• Četrtina T-2 prodana

    Gospodarstvo Rast je 19. junija prodalo nekaj manj kot četrtinski delež podjetja T-2 Finetolu, ki sodi v krog t.i. gorenjske naveze oz. Staneta Valanta. Natančnih podatkov o ceni Mariborska nadškofija, ki je lastnica družbe Gospodarstvo Rast, ni sporočila.

    Objavljeno: 24.6.2008
  • Zagon Firefoxa 3 v Sloveniji

    Danes je v ljubljanski Kiberpipi potekala tiskovna konferenca ob izdaji nove različice brskalnika Firefox, ki je hkrati tudi prva točka na sporedu posebnega dogodka Firefox Release Event 2008, ki obeležuje izid tretje velike različice Firefoxa.

    Objavljeno: 24.6.2008
  • Nov vmesnik Adobe CS4

    Adobe je polno zaposlen z razvojem zbirke Creative Suite 4, ki jo nekateri napovedujejo že za oktober, čeprav uraden datum še ni znan, prav tako pa tudi ne ime, ki najverjetneje ne bo Creative Suite 4 ali CS4. Zbirka bo še naprej 32-bitna, ena izmed njenih ključnih novosti pa bo prenovljen uporabniški vmesnik.

    Objavljeno: 24.6.2008
  • Poletna številka Monitorja že na voljo

    Na prodajnih policah je nova številka revije Monitor, gre pa za dvojno poletno številko. Zaradi Evropskega nogometnega prvenstva ter bližajočih se Olimpijskih iger smo si v tokratni reviji ogledali vse, kar potrebujemo za ogled - projektorje in televizorje HD ter široke LCD monitorje.

    Objavljeno: 24.6.2008
  • Java bo še letos odprta

    Potem ko je Sun že leta 2006 potrdil odpiranje kode Jave in pozneje prve dele kode tudi izdal pod okriljem licence GPL, se je začela pot do popolnega odprtja platforme zapletati. Po besedah Simona Phippsa, direktorja za področje odprte kode v podjetju Sun Microsystems, je bilo 95% kode izdane že lansko poletje, za preostanek pa Sun ni imel potrebnih dovoljenj.

    Objavljeno: 23.6.2008
  • Android bo zamudil

    V drugi polovici letošnjega leta, ki se začenja čez nekaj dni, smo pričakovali prve mobilne telefone s programsko opremo Andorid, ki jih je Google za to obdobje napovedal ob prvi predstavitvi svoje mobilne platforme. A žal je prišlo do zamika, ki bo prihod novih mobilnikov prestavil globoko v jesenski čas, v zadnje četrtletje leta 2008.

    Objavljeno: 23.6.2008
  • Imamo milijardo računalnikov

    Gartner ugotavlja, da je skupno število osebnih računalnikov po vsem svetu preseglo magično mejo ene milijarde, zaradi izjemne rasti v razvijajočih se trgih pa se utegne do leta 2014 podvojiti. Zanimivo je namreč, da se 58% osebnih računalnikov nahaja v razvitem svetu, leta 2014 pa naj bi delež padel na zgolj 30 odstotkov.

    Objavljeno: 23.6.2008
  • Telefon iz koruze

    Samsung je predstavil mobilne telefone, ki so narejeni iz okolju prijaznih materialov. Model W510 je narejen iz tako imenovane bio-plastike, kjer večina snovi izhaja iz naravnih materialov, predvsem koruze. Druga novost je model F268, ki ima sestavne dele in dodatke narejene v celoti brez uporabe PVCja. Samsung se je pri proizvodnji modela W510 v celoti izognil težkim kovinam, kot je denimo kadmij, pozorni pa so bili tudi pri sestavi dodatkov za telefone, kot je napajalnik. K ekološki osveščenosti sodi tudi alarm, ki se sproži, ko je akumulator popolnoma napolnjene, kar uporabnika opozori, da ga izključi iz električnega omrežja. Telefona bosta na začetku na prodaj v Koreji in na Kitajskem, vendar obstaja velika možnost, da jih bodo ponudili tudi drugod.

    Objavljeno: 22.6.2008
  • Konceptualni Firefox Mobile

    Med tem, ko je organizacija Mozilla uspešno objavila tretjo generacijo spletnega brskalnika Firefox za namizne računalnike, vzporedno intenzivno poteka tudi razvoj različice za mobilne naprave, v prvi vrsti pametne telefone. Aza Raskin, ki pri Mozilli vodi projekt za uporabniško izkušnjo, je tako na svoji spletni strani objavil nekatere podrobnosti in video posnetek koncepta, s katerim želijo razrešiti ključne težave pri spletnih brskalnikih na mobilnih napravah. Predvsem so se drugače kot doslej lotili upravljanja podatkov na zaslonu, ki je v vseh mobilnih napravah premajhen za res udobno brskanje po internetu.

    Objavljeno: 22.6.2008
  • DB2 z odprto kodo?

    Predstavniki družbe IBM so potrdili namigovanja, da razmišljajo o objavi svojega podatkovnega strežnika DB2 kot odprto kodo. Odločitev še ni dokončna, prav tako niso znani roki, IBM pa se bo o naslednjih korakih odločil predvsem na podlagi dogajanja na trgu. Analitiki družbe IBM so namreč mnenja, da se tržne razmere spreminjajo in obstaja velika možnost, da bo odpiranje kode baz podatkov pravzaprav nujen korak. IBM ima s svojo podatkovno bazo DB2 danes nekaj več kot 20 tržni delež, zaostaja pa le za vodilnim ponudnikom na tem področju, družbo Oracle.

    Objavljeno: 21.6.2008
  • Sanyo s 4LCD projektorjem

    Japonsko podjetje Sanyo je predstavilo prvi projektor, ki za prikaz slike uporablja kar štiri LCD module, s čimer dosegajo večjo svetlost slike brez zmanjšanja živosti barv. Medtem, ko klasični projektorji s tremi zasloni LCD (3LCD) uporabljajo zaslone za ločeno prikazovanje rdeče, modre in zelene komponente, pri čemer rumeno barvo posredujeta tako modul za zeleno in rdečo barvo, so pri projektorju LP-XP200L ločili LCD zaslone za zeleno in rumeno komponento. Rezultat je 20% večja svetlost slike in hkrati bolj žive barve. To je tudi omogočilo uporabo močnejših žarnic brez nevarnosti za pretirano presvetlitev slike. Novi izdelek družbe Sanyo tako doseže svetilnost kar 7.000 lumnov, pri čemer zna pravilno prikazati tudi črne pike.

    Objavljeno: 21.6.2008
  • JVC Everio s AVCHD podporo in 120 GB diskom

    Podjetje JVC je predstavilo nove modele priljubljenih videokamer Everio, ki omogočajo snemanje video posnetkov na vgrajeni disk. Novinci nudijo prostor za 40, 80 oziroma kar 120 GB posnetkov, pri čemer najmanjši model Everio GZ-HD10 omogoča snemanje video posnetkov v ločljivosti do 1440 x 1080 pik, medtem ko zmogljivejša modela GHZ-HD30 in GZ-HD40 podpira snemanje v najvišji ločljivosti 1920 x 1080 pik. Vsi novi izdelki JV omogočajo snemanje video posnetkov v zapisih MPEG2 in AVCHD, zmogljivejša modela pa premoreta tudi posebne dodatke za računalnike Mac, s katerimi lahko posnetke uvozimo neposredno v programe iMove oziroma Final Cut Pro. Najzmogljivejši model GZ-HD40 ima dovolj prostora za 50 ur posnetkov v najvišji ločljivosti, poleg vmesnikov HDMI in USB 2.0, ki ju imajo vsi novinci, pa pri tem modelu dobimo tudi priklopno postajo z vmesnikom Firewire. Cene se v ZDA gibljejo med 800 in 1.300 dolarji.

    Objavljeno: 20.6.2008
  • Windows tudi v sprejemnike GPS

    Microsoft je predstavil novo različico vgradnega operacijskega sistema, ki je namenjen za rabo v sprejemnikih GPS in navigacijskih napravah. Izdelek z imenom Windows Embedded NavReady 2009 je zasnovan na operacijskem sistemu Windows CE, Microsoft pa stavi predvsem na vgrajeno povezljivost z internetom, osebnimi računalniki in večpredstavnostnimi napravami. Poleg klasičnih funkcij navigacijskega sistema naj bi naprave z okoljem Windows NavReady 2009 omogoča enostaven dostop do interneta in zlasti internetnih iskalnikov, kot je Live Search Maps.

    Objavljeno: 20.6.2008
  • Red Hat z lastnim hipervisorjem

    Podjetje Rad Hat razvija lasten izdelek za virtualizacijo operacijskih sistemov, ki bo dopolnjeval, morda pa tudi zamenjal dosedanje rešitve s temeljem na izdelku Xen. Embedded Linux Hypervisor, ki je trenutno v razvojni fazi, temelji na projektu Kernel-based Virtual Machine (KVM), ki poteka od leta 2006, prav tako kot Xen pa bo objavljen kot odprta koda. Pri Red Hatu trdijo, da bo Embedded Linux Hypervisor podpiral migracijo navideznih strojev med strežniki v realnem času, vseboval pa bo tudi nekatere zanimive novosti za zagotavljanje visoke razpoložljivosti. Za zdaj še se še niso natančno odločili, kako bodo nov izdelek tržili, toda predstavniki podjetja so že večkrat poudarili, da vidijo virtualizacijo v prihodnje kot sestavni del operacijskega sistema. To pomeni, da bo nova rešitev verjetno na voljo kot sestavni del paketa Red Hat Enterprise Linux. Ni pa še jasno, kakšno strategijo bo Red Hat ubral glede izdelka Xen, ki je že nekaj časa v lasti družbe Citrix.

    Objavljeno: 20.6.2008
  • Firefox 3 je novi rekorder

    Spletni brskalnik Firefox 3 je v prvih 24 urah k sebi preneslo več kot 8,3 milijona uporabnikov, kar je novi rekord, ki so ga že vpisali v Gunessovo knjigo rekordov. S tem so prehiteli prejšnji izmerjeni prenos v 24 urah, ki ga je imel Firefox 2, ko ga je ob predstavitvi preneslo k sebi okoli 1,6 milijona uporabnikov. Odziv javnosti je bil celo precej večji od pričakovanj avtorjev oziroma pobudnikov iniciative, zaradi česar je tudi prišlo do preobremenitve strežnikov. Posledica je bila skoraj ura izgubljena za razbremenitev prometa na dodatne strežnike, sicer bi utegnil biti rezultat še boljši.

    Objavljeno: 19.6.2008
  • Skype 4.0 stavi na video

    Skype je objavil novo beta različico odjemalca, ki stavi predvsem na izboljšave v video pogovorih. V različici Skype 4.0 je video precej bolj v ospredju, avtorji pa so se tudi odločili za novo organizacijo odjemalca, ki ima zdaj enotno okno in ne več ločena okna za rabo različnih delov programa. Skype 4.0 v ospredje tudi postavlja uporabnika, tudi tako da sodelujočim prikazuje večje fotografije uporabnikov, prijateljem lahko pokažemo pisno sporočilo ali pa jim ponudimo v predvajanje video pozdrav.

    Objavljeno: 19.6.2008
  • NECovi novi omrežni projektorji

    NEC je predstavil nove projektorje, na katere lahko posredujemo računalniško sliko in video posnetke prek ožičene ali brezžične povezave. Projektorja NP905 in NP901 podpirata funkcijo omrežne povezavo projektorjev, ki je vgrajena okolja Windows Vista, kar pomeni, da uporabniki s tem okoljem za uporabo ne potrebujejo nobenih dodatnih gonilnikov. S priloženim daljinskim upravljavcem lahko prek omrežne povezave tudi nadzorujemo računalnik, tipkovnico in miško računalnika, omrežna povezava pa pride prav tudi upraviteljem, ki lahko nastavitve projektorja vršijo na daljavo. Model NP905 nudi ločljivost 1024 x 768 pik in nudi svetilnost 3000 lumnov, medtem ko NP901 nudi ločljivost 1280 x 800 pik 2000 lumnov. Za povezavo z video napravami pride prav vgrajeni vmesnik HDMI, projektor pa premore tudi stereo zvočnike. V ZDA je za novince potrebno odšteti 2.000 oziroma 1.300 dolarjev.

    Objavljeno: 19.6.2008
  • Mešanec med telefonom in fotoaparatom

    Sony Ericsson je predstavil nov mobilni telefon C905 Cyber-shot, ki premore digitalni fotoaparat z ločljivostjo kar 8,1 milijona pik. Vgrajena je tudi bliskavica in možnost samodejnega ostrenja, kljub tej pridobitvi pa je ohišje telefona nadvse tanko. Za pregledovanje fotografij premore velik 2,4-palčni zaslon LCD, priložena pa je tudi kartica Memory Stick Micro velikosti 2 GB. Telefon lahko priključimo na televizor prek opcijskega kabla, zanimiva pa je tudi možnost prenos fotografij in video posnetkov prek omrežja Wi-Fi in protokola DLNA. Sony-Ericsson je sočasno predstavil tudi model S302, ki premore fotoaparat z ločljivostjo 2 milijona pik, namenjen pa je predvsem zagovornikom enostavnejših telefonov.

    Objavljeno: 18.6.2008
  • Wine 1.0 končno nared

    Po skoraj 15 letih razvoja so avtorji programa Wine, ki omogoča izvajanje program za okolje Windows v operacijskem sistemu Linux, končno objavili prvo dokončno in stabilno različico izdelka. Za razliko od virtualizacijskih izdelkov, kot je Vmware, Wine omogoča izvajanje programov na Linuxu s posnemanjem programskih klicev API okolja Windows, kar je težji, a bolj čisti pristop. Prav zaradi težav in pomanjkanja dokumentacije s strani Microsofta se je razvoj zavlekel bistveno dlje, kot so avtorji pričakovali. Kljub dolgemu razvoju Wine 1.0 ne jamči pravilno delovanje vseh programov za okolje Windows, čeprav je spisek podprtih programov že presenetljivo dolg. Z okoljem Wine 1.0 je tako mogoče poganjati programe paketa Microsoft Office, inženirski program AutoCAD, slikarski program Photoshop in cel niz sodobnih iger za okolje Windows.

    Objavljeno: 18.6.2008
  • Novi rekorderji iz Toshibe

    Toshiba je predstavila nove modele zmogljivih prenosnikov Qosmio, ki za zahtevne uporabnike prinašajo obilico zanimivih novosti. Qosmio G50 je denimo prvi prenosnik, ki poleg centralnega vsebuje tudi poseben koprocesor imenovan Toshiba Quad Core HD, namenjen zlasti pospeševanju večpredstavnih funkcij. V osnovi gre za rahlo spremejene procesor Cell, ki ga Sony sicer uporablja v svojih igralnih konzolah PS3. Qosmio G50 se sicer ponaša z velikanskim 18,4-palčnim zaslonom LCD in 500 GB diskovja.

    Objavljeno: 18.6.2008
  • Dan D za Firefox 3

    Danes ob 19. uri po srednjeevropskem času se začne 24-urno prenašanje Firefoxa 3, ki se želi vpisati v Guinnessovo knjigo rekodrdov kot program z največ prenosi v enem dnevu. Ravno takrat bo namreč izšla tretja velika različica brskalnika, ki iz dneva v dan povečuje število uporabnikov in se je že vzpostavil kot priznana alternativa Internet Explorerju.

    Objavljeno: 17.6.2008
  • AMD in Nvidia z novimi grafičnimi procesorji

    AMD in Nvidia ste predstavila nove grafične procesorje, ki zvišujejo lestvico zmogljivosti, a imajo povsem različno zasnovo. Nova procesorja Nvidia GeForce GTX 280 in GTX 260 tako sledita dosedanji usmeritvi enega monolitnega jedra, ki premore kar 240 procesnih enot in okoli 1,4 milijarde procesorjev. Nvidia trdi, da je novi procesor okoli 50% zmogljivejši od doslej vrhunskih kartic GeForce 8800 Ultra, cene kartice z novo serijo GTX200 pa se bodo pričele pri 400 dolarjih za model GTX260 in 650 dolarjih za model GTX 280.

    Objavljeno: 17.6.2008
  • Dvojec iz Nokie za elektronsko pošto

    Nokia je predstavila dva nova modela Nokia E71 in Nokia E66, ki sta namenjena predvsem preprostejši rabi elektronske pošte. Nokia E71 je tanek (debelina le 1 cm) telefon s polno tipkovnico QWERTY in 2,36-palčnim zaslonom z ločljivostjo 320 x 240 pik, medtem, ko ima Nokia E66 rahlo večji zaslon in drsno tipkovnico. Oba premoreta programsko opremo za potisno pošto v kombinaciji s poštnimi strežniki Microsoft Exchange Server. Ohišje obeh naprav je izdelano iz nerjavečega jekla, ki napravam daje dodatno odpornost in eleganco.

    Objavljeno: 17.6.2008
  • AMD z zunanjimi grafičnimi rešitvami

    Podjetje AMD je prikazalo novo rešitev, ki omogoča priključitev grafičnega procesorja na računalnik prek zunanje razširitvene postaje. Nova tehnologija imenovana XGP (External Graphics Platform) omogoča priključitev grafičnega podsistema prek zunanjega vmesnika PCI Express, s čimer ohranijo hitro povezavo med računalnikom in grafičnim podsistemom. Nove rešitve XGP bodo veseli predvsem uporabniki prenosnih računalnikov, ki doslej niso imeli možnosti nadgraditve grafičnega podsistema, kot to lahko storimo v večini namiznih računalnikov.

    Objavljeno: 16.6.2008
  • Yahoo podpisal z Googlom

    Po številnih preobratih in v bitki z Microsoftom je Yahoo vendarle podpisal pogodbo z družbo Google, po katerem bodo uporabili njihov istem za oglaševanje v svojih spletnih servisih ter iskalniku. Yahoo bo pri tem obdržal nadzor nad tem kje in kdaj bo prikazoval reklame, po ocenah pa naj bi jim dogovor z družbo Google navrgel dodatnih 800 milijonov dolarjev na leto.

    Objavljeno: 16.6.2008
  • Nov standard za daljince

    Največji proizvajalci zabavne elektronike so združili moči pri razvoju novega standarda za daljinske upravljavce, ki bodo uporabljali brezžično digitalno komunikacijo namesto dosedanjih infrardečih oddajnikov in sprejemnikov. Podjetja, kot so Philips, Sony, Samsung in Panasonic so skupaj z družbo Freescale Semiconductors pripravili specifikacijo RF4CE (Radio Fequency for Consumer Electronics), ki bo nadomestila dosedanjega že nekoliko zastarele tehnologije. Novi daljinci bodo uporabljali standard IEEE 802.15.4 in bodo delovali v frekvenčnem območju 2,4 GHz, podobno kot omrežja Wi-Fi.

    Objavljeno: 16.6.2008
  • MySpace prenavlja

    MySpace bo svojim uporabnikom v ponedeljek ponudil prenovljeno storitev, ki bo temeljito spremenila dizajn petih ključnih komponent najbolj priljubljenega družabnega omrežja - domačo stran, navigacijo, urejevalnik profilov, iskanje in MySpaceTV Player. V bitki s Facebookom in številnimi drugimi omrežji, ki po številu uporabnikov dohitevajo MySpace, se želi slednji predstaviti v novi podobi, s poudarkom na skupnosti, iskanju in večji uporabnosti.

    Objavljeno: 15.6.2008
  • Google nad ponudnike

    Googlov predstavnik za področje političnih problemov Richard Whitt je sporočil, da se podjetje ukvarja z razvojem programske opreme, ki bo uporabnikom interneta omogočala ugotoviti, ali jim ponudniki dostopa do interneta upočasnjujejo povezavo ali jo kakorkoli drugače omejujejo. Takšno početje je namreč pogosto opaziti predvsem pri uporabnikih, ki uporabljajo veliko pasovne širine, Google pa si prizadeva, da ima vsakdo pravico vedeti, kaj počne njegov ponudnik storitev.

    Objavljeno: 15.6.2008
  • HP v dnevni sobi

    HP je predstavil drugi rod računalnikov TouchSmart, namenjenh predvsem predvajanju večpredstavnih vsebin, ki imajo na dotik občutljiv zaslon. Prefinjen zunanji izgled je nadvse primeren za postavitev v dnevno sobo, kjer ponavadi gledamo fotografije in videoposnetke ter poslušamo glasbo.

    Objavljeno: 14.6.2008
  • Dell E

    Dell se je po vzoru Asusa odločil prodreti na trg prenosnih računalnikov majhnih mer in bo kmalu predstavil novo serijo računalnikov - E. Kot že ime nakazuje bo osnovni model E Classic močno spominjal na Asusov EEE, natančneje model 900, saj bo imel zaslon z 8,9-palčno diagonalo, njegova cena pa naj bi ob avgustovski splavitvi znašala 300 dolarjev.

    Objavljeno: 14.6.2008
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji