• Blagovna znamka ATI se poslavlja

    AMD ni le pomemben igralec na trgu centralnih procesorjev, ampak je znan tudi kot izdelovalec grafičnih čipov blagovne znamke ATI, ki pa jo namerava še pred koncem letošnjega leta ukiniti.

    Objavljeno: 31.8.2010
  • Indija se pogaja z RIM

    Vlada Indije in RIM sta dosegla dogovor, v skladu s katerim bodo v naslednjih 60. dneh omogočene komunikacijske storitve BlackBerry v drugi največji državi po številu prebivalstva na svetu.

    Objavljeno: 30.8.2010
  • Iz našega arhiva: Krom je spet v modi

    V svetovnem spletu se odvija vojna brskalnikov, kot ji še nismo bili priča. Po statistiki sodeč, v zadnjem času največ uporabnikov opušča stare brskalnike in izbira Google Chrome. Zakaj?

    Objavljeno: 30.8.2010
  • SiOL BOX

    Največji ponudnik internetnih storitev SiOL je predstavil nov digitalni sprejemnik (set-top box) SiOL BOX, ki omogoča napredne zmogljivosti pri spremljanju TV-programa in ostalih digitalnih vsebin.

    Objavljeno: 30.8.2010
  • YouTube s plačljivimi filmi?

    YouTube se po poročanju časnika Financial Times z glavnimi holivudskimi studii dogovarja o predstavitvi nove stoitve, ki bo znotraj YouTuba uporabnikom omogočala ogled filmov proti plačilu.

    Objavljeno: 30.8.2010
  • Google posodablja iskanje v realnem času

    Google je objavil samostojno spletno stran za iskanje po virih podatkov, kjer se spremembe dogajajo v realnem času, kot so socialna omrežja Twitter in Facebook. Rezultati iskanja se v tem primeru spreminjajo dinamično, kakor nastajajo nov objave. Tovrstno iskanje je bilo od decembra sicer možno že v običajnem iskalniku, vendar je moral uporabnik za to vsakič ročno nastaviti ustrezne filtre.

    Objavljeno: 29.8.2010
  • Lenovo pripravlja svojo igralno konzolo

    Microsoft, Sony in Nintendo utegnejo kmalu dobiti novega mogočnega tekmeca na področju igralnih konzol. Kitajski Lenovo namreč pospešeno zaključuje z razvojem lastne igralne konzole z imenom eBox, ki bo na kitajskem trgu na voljo predvidoma še pred koncem letošnjega leta.

    Objavljeno: 29.8.2010
  • Paul Allen toži računalnike velikane

    Malo znano podjetje Interval Licensing, ki je v lasti bistveno bolj znanega ustanovitelja Microsofta Paula Allena, je vložilo tožbe proti velikanom v računalniški industriji zaradi kršenja licenčnih pravic. Allen, ki je še vedno eden najbolj bogatih prebivalcev na planetu, toži družbe Apple, Google, Yahoo, AOL, eBay, Facebook, Netflix in še peščico drugih, zaradi nedovoljene uporabe patentov, ki jih je Interval Licensing prijavil že v začetku devetdesetih prejšnjega stoletja.

    Objavljeno: 28.8.2010
  • Večpredstavni predvajalniki - naslednji korak

    Med tem, ko večpredstavno delovanje v dnevni sobi vse bolj prevzemajo pametni televizorji, večpredstavni prenosniki in celo mobilne naprave, proizvajalci namenskih večpredstavnih predvajalnikov vendarle ne mirujejo. Tudi v naših krajih priljubljeni Xtreamer je tako dobil precej zmogljivejšega brata z imenom Xtreamer Pro, uradno pa še z oznako DC-MC35UL4.

    Objavljeno: 28.8.2010
  • Microsoft že prenavlja Office Web Apps

    Microsoft je le dobra dva meseca po predstavitvi paketa Office 2010 in pripadajoče spletne različice pisarne že pripravil večji komplet novih funkcionalnosti za spletni Office Web Apps. S tem dokazujejo, da nameravajo v bodoče spletno različico "lahkih" pisarniških programov nadgrajevati precej bolj pogosto, kot namizne različice. Hkrati je to odraz boja na daljavo s spletnimi tekmeci, v prvi vrsti Google Apps.

    Objavljeno: 27.8.2010
  • Viewsonic stavi na 3D

    Pri Viewsonicu so kot kaže prepričani, da bo 3D zajem in prikaz posnetkov v bodoče eden največjih magnetov za nakup naprav zabavne elektronike, zato za sejem IFA v Berlinu napovedujejo kar štiri različne izdelke s tega področja. Med najavljenimi izdelki so 3D video kamera z zmožnostjo snemanja v visoki ločljivosti 720p in z vgrajenim zaslonom, ki bo zmogel prikazati 3D posnetke tudi brez uporabe namenskih očal.

    Objavljeno: 27.8.2010
  • Canonove novosti

    Canon je danes predstavil nov aparat, namenjen zahtevnejšim amaterjem – model EOS 60D. Gre seveda za naslednika modela 50D, čeprav je že na videz nekam manjši. Razlog je nedavna splavitev modela 7D, ki je naprednejši aparat in višje kotira na Canonovi cenovni in zmogljivostni lestvici. Tako je na novo oblikovano tudi ohišje, ki je sedaj malo manjše kot pri predhodniku, v uporabi pa je tudi več plastike. Novost pa je tudi uporaba SD kartic namesto CF (podpira tudi nove kartice tipa SDXC).

    Objavljeno: 26.8.2010
  • Firefox 4.0 Beta4 prinaša Panoramo

    Mozilla je, le nekaj tednov za prejšnjo, objavila novo razvojno različico nove generacije spletnega brskalnika Firefox 4.0, ki prinaša dve pomembni novosti - način urejanja zavihkov Firefox Panorama in sinhronizacijo zaznamkov Firefox Sync.

    Objavljeno: 26.8.2010
  • Vpoklic za 1,25 milijona GPS naprav Garmin

    Nepravilno delovanje akumulatorjev ni samo težava prenosnih računalnikov, kar na žalost dokazuje tudi najnovejši vpoklic sprejemnikov GPS družbe Garmin. Ameriški proizvajalec se je prostovoljno odločil za vpoklic na servis kar 1,25 milijonov sprejemnikov, med katerimi so tudi v Sloveniji zelo pogosti in priljubljeni modeli nuvi 200W, 250w, 260w in nekateri iz družine 7xx. Pri teh izdelkih obstaja nevarnost požara zaradi pregrevanja vgrajenega akumulatorja.

    Objavljeno: 26.8.2010
  • Internetna telefonija prihaja v Gmail

    Google je predstavil novo storitev za uporabnike elektronske pošte Gmail, ki omogoča telefonske klice na poljubno številko neposredno iz spletnega odjemalca, brez nameščanja dodatne programske opreme. Google je razširil dosedanjo funkcionalnost modula Google Talk, ki je vgrajen v odjemalec Gmail, z možnostjo pravih telefonskih klicev. Doslej je bilo mogoče s tem modulom vzpostaviti govorno in celo video povezavo med računalniki, zdaj pa nudijo tudi popolno integracijo s telefonijo.

    Objavljeno: 26.8.2010
  • Nokia 5250 - pametni telefon za vsakogar

    Nokia si z novim telefonom 5250 prizadeva, da bi tudi v tudi v nižjem cenovnem razredu ponudili telefon z internetnimi in večpredstavnimi lastnostmi združenimi z zaslonom občutljivim na dotik. Novi telefon premore 2,8-palčni zaslon v razmerju 16:9, ki je zanimiv tako za uporabo na internetu, pri gledanju filmov ali igrah. Telefon ponuja hitrejši dostop do izbrane glasbe, družabnih omrežij in aplikacij v Ovi Trgovini ter v naprej naloženo igro Guitar Hero 5 Mobile.

    Objavljeno: 25.8.2010
  • Intel: najzmogljivejši Atom in sodelovanje z Nokio

    Intel je predstavil nov mobilni procesor Atom N550, ki nudi mini prenosnikom in netbookom večjo zmogljivost z dvojnim jedrom, podporo za pomnilnike DDR3, tehnologije Hyper-Treading in SpeedStep. Vse skupaj prispeva k bistveno večji zmogljivosti ob približno enaki ali celo nižji porabi energije kot pri modeli N450, ki je imel le eno jedro. Nove netbooke z novim procesorjem pripravljajo pri Acerju, Asusu, Fujitsuju, Lenovu , LG-ju, Samsungu, MSI-ju in Toshibi.

    Objavljeno: 25.8.2010
  • Slovenski strokovnjaki pomagajo Microsoftu

    Po tistem, ko so slovenski varnostni strokovnjaki iz podjetja Acros pokazali na to, kako zelo velik problem so "nove - stare" ranljivosti Binary Planting, prihaja na dan vse več podrobnosti. Po Micosoftovi objavi pripomočka, ki uporabnikom omogoča, da se vsaj malo zaščitijo, raziskovalci po vsem svetu kar tekmujejo, kdo bo pokazal na več tovrstnih težav. Acros je med tem na blogu (acrossecurity.blogspot.com) opisal svoje sodelovanje z Microsoftom, ki razkriva, kako zelo so bili slovenski strokovnjaki vpleteni v iskanje dobre rešitve.

    Objavljeno: 25.8.2010
  • Toshiba s 3D televizorjem brez očal še letos

    Če smo še v začetku leta napovedovali, da je tehnologija televizorjev, ki bodo omogočali spremljanje 3D posnetkov brez očal še nekaj let daleč, nas zdaj inženirji japonskega podjetja Toshiba želijo prepričati drugače. Sodeč po pisanju japonskih medijev naj bi Toshiba na izbranih trgih ponudila televizor s "pravo" 3D tehnologijo še pred letošnjimi novoletnimi prazniki.

    Objavljeno: 25.8.2010
  • Iz našega arhiva: Rojstvo novega formata

    Nenadejan uspeh Apple iPada je tako rekoč čez noč spremenil tablične računalnike iz večne obljube v tržno uspešnico. V nadaljevanju leta 2010 lahko pričakujemo pravo poplavo različnih izdelkov z vseh koncev sveta, in to na zelo različnih strojnih in programskih platformah.

    Objavljeno: 25.8.2010
  • Ali prihaja iMac z zaslonom občutljivim na dotik?

    Apple je kot kaže prepričan, da bodo zasloni in uporabniški vmesniki na dotik v prihodnje igrali precej večjo vlogo v računalništvu, kot doslej. Po mobilnih telefonih iPhone in tabličnem računalniku iPad se nam morda obeta namizni računalnik iMac, ki ga lahko priložnostno spremenimo v tablični računalnik.

    Objavljeno: 24.8.2010
  • Piko projektor v svetilki

    Miniaturizacija projektorjev z diodami LED daje inženirjem čedalje več prostora za nove ideje in načine rabe. Raziskovalec Li-Wei Chan iz tajvanske univerze National Taiwan University je tako miniaturni piko projektor vgradil kar v namizno svetilko, ki je pogosto del pisarniške opreme, lahko pa jo izkoristimo tudi še za kaj drugega, kot zgolj za osvetlitev.

    Objavljeno: 24.8.2010
  • Sonyeve nove Alphe zmorejo polni HD

    Sony je predstavil niz novih zrcalno refleksnih digitalnih fotoaparatov iz družine Alpha. Nova modela DSLR-A580 in DSLR-A560 premoreta tipali z 16,2 oziroma 14,2 milijoni pik, predvsem pa zmoreta snemati video posnetke v polni ločljivosti HD (1080p). Tipalom Exmor APS HD pomaga izboljšani procesor Bionz, aparata pa zmoreta tudi hitro slikanje fotografij s hitrostjo 7 slik na sekundo.

    Objavljeno: 24.8.2010
  • HP uradno napovedal tablice z WebOS

    Izvršni podpredsednik Hewlett-Packardove skupine za razvoj osebnih sistemov Todd Bradley je na predstavitvi poslovnih rezultatov podjetja uradno potrdil nekajmesečne govorice, da bodo uporabnikom kmalu začeli ponujati svoje tablice tudi s sistemom WebOS.

    Objavljeno: 23.8.2010
  • Jeseni prihaja plaz tabličnih računalnikov

    Sodeč po uradnih in neuradnih napovedih lahko jeseni pričakujemo pravo poplavo tabličnih računalnikov, ki želijo svoj del tržne pogače ustvarjene s strani družbe Apple in računalnika iPad. Novembra tako lahko pričakujemo prvi tablični računalnik družbe RIM, znane po telefonih BlackBerry. Ker je podjetje sredi poletja predstavilo nove telefone z operacijskim sistemom BlackBerry 6, so bila ugibanja predvsem usmerjena v to platformo. Namesto tega se bo kot kaže v tablični svet RIM pognal z operacijskim sistemom QNX, ki so ga kupili spomladi.

    Objavljeno: 23.8.2010
  • Jailbreak za PlayStation 3

    Skupina hackerjev trdi, da so uspešno premagali zaščito v igralni konzoli Sony PlayStation 3, ki omogoča izvajanje iger iz kopij na diskih. Povrh vsega naj bi bil tako imenovani Jailbreak za PS3 mogoč zgolj z zagonom kode na USB ključu, torej brez posegov v strojno opremo. Kot kaže programska koda skupine, ki se imenuje PSJailbreak, igralno konzolo spremeni v tako imenovano razvojno enoto (dev unit), ki razvijalcem omogoča izvajanje kode, ki ni ustrezno podpisana, kar zahteva Sony.

    Objavljeno: 23.8.2010
  • Toshibin preboj pri diskih

    Znanstveniki japonskega podjetja Toshiba so razvili novo tehnologijo za hrambo podatkov na magnetnih medijih, ki utegne pomeniti pravcato revolucijo na področju diskov. Bistvo novega dosežka je precej bolj učinkovit način zapisovanja posameznih bitov na magnetni površini, kjer je potrebno precej manj prostora kot doslej. Toshiba zamisel imenuje medij z bitnimi vzorci (bit-patterned media) oziroma magnetni biti.

    Objavljeno: 23.8.2010
  • Sanyo nudi dva v enem

    V poplavi mobilnih telefonov in digitalnih fotoaparatov, ki znajo snemati video posnetke v visoki ločljivosti, je čedalje težje prodati namensko video kamero. Pri japonski družbi Sanyo so se zato odločili, da bodo v video kamero vgradili funkcije, ki jih sicer srečamo v fotoaparatih in drugih mobilnih napravah. Najnovejši model Xacti VPC-PD2BK je kljub skromnim dimenzijam lep tehnični dosežek.

    Objavljeno: 22.8.2010
  • Peščica novih žepnih Olympusov

    Olympus je posodobil svoje miniaturne žepne fotoaparate iz družin Mju in FE. Med zanimivostmi je nov model Mju-7050, ki premore ločljivost 14 milijonov pik, procesor TruePicIII, 7-kratni ptični zum, širokokotni objektiv (28 mm), zmore pa tudi snemati video posnetke z ločljivostjo 720p. Vgrajenih ima kar šest tako imenovanih čarobnih filtrov (poroka, rock koncerti,...) za fotografijo in štiri za video posnetke. Posebnost je 2 GB vgrajenega pomnilnika Flash, kar lahko razširimo s karticami SD/SDHC. Na voljo je v treh barvah.

    Objavljeno: 22.8.2010
  • Hitchcockova klasika na televiziji v 3D

    Če sledite trenutnemu navdušenju za 3D televizijo, ste verjetno mnenja, da gre za vrhunec tehnologije, ki je luč sveta ugledala v 21. stoletju. V resnici je »3D« oz. stereoskopija z nami že zelo dolgo. Ne boste verjeli, toda čisto prave, celovečerne filme 3D so snemali že kmalu po drugi svetovni vojni. Francosko-nemški umetniški kanal ARTE, ki ga razen prek satelita lahko spremljamo tudi prek nekaterih kabelskih in internetnih ponudnikov v Sloveniji, bo v soboto, 28. avgusta predvajal dva filma iz takoimenovane "zlate dobe" stereoskopskih filmov, ki je trajala od 1952 do 1955 leta. Filma bosta predvajana v anaglifni tehniki, tako da ju bodo lahko spremljali vsi gledalci televizije. Za gledanje filma v tej tehniki namreč potrebujemo samo očala z eno rdečo lečo in eno modro (cian) lečo, ki si jih lahko naredimo tudi sami.

    Objavljeno: 21.8.2010
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji