemom. Prototip ključnega elementa (celice) SerDes (serializer/deserializer) s podporo hitrostim od 1 Gb/s do 3,125 Gb/s bodo prikazali na pomladanskem IDF (Intel Developer Forumu). Celica bo na voljo v enojni (single) in štirikratni (quad) izvedbi - slednja bo omogočala pasovno širino 12,5 Gb/s pri delovanju prenosa v obe smeri. Poleg uporabe v tehnologiji InfiniBand-u je možna uporaba tudi v drugih tehnologijah, kot so 10-Gigabitni Ethernet, SONET, Fibre Channel, XAUI in usmerjevalniki).

    Objavljeno: 20.5.2001
  • Osredotočenje na poslovne uporabnike

    Ameriško podjetje 3Com se je zaradi slabih poslovnih rezultatov v zadnjih mesecih odločilo za razdelitev prodajnega oddelka na dva manjša dela. Eden bo skrbel za poslovne uporabnike, ki potrebujejo povezljivo strojno opremo za namizne in prenosne računalnike ter strežnike, drugi pa za različna podjetja, ki uporabljajo krajevna omrežja, brezžično infrastrukturo in internetno telefonijo. Nova oddelka bosta začeli delovati v začetku junija, tako kot doslej pa bo posloval oddelek CommWorks Corp., ki gradi IP omrežja za ponudnike omrežnih storitev.

    Objavljeno: 20.5.2001
  • Poplava prenosnih naprav nevarna za integriteto omrežij

    Po ocenah podjetja Gartner Group, se bo v naslednjih letih razširila uporaba mobilnih naprav, predvsem telefonov in ročnih računalnikov in že naslednje leto naj bi povprečen uporabnik imel vsaj dve taki napravi. Bistvene težave v razvoju se lahko pojavijo predvsem v varnosti, saj bo množica različnih naprav ves čas povezana preko brezžičnih omrežij. Požarni zidovi podjetij bodo morali biti posebej pripravljeni na morebitne vdore preko kopice novih tipov naprav. Osnovna funkcija tovrstnih naprav naj bi po mnenju analitikov bila pošiljanje sporočil. Kljub poplavi majhnih naprav, pa pri Gartnerju menijo, da prenosniki še ne bodo odšli v pozabo, saj bodo uporabniki vse bolj potrebovali zmogljive računalnike, predvsem za dostop do velikih podatkovnih zbirk.

    Objavljeno: 20.5.2001
  • Teleinfos 2001 podoben lanskemu

    V Cankarjevem domu je med 16. in 18. majem potekal tretji sejem Teleinfos, letos prvič tudi mednarodno naravnan. Poleg mednarodne linije predavanj, ki je sicer potekala zgolj v petek, je bil Teleinfos preko videokonferenčne zveze povezan s sorodno prireditvijo Hrvaški dnevi interneta, ki je istočasno potekala na Reki.

    Objavljeno: 20.5.2001
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji