• Tudi Windows telefoni z mapami

    Da proizvajalci telefonov oz. mobilnih operacijskih sistemov kopirajo ideje, ki so jih razvili pri konkurenci, ni nič novega. Kot kaže, se kdaj kaj takega primeri tudi Microsoftu, ki sicer s svojim sistemom Windows Phone že ves čas vleče zelo neodvisne poteze.

    Objavljeno: 1.7.2014 14:00
  • Konec za QuickOffice

    Ko je pred Google pred dvema letoma kupil podjetje QuickOffice in njihov istoimenski program za mobilno urejanje pisarniških datotek, je bilo takoj jasno, da v resnici kupujejo le »delovno silo«. Potrebovali so razvijalce, ki bodo njihov urejevalnik/pregledovalnik/datotečnik Drive nadgradili do te mere, da bo uporaben tudi na mobilnih napravah. V vmesnem času so sicer izdali zastonjsko različico QuickOffica na sistemih Android, ki je skrbela za urejanje datotek DOC, DOCX, XLS in XLSX (in je v trenutku opustila podporo za konkurenčni Dropbox), vendar so hkrati razvijali tudi Drive.

    Objavljeno: 1.7.2014 11:00
  • Nižje cene mobilnih storitev

    Od danes so cene mobilnih storitev v Evropski uniji nižje. Cene odhodnih klicev so se znižale z 0,2928 EUR/min na 0,2318 EUR/min. Nižje so tudi cene dohodnih klicev v EU - namesto 0,0854 EUR/min bo minuta klica odslej 0,061 EUR/min. Cena SMS sporočila v EU se bo znižala iz 0,0976 EUR na 0,0732 EUR, za 1 MB prenešenih podatkov v državah EU pa bodo uporabniki namesto 0,549 EUR/MB odšteli le 0,244 EUR/MB.

    Objavljeno: 1.7.2014 01:00
  • Vas zanima nogomet in imate Microsoftov telefon?

    Potem vas bo gotovo zanimalo tudi dejstvo, da zna Microsoftova digitalna pomočnica Cortana (Apple tako igračo imenuje Siri) po novem predvidevati rezultate nogometnih tekem, ki še niso bile odigrane. Predvidevanje je nova funkcionalnost, ki jo je Microsoft dodal Cortani, kjer so spremembe na sporedu vsaka dva tedna.  Gre seveda za nadgradnjo predvidevanja, ki ga že nekaj časa ponuja Microsoftov iskalnik Bing in ki je do sedaj poskušal predvideti rezultate v oddajah The Voice, Dancing with the Stars in American Idol.

    Objavljeno: 30.6.2014 13:00
  • Facebook s svojimi uporabniki kot s poskusnimi zajčki

    Če ste živeli v prepričanju, da Facebookov tok novic (News Feed), na katerega so redno obešene milijarde uporabnikov, berejo in upravljajo le algoritmi, ste živeli v zmoti. Odločitve kdaj, kje in zakaj se bo katera izmed objav vaših »prijateljev« prikazala na vaši strani, namreč sprejemajo tudi ljudje, oz. »raziskovalci človeških čustev«. Vsaj leta 2012 je bilo tako, ko so raziskovalci ameriških univerz Cornell in University of California upravljali novičarske tokove 689.000 uporabnikov Facebooka.

    Objavljeno: 30.6.2014 12:00
  • Novi Android 4.4.4

    Nova podrazličica operacijskega sistema Android, ki se je na naprave Nexus začela nameščati 19. junija in je razvijalcem na voljo tukaj, se po novem namešča tudi že na Google Play različice najzmogljivejših telefonov Samsung, LG in HTC.

    Objavljeno: 30.6.2014 08:00
  • Moto 360 – najboljša ura ta hip

    Čeprav Motorolina pametna ura Moto 360 uradno še ni v prodaji, zelo hitro postaja nov modni, celo kultni dodatek za ljubitelje mobilnih naprav. Zaradi zelo prijetne in skrbno načrtovane oblike, predvsem pa zaradi okroglega zaslona navdihuje oblikovalce in razvijalce programske opreme po celem svetu.

    Objavljeno: 29.6.2014 01:00
  • Zrcaljenje slike iPada in iPhona na osebnem računalniku

    Podjetje Splashtop, znano po programih za daljinski dostop in upravljanje (remote control) osebnih računalnikov iz praktično iz vseh priljubljenih mobilnih platform, je predstavilo zanimiv program, ki počne ravno obratno kot doslej.

    Objavljeno: 29.6.2014 01:00
  • Chromecast zrcali Androidne zaslone

    Mali pripomoček Chromecast je brez dvoma doslej največja uspešnica, ki jo je Google ustvaril v povezavi s televizorji. Ne samo da se zelo dobro prodaja (sicer tudi zaradi nizke cene), temveč s časom pridobiva vse več podpore in virov večpredstavnih vsebin, ki jih lahko prikazujemo s pomočjo malega »ključka«.

    Objavljeno: 28.6.2014 01:00
  • Nikon D810 za sladokusce

    Nikon je objavil nov vrhunski digitalni fotoaparat D810, ki je naslednik pred dobrima dvema letoma predstavljenega fotoaparata D800, pogosto uporabljenega tudi v filmski in TV-produkciji. Novinec je z novim slikovnim procesorjem Expeed 4 (enakim, kot je v D4s) zmogljivejši in hitrejši, zmore do 7 posnetkov na sekundo, snemanje HD-videoposnetkov v polni ločljivosti 1080/60p, novo slikovno tipalo pa prinaša razširjeno občutljivost ISO 32 do 51.200 (enakovredno).

    Objavljeno: 28.6.2014 01:00
  • Slovenski Bitstamp je center bitcoina

    Spletne menjalnice, ki omogočajo povezujejo kupce in prodajalce, menjavo med virtualno in klasičnimi valutami, so pomemben člen v trgovanju z bitcoini. Morda še več, kot v resničnem svetu, saj pogosto predstavljajo temelj za digitalne denarnice, bitcoin bankomate in storitve rudarjenja.

    Objavljeno: 27.6.2014 01:00
  • Google pripravlja serijsko izdelavo robotov

    Ena od dejavnosti, s katero se je Google začel intenzivno ukvarjati v preteklem obdobju je robotika. Decembra so na tekmovanju ameriške obrambne agencije DARPA zmagali z robotom S-One, ki ga je pripravila japonska ekipa SCHAFT, še ena od družb, ki jih je Google prevzel v minulem letu.

    Objavljeno: 27.6.2014 01:00
  • Samsungovi novi televizorji 4K

    Samsung je predstavil kopico novih televizorjev, katerih skupni imenovalec je ultra visoka ločljivost 4K oziroma UHD. Na vrhu ponudbe je nov model UN85HU8550 (evropske oznake se utegnejo nekoliko razlikovati), ki bo na voljo v 50, 75 in 85 palčni izvedbi. V ta televizor je Samsung vgradil vse kar trenutno zna, vključno z lokalno zatemnitvijo, vgrajenim dekoderjem HEVC (High Efficiency Video Coding, naslednik H.264) ter podporo za vmesnike HDMI 2.0 in HDCP 2.2. Cene se tu lahko povzpnejo do 10.000 dolarjev.

    Objavljeno: 26.6.2014 01:00
  • Google I/O s kopico novosti

    Google je na razvojni konferenc I/O v San Franciscu zbral okoli 6.000 razvijalcev in jim razkril najnovejše novosti, večinoma tako ali drugače povezane z operacijskim sistemom Android. Po ocenah Googla danes ta operacijski sistem uporablja že milijarda ljudi, glede na načrtovane novosti, pa se bo ta številka v prihodnje še povečala. Android se bo pojavil tudi v urah, avtomobilih in v televizorjih.

    Objavljeno: 26.6.2014 01:00
  • NASA napoveduje vrnitev elektronk

    Raziskovalci ameriške vesoljske agencije NASA razvijajo naslednike tranzistorjev, ki bodo bistveno hitrejši od današnjih MOSFET-ov in bodo uporabljali lastnosti elektronk, ki so gradile prve računalnike pred iznajdbo tranzistorjev.

    Objavljeno: 25.6.2014 05:00
  • Nokia X2

    Microsoft je predstavil že četrti telefon z operacijskim sistemom Android. Tokratni model X2 se ponaša predvsem z zmožnostjo hkratne uporabe dveh kartic SIM. Najmočnejši adut telefona tako kot pri drugih modelih X (X, X+ in XL) še naprej ostaja cena, saj bo novinec stal le 99 evrov in to brez vezave, kar pomeni, da bo s subvencijami verjetno na voljo za simbolično ceno.

    Objavljeno: 25.6.2014 01:00
  • Posebna izdaja Monitorja

    Poleg rednega Monitorja že kar nekaj let pripravljamo tudi posebno tematsko številko, kjer se temeljito lotimo konkretne teme. Pravkar smo zaključili z letošnjo, kjer smo izbrali najboljše programe za različne platforme.

    Objavljeno: 24.6.2014 07:30
  • Jersey, otok bitcoinov

    Mali otoček Jersey, ki leži med Veliko Britanijo in Francijo, blizu obale v Normandiji, želi postati vodilni na področju trgovanja z virtualno valuto bitcoin. Jersey, ki je s svojimi 120 kvadratnimi kilometri površine in približno 100.000 prebivalci že doslej znan kot davčna oaza, namerava vpeljati bitcoin kot splošno sprejeto valuto za fizična in internetna plačila.

    Objavljeno: 24.6.2014 01:00
  • Google tudi kot registrator in prodajalec internetnih domen

    Vse kaže, da se bo Google kmalu lotil tudi trgovanja z domenskimi imeni. V javnost je prišla informacija o novi storitvi Google Domains, ki je trenutno v zaprti preizkusni fazi, dosegljiva le na povabilo. Če se bo Google odločil ponuditi tudi to storitev, so bo najbrž zaradi svojega položaja in vpliva zavihtel na vrh tudi na tem področju, kjer sicer uspevajo manjši ponudniki, denimo GoDaddy in eNom.

    Objavljeno: 24.6.2014 01:00
  • 1 TB za uporabnike Office 365

    Microsoft je zagnal novo cenovno kampanjo, s katero želi pritegniti uporabnike k oblačnemu pomnilniku OneDrive in k oblačni pisarni Office 365. Največji preskok bodo doživeli prav uporabniki storitve Office 365, ki bodo prav v vseh različicah odslej imeli vključenih in na voljo 1 TB pomnilniškega prostora v oblaku.

    Objavljeno: 24.6.2014 01:00
  • NSA tajni sporazum tudi s Hrvaško

    Ameriška agencija za nacionalno varnost (NSA) je v okviru svojega programa RAMPART sklenila tajne sporazume s 33 državami, med katerimi je tudi Hrvaška. Ti sporazumi omogočajo ameriškim obveščevalnim službam, da nadzirajo vso komunikacijo, ki teče po optičnih kablih na ozemlju teh držav, je poročal hrvaški spletni portal Index.hr.

    Objavljeno: 23.6.2014 08:00
  • Lego zbližuje resničnost in virtualne svetove

    Lego ima za mlade (pa najbrž tudi manj mlade) novo pogruntavščino: pri gradnji virtualnih, računalniških svetov si pomagamo s posebej označenimi resničnimi, plastičnimi lego kockami. Novi kompleti z imenom Lego Fusion namreč omogočajo, da hiško ali kak drug predmet, ki smo jo sestavili s klasičnimi lego kockami fotografiramo, razpoznamo uporabljene gradnike in tridimenzionalni model nato uporabimo v navideznem svetu.

    Objavljeno: 23.6.2014 01:00
  • Googlov Nest kupuje Dropcam

    Google nadaljuje s svojo širitvijo na trg internetnih stvari (IoT). Po tem, ko so za 3,2 milijarde dolarjev kupili družbo Nest, je zdaj ta hčerinska družba za 555 milijonov dolarjev kupila ponudnika internetnih video kamer Dropcam.

    Objavljeno: 23.6.2014 01:00
  • Revija Computerworld prenehala s tiskano izdajo

    Po skoraj polovici stoletja bo revija Computerworld, ena najstarejših računalniških revij, prenehala z izhajanjem v tiskani obliki. Ostaja kot spletna stran, z začetkom avgusta pa bo na voljo tudi digitalna revija, optimizirana za ogled na tabličnih računalnikih. V času, ko vse manj ljudi bere tiskane medije, spletno oglaševanje in prodaja digitalnih izvodov pa finančno še ne prideta blizu tisku, postaja tak prehod vse pogostejši.

    Objavljeno: 22.6.2014 19:00
  • Android in Windows Phone bosta dobila možnost blokade

    Zaradi vse večjih težav s krajo pametnih telefonov (in s tem povezano izgubo podatkov) bosta Google in Microsoft v svoje mobile operacijske sisteme vgradila t.i. “Kill Switch”. Gre za funkcijo, s katero lahko telefon na daljavo povsem onesposobimo. To nekateri (Apple, Samsung) sicer ponujajo že nekaj dlje časa.

    Objavljeno: 21.6.2014 14:00
  • BlackBerry potrdil nov telefon

    Pri kanadskem podjetju BlackBerry so potrdili novi telefon, imenovan Passport. Gre za telefon, za katerega so se pred časom že pojavile govorice, takrat še pod kodnim imenom Windermere. Naprava je razmeroma nizka a zelo široka, dejansko bo širši od Samsungovega Galaxz Note 3. Zaslon naj bi po diagonali meril 4,5 palca, njegova ločljivost bo 1440 × 1440 pik.

    Objavljeno: 21.6.2014 12:00
  • Google Play Movies sedaj tudi na hrvaškem

    Googlova storitev pretočnega videa, Google Play Movies, se je razširila na novih 21 držav, med katerimi je tudi naša južna soseda – ne, Slovenije na tem seznamu še ni. Med novimi državami so sicer tudi Albanija, Azerbajdžan, Turkmenistan... Filme se lahko izposodi (za okoli tri evre) ali kupi (za okoli deset evrov), ogled je možen na Android napravah v aplikaciji Google Play Movies & TV. Applov iTunes je sicer na voljo v 102 državah, jabolčniki med civiliziran svet očitno štejejo tudi Slovenijo, Googlov Play Movies pa v 92 državah, spletni velikan nam ta trenutek filmov ne privošči (pa tudi ne glasbe ali knjig). Več sreče prihodnjič.

    Objavljeno: 20.6.2014 11:00
  • Google kupil oglaševalsko podjetje mDialog

    Pri Googlu so kupili podjetje mDialog, ki se ukvarja z video oglasi. Pri spletnem velikanu naj bi počasi vdelali tehnologijo podjetja mDialog v svoje storitve, predvsem DoubleClick produkte, namenjene oglaševalcem, ta hip se za trenutne stranke podjetja mDialog naj ne bi nič spremenilo. Sicer gre za ameriško podjetje, ki ureja video oglase za različne platforme, od Applovega iPada do Xboxa in naprav s sistemom Android.

    Objavljeno: 20.6.2014 08:00
  • Nokia pred leti plačala milijone izsiljevalcu

    Po poročanju finske spletne strani MTV so pri Nokii konec leta 2007 plačali več milijonov evrov izsiljevalcu, da bi zaščitili šifrirni ključ telefonov Symbian. Ključ, velik nekaj kilobajtov, je skrbel za to, da so telefoni sprejeli le uradne, s strani Nokie potrjene aplikacije. Kljub temu, da je preteklo že sedem let, se še vedno ne ve, kdo je bili izsiljevalec in kako je prišel do ključa. Za izplačilo so se povsem filmsko dogovorili tako, da naj bi ga pustili v vreči na parkirišču v bližini zabaviščnega parka v mestu Tampere. Izsiljevalec (ali nekdo, povezan z njim) je vrečo pobral, a je tamkajšnja policija za njem izgubila vso sled.

    Objavljeno: 19.6.2014 15:00
  • Facebook s kratkim izpadom

    Danes je spletišče Facebook doživelo krajši izpad, ki je trajal slabo uro, zaradi njega je bilo onemogočen dostop tako preko spletne strani kot preko aplikacij na mobilnih napravah. Kaj točno je šlo narobe še ni znano, pri Facebooku so le sporočili, da je bil izpad kratek in da so težavo hitro rešili. V času objave naj bi vse njihove storitve delovale brez težav.

    Objavljeno: 19.6.2014 11:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji