• Jelly Bean bo bolje prepoznal obraz

    Ena vidnejših funkcij četrtega Androida je odklepanje telefona s prepoznavo lastnikovega obraza. Spočetka zanimiv koncept večina uporabnikov v praksi opusti. Tudi zaradi tega, ker je tovrstno zaščito prelahko obiti, saj sistem ne ve ali je pred kamero človek iz mesa in krvi ali pa mu nepridiprav nastavlja zgolj fotografijo. Rešitev prihaja s posodobitvijo operacijskega sistema Jelly Bean. Face Unlock, kakor se odklepanje s prepoznavo obraza imenuje v angleščini, bo po novem imel dodano možnost Liveness check. Z njo bo sistem za preverjanje ugotovil ali ima pred sabo res živega uporabnika. V naključnem trenutku bo med skeniranjem obraza zapovedal uporabniku, da pomežikne. Če dotična potrditev ne bo uspešna, bo telefon ostal zaklenjen.

    Objavljeno: 2.7.2012
  • Nadgradnje na Windows 8

    Microsoft je objavil podrobnosti o pogojih za nadgradnje iz sedanjih različic okolja Windows na novo generacijo Windows 8. Kot kaže, so pri snovanju načina prehoda na novo različico mislili na zelo stare različice, saj obstaja pot za prehod celo iz okolja Windows XP.

    Objavljeno: 1.7.2012
  • Brezžični signal z 2,56 Tb/s

    Kdor misli, da je najnovejši brezžični standard 802.11ac, ki v omrežja Wi-Fi prinaša gigabitne hitrosti, blizu tega, kar se da prenašati brez žic, se krepko moti. Znanstveniki iz ameriškega inštituta Jet Propulsion Laboratotry (JPL) so skupaj s kolegi iz univerz v ZDA, Izraelu in na Kitajskem uspeli generirati brezžični podatkovni signal z zmogljivostjo kar tam okoli 2.560 Gb/s. Morda si je dosežek lažje predstavljati, če navedemo, da je to hitrost, s katero bi lahko v eni sekundi prek brezžične povezave poslali sedem celovečernih filmov v visoki ločljivosti.

    Objavljeno: 1.7.2012
  • Adobe ukinja podporo za Flash na Androidu

    Adobe je že dalj časa napovedoval, da bo ukinil podporo za še nedavno tako priljubljeni predvajalnik Flash Player na mobilnih platformah. Zdaj od napovedi prehaja z dejanjem, saj je le dan za objavo nove različice Google Android 4.1 najavil, da Flash na novem operacijskem sistemu ne bo podprt.

    Objavljeno: 30.6.2012
  • Blackberry tone vse globlje proti koncu

    Kanadsko podjetje Research In Motion, znano po telefonih BlackBerry, je objavilo poslovne rezultate za njihovo prvo fiskalno četrtletje leta 2013, ki so bistveno slabši od še tako črnih pričakovanj. Podjetje je v četrtletju ustvarilo sicer 2,8 milijarde dolarjev prihodkov, kar pa je kar 33% manj kot pred letom dni.

    Objavljeno: 30.6.2012
  • ASUS Transformer Pad Infinity

    ASUS je uradno predstavil tablični računalnik Transformer Pad Infinity, ki je prvi z zaslonom polne visoke ločljivosti (Full HD). Ta temelji na tehnologiji Super IPS+, ki sliko prikazuje v ločljivosti 1920 x 1200 pik, pred praskami in drugimi vplivi okolice pa ga varuje trpežno steklo Corning Gorilla Glass 2. Kot je že značilno za izdelke z imenom Transformer, lahko tudi to tablico po potrebi spremenimo v prenosnik z namensko tipkovnico in drsno ploščico, ki vsebuje tudi dodatni akumulator in tako zagotavlja do 14 ur avtonomije delovanja.

    Objavljeno: 29.6.2012
  • Google I/O: drugi dan

    Medtem, ko je na prvi dan konference Google predstavil najbolj odmevne novosti, pa so za nadaljevanje srečanja vseeno pustili nekaj manjših presenečenj, a bodo ta kljub temu razveselila marsikoga. Presenečenje je vsekakor najava, da bodo svoje storitve in izdelke še ponujali tudi na drugih operacijskih sistemih, tudi Applovih. V ta namen so objavili spletni brskalnik Chrome in namenski program za spletni pomnilnik Google Drive, ki delujejo na konkurenčnih telefonih Apple iPhone in tablicah iPad.

    Objavljeno: 29.6.2012
  • ACTA: lobistični spopad v Bruslju

    Po tem, ko je bilo že pred časom videti, da bo sporazum ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) v večini evropskih držav, predvsem pa na nivoju EU, zaradi burnih reakcij v javnosti in dvomljivih določil padel v vodo, se boj lobistov za njegovo uveljavitev nadaljuje.

    Objavljeno: 28.6.2012
  • Office 365 tudi dokončno v Sloveniji, za šole brezplačno

    Microsoftova spletna storitev v oblaku in komplet programov Office 365 je zdaj dokončno možno naročiti tudi v Sloveniji. Storitve so v celoti na voljo v slovenskem jeziku in prilagojene našemu trgu. Storitve so skladne z uveljavljenimi mednarodnimi standardi za informacijsko varnost in z zahtevami slovenskega Zakona o varovanju osebnih podatkov, kar je letos maja potrdila tudi revizijska in svetovalna hiša KPMG.

    Objavljeno: 28.6.2012
  • Google I/O: prva tablica, večpredstavni predvajalnik in nove spletne storitve

    Google je odprl razvojno konferenco I/O z najavo celega kupa novih izdelkov in storitev, med katerimi pa je le malo presenečenj, saj se je še enkrat več zgodilo, da so govorice pred dogodkom zadele v črno. Najbolj odmevna novost je brez dvoma prvi tablični računalnik, ki ga bo Google prodajal pod svojo znamko.

    Objavljeno: 28.6.2012
  • Hitrejši Firefox za Androidu

    Mozilla je objavila novo različico brskalnika Firefox za operacijski sistem Google Android, za katerega trdijo, da je zdaj najhitrejši na tej platformi. Firefox za Android, ki je že na razpolago za prenos v trgovini Google Play, so preuredili tako, da uporablja "nativni" uporabniški vmesnik namesto dosedanjega na XML temlječega podsistema XUL. Rezultat je drastično izboljšana odzivnost, tako pri odpiranju novih strani, kot pri zahtevnejših grafičnih operacijah.

    Objavljeno: 27.6.2012
  • Cisco tudi s podporo za 802.11ac

    Cisco se je s svojimi usmerjevalniki Linksys pridružil naraščajoči množici ponudnikov, ki nudijo naslednjo generacijo izdelkov za brezžična omrežja s hitrostmi nad 1 GB/s. Najnovejši usmerjevalnik Linksys EA6500 je morda eden najbolj ambicioznih izdelkov tega tipa, saj podpira hitrost prenosa kar 1,3 Gb/s. Povrh vsega usmerjevalnik vsebuje stikalo s štirimi gigabitnimi vrati za žične povezave, dobrodošel pa je tudi dvojni vmesnik USB za priključitev zunanjih diskov in drugih omrežnih naprav.

    Objavljeno: 27.6.2012
  • Poletna številka revije Monitor

    Na prodajne police je danes prišla še zadnja številka pred poletnimi počitnicami. Tokrat smo se lotili preizkusa fotoaparatov, ki so namenjeni uporabi v zahtevnem okolju, delujejo pa tudi pod vodo – kot nalašč za poletno fotografijo. K testu smo dodali še pametni telefon, odporen na vodo, ter ohišje za iPad, ki prav tako omogoča potopitev.

    Objavljeno: 27.6.2012
  • Google Nexus tablet za 199 dolarjev

    Danes se začenja razvojna konferenca I/O družbe Google, na kateri naj bi spletni velikan predstavil kopico novosti. Med najbolj pričakovanimi je najava prvega tabličnega računalnika z znamko Google, ki ga bodo, kot kaže, delali v sodelovanju s podjetjem Asus. Udarna lastnost tablice, ki bo najbrž nosila ime Nexus tablet, naj bi bila cena, ki bo v ZDA znašala 199 dolarjev za osnovni model z 8 GB Flash RAM, a boljšo opremo, kot neposredni tekmec, Amazon Kindle Fire.

    Objavljeno: 27.6.2012
  • Flipboard uradno na vseh Androidih

    Priljubljeni bralnik novic in drugih zanimivih informacij Flipboard, ki je ena izmed najuspešnejših aplikacij na Applovih mobilnih napravah, je končno uradno na voljo tudi za vse naprave z operacijskim sistemom Google Android. Doslej je bila v beta različici na voljo le za novi Samsungov mobilni telefon Galaxy S III, kot del posebnega ekskluzivnega dogovora s korejskim proizvajalcem.

    Objavljeno: 26.6.2012
  • Prijatelji s Facebooka v bližini

    Facebook je povsem na tiho objavil novo funkcijo v družabnem omrežju, s katero lahko na mobilnem telefonu hitro poiščemo prijatelje in znance, ki so v naši bližini. Nova funkcija, ki še ni bila uradno objavljena, nosi ime "poišči prijatelje v bližini" (Find Frineds Nearby, FFN) in temelji na dosedanji eksperimentalni funkciji Friendshake.

    Objavljeno: 26.6.2012
  • Microsoft prevzema Yammer

    V zadnjem času okrepljene govorice, da Microsoft načrtuje nakup spletnega servisa Yammer, so se pokazale za pravilne. Microsoft bo za družabno omrežje specializirano za poslovno rabo odštel 1,2 milijarde dolarjev, združili pa ga bodo v divizijo, ki se ukvarja z razvojem pisarniške zbirke Office.

    Objavljeno: 26.6.2012
  • Sony in Google, drugi poizkus

    Sony je začel sprejemati prednaročila za novo generacijo večpredstavnega predvajalnika na temelju platforme Google TV. Novi predvajalnik Sony NSZ-GS7, ki bo sredi julija mogoče kupiti tudi v Evropi za zmerno ceno 200 evrov, temelji na najnovejši različici operacijskega sistema Android, ponuja pa tudi obilico dodatnih programov optimiziranih za prikaz na televizorju, ki so dosegljivi prek trgovine Google Play.

    Objavljeno: 25.6.2012
  • Ali se bo RIM razdelil na dva dela?

    Podjetje Research In Motion, lastnik in avtor znamenitih telefonov BlackBerry, resno razmišlja o možnosti, da bi družbo razdelili na dva dela. S tem bi ločili problematično divizijo za razvoj in proizvodnjo strojne opreme (telefonov in tablic) od tistega dela, ki se ukvarja s sporočilnim sistemom in omrežjem ter spletnimi storitvami.

    Objavljeno: 25.6.2012
  • Nintendo 3DS XL

    Nintnedo je predstavil novo, večjo različico mobilne igralne konzole 3DS, ki 4,88-palčni namesto 3,5-palčni zaslon pri dosedanjem modelu. Tudi drugi zaslon, ki služi pretežno za krmiljenje, je večji (4,18 palcev), skupaj pa nudita tako 90% večjo ločljivost v primerjavi s prvo generacijo izdelka. Nintendo bo novi 3DS XL prodajal po agresivni ceni 199 dolarjev (cena v ZDA; brez DDV), zraven pa bodo priložili kartico SD velikost 4 GB. Da bi nekoliko privarčevali pa so se odločili za nenavadno potezo, v Evropi in na Japonskem ne bodo prilagali napajalnikov - ti namreč ostajajo enaki kot pri dosedanjih modelih 3DS in DSi XL. Očitno računajo, da bodo največ modelov 3DS XL kupili uporabniki dosedanjih naprav.

    Objavljeno: 25.6.2012
  • Cene negibljivih diskov najnižje

    Cena trenutne generacije negibljivih diskov (SSD – Solid State Drive) je po poročanju priljubljenega spletišča The Tech Report najnižja doslej. Povprečna cena je v zadnjem letu padla za slabo polovico. Mnogi proizvajalci tako že ponujajo diske z ugodnim razmerjem med ceno in pripadajočim prostorom za hrambo. Gigazlog dobimo že za dolar. Ceno niža široka potrošnja, negibljive diske najdemo v vedno več izdelkih, ter pomanjkanje klasičnih trdih diskov, ki ga proizvajalci zaradi poplav na Tajskem ne uspejo (ali nočejo) odpraviti. Morda je napočil čas, ko magnetne shrambe z vrtljivimi deli ne bodo več privzeta izbira večine uporabnikov?

    Objavljeno: 24.6.2012
  • Sodišče ovrglo Applovo patentno tožbo

    V sporu med Applom in Motorolo je dokončno zmagala slednja. Kljub temu, da je ameriški sodnik Posner že pred časom nakazal nenaklonjenost jabolčnim težnjam, je podjetju iz Cupertina dovolil, da še zadnjič predstavijo svoje zahteve in tožbo podkrepijo z dokazi. Niso ga prepričali. Primer je označil za smešnega in ocenil, da bi morebitna odškodnina bila manjša od stroškov postopka. Trditve, da je Motorola z uporabo tehnologije, ki jo pokrivajo Applovi patenti, podjetju iz Cupertina povzročila ogromno gmotno škodo so nerealne, saj je Motorolin odstotek na mobilnem trgu izredno majhen, medtem ko Applu še nikoli ni šlo bolje. Razsodba bo vplivala na prihodnje tovrstne primere, medtem ko dotičnega na isto stopenjsko sodišče Apple ne more vrniti niti s pritožbo.

    Objavljeno: 24.6.2012
  • Google za izumirajoče jezike

    Google je obelodanil projekt za ohranitev zgodovine, kulture in znanja človeštva. V Projektu Endangered Languages Project bo spletni velikan skupaj z univerzami, jezikoslovci in drugimi skupinami ljudi, ki se trudijo z dokumentiranjem svetovnih načinov sporazumevanja, ohranjal pred izumrtjem več kot 3000 jezikov. Nudil bo tehnologijo, ki jo bodo sodelujoči s pridom izkoristili za skupinsko delo. Orodja, kot so Google Maps, YouTube in Google Groups, bodo posameznikom omogočila nabiranje, nalaganje in deljenje najdenih primerov ogroženih jezikov. Z raznimi zapisi, video posnetki in ozaveščanjem bodo pripomogli k dokumentiranju znanja, ki ga čez sto let verjetno ne bo več. Razen v ohranjenih primerih projekta Endangered Languages Project.

    Objavljeno: 23.6.2012
  • Facebook omogoča urejanje komentarjev

    Saj ni res, pa je. Družabno omrežje Facebook je šele sedaj omogočilo urejanje komentarjev. Bojda so jih k novi zmožnosti spletišča vodile prošnje uporabnikov z debelimi prsti, ki za sodelovanje na omrežju pogosto uporabljajo pametni telefon. Po novem bo iznakažen komentar moč urejati tudi po dodanih zapisih drugih uporabnikov, ki pa bodo imeli pregled nad našim urejanjem, saj bo omrežje spremembe shranilo. Kljub temu, da smo za pridobitev, ki bo v naslednjih dneh na voljo vsem uporabnikom Facebooka, nadvse hvaležni, ne moremo razumeti, zakaj je trajalo tako dolgo in kako, da še vedno ne moremo urejati zatipkanega statusa?

    Objavljeno: 23.6.2012
  • Ponoven upad trga IT storitev v Sloveniji

    Po podatkih najnovejše raziskave analitske hiše IDC, trg storitev merjen v evrih upada že tretje leto zapored, medtem ko prodaja izražena v ameriških dolarjih ostaja na lanski vrednosti 319 milijonov.

    Objavljeno: 22.6.2012
  • Blokada Piratskega zaliva neuspešna

    Višje sodišče v Veliki Britaniji je že aprila od tamkajšnjih ponudnikov interneta zahtevalo, da blokirajo dostop do spletišča Pirate Bay. Med zadnjimi se je želji sodišča uklonil British Telecom. Šest milijonov njihovih uporabnikov je na naslovu thepiratebay.se pričakalo sporočilo o napaki. Pirate Bay je z množico spornih magnetnih povezav do avtorsko zaščitenih vsebin že dolgo trn v peti industriji zabave, a se je doslej uspešno izogibal vsem poskusom zapore njihovega prometa. Največkrat je bila zadostna uporaba posredovalnega strežnika (ang. proxy) in uporabniki so spletišče lahko brez težav uporabljali naprej. British Telecom se je bolj potrudil. Blokirali so vse največje posredovalne strežnike in uspešno zajezili večino prometa. Ne za dolgo, saj se je v igro mačke z mišjo vmešal Pirate Bay. S svežimi IP številkami so obšli zaporo in prek strani TorrentFreak sporočili nasprotnikom, da lahko z dodajanjem novih nadaljujejo v nedogled. Pod pretvezo zaščite mladoletnih uporabnikov spleta se bo boj seveda nadaljeval. Če pridejo tovrstne težnje kdaj tudi do nas, si velja zapomniti iskalni pojem "piratebay proxy", katerega bo treba vpisati v iskalnik po želji in tako obiti morebitno zaporo, ki nam bi jo vsilili drugi. V preteklosti je bilo namreč že nekaj podobnih poskusov (WikiLeaks, UDBA, …), a so se po dotičnem receptu vsi po vrsti končali klavrno.

    Objavljeno: 22.6.2012
  • IPhone 5 bo postavil stvari na svoje mesto

    Po besedah predsednika Hon Hai Precision (starševsko podjetje Foxconna) naj bi prihajajoča šesta generacija telefona iPhone zopet zasenčila vse konkurente, ki sijejo na mobilnem trgu. Terry Gou je imel v mislih predvsem uspeh trenutnega paradnega konja podjetja Samsung, telefon Galaxy S III. Ker Foxconn za Apple dotične telefone izdeluje, gre možakarju verjet, saj ima informacije iz prve roke. Po drugi strani pa ga je treba vzeti z malo rezerve, saj mu je ravno Samsung, s katerim je pred leti zapel okoli cen ploskih zaslonov, največji trn v peti.

    Objavljeno: 22.6.2012
  • Telefon, ki opazuje

    Galaxy S III je med drugim presenetil z zmožnostjo SmartStay, ki poskrbi, da zaslon pri branju nikoli ne ugasne. Telefoni imajo običajno nastavitev, da ob nedejavnosti velikega porabnika energije izklopijo, kar bralca velikokrat zmoti, ko se zatopi v brano besedilo. Po novem je tovrstna zmožnost na voljo tudi drugim Androidom. Na tržnici Play se je pojavila aplikacija ISeeYou, ki počne ravno to. Med delom preverja, če je uporabnikov pogled prilepljen na zaslon in v primeru pritrdilnega odgovora telefonu prepreči prehod v stanje spanja. Kljub temu, da v novicah običajno programov ne izpostavljamo, smo prepričani, da si dotični pripomoček pozornost zasluži. Dobimo ga v brezplačni in plačljivi različici. Slednja omogoča dodatno fino nastavljanje, a ker za vsak model ne moremo trditi, da deluje, program smo za zdaj preizkusili le na telefonu One X, za začetek priporočamo prvo.

    Objavljeno: 22.6.2012
  • Amazon AppStore prihaja v Evropo

    Druga največja tržnica s programi za operacijski sistem Android prihaja v Evropo. Amazon je objavil razpis, v katerem sprejema prijave razvijalcev, ki bodo aplikacije po novem razpečevali tudi v Nemčiji, Veliki Britaniji, Franciji, Italiji in Španiji. Evropski AppStore bo zagnan poleti. Spisek držav, ki bodo deležne dobrot s tržnice, bo spotoma še razširjen, zato se nadejamo, da bo med njimi kmalu Slovenija. Amazonova trgovina je uspeh. Razvijalci so navdušeni nad količino prisluženega denarja, medtem ko se kupci v prodajalno radi vračajo zaradi brezplačne programske opreme, ki jo je po nični ceni moč dobiti samo v AppStore. Vse skupaj pomeni, da je blizu tudi splavitev mednarodne različice knjigarnarjeve tablice Kindle Fire. Komur se zahoče brezplačne aplikacije dneva že danes, brž v trafiko po posebno številko Monitorja, kjer smo objavili balkansko pot do nje.

    Objavljeno: 21.6.2012
  • Naslednja generacija mobilnega tipkanja

    Podjetje Nuance je predstavilo prvo veliko posodobitev tipkovnice Swype, odkar se je priljubljena tehnologija znašla pod njihovim okriljem. Nova generacija mobilnega tipkanja združuje štiri načine v enem. Uporabnik lahko s prstom drsi po tipkovnici, hitro tipka s pomočjo sistema XT9, besedilo narekuje z gumbom Dragon ali pa ga prostoročno napiše, znak za znakom, s prstom po zaslonu. Med naštetimi načini je moč brezšivno prehajati. Močno so izboljšali predvidevanje vnosa, ki je lahko v kateremkoli izmed podprtih 55 jezikov. Besedišče si program polni sproti, uči pa se tudi iz prejetih sporočil in elektronske pošte.

    Objavljeno: 21.6.2012
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji