• Sun UltraSPARC III z bakrenimi povezavami in višjim taktom

    Podjetje Sun je v sodelovanju z družbo Texas Instruments izdelalo novo različico procesorjev UltraSPARC III, ki je prvič opremljena z bakrenimi namesto aluminijastimi povezavami. S tem so uspeli dvigniti takt procesorja na 900 MHz, ob tem pa ohranili enako porabo energije in segrevanje jedra kot pri dosedanjih različicah s taktom 750 MHz. Novi procesor ima 29 milijonov tranzistorjev, 8 MB velik predpomnilnik, vgrajeni pomnilniški krmilnik s podporo za pomnilnike velikosti do 16 GB in medprocesorsko vodilo s prepustnostjo 9,6 GB/s. Zanimivo, da procesor omogoča delovanje v večprocesorskih sistemih, kjer vsi procesorji ne delujejo z istim taktom. Sun namerava nove procesorje vgrajevati sprva v delovne postaje Sun Blade 1000.

    Objavljeno: 4.8.2001
  • Po zmagi -- hladen tuš

    Ameriško prizivno sodišče, ki je pred nekaj tedni ugodilo pritožbi družbe Microsoft, kar so mnogi razumeli kot zmago podjetja iz Redmonda, in zadevo vrnilo na okrožno sodišče, je v začetku avgusta zavrnilo nadaljnjo prošnjo družbe Microsoft, da bi ponovno obravnavalo del odločbe, v katerem so Microsoft spoznali za krivega kršenja monopolnega združevanja programske opreme s ciljem, da bi onemogočili tekmece. O zadevi bo tako vendarle ponovno razpravljajo okrožno sodišče, ki bo določilo novega sodnika in sprejelo ustrezne sankcije.

    Objavljeno: 3.8.2001
  • Palm spreminja strategijo

    Po napovedih direktorja družbe Palm, da podjetje čakajo večje spremembe, se je to v začetku avgusta začelo tudi uresničevati. Palm bo tako ustanovil novo podružnico, ki bo skrbela za nadaljnji razvoj operacijskega sistema PlamOS, ki ga bo uporabljal Palm, pa tudi drugi proizvajalci, kot so Handspring, Sony in HandEra. Zaenkrat ostaja podružnica, ki bo nosila ime Platform Solutions Group, del družbe Palm, vendar mnogi menijo, da je to prvi korak za ustanovitev samostojne družbe. Po sedanjih načrtih naj bi podružnico ustanovili do konca leta. Za ta korak so se po trditvah predstavnikov podjetja odločili, ker želijo utrditi položaj operacijskega sistema in odnose do licenčnih proizvajalcev ročnih računalnikov.

    Objavljeno: 3.8.2001
  • Novi ThinkPad nudi varne brezžične komunikacije

    IBM je predstavil nov vrhunski prenosni računalnik z oznako ThinkPad T23, ki med številnimi novostmi vsebuje tudi novo integrirano vezje za zagotavljanje visoke stopnje zaščite pri povezovanju v žičnih in brezžičnih omrežjih ter varnost podatkov. ThinkPad T23 je poleg tega zasnovan na najnovejšem procesorju Intel Pentium III Processor-M s taktom 1,13 GHz, vsebuje 128 MB do 1 GB velik pomnilnikom in 15 do 58 GB velik disk. V tankem ohišju lahko kupci izbirajo med 14,1 palčnim zaslonom z ločljivostjo 1024 x 768 ali 1400 x 1050 pikami.

    Objavljeno: 3.8.2001
  • Plextor zapisuje s hitrostjo 24x

    Po tem, ko so na tržišče začeli prihajati prvi zapisovalniki s podporo za zapisovanje na nosilce CD-R s hitrostjo 24x (3,6 MB/s) je kmalu postalo jasno, da se bodo zganili tudi največji. Plextor je tako že pričel prodajati enoto PlexWriter 24/10/40A, ki zmore na nosilce CD-R zapisovati s hitrostjo 24x, na nosilce CD-RW s hitrostjo 10x, vse nosilce pa bere s hitrostjo 40x. Enota ima vmesniki EIDE, povprečni dostopni čas 140 ms, 4 MB velik medpomnilnik in podpira tehnologijo za varno zapisovanje BurnProof. Novost pa je tehnologija PoweRec-II, s katero enota samodejno analizira in prilagodi hitrost pisanja vloženemu nosilcu. Na ta način lahko preprečimo slabe posnetke kot posledico uporabe neprimernih nosilcev. Plextor trdi, da je moč ob primernih nosilcih ploščo polno podatkov ali glasbe posneti v manj kot štirih minutah.

    Objavljeno: 2.8.2001
  • Maxtor predstavlja standard Ultra ATA/133

    Diski postajajo vse večji in hitrejši, zato dosedanji vmesniki ne zadoščajo več. Podjetje Maxtor je tako najavilo novi vmesnik za diske IDE namenjene širokemu krogu uporabnikov, s katerim naj bi za tretjino povečali hitrost prenosa podatkov. Novi standard Ultra ATA/133 bo omogočal prenose s hitrostmi 133 MB/s, lep korak naprej v primerjavi z današnjim standardom Ultra ATA/100. Novi standard je komplementarna novost nedavni iniciativi Big Drive, s katero naj bi podaljšali uporabnost tehnologije IDE in presegli velikostne omejitve pogojene z današnjimi standardi (diski IDE so lahko veliki le do 137 GB).

    Objavljeno: 2.8.2001
  • Tračne enote zmogljivosti čez 1 terabyte

    Čedalje večje zmogljivosti pomnilniških sistemov, zlasti sistemov SAN in NAS pred upravitelje postavljajo resna vprašanja glede izdelave varnostnih kopij podatkov. Tudi današnje najzmogljivejše tračne enote se zdijo v primerjavi z velikostmi diskovnih sistemov vse bolj premajhne.

    Objavljeno: 2.8.2001
  • Hitrejši in varčnejši Pentiumi-M za prenosnike

    Intel je predstavil pet novih procesorjev za prenosne računalnike, ki so prvič narejeni v 0,13 mikronski tehnologiji, zaradi česar naj bi delovali do 20% hitreje in porabili do 40% manj energije od dosedanjih modelov z 0,18 mikronsko arhitekturo. Da bi podkrepili prehod na novo proizvodno tehniko so tudi spremenili uradno ime, ki je zdaj Pentium III Processor-M. Najzmogljivejša različica deluje s taktom 1,13 GHz, na voljo pa so tudi take z 1,06 GHz, 1 GHz, 933 MHz in 866 MHz. Seveda vsi modeli podpirajo tehnologijo SpeedStep (tokrat v izboljšani različici) za varčevanje energije pri delu z akumulatorjem. Takt procesorja s 1,13 GHz tako v tem primeru pade na 733 MHz. Novi procesorji imajo tudi večji drugonivojski predpomnilnik (512 KB namesto dosedanjih 256 KB), nov modul za vnaprejšnje nalaganje podatkov (Data Prefetcher), ki omogoča hitrejše delovanje predpomnilnika ter podporo za vodilo s taktom 133 MHz.

    Objavljeno: 2.8.2001
  • Kdo bo plačeval za glasbo preko spleta?

    Največje glasbene založbe pripravljajo plačljive spletne storitve, ki bodo omogočale uporabnikom nalaganje pesmi s spleta za fiksno mesečno tarifo. Po predvidevanjih analitikov naj bi ta tarifa znašala 10 dolarjev mesečno, kar je več kot povprečen glasbeni navdušenec porabi za nakup glasbenih plošč. Kmalu, vsekakor v roku meseca ali dveh, naj bi pričeli delovati dve tovrstni glasbeni storitvi, Pressplay založb Universal in Sony in MusicNet, ki je projekt založb BMG, EMI in Warner Brothers.

    Objavljeno: 1.8.2001
  • O črvu Code Red

    Noč na sredo 1. avgusta je bila, predvsem v ZDA še posebej razburljiva, saj so mnogi računalniški strokovnjaki, predvsem pa upravitelji in lastniki pomembnih spletnih strani trepetali pred vnovičnim napadom črva Code Red. Črva so prvič opazili 19. julija, ko je v devetih urah uspel okužiti kar dobrega četrt milijona računalnikov. Osnovna tarča napada črva so sistemi s spletnim strežnikom Microsoft Internet Information Server in operacijskimi sistemi Windows NT in 2000. Za razliko od računalniških virusov, ki potrebujejo pomoč uporabnika (ali neprimernih nastavitev njegovega računalnika) za začetek delovanja, se zmorejo črvi sami namestiti na sistem in napadati.

    Objavljeno: 1.8.2001
  • IBM pripravlja nadzorni program za varnost brezžičnih omrežij

    IBM-ovi raziskovalci razvijajo program Wireless Security Auditor za nadziranje varnosti brezžičnih krajevnih omrežij, ki ugotavlja katere vstopne točke omrežja so varne. Prototip so pripravili na ročnem računalniku z Linuxom in brezžično omrežno kartico. Projekt so pričeli razvijati zaradi skrbi nad varnostjo lastnega hitro rastočega brezžičnega omrežja. Prav hitra rast tovrstnih omrežij v podjetjih, pa po njihovih ocenah predstavlja največjo varnostno težavo, saj včasih niti nadzorniki omrežja ne vedo kje vse se nahajajo vstopne točke.

    Objavljeno: 1.8.2001
  • Spet imamo najhitrejši računalnik na svetu

    Imenuje se ASCI White, stane 110 milijonov dolarjev, tehta toliko kot 17 odraslih slonov, hladi pa ga toliko naprav, kolikor bi jih bilo potrebno za hlajenje 756 stanovanj. Krivci za hitrostnega zmagovalca so IBM-ovci, naročnik pa je ameriški laboratorij Lawrence Livermore National Laboratory, ki se trudi s simulacijo eksplozije jedrske bombe. ASCI White opravi izračun v eni sekundi, za kar bi navaden kalkulator porabil 10 milijonov let. Kljub temu so želje znanstvenikov še večje. Do leta 2005 bi radi delali z računalnikom, ki zmore 100 bilijonov izračunov v sekundi. ASCI White jih zmore "le" 12,3 bilijona.

    Objavljeno: 1.8.2001
  • Najcenejši Cybershot

    Sonyjev novi digitalni fotoaparat Cybershot DSC-P20 je namenjen predvsem mladim, ki si želijo predvsem čimveč fotografirati in ne zahtevajo visoke kakovosti. DSC-P20 je najmanjši med Sonyjevimi digitalnimi fotoaparati, tehta le 187 gramov, omogoča 3x digitalni zum in prikaz 1,3 milijona slikovnih elementov, stane pa le 240 dolarjev. DSC-P20 je opremljen z vmesnikom USB in 128 MB pomnilniško kartico Memory Stick, na katero je mogoče shraniti do 786 fotografij ali 90 minut video zapisa.

    Objavljeno: 31.7.2001
  • Konkurenca med sistemi za elektronsko bančništvo

    Slab teden zatem, ko je podjetje Zaslon objavilo preizkusno različico programa Poslovni asistent, ki bo omogočal podjetjem elektronsko poslovanje z večjim številom bank, je konkurenčno podjetje Zrcalo predstavilo izboljšano različico svojega EPP 2.0 za poslovanje z Agencijo za plačilni promet in bankami. Ta sedaj podpira upravljanje večjega števila računov v eni ali več bankah. Zrcalo in Zaslon sta poleg Halcom Informatike vodilni domači podjetji za elektronsko bančništvo, vsa tri pa so s svojimi rešitvami vse bolj prisotna tudi na tujih trgih, predvsem v bivši Jugoslaviji.

    Objavljeno: 31.7.2001
  • Nova Ciscova usmerjevalnika za majhna podjetja

    Cisco je predstavil dva nova usmerjevalnika, ki omogočata povečanje varnosti za mala podjetja, ki so s svojimi podružnicami povezana prek navideznih zasebnih omrežij (VPN) s kabelsko internetno povezavo ali DSL. 806 Broadband Gateway Router, namenjen manjšim pisarnam in delavcem na daljavo ima en priključek za prostrano omrežje WAN in štiri za krajevno omrežje LAN, podpira pa do deset tunelov VPN. Usmerjevalnik že vključuje požarni zid, varnostni protokol IPSec s 56-bitnim šifriranjem po postopku 3DES. Zmogljivejši model 1710 Security Access Router je namenjen povezovanju večjih pisarn in podpira do sto kanalov VPN. Ena izmed dodatnih prednosti je tudi podpora protokolu navidezni LAN IEEE 802.1Q, ki omogoča povezovanje uporabnikov iz različnih lokacijah v skupine. Oba usmerjevalnika zagotavljata kakovost storitve (QoS), kar pomeni, da zmoreta zagotoviti dovolj široko pasovno širino za pomembne prenose podatkov, kot je denimo IP telefonija.

    Objavljeno: 31.7.2001
  • Hitachi bo prenehal izdelovati monitorje s katodno cevjo

    Iz japonskega giganta elektronike Hitachi so sporočili, da bodo konec leta prenehali razvijati in izdelovati katodne cevi za računalniške monitorje in se bodo osredotočili na monitorje s tekočimi kristali (LCD). Oddelek za razvoj in proizvodnjo katodnih monitorjev nameravajo prodati, vendar morebitni kupec še ni znan.

    Objavljeno: 30.7.2001
  • Lexmark poslal na trg najcenejši laserski tiskalnik

    Lexmark, eden izmed vodilnih izdelovalcev tiskalnikov na svetu, je prebil magično mejo dvesto dolarjev ali približno petdeset tisočakov za laserski tiskalnik. Model E210 je glede na ugodno ceno namenjen predvsem domačim uporabnikom, ki želijo kakovosten in hiter črno-beli tiskalnik. Po mnenju podjetja bodo cene laserskih tiskalnikov še padale, tako da si jih bodo lahko kmalu privoščili uporabniki doma.

    Objavljeno: 30.7.2001
  • Analiza podatkov za Office XP

    Nov dodatek za Office XP se imenuje Microsoft Data Analyzer in naj bi po Microsoftovih podatkih zmogel pretvoriti poslovne podatke podjetja v tabele in grafikone. Program naj bi prikazal tudi razmerja med različnim vrstami podatkov (denimo podatki o strankah, regijah in izdelkih) in kako vplivajo drug na drugega. Poleg analize naj bi program zmogel podatke tudi samodejno pretvoriti v zapis katerega izmed programov zbirke Office ali HTML. Bistvene prednosti Data Analyzerja pa naj bi se pokazale v sodelovanju s strežnikom SQL Server 2000, predvsem storitvijo Analysis Services, ki jo Data Analyzer popolnoma podpira.

    Objavljeno: 30.7.2001
  • Negotova "e-prihodnost" Evrope

    Če se bo gospodarsko stanje podjetij tako imenovane nove ekonomije še slabalo, se utegne zgoditi, da bodo podjetniki, ki so tvegali z uvajanjem novih tehnologij, pobegnili v druge branže gospodarstva, je zaskrbljen evropski komisar za informacijsko tehnologijo Erkki Liikanen. Posledice gospodarskega zastoja, ki je najprej prizadel ZDA, so se pred letom dni začele kazati tudi v Evropi. Zaupanje v nov zagon Evrope na področju internetnega povezovanja je upadlo in za to, po mnenju analitikov, ni hitrega zdravila. Spektakularne vesti o propadu le dan pred tem mogočnih računalniških podjetij ali o ogromnih izgubah z druge strani luže, pa stanje le še poslabšujejo, meni Liikanen. Po njegovih besedah so starejše veje gospodarstva bolj odporne na taka ciklična gibanja in se jim laže prilagodijo. Nova generacija poslovnežev, ki bi še bili pripravljeni prevzeti visoko stopnjo tveganja, potrebno za vpeljavo proizvodnje novih tehnologij, bi po Liikanenovem mnenju utegnili prihajati iz srednje Evrope. Tehnično so dobro podkovani in visoko motivirani, njihovih želja po uspehu pa omenjena gospodarska kriza ni potrla tako močno, kot poslovneže v zahodnem delu Evrope, meni Liikanen.

    Objavljeno: 29.7.2001
  • Bolje, više, hitreje...

    Z znanim olimpijskim geslom bi lahko označili bitko med izdelovalci za vse zmogljivejše in vse hitrejše diske. Podjetje Western Digital je pred kratkim >>prebilo zvočni zid<< z novim diskom za osebne računalnike s kapaciteto 100 GB na treh ploščah, ki se vrtijo s hitrostjo 7200 vrtljajev na minuto. Na tak disk naj bi bilo možno skupaj shraniti 1800 digitalnih fotografij, štiri ure filmov in 40 ur glasbe v digitalnih zapisih, 18 računalniških iger ter 30 različnih programov. Nov disk, ki je del uspešne serije Caviar, izdelujejo s kapacitetami 30, 40, 60, 80 in 100 GB. Z novim vmesnikom UDMA 66 naj bi bili omenjeni diski po zagotovilih WD trikrat hitrejši od predhodnikov.

    Objavljeno: 29.7.2001
  • Vezje na papirju

    Japonsko podjetje Hitachi je razvilo najmanjše analogno vezje doslej, ki meri le 0,4 kvadratnega milimetra. Visokofrevenčno vezje (2,45 GHz) s 128-bitnim pomnilnikom ROM je dovolj tanko, da ga lahko natisnejo na list papirja. Vezje je pasivno, saj deluje le v povezavi s čitalcem na razdalji dobrih deset centimetrov in je po besedah razvijalcev primerno samostojno ali v povezavi s črtno kodo predvsem za zaščito strogo zaupnih dokumentov ali za pospešitev poslovanja z dokumenti tam, kjer je še tako neznatno skrajševanje časa poslovanja mogoče izraziti v dolarjih. Identifikacijska koda, ki jo v ROM >>vtisnejo<< v tovarni, naj bi dovolj dobro ščitila dokument pred možnimi zlorabami. Hitachi je zato, da bi v njihovih raziskovalnih laboratorijih razvit izdelek začeli čimprej tržiti, v okviru podjetja organiziral novo proizvodno-prodajno enoto >>Meu-Solutions<<. S podobno tehnologijo so se doslej spopadla že tudi druga podjetja, kot sta Motorola ali Infineon Technologies, vendar brez vidnejšega uspeha.orijih razvit izdelek začeli čimprej tržiti, v okviru podjetja organiziral novo proizvodno-prodajno enoto >>Meu-Solutions<<. S podobno tehnologijo so se doslej spopadla že tudi druga podjetja, kot sta Motorola ali Infineon Technologies, vendar še brez vidnejšega poslovnega uspeha.

    Objavljeno: 29.7.2001
  • Visa pospešuje elektronsko poslovanje

    Podjetje Visa je razkrilo podrobnosti sistema za podporo varnejšim finančnim transakcijam v spletu. Sistem 3-D Secure 1.0 so razvili v sodelovanju z več kot šestdesetimi podjetji, med drugim IBM, Microsoft, Oracle in Sun. Večina teh podjetij se je že prej odločila za razvoj tehničnih in programskih orodij, ki jih bodo pri delu uporabljali izdajatelji kreditnih kartic in trgovci. Nov sistem bo nadomestil pet let star Visin varnostni standard SET. Deloval bo tako, da bo ustvaril elektronski kanal med prodajalcem, izdajateljem kreditne kartice in lastnikom kartice, ki bo skušal izvesti elektronsko plačilo preko domačega računalnika ali mobilnega telefona. Prodajalec bo prejeto številko kreditne kartice posredoval izdajatelju, ta bo lahko preveril številko računa in kupcu poslal elektronsko sporočilo s prošnjo, da vpiše identifikacijsko kodo. Če bo odgovor ustrezen, bo izdajatelj kartice odobril plačilo, prodajalec pa bo transakcijo končal na že ustaljen način. Plačevanje s kreditnimi kart

    Objavljeno: 28.7.2001
  • Eon in Iskon internet ustanovila Eon Zagreb

    Podjetje Eon, eden največjih ponudnikov elektronskega poslovanja v Sloveniji in največji hrvaški zasebni ponudnik dostopa do interneta Iskon internet, sta na Hrvaškem ustanovila podjetje za varno elektronsko poslovanje Eon Zagreb. Novoustanovljeno podjetje je prvi ponudnik tovrstnih rešitev na Hrvaškem, s čimer so zagotovljeni pogoji za razvoj elektronske trgovine.

    Objavljeno: 28.7.2001
  • Novell se širi fizično in poslovno

    Z nakupom podjetja Cambridge Technology Partners iz Massachusettsa, vrednim 266 milijonov dolarjev, je podjetje Novell pomembno razširilo ponudbo svojih storitev tudi na svetovalne dejavnosti in globalno elektronsko poslovanje. Dosedanji generalni direktor podjetja Eric Schmidt bo po novem strateški vodja podjetja in predsednik sveta direktorjev, večino operativnih vodilnih funkcij v združenem podjetju pa so prevzeli ljudje iz Cambridgea.

    Objavljeno: 28.7.2001
  • Dobiček ne sledi rekordni prodaji procesorjev

    Podjetje AMD je letos prodalo rekordno število procesorjev za osebne računalnike, kar 7,7 milijona. Tudi prodaja sedme generacije procesorjev Athlon in Duron je bila rekordna. Vendar dohodki in dobiček podjetja, zaradi vztrajnega nižanja cen procesorjev, strmo padata. Zaradi vse ostrejših pogojev gospodarjenja se povprečne cene procesorjev na trgu vztrajno nižajo. V drugem četrtletju letošnjega leta je podjetje tako prodalo za 985 milijonov dolarjev izdelkov in iztržilo dobrih 17 milijonov dolarjev dobička. Primerjava lanskega in letošnjega prvega polletja tako pokaže, da je neto dobiček z lanskih 396 milijonov dolarjev zdrsnil na 142 milijonov.

    Objavljeno: 28.7.2001
  • Compaqovi novi strežniki AlphaServer z 1GHz procesorjem

    Compaq je predstavil izboljšave svojega 64-bitnega operacijskega sistema Tru64 Unix in nove visoko zmogljive strežnike AlphaServer serije GS, ki jih poganjajo procesorji Alpha s taktom 1 GHz. Gre za prvi 64-bitni procesor, ki deluje s tako visokim taktom. Poleg tega so novi strežniki AlphaServer tudi prvi sistemi, ki podpirajo delovanje procesorjev z različnimi takti. Predvsem slednja novost omogoča nižje cene in boljše možnosti nadgrajevanja sistemov, saj ni potrebno zamenjati vseh procesorjev v strežniku. Procesorje je možno zamenjati kar med delovanjem sistema. Serija zmogljivih strežnikov GS je prirejena za delo z operacijskima sistemoma Tru64 Unix in OpenVMS, manj zmogljiva in cenejša serija strežnikov DS, ki jo poganjajo procesorji Alpha s taktom 833 MHz pa podpira tudi Linux. Z novim procesorjem je strežnik AlpahServer GS 320 z Tru64Unixom, Oraclovo podatkovno zbirko 9i in 22 TB StorageWorksovim podatkovnim podsistemom uspel doseči doslej najvišje povprečje na hitrostnem testu TPC-C, in sicer 230 tisoč transakcij na minuto. Združevanje strežnikov v gruče je z izboljšanim Tru64 Unixom mogoče tudi preko krajevnega omrežja. Izboljšane so tudi internetne zmožnosti; dodana je zbirka programov za osnovne internetne infrastrukture Internet Express V5.6 in imeniški strežnik iPlanet.

    Objavljeno: 27.7.2001
  • Mobilni telefon za enkratno uporabo

    V ZDA je vse za enkratno uporabo z možnostjo recikliranja, sedaj tudi mobilni telefoni. Ponudnik mobilnih naprav in storitev Hop-On Wireless bo jeseni poslal na tržišče mobilni telefon Hop-On za enkratno uporabo. Naprava je dejansko majhna ploščica z gumboma za klic in prekinitev, na katero se priključi set za prostoročno telefoniranje. Ob pritisku na tipko klic se vzpostavi povezava s centralo, kjer uporabnik pove telefonsko številko, ki jo želi poklicati, in klic je vzpostavljen. Aparat deluje v omrežjih, ki podpirajo protokole GSM, CDMA, TDMA in AMPS, Hop-On Wireless pa ima sklenjene pogodbe z operaterji po celotnih ZDA. Za bližnjo prihodnost napovedujejo tudi možnost gostovanja v Mehiki, Kanadi, Avstraliji in Veliki Britaniji. Pri Hop-On Wireless vidijo prihodnost svoje naprave tudi v oglaševanju, saj je preprosta plastična ploščica zelo primerna za potiskave.

    Objavljeno: 27.7.2001
  • Plačevanje z mobilnim telefonom končno realnost

    Mobitel bo s 1. avgustom ponudil možnost plačevanja spletnih storitev preko mobilnega telefona. Med prvimi storitvami, ki bodo na voljo z začetkom obratovanja, bodo vpogled v oglase Salomonovega oglasnika v spletu, elektronske stave na spletnih straneh Športne loterije Slovenije in dostop do novic Slovenske tiskovne agencije.

    Objavljeno: 27.7.2001
  • Microsoft bo ponujal glasbo prek spleta

    Microsoft se je pogodil z založbama Universal Music Group in Sony Music Entertainment, da bo ponudil njuno spletno storitev Pressplay petim milijonom uporabnikov v svojem omrežju MSN Network. Podrobnosti pogodbe predstavniki treh korporacij niso razkrili, vendar analitiki sklepajo, da bo prek MSN možno poslušati glasbo v pretočnem zapisu, ali pa jo prenesti iz spleta za pavšalno mesečno ceno, ki naj bi znašala nekje med 10 in 15 dolarjev. Podobno pogodbo z glasbenima gigantoma je že sklenil Yahoo!. Pri Microsoftu so dosegli, da bo osnovni uporabljan zapis glasbe v Pressplayu Windows Media Audio, prav tako bo uporabljen Windows Media Digital Rights Management za zaščito avtorskih pravic. Pressplay naj bi pričel obratovati v poletnih mesecih, vendar bo najprej na boljo zgolj glasbenim navdušencem v ZDA.

    Objavljeno: 27.7.2001
  • Postopek aktivacije Windows XP lahko prevara skoraj vsakdo!

    Skupina nemških strokovnjakov je v spletni publikaciji TecChannel, ki je v lasti medijskega podjetja IDG Interactive, objavila, kako preprosto razbiti postopek aktivacije Windows XP (Windows Product Activation). Po njihovih ugotovitvah so vsi podatki zapisani v datoteki wpa.dbl v mapi system32; ko Windows zazna, da so bili zamenjani več kot trije kosi strojne opreme, izbriše to datoteko, nakar sistema ni več mogoče zagnati brez nove aktivacijske šifre.

    Objavljeno: 26.7.2001
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji