• Microsoft želi dodatke brskalnika Chrome

    Microsoftov spletni brskalnik Edge je soliden internetni pripomoček z veliko napako. Tare ga majhno število dodatkov. Seveda si velikan iz Redmonda želi, da bi razvijalci pisali dodatke posebej za njihov brskalnik, a videti je, da bo za začetek zadovoljen že obstoječimi. Microsoftovec Jackob Rossi trdi, da v Redmondu pripravljajo orodje, ki bo olajšalo prilagajanje dodatkov za brskalnik Chrome. S pripomočkom bi večina dodatkov z Googlovega brskalnika delovala tudi Edgu. Orodje za prilagajanje je v začetni fazi razvoja in trenutno dostopno zgolj uporabnikom preizkusnih različic operacijskega sistema Windows (Insiders) na kanalu Fast Ring.

    Objavljeno: 19.3.2016 08:00
  • Google prodaja Boston Dynamics

    Bloomberg poroča, da Google oziroma Alphabet prodaja robotsko divizijo Boston Dynamics. Anonimni zaposleni pravijo, da vodstvo podjetja ne želi več naložbe, ki ne prinaša takojšnjega donosa. Težave naj bi se začele takoj po Googlovem prevzemu robotskega podjetja leta 2013, ekipa Boston Dynamicsa je le s težavami sodelovala z drugimi oddelki za robotiko pod okriljem giganta. Ko se je podjetje ločilo in preimenovalo v Alphabet, da bi lažje tržilo posamezne naložbe, je bilo hitro jasno, da so do robotike ljudje nezaupljivi in iz te moke ne bo (hitrega) kruha. Med morebitnimi kupci se omenjata Toyota in Amazon. Obe podjetji uradne izjave še nista podali.

    Objavljeno: 18.3.2016 09:00
  • Zaklenjeni telefoni iPhone in tablice iPad so ranljivi

    Pri varnostnem podjetju Palo Alto Networks so odkrili program, ki zlonamerno kodo brez težav namesti tudi na iOS naprave brez odklenjenega dostopa (ang. jailbreak). Gre za AceDeceiver, ki zlorabi Applov sistem FairPlay. Če na računalnik z operacijskim sistemom namestimo lažni pomožni pripomoček za upravljanje z napravami iOS (Aisi Helper), program s povezanih naprav ukrade avtorizacijske kode poštenih aplikacij, s katerimi na telefon iPhone ali tablico iPad namesti okužene programe, četudi naprave niso odklenjene (ang. jailbreak). Sistem zlonamerne programske izdelke, vsled ukradenih kod, prepozna kot zaupanja vredne aplikacije in jim omogoči prosto delovanje. Apple je sporne aplikacije že odstranil s tržnice App Store, a žal se hitro lahko pojavijo nove, ker trajne rešitve še ni.

    Objavljeno: 18.3.2016 01:00
  • Apple iCloud na Googlovem oblaku

    Po Spotifyju se Googlu in njegovi oblačni podatkovni farmi Cloud Platform obeta še prestižnejša stranka. Financial Times poroča, da so v Cupertinu podpisali pogodbo s spletnim velikanom v višini med 400 in 600 milijoni ameriških dolarjev. Apple oblačne storitve iCloud trenutno podpira s kombinacijo lastnih strežnikov in storitev Amazon Web Services ter Microsoft Azure. Mešanici se bo tako v kratkem pridružil še Google oziroma Alphabet. Veselje v Googlovem taboru zna biti kratko, ker je Apple že razkril načrte o izgradnji dodatnih podatkovnih središč, ki naj bi v prihodnosti zadostovala za potrebe uporabnikov naprav in storitev z logotipom ugriznjenega jabolka.

    Objavljeno: 17.3.2016 09:00
  • Športni copati, ki se zavežejo sami

    Proizvajalec športne opreme Nike je predstavil futuristične športne copate, ki se zavežejo sami, ko jih uporabnik obuje. Za čarovniški trik poskrbi tehnologija Nike HyperAdapt 1.0, ki zazna uporabnikovo peto in ustrezno prilagodi vezalke. Še vedno sta uporabniku na voljo tudi dva gumba, s katerima nadzoruje jakost zavezanih vezalk. V prihodnosti nameravajo pri športnem gigantu koncept še razširiti. Poigravajo se z idejo, da bi tehnologija (HyperAdapt 2.0?), zavezane vezalke med posameznikovo aktivnostjo prilagajala glede na trenutno potrebo. Copati bodo uporabnikom Nike+ na voljo letos, v treh barvah, po za zdaj neimenovani ceni.

    Objavljeno: 17.3.2016 07:00
  • Zemljevidi HERE odhajajo z naprav Windows

    Zemljevidi HERE ne bodo več podpirali naprav z operacijskima sistemoma Windows Phone in Windows 10 Mobile. Uporabnike naprav z Okni bo po 30. juniju usmerjala le še Microsoftova navigacija. V podjetju HERE trdijo, da je bila odločitev težka, a dejanske izbire niso imeli. Zemljevidi HERE trenutno delujejo s pomočjo programskega trika. Če bi želeli naprave z Windows 10 podpirati brez njega, bi morali aplikacije spisati na novo. Ker ima platforma zgolj odstotek tržnega deleža, se bodo pri HERE v prihodnosti raje posvetili napravam s sistemoma iOS in Android.

    Objavljeno: 16.3.2016 09:00
  • Google za enotno zakonodajo avtonomnih vozil

    Google se v ZDA sooča z velikimi težavami pri uzakonjanju avtonomnih vozil. Googlov Chris Urmson je na ameriški senat naslovil zahtevo po enotni zakonodaji, ki bi bila neodvisna od posameznih držav. Različna pravila po ameriških državah zavirajo razvoj in onemogočajo množično rabo avtonomnih vozil. Google je na primer prepričan, da je varneje, če vozniku ne pustijo, da prevzame nadzor nad vozilom, s čimer se v Kaliforniji ne strinjajo. Po nedavnem trčenju z avtobusom zahtevajo večji nadzor nad razvojem, saj je jasno, da se avtonomna vozila v slabem vremenu ne obnesejo najbolje, za nameček pa so izpostavljena hekerjem in šaljivcem, ki lahko že s poceni laserjem povzročijo veliko škodo ali celo kaj hujšega. Googlovi avtomobili, ki so doslej naredili dobra dva milijona kilometrov, za obširnejša testiranja potrebujejo podporo vlade. Slednja se je znašla med dvema ognjema, na eni strani so nasprotniki s precej tehtnimi argumenti, na drugi ljudje, ki se zavzemajo za tehnološki napredek in se bojijo, da jih ne bi prehitele druge države.

    Objavljeno: 16.3.2016 07:00
  • Dropbox zapušča Amazonov oblak

    Spletna storitev oblačnega shranjevanja datotek Dropbox ima več kot 500 milijonov uporabnikov. Rast je podjetje pred dvema letoma in pol prisilila v temeljito spremembo poslovanja. Medtem ko meta podatke o datotekah in uporabnikih Dropbox že od začetka shranjuje na lastnih strežnikih, so bile dejanske datoteke vedno shranjene v Amazonovem oblaku. Z izgradnjo infrastrukture, v katero so vključena podatkovna središča Ashburn San Jose in Dallas, ter namensko programsko rešitvijo so do danes uspeli z Amazonovega oblaka prestaviti 90 odstotkov vseh podatkov. Dropbox je tako po novem v družbi velikih, Amazona, Facebooka in Googla, podjetij z lastno infrastrukturo megalomanskih razsežnosti. Sodelovanja z Amazonom kljub temu ne bo konec. V prihodnje bodo na nemških Amazonovih strežnikih naseljeni poslovni uporabniki Dropboxa iz cele Evrope.

    Objavljeno: 15.3.2016 10:00
  • Pametne žarnice za boljši spanec

    Philips je predstavil novo serijo pametnih žarnic Hue. Žarnice Philips Hue white ambience bodo posnemale naravno svetlobo. V navezi z ustreznimi rutinami bo naravna svetloba žarnice Hue skrbela za boljši spanec uporabnika. Posodobljena mobilna aplikacija bo žarnici znala ukazati, da med drugim posnema sončni vzhod, zahod ter nočno svetlobo, ki jo bodo veseli predvsem otroci z bojaznijo pred temo. Poleg spanja se bodo žarnice Hue white ambience ukvarjale tudi z razpoloženjem uporabnika. Med nastavitvami so hladen ambient, delovna svetloba ter toplota dnevne sobe. Žarnice bodo spomladi na voljo posamezno, v kompletu ali v namenskih izdelkih, na primer v svetilkah. Cene Nizozemci še niso izdali.

    Objavljeno: 15.3.2016 07:00
  • Microsoft prenehal in spet začel sprejemati bitcoine

    Dodatek: Microsoft je očitno ugotovil, da je ukinitev plačevanja z bitcoini slaba publiciteta, zato so hitro obrnili ploščo in zatrdili, da so na spletnih straneh pomotoma objavili napačne informacije. In nalaganje bitcoinov na Windows Store bo delovalo še naprej.

    Objavljeno: 15.3.2016 05:00
  • Izšel je Monitor Svet!

    Bralci se spreminjamo, bralne navade so drugačne, povprečen čas zbranosti bralca se krajša, internet je preplavljen z množico vedno krajših in vedno bolj grafično bogatih novic. Bralci v resnici ne beremo več, temveč le bežno zaznavamo naslove in podnaslove.

    Objavljeno: 15.3.2016
  • Telefon z radijskim sprejemnikom DAB+

    Čeprav glasbeni navdušenci danes večinoma prisegajo na pretočne storitve, proizvajalci pametnih telefonov niso pozabili klasičnih medijev, zato se v marsikaterem modelu še vedno nahaja sprejemnik FM radia. LG Stylus 2, 5,7 palcev velik telefon z ločljivostjo 1280 x 720, gre še korak dlje. Neposredni tekmec Samsungovega modela Note bo prvi pametni telefon s podporo standardu DAB+. Gre za sprejem oddajanega zvoka visoke kakovosti (aacPlus), ki ga v Evropi uporabljamo namesto ameriškega standarda HD Radio. Telefon je opremljen še s štirijedrnim procesorjem s hitrostjo 1,2 GHz, poldrugim gigabajtom pomnilnika RAM, 13 MP kamero in 3000 mAh baterijo.

    Objavljeno: 14.3.2016 10:00
  • Olimpijada prihodnosti

    Po pravkar odpeljani dirki dronov World Drone Prix, kjer je prvo nagrado v višini četrt milijona ameriških dolarjev odnesel britanski najstnik Luke Bannister, so v Dubaju presenetili z najavo Svetovnega prvenstva športnih iger prihodnosti. World Future Sports Games bodo prvič izvedli decembra 2017. Med športnimi panogami bodo poleg omenjenih dirk z droni med drugim še robotsko plavanje, tek in rokoborba. Osrednja privlačnost tekmovanja bo za zdaj neznan, bogat nagradni sklad. V kolikor bodo robotske olimpijske igre uspešne, jih bodo prirejali vsaki dve leti.

    Objavljeno: 14.3.2016 08:00
  • Googlova umetna inteligenca je premagala človeštvo

    Vsaj pri igranju na daljnem vzhodu izredno priljubljene igre Go. Program AlphaGo, ki so ga razvili pri Googlovem hčerinskem podjetju DeepMind, je presenetljivo gladko, z rezultatom 3:0 (igrali so na najboljši rezultat petih iger) premagal veljavnega svetovnega prva, južnega Korejca Lee Se-dola.

    Objavljeno: 14.3.2016
  • Prihodnost za optične pomnilniške nosilce

    Optične enote DVD in Blue-ray se v osebnih računalnikih in hišnih kinih vse manj uporabljajo, toda Sony upa, da je našel novo prihodnost za zapisovanje podatkov na optične nosilce. Njihov najnovejši profesionalni sistem za arhiviranje podatkov Everspan je namenjen predvsem dolgotrajnemu hranjenju podatkov. Sony napoveduje trajanje okoli 100 let.

    Objavljeno: 12.3.2016 01:00
  • Googlovo prevajanje s pomočjo umetne inteligence

    Google svoje dosežke na področju umetne inteligence čedalje hitreje prenaša v izdelke in storitve za širše množice. V bližnji prihodnosti bomo kot kaže dobili novo generacijo spletne storitve Translate za prevajanje med različnimi jeziki.

    Objavljeno: 12.3.2016 01:00
  • Prva 360-stopinjska TV oddaja

    Avtorji priljubljene angleške TV nanizanke BBC Click, ki že od leta 2000 poroča o zanimivostih in novostih s področja tehnologije in znanosti, so ustvarili najbrž prvo celovito epizodo kake od priljubljenih oddaj v 360-stopinjski video tehniki. Click 360 so objavili kar na YouTubeu, večina pa si jo lahko ogleda v spletnem brskalniku. Redki srečneži tudi s čeladami in prikazovalniki za navidezno resničnost, ki so pravzaprav glavna tarča projekta.

    Objavljeno: 12.3.2016 01:00
  • Nov val izsiljevalskih programov

    Na pohodu je nov izsiljevalskih zlonamerni program Locky, ki tako kot mnogi podobni programi na napadenem računalniku šifrira datoteke, za njihov odklep pa moramo plačati mastno odkupnino. Trenutna cena odklepa je višja kot pri podobnih napadih v preteklosti in znaša tri bitcoine, kar je trenutno skoraj 1.200 evrov.

    Objavljeno: 11.3.2016 01:00
  • Navidezna resničnost in družabna omrežja

    Podjetje Oculus, sicer v lasti Facebooka, ne pripravlja le razkritja prve potrošniške različice čelade s pregledovalnikom za navidezno resničnost, temveč se vse bolj ubada z uporabniško izkušnjo skozi programsko opremo.

    Objavljeno: 10.3.2016 01:00
  • Naslednji Android je že v preizkušanju

    Google običajno novo različico operacijskega sistema Android tradicionalno predstavi na vsakoletni majski konferenci I/O. Toda letos so na presenečenje javnosti pohiteli in v javni preizkus, namenjen sicer predvsem razvijalcem, že poslali novo generacijo sistema, ki mu pravijo za zdaj Andorid N (da, zopet bo to sprožilo cel kup ugibanj, kaj pomeni črka N). Tri mesece pred pričakovano najavo.

    Objavljeno: 10.3.2016 01:00
  • Identifikacija v ušesu

    Japonsko podjetje NEC si je zamislilo nov način biometrične identifikacije uporabnikov. Za razliko od razpoznave prstnih odtisov, očesne šarenice ali spleta drobnih žil v dlani, pri NECu računajo na analizo zvoka v ušesu.

    Objavljeno: 10.3.2016 01:00
  • Intel kupuje specialista za prostorski video

    Intel ne namerava stati križem rok, medtem ko se okoli njega dogaja revolucija na področju navidezne resničnosti in prostorskih video posnetkov. Da bodo aktivni ponudniki tudi na tem področju nakazujejo z nakupom družbe Replay Technologies, specialista za 360-stopinjske posnetke in posebne učinke pri športnih dogodkih.

    Objavljeno: 10.3.2016 01:00
  • Go: umetna inteligenca zmaguje proti svetovnemu podprvaku

    Danes ponoči bomo videli, kako daleč je Google uspelo pri razvoju umetne inteligence. Njihov  AlphaGo, ki ga razvija prevzeto londonsko podjetje DeepMind, se bo ob 5.00 uri zjutraj po našem času v Seulu pomeril z drugim najboljšim igralcem goja na svetu Lee Se-dolom. Igra naj bi trajala okrog štiri ure, sledile pa ji bodo še štiri igre, ki jih bosta tekmovalca odigrala v prihodnjih dneh.

    Objavljeno: 10.3.2016
  • Olimpijske igre v 8K in navidezni resničnosti

    Letošnje poletne olimpijske igre v Riu de Janeiru bodo delno snemali in predvajali tudi s tehnologijami prihodnosti. Olimpijski televizijski oddelek OBS (Olympic Broadcasting Services) je namreč potrdil, da bodo okoli 130 ur gradiva posneli tudi v ultra visoki ločljivosti Super Hi-Vision (7.680 x 4.320 pik), za nameček z 22-knalanim prostorskim zvokom.

    Objavljeno: 9.3.2016 01:00
  • 300.000 dolarjev za prisotnost

    Proizvajalci potrošniških izdelkov s področja elektronike, kot so Samsung, Apple, Microsoft in LG že lep čas uporabljajo tudi pritajeni način reklamiranja svojih izdelkov in celotne tržne znamke – z izdelki se »pojavijo« v znanem filmu ali TV seriji.

    Objavljeno: 9.3.2016 01:00
  • Skype odhaja iz televizorjev

    Marsikoga bo neprijetno presenetila Microsoftova napoved, da bo junija ukinil podporo za priljubljeno storitev Skype na večini ali vseh pametnih televizorjih. Ne samo, da ukinjajo nadaljnji razvoj na tej platformi, temveč bodo proizvajalci celo umaknili Skype iz seznam dosegljivih programov. Samsung je denimo že potrdil, da bo umaknil Skype iz zbirke SmartHub.

    Objavljeno: 9.3.2016 01:00
  • Najhitrejša enota SSD na svetu

    Seagate je predstavil pomnilniško enoto SSD, za katero navajajo rekordno hitrost prenosa podatkov – kar 10 GB/s. S tem so zajetno prekašali svoj doslej najhitrejši izdelek s prepustnostjo okoli 4 GB/s. Za primerjavo navedimo, da Intelove pomnilniške enote SSD 750 z vmesnikom NVMe (non-volatile memory express) dosegajo okoli 2,5 GB/s.

    Objavljeno: 8.3.2016 01:00
  • Microsoft SQL Server prihaja na Linux

    Kar se je zdelo še pred nekaj leti povsem nemogoče, postaja zdaj realnost. Microsoft je najavil, da bo enega od svojih poglavitnih izdelkov za poslovna okolja, podatkovni strežnik in bazo SQL Server v prihodnje ponujal tudi na operacijskem sistemu Linux.

    Objavljeno: 8.3.2016 01:00
  • Spletni standard za navidezno resničnost

    Med tem, ko se hitro približuje dan splošne dobavljivosti čelad za navidezno resničnost, ki bodo kmalu dosegljivi širši javnosti, so proizvajalci dveh od glavnih spletnih brskalnikov strnili glave in pripravili skupni standard za nove zmožnosti izdelkov VR.

    Objavljeno: 7.3.2016 01:00
  • Prva izsiljevalska koda za Applove Mace

    Applovi osebni računalniki z operacijskim sistemom Mac OS X veljajo za zelo varno in malokrat napadeno okolje. Toda v preteklem vikendu se je na spletu pojavila prva epidemija izsiljevalskih programov, (ransomware), ki specifično cilja na uporabnike Macov.

    Objavljeno: 7.3.2016 01:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji