• Nintendo 3DS tudi uradno

    Nintendo je na sejmu E3 tudi uradno predstavil novo prenosno igralno konzolo 3DS, ki se lahko pohvali z zaslonom sposobnim prikaza 3D slike brez uporabe posebnih očal. 3DS bo tako kot predhodniki iz družine DS imel dva zaslona - zgornji bo 3,5-palčni z ločljivostjo 800 x 240 pik, vendar kot kaže ne bo občutljiv na dotik. Videti je, da 3D in dotik še nista bližnja prijatelja. Spodnji zaslon je 3,02-palčni, občutljiv na dotik in opremljen z ločljivostjo 320 x 240 pik.

    Objavljeno: 16.6.2010
  • Microsoftov Natal je postal Kinect

    Microsoft je na predvečer konference E3 razkril dokončno podobo izdelka z dosedanjim delovnim imenom Natal, ki omogoča krmiljenje video iger zgolj s premikanjem telesa. Končni izdelek bo nosil ime Kinect for Xbox 360, omogoča pa zaznavanje premikanja oseb in s tem interakcijo z igrami na zaslonu.

    Objavljeno: 15.6.2010
  • Izboljšani Google Earth 5.2

    Google Earth 5.2 prinaša boljšo integracijo s sistemi GPS, vgrajeni spletni brskalnik in v različici Pro tudi boljšo integracijo s sistemi GIS. Nova različica ima razmeroma malo, a pomembne izboljšave. V kombinaciji z vmesniki GPS zdaj nudi grafični prikaz višinske razlike poti, povprečno hitrost in druge statistične podatke. Če GPS podpira beleženje srčnega utripa in drugih podatkov, je na zemljevidu prikazano tudi to. Dodana je tudi možnost predvajanja poteka poti, tudi v 3D tehniki, pri čemer se na zaslonu prikazujejo izbrani statistični podatki na posamezni točki.

    Objavljeno: 15.6.2010
  • Posebna številka Monitorja - Foto & Video

    Pri reviji Monitor že kar nekaj let pripravljamo posebno poletno številko na določeno temo. Letos so tako na vrsto spet prišli digitalni fotoaparati, poleg njih pa smo se posvetili tudi digitalnim video kameram.

    Objavljeno: 15.6.2010
  • 3D tudi brez kablov

    Združenje WHDI (Wireless Home Digital Interface) je osvežilo specifikacijo za vmesnik, ki omogoča brezžični prenos video signalov v visoki ločljivosti, tako da ta zdaj podpira tudi prenos vsebin za 3D prikaz. WHDI 3D bo nared v zadnjem četrtletju in bo v celoti združljiv z vmesnikom HDMI 1.4a. Sistem za brezžični prenos uporablja frekvenčno območje 5 GHz, v idealnih pogojih pa je domet okoli 30 metrov.

    Objavljeno: 14.6.2010
  • Vstopni modeli Sony Alpha

    Sony je prenovil svoje najcenejše modele zrcalno-refleksnih fotoaparatov Alpha z modeloma DSLR-A290 in DSL-A390. V primerjavi s predhodniki imata zdaj oba tipalo s 14,2 milijoni pik in vgrajenim stabilizatorjem slike. Večji model A390 ima tudi sistem Lifeview za živi predogled slike na zaslonu LCD, medtem ko ima manjši model večje kukalo. LCD zaslon je v obeh primerih 2,7-palčen, pri večjem modelu ga je mogoče nagniti. Spremenili so obliko ohišja in predvsem uredili, da je držalo zdaj bolj ergonomsko. Omeniti velja tudi vmesnik HDMI za neposredno povezavo na domači televizor. Prodaja prične v juliju za ceno 450 oziroma 500 evrov.

    Objavljeno: 14.6.2010
  • Namizne novosti iz Lenova

    Lenovo je predstavil nove modele osebnih računalnikov, ki so vsak za sebe posebneži na področju namiznih osebnih računalnikov. ThinkCentre M90z je računalnik tipa "vse v enem", ki združuje 23-palčni zaslon občutljiv na dotik in osebni računalnik na temelju procesorjev Intel Core i3 ali Core i5, diskov SSD in pomnilnika DDR3. Vgrajeno ima še spletno kamero, vmesnike Wi-Fi in bluetooth ter zapisovalnik DVD. V ZDA je na prodaj za ceno od 899 dolarjev dalje, na voljo pa so tudi številni dodatki.

    Objavljeno: 14.6.2010
  • Samsung Galaxy S

    Pri Samsungu že imajo odgovor na iPhone-a četrte generacije. Pametni mobilnik Galaxy S stavi na odličen zaslon in zmogljivo strojno opremo. Mobilnik, ki temelji na operacijskem sistemu Google Android, poganja gigaherčni procesor, ki skrbi, da je kos tudi zahtevnejšim multimedijskim nalogam.

    Objavljeno: 13.6.2010
  • WD s trpežnimi 2,5-palčnimi diski

    Pri WD-ju so se odločili vstopiti še v eno tržno nišo, in sicer po novem ponujajo bolj trpežne in zanesljive 2,5-palčne diske, ki so kos delovanju v načinu 24/7. Kot pravijo pri WD-ju so novi diski namenjeni predvsem tankim strežnikom in avdio-video produkcijskim okoljem, kjer se diski soočajo s stalnimi obremenitvami.

    Objavljeno: 13.6.2010
  • Se Applu obeta nova tožba?

    Preiskovalci ameriškega urada za preprečevanje monopola in kartelnih dogovorov načrtujejo pregled Applovega poslovanja, povezanega z oglaševanjem na napravah iPhone, iPad ter iPod. Apple naj bi namreč nepravilno zaviral oglaševanje svojih konkurentov Googla in Microsofta na svojih napravah.

    Objavljeno: 12.6.2010
  • Microsoftova spletna pisarna zaživela

    Po zgledu rešitve Google Docs je sedaj tudi Microsoft uporabnikom ponudil najbolj priljubljene aplikacije iz zbirke Microsoft Office na spletu. Uporabniki lahko tako svoje dokumente, ustvarjene v programih Word, Excel, PowerPoint ter OneNote, prenesejo v splet, kjer jih tudi urejajo in delijo z drugimi uporabniki.

    Objavljeno: 12.6.2010
  • Najmanjši Alienware

    Dell, ki je novi lastnik podjetja Alienware, je v svojo ponudbo prenosnikov dodal ultramobilnega igričarja. Tak opis namreč še najbolje opisuje model Alienware M11x, ki je le odtenek večji od netbookov, a v svoji notranjosti skriva zmogljivo računalo.

    Objavljeno: 11.6.2010
  • WD TV Live Plus HD Media Player

    Pri WD-ju so še nekoliko izboljšali svoj multimedijski podaljšek WD TV Live. Novinca bomo prepoznali po dodatni oznaki Plus v imenu, novosti pa so omejene predvsem na mrežne funkcionalnosti. Tudi zunanja podoba ostaja zvesta linijam, ki sta jih začrtala predhodnika.

    Objavljeno: 11.6.2010
  • Sony VAIO serija J

    Računalniki japonskega proizvajalca Sony že dlje časa slišijo na ime VAIO. V ponudbo so sedaj dodali novo družino VAIO J, katere prvi predstavnik je v računalniški zaslon vgrajen sistem tipa vse-v-enem. Prvi računalniki, ki imajo na dotik občutljive zaslone, bodo naprodaj julija.

    Objavljeno: 11.6.2010
  • Panasonic z gigantskimi 3D plazmami

    Pri Panasonicu bodo s prvim julijem začeli zbirati naročila za svoje nove modele profesionalnih visokoločljivih 3D plazemskih televizorjev. Ti bodo na voljo z diagonalami 85, 103 ter 152 palcev, med katerimi bo zadnji ponujal tudi t. i. ločljivost 4K (4096 x 2160 pik).

    Objavljeno: 10.6.2010
  • Google prenovil indeksiranje podatkov

    Pri Googlu so drobovje svojega spletnega iskalnika pošteno osvežili. Deležen je bil namreč novega sistema indeksiranja spletnih strani, ki uporabnikom sedaj ponuja kar najbolj sveže rezultate iskanj.

    Objavljeno: 10.6.2010
  • Intel odprl svoj tretji »exascale« laboratorij

    V belgijskem mestu Leuven je Intel v sodelovanju s petimi belgijskimi univerzami odprl laboratorij Flanders ExaScience Lab, svoj tretji »exa« laboratorij na svetu. V njem bodo inženirji razvijali programsko opremo za prihodnje generacije računalnikov, katerih zmogljivosti bodo več kot tisočkrat večje od današnjih najhitrejših superračunalnikov.

    Objavljeno: 10.6.2010
  • Oracle krči Sunovo delovno silo

    Oracle, ki ima v lasti naslov za letošnji največji nakup v svetu IT, saj je za podjetje Sun Microsystems odštel kar 7 milijard ameriških dolarjev, je že začel s prvimi optimizacijami poslovanja. Vanje sodi tudi prestrukturiranje in odpuščanje presežne delovne sile.

    Objavljeno: 9.6.2010
  • Globalni IP-promet se bo do leta 2014 početveril

    Uporabniki prek spleta prenašamo enormne količine podatkov, ta trend pa se v prihodnje nikakor ne bo zaustavil. Ravno nasprotno. Cisco v svoji raziskavi Cisco Visual Networking Index napoveduje, da se bo količina globalnega IP-prometa do leta 2014 povečala za štirikrat in dosegla 767 eksabajtov (3/4 zetabajta).

    Objavljeno: 9.6.2010
  • Iz našega arhiva: Mali Dreambox

    Potem ko so ljubitelji digitalnih satelitskih sprejemnikov nemškega izdelovalca Dream Multimedia sredi leta 2008 po vsaj dveh letih čakanja končno dočakali prvi sprejemnik visoke ločljivosti DM 8000 HD PVR (podrobno smo ga predstavili v lanski februarski številki), ki ima tako rekoč vse, kar bi si želeli najzahtevnejši gledalci televizije, je Dream Multimedia sredi lanskega leta predstavil še "minimalistični" sprejemnik DM 500 HD, mi pa smo ga, zaradi velikega povpraševanja, preizkusili šele zdaj.

    Objavljeno: 8.6.2010
  • Safari 5

    Pri Applu so za operacijske sisteme Mac in Windows izdali novo različico brskalnika Safari. Petica uporabnikom prinaša v povprečju 30 odstotkov hitrejše delovanje glede na Safari 4, brskanje po spletu brez motenj (blokiranje oglasnih sporočil) ter možnost izbire privzetega spletnega iskalnika. Programerji so izboljšali tudi podporo novim tehnologijam, kot je HTML5 ...

    Objavljeno: 8.6.2010
  • Nokia za slovenske razvijalce

    Razvoj za mobilne naprave je vse bolj pomembna veja programja in vse več podjetij želi pritegniti razvijalce na svoje podlage. Na srečo je ponudbe dovolj tudi za Slovence, saj se 9.6. ob 12. uri na Fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani predstavlja Nokia s predavanjem "Razvij svojo mobilno aplikacijo!". Na predavanju bodo domači strokovnjaki z izkušnjami pri razvoju mobilnih aplikacij predstavili svoj pogled na izzive, s katerimi so se srečali, hkrati pa podali svoje napotke in koristne nasvete, kako narediti uspešen preboj tudi v svet mobilnega programja, morda celo do ustanovitve lastnega podjetja na tem vročem področju.

    Objavljeno: 8.6.2010
  • Sony s prvimi 3D igrami za PlayStation 3

    Pri Sonyju so poskrbeli za novo ekstazo med igričarji. Na domačem, torej Japonskem tržišču bodo še ta teden igričarjem ponudili prve tri igre, ki bodo podpirale tretjo dimenzijo. Prenesti jih bo moč prek spletne trgovine PlayStation Store, njihove cene pa bodo segale do 20 ameriških dolarjev.

    Objavljeno: 8.6.2010
  • Fry's Electronics praznuje 25 let

    V zadnjih dveh desetletjih in pol so iz IT-scene izginila marsikatera velika imena, spet druga pa te dni praznujejo spoštljivo obletnico. Ameriška veriga trgovin Fry's Electronics je že med tistimi, ki je svojo zgodbo o uspehu začela pisati leta 1985.

    Objavljeno: 8.6.2010
  • Apple predstavlja iPhone 4

    Apple je svoji tradicionalni razvojni konferenci WWDC razkril tančico nad četrto generacijo mobilnega telefona Apple iPhone. Novi model je tanjši, bolje opremljen, z zmogljivejšim akumulatorjem, predvsem pa novim operacijskim sistemom iPhone OS 4.0, preimenovan v iOS 4, ki prinaša toliko pričakovano podporo za večopravilno delovanje ter 100 drugih izboljšav in novosti.

    Objavljeno: 7.6.2010
  • Rošade v svetu osnovnih plošč

    Letošnji Computex je postregel tudi z razburljivim dogajanjem v sicer precej monotonem svetu proizvajalcev osnovnih plošč. Najprej je računalniške navdušence šokirala novica o tem, da DFI ukinja svojo družino plošč LanParty, ki so bile namenjene ekstremistom.

    Objavljeno: 7.6.2010
  • Cisco zaposluje

    Pri Ciscu so razkrili nekaj načrtov glede prihodnjega poslovanja. Aktivno bodo razvijali 30 tržno zanimivih področij, med katerimi bodo prednjačili izdelki za končne uporabnike, videokonferenčni sistemi ter oprema za pametna električna omrežja. Za uresničitev načrtov pa potrebujejo 3000 novih inženirjev.

    Objavljeno: 7.6.2010
  • Intel podporo za USB 3.0 preložil na 2012

    Tajvanski proizvajalci osnovnih plošč in številnih drugih izdelkov so zelo jezni nad odločitvijo procesorskega giganta Intela, da podporo za vmesnik USB 3.0 v svojih sistemskih naborih tržišču ponudi šele leta 2012.

    Objavljeno: 7.6.2010
  • Težave z Google AppEngine

    Dva tedna po tem, ko je Google objavil poslovno različico spletnega servisa AppEngine, so morali priznati, da je imajo z delovanjem sistema resne težave. Šepa predvsem zmogljivost celotne storitve, kar je posledica velikega povpraševanja, ki presega zmožnost sprotnega nadgrajevanja sistema. Sistem je namreč rasel za 25% na vsaka dva meseca, to pa se zdaj dogaja že več kot pol leta. Uporabniki so zato začeli opažati napake, nepričakovane upočasnitve delovanja in celo nekaj izpadov celotne storitve.

    Objavljeno: 6.6.2010
  • Windows Live Essentials 2011

    Microsoft je najavil novo različico kompleta brezplačnih orodij Windows Live Essentials 2011, ki prinaša precej izboljšav v obstoječe programe, pa tudi nekaj novosti. Komplet sestavljajo program za obdelavo fotografij Windows Live Photo Galery, urejevalnik video posnetkov Windows Live Movie Maker, odjemalec za elektronsko pošto Windows Live Mail, program za trenutno sporočanje Windows Live Messenger, urejevalnik besedil in blogov Windows Live Writer, povsem novo pa je orodje Windows Live Sync. Ta temelji na dosedanjem programi Live Mesh in omogoča sinhronizacijo datotek med več računalniki. Zanimivo, da podpira tako Windows kot Mac OS X računalnike, med drugim pa v okolju Windows podpira tudi daljinski dostop do računalnikov.

    Objavljeno: 6.6.2010
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji