• Bo iTunes zapustil Francijo?

    Zgornji dom francoskega parlamenta je potrdil zakon, ki bi Applu utegnil naložiti zahtevo, da vsem glasbenim predvajalnikom omogoči uporabo glasbe, ki jo uporabniki kupujejo v iTunes Music Store. Kljub temu pa zakon omogoča, da posamezni glasbeniki sklenejo pogodbe z Applom in lastniki drugih prodajaln, v kateri določijo pogoje (predvajalnike) za poslušanje glasbe.

    Objavljeno: 2.7.2006
  • IE 7 Beta 3

    Microsoft je predstavil tretjo razvojno različico Internet Explorerja 7, ki je že na voljo za prenos za operacijska sistema Windows XP in Windows Server 2003. Internet Explorer 7 (IE7) Beta 3 omogoča preprostejšo uporabo vsakodnevnih opravil, ponuja dinamično zaščito in izboljšuje razvojno platformo.

    Objavljeno: 2.7.2006
  • Dodatna zamuda Offica

    Microsoft je ponovno preložil izid nove različice pisarniške zbirke Office 2007 za podjetja, tako da bo na voljo šele ob koncu leta in ne oktobra, kot je bilo prej predvideno. Odložen je tudi splošen izid zbike, in sicer iz januarja prihodnje leto na "začetek" prihodnjega leta.

    Objavljeno: 1.7.2006
  • Telekom najuspešneje doslej

    Skupina Telekom Slovenije je na 12 skupščini delničarjev predstavil poslovne rezultate v letu 2005. Ti so bili v vseh njegovih hčerinskih podjetjih boljši kot leto prej, skupni dobiček pa največji v zgodovini podjetja.

    Objavljeno: 1.7.2006
  • MTV prodaja v iTunes

    Televizijska mreža MTV je v okviru Applove prodajalne iTunes Music Store začela ponujati nekatere svoje oddaje. Uporabniki bodo lahko za ceno 2 dolarjev prenesli po eno epizodo oddaj in nadaljevanj kanalov MTV, Spike TV, TV Land in Logo, katerih lastnik je medijski konglomerat Viacom, že nekaj časa pa je na voljo Comedy Centralova animirana serija South Park.

    Objavljeno: 30.6.2006
  • Flash Player 9 in Flex 2

    Adobe je predstavil končno različico Flash Playerja 9, ki naj bi bil po zaslugi novega navideznega stroja ActionScript in jezika ActionScript 3.0 kar 10-krat učinkovitejši od predhodne različice. ActionScript 3.0 je združljiv s predlogom nove različice ECMAScripta, podpira neposredno procesiranje XML, močne podatkovne tipe, dedovanje, vmesnike, izjeme in podobne pripomočke pri razvoju programske opreme. Po njegovi zaslugi bo razvoj aplikacij Flash odslej lažji.

    Objavljeno: 30.6.2006
  • Google Checkout

    Google je splavil svojo lastno plačilno storitev Google Checkout, ki je dolgo pričakovani odgovor na eBayev sistem PayPal. Po mnenju nekaterih analitikov bi dolgo pričakovani Checkout utegnil povečati prodajo v številnih spletnih prodajalnah in Googlu priboriti dodatne oglaševalske prihodke. Nov plačilni sistem je zaenkrat na voljo le v ZDA.

    Objavljeno: 30.6.2006
  • Bodo novi iPodi zamudili?

    Novi glasbeni predvajalniki iPod nano in pričakovani iPod s širokim zaslonom naj bi bili na voljo v tretjem oz. četrtem četrtletju letošnjega leta, ameriški tržni analitik Shaw Wu pa meni, da bo potrebno počakati vsaj kakšno četrtletje več. Razlog za zamudo naj bi se skrival v zamenjavi dobavitelja SOC (system-on-a-chip) - že aprila smo poročali, da bo PortalPlyer nasledil Samsung.

    Objavljeno: 29.6.2006
  • Nov seznam Top500

    Na International Supercomputing Conference v Dresdenu je bila predstavljena že 27. izdaja seznama najzmogljivejših superračunalnikov, ki na vodilnih mestih ne prinaša bistvenih sprememb, kljub temu pa so iz nje razvidni nekateri zanimivi trendi.

    Objavljeno: 29.6.2006
  • 2-gigabitni čip flash

    Samsung Electronics je predstavil 2-gigabitni pomnilniški čip tipa OneNAND, ki ga je razvil v 60-nanometrskem postopku. Nov čip omogoča branje s hitrostjo 17 MB/s, kar je dvakrat hitreje od obstoječih izdelkov, s povezavo več čipov pa se poleg kapacitete povečuje tudi hitrost pisanja, ki npr. pri povezavi 8 čipov znaša 136 MB/s.

    Objavljeno: 29.6.2006
  • TechEd 2006

    Med 11. in 16. junijem je v Bostonu v ZDA potekala tradicionalna Microsoftova konferenca za razvijalce TechEd. Udeležilo se je je nekaj več kot 12.000 obiskovalcev, konferenca pa je bila razprodana že kar nekaj časa pred začetkom.

    Objavljeno: 28.6.2006
  • Picasa Web Albums

    Picasa je odslej bogatejša za novo spletno storitev Picasa Web Albums, ki uporabnikom nudi 250 MB prostora za nalaganje v povprečju okoli 1000 fotografij na splet. Če se uporabniki odločijo za plačljivo različico, ki je na voljo za letno naročnino 25 dolarjev, imajo na razpolago 6 GB prostora.

    Objavljeno: 28.6.2006
  • Intel Xeon 5100

    Intel je predstavil novo linijo dvojedrnih 64-bitnih procesorjev Intel Xeon 5100, doslej znano pod razvojnim imenom Woodcrest, s katero meri predvsem na cenejše strežnike in delovne postaje. Procesorji temeljijo na mikroarhitekturi Intel Core, ki slovi predvsem po energijski učinkovitosti.

    Objavljeno: 28.6.2006
  • Nov Sametime bo sodeloval z Office

    IBM bo med poletjem predstavil novo različico svoje programske opreme za neposredno sporočanje Sametime, ki bo tesno sodelovala z Microsoftovo pisarniško zbirko Office. Sametime 7.5, ki naj bi izšel čez kakšna dva meseca, bo uporabnikom omogočal komunikacijo brez da bi zapustili pisarniška orodja, ki jih trenutno uporabljajo. Sametime bo na voljo tudi za mobilne naprave podjetij Research In Motion ter Nokia, prav tako pa tudi za tiste, ki uporabljajo Windows Mobile.

    Objavljeno: 27.6.2006
  • Si.mobil ima novo upravo

    Nov predsednik uprave Si.mobila bo s 1. avgustom postal Andreas Maierhofer, člana pa Dejan Turk in Milan Zaletel. Dosedanji prvi mož drugega mobilnega operaterja v Sloveniji Zoran Thaler se je odločil, da bo po preteku dveletnega mandata odstopil z mesta predsednika uprave in se bo preselil med člane nadzornega sveta.

    Objavljeno: 27.6.2006
  • Orodja za poslovno modeliranje še niso zrela

    Družba Forrester Research je objavila raziskavo o orodjih za poslovno modeliranje in izgradnjo poslovnih arhitektur (enterprise architecture, EA), ki kaže na to, da ponudba na tem področju kljub tehnološki zrelosti še ni zrela za resno rabo v podjetjih. Glavna težava je v dejstvu, da so v podjetjih potrebe posameznih uporabnikov zelo raznolike, zato je težko vse zahteve pokriti samo z enim orodjem. Raziskava je pokazala, da več kot 64% vseh podjetij z več kot 5.000 zaposlenimi uporablja orodja EA, vendar le redko samo eno orodje, kar pa precej zvišuje stroške lastništva. Visoki stroški so tudi ovira za resnejšo rabo v manjših podjetjih, kjer tovrstne rešitve uporablja le 26% vprašanih. Med najbolj priljubljenimi ponudniki rešitev za poslovno modeliranje so Telelogic Systems Architect, Visio, IDS Scheer in MEGA International.

    Objavljeno: 27.6.2006
  • Belgija izbrala ODF

    Ministrstva belgijske vlade bodo za interne namene v bodoče uporabljale odprt datotečni zapis OpenDocument Format (ODF), ki je bil nedavno ratificiran tudi kot standard ISO. Od septembra 2008 naprej bodo morali biti vsi dokumenti izključno v zapisu ODF.

    Objavljeno: 26.6.2006
  • WUSB je na poti

    Že prihodnje leto naj bi 11 milijonov naprav komuniciralo preko brezžičnega protokola USB (WUSB), do leta 2010 pa naj bi se številka po raziskavah sodeč povzpela preko 300 milijonov. WUSB bo omogočal brezžičen dostop do tiskalnikov, fotoaparatov, ključev in drugih naprav, ki jih danes priklapljamo na vrata USB.

    Objavljeno: 26.6.2006
  • Investicije v IT storitve v zahodni Evropi

    Trg storitev IT in zunanjega izvajanja storitev doživlja po celem svetu rast hitrejšo od povprečja na področju IT, utrip pa je moč izmeriti zlasti s primerjavo rezultatov na velikih razvitih trgih. Pri družbi Forrester Research so tako opravili analizo evropskih trgov, med katerimi sta pomembna in značilna zlasti francoski in nemški trg storitev IT. Raziskava je pokazala, da bodo v Franciji za področje storitev IT zapravili v letošnjem letu okoli 21 milijard evrov, kar naj bi se povečalo na 27 milijard evrov do leta 2011. Francoski trg je relativno konzervativen, zato bo večino tega prometa predstavljalo projektno delo in zunanje izvajanje storitev na področju infrastrukture. Forrester ocenjuje, da bo v Franciji manj povpraševanja za zunanje izvajanje na področju aplikacij.

    Objavljeno: 26.6.2006
  • Microsoft tudi v robotiki

    Microsoft je v okviru konference RoboBusiness Conference and Exposition 2006 predstavil preizkusno različico razvojnega okolja, ki omogoča krmiljenje in razvoj aplikacij s področja robotike. Microsoft Robotics Studio je namenjen akademikom, navdušencem in profesionalnim razvijalcem, omogoča preprost razvoj in modeliranje robotskega gibanja in uporabnih rešitev. Ofrodje na voljo za zdaj brezplačno na Microsoftovem spletnem portalu za razvijalce.

    Objavljeno: 25.6.2006
  • Prodaja strežnikov ostaja enaka

    Trg strežniških sistemov je bil v prvem četrtletju letošnjega leta približno enak, kot lani, so ugotovili pri analitskih družba IDC in Gartner. Količina prodanih izdelkov se je sicer povečala, vendar so padajoče cene povzročile, da je bil zaslužek proizvajalcev praktično enak, kot lani. IDC trdi, da se je število prodanih strežnikov povečalo za 9,5%, vendar je pri tem vrednost padla za 1,9% in dosegla raven 11,9 milijard dolarjev. Gartner meni, da je znesek nekoliko višji in navaja 12,35 milijarde dolarjev prometa, kar pomeni skupno okoli 2 milijona prodanih strežnikov.

    Objavljeno: 25.6.2006
  • Tudi Panasonic vstopa v razred SLR

    Tako kot nedavno Sony, tudi japonski proizvajalec Panasonic vstopa v razred digitalnih zrcalno-refleksnih fotoaparatov z modelom Lumix DMC-L1. Za razliko od večine tekmecev, ki so osredotočili predvsem na modele SLR s ceno okoli ali pod 1.000 dolarjev, bo novi DMC-L1 pozicioniran stopnico višje, ciljajo pa predvsem na zahtevnejše amaterje s področja fotografije. Komplet skupaj z objektivom Leica bo stal izven Japonske okoli 2.000 dolarjev, kar je približno dvakrat več kot npr novi model Sony Alpha. Zato pa bo Pansonicov model nudil več. Temelj je senzor v tehnologijo MOS, skladen s specifikacijo Four Thirds, ki bo omogočal zajem fotografij z ločljivostjo 7,5 milijona pik.

    Objavljeno: 24.6.2006
  • Tivoli pomaga pri upravljanju IT procesov

    IBM-ov oddelek Tivoli Software je objavil nov izdelek z imenom IBM Tivoli Change and Configuration Management Database (CCMDB), ki je temeljni kamen pri učinkovitem upravljanju IT procesov v srednjih in velikih podjetjih. Novo orodje je namenjeno upravljanju in vzdrževanju podatkov o konfiguracijah računalnikov, upravljanju incidentov in nadzoru nameščene ter uporabljene programske opreme na posameznih sistemih. CCMDB je osnova za druga specialistična orodja za upravljanje IT procesov, kot so pomoč uporabnikom (help desk), nadzor delovnih računalnikov (system management) in upravljanje s spremembami (change management).

    Objavljeno: 24.6.2006
  • Datalab in Oracle z roko v roki

    Slovenski proizvajalec poslovno informacijskih sistemov podjetje Datalab Tehnologije in Oracle Software sta podpisala pogodbo o dolgoročnem sodelovanju. Dogovor v prvi vrsti pomeni prehod poslovnega informacijskega sistema Pantheon na Oraclovo tehnologijo - konkretneje na njihovo podatkovno zbirko. Povezovanje bo Datalabu omogočilo neodvisnost od operacijskega sistema na ravni podatkovnega strežnika, kar drugače pomeni, tudi možnost prodaje strankam, ki imajo kot osnovni strežniški operacijski sistem nameščen Linux.

    Objavljeno: 23.6.2006
  • Xandros Desktop 4.0

    Podjetje Xandros je predstavilo četrto generacijo svoje namizne različice operacijskega sistema Linux za domačo rabo. Nova različica še vedno temelji na distribuciji Debian Sarge Linux, vendar uporablja izboljšave LSB (Linux Standard Base). Grafični vmesnik je KDE 3.42, zraven pa so še najnovejše različice programov Firefox, Thunderbird in OpenOffic.org. Paket zdaj vključuje program Paragon NTFS for Linux, ki omogoča branje in pisanje podatkov neposredno na particije in diske z operacijskim sistemom Windows. Ker je Xandros Desktop 4.0 namenjen kot alternativa za Okna, vsebuje tudi program Versora Progression Desktop, ki omogoča prenos nastavitev okolja Windows, vključno z bližnjicami, priljubljenimi povezavami, slikami in glasbo, v okolje Linux.

    Objavljeno: 23.6.2006
  • ReaEDS in Xythos skupaj na trgih Adriatic regije

    ReaEDS in Xythos sta podpisala pogodbo o sodelovanju na slovenskem trgu in ostalih trgih regije Adriatic. V sklopu konference z naslovom "Enostavni dokumentni sistemi", ki se je odvijala v Ljubljani 22.6.2006, je bil predstavljen koncept upravljanja z dokumenti, ki temelji na odprtih standardih in uveljavljenih spletnih tehnologijah.

    Objavljeno: 23.6.2006
  • Uporabnik zopet v ospredju

    Pri druži bi Gartner menijo, da je pred proizvajalci poslovnih informacijskih sistemov nov izziv, ki je posledica sprememb v načinu uporabe informacijskih rešitev v podjetjih. Medtem, ko so bila podjetja doslej osredotočena na avtomatizacijo poslovnih procesov, bo v prihodnje večji poudarek na posamezniku - uporabniku v podjetju. Nove rešitve, ki jih bodo morala pripraviti podjetja, kot so IBM, Microsoft, Oracle in SAP, bodo morale omogočiti personalizacijo delovnega okolja in prilagoditev orodij, podatkov in poslovnih tokov specifičnemu delovnemu mestu. Sprememba je posledica prizadevanj podjetij, da bi zmanjšala stroške upravljanja sistemov, povečala produktivnost, pa tudi zmanjšala potrebe po izobraževanju in uvajanju uporabnikov. Pri Gartnerju menijo, da so se proizvajalci doslej premalo posvečali uporabnikom in analizi načinov, kako se ti znajdejo v sodobnem informacijskem okolju.

    Objavljeno: 23.6.2006
  • Novi lahki prenosnik iz družbe Dell

    Dell je začel s prodajo novega prenosnika Latitude D420, ki združuje najboljše lastnosti dosedanjih ultra lahkih modelov D410 in X1. Novi prenosnik se ponaša s sodobnimi procesorji Intel Core Duo, ob tem pa nudi 12,1-palčni zaslon in tipkovnico polne velikosti. Kljub majhnim dimenzijam in masi (manj kot 1,3 kg) ima prenosnik akumulator, ki zagotavlja kar tja do sedem ur neprekinjenega delovanja. Opremljen je z vmesniki bluteooth in WiFi (pripravljen pa je tudi za opcijski 802.11n), firewire, vgrajena pa sta čitalca za kartice SD in za pametne kartice (smart card), kot opcijo ponujajo tudi biometrični senzor. V posameznih državah bo na voljo za doplačilo tudi v vmesnikom za mobilno telefonijo. Optično enoto je mogoče dodati skupaj s priklopno postajo MediaBase. V ZDA se cena prične pri 1.380 dolarjih.

    Objavljeno: 22.6.2006
  • Težave pri usklajevanju IT in poslovnih ciljev

    Rezultati raziskave vodij IT v devetih evropskih državah, ki jih je objavil Intel, kažejo na resne komunikacijske izzive med vodji IT in upravami podjetij. Prek 68 odstotkov udeležencev raziskave je kot največji izziv pri komunikaciji z vodstvom podjetja navedlo usklajevanje ciljev IT s cilji poslovanja, pri čemer jih ima 62 odstotkov težave z dokazovanjem vrednosti novih tehnologij vodstvu, 57 odstotkov pa netehničnim direktorjem ne zna pravilno prikazati uspeha.

    Objavljeno: 22.6.2006
  • Tretjina prebivalcev EU nima osnovnega računalniškega znanja

    Raziskava, ki jo je opravila evropska analitska ustanova Eurostat je pokazala, da kar 37% prebivalcev 25 držav Evropske Unije s starostjo med 16 in 74 let ne pozna osnovnih računalniških veščin. Podatki sicer niso znani za osem članic, vendar pri Eurostatu trdijo, da povprečja za celotno EU kljub temu veljajo. Raziskava je preverjala take osnovne veščine, kot so uporaba miške, odpiranje brskalnika ali urejevalnika besedil, kopiranje datotek in dela besedil. V drugih vprašanjih so spraševali tudi po znanju o bolj kompleksnih opravilih, kot so uporaba formul v preglednici in izdelava računalniškega programa.

    Objavljeno: 22.6.2006
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji