• VMware Workstation 6.0

    VMware je objavil končno kodo nove generacije orodja za virtualizacijo operacijskih sistemov za osebne računalnike, VMware Workstation 6. Nova različica prinaša podporo za operacijski sistem Windows Vista, podporo za prikaz virtualnih računalnikov na več monitorjih, podporo za naprave USB 2.0 in marsikaj drugega. Vgrajeno orodje P2V omogoča hiter prenos fizičnega računalnika v navidezno okolje, kar lahko prihrani čas za pripravo delovnega okolja. VMware Workstation 6 lahko deluje tudi v ozadju brez grafičnega podsistema, kar je zanimivo zlasti za navidezne stoje (virtual appliances), ki pogosto opravljajo preproste, točno določene naloge, kot je na primer požarni zid ali spletna strežba.

    Objavljeno: 12.5.2007
  • Novosti iz Sony Ericssona

    Sony Ericsson je predstavil niz novih mobilnih telefonov, med katerimi je model P1, peta generacija pametnih telefonov, ki se ponaša z največ funkcijami doslej. Novinec vsebuje poštnega odjemalca s podporo za potisno pošto (med drugim Microsoft ActiveSync in Blackberry Connect), spletni brskalnik, vmesnik Wi-Fi, podpira pa omrežja UMTS za hiter dostop do večpredstavih in internetnih podatkov. Telefon ima dvofunkcijsko tipkovnico QWERTY, ki omogoča vnašanje besedila in uporabo z eno roko in 2,6-palčni zaslon, občutljiv za dotik. P1 temelji na operacijskem sistemu Symbian 9.1 in grafičnemu vmesniku UIQ 3.0, priloženih pa je niz večpredstavnih in poslovnih programov. Tu so še digitalni fotoaparat s 3,2 milijoni pik, vgrajen pa je tudi odjemalec za internetno telefonijo (VoIP). Na izbranih tržiščih bo na voljo od tretjega četrtletja 2007 dalje.

    Objavljeno: 11.5.2007
  • Podjetja še ne razumejo orodij SRM

    Nedavna raziskava podjetja Forrester Research je pokazala, da vpeljava sodobnih orodij za upravljanje in nadzor pomnilniških sistemov (Storage Resource Management - SRM) poteka precej počasneje, kot bi pričakovali glede na čedalje večjo količino podatkov, ki jih podjetja hranijo v svojih sistemih. Glavni razlogi za nezaupanje kupcev so po mnenju analitikov v veliki kompleksnosti izdelkov in visoki ceni izdelkov SRM, zaradi česar se podjetja zelo previdno odločajo o implementaciji namenskih orodij za to področje.

    Objavljeno: 11.5.2007
  • Standard za IP televizijo nastaja na Bledu

    V začetku maja je na Bledu potekal mednarodni dogodek s področja informacijskih in komunikacijskih tehnologij, 4. zasedanje delovne skupine mednarodne organizacije ITU-T, ki se ukvarja z določanjem bodočih standardov na področju prenosa televizijskih programov prek omrežij TCP/IP. Približno 150 predstavnikov proizvajalcev naprav, operaterjev in ponudnikov internetnih storitev ter regulatorjev s celega sveta je usklajevalo predloge in pripravljalo standarde, ki naj bi veljali na področju IP televizije. Na povabilo Slovenije dogodek gosti Sintesio, mednarodni testni laboratorij za interoperabilnost omrežij naslednje generacije.

    Objavljeno: 11.5.2007
  • Intel Centrino Duo in Centrino Pro

    Podjetje Intel je predstavilo najnovejšo generacijo procesorske tehnologije Intel Centrino Duo in Centrino Pro, doslej znano pod delovnim imenom Santa Rosa, ki bo temelj bodočih prenosnih računalnikov za domačo in poslovno rabo. Poleg novih procesorskih naborov Intel Mobile 965 Express so predstavljeni tudi novi modeli procesorjev Intel Core Duo, ki sestavljajo novo platformo. Novi procesorji in nabori delujejo s hitrejšim vodilom pri 800 MHz, dosegajo pa takte do 2,4 GHz.

    Objavljeno: 10.5.2007
  • Spletna analitika kot osnova za trženje

    Orodja za spletno analitiko, ki so bila tradicionalno samostojni izdelki, se vse bolj integrirajo v druge aplikacije in procese. Analiza družbe CMS Watch je pokazala, da se vse več orodij, ki beležijo število zadetkov na posamezne strani in drugo spletno statistiko, vse bolj povezujejo v ciljne programe, kot so orodja za prodajne akcije prek elektronske pošte ali pa v orodja za upravljanje odnosov s kupci. Toda raziskava, ki je vključila orodja 13 različnih proizvajalcev tudi dokaj nazorno kaže, da imajo uporabniki tovrstnih orodij premalo izkušenj in znanj za aktivno in uspešno uporabo na tovrstne načine zbranih podatkov. Pogosto se dogaja, da podatki sploh niso pravilno analizirani ali pa so podatki le delno uporabljeni za spremembo poslovnih odločitev ali celo procesov.

    Objavljeno: 10.5.2007
  • Nova generacija prenosnikov ThinkPad

    Podjetje Lenovo je predstavilo dva nova 14-palčna prenosnika s širokim zaslonom, modela ThinkPad T61 ter R61. Predstavljena prenosnika prinašata kopico novosti, kot so izboljšan hladilni sistem, trdnejše in varnejše ogrodje Top Cover Roll Cage, ki varuje zlasti zaslon LCD, brezžično povezljivost Ultra Connect II s podporo za protokol 802.11n, ter daljše trajanje delovanja akumulatorja z nadzorno funkcijo Battery Stretch. Prenosnika temeljita na platformah Intel Centrino Pro in Intel Centrino Duo, z novim hladilnim sistemom pa dosegata za 10 odstotkov nižjo tempertaturo in tri decibele tišje delovanje od predhodnikov. Nov sistem za varčevanje z energijo obljublja 15% daljše trajanje delovanja.

    Objavljeno: 10.5.2007
  • Dellova karavana v Sloveniji

    Dellova karavana dogodkov Technology and Solutions Tour, ki se je prvega maja začela v Belfastu in se bo 19. junija končala v Londonu, se je 7. maja ustavila tudi v Ljubljani, na Gospodarskem razstavišču.

    Objavljeno: 9.5.2007
  • Java FX

    Podjetje Sun Microsystems je ob pričetku konference JavaOne objavilo pomembno novost v javanski družini, ki je svojevrsten odgovor na izzive podlag za bogate internetne in mobilne aplikacije, kot sta Adobov Apollo in še posebej sveži Microsoft Silverlight.

    Objavljeno: 9.5.2007
  • Države se trudijo doseči vizijo Spleta 2.0

    Raziskava družbe Cisco je pokazala, da organizacije javnega sektorja tehnološko inovativnost štejejo za svojo najvišjo prioriteto, saj skušajo ohraniti stik z državljani, ki vse pogosteje uporabljajo interaktivne spletne storitve. To meni kar 35% anketiranih višjih državnih uslužbencev iz 17 držav vsega sveta. Raziskava, ki je bila opravljena med udeleženci lanskoletnega Cisco Public Sector Summit v Stockholmu, je pokazala da so državni uslužbenci vse prej kot sivi birokrati, saj so navdušeni nad generacijo spletnih storitev "Splet 2.0", ki spreminja družbo in poslovanje.

    Objavljeno: 9.5.2007
  • Novi Canoni z velikim zumom

    Canon je predstavil dva nova modela digitalnih fotoaparatov, ki se vsak v svoji kategoriji ponašata z visoko ločljivostjo in optiko z velikim zumom. Prva novost je dolgo pričakovana osvežitev v obliki modela PowerShot S5 IS, priljubljenega modela srednjega razreda, ki se ponaša s tipalom z 8 milijoni pik in 12-kratnim optičnim zumom. Fotoaparat ima seveda vgrajen algoritem za stabilizacijo slike, pri delu zna detektirati in učinkovito ostriti obraze oseb, prinaša pa tudi večji, 2,5-palčni zaslon LCD. Druga novost je model Digital Ixus 950 IS, ki ima prav tako tipalo z osmimi milijoni pik in algoritem za stabilizacijo slike, le da je ohišje zelo kompaktno, kljub temu pa model nudi 4-kratni optični zum.

    Objavljeno: 9.5.2007
  • Samsung prenavlja UMPC

    Samsung sodi med največje zagovornike ultra lahkih tabličnih računalnikov UMPC, kar dokazujejo z novimi modeli družine Q1 Ultra. V primerjavi s prvim modelom, ki je bil deležen zgolj medlega zanimanja s strani kupcev, prinaša nova generacija izboljšave na domala vseh področjih. Novi Q1 ima hitrejše Intelove procesorje, specifično prilagojene za računalnike UMPC, ki delujejo s takti 600 oziroma 800 MHz in zagotavljajo učinkovito varčevanje z energijo, ki zadostuje za štiri oziroma osem ur delovanja (odvisno od tipa akumulatorja). Zasloni imajo višjo ločljivost - 1024 x 600 pik proti 800 x 480 v primerjavi s predhodniki.

    Objavljeno: 9.5.2007
  • Objavljeno: 8.5.2007
  • Prenovljeni Hotmail

    Microsoft je predstavil novo generacijo spletnega strežnika za elektronsko pošto, ki bo odslej nosil ime Windows Live Hotmail. Hotmail, ki ima okoli 280 milijonov poštnih predalov, ima povsem novo podobo, skladno s filozofijo Microsoft Live (Web 2.0), predvsem pa kar se da podobno odjemalcu Outlook. Toda v novi generaciji ne gre zgolj za prenovo grafične podobe, saj Windows Live Hotmail prinaša tudi obilico novih funkcionalnosti.

    Objavljeno: 8.5.2007
  • Varovanje podatkov pogosto ni preverjano

    Raziskava, ki jo je opravilo podjetje Brilliant Ideas LLC med skoraj 500 predstavniki podjetij je razkrila, da velika večina, kar 89% vseh vprašanih, opravlja testiranje postopkov varovanja podatkov (backup/restore) le enkrat na leto ali pa postopkov testiranja sploh ene opravlja.

    Objavljeno: 8.5.2007
  • Sprememba na vrhu slovenskega Microsofta

    Microsoft je sporočil, da je Matej Potokar prevzel položaj generalnega direktorja slovenske podružnice Microsofta. Na tem mestu je nasledil Jako Steleta, ki bo prevzel položaj generalnega direktorja za skupino držav v Srednji in Vzhodni Evropi, ki vključujejo Bolgarijo, Hrvaško, Estonijo, Kazahstan, Latvijo, Litvo, Srbijo, Črno goro ter Slovaško.

    Objavljeno: 8.5.2007
  • Novi vstopni modeli iz Nokie

    Nokia je predstavila sedem novih modelov v spodnjem segmentu mobilnih telefonov. Najbrž najbolj zanimiva novost je model Nokia 2630, imenovan tudi Barracuda, ki ima prijetno oblikovano ohišje in debelino manj kot centimeter, pri tem pa premore digitalni fotoaparat, vmesnik bluetooth, odjemalec za elektronsko pošto, koledar, kalkulator in radijski sprejemnik, vse skupaj pa stane le 85 evrov v redni prodaji. Najcenejša sta brez dvoma nova telefona Nokia 1200 in 1208, za katera je treba odšteti od 35 evrov navzgor, v sredini med novostmi pa sta modela 1650 in 2660, ki imata več funkcionalnosti, kot osnovni 1200. Novost je še model Nokia 2505, ki podpira omrežja CDMA in je namenjen zlasti ameriškemu in azijskemu trgu. Z novimi modeli Nokia predvsem izpolnjuje napovedi, da bodo za ceno manj kot 100 evrov (najbrž pa še manj, ker bodo telefoni brez dvoma del subvencionirane ponudbe operaterjev telefonije) ponudili zmogljive in lično oblikovane telefone z lastnostmi, ki so bili do nedavnega namenjene večjim modelom.

    Objavljeno: 7.5.2007
  • Zen Stone

    Podjetje Creative je predstavilo nov miniaturni večpredstavni predvajalnik z imenom Zen Stone, s katerim želijo tekmovati zlasti proti iPodu Shuffle. Tako kot vzornik iz družbe Apple tudi Zen Stone vsebuje zgolj osnovne funkcije in tipke in nima zaslona, pomnilnik pa je velik 1 GB, kar je dovolj za okoli 250 skladb MP3 ali do 500 skladb v zapisu WMA. Kljub odsotnosti zaslona ima predvajalnik, ki meri le 5,3 x 3,5 x 1,2 cm in tehta 18,5 gramov, napredne funkcije, kot sta naključno predvajanje ter možnost preskakovanja celotnih imenikov. S polnim akumulatorjem zagotavlja do 10 ur predvajanja, cena pa je zelo agresivna, saj Creative zanj pričakuje le 69 dolarjev. Na voljo so tudi različni dodatki, kot so ohišje v več barvnih vzorcih, obesek za ključe in zapestnica za pritrditev na roko. Julija bo na voljo tudi zanimiva mini priklopna postaja, ki bo vsebovala miniaturne zvonike. Creative obljublja, da bo vse skupaj še vedno brez težav moč spraviti v žep, z lastnim napajanjem pa bodo zvočniki predvajali glasbo do 20 ur. Postaja bo stala 138 dolarjev.

    Objavljeno: 7.5.2007
  • Ulead VideoStudio 11

    Corel je predstavil novo različico video urejevalnika Ulead VideoStudio 11, ki predstavlja več kot zgolj manjšo nadgradnjo programa. Nova različica med prvimi podpira domala vse priljubljene video zapise, vključno s tistimi za visoko ločljivost AVCHD in HDV. Dragocena sta nova čarovnika, ki precej olajšata najbolj pogoste naloge pri urejanju video posnetkov. Prvi čarovnik, DV-to-DVD služi predvsem za enostaven in čim hitrejši prenos gradiva iz kamkorderjev z zapisom DV na nosilce DVD. Čarovnik Movie Wizzard pa omogoča hitro pripravo menijev in naslovnih video posnetkov, kjer uporabniki lahko izbirajo med vnaprej pripravljenimi animacijami in lastnimi video vložki.

    Objavljeno: 7.5.2007
  • Yahoo! Photos se poslavlja

    Yahoo! je sklenil opustiti svojo storitev objave in izmenjave fotografij na spletu Yahoo! Photos, kar je bila pričakovana poteza, saj je podjetje že pred dobrima dvema letoma prevzelo podobno storitev Flickr - za mnoge pionirja Weba 2.0.

    Objavljeno: 6.5.2007
  • Premier League toži YouTube

    Predstavniki prve angleške nogometne lige so zaradi kršenja avtorskih pravic napovedali tožbo proti Googlovemu YouTubu, ki omogoča spremljanje številnih odlomkov tekem v Premier League, kar za slednjo predstavlja zavedno zlorabo intelektualne lastnine.

    Objavljeno: 6.5.2007
  • Kaj bo novega v IE8?

    Microsoft je na svoji letni konferenci Mix'07 v Las Vegasu, ki združuje spletne razvijalce in oblikovalce, poleg tehnologije Silverlight razkril tudi nekaj novosti, ki jih lahko pričakujemo v novi različici spletnega brskalnika Internet Explorer.

    Objavljeno: 6.5.2007
  • Lahko Microsoft kupi Yahoo!?

    Potem ko so se začele širiti govorice, da kani Microsoft kupiti enega izmed svojih največjih rivalov in hkrati eno izmed najbolj prepoznavnih podjetij na področju IT Yahoo!, so delnice slednjega narasle za več kot 18 odstotkov.

    Objavljeno: 5.5.2007
  • Pidgin 2.0

    Po skoraj dveh letih razvoja je izšel prosto dostopni odjemalec za neposredno sporočanje Pidgin 2.0, še pred časom poznan z imenom Gaim. Odprtokodni Pidgin podpira kar 14 protokolov, npr. AIM, ICQ, MSN Messenger, Yahoo! in IRC.

    Objavljeno: 5.5.2007
  • Sun za OpenOffice.org na Mac OS X

    Sun Microsystems se je odločil prispevati k razvoju prosto dostopne različice pisarniške zbirke OpenOffice.org za Mac OS X, ki bo temeljila na grafičnem uporabniškem vmesniku Aqua, tako da bo izgledala in delovala kot del Applovega okolja.

    Objavljeno: 4.5.2007
  • Mathematica 6 je tu

    Podjetje Wolfram Research je predstavilo Mathematico 6, novo različico zmogljivega matematičnega orodja za tehnično računanje, ki je na voljo za Windows, Mac OS X, Linux, Solaris in druge sisteme, stane pa skoraj 2.500 dolarjev.

    Objavljeno: 4.5.2007
  • Joost komercialno zaživel

    Joost, nova storitev internetne televizije z več kot 150 kanali in z videoposnetki na zahtevo, ki sta jo razvila ustanovitelja Skypa in omrežja Kazaa Nilas Zennström in Janus Friisthe, je doživela svoje komercialno rojstvo.

    Objavljeno: 4.5.2007
  • iGoogle

    Google je svoji storitvi Personalized Homepage, ki omogoča dodajanje različnih vsebin in spreminjanje grafične podobe na domači strani iskalnika, nadel bolj zveneč ime iGoogle, ob tem pa ji je dodal še nekatere nove zmogljivosti.

    Objavljeno: 3.5.2007
  • Microsoft Silverlight

    Microsoft je predstavil nov odjemalec za spletne brskalnike Silverlight, ki bo omogočal napredno uporabo videoposnetkov v brskalnikih in bo neposredni tekmec Adobovemu Flashu, ki trenutno obvladuje večinski delež na tem področju.

    Objavljeno: 3.5.2007
  • Applov zeleni načrt

    Potem ko je Greenpeace pred mesecem na svoji lestvici ponudnikov elektronskih izdelkov, razvrščenih po prijaznosti do okolja, Applu dodelil 14. mesto od 14. in samo 2,7 točke od 10., so v podjetju najprej izrazili nestrinjanje, a so se očitno tudi zamislili.

    Objavljeno: 3.5.2007
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji