• Novi strežniki Primergy

    Fujitsu Siemens je predstavil nove strežnike za vgradne omare, s katerimi dopolnjuje ponudbo med sistemi z Intelovo arhitekturo. Od obeh novosti je vsekakor zanimivejši Primergy RX800, ki premore do 8 procesorjev Intel Xeon MP v ohišju višine samo 4U. Sistem je sestavljen iz dveh komponent s po štirimi procesorji, poleg tega pa lahko dva strežnika RX800 združimo med sabo s posebnim hitrim vodilom, tako da je celota navzven vidna kot sistem s 16 procesorji. Sistem je zasnovna na naboru IBM EXA XA32, podpira procesorje s takti do 2,8 GHz in predpomnilniki velikosti do 2 MB.

    Objavljeno: 2.9.2003
  • IBM FAStT 600 Turbo

    IBM bo v kratkem predstavil izboljšano različico pomnilniškega sistema FAStT 600, ki bo nudil hitrejše delovanje in podporo za večji pomnilniški prostor. IBM bo najbrž nove izboljšave ponudil kot opcijski dodatek z imenom Turbo, s katerim bodo predpomnilnik v krmilniku povečali z 256 MB na 1 GB, obenem pa število podprtih diskov zvišali iz današnjih 42 na 112. Prvi poseg bo omogočal okoli 70% hitrejšo strežbo podatkov, skupno pa bo novi FAStT 600 lahko stregel do 16,4 TB podatkov. Dodatek bo stal okoli 26.500 dolarjev, skupaj za osnovno različico tako opremljenega krmilnika pa bo treba odšteti 36.500 dolarjev.

    Objavljeno: 1.9.2003
  • Intel v tekočem četrtletju nad pričakovanji

    Intel je predstavil popravljene poslovne napovedi za letošnje tretje četrtletje, ki se bo končalo 27. septembra. Intel pričakuje, da bo namesto najprej napovedanega obsega prihodkov med 6,9 in 7,5 milijarde dolarjev v tekočem četrtletju ustvaril med 7,3 in 7,8 milijarde dolarjev prihodkov, hkrati pa naj bi se povečal tudi dobiček. Ugodnim rezultatom botrujejo predvsem splošno visoko povpraševanje po procesorjih prek vseh geografskih področij ter prodajnih kanalov, pri čemer ostaja povpraševanje po komunikacijskih izdelkih podjetja Intel razmeroma šibko.

    Objavljeno: 1.9.2003
  • Spužva za optične povezave

    Raziskovalci v uglednem telekomunikacijskem laboratoriju Bell Labs trdijo, da lahko optične povezave izboljšajo s pomočjo globokomorskih spužev. Uspelo jim je celo že prenesti podatke po vlaknu, ki je zraslo v notranjosti spužve, znane pod imenom Venerina cvetna košarica. Sedaj ugotavljajo, kako lahko vlakna zrastejo pri temperaturah blizu zmrzišča, kljub temu pa so dovolj prožna, da jih lahko zavežejo v vozel. Optična vlakna, ki jih izdelajo pri visokih temperaturah, so za razliko od vlaken iz spužev izjemno krhka. Biomimetika, kot se ta znanstvena panoga imenuje, je dala že številne druge koristne rezultate: denimo pri kirurgiji uporabljajo beljakovine iz neke meduze, ter milo, ki deluje s pomočjo encima določene bakterije.

    Objavljeno: 1.9.2003
  • Novi digitalni Kodak DX6490

    Pri Kodaku so predstavili nov štirimiljonski digitalni fotoaparat z desetkratnim zumom. Aparat z oznako DX6490 stane v ZDA 500 dolarjev, objektiv pa je enakovreden klasičnim objektivom z goriščno razdaljo 38-380 mm, zaslonka pa lahko ima vrednost od f/2.8 do f/8. Fotoaparat je tudi prvi Kodak z novim slikovnim čipom Kodak Color Science, naprava pa je povsem ročno nastavljiva in opremljena s priključkom za dodatno bliskavico. Posnetke shranjuje v pomnilniške kartice SD/MMC.

    Objavljeno: 1.9.2003
  • VOD na pohodu

    Kabelski operaterji napovedujejo, da bo leta 2007 po vsem svetu 15 milijonov kabelskih naročnikov, ki bodo uporabljali storitev VOD (video na zahtevo), ugotavlja raziskovalna družba In-Stat/MDR. Kabelska omrežja se vse bolj digitalizirajo, kar omogoča ponudbo novih kanalov in storitev, med katere spada tudi VOD. Trenutno ima dostop VOD okrog 40 odstotkov vseh kabelskih naročnikov, približno 5 milijonov naročnikov pa že uporablja video na zahtevo. In-Stat/MDR dodaja, da ima VOD kar precejšnjo konkurenco in da ne bo zlahka osvojiti želenega tržnega deleža. Ljudje so namreč navajeni na videorekorderje in predvajalnike DVD.

    Objavljeno: 1.9.2003
  • Nov standard za lažje upravljanje spleta

    Organizacija World Wide Web Consortium (W3C), ki bdi nad standardi svetovnega spleta je objavila prvo delovno različico opisnega jezika Extensible MultiModal Annotation (EMMA), ki naj bi poenotil več različnih načinov upravljanja s spletom v enako izmenjavo podatkov. Pri tem gre predvsem za standardizacijo ukazov, ki jih spletu pošiljajo različni uporabniški vmesniki, kot so denimo tipkovnica, miška, prepoznava pisave in glasovno upravljanje. Predvsem slednja dva načina komunikacije s spletom sta težavna, saj nista povsem natančna, hkrati pa precej zapletena, zaradi česar morajo razvijalci spletnih strani, ki to podpirajo razvijati lastne protokole. EMMA za golo izmenjavo podatkov uporablja opisni jezik XML. EMMA je le del celotnega sklopa spletnih standardov, ki jih razvijajo pri W3C in naj bi služili lažjem delu s spletom in računalniki nasploh pri uporabniških vmesnikih prihodnosti.

    Objavljeno: 31.8.2003
  • Mobilna telefonija in Nokia na dobri poti

    Po oceni družbe Strategy Analystic naj bi naslednje leto trg mobilne telefonije ponovno dosegel rast višjo od desetih odstotkov, medtem ko naj bi vodilni proizvajalec mobilnih telefonov, Nokia, dosegel še večji tržni delež. Po njihovih ocenah naj bi bilo naslednje leto prodanih 507 milijonov telefonov, od tega naj bi jih Nokia prodala preko 200 milijonov. Pri tem naj bi jim pomagala predvsem povečana rast prodaje aparatov za omrežja CDMA. Po drugi strani, pa so pri družbi Strategy Analystic izrazili nekaj zaskrbljenosti nad uspehom Sony Ericssona, ki se sicer ponovno nekoliko pobira, vendar je njihov svetovni tržni delež med tem padel na 7 odstotkov, kar je po njihovih ocenah skoraj premalo za doseganje profita.

    Objavljeno: 31.8.2003
  • Dell Axim X3

    Dell pripravlja nov ročni računalnik z okoljem PocketPC, ki se od dosedanjih razlikuje po precej tanjšem in lažjem ohišju. V osnovi naj bi bil novi Axim X3 po lastnostih zelo podoben dosedanjim modelom Axim X5, le da ne bo imel vgrajene enote za kartice Compact Flash (ohranili pa so enoto za kartice SD Card). S tem so prihranili nekaj dragocenih milimetrov, niso pa bistveno zmanjšali razširljivosti računalnika. Po virih blizu Dellu naj bi računalnik imel tako kot doslej na voljo dva procesorja - s takti 300 in 400 MHz. NI pa še znano, ali bo Dell uporabil tako kot doslej Intelov XScale ali pa se bo odločil za Samsungovo različico procesorjev Arm, ki so nekaj cenejši. Axim X3 naj bi bil predstavljen sredi oktobra.

    Objavljeno: 31.8.2003
  • Spodbudna rast pomnilniškega trga

    Družba Gartner je ugotovila, da se je trg pomnilnikov DRAM na letni ravni malce okrepil v drugem trimesečju, Samsung pa je na njem zadržal vodilni položaj. Celotni prihodek od prodaje pomnilnikov je bil 3,72 milijarde dolarjev, kar je bilo malce slabše kot v prvem trimesečju (3,74 milijarde), vendar pa bolje kot v enakem lanskem obdobju (3,69 milijarde). Nadaljuje se konsolidacija trga, saj je prvih šest proizvajalcev pokrilo 87 odstotkov potreb, v prejšnjem četrtletju pa je bil ta delež 85 odstotkov.

    Objavljeno: 30.8.2003
  • Ročnim računalnikom se slabo piše

    Klasični ročni računalniki bodo v roku nekaj let postali le tržna niša, prihodnost pa leži v tako imenovanih križancih med mobilnim telefonom in ročnim računalnikom, pravi študija družbe IDC. Prodaja klasičnih ročnih računalnikov že nekaj četrtletij postopoma upada, v celotnem letu 2003 naj bi po njihovih ocenah prodaja upadla za 8,4 odstotka na dobrih 11 milijonov naprav. Po drugi strani pa naj bi bilo v istem obdobju prodanih kar 13 milijona križancev, bodisi mobilnih telefonov z dodanimi funkcijami ročnih računalnikov, bodisi ročnih računalnikov z dodanim mobilnim telefonom.

    Objavljeno: 30.8.2003
  • Roxio Toast 6 Titanium

    Podjetje Roxio je ponudilo novo različico programa Toast 6 Titanium, Ki naj bi bil njihov najzmogljivejši program za zapisovanje plošč CD in DVD v računalniki Apple. Novi Toast je združljiv z Mac OS 10.2 in novejšimi, prepozna pa vse zapise, ki jih pozna program QuickTime - zato naj bi bil idealen za uporabo s programi iTunes, iPhoto in iMovie.

    Objavljeno: 30.8.2003
  • BEA izdal pomembno nadgradnjo spletnega strežnika

    Spletni strežnik BEA WebLogic Platform 8.1 vsebuje vse sestavne dele, s pomočjo katerih lahko podjetja izdelujejo svoje poslovne rešitve v spletni tehnologiji, vključno s spletnim strežnikom, spletnimi dvermi, programskimi vmesniki za povezljivost z drugimi sistemi in programskim orodjem, s katerim programerji izdelujejo programske rešitve v javi in XML. Pri BEA upajo, da bodo z novo različico strežnika spet prevzeli prvo mesto med spletnimi strežniki, ki so ga nekoč že imeli, a jih je lani prehitel IBM. Med pomembnejšemi tekmeci sta še Oracle in odprtokodni JBoss Group.

    Objavljeno: 29.8.2003
  • Memory Stick prehiteva konkurenco

    Na področju pomnilniških kartic Flash RAM obstaja precej različnih standardov, ki med seboj niso združljivi (Secure Digital, Memory Stick, xD-Picture Card, MultiMediaCard, SmartMedia in CompactFlash). Proizvajalci se trudijo, da bi njihov tip kartic prevladal in Sony je na dobri poti, da bi mu to tudi uspelo. Njihovo tehnologijo Memory Stick bo namreč v kratkem začel vgrajevati tudi Philips. Sony je že prej podaljšal partnerstvo s Samsungom in SanDiskom.

    Objavljeno: 29.8.2003
  • Canon PowerShot A80

    Pri Canonu so predstavili novi kompakten digitalni fotoaparat, ki ima sedaj vgrajeno nekoliko večje tipalo CCD s štirimi milijoni pik. Enako tipalo vgrajujejo tudi v Digital IXUS 400 in PowerShot S45. Canon PowerShot A80 ima vgrajen objektiv s trikratnim optičnim zumom ter režo za pomnilnik CompactFlash. Posebnost novega fotoaparata je zaslon LCD, ki je vrtljiv, da omogoča še več prilagodljivosti med fotografiranjem. Izboljšali so tudi porabo energije - po novem naj bi z enim akumulatorjem zagotovili kar pet ur predvajanja posnetkov.

    Objavljeno: 29.8.2003
  • Motorolin Linux telefon na voljo v Aziji

    Motorola je predstavila svoj nov mobilni telefon visokega razreda A760, ki je hkrati tudi prvi tovrstni telefon, ki za operacijski sistem uporablja Linux. A760 bo sprva na voljo zgolj na azijskem trgu, kasneje tudi v Evropi in ZDA. Vključuje zmogljiva orodja za vodenje osebnih podatkov, predvajalnike glasbe in videa ter program za neposredno sporočanje, poleg tega pa podpira Javo, kar pomeni, da bodo uporabniki lahko poganjali tudi standardne javanske igre in ostale programe.

    Objavljeno: 29.8.2003
  • Nova različica SQL Anywhere Studio

    Podjetje iAnywhere Solutions, v lasti bolj znanega Sybase, je najavil novo različico zbirke podatkov SQL Anywhere Studio 9, namenjeno uporabi v oddaljenih lokacijah z možnostjo samodejne sinhronizacije z osrednjim podatkovnim strežnikom podjetja. Med novostmi nove različice je podpora več platformam, na primer Mac OS X in 64-bitnemu Itaniumu. Nudi podporo več standardom, med drugim XML, .Net in spletne storitve. Delovanje zbirke podatkov je mnogo hitrejše in učinkovitejše, zlasti pri delu z velikimi količinami podatkov in pri zapletenejših poizvedbah. Vsebuje tudi izboljšan programerski uporabniški vmesnik, s pomočjo katerega razvijalci izdelajo rešitve za mobilne uporabnike in spletne rešitve.

    Objavljeno: 28.8.2003
  • Nov standard pomaga trgu brezžičnih omrežij

    Raziskovalna družba Dell'Oro Group je ugotovila, da je uvedba novega standarda 802.11g vplivala na boljšo prodajo izdelkov na področju brezžičnih omrežij (Wi-Fi). Prodaja izdelkov v celotnem segmentu standarda 802.11 v drugem trimesečju se je namreč povečala za 6 odstotkov v primerjavi s prvim, prihodek pa je zrasel za dva odstotka na 419 milijonov dolarjev. Uporabniki vse bolj množično posegajo po izdelkih s standardom 802.11g, ker se cenovno ne razlikujejo bistveno od svojega predhodnika 802.11vb, omogoča pa bistveno višje hitrosti prenosa podatkov.

    Objavljeno: 28.8.2003
  • Grožnje proti izmenjavi datotek delujejo?

    Podjetje za raziskovanje ameriškega potrošniškega trga NPD je objavilo rezultate raziskav o uporabi programov za izmenjavo datotek, ki kažejo, da je število uporabnikov tovrstnih storitev maja in junija znatno upadlo. Analitiki ta upad pripisujejo grožnji ameriškega združenja glasbenih založb, da bodo tožili vse izmenjevalce datotek.

    Objavljeno: 28.8.2003
  • Microsoftovi telefoni na pohodu

    Po tem, ko je Orange predstavil mobilni telefon SPV z Microsoftovim operacijskim sistemom Windows Powered Smartphone 2002, je na tem trgu, vsaj v Evropi dalj časa vladalo zatišje, saj se drugi operaterji niso odločili za isto potezo. So pa Microsoftov operacijski sistem za telefone, predvsem pa njihov referenčni model pograbili tajvanski proizvajalci in prvi tovrstni izdelki sedaj prihajajo k nam.

    Objavljeno: 28.8.2003
  • Siebel in IBM ponujata storitev CRM

    Podjetje Siebel Systems v sodelovanju z IBMom pripravlja ponudbo svoje rešitve za CRM v obliki storitve. Siebel se je že pred dvema letoma samostojno lotil podobnega projekta, ki pa se je končal neuspešno. Tokrat se je odločil za povezavo z močnejšim IBMom, ki ima v okviru Global Services vse potrebno za ponudbo programskih rešitev v obliki storitev. Taka storitev vključuje najem strojne in programske opreme z vzdrževanjem, upravljanjem in nadgradnjami. Za podjetja je najem programske opreme v obliki storitev običajno cenejši in učinkovitejši v primerjavi z nakupom licenc, saj se izognejo velikim stroškom nakupa programske opreme, ustrezne strojne opreme in druge infrastrukture, namestitvi, vzdrževanju, upravljanju, izobraževanju in vsem potrebnim za nemoteno delovanje.

    Objavljeno: 27.8.2003
  • Aelita Recovery Manager za Exchange

    Upravitelji poštnega strežnika Microsoft Exchange se bodo razveselili novega orodja družbe Aelita Recovery Manager (ARM), ki omogoča hitrejši priklic shranjenih elektronskih sporočil, naslovov, vsebin v javnih mapah, beležk, zapisov v koledarju in priponk. ARM za Exchange deluje prek nadzorniške konzole MMC, pomaga pa predvsem takrat, ko je zaradi zakonskih predpisov treba hitro najti določena elektronska sporočila. ARM podpira celotno in delno varnostno shranjevanje, deluje pa z različicami Exchange 5,5, 2000 ali 2003.

    Objavljeno: 27.8.2003
  • Revolucionaren glasbeni zapis

    DI Music je nov zvočni zapis, ki omogoča povsem nov pristop k ustvarjanju in poslušanju glasbe. Sam zapis namreč omogoča snemanje več različic aranžmaja v eno datoteko, poslušalec pa nato lahko (z uporabo posebne programske opreme) posluša katerokoli različico želi, poleg tega pa lahko iz osnovnih posnetkov na vsakem kanalu sestavlja aranžmaje kot jih sam želi. Programska oprema je pri snemanju potrebna edino na koncu postopka, pri ustvarjanju zaključnega mešanja, pri poslušanju pa ves čas.

    Objavljeno: 27.8.2003
  • Tudi Memory Stick Duo sedaj Pro

    Sony je predstavil novo serijo miniaturnih pomnilniških kartic Memory Stick Duo, ki se bodo, podobno kot običajne kartice Memory Stick, poslej imenovale Pro. Bistvena prednost nove generacije pomnilniških kartic je v hitrejšem prenosu podatkov, ki naj bi po Sonyjev podatkih v najboljšem primeru znašal do 20 MB/s. Poleg višje hitrosti prenosa podatkov, imajo nove kartice tudi večjo kapaciteto in sicer zaenkrat do 512 MB, medtem ko je prejšnji generaciji gornjo mejo predstavljalo 128 MB. Sonyjevi predstavniki so napovedali veliko prihodnost pretočnemu videu, zato bodo potrebni bolj zmogljivi pomnilniški nosilci, uporabo novih kartic pa vidijo predvsem v digitalnih kamkorderjih in mobilnih telefonih.

    Objavljeno: 27.8.2003
  • Nova generacija spletnih orodij Macromedia

    Podjetje Macromedia je najavilo nove različice svojih glavnih orodij, za pripravo spletnih vsebin, med katere sodijo paketi Flash MX 2004, Dreamweaver MX 2004 in Fireworks MX 2004. V vse pakete so vgrajene številne nove funkcionalnosti, ki pomagajo pri hitrejšem in bolj kakovostnem razvoju spletnih programov ter vsebin. Orodja tudi odsevajo spremembe v načinu priprave spletnih strani, kjer je danes potrebno imeti tako oblikovalska, kot programerska znanja, vsebina pa je ločena od videza.

    Objavljeno: 26.8.2003
  • Norton Antivirus 2004

    Symantec je predstavil novo različico priljubljenega protivirusnega programa, s katero naj bi se uporabniki borili proti virusom, pa tudi drugim nadlogam. Norton Antivirus 2004 namreč ščiti računalnik na različnih vstopnih točkah in v kombinaciji z različnimi programi. Poleg pregledovanja datotek (tudi v stisnjeni obliki), elektronske pošte in vsebine program za trenutno sporočanje, nova različica dodaja tudi orodje za odkrivanje in odstranjevanje vohunskih programov (spyware), ki so vse pogostejša nadloga. Slednji sicer ne delujejo kot klasični virusi, vendar ob namestitvi v računalnik drugim sistemom posredujejo razne podatke, tudi zasebne.

    Objavljeno: 26.8.2003
  • 4 GB Microdrive že v prodaji

    Podjetje Hitachi Global Storage Technologies je začelo s prodajo miniaturnega diska Microdrive v izvedbi s 4 GB prostora. Disk je tako kot doslej na voljo v izvedbi kot kartica Compact Flash (tip II), porabi pa malo energije, tako da je primeren za uporabo v mobilnih napravah, kot so digitalni fotoaparati in predvajalniki MP3. Cena novega diska je 500 dolarjev, kar je bolj ugodno od neposrednih tekmecev, zlasti kartic s pomnilnikom Flash RAM. Lexar Media tako na primer prodaja kartice velikosti 2 GB in 4 GB za ceno 800 oziroma 1.600 dolarjev, kar je znatno več. Kljub novemu zmogljivejšemu prišleku dosedanja različica diska Microdrive velikosti 1 GB ostaja v prodaji, ceno pa bodo znižali.

    Objavljeno: 26.8.2003
  • Philips tudi s predvajalnikom DivX

    Nizozemsko podjetje Philips je predstavilo nov samostojni predvajalnik DVD plošč, ki podpira tudi filmski zapis DivX. Čeprav so predvajalniki DVD s podporo za DivX obstajali že doslej (na primer proizvod podjetja Kiss), gre tokrat prvič za enega od velikih proizvajalcev predvajalnikov DVD, ki je obljubil podporo zapisu DivX. Novi predvajalnik, ki so ga prvič prikazali na sejmu IFA 2003 v Berlinu, nosi oznako Philips 737, podpira pa zapise DivX 3.11, DivX 4.x in DivX 5.x, posnetke MPEG-4, PhotoCD, VCD in SuperVCD, ter zvočne posnetke MP3. Povrh vsega povsem brez težav prebira posnetke na nosilcih DVD-R/-RW in DVD+R/+RW, ter vseh izvedbah nosilcev CD. Seveda je tudi vgrajena podpora za digitalni zvok in predvajanje slik velikosti 16:9.

    Objavljeno: 26.8.2003
  • Fuji z 0,8-palčnim diskom

    Japonski Fuji Electric je izdelal doslej najmanjši disk na svetu, primeren pa je zlasti za rabo v mobilnih napravah. Disk ima plošče s premerom le 2 cm (0,8), kar je manj od doslej najmanjših mikro diskov s ploščami premera 2,5 cm. Vsaka plošča je poleg tega debela le 0,4 mm, kar pomeni, da je disk lahko tudi zelo tanek. Kljub temu so raziskovalci dosegli precej visoko gostoto zapisa, okoli 80 Gb na kvadratni palec, kar pomeni, da lahko na disk z eno ploščo spravimo 6 GB podatkov. Kljub lepemu dosežku pri družbi Fuji priznavajo, da je množična proizvodnja daleč še vsaj dve do tri leta. Tedaj pa nameravajo imeti že model, ki zmore shraniti na enaki površini 30 GB.

    Objavljeno: 25.8.2003
  • Novell z izgubo, odpušča delavce

    Novell kljub začetku prodaje nove različice operacijskega sistema Netware in odmevni usmeritvi v Linux ni uspel ustvariti dobrih poslovnih rezultatov. Skupni promet v četrtletju je znašal 283 milijonov dolarjev, kar je približno enako kot pred letom in slabše od napovedi. Zaradi tega so četrtletje zaključili v izgubi z višino 12 milijonov dolarjev, lani pa so ve enakem obdobju ustvarili 10 milijonov dobička. Pri Novellu so takoj ukrepali in sočasno najavili, da bodo odpustili okoli desetino zaposlenih, še pred koncem leta. Kljub temu imajo tržni analitiki pozitivno mnenje za prihodnost družbe, saj menijo, da gre predvsem za prehod zaradi spremembe strateških ciljev, vnovično rast pa naj bi zabeležili že v začetku 2004.

    Objavljeno: 25.8.2003
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji