• Samsung sanja o 11K zaslonih – za telefone!

    Če mislite, da zasloni z ločljivostjo 4K nimajo kaj početi na tako majhnih napravah, kot so pametni telefoni, preberite, kaj naj šele čaka čez nekaj let. Po pisanju korejskega časopisa Electronic Times ima Samsung povsem resen načrt za izdelavo zaslona pametnega telefona, ki bo imel ločljivost 11K. Da prav ste prebrali, 11.000 x (nekaj, precej) pik, oziroma neverjetnih 2.250 pik na palec. Za primerjavo, današnji boljši telefoni dosegajo nekaj čez 500 pik na palec, dosedanji rekordi pri prototipnih zaslonih pa nekje med 700 in 800 pik na palec.

    Objavljeno: 11.7.2015 01:00
  • Velik vdor v ameriško državno upravo

    Odmevni hekerski napadi na ameriške cilje v zadnjih dneh kar ne pojenjajo. Zadnja v nizu zgodb se je sicer zgodila že aprila, vendar so ameriške oblasti pravo razsežnost priznale šele v minulih dneh. Vdor v agencijo, ki upravlja s kadri v ameriški javni upravi (OPM - Office of Personnel Management), je odtujil pomembne podatke od kar 21,5 milijonov sedanjih in bivših zaposlenih.

    Objavljeno: 11.7.2015 01:00
  • Zanimive posledice napada na Hacking Team

    Posledice napada na Hacking Team, ki je minuli konec tedna osramotil enega izmed največjih proizvajalcev orodij za izrabo ranljivosti v programski opremi (torej vdiranje in prisluškovanje), so predvidljivo-ironične. Tako dobri kot slabi hekerji so izvedeli za številne doslej skrbno varovane in javnosti neznane ranljivosti, Hacking Team pa je začel omejevati škodo, kolikor to pač gre.

    Objavljeno: 10.7.2015 07:00
  • Brezplačna podpora za Windows 10: 2-4 leta

    Vsi poznamo frazo, da nobeno brezplačno kosilo ni povsem brezplačno. Ob najavi Microsofta, da bo novi operacijski sistem Windows 10 na voljo kot brezplačna nadgradnja, cel svet pozorno spremlja, ali je še kaj v ozadju. Microsoft je namreč doslej v javnost pošiljal mešane signale in predvsem ni razkril celotne politike glede pričakovanih plačil skozi čas.

    Objavljeno: 10.7.2015 01:00
  • Google pripravlja nova očala Glass

    V javnost je pricurljala prva posredna potrditev, da Google intenzivno pripravlja novo generacijo pametnih očal Glass. Ob uradni prekinitvi prvotnega projekta namreč niso zanikali možnosti o nadaljevanju zamisli, vendar na novih temeljih.

    Objavljeno: 10.7.2015 01:00
  • Kaj se bo zgodilo s svobodo fotografije?

    Evropski parlament bo v četrtek v sklopu predlaganih reform avtorske zakonodaje odločal o predlogu, ki bi lahko omejil svobodo fotografije. Gre za pravico do objavljanja slik javnih zgradb in umetniških del na spletu.

    Objavljeno: 9.7.2015 09:00
  • Zaprta borza in prizemljena letala

    Računalniške napake so botrovale za kar dva velika izpada v enem samem dnevu. Največja svetovna borza v New Yorku (NYSE) je bila prisljena zapreti vrata kar za tri ure, po tem ko je prišlo do večje (največje v zadnjih desetih letih) napake računalniškega sistema.

    Objavljeno: 9.7.2015 01:00
  • Microsoft bo skrčil oddelek za telefone, odpustil na tisoče zaposlenih

    Microsoft je sporočil, da namerava korenito reorganizirat svoje poslovanje, s čemer bo delo izgubilo 7.800 zaposlenih, pretežno iz oddelkov za mobilne telefone. Če k temu dodamo, da je Microsoft že lani najavil, da namerava ukiniti 18.000 delovnih mest (skupno skoraj petino vseh zaposlenih), so s tem dali jasen signal, da ne nameravajo več neposredno tekmovati z Googlom in Applom, vsaj ne za vsako ceno.

    Objavljeno: 9.7.2015 01:00
  • Padec interesa za Apple Watch

    Sodeč po tržni analizi družbe Slice Intelligence, se je prodaja pametnih ur Apple Watch v juniju močno upočasnila. Po začetnem navdušenju, ko je Apple aprila odprl prednaročila, kar je bilo za pričakovati, se je prodaja v maju ustalila pri približno 20.000 prodanih primerkih na dan (to velja v ZDA). Proti koncu junija je prodaja vpadla pod 10.00 primerkov in v naslabših dneh dosegla komaj kakih 4.000 ali 5.000 primerkov dnevno.

    Objavljeno: 8.7.2015 01:00
  • BBC Micro Bit za angleške šolarje

    Angleška medijska hiša BBC je predstavila miniaturni računalnik z imenom Micro Bit, ki ga bodo vsako leto brezplačno razdelili vsem sedmošolcem v Veliki Britaniji, kar znaša približno milijon kosov. Cilj projekta je predvsem popularizacija računalniške tehnologije in spodbujanje ustvarjalnosti otrok v rani mladosti. BBC upa, da bo Micro Bit postal priljubljen med mladino, tako kot igrača, kot tudi v vlogi temelja za razvoj novih zamisli.

    Objavljeno: 8.7.2015 01:00
  • Hekerji vdrli v italijanskega izdelovalca prisluškovalne programske opreme

    Hacking Team je v širši javnost manj znano, v svetu računalniške varnosti pa izjemno znano podjetje, ki se ukvarja z izdelavo trojanskih konjev in njihovo prodajo državnim službam po celem svetu. Neznani napadalci pa so začasno prevzeli nadzor nad njihovim Twitterjevim profilom in na njem objavili torrent povezavo 400 GB težke datoteke, ki je vsebovala njihovo interno gradivo. Posledice so predvidljive.

    Objavljeno: 7.7.2015 07:00
  • SSD velikosti 2 TB!

    Strokovnjaki že nekaj časa napovedujejo, da se bodo v naslednjem letu pomnilniške enote SSD po ceni izenačile z klasičnimi, magnetnimi diski. Prvi korak na poti do tega cilja je brez dvoma ta, da enote SSD po količini prostora ulovijo magnetne diske.

    Objavljeno: 7.7.2015 01:00
  • Sphericam 2 – 360-stopinjska kamera z ločljivostjo 4 K

    Na Kickstarterju se je rodil nov projekt, pod katerima nastaja zmogljiva prostorska video kamera, ki zmore snemati 360-stopinjske posnetke v ločljivosti kar 4K. Izdelek, ki je namenjen predvsem kot sredstvo za izdelavo vsebin za področje navidezne resničnosti (VR), nudi že skoraj profesionalno kvaliteto, čemur je primerna tudi cena.

    Objavljeno: 7.7.2015 01:00
  • Težave pri rudarjenju bitcoinov

    Pri rudarjenju novih bitcoinov, ki je ključno za potrjevanje transakcij, se je v soboto pojavilo nekaj težav. Zaradi spremembe standarda, ki je večina starejše programske opreme ni pričakovala oziroma podpirala, je bilo narudarjenih veliko nelegalnih blokov, kar je sodelujočim povzročilo oportunitetno izgubo, podaljšalo pa se je tudi potrjevanje transakcij, kar je v principu pomenilo nevarnost dvojnega zapravljanja istih bitcoinov. Težava je enostavno rešljiva z nadgradnjo programske opreme.

    Objavljeno: 6.7.2015 05:00
  • Osvežitev preizkušanja Office 2016

    Microsoft je pri razvoju pisarniškega peketa Office 2016 ubral podobno pot, kot pri Windows 10 – novost predstavljajo po kosih in to precej bolj pogosto, kot v preteklosti. Nova osvežitev preizkusne različice nadaljuje z dosedanjo strategijo. Novosti so sicer zanimive, a ne nepogrešljive.

    Objavljeno: 6.7.2015 01:00
  • Casio pripravlja pametne ure

    Po tem, ko so svoje tako imenovane pametne ure predstavili ali napovedali skoraj vsi velikani iz računalniške industrije, je bilo le vprašanje časa, kdaj bodo na izziv odgovorili tradicionalni »urarji«.

    Objavljeno: 6.7.2015 01:00
  • Tožba zaradi  - preveč programov!

    Samsung in kitajski Oppo sta se znašla na sodišču, ker svojim telefon prilagata preveč dodatnih programov oz. t.i. »bloatware«. Šanghajska komisija za pravice potrošnikov (Shanghai Consumer Rights Protection Commission) namreč meni, da so uporabniki ob nakupu novih telefonov soočeni s preveliko množico neuporabnih programov, ki jih je zelo težko ali celo nemogoče odstraniti in ki ob vsakokratni nadgradnji telefonskemu računu pripisujejo še dodatne megabajte.

    Objavljeno: 4.7.2015 09:00
  • Kaj pomaga PayPal, če vlada uvede kapitalske kontrole

    Stroge kapitalske kontrole, s katerimi želijo preprečiti potop grških bank in s tem obdržati Grčijo v evroobmočju, so v Grčiji okrnile tudi delovanje spletnih plačilnih sistemov. PayPal, Amazon, iTunes? Pozabite, če ste Grk.

    Objavljeno: 4.7.2015 05:00
  • Blackberry z Androidom

    Kot kaže, so telefoni Blackberry že na tako slabem glasu, da jih tudi skorajda popolna podpora aplikacijam za Android ne more rešiti, ampak so morali Kanadčani narediti še korak naprej. Vse namreč kaže, da bodo njihov telefon Venice na voljo v dveh različicah – poleg običajne različice z operacijskim sistemom Blackberry OS bo moč kupiti tudi različico z Androidom. Slednji bo seveda »obogaten« z »Blackberry Experience«, kar morda pomeni tudi integriran komunikacijski paket, ki je na Blackberrijih res zelo dober.

    Objavljeno: 3.7.2015 13:00
  • Bo Google nudil zastonjske taksi prevoze?

    Portal Bloomberg.com poroča, da je vse več znakov, ki kažejo na to, da se Google morebiti pripravlja v vstop na tržišče »taksi služb«, kot je to danes priljubljena storitev Uber.

    Objavljeno: 3.7.2015 12:00
  • Kako je potekal milijonski vdor v Bitstamp

    Na splet je pricurljalo interno poročilo o vdoru v Bitstamp, ki so ga pripravili po preiskavi januarskega vdora v njihovo stran, s katerim so zlikovci uspeli izmakniti 18.866 bitcoinov, ki so bili po tedanjem tečaju vredni skoraj pet milijonov evrov. Analiza je pokazala, da je šlo za zelo dobro organiziran in premišljen napad.

    Objavljeno: 2.7.2015 08:00
  • Washington Post bo svoje strani šifriral

    Spletna izdaja ameriškega časnika Washington Post bo odslej svojo stran privzeto šifrirala, tako da bo uporabnikom dostopna prek HTTPS. S tem želijo preprečiti, da bi nepovabljene oči gledale, kaj ljudje berejo na njihovi strani.

    Objavljeno: 2.7.2015 05:00
  • Uradno: HP se deli na dva dela

    Kot je v Palu Altu na odprtju novega HP-jevega centra povedala Meg Whitman, izvršna in siceršnja šefica Hewlett-Packarda, bo podjetje v kratkem registriralo novo samostojno podjetje HP Enterprise, kar pomeni, da se bo podjetje razdelilo na dva dela. Novi HP Enterprise, ki bo na Newyorški borzi kotiral pod simbolom HPE, bo tako ponujal strežnike, sisteme za hrambo podatkov in omrežno opremo ter oblačne storitve za podjetja, medtem ko bo obstoječi  HP inc. skrbel za področje tiskalnikov in PC računalnikov.

    Objavljeno: 2.7.2015
  • Boj za zemljevide

    Podjetje Uber, ki svet razburja s ponudbo alternative taksijem (z mobilno aplikacijo povezuje uporabnike, ki potrebujejo prevoz in tiste, ki bi ga radi ponudili), je od Microsofta odkupilo »del« storitve Bing Maps. To vključuje podatkovni center v Koloradu, kamere, programsko opremo in licence za nekatere pravice, hkrati pa tudi 100 inženirjev, ki so za Microsoft dejansko ustvarili te digitalne zemljevide. Bing Maps je sicer nastal kot konkurenca Googlovi storitvi Maps, vendar jih po dodelanosti še vedno ne dosega, Microsoft pa je dal vedeti, da storitev ni več del tistega, kar v podjetju označujejo kot strateško.

    Objavljeno: 2.7.2015
  • Dodatna sekunda letos manj nadležna

    Danes ponoči (ob 0:00 UTC, oz. 2:00 po našem času) smo času, kot ga meri človeštvo, dodali dodatno sekundo, kar pomeni, da bi digitalne ure načeloma morale pokazati 1:59:60. Prestopne sekunde dodajamo občasno, po potrebi (nazadnje v letih 2005, 2008 in 2012) in sicer zaradi postopnega vedno počasnejšega vrtenja zemlje. »Dodajamo« jih lahko tako, da uro v računalniku za sekundo ustavimo ali jo morda celo »zavrtimo nazaj«, pri Googlu pa na dotični dan »ure« (oz. strežnike NTP) upočasnijo tako, da dotični dan vse sekunde trajajo nekaj milisekund dlje.

    Objavljeno: 1.7.2015 14:00
  • Cisco kupuje OpenDNS

    Cisco je včeraj naznanil, da namerava kupiti podjetje OpenDNS, ki je zelo uspešno v svoji ponudbi Service as a Service (SaaS) oz. konkretno v ponudbi DNS strežnikov. OpenDNS ima 50 milijonov uporabnikov svoje zastonjske storitve in 10.000 uporabnikov, ki za nadgrajeno storitev plačujejo. Podjetje ima 24 podatkovnih centrov, zatrjuje, da prek njih teče 2 odstotka svetovnih DNS zahtev in se lahko pohvali z izredno dosegljivostjo storitve – ta znaša kar polnih 100%. OpenDNS je sicer leta 2006 nastal kot storitev za zaščito otrok pri dostopu v internet.

    Objavljeno: 1.7.2015 11:00
  • Umrl je oče SMSa

    V 63 letu starosti je zaradi bolezni umrl Matti Makkonen, ki je bil v finski skupini Finnet Association ključen za razvoj ideje pošiljanja besedilnih sporočil prek mobilnih omrežij. Sam je sicer vedno skromno zatrjeval, da ta naslov ne pripada le njemu, sploh pa je bila Nokia tista, ki je storitev uspela priljubiti množicam, ko je leta 1994 predstavila prvi mobilni telefon z možnostjo dela s SMSi – model 2010.

    Objavljeno: 1.7.2015 10:30
  • Apple Music tudi pri nas

    Od včeraj je za uporabnike naprav Apple (iPhone, iPad) na voljo nadgradnja iOS 8.4, ki vsebuje tudi nadgrajeno glasbeno aplikacijo Music. Ta omogoča dostop do novega pretočnega glasbenega servisa Apple Music in nove radijske postaje Beats 1.

    Objavljeno: 1.7.2015 10:00
  • Konec mobilnega gostovanja leta 2017

    Že pred dvema letoma smo pisali, da naj bi Evropska unija postopoma ukinila stroške telekomunikacijskega gostovanja, takrat je bilo še govora o tem, da naj bi se to zgodilo leta 2015, torej letos. Nato je letošnjega marca zadišalo po uporu operaterjev, sedaj pa je, kot kaže, vendarle zmagala struja, ki ščiti uporabnike in ne operaterje. Latvijsko predsedstvo EU in Evropski parlament so namreč dosegli kompromis, ta pa predvideva ukinitev stroškov gostovanja junija 2017, že junija 2016 pa bodo cene znižane na največ pet centov na minuto, dva centa za sporočilo SMS in pet centov za megabajt podatkov. Operaterji bodo še vedno imeli možnost nastavitve »podatkovne kapice«, kot jo imajo že sedaj (in o čemer piše naš urednik v zadnjem uvodniku), preprečene pa bodo tudi zlorabe v obliki stalnega gostovanja (ko bi uporabnik naročnino sklenil v morebiti cenejši tujini, telefon pa uporablja doma).

    Objavljeno: 30.6.2015 13:00
  • Izšel je poletni MonitorPro

    Tokrat smo se malce podrobneje posvetili novostim, ki jih za letos pripravljajo v Redmondu. O prihajajočem SQL serverju smo že podrobneje pisali, zato smo pod drobnogled vzeli poslovni vidik Oken 10, ki prihajajo med nas čez mesec dni, letos pa dobimo še Office 2016, najverjetneje v začetku prihodnjega leta pa še Server 2016. 

    Objavljeno: 30.6.2015
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji