• 35 let za Apple II

    Te dni poteka kar 35-ta obletnica predstavitve legendarnega računalnika Apple II, ki je brez dvoma najbolj zaznamoval pohod osebnih računalnikov. Predstavili so ga aprila leta 1977, računalnik pa je tako rekoč trenutno postal pravi hit zlasti v ZDA. V naših krajih ga je bilo nekaj manj predvsem zato, ker je bil razmeroma drag, tedaj pa so Evropo preplavili še cenejši računalniki (Sinclair, Commodore, Atari).

    Objavljeno: 17.4.2012
  • Resolucija proti človeški neumnosti

    Sodelavec se odpravi v New York, kamor smo ga poslali, da bi v OZN vložil predlog za resolucijo proti preteče vseobči človeški neumnosti. Zaradi zapletov si v New Yorku raje omisli nekaj turizma, pomočniku pa naroči naj resolucijo množično natisne in jo trajno shrani na DVDjih, ki menda zdržijo 1000 let. Ali slednje drži, bo Monitorjev avtor potrdil ali zavrgel čez približno 999 let...

    Objavljeno: 16.4.2012
  • LogMeIn Cubby

    Podjetje LogMeIn poznamo predvsem po istoimenski brezplačni spletni storitvi za daljinski dostop do oddaljenih računalnikov, zdaj pa se bodo preizkusili tudi na področju spletne sinhronizacije podatkov. LogMeIn Cubby, storitev, ki je še v razvojni fazi in za zdaj dosegljiva le na povabilo, bo tekmovala s priljubljenimi servisi, kot so Dropbox, SugarSync in Box.net.

    Objavljeno: 16.4.2012
  • Microsoft se približuje odprti kodi

    Microsoft očitno vse bolj naklonjeno gleda na gibanje odprte kode, kar bi se še pred kakim letom zdelo skoraj nemogoče. V zadnjih tednih smo bili tako priča kar dveh zanimivih dogodkov, ki računalniškega velikana približujejo odprti kodi. Organizacija Linux Foundation je tako podjetje Microsoft prvič uvrstila med največje partnerje, ki prispevajo k razvoju jedra Linuxa. V zadnji objavi so se prvič uvrstili na seznam posebej omenjenih in sicer na mesto številka 17. Omeniti velja, da prvih deset tvorijo družbe Red Hat, Intel, Novell, IBM, Texas Instruments, Broadcom, Nokia, Samsung, Oracle in Google.

    Objavljeno: 16.4.2012
  • Televizija tudi za iPade

    Nizozemsko podjetje Trust je pripravilo nov dodatek za tablične računalnike Apple iPad, s katerim je mogoče spremljati digitalne TV in radijske programe. Izdelek z dolgim imenom Wireless TV & Radio for iPad priključimo na razširitveni vmesnik tablice, nanj pa nato priključimo še zunanjo anteno za sprejem digitalnih signalov. Anteni sta pravzaprav dve. Prenosna se priključi na sam dodatek, Trust pa prilaga še večjo in zmogljivejšo za rabo predvsem v zaprtih prostorih.

    Objavljeno: 16.4.2012
  • Konec poceni odklepanja Windows telefonov

    Mobilni operacijski sistem Windows Phone je precej zaprt. Brez tako imenovanega razvijalskega odklepanja še zajema zaslona ne moremo narediti, čeprav za dotično preprosto opravilo programi obstajajo. Microsoft razvijalcem naprave z veseljem odklene, a jim pri tem računa nadomestilo v višini slabega stotaka ameriških zelencev. Ker je znesek za mnoge previsok, medtem ko ga nekateri sploh ne moremo plačati, saj prijav ne sprejemajo iz vseh držav po svetu, smo uporabniki okenskega telefona pomoč iskali drugje. Našli smo jo v storitvi ChevronWP7 Labs, ki je enako odklepanje ponujala za desetino cene. Fantje so v dveh mesecih prodali kar 10.000 žetonov, ki so uporabnikom omogočali, da so na svoje naprave lahko nameščali tako programe tujih avtorjev kot tudi kodo lastne izdelave.

    Objavljeno: 15.4.2012
  • Z Googlom na Titanic

    Pred natanko stotimi leti, v noči iz 14. na 15. April, se je potopila najslavnejša ladja na svetu, Titanic. Eno največjih pomorskih nesreč v človeški zgodovini je obeležil tudi spletni velikan Google in v svojo Zemljo dodal možnost ogleda potopljene ladje. Če v iskalniku programa Google Earth vpišemo besedo Titanic, nas Zemlja prestavi na koordinate potopa. Tam nas na globini slabih štiri tisoč metrov čaka 3D model ladje, po katerem se poljubno sprehodimo. Več o tem, kaj se z današnjo tehnologijo lahko doseže, na priloženem filmčku ali s programom, ki ga najdete na spodnji povezavi.

    Objavljeno: 14.4.2012
  • Uspešen Google deli delnice

    Google je zbral prve letošnje rezultate in jih z veseljem pokazal javnosti. Nič čudnega, saj so Kalifornijci v prvem četrtletju zaslužili kar 60 odstotkov več kot v istem obdobju lani. Več kot polovica prihodkov prihaja iz sveta zunaj Združenih držav Amerike.

    Objavljeno: 14.4.2012
  • Trojanec, ki izsiljuje Slovenijo

    Podjetje F-Secure nas je opozorilo, da se je tudi v Sloveniji pojavil trojanski konj Ransomcrypt. Gre za škodljiv program, ki na okuženem računalniku poišče vse dokumente, slike in bližnjice, jih zašifrira ter jim spremeni končnico v .EnCiPhErEd. Do datotek nič hudega sluteči uporabnik ne more več, lahko zgolj prebere obvestilo, katerega za sabo pusti zlonamerna koda. V besedilni datoteki How to decrypt, avtor programa zahteva od nesrečnika 50 evrov. Na zlikovčev Ukash ali Paysafecard račun mora nakazati zahtevani znesek in mu na Gmail naslov poslati dokazilo o plačilu. Še isti dan potem prejme kodo za odklepanje zaklenjenih datotek. Če uporabnik v petih poskusih ne vnese pravilne kode, se program iz sistema samodejno odstrani, dokumenti pa za vedno ostanejo neuporabni. Šifriranje uporabljeno v škodljivcu bojda ni tako zahtevno, kot na podobnih programih v preteklosti (GPCode/PGPCoder). Pri F-Secure zato že preizkušajo ali se da nasilna zaščita na datotekah razbiti. Prilagamo nekaj navodil centra SI-CERT, kako ravnati ob okužbi.

    Objavljeno: 13.4.2012
  • Mednarodni Google Currents

    Lanskega decembra je Google objavil odlični bralnik novic Currents. Žal ga s slovenskimi Androidi na tržnici Market ni bilo moč dobiti po naravni poti. Kogar to ni motilo, se je znašel, za druge je sedaj na voljo mednarodna različica 1.1, ki s pospešeno sinhronizacijo prihaja v naše kraje. S pomočjo prevajalnika Google Translate, zna izbrane članke bralcu predstaviti tudi v slovenščini. Brati zna običajne RSS novičke, ki jih mora založnik, če želi izkoristiti naprednejše zmožnosti tovrstnega objavljanja, prilagoditi s pripomočkom Google Currents Producer. Aplikacija je odslej na voljo tako na Google Play, kot v App Store povsod po svetu.

    Objavljeno: 13.4.2012
  • Elektronski bralnik z osvetlitvijo

    Čeprav je bralnike knjigarnarja Barnes & Noble na soncu pod Alpami težko dobiti, edina prava pot so spletne dražbe ali teta v Ameriki, vedno z zanimanjem pogledamo, kaj ima prodajalec črk za bregom. Tokrat nas je presenetil s posodobljeno različico elektronskega bralnika Nook Simple Touch, katerega poganja Android in ima po novem lastno osvetlitev. Zadeva z imenom GlowLight bo vgrajena v robove okoli elektronskega črnila in bo zagotavljala udobno branje tudi ob slabših svetlobnih razmerah. Takšno branje bo očem prijaznejše od listanja knjige na tablici z ozadnjo osvetlitvijo. Novega Nooka pri Barnes & Noble uradno še niso napovedali, jim je pa v javnost ušla tiskana reklama zanj, tako da brez dvoma obstaja in bo tančica z njega odstranjena v kratkem.

    Objavljeno: 13.4.2012
  • Pametna ura z elektronskim papirjem

    Ustvarjalci priljubljene ure inPulse so predstavili njeno naslednico. Pebble je pametna ura z zaslonom iz elektronskega papirja. Ima na sončni svetlobi povsem viden ekran, ki je velik 1,26 palca, kar zadostuje za ločljivost 144x168. Komunikacijo s telefonom vzdržuje preko povezave Bluetooth 2.1, pri čemer ji baterija zdrži sedem dni. Za razliko od predhodnice, ki je bila navezana na telefone Blackberry, Pebble raje podpira mobilna operacijska sistema iOS in Android. Ima triosni merilec pospeška, ki zna prepoznati določene gibe. S tresenjem opozori uporabnika na klice, sporočila ter opozorila, in je neskončno prilagodljiva, kar se tiče zunanjega videza. S spleta je moč prenesti grafične kožice, ki popolnoma spremenijo napravo na roki.

    Objavljeno: 12.4.2012
  • Prihajajo navidezna omrežja

    Podjetje VMware je z univerzama Stanley in Berkley ustanovilo konzorcij za programsko določena omrežja. Open Networking Research Center ima poleg velikana virtualizacije še kup drugih sponzorjev. Med njimi najdemo imena Cisco, Google, Hewlett-Packard, Intel in Huawei. Po navideznih strežnikih prihajajo na velika vrata navidezna omrežja. Kot navidezni strežniki ločijo strojno opremo od programske, bodo navidezna omrežja od zahtev različnih aplikacij distancirala kable in vhode. Za navidezne strežnike je to dovolj in na en fizični računalnik zlahka namestimo več virtualnih, medtem ko pri omrežjih manjka še ena komponenta. Splet in oblačne storitve zahtevajo tako navideznost kot tudi zmožnost programiranja ter osrednjega nadzora navideznih omrežij. Tu nastopi protokol OpenFlow, ki so ga na Stanfordu razvili že lani in je na dobri poti, da postane standard novega načina mreženja.

    Objavljeno: 12.4.2012
  • Program za prebiranje spleta

    Wavii je v osnovi program za zbiranje novic. Takšnih je že na tisoče, porečete, ampak novinec se od starost na dotičnem področju razlikuje po inteligenci. Težki algoritmi v ozadju prečešejo splet in zbrane novice objavijo glede na zanimanje posameznega uporabnika. Rezultat je podoben Facebookovi strani, ki nas obvešča o dogajanju v zvezi s prijatelji. Zahvaljujoč razumevanju najdenega besedila bo končno poročilo brez dvojnikov in z jasnimi, na novo ustvarjenimi naslovi, ki dobro povzemajo vsebino prebranega. Projekt je leta 2009 zasnoval Adrian Aoun. Šele po treh letih dela so program prvič pokazali širši javnosti. Wavii za zdaj obdeluje le določena interesna področja na omejenem spletnem območju. Vseeno se sliši nadvse zanimivo, kar so med drugimi doumeli tudi investitorji, med katerimi so nekatera znana imena tehnološke scene (npr. soustanovitelj spletnega plačevanja PayPal, Max Levchin). Preizkusimo ga lahko na spodaj navedeni spletni strani.

    Objavljeno: 12.4.2012
  • Težave visokoletečih telefonov

    Težave je imel že iPhone 4, sedaj se z njimi soočata tudi nova Nokia in sveži zastavonoša podjetja HTC. Lumia 900 ima hrošča v upravljanju s pomnilnikom, ki povzroči, da se uporabniki ne morejo povezati v omrežje. Finci so prizadetim kupcem že ponudili 100 dolarjev popusta in zamenjavo škartnega aparata. Ker je problem programske narave, bodo v najkrajšem možnem času dobavili zaplato.

    Objavljeno: 11.4.2012
  • Bo tehnologija v zdravstvu problem?

    Tehnologija se širi na vse strani. Da je še kako pomembna v zdravstvu, seveda ni nekaj novega. Vsakodnevno na tržišče prihajajo novi, prelomni izdelki, ki nam bodo v prihodnosti reševali življenja. Tako je IBM leta 2009 vložil prošnjo za patent, ki mu je bil pred kratkim tudi dodeljen, kjer je opisal pametna tla. Posebna površina naj bi v primeru varnostne ali zdravstvene težave, znala opozoriti ustreznega naslovnika (policija, prva pomoč). Predstavljajmo si, da elektronska tla, občutljiva za dotik, prepoznajo srčni napad uporabnika in o tem pravočasno obvestijo zdravniško pomoč. Veliko življenj bi bilo rešljivih.

    Objavljeno: 11.4.2012
  • Največja tablica

    Toshiba bo razširila družino tablic Excite s tremi novimi modeli, ki se odlikujejo po kakovosti zaslona, zmogljivem procesorju Tegra 3, mnoštvu različnih vhodov, tankih linijah in majhni teži. Vse tri tablice bodo imele enako zasnovo in v osrčju štiri jedra, ki bodo poganjala operacijski sistem Ice Cream Sandwich. Razlikovale se bodo po velikosti zaslona, prekritega z Goriljim steklom. Najmanjša naprava bo velika kot najnovejša Samsungova tablica Galaxy Tab 7.7, srednja primerljiva z iPadom, medtem ko bo največja diagonala med njimi merila 13,3 palce, kar bo Toshibino tablico postavilo ob bok manjšim prenosnikom. Največja tablica na svetu bo, kot obe sestri, imela ločljivost 1600 x 900, kar je v primerjavi z veliko manjšim iPadom in njegovo gostoto pik Retina manjše razočaranje. Za večje navdušenje poskrbijo štirje zvočniki, dve kameri, vhod USB, izhod HDMI in bralnik SD kartic. Trojica bo naprodaj junija, cena, največje med velikimi, se bo začela pri 650ih dolarjih.

    Objavljeno: 11.4.2012
  • Monitor skrbi za zdravje

    Uporaba računalnika pušča globoke brazde na zdravju slehernika. Najpogosteje se nam prekomerna raba pozna na hrbtenici, vratu in/ali vidu. Vse prelahko pri delu zdrsnemo v nenaravno lego in nevede škodimo lastnemu telesu. Philips se je odločil stvari vzeti v svoje roke. Nov, 24 palčni, HD monitor Brilliance LCD ima v sebi posebno tipalo, ErgoSensor, ki vseskozi spremlja položaj uporabnika. Pozoren je na njegovo oddaljenost od zaslona, držo in dolžino dela. Če je posameznik preblizu zaslona, je sključen, nima pravilno nastavljene višine stola ter mize ali si ne vzame časa za odmor, ga monitor o "grehu" hitro opozori. Za nameček je varčen z energijo, nosi nalepko TCO Edge in senzor uporabi za izklop zaslona, kadar ni nikogar pred njim.

    Objavljeno: 11.4.2012
  • Rožnata Beležka

    Samsung v marsičem sledi Applu, kar gre Američanom v nos. Kaj bodo porekli na nov trend v korejskem podjetju, ki zopet posnema podjetje iz Cupertina, ni znano, a se Samsung ne ozira preveč na to. Nalik različnim barvam njihovega najbolj prodajanega telefona, Galaxy S2, bodo enako strategijo ubrali tudi pri presenetljivi uspešnici, velikanu z imenom Note. Največjih telefonov ta hip so doslej prodali že več kot pet milijonov, kar je zavidljiva številka za izdelek, namenjen ozkemu krogu potrošnikov. Ker bi radi, da Galaxy Note osvoji še nežnejši spol, so v Koreji na prodajne police poslali različico telefona v rožnati barvi. Kdaj pride v roke Evropejk, ne vemo. Več o sami napravi, na spodaj priloženi povezavi.

    Objavljeno: 10.4.2012
  • New York se modernizira

    Ameriško mesto New York namerava posodobiti 12.800 telefonskih govorilnic. V pilotskem projektu, ki bo zajemal 250 različnih lokacij, bodo vanje namestili pametne zaslone, občutljive za dotik. Zasloni naj bi prikazovali lokalne informacije, podatke o restavracijah, trgovinah, znamenitostih, prometu in varnosti. V primeru uspešnega zagona bodo sčasoma obnovili še druge govorilnice in jim poleg običajnih informacij dodali možnost pregledovanja elektronske pošte in klicanja s programom Skype. Zasloni povezani s spletom bodo igrali tudi vlogo brezžičnih priklopnih točk, ki pa bodo strogo varovane in ne bodo dovoljevale nikakršnih zlorab. Za izplačljivost projekta bodo poskrbele reklame, ki naj bi v prihodnosti predvidoma prinašale dobiček.

    Objavljeno: 10.4.2012
  • Bitka neznancev

    LG pripravlja nov telefon. Prihajajoči zastavonoši njihove mobilne linije je trenutno ime D1L, čeprav ga interno kličejo kar morilec telefona Galaxy S3. Morda najbolj zanimivo pri vsem tem je, da Korejci sploh ne vedo proti čemu se borijo, saj Samsung naslednika svojega najbolj prodajanega telefona sploh še ni predstavil. Kakorkoli že, Ubijalec bo imel 4,7 palčni zaslon, ločljivost 720 x 1280, procesor Snapdragon S4 z dvoje jedri in operacijski sistem Android 4 (Ice Cream Sandwich). Dvom v kakovost prihajajoče korejske naprave zbuja nenavadna naglica, zamuda modela Optimus 4X, slabe izkušnje z LGjevimi programskimi dodatki in nedoslednost pri nadgrajevanju Androida. Novinec naj bi na prodajne police prišel že v maju.

    Objavljeno: 10.4.2012
  • Facebook odštel milijardo za Instagram

    Mobilni programček za fotografske navdušence, ki ga je spočel Kevin Systrom s prijatelji, se je hitro razrasel v gibanje z lastnim družabnim omrežjem. Instagram je postal klasična zgodba o uspehu, kjer se je peščica ljudi iz stiskanja v majhni pisarni sredi San Francisca s svetlobno hitrostjo izstrelila med zvezde. Pred kratkim je podjetje prekinilo dolgoletni zakon z Applovim telefonom iPhone in svojo pamet ponudilo tudi ljubici na platformi Android. Fotografiranje s filtri še nikoli ni bilo videti bolj obetajoče. Ko smo že mislili, da nas v zvezi z Instagramom ne more nič presenetiti, je odjeknila novica o prevzemu s strani največjega družabnega omrežja na planetu. Facebook bo za Instagram odštel okroglo milijardo ameriških dolarjev. Spletni velikan bo izdatek delno izplačal v gotovini, preostanek pa z lastnimi delnicami. Načrtov kaj s kupljenim nameravajo, niso obelodanili.

    Objavljeno: 9.4.2012
  • Apple v borbi z virusi

    Nekdaj je veljalo, da računalniki z operacijskim sistemom OS X ne potrebujejo zaščite pred virusi. S priljubljenostjo platforme so prišle prve resnejše težave. Ruski strokovnjaki so razkrili, da naj bi virus Flashback okužil kar 600.000 računalnikov Mac širom sveta. Gre za trojanskega konja, ki zlorabi Javo za prestrezanje uporabniških računov in drugih osebnih informacij, nakar jih posreduje svojim stvariteljem. Ker so spodaj navedena navodila za odstranjevanje nadloge namenjena zgolj naprednejšim uporabnikom, se je podvizal tudi Apple in izdal zaplato.

    Objavljeno: 9.4.2012
  • Samsung s podvojenim dobičkom

    Medtem ko se finska Nokia trudi s telefoni Lumia tudi v Sloveniji, čeravno ne s takšnim pompom kot drugje po svetu, HTC pa beleži izgubo ter stavi vse na novo serijo naprav One, ki ni brez težav, se Samungu nasmiha podvojen dobiček v primerjavi z enakim obdobjem lani. Za izredno rast so v prvi vrsti zaslužni priljubljeni telefoni z modeloma Galaxy S2 in Note na čelu. V preostanku leta jih čaka zanimiv dvoboj z Applom, kjer se bodo z novo Galaksijo pomerili s petim utelešenjem telefona iPhone. Nadaljevali bodo tudi bitko na področju patentov, kjer so z Američani odprli več front. Od rezultatov na obeh področjih bo odvisno ali se bo njihova strma rast nadaljevala tudi v prihodnje.

    Objavljeno: 9.4.2012
  • Čas za upogljive zaslone

    V zadnjih mesecih vse več proizvajalcev prikazuje in najavlja zaslone LCD, ki so upogljivi in obljubljajo povsem novo generacijo naprav. Podjetje Atmel morda širši javnosti mora ni znano ime, toda v ozadju so avtorji zaslonov, ki jih srečamo v takih izdelkih kot sta Samsung Galaxy Note in Galaxy Tab.

    Objavljeno: 8.4.2012
  • Nvidia Tegra 4

    Nvidia je eden od najpomembnejših dobaviteljev procesorjev za tablične računalnike in pametne telefone, zato se ne more privoščiti, da bi jo tekmeci doleteli. Medtem, ko si Intel močno prizadeva, da bi svoje Atome vrinil tudi na trg tablic, pri družbi Nvidia pripravljajo četrto generacijo platforme Tegra, ki nastaja pod delovnim imenom "Wayne"

    Objavljeno: 8.4.2012
  • Neil Young pripravlja alternativo MP3

    Kaj se zgodi, ko rockerski veteran postane nezadovoljen s kakovostjo zvoka pri sodobnih predvajalnikih MP3? 66-letni Neil Young je tako kritičen do kakovosti zvoka pri zapisih MP3, da se je odločil razviti lasten visoko kakovosten zvočni standard. Tehnični podatki sicer niso znani, je pa Young nedavno podal vloge za zaščito nekaterih imen, morda pa se pripravlja vložiti tudi zahtevke za patentne.

    Objavljeno: 7.4.2012
  • Cisco povezuje oblak in dom

    Cisco je predstavilo novo družino usmerjevalnikov za domačo rabo, ki še bolj kot doslej povezuje zelo različne omrežne naprave v domačem okolju s storitvami v oblaku in preprostim dostopom od kjerkoli na svetu. Novi usmerjevalniki EA Series so trije: EA4500, EA3500 in EA2700. Navzven so domala povsem enaki kot predhodniki, bistvene razlike pa so v programski opremi.

    Objavljeno: 7.4.2012
  • Panasonic Lumix GF5

    Panasonic ima pripravljen nov digitalni fotoaparat združljiv s standardom Micro Four Thirds, torej brez zrcal oziroma prizme. Novi Lumix GF5 ima tako kot predhodnik GF3 tipalo s 12,1-milijoni pik, vendar so izboljšali kakovost delovanja in ob tem dodali pridevnik "High Picture Quality". To se kaže tudi višji svetlobni občutljivosti, ki zdaj dosega vrednost ISO 12.800. V ozadju je prenovljeni procesor Venus, ki zdaj omogoča tudi snemanje video posnetkov v polni ločljivosti HD (doslej 720p).

    Objavljeno: 7.4.2012
  • YouTube v HD in 3D

    Google je naredil naslednji korak k širjenju podpore za prikaz 3D video posnetkov na spletnem servisu YouTube. Avtorji so lahko sicer že od lani izbrali možnost pretvorbe posnetkov v 3D tehniko s posebnim algoritmom, ki ga je razvil Google. Odslej pa lahko tovrstno pretvorbo opravljajo kar sami gledalci in to tudi pri video posnetkih v polni ločljivosti 1080p.

    Objavljeno: 6.4.2012
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji