• nVidia podpira razporeditev bremena med grafičnimi karticami

    Podjetje nVidia je najavilo novo tehnologijo z imenom SLI, ki bo omogočala sodelovanje dveh kartic prek vodila PCI Express. SLI je kombinacija protokola, strojne in programske opreme, ki omogoča združitev dveh kartic GeForce 6 ali Quadro v enovito grafično procesno celoto, s katero pričakujejo podvojitev zmogljivosti v primerjavi z eno kartico. SLI predvideva tudi hitro digitalno povezavo med karticami, za doseganje optimalne prepustnosti podatkov. Prva tovrstna kartica bo Quadro FX 3400, ki je namenjena predvsem novim delovnim postajam s procesorji Xeon >>Nocona<<.

    Objavljeno: 1.7.2004
  • Apple napoveduje MacOS X "Tiger"

    Apple je spregovoril o podrobnostih nove različice operacijskega sistema MacOS X z delovnim imenom >>Tiger<<, ki bo nared v začetku 2005. Tiger je že peta revizija sistema MacOS X, prinesla pa bo čez 150 novosti. Med njimi je v ospredju predvsem tehnologija Spotlight, ki bo omogočala hitro iskanje podatkov v računalniku, ne glede na zapis in tip datoteke ali programa, v katerem se nahajajo. Podobno tehnologijo Microsoft že lep časa napoveduje za Windows >>Longhorn<<, Apple pa jih bo kot kaže na tem področju prehitel.

    Objavljeno: 1.7.2004
  • Dell pripravlja nove strežniške rezine

    Dell bo v zadnjem četrtletju 2004 predstavil nove strežniške rezine, ki bodo nudile okoli 50% prihranka v prostoru glede na današnje strežnike 1U. Čeprav vse podrobnosti še niso znane, bodo nove rezine zasnovane na novih procesorjih Intel Xeon >>Nocona<< s podporo za 32-bitno in 64-bitno programsko opremo, podpirali bodo hitrejše pomnilnike DDR2, vsaka rezina pa bo lahko imela do dva diska. Ohišje za rezine bo vsebovalo možnost uporabe redundantnih napajalnikov, omrežnih stikal in drugih strežniških ter ne-strežniških modulov. Dell stavi tudi na ugodno ceno, saj na bi bile nove rezine okoli 25% cenejše od enakega števila ekvivaletnih vgradnih strežnikov 1U.

    Objavljeno: 1.7.2004
  • Namesto Infosa spomladi "nekaj novega"

    Družba Infos, organizator osrednjih slovenskih dogodkov s področja telekomunikacij in informacijske tehnologije (INFOSA in TELEINFOSA), je včeraj napovedala pomembne spremembe glede teh prireditev.

    Objavljeno: 1.7.2004
  • HPjevi novi PCji

    Pri HPju so predstavili vrsto novih izdelkov v segmentu PC, vključno z novim varnim osebnim računalnikom, programsko opremo za tisk iz brezžičnih naprav, programe za varovanje podatkov in drugo.

    Objavljeno: 30.6.2004
  • Polet WiMaxa

    Razvojna skupina za mikrovalovni podatkovno-prenosni standard WiMax je nedavno prejela blagoslov standardizacijskega telesa Inštituta električnih in elektronskih inženirjev (IEEE) - obljubljajo dvosmerni prenos podatkov s hitrostmi do 75 Mb/s na razdaljah do 45 kilometrov.

    Objavljeno: 30.6.2004
  • MS TechEd Europe

    Ob začetku konference TechEd Europe je Microsoft predstavil številne novosti, pričakuje pa prek 6.500 udeležencev. Med najpomembnejše novosti sodi predstavitev izdelkov Microsoft Express in prva razvojna različica razvojnega okolja Microsoft Visual Studio 2005. Orodja Express so nove različice razvojnih orodij, namenjene za navdušence, študente ter dijake, čemur bo prilagojena tudi cena. Prvi tak izdelek je Visual Studio Express, v to skupino pa sodi tudi SQL Server Express Edition, ki bo nadomestil dosedanji Microsoft SQL Server Desktop Engine (MSDE). Razvojne različice so na voljo vsem brezplačno na servisu MSDN.

    Objavljeno: 30.6.2004
  • Apple s 30-palčnim monitorjem

    Apple je predstavil doslej največji računalniški monitor LCD, pri katerem zaslon meri po diagonali kar 30 palcev. Novi monitor Apple Cinema HD se lahko pohvali z ločljivostjo kar 2560 x 1600 pik v razmerju 16:10, namenjen pa je delu z večpredstavnimi vsebinami in profesionalni uporabi na področju video produkcije. Hkrati so prenovili tudi dosedanje 23- in 20-palčne monitorje Cinema HD, ki vsebujejo priključke firewire in USB 2.0, prvič pa so združljivi tudi z računalniki PC. Cene manjših modelov so v ZDA 1.300 oziroma 2.000 dolarjev, 30-palčni velikan pa stane 3.300 dolarjev in zahteva posebno kartico nVidia GeForce 6800 Ultra, za katero je treba odšteti nadaljnjih 600 dolarjev.

    Objavljeno: 30.6.2004
  • Intel predstavlja hibridne 32/64-bitne Xeone

    Po pričakovanjih je Intel predstavil novo generacijo procesorjev Xeon, ki prvič prinašajo tudi podporo za 64-bitno računalništvo. Kljub temu gre še vedno za 32-bitne procesorje, ki pa vsebujejo razširitve in ukaze s 64-bitno podporo (EM64T), zlasti za učinkovitejše delovanje s pomnilnikom, ki so zdaj lahko večji od 4 GB. Nove Xeone so razvijali pod delovnim imenom >>Nocona<<, podobno kot nedavno predstavljeni procesorji Pentium 4 >>Presocott<< sedaj podpirajo delovne takte do 3,6 GHz, izdelani pa so v 90-nm arhitekturi. Novi modeli bodo sprva na voljo v različicah za dvo-procesorske delovne postaje. Strežniška različica bo nared v dveh mesecih, z večprocesorsko podpodporo in večjimi predpomnilniki pa bodo na voljo kasneje v drugi polovici leta.

    Objavljeno: 29.6.2004
  • Sun JavaOne

    Manj kot mesec dni za konferenco Network Computing je Sun na srečanju JavaOne postregel z novo obilico novosti. Na srečanju so uradno predstavili okolje Java 2 Platform Standard Edition 5.0 (po drugačnem številčenju J2SE 1.5), bolj znano po delovnem imenu Tiger, ki predstavlja enega večjih korakov za javo v zadnjih letih. Za zdaj je na voljo v obliki razvojnega kompleta JDK za razvijalce, za končne uporabnike pa bo dokončana do konca 2004. Prinaša višjo hitrost izvajanja programov, poenostavljeno razhroščevanje napak ter druge razširitve, ki omogočajo bolj produktiven razvoj programov.

    Objavljeno: 29.6.2004
  • Macromedia Flash za mobilne telefone

    Macromedia je pripravila novo različico predvajalnika Flash za mobilne telefone, s katero si obetajo boljšo podporo ustvarjalcev vsebin. Flash Lite 1.1 zdaj podpira W3C standard SVG-T (Scalable Vector Graphics - Tiny), spremenljivke in dostop do omrežnih funkcij, s čimer nameravajo izboljšati podporo za ostale funkcije telefonov. Flash Lite 1.1 podpira tudi več zvočnih zapisov, obogati pa lahko tudi večpredstavna sporočila MMS. Razvojno okolje bo na voljo v kratkem, referenčna platforma pa je za zdaj Symbian OS.

    Objavljeno: 29.6.2004
  • Fujitsu Siemens PrimePower

    Fujitsu Siemens je predstavil novo generacijo strežnikov PrimePower, ki so zasnovani na procesorjih SPARC in operacijskem sistemu Solaris. S tem so okrepili nedavno okrepljen dogovor o sodelovanju z družbo Sun, še naprej pa ostajajo za samim Sunom najpomembnejši vir takih sistemov. Novi strežniki PrimePower prvič uporabljajo 64-bitne procesorje SPARC64 V izdelane v 90-nm arhitekturi, ki delujejo s taktom 1,89 GHz in vsebujejo predpomnilnik velikosti 3 MB. Strežniki so na voljo v več različicah (oznake od 650 do 2500), podpirajo pa od enega do 128 procesorjev v najzmogljivejšem strežniku SMP. V primerjavi z prejšnjo generacijo nudijo okoli 35 izboljšano zmogljivost. Cene se pričnejo pri 35.000 evrih.

    Objavljeno: 29.6.2004
  • Odstopil predsednik uprave HERMES SoftLaba

    Olivier Carron de la Carriere, predsednik uprave družbe Hermes Softlab, bo s 1. julijem letos zaradi osebnih razlogov odstopil z mesta predsednika uprave in glavnega izvršnega direktorja družbe HERMES SoftLab.

    Objavljeno: 29.6.2004
  • Hitachi in NEC v omrežja

    Japonski podjetji Hitachi in NEC bosta jeseni ustanovili skupno podjetje, ki bo proizvajalo omrežno opremo, kot so stikala in usmerjevalniki. Izdelke nameravajo ponujati predvsem velikim podjetjem in telekomunikacijskim družbam. Omrežno opremo bo vsak partner prodajal pod svojo tržno znamko, skupno podjetje pa bo nudilo tudi OEM izdelke pod novim imenom, ki še ni določeno. Podjetje bo delovalo sprva predvsem na Japonskem, kjer želijo doseči okoli 30% tržni delež oziroma 373 milijonov dolarjev v letu 2005. Prvi izdelki naj bi bili nared marca prihodnje leto, tedaj pa bodo znani tudi načrti za širitev na druge trge.

    Objavljeno: 28.6.2004
  • Varnostne luknje ogrožajo spletne strežnike

    Microsoft opozarja na nov val vdorov in napadov na spletne strežnike opremljene s paketom IIS, ki so v zadnjih dneh okužili z virusi nekaj zelo obiskanih sistemov. Napadi izkoriščajo že znane luknje v sistemu IIS 5.0 in spletnem brskalniku Internet Explorer, povzročili pa so nov preplah med upravitelji sistemov. Okuženi sistemi vsebujejo datoteke z imeni, kot so Download_Ject_Symantec.doc, ipaddress.txt, issue.csv, ads.vbs, in agent.exe, s pomočjo programov v JavaScriptu pa so okužene vse datoteke na spletnem strežniku. Microsoft je žeodprl novo spletno stran z navodili, kako preprečiti zlorabe.

    Objavljeno: 28.6.2004
  • Prvi prototipi MRAM

    Infineon in IBM sta predstavil prvi prototoip pomnilniškega vezja MRAM, ki predstavlja bodočnost na področju hranjenja podatkov v mobilnih napravah. Prototip velikosti 16 Mb uporablja magnetno polje za spremembo stanja celice, podatke pa hrani tudi kadar ni priključen na napajanje. V primerjavi s tehnologijo Flash RAM rabi za delovanje bistveno manj energije, proizvodni proces pa je znatno cenejši. Prve izdelke lahko pričakujemo v letu 2005.

    Objavljeno: 28.6.2004
  • Standard 802.11i uradno potrjen

    Organizacija IEEE je po pričakovanjih ratificirala standard 802.11i, ki določa nov mehanizem za zagotavljanje varnosti pri brezžičnih povezavah. Ta nadomešča dosedanje algoritme, ki so bili ranljivi, prinaša pa močno šifriranje AES s 128-, 192- in 256-bitnimi ključi. Čeprav so vsi nestrpno pričakovali ratifikacijo standarda, so marsikje njegovi deli že v uporabi. Intel, ki standarde 802.11 uporablja v vezjih Centrino, bo združljivost zagotovil septembra, do konca leta pa bodo vsi skladni z 802.11i. Zdaj so na vrsti za sprejetje še standardi 802.11e, ki določa kakovost brezžičnih storitev (QoS), 802.11r za transparentno tavanje med dostopnimi točkami, v pripravi pa je tudi 802.11n, ki bo čez čas dvignil prenosne hitrosti čez 100 Mb/s.

    Objavljeno: 28.6.2004
  • Maxtor z novimi diski SATA II

    Maxtor je predstavil novo družino diskov MaXLine III, ki temeljijo na vmesniku Serial ATA II in mehaniki primerni za uporabo v poslovnih okoljih. Maxtor je prvi, ki je v svoje diske vgradil predpomnilnike velikosti 16 MB, diski pa imajo deklariran povprečen čas do napake (mean time to failure, MTTF) 1 milijon ur. Diski se vrstijo s hitrostjo 7.200 vrtljajev na minuto, vsebujejo tehnologijo native command queuing (NCQ), na voljo pa so v različicah z velikostmi do 300 GB.

    Objavljeno: 27.6.2004
  • Človeško telo kot omrežje

    Microsoft je pridobil patent za prenos podatkov in napajanje naprav, kjer se kot transportni mehanizem uporablja človeško telo. Vloga za patent izhaja iz leta 2000, letos pa je ameriški urad vlogo potrdil. Microsoft v patentu navaja mehanizme, kako prek elektrod in človeškega telesa prenašati podatke med različnimi mobilnimi napravami, od telefonov, računalnikov, zvočnikov, zaslonov in drugih izdelkov. Sama metoda prenosa naj bi bila povsem neškodljiva za človeka, pri porabi energije pa precej bolj učinkovita od brezžičnih prenosov. Za zdaj še ni znano, če sploh bo in kdaj bo Microsoft uporabil patent za izdelavo konkretnih izdelkov.

    Objavljeno: 27.6.2004
  • V pripravi je novi Treo

    Na internetu so se pojavile prve informacije o novi generaciji mobilnih telefonov Treo podjetja PalmOne, ki nastajajo pod delovnim imenom Ace. Novi Treo naj bi vseboval vmesnik bluetooth, zaslon z ločljivostjo 320 x 320 pik ter operacijski sistem Gartnet, ki je telefonsko obogateni PalmOS 5.x. Ace naj bi vseboval procesor XScale PXA270 s taktom 312 MHz in 32 MB RAM, najbrž pa tudi digitalni fotoaparat z ločljivostjo višjo od današnje VGA. Sodeč po prvih fotografijah so spremenili tudi videz mobilnika s tipkovnico, ki je zdaj nekoliko ukrivljena za lažje tipkanje.

    Objavljeno: 27.6.2004
  • Kowa Prominar TD-1: 30x optični zum

    Japonski proizvajalec Kowa Prominar je objavilo podrobnosti o posebnem digitalnim fotoaparatom TD-1, ki se lahko pohvali z mogočnim teleobjektivom. TD-1 namreč nudi 1350-mm zum, kar ustreza optični povečavi do 30x. Samo telo fotoaparata sicer vsebuje tipalo CCD s 3,14 milijoni pik, omogoča pa največjo občutljivost ISO 900. TD-1 bo sprva na prodaj le na Japonskem za ceno okoli 2.000 dolarjev, >>pošast<< pa bo z objektivom dolga skoraj 40 centimetrov in tehtala 2,3 kg.

    Objavljeno: 26.6.2004
  • Telefon velikosti kreditne kartice

    Švedsko podjetje Neonode bo kmalu začelo s prodajo miniaturnega mobilnega telefona, ki se povrh vsega lahko pohvali z zaslonom visoke ločljivosti. Neonode N1 je mobilni telefon velikosti 8,8 x 5,2 x 2,1 cm, tehta pa le 88 gramov, pri čemer ima vgrajen barvni LCD zaslon ločljivosti 176 x 200 pik. Poganja ga procesor ARM s taktom 100 MHz, ima 16 MB RAM, režo za kartice SD in podporo za GPRS. Zasnovan je na operacijskem sistemi Microsoft Windows Mobile for Smartphones, vendar uporablja lasten grafični vmesnik imenovan zForce.

    Objavljeno: 26.6.2004
  • Dogovor za digitalno hišo

    Okoli 145 proizvajalcev računalniških izdelkov in izdelkov za zabavno elektroniko je doseglo dogovor o skupnih standardih za digitalno hišo prihodnosti. Bela knjiga Digital Home Interoperability Guidelines v1.0 združenja Digital Living Network Alliance (DLNA) definira skupne standarde, ki omogočajo souporabo skupnih standardov in vsebin med izdelki različnih proizvajalcev. Tovrstni standardi so po mnenju mnogih že zelo potrebni, saj ima vedno več hiš in stanovanj več kot eno digitalno napravo za dostop in predvajanje vsebin.

    Objavljeno: 26.6.2004
  • HP opozarja na napako v prenosnikih

    Hewlett-Packard je potrdil napako, ki lahko povzroči nepravilno delovanje pomnilnika v skoraj 900.000 prenosnikih izdelanih v letih 2002 in 2003. Težava se na nanaša na pomnilniške module, ki delujejo v kombinaciji s posebno funkcijo za varčevanje z energijo v Intelovih procesorjih z imenom C3. Doslej so ugotovili napake v modulih velikosti 128 MB, 256 MB in 512 MB različnih proizvajalcev (Micron, Samsung, Winbond, Hockey),

    Objavljeno: 25.6.2004
  • Miniaturne gorivne celice

    Toshiba je javno prikazala nov dosežek na področju alternativnih virov energije za napajanje mobilnih naprav. Inženirjem japonskega proizvajalca je uspelo narediti doslej najmanjšo gorivno celico za napajanje z metanolom, ki bi jo lahko uporabili v najmanjših mobilnih napravah. Celica meri skupaj z rezervoarjem za gorivo le 2,2 x 5,6 x 9,1 cm in tehta 8,5 gramov, zagotavlja pa 100 mW za dobo 20 ur z uporabo le dveh kubičnih centimetrov metanola. Pričakujejo, da jo bodo v mobilnih napravah uporabili že v letu 2005.

    Objavljeno: 25.6.2004
  • Red Hat tudi za pomnilniške sisteme

    Podjetje Red Hat je začelo s prodajo novega programskega izdelka, ki omogoča vzpostavitev skupnega datotečnega sistema, ki se razprostira čez več strežnikov in pomnilniških naprav. Red Hat Global File System (GFS) je za programe in uporabnike viden kot en sam datotečni sistem, čeprav se podatki nahajajo na več strežnikih in pomnilniških sistemih SAN. Na ta način je mogoče doseči konsolidacijo pomnilniškega prostora, večjo prepustnost, pa tudi zanesljivost zaradi vgrajenih redundančnih funkcij in geografske disperzije sistemov.

    Objavljeno: 25.6.2004
  • Skype tudi na Linuxu

    Priljubljeni program za internetno telefonijo Skype je odslej na voljo tudi za operacijski sistem Linux. Različica za Linux vsebuje večino funkcij programa, ki je nastal v okolju Windows, vključno s podporo za sodelovanje v telekonferencah. Prva razvojna različica trenutno še ne zna gostovati konferenc, vendar bodo avtorji to dopolnili. Skype za Linux podpira uporabniške vmesnike Gnome in KDE ter večino distribucij.

    Objavljeno: 24.6.2004
  • Veliko fotografiranja, malo tiskanja

    Raziskava družbe InfoTrends/Cap Ventures je pokazala, da uporabniki digitalnih fotoaparatov slikajo bistveno več, kot tisti s filmskimi fotoaparati, vendar obenem tiskajo zelo malo fotografij. Večino fotografij namreč hranijo le v digitalni obliki in jih tako tudi izmenjujejo s prijatelji. 90% uporabnikov poleg tega tiska na domačem tiskalniku, vendar to skupaj predstavlja le 58% vseh fotografij. Med izpisi v foto studijih je veliko naročil takih, ki imajo posebne zahteve, na primer povečave slik. Če tiskate več kot 20 slik na mesec, že sodite v kategorijo naprednih uporabnikov, navaja raziskava.

    Objavljeno: 24.6.2004
  • Hotmail ponuja 250MB prostora

    Microsoft se je odzval na izzive ponudnikov elektronske pošte s povečanjem brezplačnega prostora pri svojem servisu Hotmail. Po tem, ko je Google v servisu Gmail napovedal 1 GB brezplačnega prostora in se Yahoo na to odzval s povečanjem na 100 MB, zdaj Hotmail nudi svojim uporabnikom količino, ki je nekje vmes - 250 MB na poštni predal. Podobno kot Yahoo je Microsoft povečal tudi količino prostora za plačniško storitev. Za 20 dolarjev mesečno dobi uporabnik 2 GB namesto dosedanjih 10 MB prostora. Spremembe bodo opravljene v juliju.

    Objavljeno: 24.6.2004
  • Odpoved Comdexa

    Organizatorji nekoč najbolj znamenitega računalniškega sejma Comdex so zaradi finančnih težav in majhnega interesa podjetij odpovedali letošnji dogodek. Comdex bo letos zaprt prvič po začetku, ki sega v davno leto 1979. Toda organizatorji navajajo, da imajo pogodbo veljavno do leta 2007, vrnitev pa načrtujejo še naslednje leto, kar pa je odvisno predvsem od razstavljavcev. Ti so namreč pokazali precej večji interes za sejme posvečene zabavni elektroniki, na prvem mestu januarski CES, ki se prav tako odvija vsako leto v Las Vegasu.

    Objavljeno: 24.6.2004
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji