• Prestavljen izid Monitorja

    Zaradi vremenskih nevšečnosti (konkretno udara strele pri naši tiskarni) smo primorani prestaviti dan izida Monitorja Julij-Avgust ter tretje letošnje številke Monitor Pro iz torka, 28.6.2016 na sredo, 29.6.2016. Za morebitne nevšečnosti se bralcem iskreno opravičujemo.

    Objavljeno: 27.6.2016 07:00
  • Prenosni brezžični večpredstavni center

    Western Digital je predstavil novo generacijo prenosnih diskov My Passport Wireless Pro, ki prinaša številne zanimive možnosti rabe. Novi diski, ki so na voljo v konfiguracijah z zmogljivostmi 2 ali 3 TB, delujejo lahko kot samostojni prenosni, brezžični datotečni in večpredstavni strežniki, ki jih lahko uporabljamo z mobilnimi napravami, vključno z Applovimi napravami iOS.

    Objavljeno: 27.6.2016 01:00
  • RAA - nov tip izsiljevalskega virusa na pohodu

    Strokovnjaki za varnost so izsledili nov tip izsiljevalskega virusa, ki je v celoti napisan v Javascriptu. Zlonamerna koda z imenom RAA se širi kot dokument v priponki elektronskega sporočila, ob aktivaciji pa zakodira datoteke na lokalnih pomnilniških nosilcih in zahteva odkupnino za njihovo dešifriranje. Cena odkupnine je trenutno 250 dolarjev.

    Objavljeno: 27.6.2016 01:00
  • Oddaljena podpora za naprave Nexus?

    V spletu se je pojavila slika zaslona, ki kaže na to, da bodo naprave Nexus morda dobile možnost podpore na daljavo – podobno, kot imamo na računalnikih VNC, TeamViewer in podobne. Tako bomo lahko uporabnikom lažje pomagali pri težavah s telefoni tudi na daljavo. Slika zaslona kaže na to, da bi novost lahko prišla že v naslednji različici Androida, trenutno znani le kot Android N, možnost pa se naj bi imenovala Google Support. V primeru, da se to pojavi na napravah Nexus si sicer predstavljamo, da se bo prej ko slej tudi na drugih napravah Android.

    Objavljeno: 26.6.2016 10:00
  • Microsoft bo prenehal z izdelavo Surface 3

    Pri Microsoftu so potrdili, da bodo konec leta prenehali z izdelavo tablice Surface 3. Naprava je za njih sicer kar soliden uspeh, vsaj po njihovih besedah, saj naj bi bila dobro sprejeta pri uporabnikih. Spavili so jo pred dobrim letom (o njej smo prvič pisali aprila leta 2015), zaloga pa bojda že pojenjajo. Trenutno sta naprodaj še Surface Pro 3 in Surface Pro 4 (slednjega v kratkem pričakujemo v preizkus), ni pa znano, če bodo naredili tudi novo Surface 4.

    Objavljeno: 25.6.2016 13:00
  • Nova fotografija iPhone 7

    Na kitajski strani Weibo se je pojavila fotografija, ki naj bi prikazovala zadnjo stranico prihajajočega iPhone 7. Gre za 4,7 palčni telefon, na fotografiji se vidi dvignjen objektiv fotoaparata. Bojda naj bi imel telefon nekoliko večje tipalo fotoaparata, zaradi česar je potreben tudi malenkost večji objektiv. Uporabnik, ki je objavil fotografijo, trdi, da naj bi telefon imel tudi še klasični izhod za slušalke – v zadnjih mesecih se namreč govori, da naj bi Apple omenjen vmesnik odstranil. Uradno predstavitev naprave sicer pričakujemo septembra.

    Objavljeno: 25.6.2016 12:00
  • Kaj pomeni izhod VB iz EU za tehnološki sektor?

    Po včerajšnjem referendumu, po katerem so se državljani Velike Britanije odločili za izstop iz Evropske Unije, je danes splet poplavljen z zgodbami in novicami o tem, kaj vse lahko pričakujemo v naslednjih letih. Borzni indeksi so drastično padli, najbolj seveda v Veliki Britaniji, a tudi drugod po Evropi in celo po svetu. Angleški funt je v nekaj urah padel na najnižjo vrednost (glede na ameriški dolar) od osemdesetih let dalje, padel je tudi Euro, a manj (torej je funt padel tudi v primerjavi z Evrom). Zanimivo, da se je pri tem vrednost bitcoina po nekaj dneh padanja ponovno nekoliko dvignila - največji dvig je seveda zabeležila v primerjavi z angleškim funtom.

    Objavljeno: 24.6.2016 13:00
  • Robotski pomočnik podjetja Boston Dynamics

    Podjetje Boston Dynamics, znano na področju robotike, je v novem videu predstavilo novega hišnega pomočnika, robota, ki zmore med drugim pospraviti umazano posodo v pomivalni stroj. Naprava je seveda še globoko v razvoju, spominja pa na manjšo različico že predstavljenih robotov, ki po obliki spominjajo na konje. Novi robot se imenuje SpotMini in deluje presenetljivo prepričljivo – vsekakor priporočamo ogled videa:

    Objavljeno: 24.6.2016 08:00
  • Prihaja Huawei Honor 8

    V naslednjih dneh naj bi bil tudi uradno predstavljen prihajajo Huaweijev telefon Honor 8, razmeroma zmogljiva naprava srednjega cenovnega razreda. Telefon naj bi imel procesorski nabor Kirin 955 in 4 GB pomnilnika. Zaslon bo meril 5,2 palca, njegova ločljivost naj bi bila klasična FullHD. Solidno zmogljiv naj bi bil akumulator, govori se o 3.200 mAh. Kot model Honor 7, ki smo ga ravno preizkusili, bo tudi prihajajoč Honor 8 cenovno zelo agresivno uvrščen – v tujini se naj bi cene začele pri 300 ameriških dolarjih.

    Objavljeno: 23.6.2016 16:00
  • Hasselblad z brez-zrcalnim fotoaparatom

    Podjetje Hasselblad je znano po zmogljivih, dragih fotoaparatih (tako analognih kot digitalnih) z velikimi tipali t.i. srednjega formata. Sedaj pa so predstavili svoj prvi brez-zrcalni aparat, model X1D. Še vedno je v uporabi tipalo srednjega formata, premore 50 milijonov pik, občutljivost gre od ISO 100 do ISO 25.600, zajema lahko celo video ločljivosti 1080p. Švedsko podjetje je vgradilo tudi povezavo WiFi in GPS modul. Kljub velikemu tipalu pa naj bi bila po velikosti manjša od večine DSLRjev s sicer manjšim, 35 milimetrskim tipalom.

    Objavljeno: 23.6.2016 14:00
  • Novosti pri Dropboxu

    Spletna shramba Dropbox je ena izmed najbolj razširjenih in priljubljenih, po kar dolgem času pa so objavili nekaj novih funkcij. Z novostmi, ki bodo večinoma na voljo le plačljivim uporabnikom, se trudijo čim več tistih, ki uporabljajo le brezplačne možnosti, spraviti na kakega izmed naročniških paketov.

    Objavljeno: 23.6.2016 08:00
  • YouTube s težavami

    Pri YouTube imajo očitno nekaj težav, saj smo danes tudi sami večkrat opazili napako, ki pa navadnim uporabnikom pravzaprav ničesar ne pove. Sodeč po pisanju različnih spletnih strani se naj bi težave pojavljale tudi drugod, nekatere uporabnike naj bi pričakali le prazni zasloni, večina pa sreča sporočilo o visoko usposobljenih opicah, kot smo ga sami. Googlove spletne storitve, kamor sodi tudi YouTube, so praviloma sicer izredno stabilne in imajo izredno visoko dosegljivost, bo pa zanimivo spremljati, če bodo morda obrazložili, kakšne težave so imeli. Si pa mislimo, da je bila storilnost v podjetjih danes nekoliko višja kot sicer ;-)

    Objavljeno: 22.6.2016 13:00
  • Zlonamerni program na Androidu do korenskega dostopa

    V različnih tržnicah z aplikacijami za Android, tudi v uradni Google Play, se naj bi pojavljal novi zlonamerni program, ki si pridobi korenski dostop do naprave in na skrivaj namešča nezaželene programe. Grožnjo so pri podjetju Trend Micro poimenovali »Godless«, cilja pa na naprave, ki uporabljajo Android 5.1 (Lollipop) in starejše – to pa naj bi predstavljalo več kot 90 odstotkov vseh Android naprav.

    Objavljeno: 22.6.2016 09:00
  • Google poenostavlja dvostopenjsko prijavo

    Google je končno poenostavil uporabo dvostopenjskega preverjanja identitete v storitvah Google Apps in Gmail, ki bo po pričakovanjih več ljudi prepričala, da to izjemno pomembno varnostno funkcijo vključijo.

    Objavljeno: 22.6.2016 05:00
  • Dell prodal oddelek za programsko opremo

    Pri Dellu so danes objavili, da bodo za okoli dve milijardi dolarjev prodali oddelek za programsko opremo. Oddelek, preprosto imenovan Dell Software Group, bosta skupaj kupili investicijska skupina Francisco Partners in podjetje Elliott Management. V prodaji je vključenih tudi nekaj podjetji, ki so jih v zadnjih letih pri Dellu prevzeli, denimo podjetje SonicWall, znano po programski opremi za zaščito omrežji.

    Objavljeno: 21.6.2016 14:00
  • Zuckerberg si je zagotovil nadzor nad Facebookom

    Na sestanku delničarjev, kjer so izglasovali restrukturiranje delniške strukture, si je Mark Zuckerberg tudi v prihodnje zagotovil večinsko last podjetja. To bo veljalo tudi v primeru, da podjetje izda nove delnice. Potencialne nove delnice bodo namreč razreda »C« in ne bodo imele pravice do glasovanja pri delničarskih odločitvah. Znova so izglasovali tudi upravo, v njej ostajata investitorja Marc Andreessen in Peter Thiel. So pa na sestanku zavrnili vse predloge s strani manjših delničarjev, med njimi tudi zahtevek enakosti v plačah med spoloma (gender pay equality). Naslednji velik cilj podjetja bo po vsej verjetnosti vstop na kitajski trg, kjer pa imajo kar nekaj močne konkurence.

    Objavljeno: 21.6.2016 07:00
  • Avstralske bolnišnice s 30 let starimi programi in tožbami zaradi pretečenih licenc

    Da prastara programska oprema na izjemno pomembnih informacijskih sistemih ni nič neobičajnega, dokazuje tudi avstralsko zdravstvo. Tamkajšnje ministrstvo za zdravje se je znašlo v nenavadni tožbi, saj ga izdelovalec programa toži, ker bolnišnice in zdravstveni domovi uporabljajo programsko opremo s pretečeno licenco. Novih licenc ni mogoče dobiti, ker je program star krepko čez 30 let.

    Objavljeno: 20.6.2016 05:00
  • Waze bo pomagal pri križiščih brez semaforjev

    Googlova navigacija Waze bo v prihodnje pomagala pri križiščih brez semaforjev. Ker so srečanja brez ustrezne signalizacije praviloma zamudna, bo Waze uporabniku ponudil alternativno in hitrejšo pot. Funkcija bo sprva delovala le v Los Angelesu, kjer bo privzeto omogočena. Uporabniki, ki je ne bodo želeli uporabljati, jo bodo morali ročno izklopiti v nastavitvah Settings. Zmožnost preračunavanja poti brez drenjanja v pločevine polnih križiščih brez prave ureditve bo sčasoma na voljo po vsem svetu.

    Objavljeno: 19.6.2016 12:00
  • Google bo v Zurichu stroje učil zdrave pameti

    Google je v Zurichu odprl največji center za razvoj umetne inteligence izven meja Združenih držav Amerike. Raziskovalci v največjem mestu Švice se bodo osredotočali predvsem na strojno učenje, razumevanje naravnega jezika ter računalniško dojemanje. Emmanuel Mogenet, vodja ekipe pravi, da bodo stroje učili zdrave pameti. Medtem ko je strojno učenje in razmišljanje že danes sestavina mnogih Googlovih storitev, na primer iskalnika, poštnega filtra in prevajalnika, bo v prihodnosti za podjetje še pomembnejše, saj se ameriški velikan seli na mnoga nova področja, med katerimi so tudi avtonomna vozila. Google bi rad računalnike učil razmišljanja, da bi vedeli, kot štiriletni otrok, da krave ne letajo, ne da bi jim kdo prej to povedal. Ključna točka za dosego zastavljenega cilja bo izboljšanje dialoga med strojem in človekom. Računalnik bo moral zares razumeti, kaj mu ljudje govorijo.

    Objavljeno: 19.6.2016 09:00
  • Apple na Kitajskem obsojen posnemanja

    Apple je na Kitajskem obsojen posnemanja telefona Shenzhen Baili 100C. Kitajski urad za intelektualno lastnino v Pekingu je razsodil, da sta Applova telefona iPhone 6 in iPhone 6 Plus tako podobna kitajskemu 100C, da kupci stežka ločijo med njima, zato mora podjetje iz Cupertina prodajo spornih modelov nemudoma ustaviti. Ker je Kitajska Applov drugi največji trg, se jabolčniki ne nameravajo zlahka predati. Takoj so se pritožili na višje razsodišče, da lahko nadaljujejo s prodajo. V najslabšem primeru se bodo bržčas pogodili. Kitajski trg je tujim podjetjem neprijazen, kar so na lastni koži občutili tudi že pri Applu, ko so se nedavno morali odpovedati trgovinama Book in Movies, če so želeli še naprej prodajati sicer na Kitajskem zelo priljubljene telefone in tablice.

    Objavljeno: 19.6.2016 08:00
  • Kaj prinaša Bluetooth 5?

    Skupina The Bluetooth Special Interest Group (SIG), ki določa standarde za istoimensko brezžično povezavo, je že lani napovedala prvo veliko posodobitev Bluetootha od leta 2007, zdaj pa so razkrili nekaj več podrobnosti o nadgradnji. Peta inačica povezave bo početverila domet ter podvojila hitrost, a obenem ne porabila niti kapljice več energije kot današnji nizko energijski standard. Veselimo se lahko poslušanja glasbe brez motenj ob premikanju po hiši, hitrejših obvestil s telefona na pametno uro in več. Nadgradnja standarda, ki bo luč sveta ugledala ob koncu 2016 ali najkasneje na začetku prihodnjega leta, bo nadvse dobrodošla v svetu povezanih naprav (Internet of Things), kjer na dnevnem redu med seboj komunicirajo tako v splet kot prek Bluetootha povezane naprave.

    Objavljeno: 17.6.2016 02:00
  • Samsung na novo izumil opozorilno lučko

    Med bolj priljubljenimi lastnostmi nekaterih telefonov z operacijskim sistemom Android je opozorilna lučka LED, ki nam z utripanjem (tudi v različnih barvah) sporoča, da smo zamudili klic, dobili sporočilo, elektronsko pošto in več. Samsung ima precej telefonov z njo, a kaže, da jih kmalu ne bo imel več. Korejci namreč pripravljajo nov izum, ki so ga poimenovali Smart Glow. Gre za svetleč okvir okoli hrbtne kamere, ki bo poslej obveščal uporabnika o zgrešenih klicih, prejetih sporočilih in celo o prazni bateriji. Poleg osrednje naloge bo okvir pomagal pri fotografiranju sebčkov. Ko bo kamera zaznala obraz, se bo okvir zasvetil in čez nekaj sekund sprožil sprožilec. Pametna osvetlitev Smart Glow bo najprej na voljo v telefonu Galaxy J2, ki je namenjen indijskemu trgu.

    Objavljeno: 17.6.2016 01:00
  • Intel pomagal natisniti protetično roko

    Intel je v sodelovanju s podjetjem 3D Systems ustvaril za dečka z imenom Daniel posebej prilagojeno protetično roko. Alternativo obstoječim protetičnim rešitvam so naredili s pomočjo tehnologije 3D tiskanja. Danielova nova protetična roka je lažja in bolj udobna za nošenje od uveljavljenih rešitev na trgu. Namesto običajnih 16 kosov, ki jih je treba sestaviti, je Danielova protetična roka popolnoma zaključen izdelek s prilagojenim nastavkom. Roka je bila tako narejena v nekaj urah, a hkrati osebno prilagojena končnemu uporabniku. Daniel si jo lahko sname in natakne kot rokavico, za delovanje ne potrebuje baterij. Tako pri Intelu, kot pri 3D Systems upajo, da bodo s sodelovanjem nadaljevali in trgu kmalu ponudili cenovno ugodne in prilagodljive rešitve.

    Objavljeno: 16.6.2016 07:30
  • Apple predstavil univerzalni datotečni sistem

    Med tišjimi novicami Applovega WWDCja, ki so povzročile največ zanimanja, je bila vest o novem datotečnem sistemu, ki bo od leta 2017 poganjal vse jabolčne naprave, od računalnikov in tablic do telefonov in ur. Prihajajoči datotečni sistem se bo imenoval Apple File System (APFS). Njegovo osrednje poslanstvo bo varnost, vseboval bo večstopenjsko šifriranje, ki ga bo zelo težko razbiti. Optimiziran bo za pomnilniške kartice ter diske SSD. Razvijalci lahko APFS že preizkusijo. Testna različica je precej okrnjena, ne moremo je uporabljati na zagonskem razdelku ne v navezi z nekaterimi Applovimi aplikacijami (Time Machine).

    Objavljeno: 16.6.2016 07:00
  • Najboljši telefon za štiristo evrov

    Kitajsko podjetje OnePlus ima zadnjih nekaj let en sam cilj, narediti vrhunski telefon s pošteno ceno. Vsako leto so zastavljenemu cilju bližje, letos jim je morda celo uspelo. Naredili so najboljši telefon, ki ga dobimo za slabih 400 evrov. Zanimivo, da so se Kitajci tokrat odrekli zloglasnim povabilom in pompu, kar pomeni, da je OnePlus 3 v prosti prodaji in ga lahko kupi slehernik.

    Objavljeno: 15.6.2016 08:00
  • Applova mobilna desetka

    Applov mobilni operacijski sistem iOS se je v deveti različici posvetil predvsem digitalni pomočnici Siri. Potem ko je njene zmožnosti pripeljal do vrhunca, se v novi posodobitvi posveča naslednji veliki stvari - 3D dotiku. Zaznavanje moči pritiska bo v nadgradnji mobilnega operacijskega sistema iOS napravo med drugim mogoče uporabljati na zaklenjenem zaslonu in v nadzornem središču Control Center. Ker so v Cupertinu odprli duri do možganov digitalne pomočnice Siri, se bodo nanjo poslej zanašale tudi aplikacije tujih avtorjev. Med novostmi najdemo še pametnejšo tipkovnico z izboljšanimi predlogi med tipkanjem, z računalniškim vidom oplemeniteno aplikacijo Photos, naprednejšo navigacijo v zemljevidih Maps, prenovljene programe Messages, Music in News, naprednejše klice ter novo aplikacijo Home, ki bo prevzela vlogo upravitelja naprav v pametnem domu. Razvijalcem je testna različica operacijskega sistema iOS 10 že na voljo.

    Objavljeno: 14.6.2016 08:15
  • Predstavljen sistem macOS Sierra

    Apple je predstavil novo različico operacijskega sistema OS X, ki ga je hkrati preimenoval v macOS. Sierra bo Maca oplemenitila s številnimi izboljšavami, med katerimi prednjačijo glasovni ukazi v obliki digitalne pomočnice Siri. S poslušno prijateljico novosti seveda ni konec. Sistem bomo poslej odklepali tudi s pomočjo pametne ure Apple Watch (funkcija Auto Unlock), prenašali posamezne dele besedila z računalnika na mobilno napravo pod okriljem računa iCloud z zmožnostjo Universal Clipboard, si lajšali delo z načinom slike v sliki in uživali v še stabilnejšem ter hitrejšem sistemu kot kdajkoli poprej. Sistem macOS Sierra je v beta različici že na voljo, medtem ko uradna verzija izide jeseni.

    Objavljeno: 14.6.2016 08:00
  • Microsoft za LinkedIn odštel 26 milijard dolarjev

    Microsoft je sporočil, da bo za 26,2 milijarde dolarjev kupil poslovno družabno omrežje LinkedIn, ki ima več kot 400 milijonov uporabnikov po vsem svetu. Presenetljivo novico sta sporočila izvršna direktorja obeh družb, Microsoftov Satya Nadella in LinkedInov Jeff Weiner.

    Objavljeno: 13.6.2016 15:30
  • Indija zavrnila Google Street View

    Indijsko notranje ministrstvo je Googlu sporočilo, da se ne strinja z velikanovimi načrti, po katerih bi azijsko državo vključil v storitev Street View. Indijskim uradnikom se zdijo 360-stopinjski posnetki visoke ločljivosti, s katerimi bi ovekovečili področje cele države, varnostno tveganje, ki ga niso pripravljeni sprejeti. Storitev, ki je svojo pot začela leta 2007 s pokrivanjem San Francisca, Las Vegasa, Denverja, New Yorka in Miamija, ni prvič naletela na neodobravanje. Težave jo spremljajo praktično povsod, kjer se pojavi. Tudi v Sloveniji smo se ji (beri: informacijski pooblaščenec) dolgo upirali, a navsezadnje pustili objavo fotografij z zamegljenimi obrazi mimoidočih ter registrskimi tablicami posnetih vozil. Zadnja dva primera nezadovoljstva s storitvijo Google Street View sta v naši bližini izrazila Nemčija in Češka. V prvem je 250.000 Nemcev od Googla zahtevalo izbris njihovih domov, v drugem pa Češka prepovedala snemanje novih fotografij.

    Objavljeno: 13.6.2016 01:00
  • EU Balkanski posli

    Simobil je svoje uporabnike prek SMSa obvestil, da »ukinja nekatere opcije/tarife in uvaja druge spremembe za mednarodne storitve« in jih preusmeril na branje www.simobil.si/obvestila. Sliši se nedolžno in hkrati zlovešče.

    Objavljeno: 12.6.2016 10:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji