• Evernote: zasebni podatkovni trezor

    Mlado podjetje Evernote je predstavilo istoimenski program za hrambo zasebnih podatkov v podatkovni bazi, ki jo lahko sinhroniziramo z ročnimi računalniki in mobilnimi telefoni. Evernote zna hraniti domala vse tipe podatkov, vključno z dokumenti, spletnimi stranmi, slikami, elektronsko pošto, gesli in celo podatki napisnimi z digitalnim črnilom na tabličnih računalnikih. Podatke lahko nato iščemo, saj jih podatkovna baza samodejno indeksira. Obstaja tudi različica Eventote Plus, ki povrh vsega zna delati razpoznavo pisave in oblik, tako da lahko vsaj delno iščemo tudi po slikovnem materialu.

    Objavljeno: 21.7.2005
  • Fujitsu-Siemens LIFEBOOK C1320

    Podjetje Fujitsu Siemens Computers je predstavilo nov modularni vstopni prenosnik LIFEBOOK C1320. Računalnik temelji na tehnologiji Intel Centrino in sistemskemu naboru Intel 915GM, namenjen pa je pretežno poslovni rabi. V svojem cenovnem razredu je med prvimi, ki ponuja diske z vmesnikom Serial ATA, proizvajalec pa trdi, da z dvema akumulatorjema, ki ju lahko vgradimo v računalnik, omogoča trajanje delovanja kar 12,5 ur, kljub temu da celota tehta le 2,65 kg. LIFEBOOK C1320 je v osnovi opremljen s 15-paličnim zaslonom, boljše izvedbe pa imajo 15,4-palčni široki zaslon z razmerjem 16:10. Cene se v Nemčiji pričnejo pri 2.479 evrih.

    Objavljeno: 21.7.2005
  • HP odpušča 10% zaposlenih

    Hewlett-Packard je sporočil, da namerava v naslednjih 18 mesecih odpustiti okoli 14.500 zaposlenih, kar je okoli 10% delovne sile. Odločitev o zmanjšanju števila zaposlenih je del širšega načrta prenove strategije podjetja, s katerim si HP obeta letno prihraniti okoli 1,9 milijarde dolarjev, s čemer naj bi povečali konkurenčnost zlasti glede na neposredne tekmece, kot sta Dell in IBM. Odpuščali bodo predvsem zaposlene v podpornih dejavnostih, kot so IT, kadrovska in finančna služba, zmanjšanje pa naj bi opravili po celem svetu. Korak je morda doslej najbolj odločna poteza novega vodstva, ki ga vodi Mark Hurd.

    Objavljeno: 20.7.2005
  • Philips prenavlja predvajalnike MP3

    Philips je predstavil nove modele predvajalnikov MP3 zasnovanih na pomnilniku Flash RAM, ki premorejo dvobarvni, rumeno-modre zaslone OLED z ločljivostjo 128x64 točk. Ti omogočajo jasen prikaz štirivrstičnega besedila in precej zmanjšajo porabo energije. Model SA178 ima vgrajen pomnilnik velikosti 512 MB in radijski sprejemnik, SA174 in SA177 pa imata 256 MB pomnilnik. Omogočeno je tudi snemanje zvoka prek vgrajenega mikrofona, predvajalnike pa lahko uporabljamo tudi kot pomnilniške USB ključe. Predvajalniki tehtajo le 34 gramov, akumulator pa zadostuje za 4 ure neprekinjenega delovanja. Cene se gibljejo od 19.990 do 26.990 tolarjev.

    Objavljeno: 20.7.2005
  • Konica Minolta in Sony skupaj do fotoaparatov SLR

    Konica Minolta in Sony se pripravljata na nastop na trgu vse bolj priljubljenih zrcalno-refleksnih digitalnih fotoaparatov (SLR) z nizko ceno, pri čemer bosta imela skupno zasnovo. Po sedanjih informacijah naj bi v partnerstvu Konica Minolta prispevala optični del in standard za objektive, Sony pa tipalo CMOS, akumulatorje in tehnologijo za stabilizacijo slike. Konica Minolta ima že doslej v ponudbi digitalne fotoaparate SLR z imenom Maxxum, medtem ko je za Sony to še neosvojeno področje. Druge podrobnosti o izdelkih kot tudi predvideni datum začetka prodaje še niso znane.

    Objavljeno: 20.7.2005
  • Apple: pol milijarde skladb in načrti za video

    Apple je s svojo spletno trgovino glasbe iTunes dosegel pomemben cilj, saj so nedavno zabeležili nakup z zaporedno številko 500 milijonov. Apple glasbo v digitalni obliki prodaja kot za med, saj so prodajo podvojili (z 250 milijonov skladb) v manj kot pol leta. Za ilustracijo rasti dovolj pove podatek, da so za prvih 50 milijonov prodanih skladb rabili 11 mesecev.

    Objavljeno: 19.7.2005
  • Rollei dp8300

    Nemški proizvajalec digitalnih fotoaparatov Rollei je predstavil nov model z oznako dp8300, ki sodi med najcenejše fotoaparate z ločljivostjo več kot 8 milijonov pik. Kljub razmeroma nizki ceni, ki znaša 350 evrov, fotoaparat ponuja prijetno oblikovano in kvalitetno kovinsko ohišje, 3-kratni optični zum, 2,5-palčni zaslon LCD in možnost snemanja video posnetkov v ločljivosti 640 x 480 pik brez omejitev dolžine trajanja. Posnetke shranjuje na kartice SD Card, v osnovi pa je priložena taka velikosti 64 MB.

    Objavljeno: 19.7.2005
  • IBM vnovič s pozitivnimi rezultati

    IBM je objavil poslovne rezultate za drugo letošnje četrtletje, s katerimi je presenetil analitike. Rezultati so namreč boljši od pričakovani in so dosegli rast 4% pri dobičku (1,82 milijarde dolarjev) oziroma kar 6% pri celotnem prihodku. Za IBM je to pomemben podatek, saj so prvo četrtletje poslovali precej pod pričakovanji, zato je bilo treba hitro ukrepati. V rekordnem času so opravili reorganizacijo na trgih zahodne Evrope in ZDA, kar naj bi zmanjšalo stroške in povečalo učinkovitost, zlasti na področju prodaje. K dobrim rezultatom je sicer kar izdatno pripomogla prodaja PC oddelka družbi Lenovo, tako da nekateri analitiki menijo, da bodo prave razmere vidne šele v tretjem ali zadnjem letošnjem četrtletju.

    Objavljeno: 19.7.2005
  • Oracle 10g R2

    Oracle je osvežil svoj najpomembnejši izdelek, podatkovni strežnik Oracle 10g, s čimer želijo prehiteti tekmece, zlasti Microsoft, ki se pripravlja na objavo nove generacije podatkovnih strežnikov SQL Server 2005. Oracle 10g Release 2, kakor se uradno imenuje nova različica podatkovnega strežnika, je prva večja osvežitev od objave podatkovnega strežnika februarja 2004. Nova različica prinaša pomembne novosti na področju varnosti, večjo razpoložljivost in boljšo zmogljivost v primerjavi z originalno izvedbo 10g. Oracle 10g R2 premore tudi nov algoritem za razvrščanje podatkov, ki je znatno hitrejši od dosedanjega in odpravlja potrebo po vnaprejšnji pripravi podatkov.

    Objavljeno: 18.7.2005
  • Open-Xchange tudi na Red Hatu

    Podjetje Open-Xchange, lastnik in razvijalec istoimenskega odprtokodnega projekta strežnika za elektronsko pošto in skupinsko delo, je doseglo dogovor, po katerem bodo svoje izdelke prilagali v distribucijah Red Hat Linuxa. Za projekt Open-Xchange, ki predstavlja odprtokodno alternativo Microsofotovemu strežniku Exchange Server, je to pomemben mejnik, saj je bila doslej družba vezana predvsem na podjetje SuSE oziroma Novell, kar je po mnenju avtorjev omejevalo možnosti razvoja.

    Objavljeno: 18.7.2005
  • Lenovo bo prodajali Blade PC-je

    Podjetje Lenovo, ki se je prebilo na naslovnice z nakupom PC oddelka družbe IBM, je najavilo sporazum z družbo ClearCube iz Texasa, ki izdeluje rezine BladePC za uporabo v poslovnem okolju. Po dogovoru naj bi Lenovo izdelke družbe ClearCube prodajal pod svojo znamko, s čimer želijo pokazati, da je zanje inovativnost vsaj tako pomembna kakor količina prodaje. Podjetje ClearCube je znano po izdelkih, ki omogočajo konsolidacijo osebnih računalnikov v podatkovne centre in strežniške omare, kjer jih je mogoče laže nadzorovati kakor v primeru tipične razpršenosti po celotnem podjetju. Uporabnik namesto osebnega računalnika na svoje delovno mesto dobi le terminal, ki je povezan na "osebni" računalnik v podatkovnem centru. Gre za rešitev, ki združuje koncepte klasičnih osebnih računalnikov in lahkih odjemalcev, vendar omogoča enako popolno združljivost in način dela, kakor pri običajnih računalnikih.

    Objavljeno: 18.7.2005
  • Windows Automotive 5.0

    Microsoft je predstavil novo različico operacijskega sistema za uporabo v avtomobilih in drugih vozilih z imenom Windows Automotive 5.0. Nova različica temelji na operacijskem sistemu Windows CE 5.0, ki ga je Microsoft predstavil maja, na področje uporabe računalnikov v vozilih pa prinaša zlasti izboljšave v uporabniškem vmesniku. Z novim navideznim pomnilnikom in novimi knjižnicami bo mogoče izdelati lažje 3D vmesnike, podporo za govor in povezavo z drugimi napravami. Nova različica podpira standarde kot so bluetooth, wi-fi, XML in SOAP, s čimer se odpirajo proizvajalcem nove možnosti pri izvedbi rešitev.

    Objavljeno: 17.7.2005
  • Iomega Mixx

    Podjetje Iomega je začelo prodajati novi predvajalnik MP3 z imenom Mixx in zanimivo oblikovanim ohišjem. Predvajalnik je na voljo v različicah s pomnilnikom 256 MB, 512 MB in 1 GB, deluje pa lahko tudi kot prenosni pomnilniški nosilec. Poleg predvajanja posnetkov MP3, WMA in WAV zna Mixx tudi snemati zvok in predvajati radijski program. Z navadnimi baterijami AA deluje lahko neprekinjeno do 10 ur, za prikaz informacij o skladbah pa skrbi od zadaj osvetljen zaslon. Cena se, odvisno od velikosti pomnilnika, v ZDA giblje od 60 do 130 dolarjev.

    Objavljeno: 17.7.2005
  • Firefox pridobiva tržni delež

    Sodeč po organizaciji NetApplications.com je odprtokodni spletni brskalnik Firefox vnovič povečal tržni dele na račun tekmecev, v prvi vrsti Internet Explorerja. Firefox uporablja tako zdaj okoli 8,71% vseh internetnih uporabnikov, kar je za okoli 0,71% bolje od majskega merjenja. Microsoftov izdelek je praktično za enak odstotek izgubil tržni delež, vendar še vedno krepko vodi z več kot 86,5% trga. Firefox kljub temu nezadržno raste s hitrostjo med 0,5% in 1% na mesec, kmalu pa bo dosegel pomembno mejo 10% in se ustoličil kot najresnejši tekmec Internet Explorerju.

    Objavljeno: 16.7.2005
  • Konica Minolta širi ponudbo

    Podjetje Konica Minolta je predstavilo dve novosti na področju digitalnih fotoaparatov, s katerimi želijo zadovoljiti zelo različne želje uporabnikov. Prva novost je model Konica Minolta DiIMAGE X1, ki sodi v razred ultra lahkih in tankih fotoaparatov, saj je debel le 2 cm in tehta 135 gramov. Kljub skromnim meram pa ima tipalo s kar 8 milijoni pik in trikratni optični zum ter algoritem za stabilizacijo slike, vse skupaj pa dopolnjuje tudi velik, 2,5-palčni zaslon LCD za ogled fotografij.

    Objavljeno: 16.7.2005
  • F-Secure z novim distributerjem za jugovzhodno Evropo

    Podjetje Medinet je pridobilo izključno pravico za zastopanje izdelkov podjetja F-Secure v vseh državah bivše Jugoslavije. Medinet, ki je izdelke F-Secure že dosedaj tržil na slovenskem tržišču, je že pričel s širjenjem distribucijske mreže po teh državah. Več poudarka bo tako na lokaliziranih izdelkih in storitvah, poslovanje s strankami pa že poteka preko spletnega portala www.f-secure.si, kjer so na voljo informacije o novih grožnjah, partnerji pa bodo lahko preko spletnega vmesnika nadzirali stanje licenc svojih strank, pridobivali najnovejše informacije o izdelkih F-Secure ter opravljali izobraževanja preko spleta.

    Objavljeno: 15.7.2005
  • AMD in Apple poslovno uspešna

    AMD je v nasprotju s pričakovanji objavil razmeroma dobre rezultate in dosegel v drugem četrtletju 11,3 milijonov dolarjev dobička, čeprav so analitiki napovedovali manj ali celo izgubo. Rezultat, ki temelji na obsegu prodaje 1,26 milijarde dolarjev, kar je približno enako kot v drugem četrtletju 2004, je predvsem posledica zelo dobre prodaje mikroprocesorjev in manjše izgube na področju pomnilniških modulov, kot v preteklih četrtletjih. Analitiki so še posebej zadovoljni, ker je AMD pozitivni rezultat dosegel v času, ki je tradicionalno najmanj ugoden v poslovnem letu, zato so obetajo še boljši poslovni dosežek v tretjem in zlasti zadnjem četrtletju, kjer se prodaja tipično še precej bolj poveča.

    Objavljeno: 15.7.2005
  • Fujitsu z barvnim elektronskim papirjem

    Podjetje Fujitsu je predstavilo nov tip zaslona, ki omogoča prikaz slike tudi tedaj ko je izklopljen in upognjen. Fujitsu trdi, da je to prvi primer elektronskega papirja, ki zmore sliko prikazati tudi v barvah, pri čemer uporabljajo tri sloje celic, za vsako od osnovnih barv posebej, zaradi česar so dosegli prikaz precej bolj živih barv pri dnevni svetlobi, kot pri današnji tehnologiji LCD. Zaslon sliko prikaže brez popačenj tudi ko ga upognemo ali pritisnemo nanj, kar za današnjo tehnologijo tekočih kristalov ne velja. Poleg tega so drastično zmanjšali porabo energije, kjer je za spreminjanje slike potrebna le stotinka ali tisočinka tega, kar rabijo zasloni LCD, pri prikazu slike pa elektroniko povsem izklopijo, slika pa je še naprej vidna. Za zdaj gre le za prototip, brez konkretnih načrtov za masovno proizvodnjo.

    Objavljeno: 15.7.2005
  • Dva zaslona v enem

    Japonski Sharp je razvil nov tip zaslona LCD, na katerem je mogoče prikazovati dve povsem ločeni sliki sočasno, vidni pa sta pod različnim zornim kotom. Zamisel je dokaj preprosta, za njeno izvedbo pa sta bili potrebni dve leti razvoja. Nov princip delovanja omogoča različne načine rabe ob precejšnjem prihranku prostora, saj bi za podobno rabo povsod potrebovali dva zaslona LCD. V domačem okolju bi tako lahko zagotovili, da bi gledalci lahko gledali dva različica TV programa, odvisno od zornega kota gledanja.

    Objavljeno: 15.7.2005
  • Zadnja prenova Itaniuma 2 z le enim jedrom

    Intel pripravlja nove različice 64-bitnih procesorjev Itanium 2, ki pa utegnejo biti zadnji v obstoječi izvedbi z le enim jedrom. Nova modela imata delovni tak 1,66 GHz, sistemsko vodilo s taktom 667 MHz (doslej največ 400 MHz), razlikujeta pa se po količini predpomnilnika - 6 MB oziroma 9 MB. Cene še niso povsem določene vendar naj bi bile podobne dosedanjim najzmogljivejšim različicam, kar znaša zajetnih 4.270 dolarjev za kos. Procesorji so namenjeni pretežno proizvajalcem največjih strežnikov, ki že mejijo na mainframe računalnike, predvideno zalogo pa bodo domala v celoti odkupili Hitachi, Fujitsu in Silicon Graphics. Intel sicer pripravlja novo generacijo procesorjev Itanium 2 z delovnim imenom Montecito, ki bodo vsebovali dvojna jedra. Pri Intelu so sporočili da so slednjimi procesorji dosegli zmogljivost kar 45 gigaflopsov, kar je domača dvakrat več kot pri dosedanjih najzmogljivejših procesorjih.

    Objavljeno: 14.7.2005
  • XML:ID za lažjo razpoznavo strukture dokumentov XML

    Organizacija W3C (World Wide Web Consortium), ki bdi nad poglavitnimi internetnimi standardi je formalno predlagalo nov mehanizem označevanja posameznih delov XML dokumentov, ki so ga poimenovali XML:ID. Nov sistem omogoča dokumentiranje strukturiranje in identifikacijo posameznih delov ali celih XML dokumentov na bolj pregleden in preprost način kot doslej. Dane sv večini primerov v ta namen potrebujemo dodatne opise sheme, imenovane DTD (document type definition), shranjene pogosto v ločenih datotekah. Težava nastane pri prebiranju vsebine dokumentov, če zanje nimamo ustrezno dokumentiranih shem. Težavo se da sicer zaobiti z lastnimi notranjimi oznakami v dokumentih, ki pa jih nekateri pomembni protokoli (zlasti SOAP) ne dovoljujejo. XML:ID bo te težave odpravil, poleg tega pa olajšal objavo podatkov XML v sodobnih spletnih programih.

    Objavljeno: 14.7.2005
  • IBM uvaja vodno hlajenje

    IBM, ki je že pred desetletji uporabil vodno hlajenje v velikih mainframe računalnikih, namerava tak pristop zdaj uporabiti tudi v primeru strežnikov z Intelovo arhitekturo. Projekt učinkovitejšega hlajenja strežniškega okolja že dalj časa nastaja pod delovnim imenom "Cool Blue", zdaj pa je na podlagi tega nastal prvi izdelek z imenom IBM eServer Rear Door Heat eXchanger. Gre za dodatek k obstoječim strežniškim omarama višine 42U, ki uporablja zadnja vrata kot hladilnik za vodo, ki se pretaka prek obstoječega hladilnega sistema v strežniški omari. Z novim pristopom naj bi dosegli zmanjšanje toplote kar za 55% in za 15% zmanjšali celotno porabo energije v sistemu. Sistem bo še posebej zanimiv za strežniške z visoko gostoto, kot so strežniške rezine. Cene se pričnejo pri 4.230 dolarjih.

    Objavljeno: 14.7.2005
  • Fujitsu-Siemens vendarle s procesorji AMD

    Podjetje Fujitsu-Siemens je predstavilo nove modele osebnih računalnikov Epsrimo E in Esprimo P, ki vključujejo najnovejše AMDjev mikroprocesoje. V prvo skupino sodijo namizni osebni računalniki z majhno velikostjo ohišja, Esprimo P pa je na voljo kot mini stolp. Podjetje je modele z enakim imenom in podobno zasnovo predstavilo že v drugem četrtletju, vendar so tedaj ponudili le modele z Intelovimi procesorji. Novica pa je bolj kot s tehnične zanimiva s politične plati. Pred nekaj tedni je AMD uradno obtožil družbo Intel, da je načrtno spodkopaval AMDjeve priložnosti za prodajo svojih izdelkov pri velikih proizvajalcih računalnikov.

    Objavljeno: 13.7.2005
  • Tipkovnica za sisteme HTPC iz Microsofta

    Microsoft bo v začetku jeseni razširil ponudbo svojih tipkovnic, med novostmi pa najdemo tudi model specifično narejen za sisteme z operacijskim sistemom Windows XP Media Center Edition. Nov izdelek na enem mestu združuje brezžično tipkovnico, brezžično miško oziroma krmilno palico in daljinski upravljavec. Uporabniki bodo tako lahko večpredstavne računalnike za hišni kino preprosteje krmilili z eno napravo namesto z dosedanjimi tremi ločenimi izdelki. Druga novost pa je komplet brezžične tipkovnice Wireless Optical Dekstop 5000, ki vključuje tudi slikarski program in posebne tipke ter drsnik, ki omogočajo lažjo obdelavo ter zumiranje fotografij. Obe tipkovnici imata ameriško priporočeno ceno 105 dolarjev.

    Objavljeno: 13.7.2005
  • Kmalu nova domena .mobi

    Organizacija ICANN, ki bdi nad internetnim domenskim prostorom je odobrila novo vrhnjo domeno s končnico .mobi, ki bo namenjena predvsem mobilnim telefonom in drugim prenosnim napravam. Priporočilo organizacije je namreč tako, da bi spletne strani s to domeni imele vsebine prilagojene manjšim zaslonom in drugim posebnostim ter omejitvam malih mobilnih naprav. Nova domena je bila sprejeta kljub ostri kritiki "očeta" svetovnega spleta Tima Berners-Leeja, ki meni, da je taka ločitev vsebin proti osnovnim načelom interneta, ki v sami zasnovi promovira vsebino, ki je neodvisna od ciljnih naprav. Berners-Lee poleg tega meni, da bo taka ločitev že čez nekaj let nesmiselna, saj bodo mobilne naprave lahko brez težave prikazale vsebine, ki so narejene za današnje "navadne" osebne računalnike.

    Objavljeno: 13.7.2005
  • Nove brizgalne glave in tiskalniki HP

    Hewlett-Packard je razvil novo foto-litografski postopek, s katerim lahko naredi tiskalniške glave za brizgalnike iz enega samega elementa in ne kot doslej z uporabo več sestavnih delov združenih v celoto. Nov proizvodni proces obenem obljublja večjo natančnost in hitrost tiska, kar so dosegli z boljšo poravnavo šob, grelnih elementov in komor za barvo. Nove tiskalniške glave bodo lahko vsebovale do 3.900 šob, kar pomeni, da bo mogoče naenkrat natisniti več pik sočasno, kar seveda odločno vpliva na hitrost.

    Objavljeno: 12.7.2005
  • Dell z novim vstopnim strežnikom

    S predstavitvijo novega strežnika PowerEdge SC 430 je Dell tudi v svoje najmanjše strežnike vgradil procesorsko tehnologijo z dvojnimi jedri. Novi strežnik, ki je namenjen predvsem malim podjetjem in manj zahtevnim nalogam, temelji na procesorju Pentium D s takti do 3,2 GHz, poleg tega pa podpira do 4 GB RAM in vodilo PCI Express. Novi "mali" strežnik kaže napredek tudi na drugih področjih, saj ima 50% več razširitvenih mest in prav toliko prostora za diske, kot predhodnik PowerEdge SC 420. V osnovni konfiguraciji je v ZDA na voljo za samo 500 dolarjev.

    Objavljeno: 12.7.2005
  • Borland v škripcih

    Podjetje Borland, ki je eden od pionirjev osebnega računalništva in eden od poglavitnih proizvajalcev proizvodnih orodij, je zašlo v finančne težave. Zadnja poročila kažejo, da bo Borland zabeležil v drugem četrtletju izgubo, ki bo večja, kot so sprva domnevali. Borland je sicer danes precej manjših od podjetja, ki se je nekoč enakopravno kosalo z Microsoftom in drugimi proizvajalci, saj četrtletni promet komaj preseže 60 milijonov ameriških dolarjev. Zaradi slabega poslovanja je nepreklicno s položaja direktorja in predsednika odstopil Dale Fuller, ki je Borland vodil vrsto let.

    Objavljeno: 12.7.2005
  • Microsoft System Center Data Protection Manager

    Microsoft je predstavil novo orodje za izdelavo varnostnih kopij, ki pa so hranjene na diskih in ne na trakovih, kot pri tradicionalnih varnostnih rešitvah. System Center Data Protection Manager (DPM) je orodje, ki omogoča hrambo varnostnih kopij na namenskih DPM strežnikih, kjer so na voljo za hitro povrnitev ali kasnejši prenos na trajnejše pomnilniške menije. Novo Microsoftovo orodje naj bi bilo znatno cenejša rešitev za diskovne varnostne kopije kot konkurenčni izdelki, saj naj bi se strošek vzpostavitve sistema gibal okoli 5.000 dolarjev za 1 TB varovanih podatkov. Toda konkurenčni izdelki imajo dodatne funkcionalnosti, ki jih DPM ne podpira. Najbolj očitna omejitev je ta, da DPM opravlja varnostne kopije le za podatke na Microsoftovih strežnikih in datotečnem sistemu NTFS.

    Objavljeno: 11.7.2005
  • Philips razmišlja o času po nosilcih Blu-Ray

    Raziskovalci družbe Philips razvijajo novo tehnologijo za hrambo podatkov, ki obljublja zmogljivosti velikosti 150 GB podatkov na dvoslojni nosilec, ki je podoben današnjim nosilcem DVD. Tehnologija uporablja posebne bralno-pisalne glave s ozkim poljem delovanja, s čemer lahko pravilno zapisujejo in prebirajo podatke na optični nosilec. Konica laserja, ki uporablja posebej zgrajen sistem leč lebdi nad nosilcem le okoli 25 nm visoko, kar je podobno načinu delovanja današnjih magnetnih diskov. Z majhno razdaljo so razprševanje laserskega snopa, kar je lahko razlog za motnje. Pri Philipsu trdijo, da je komercialna uporaba daleč vsaj še nekaj let.

    Objavljeno: 11.7.2005
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji