• Lexar s hitrejšimi diski SSD

    Področje diskov SSD je deležno hitrega razvoja, saj so se tržni deleži med proizvajalci šele dobro začeli deliti, zato si vsakdo želi svoj kos pogače. Tega se zavedajo tudi pri Lexarju, kjer so pohitrili svoje SSD-diske, ki jih sicer prodajajo pod blagovno znamko Crucial.

    Objavljeno: 22.7.2009
  • Plextor s tihimi DVD-zapisovalniki

    Na področju DVD-zapisovalnikov od dviga hitrosti na 16x že lep čas nismo bili deležni večjih novosti, kar pa še ne pomeni, da so proizvajalci mirno spali. Pri Plextorju so namreč pripravili nove DVD-zapisovalnike, ki jih ob najvišji hitrosti zapisovanja (24x) krasi tiho delovanje.

    Objavljeno: 21.7.2009
  • EVGA z dvojnim vrtljivim monitorjem

    Uporaba dveh monitorjev na namizju postaja vse bolj priljubljena - tako v domačem kot tudi poslovnem okolju. Sedaj so v svet računalniških monitorjev vstopili tudi pri podjetju EVGA, ki se sicer prvenstveno ukvarja z izdelavo grafičnih kartic.

    Objavljeno: 21.7.2009
  • Intel pripravlja super hitre diske SSD

    Intelovi diski SSD iz družine X25 veljajo za najzmogljivejše ta hip, saj jih poleg dobre kapacitete odlikuje predvsem hitrost branja in pisanja. Inženirji pa so že pripravili naslednjo generacijo, ki utegne prednost procesorskega giganta na področju pomnilniških diskov še povečati.

    Objavljeno: 20.7.2009
  • Toshiba le sprejela standard Blu-ray

    Toshiba, bržkone največja zaveznica tabora HD-DVD, je očitno le priznala poraz v vojni visokoločljivih formatov in naj bi do konca leta tudi sama ponudila sodoben predvajalnik ploščkov Blu-ray.

    Objavljeno: 20.7.2009
  • Kamera za vohune

    Japonski proizvajalec Thanko ponuja nalivno pero z vgrajeno video kamero, ki se ga ne bi sramoval niti sloviti James Bond. Na prvi pogled običajno penkalo vsebuje video kamero, ki lahko zajame video posnetke z ločljivostjo 736 x 576 pik (19 do 22 slik na sekundo) in fotografije z ločljivostjo 1280 x 960 pik. Kljub skromnim dimenzijam so avtorji v notranjosti našli dovolj prostora za vmesnik mini USB in celo režo za kartice micro SD / SDHC. Nalivno pero ima v osnovi vgrajen 2 GB velik pomnilnik, ki ga lahko s karticami razširimo celo na 10 GB. Eno polnjenje akumulatorja zadostuje za okoli 3 ure snemanja video posnetkov. Da, z njim se da tudi pisati po papirju in to razmeroma poceni - preračunano je za pero potrebno odšteti le 54 evrov. Toda žal bo v prodaji samo na Japonskem.

    Objavljeno: 19.7.2009
  • Ohišje za iPhone navdušence

    Priljubljenost mobilnih telefonov Apple iPhone se kaže tudi v temu, da je zanje na voljo cel kup dodatkov in pripomočkov, kot so denimo zaščitna ohišja in torbice. Nihče pa najbrž ni šel tako daleč kot podjetje Factron, ki je za iPhone pripravilo celo posebno ohišje, ki premore izmenljive leče za vgrajeni digitalni fotoaparat v telefonu. Posebej in skrbno pripravljeno aluminijasto ohišje, ki hkrati tudi ščiti telefon pred udarci in odvaja toploto, ima na poziciji vgrajenega objektiva nastavek za posebne leče, ki razširjajo zmožnost tega, kar premore osnovni telefon. Avtorji navajajo, da imajo pripravljene "ribje oko", širokokotno lečo in lečo za makro posnetke. Posamezna leča stane kar 15 do 55 dolarjev, samo ohišje, ki si ga je mogoče omisliti z različnimi tipi vložkov, od ogljikovih vlaken do usnja, pa stane kar 200 dolarjev.

    Objavljeno: 19.7.2009
  • 360-stopinjski zvok

    Logitech je predstavil novo družino zvočnikov za osebne računalnike, ki se lahko pohvalijo s precej boljšim predvajanjem zvoka v prostoru. Novi modeli imajo namreč zvočniške elemente vgrajene tako na prednji, kot zadnji strani ohišja, s čimer omogočajo precej boljše predvajanje v vse smeri, ko so postavljeni denimo na delovni mizo. S tem so odpravili slabo pokritost, ko so bili zvočniki obrnjeni strani od poslušalca. V skupini so štirje novi modeli, ki segajo od navadnih stereo zvočnikov do kompletov s podporo za zvok 2.1, tore z globokotonci. Najzmogljivejši je model Z523, ki podpira skupno moč 40 wattov, korak nižje pa model Z323 z močjo 30 wattov. Oba modela imata dvojne vhode, ki poleg računalnika omogočajo preprosto priključitev večpredstavnih predvajalnikov. Tu sta še modela Z520 in Z320, ki nimata globokotoncev. Cene se gibljejo od 50 do 100 evrov.

    Objavljeno: 18.7.2009
  • Vzdržljivi Olympus

    Poletje je čas za vodne in druge športne aktivnosti, za to ne preseneča, če vse več proizvajalcev ponuja digitalne fotoaparate, ki so odporni na vdor vode in udarce. Olympus ima od nedavnega v ponudbi model TOUGH-6010, s katerim se lahko potapljamo do globine treh metrov, vzdrži padce z višine dveh metrov, prenese obremenitev 100 kg in deluje tudi pri temperaturah -10 stopinj Celzija. Ob tem zmore zajemati fotografije z ločljivostjo 12 milijonov pik, širokokotni objektiv pa zagotavlja zanimive panoramske slike. Kljub temu, da je objektiv povsem skrit v ohišju, premore 3,6-kratni optični zum, za prikaz pa premore 2,7-palčni zaslon LCD, ki je odporen na praske in udarce.

    Objavljeno: 18.7.2009
  • Google z lepo rastjo

    Med tem, ko se večina sveta ukvarja z recesijo in krčenjem povpraševanja, pri družbi Google nemoteno nadaljujejo z uspešno rastjo. Drugo četrtletje so tako končali s skupnim prihodkom 5,52 milijard dolarjev, oziroma 4,07 milijarde, če izločimo provizije za oglaševalce, kar je 3% več, kot v enakem obdobju lani, torej tik pred nastopom krize. Čisti zaslužek je znašal 1,48 milijarde dolarjev, kar je lep skok v primerjavi 1,25 milijarde dolarjev pred letom dni. Pri Googlu so prav tako zelo optimistični za nadaljevanje letošnjega leta in pričakujejo tudi celoletne rezultate, ki bodo boljši od lanskih. Razlog za zadovoljstvo je tudi profit, ki ga je končno prinesel servis YouTube, po tem, ko so se dolge mesece spraševali o rentabilnosti tega priljubljenega servisa. Google je še vedno številka ena na področju spletnega iskanja (65% tržni delež) in spletnega oglaševanja, vendar se konkurenca, v prvi vrsti Microsoft v zadnjih mesecih opazneje krepi.

    Objavljeno: 17.7.2009
  • Microsoft in Yahoo tik pred dogovorom?

    Saga o poslovnem sodelovanju med Microsoftom in Yahoojem se kot kaže nadaljuje. Sodeč po pisanju dobro informiranih virov v Silicijevi dolini naj bi bili družbi tik pred dogovorom o sodelovanju na področju spletnega iskanja in predvsem spletnega oglaševanja. Potrdilo o temu naj bi prišlo predvsem iz dejstva, da večina vodilnih iz Microsofta v zadnjih dneh intenzivno sestankuje z morebitnimi partnerji v družbi Yahoo.

    Objavljeno: 17.7.2009
  • Google Android za PC na voljo za prenos

    Čeprav je Google še pred kratkim zatrdil, da platformo Android ne namerava prenesti iz pametnih telefonov na osebne in prenosne računalnike, saj za njih pripravlja nov operacijski sistem imenovan Google Chrome OS, so zdaj javno objavili uradno razvojno različico Androida, ki jo lahko poganjamo na osebnih računalnikih PC. 174 MB velik namestitveni program je namenjen prvenstveno testiranju in razvijalcem, ki operacijski sistem ne želijo preizkušati na mobilnem telefonu. Operacijski sistem, ki mu pravijo kar LiveAndroid, lahko brez težav namestimo v orodja za virtualizacijo, kot je VMware, Google pa je omogočil uporabo sistema tako prek grafičnega vmesnika, kot tudi konzole. Čeprav je Google zdaj proizvajalcem netbookov in smartbookov nakazal, da je prava pot Chome OS, je v preteklosti kar nekaj ponudnikov izkazalo interes in celo napovedalo izdelke, ki bi uporabljali Android tudi na osebnih računalnikih. V praksi se lahko celo izkaže, da bomo na računalnikih srečali pravzaprav kar obe platformi, ki jih bo ponujal Google.

    Objavljeno: 16.7.2009
  • Samsungove poletne novosti

    Samsung je predstavil nove modele digitalnih fotoaparatov in video kamer, ki prinašajo video v visoki ločljivosti širokemu krogu potrošnikov. Najprej sta tu dve novosti med fotoaparati družine SL, modela SL720 in SL502. Prvi premore tipalo z ločljivostjo 12 milijonov pik, optični zum 5x in širokokotne leče 28 mm. Ob majhnih dimenzija ohišja ponuja 3-palčni zaslon LCD, številne vgrajene fotografske učinke, video posnetke pa snema v zapisu H.264. Model SL502 ima enako ločljivost in optični zum kot večji model, vendar premore leče ekvivalenta 35 mm, manjši 2,7-palčni zaslon, predvsem pa ne snema video posnetkov v visoki ločljivosti temveč sam VGA.

    Objavljeno: 16.7.2009
  • Intel pridelal izgubo

    Intel je v drugem četrtletju letošnjega leta ustvaril izgubo v višini 398 milijonov dolarjev, v dobršni meri zaradi rekordno visoke kazni, ki jo je odredila Evropska Unija zaradi nedovoljenega omejevanja konkurence. Brez kazni v višini 1,45 milijarde evrov bi Intel četrtletje zaključil z dobičkom, kljub težkim razmeram na trgu. Prodaja se je sicer v tromesečju kar precej zmanjšala in sicer iz 9,5 milijarde pred letom na 8 milijard dolarjev.

    Objavljeno: 15.7.2009
  • Microsoft razkriva poslovni model za Windows Azure

    Microsoft je na konferenci WWPC v New Orleansu predstavil podrobnosti in predvsem cenovni model za svojo nastajajočo ponudbo storitev v računalniškem oblaku, imenovano Windows Azure. Na začetku bodo med storitve sodili gostovanje spletnega operacijskega sistema Windows Azure, podatkovnega strežnika SQL Azure, dodatno pa bodo ponudili storitve platforme .NET za aplikacije v oblaku. Omenjene storitve še niso povsem nared, saj je uradna objava končnih različic napovedana za konferenco za razvijalce v oktobru.

    Objavljeno: 15.7.2009
  • Diski Hitachi v znamenju prenosljivosti

    Podjetje Hitachi Global Storage Technologies je predstavilo tri novosti na področju diskov za domačo rabo, ki so jih pridobili z nakupom družbe SimpleTech. Prva novost je nadvse zanimiv zunanji disk SimpleTOUGH, ki je nadvse odporen na udarce in padce, povrh vsega pa je še vodoodporen. Po trditvah proizvajalca zaradi same tehnologije diska in ohišja iz posebne gume brez težav preživi padec z višine treh metrov, menda pa vzdrži tudi težo manjšega tovornjaka, brez da bi se poškodoval. Disk ima povrh vsega vgrajen patentiran USB kabel na gumijasti priponki, ki je prav tako fleksibilen, povrh vsega pa ga nikoli ne izgubimo. Diski se napajajo prek vmesnika USB, torej ne potrebuje zunanjega napajalnika. Novi diski so na voljo v različicah 250, 320 in 500 GB s cenami od 100 do 150 dolarjev.

    Objavljeno: 14.7.2009
  • Jabolčna tablica: da ali ne?

    Govorice, da Apple pripravlja lahek netbook oziroma kar tablični računalnik, so morda tokrat bližje resnici. Sodeč po tajvanskem spletnem časopisu InfoTimes naj bi Apple oktobra vendarle predstavil nekakšnega križanca med navadnimi prenosniki in mobilnimi telefoni Apple iPhone. Kot vire informacij tokrat prvič navajajo nekatere lokalne proizvajalce sestavnih delov, ki jih je menda Apple vključil v pripravo novega izdelka. Tokratne informacije govorijo o prenosniku, ki bo imel zaslon z diagonalo 9,7-palcev, ta pa bo občutljiv na večkratni dotik, tako kot pri iPhonu. Procesor naj bi Apple pripravil kar sam in sicer ekipa družbe PA Semi, ki jo je podjetje iz Cupertina kupilo lani. Skoraj vse druge tehnične podrobnosti so zdaj še zavite v meglo ugibanj. Morda nekoliko manj cena, ki se bo po ocenah proizvajalcev sestavin gibala nekje okoli 800 dolarjev.

    Objavljeno: 14.7.2009
  • Office 2010 je pri uporabnikih

    Udeleženci srečanja Microsoft Worldwide Partner Conference 2009 so prvi uporabniki, ki so dobili povabilo k preizkusu tehničnega predogleda naslednje generacije Microsoftovih orodij iz družine Office 2010. V to skupino sodijo urejevalnik Word, preglednica Excel, predstavitveni program PowerPoint, odjemalec za elektronsko pošto Outlook, program za zapiske OneNote, program za namizno založništvo Publisher, podatkovna zbirka Access vsi z oznako 2010.

    Objavljeno: 13.7.2009
  • Korejska alternativa za Microsoft Windows?

    Malo znano podjetje TmaxCore, sicer del največjega korejskega proizvajalca programske opreme TmaxSoft, je presenetljivo predstavilo povsem nov operacijski sistem, ki po trditvah avtorjev zagotavlja 100% združljivost s programi napisanimi za Microsoftova Okna. Operacijski sistem Tmax Window so menda razvijali štiri leta in v samo jedro sistema vgradili precej lastne tehnologije, ki nudi večjo združljivost z okoljem Windows, kot dosedanji poizkusi posnemanja delovanja, na primer pri projektu Wine za okolje Linux. Res pa je, da je okoli sistema Tmax Windows še precej stvari nejasnih, med drugim tudi to, koliko je zasnovan na znanih (odprtokodnih) rešitvah in koliko uporablja lastno tehnologijo razvito v podjetju. Prav tako ni jasno, ali okolje res ne krši licenčnih pogodb Microsofta, kot trdijo avtorji.

    Objavljeno: 13.7.2009
  • Izšel je Silverlight 3

    Microsoft je po napovedih objavil končno različico tretje generacije tehnologije Silverlight. Med najpomembnejšimi novostmi so podpora za delovanje tako zgrajenih programov tudi brez povezave na internet in celo brez rabe spletnega brskalnika, neposredno v operacijskem sistemu. Silverlight 3 naj bi bil tudi boljša platforma za igre, o čemer priča močno izboljšana podpora za 3D grafiko, saj zna izkoriščati zmogljivosti strojnih grafičnih pospeševalnikov. Poleg omenjenih novosti so tudi povečali število gradnikov in izboljšali povezave s podatkovnimi viri, s čimer so izboljšali osnovo za pripravo grafično prijaznih interaktivnih aplikacij.

    Objavljeno: 13.7.2009
  • VLC končno v različici 1.0

    Po dolgih letih razvoja je priljubljeno orodje za snemanje, predvajanje in strežbo večpredstavnih vsebin VideoLAN VLC Player končno doživelo objavo dokončne različice. Avtorji so ta dogodek obeležili s številnimi pomembnimi novostmi, kot so vgrajeni kodeki, podpora za snemanje posnetkov v realnem času, predvajanje sliko po sliko, natančno določanje hitrosti predvajanja posnetkov, algoritem za boljšo prilagodljivost ločljivosti (upscale) ciljni napravi, predvajanje video posnetkov neposredno iz datotek ZIP in še marsikaj drugega. VLC 1.0 prinaša obsežno podporo za visoko ločljivost s podporo za standarde, kot so AES3, Dolby Digital Plus, TrueHD, Blu-ray Linear PCM in Real Video 3.0/4.0. Podprti so tudi novejši zapisi, kot so M2TS, Raw Dirac in drugi.

    Objavljeno: 13.7.2009
  • AMD bo pohitril svoje procesorje

    Advanced Micro Devices, drugi največji proizvajalec procesorjev na svetu, za mesec avgust napoveduje celo kopico novosti. Najpomembnejša je seveda splavitev najhitrejšega Phenoma II, saj prihaja model X4 965 Black Edition, ki bo s taktom 3,4 GHz prevzel primat najhitrejšega primerka v družini. Prihajajo tudi Athloni X4 ter novi sistemski nabori.

    Objavljeno: 12.7.2009
  • Digitalni foto okvirji bodo dobili povezavo z internetom

    Digitalni foto okvirji so se relativno dobro prijeli med uporabniki, še posebej po zadnjem padcu cen, ki ga je prispevalo predvsem znižanje cen majhnih zaslonov LCD. Poleg samostojnih nakupov, se digitalni foto okvirji odlično obnesejo tudi v kategoriji daril, kjer so precej priljubljeni. Analitiki so prepričani, da so te naprave sposobne narediti še korak več, v pomoč pa jim bo predvsem povezljivost z internetom.

    Objavljeno: 12.7.2009
  • Skoraj 80 odstotkov nas deska vsak dan

    Obsežna raziskava uporabe spleta v Sloveniji, ki jo podjetje iPROM (skupaj z raziskovalno družbo Valicon) izvaja že od leta 2005, je postregla z zanimivimi izsledki. Raziskovalci ugotavljajo, da smo Slovenci izjemno aktivni na spletu, saj je pri nas kar 78 odstotkov vsakodnevnih uporabnikov spleta, ki uporabljajo najrazličnejše možnosti.

    Objavljeno: 11.7.2009
  • Monitor za barvne obsedence

    Pri LG-ju so predstavili monitor, ki ga krasi izredna barvna natančnost, saj pokriva celoten Adobe RGB barvni spekter in je pri prikazu barv nadpovprečno natančen. Model W20R, kot se 24-palčnež imenuje, postreže z ločljivostjo 1920 x 1200 točk, kar bo prepričalo številne grafične oblikovalce, fotografe ter seveda arhitekte in dizajnerje.

    Objavljeno: 11.7.2009
  • ATI Radeon HD 4770 X2 utegne postati realnost

    Čeprav imajo pri tajvanskem TSMC, ki izdeluje grafične procesorje za kartice ATI Radeon HD 4770 obilo težav v proizvodnji in je zato dobrih čipov le 10 do 15 odstotkov, pa je AMD že obelodanil vest, da svojih partnerjev ne bo zaviral, če se bodo le-ti odločili za pripravo dvoprocesorske grafične kartice.

    Objavljeno: 10.7.2009
  • Prihajata GeForce GT 210 in GT 220

    Nvidia se je odločila prenoviti svojo ponudbo namiznih grafičnih rešitev, torej grafičnih kartic za najmanj zahtevne uporabnike. Novinki, GeForce GT 210 in GT 220, pa bosta kljub svojemu relativno preprostemu poslanstvu vseeno solidno zmogljivi kartici.

    Objavljeno: 10.7.2009
  • Gmail ni več beta

    Gmail in številne druge spletne storitve ponudnika Google so prešle v zrelo fazo, saj so se otresle oznake beta (ki sicer označuje razvojno fazo). Google želi s to potezo pokazati, da je pripravljen tudi na zahteve podjetij, ne le končnih uporabnikov.

    Objavljeno: 10.7.2009
  • V prihodnje še 64-bitni Firefox

    Če gre verjeti načrtom razvijalcev spletnega brskalnika Mozilla Firefox, bomo uporabniki ob naslednji večji predstavitvi deležni tudi 64-bitne različice brskalnika. Ta naj bi bila na voljo od različice 3.6 naprej.

    Objavljeno: 9.7.2009
  • Tudi Sony s pravim netbookom

    Trenda izjemne priljubljenosti mini prenosnih računalnikov pri Sonyu niso mogli gledati križem rok. Čeprav imajo precej tankih in lahkih modelov med svojimi 12-palčniki, pa so pripravili tudi pravega netbooka.

    Objavljeno: 9.7.2009
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji