• Avstralska komisija proti geografskem blokiranju vsebin

    Avstralska komisija za produktivnost (Australian Government Productivity Commission) je v osnutku poročila podala priporočilo, da naj bi imeli avstralski državljani legalno možnost zaobiti geografsko blokiranje vsebin. Gre za digitalne vsebine, ki so umetno blokirane v različnih geografskih regijah, denimo Netflix s svojimi filmi in serijami. Po njihovem mnenju imajo tovrstne blokade obraten učinek, saj uporabnike silijo k piratstvu. Pravijo, da je najboljši način za preprečevanje piratstva, da se uporabnikom omogoči lažji in cenovno sprejemljiv dostop do digitalnih vsebin.

    Objavljeno: 1.5.2016 10:00
  • Od danes še cenejše mobilno gostovanje v EU

    Danes se je pocenilo mobilno gostovanje v državah EU, prihodnje leto pa ga bo v celoti konec. Evropska komisija je predpisala najvišje dovoljene cene mobilnih storitev pri gostovanju v drugih omrežjih EU, ki jih zadnja leta vsako poletje nekoliko zniža.

    Objavljeno: 30.4.2016 16:00
  • YouTube vse resneje z oglasi

    YouTube bo v mesecu maju začel z novimi oglasi, ki se bodo pojavili na začetku videa in jih ne bo mogoče preskočiti. Oglasi naj bi bili krajši od šestih sekund in se bodo predvajali naključno (predvidevamo, da vezano tudi na uporabnika oziroma njegovo lokacijo). Novi oglasi so namenjeni predvsem uporabnikom na mobilnih napravah, torej telefonih in tablicah, ki postajajo vse večji vir prometa. Podjetje je v ZDA sicer že splavilo storitev YouTube Red, kjer se za mesečno naročnino izognemo reklamam. Primer tovrstnega oglasa je spodaj.

    Objavljeno: 29.4.2016 14:00
  • V Ljubljano prihaja sposoja električnih avtomobilov

    Ljubljana naj bi že pred poletjem dobila možnost najema in uporabe električnih avtomobilov po potrebi, t.i. »Car Sharing«. Dostop do avtomobilov bo možen preko telefonske aplikacije, preko nje bo izvedeno tudi plačilo. Sprva naj bi bilo na voljo 30 električnih avtomobilov na osmih lokacijah. Za projektom stojita podjetji Avantcar in Comtrade. Avtomobili naj bi bili različnih znamk (predvidevamo, da bo šlo predvsem za Nissan Leaf, mogoče tudi kak BMW i3, VW eUp in Kia Soul EV), prva faza projekta naj bi se začela do junija.

    Objavljeno: 29.4.2016 11:00
  • Slovenski Bitstamp dobil licenco za trgovanje z denarnimi valutami

    Slovenska tržnica za nakup in prodajo bitcoina, Bitstamp, je s strani komisije za nadzor nad finančno industrijo v Luxembourgu (CSSF, Commssion de Surveillance du Secteur Financier) pridobila licenco za trgovanje z denarnimi valutami. Pri Bitstampu pravijo, da je postopek za pridobitev omenjene licence trajal dve leti, vključeval je tudi revizijo s strani revizijske hiše Ernst & Young. Licenca velja za tudi za ostale članice EU. Bitstamp ima sicer uradno sedež podjetja v Luxembourgu, podobno kot veliko drugih tehnoloških podjetji (Amazon, PayPal, itd).

    Objavljeno: 28.4.2016 11:00
  • Oppo in Vivo prehitela Lenovo in Xiaomi

    Po podatkih analitskega podjetja IDC se je v prvem letošnjem četrtletju rast prodaje telefonov upočasnila, pravzaprav so zabeležili najnižjo rast doslej. To pripisujejo predvsem zasičenosti razvitih trgov, kjer je vse manj novih uporabnikov. Najzanimivejša sprememba pa je vzpon še dveh kitajskih podjetji, to sta Oppo in Vivo, po številu prodanih naprav sta se zavihtela na četrto in peto mesto, od tam sta navzdol potisnila Lenovo in Xiaomi.

    Objavljeno: 28.4.2016 09:00
  • Naslednja preizkušnja za umetno inteligenco: Doom

    Pred kratkim je kar nekaj prahu dvignil Googlov program, ki je premagal velemojstra v igri Go. Naslednji cilj pa bo očitno računalniška igra Doom. Tekmovanje bo organizirano septembra na konferenci IEEE, sodelujoči bodo pri tem uporabili platformo ViZDoom, ki se uporablja za raziskave na področju strojnega učenja. Znotraj iger imajo digitalni nasprotniki načeloma popolne podatke do vseh podatkov, torej zemljevidov, pozicije igralca, pozicije orožja in dodatkov, itd., v tem tekmovanju pa bodo imeli sodelujoči programi oziroma algoritmi le vidne podatke, torej to, kar sicer vidi človeški igralec.

    Objavljeno: 26.4.2016 11:00
  • Novi slovenski projekt na Kickstarterju

    Slovensko podjetje XVida je predstavilo novi projekt na strani Kickstarter, gre za držala za pametne telefone, ki vključujejo brezžično polnjenje. Podjetje je sicer pred leti uspešno zagnalo zanimivo držalo za tablice iPad, preko spletne strani pa prodajajo različna stojala in držala. Nova držala uporabljajo standard Qi, tega podpira večina zmogljivejših telefonov Android, za uporabnike Applovih telefonov pa je vključeno tudi posebno ohišje oziroma ovitek, ki te telefone opremi s podporo za brezžično polnjenje. Telefoni se na držala priklopijo z močnim magnetom, na voljo bodo držala za uporabo doma (ta se vtaknejo neposredno v električno vtičnico), za uporabo v pisarni (držijo telefon v pokončnem položaju na mizi) in za v avtomobil (z priseskom za steklo ali držalom za zračne reže).

    Objavljeno: 25.4.2016 11:00
  • Prihaja Xiaomi Mi Max

    Kitajsko podjetje Xiaomi je v spletu objavilo prvo delno fotografijo prihajajočega telefona Mi Max. Po govoricah sodeč gre za veliko napravo, saj bo imela 6,4 palčni zaslon, po oblikovanju naj bi bil zelo podoben obstoječi zastavonoši Mi 5. Uporabljal naj bi procesorsko vezje Snapdragon 820, v prodajo pa naj bi prišel prihodnji mesec. V Monitorju, ki izide jutri, smo sicer preizkusili njihovega Redmi Note 3, ta za malo denarja ponuja kar veliko.

    Objavljeno: 25.4.2016 08:00
  • Spet na internet ušli podatki o državljanih – to pot Mehika

    Po več mesecih(!) so z interneta končno umaknili bazo podatkov, ki je vsebovala osebne podatke 93 milijonov mehiških volivcev. Baza je bila javno dostopna od septembra 2015, pred tednom dni (14. aprila) pa je varnostni strokovnjak Chris Vickery iz Kromtecha javno opozoril nanjo. Trajalo je še poln teden, preden so bazo umaknili.

    Objavljeno: 25.4.2016 07:00
  • Poceni usmerjevalnik kriv za milijonski rop banke v Bangladešu

    Hekerji so iz bangladeške banke februarja prek spleta odnesli 81 milijonov dolarjev. Napaka pri črkovanju enega izmed nalogov je alarmirala uslužbenca, ki je preprečil, da bi zlikovci odtujili prvotno načrtovano milijardo ameriških zelencev. Preiskava dogodka je ugotovila, da so za rop krivi katastrofalni varnostni ukrepi indijske banke. Brez požarnega zidu in z rabljenimi usmerjevalniki za deset dolarjev je bila banka lahka tarča spretnih hekerjev. Slednji so večino denarja prenesli na Filipine, kjer se je za njim izgubila sleherna sled. Preiskovalci kljub temu upajo, da jim ga bo z nadaljnjim delom uspelo povrniti. Pred seboj imajo težko nalogo, saj so poceni usmerjevalniki med ropom zabeležili premalo koristnih informacij, da bi nepridiprave zalotili z roko v kozarcu z medom.

    Objavljeno: 24.4.2016 09:00
  • Amazonova manjša tablica (tudi) v Slovenijo s 16 GB in tremi novimi barvami

    Amazon je prenovil linijo najmanjših in najcenejših tablic Fire. Naprava s sedem palčnim IPS zaslonom ločljivosti 1024 × 600 slikovnih pik je podvojila podatkovno shrambo ter se odela v sveža oblačila. Prostor v velikosti 16 GB, ki ga uporabljamo za nameščanje aplikacij in shranjevanje podatkov, lahko razširimo s pomnilniškimi karticami microSD. Amazon Fire 7 je poleg črne na voljo v oranžni, modri in rožnati barvi. Procesor MediaTek s štirimi jedri in hitrostjo 1,3 GHz ostaja isti, prav tako operacijski sistem Fire OS 5, ki temelji na Googlovem Androidu. Naveza funkcionira dobro, zato je tablica dostojna rešitev za uporabnike s plitvejšimi žepi. Tablico lahko na osnovni Amazon.com strani naročimo tudi Slovenci, olajšala nas bo za dobrih 60 evrov.

    Objavljeno: 24.4.2016 08:00
  • FBI za vdor v iPhone 5C plačal vsaj milijon dolarjev

    Ranljivosti in odklepanje zašifriranih telefonov niso poceni, ugotavlja tudi FBI. Za dostop do podatkov na iPhonu 5C, ki je ostal za ubitim teroristom v decembrskem napadu v San Bernardinu, so zunanjemu izvajalcu po besedah FBI-jevega direktorja plačali vsaj milijon dolarjev. In izvedeli nič novega.

    Objavljeno: 23.4.2016 11:00
  • Microsoft zmanjšuje oblačno shrambo OneDrive

    Microsoft je napovedal, da bo 27. julija uresničil lanske načrte in dokončno zmanjšal brezplačno kvoto oblačne shrambe OneDrive. Lani je pod prošnjami in grožnjami klonil ter uporabnikom, ki so kliknili promocijski gumb Keep Your Free Storage, shrambo pustil nedotaknjeno. Dotična promocija je veljala do 31. januarja 2016. Če smo jo zamudili, bomo konec julija namesto 15 GB brezplačnega oblačnega prostora z dodatnih 15 GB za nalaganje fotografij z mobilnih naprav imeli le še 5 GB, drobiž, ki so ga že nekaj časa deležni tudi vsi novinci.

    Objavljeno: 23.4.2016 08:00
  • Netflix razmišlja o prenosu vsebin za ogled brez povezave

    Priljubljena ameriška pretočna storitev, ki je od letos na voljo tudi v Sloveniji, še lani ni želela slišati o prenosu ponujenih vsebin za ogled brez povezave. Variety poroča, da so pri Netflixu očitno obrnili ploščo. Razloga naj bi bila dva. Uporabniki konkurenčnih storitev že danes lahko določene vsebine prenesejo na mobilno napravo in si jih ogledajo kasneje, celo brez interneta. Drugi, še pomembnejši razlog pa naj bi bila nedavna širitev, katere del smo bili tudi mi. Ker nekatere države, v katerih je Netflix po novem na voljo, nimajo urejenega in zmogljivega dostopa do spleta, želijo Američani vsebine uporabnikom ponuditi drugače. V nasprotnem primeru lahko bržčas rečejo zbogom večanju baze naročnikov. Kdaj natančno naj bi nova zmožnost zaživela, ni znano.

    Objavljeno: 22.4.2016 02:00
  • Opera je prvi (večji) brskalnik z vgrajeno VPN povezavo

    Povezovanje z navidezno zasebno povezavo VPN, ki je prvenstveno namenjeno večji zaščiti pri brskanju, se običajno uporablja za dostop do blokiranih vsebin. Za anonimnost pri brskanju smo doslej morali uporabiti dodatne pripomočke ali se poslužiti, katerega od manjših brskalnikov. Norveška Opera je prvi od večjih brskalnikov, ki zmožnost privzeto ponuja. Za zdaj je funkcionalnost rezervirana za razvijalsko različico brskalnika, ki z uporabo enega samega gumba prične z 256-bitnim šifriranjem spletne povezave. Trenutno so na voljo tri simulirane lokacije, Kanada, ZDA in Nemčija, medtem ko jih bo v končni različici na voljo več. VPN je popolnoma zastonj, zato ni razloga, da si ne bi privoščili v naši državi nedostopne spletne storitve ali otežili delo vladnim organom pri sledenju naših aktivnosti na spletu.

    Objavljeno: 22.4.2016 01:00
  • Google z Androidom kršil evropske zakone

    Evropska komisija je ameriško podjetje Google znova obtožila zlorabe vodilnega položaja na trgu. Spletni velikan se monopolno obnaša z mobilnim operacijskim sistemom Android, s katerim krši pravila, ki veljajo za podjetja, ki delujejo na evropskem ozemlju. Kljub temu da je Android odprtokodni sistem, ki bi ga naj proizvajalci prosto uporabljali, jih Google sili v nameščanje neželenih aplikacij (Gmail, Youtube ...), in nastavljanje privzetih izbir (Google Search). V nekaterih primerih so proizvajalci za uporabo Googlovega iskalnika v telefonih celo plačani. S tovrstnim ravnanjem dela ameriško podjetje škodo tako tekmecem kot tudi vsem kupcem. Na Googlov naslov je že prispela uradna obtožba. Spletni velikan ima dvanajst tednov časa, da odgovori in spremeni poslovno prakso, drugače mu grozi denarna kazen in prenehanje aktivnosti na področju EU.

    Objavljeno: 21.4.2016 07:00
  • Intel bo odpustil 12 tisoč zaposlenih

    Intel je ob objavi slabših finančnih rezultatov za prvo četrtino leta 2016, ko je prislužil zanj skromnih 14 milijard ameriških dolarjev, napovedal velika odpuščanja. Predvsem zaradi padca prodaje računalnikov PC bo ob službo 12.000 ljudi. Skoraj polovico posla Intelu danes predstavljata Internet stvari ter rokovanje s podatki, zato bodo moči v bodoče usmerili v podatkovne centre, IoT, pomnilnik ter povezljivost. Njihova osredotočenost na področje računalnikov PC bo logično popustila, enajst odstotkov zmanjšana delovna sila ter veliko prestrukturiranje podjetja zahtevata svoj davek.

    Objavljeno: 20.4.2016 08:00
  • Viber odslej privzeto šifrira pogovore

    Viber je naslednja v vrsti aplikacij za hipno komuniciranje, ki bo odslej privzeto šifrirala pogovore med uporabniki. To pomeni, da  bo odslej njegovih 700 milijonov uporabnikov lahko komuniciralo brez strahu, da bi lahko njihove pogovore kdorkoli prestregel in prebral, četudi bi zato imel zakoniti razlog.

    Objavljeno: 20.4.2016 07:00
  • Konec tedna bo v Ljubljani potekal Nasa Space Apps Challenge

    Konec tedna bosta ABC pospeševalnik in Tehnološki park Ljubljana združila moči pri organizaciji 48 ur trajajočega dogodka na temo raziskovanja dogodka Nasa Space Apps Challenge, ki istočasno poteka po 150 mestih po vsem svetu.

    Objavljeno: 20.4.2016 01:00
  • Pametna vzmetnica lovi prešuštnike

    Špansko podjetje Durmet predstavlja bizarno pametno napravo. Smarttres, z brezžično povezljivostjo in štiriindvajsetimi tipali opremljena vzmetnica, bo lastnika opozarjala na morebitno akcijo brez njegove vednosti. Zmožnost Lover Detection System mu bo ob nezvestobi partnerja na telefon nemudoma poslala sporočilo. Da poročilo ne bi bilo preveč suhoparno, poskrbita funkciji Speedometer in Intensity and impact per minute, ki ga opremita z žgečkljivimi podrobnostmi. Sumničavost bo rogonosca stala 1750 ameriških dolarjev.

    Objavljeno: 19.4.2016 09:00
  • Google ni kriv kršenja avtorskih pravic

    Google je leta 2004 pričel z optičnim prebiranjem knjig, da bi izvlečke iz njih vključil v iskanje. Iskalnik danes najde besedne zveze iz milijonov različnih naslovov in omogoča uporabnikom prebiranje citatov, odsekov in določenih strani. Med knjigami v bazi so sicer večinoma dela preminulih avtorjev, ki niso več zaščitena, a precej jih je novejšega datuma z avtorsko zaščiteno vsebino, kar je že leta 2005 šlo v nos združenju Authors Guild, ki je spletnega velikana tožilo. Po enajstih letih tožb je Googlovo početje povsem zakonito. Vrhovno sodišče v ZDA je namreč odločilo, da optično branje izvlečkov iz knjig spada med tako imenovano pravično rabo (ang. fair use) in ne odžira vsakdanjega kruha pisateljem, zato ponovnega sojenja, ki ga je zahtevalo poraženo in razočarano združenje Authors Guild ne bo.

    Objavljeno: 19.4.2016 05:00
  • GoPro in navidezna resničnost

    Pri podjetju GoPro so predstavili ohišje z imenom Omni, v katerem bo domovalo šest natančno sinhroniziranih kamer, ki bodo uporabnikom olajšale snemanje VR video posnetkov. Splavitev ohišja bo pospremil namenski kanal GoPro VR, na katerem bodo uporabniki objavljali 360-stopinjske in VR video posnetke. Gre za nadziran program, ki bo prvenstveno namenjen plačanim športnikom in umetnikom, kasneje pa tudi drugim talentiranim posameznikom. Ohišje Omni VR v paketu s šestimi kamerami, programsko opremo Kolor, pametnimi daljinci, kabli in pomnilniškimi karticami stane okroglih 5000 ameriških dolarjev, brez kamer pa je na voljo za poldrugega tisočaka.

    Objavljeno: 18.4.2016 08:00
  • Kanadski predsednik vlade obvlada kvantno računalništvo

    Kanadski predsednik vlade, Justin Trudeau, je med obiskom inštituta za fiziko v Waterlooju osmešil domišljavega novinarja, ki ni pričakoval, da obvlada kvantno računalništvo. Novinar mu je zastavil vprašanje z besedami: “Mislil sem, da bi vas prosil, ali nam razložite kvantno računalništvo, ampak …”, kar je v predavalnici sprožilo smeh. Predsednik se ni zmedel in odgovor na kasneje zastavljeno vprašanje začel: “Preprosto, kvantno računalništvo je …”. Čeprav so sprva prisotni mislili, da je predsednik na šalo odgovoril s šalo, jim je v nadaljevanju postregel s krajšim predavanjem o kvantnem računalništvu ter navdušil z razgledanostjo.

    Objavljeno: 17.4.2016 08:00
  • QuickTime je nevaren

    Ameriška vlada oziroma njen oddelek za varnost The Department of Homeland Security na podlagi poročila podjetja Trend Micro državljanom ZDA svetuje, da iz operacijskega sistema Windows nemudoma izbrišejo predvajalnik QuickTime. V programu so raziskovalci protivirusnega podjetja našli par ranljivosti, ki napadalcu teoretično omogočajo popoln nadzor nad oddaljenim računalnikom. Ker Apple popravkov za okensko različico predvajalnika ne misli več delati, je edina logična poteza slehernika izbris pripomočka iz sistema. Na srečo pri Trend Micru ugotavljajo, da ranljivosti za zdaj ne izkorišča še nobena zlonamerna koda. Čakanja nanjo vseeno ne priporočajo, saj so v operacijskem sistemu Windows na voljo tudi drugi povsem dostojni predvajalniki, ki tovrstnega tveganja ne predstavljajo.

    Objavljeno: 16.4.2016 08:00
  • Evropa za avtonomna vozila

    Evropska unija, prometni ministri članic in predstavniki avtomobilske industrije so na srečanju v Amsterdamu podpisali deklaracijo, ki ureja uvedbo avtonomnih vozil na evropskih cestah. Avtonomna vozila so za Evropsko unijo pomembna, saj izboljšajo prometno varnost, zdravje, prometne tokove ter zmanjšajo negativne vplive na okolje. Srečanje je postreglo s prvimi cilji, med katerimi prevladujejo učenje iz izkušenj, čezmejno sodelovanje, podpiranje inovacij in zaščita evropskega znanja. Poleg splošnih ciljev so udeleženci položili temelje tudi za razvoj univerzalnega omrežja za uvedbo povezanih in avtonomnih vozil, ki naj bi bilo nared do leta 2019. Da je avtomobilska industrija pripravljena na korak naprej so dokazali proizvajalci (Volvo, Renault, BMW), ki so na srečanje pripeljali vozila z vgrajeno tehnologijo, ki omogoča samodejno vožnjo. Z enim izmed njih se je popeljala tudi evropska komisarka za promet Violeta Bulc.

    Objavljeno: 16.4.2016 07:00
  • Kanadska policija lahko dešifrira sporočila prek BlackBerryja

    V sodnem postopku, ki je v Kanadi potekal o enem mafijskem umoru, je prišlo na dan, da ima kanadska policija univerzalni šifrirni ključ, ki ga telefoni BlackBerry uporabljalo za šifriranje sporočil. To pomeni, da lahko kanadska policija dešifrira vsa prestrežena sporočila med zasebniki uporabniki, za katera je BlackBerry zatrjeval, da so šifrirana.

    Objavljeno: 15.4.2016 07:00
  • Netflix HDR tudi v Sloveniji

    Že na začetku leta so pri pretočnem servisu Netflix razkrili načrte za prihodnost, v katerih sta osrednja cilja povečanje lastnih vsebin ter fokus na HDR kakovost pretakanja. Prva serija v visokem dinamičnem razponu slike je postala Marco Polo. HDR kakovost je na voljo tudi v Sloveniji, če imamo seveda ustrezen televizor (HDR10 ali Dolby Vision) in najdražjo naročnino. HDR video prikaže milijone drugače nezaznavnih barvnih odtenkov in ima osvetlitev, ki sliko približa resnični. Pri Netflixu pravijo, da HDR gledalca navduši bolj kot ločljivost 4K, zato nameravajo v bližnji prihodnosti nabor tovrstnih vsebin še razširiti, med drugim bo v HDR sliki na voljo tudi priljubljeni Daredevil.

    Objavljeno: 15.4.2016 02:00
  • Meizu Pro 6, telefon z desetimi jedri

    Meizu je predstavil telefon s procesorjem MediaTek Helio X25. Gre za napravo s procesorjem z desetimi jedri (2 × A72 2,5 GHz, 4 × A53 2,0 GHz, 4 × A53 1,4 GHz). Poleg mnoštva jeder ima Pro 6 še 5,2 palčni 1080p Super AMOLED zaslon z zaščitnim steklom 2,5D Gorilla Glass steklom, ki omogoča tako imenovani 3D dotik za zaznavanje moči pritiska, 4 GB pomnilnika RAM, 32 ali 64 GB podatkovne shrambe, bralnik prstnih odtisov ter USB-C vhod s hitrim polnjenjem 2560 mAh baterije, ki se od 0 do 100 odstotkov napolni v uri. Omembe vredna je še 21 MP kamera s Sonyjevim IMX230 tipalom, laserskim ostrenjem in bliskavico z desetimi LED diodami. Pošast bo na Kitajskem, kjer bo najprej ugledala luč sveta, stala od 390 ameriških dolarjev naprej.

    Objavljeno: 15.4.2016 01:00
  • Izsiljevalski Jigsaw datoteke tudi briše

    Pomanjkanja domišljije in izvirnosti pa piscem izsiljevalskih virusov, ki so sicer postali že resna nadloga, ne moremo očitati. Najnovejši odkriti ransomware se imenuje Jigsaw (Ugankar) po istoimenskem liku iz filmske franšize Žaga. Táko ime si je prislužil, ker uporabnika izsiljuje s časom, prikaže pa tudi znano lutko iz filma.

    Objavljeno: 14.4.2016 07:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji