• Microsoft: pozneje bo dražje

    Bliža se 31. julij, dan D, do katerega se bodo morala podjetja odločiti, ali bodo sprejela nov sistem licenc za uporabo in nadgradnje Microsoftove programske opreme. Podjetja imajo na voljo tri možnosti: če se ne odločijo za nov sistem, bodo kupila nove različice ali nadgradnje brez popustov; drugi dve možnosti pa so pri Microsoftu poimenovali Licenciranje 6 in 5. Različica 6 vključuje program Software Assurance, ki predvideva vnaprejšnje plačevanje letne pristojbine, s čimer si podjetja zagotovijo Microsoftovo programsko opremo po ugodnejših cenah. Za to obliko sodelovanja se lahko odločijo le podjetja, ki imajo nameščene najnovejše Microsoftove izdelke - torej Office 2000 ali Windows XP.

    Objavljeno: 24.6.2002
  • Angleška vlada izposlovala dogovor z Microsoftom

    Po tem, ko je angleška vlada leta 2000 ustanovila posebno pisarno za nadzor trgovanja in nabave opreme za potrebe državnih ustanov, so predstavniki ugotovili, da med posameznimi enotami državnih ustanov vladajo velikanske razlike v porabi sredstev. Najbolj so se ustavili pri licencah, ki so jih doslej plačevali družbi Microsoft za uporabi izdelkov na skoraj pol milijona delovnih mest. Ko so novembra zagrozili, da bodo v primeru neuspešnih pogajanja opustili Microsoftove izdelke in prešli na platformo odprte kode, so marca leto vendarle dosegli sporazum. Natančni dogovor je skrivnost, povedali pa so le to, da bodo davkoplačevalci na ta račun prihranili skoraj 147 milijonov dolarjev. Lahko si le mislimo, kolikšna je celotna vsota. Zanimivo pa je, da si je angleška vlada pri tem izborila pravico za ne-ekskluzivnost. Uporabniki bodo lahko v svojih enotah tako uporabljali tudi izdelke podjetij IBM (zlasti Lotus) in Sun. Pristojna pisarna pravzaprav stimulira uporabnike, da se ozirajo po alternativah in s tem prihranijo nadaljnje stroške licenc.

    Objavljeno: 23.6.2002
  • EMC tudi za manjša podjetja

    Podjetje EMC, znano predvsem po svojih visoko zmogljivih pomnilniških izdelkih za velika podjetja, se zaradi zmanjšanega povpraševanja po obstoječih izdelkih in želje po ponovni rasti prihodka vse bolj usmerja tudi na trg izdelkov za manjša podjetja. V pripravi imajo tako nove različice pomnilniških izdelkov Clariion, s katerimi naj bi bili konkurenčni tudi na pomembnem trgu izdelkov z manjša podjetja. Čeprav podrobnosti o zmogljivosti izdelkov še niso znane, je poznan podatek, da EMC samo proizvodnjo izdelka prepustil družbi Dell, iz česar je mogoče sklepati, da bo pomnilniški sistem slonel na zgradbi obstoječih Dellolvih strežnikov. Proizvajalca sta se dogovorila tudi o temu, da bosta združila svoje nabavne verige, s čimer naj bi pri dobaviteljih dosegli bolj ugodne cene in znižali stroške. Dogovor med proizvajalcema je menda del večjega načrta o sodelovanju, s čemer želita oba partnerja doseči večji tržni delež na vseh segmentih pomnilniških sistemov. EMC obenem tudi hiti s prenovo upraviteljskih programov, ki bodo po novem podpirali vse sisteme, ne glede na velikost. Podjetje Dell je že doslej sodelovalo z družbo EMC in prodajalo sisteme Clariion pod svojim imenom. Od novega dogovora si obetajo, da bodo letno prodalo kar za milijardo dolarjev teh pomnilniških sistemov.

    Objavljeno: 23.6.2002
  • Spletna storitev za borzne tečaje

    Po prihodu razvojnega paketa Visual Studio .NET in močni promociji same arhitekture .NET proizvajalci vse bolj pogosto iščejo primerne projekte za izdelavo spletnih storitev. Eno takih je tudi slovensko podjetje Mojdenar, ki je razvilo izdelek LiveScreen, spletno storitev za spremljanje borznih tečajev Ljubljanske borze v realnem času. Spletna storitev dopolnjuje že obstoječo ponudbo informacij na finančnih dvereh www.mojdenar.com in omogoča stalen vpogled v najnovejša dogajanja na Ljubljanski borzi.

    Objavljeno: 23.6.2002
  • HP Omnibook xe4000

    Podjetje HP je predstavilo nov prenosni računalnik Omnibook xe4000, ki je namenjen predvsem poslovni rabi, obenem pa nudi modularnost, s katero si lahko kupec sam zgradi prenosnik po svojem okusu. Na izbiro je niz različnih pomnilniških enot, kot so CD-ROM, DVD-ROM ali kombinirana enota DVD/CD-RW, poleg kombinacije modem/omrežna kartica pa je možno izbrati tudi brezžični vmesnik 802.11b. Družina prenosnikov xe4000 je zelo široka, saj vključuje tako modele s procesorji Mobile Celeron (xe4100), kot tudi tiste s procesorji Pentium 4, tako v mobilni (xe4400), kot namizni (xe4500) izvedbi.

    Objavljeno: 22.6.2002
  • Oracle in skupina S&T sodelujeta na področju poslovnih programov

    Oracle in Hermes Plus, član avstrijske skupine za sistemske integracije S&T, sta v teh dneh podpisala dokument, ki predvideva sodelovanje dveh pomembnih podjetij na področju informacijske tehnologije v regiji Adriatik. Ta vključuje države, kot so Albanija, Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Makedonija, Slovenija in ZR Jugoslavija, strokovnjaki Oracla in posameznih podjetij v okviru skupine S&T pa bodo na teh trgih skupno nastopali pri reševanju problemov s področja informacijske tehnologije.Obe podjetji sta že doslej sodelovali, z novim dogovorom pa bosta to sodelovanje močno učvrstili. Po drugi strani pa gre tudi za logičen korak, saj direktorja obeh podjetij s sedežem v Ljubljani že doslej nadzorujeta v okviru svojih delovnih nalog prej omenjeno področje Adriatik.

    Objavljeno: 22.6.2002
  • HP (Compaq) novosti

    Podjetje Hewlett Packard je pod svojo taktirko konec maja predstavilo prve novosti na področju osebnih računalnikov in strežnikov, ki so sicer nastali v okviru nekdanje družbe Compaq. Gre za strežnike HP AlphaServer DS20L in SC20 ter osebne računalnike HP Evo D310in D510. Osebni računalniki so evolucija dosedanjih modelov Evo D300 in D500, za razliko od predhodnikov pa predvsem vsebujejo nove sistemske nabore Intel 845G z izboljšano grafično podporo in nekoliko hitrejše procesorje. Evo D510 poleg tega podpira tudi novejše vmesnike USB 2.0. HP je obenem predstavil tudi prenovljeni prenosnik Evo N800, ki vsebuje najnovejše Intelove mobilne procesorje.

    Objavljeno: 22.6.2002
  • SAP pripravlja novo uporabniško okolje

    Predstavniki podjetja SAP so na uporabniški konferenci Sapphire v ZDA predstavili podrobnosti okoli nove strategije povezane s spletnimi storitvami. SAP namreč načrtuje obsežno prenovo delovnega okolja z uporabo svojih programskih strežnikov in nove platforme spletnih storitev. Del tel platforme predstavlja tudi novi predstavitveni sloj za podatke, imenovan Web Dynpro, ki bo omogočal hitro izdelavo preprostejših, spletno zasnovanih uporabniških vmesnikov. SAP namerava tehnologijo uporabiti za izdelavo uporabniških vmesnikov za sedanje in bodoče izdelke, pripravljajo pa novo razvojno okolje, ki bo omogočalo hitro izdelavo spletnih vmesnikov. Del tega je tudi izvršno okolje, ki bo neodvisno od ciljne naprave in bo predstavljalo most pri uporabi različnih razvojnih okolij, kot so J2EE, ABAP in Microsoft .NET. Izvršno okolje za J2EE in ABAP je že vključeno v novo različico programskega strežnika. SAP skuša tudi na ta način povečati interes za njihove izdelke, zlati pri srednje velikih in manjših podjetjih. Zlasti v ZDA, kjer so bili pred časom že zelo uspešni, vendar jim je v zadnjem času posel šel nekoliko slabše od rok. Obenem je predstavljena strategija nekakšen odgovor na Microsoftov vstop na področje poslovnih sistemov s paketi proizvajalcev Great Plains in Navision.

    Objavljeno: 21.6.2002
  • IBM pripravlja vstopne modele strežnikov s procesorji Power 4

    Po tem, ko so pri IBMu uspešno prenovili svoje strežnike srednjega razreda družine pSeries, se kot kaže s podobno zasnovo nameravajo podati tudi na področje manjših strežnikov. Novi strežniki, ki bodo morda nosili oznako pSeries 630 in pSeries 650, bodo pravzaprav vstopna točka za sisteme z Unixom in bodo kot taki namenjeni zlasti manjšim do srednje velikim delovnim skupinam. Za nove strežnike pa bo predvsem značilno, da bodo podedovali lastnosti večjih modelov pSeries 670 in pSeries 690, kot so procesorji Power 4 (morda tudi taki z dvojnim jedrom) in možnost strojnega particioniranja procesorjev. Načrti so za zdaj še nedorečeni, toda kot kaže je moč pričakovati pri manjšem modelu (p630) v osnovi en procesor, z možnostjo dodajanja drugega. Večji model p650 naj bi uporabljal nekje med štiri in šest procesorjev, s čimer se približuje zmogljivosti večjega modela p670 (ta podpira od 4 do 16 procesorjev). Novi sistemi bodo uporabljali operacijske sisteme AIX 5L in Linux, najbrž tudi sočasno, pač s uporabo procesorskih particij.

    Objavljeno: 21.6.2002
  • BizTalk Server tudi za manjša podjetja

    Microsoft je prisluhnil povpraševanju manjših podjetij in se odločil izdati manjše, predvsem pa cenejše različice integracijskega strežnika BizTalk Server. V začetku leta, ko so predstavili prenovljeno različico BizTalk Server 2002, so namreč v prodajo poslali le največjo izvedbo Enterprise Edition, za katero pa je treba odšteti zajetnih 25.000 dolarjev. Toda strežnik je zanimiv tudi za manjša podjetja in naloge, omenjen znesek pa presega mejo, ki so jo ti še plačani plačati za tovrstne izdelke. Prva novost, sicer že znana iz predhodne različice BizTalk Serverja, je izvedba Standard Edition, ki stane 7.000 dolarjev in je omejena na 10 trgovskih partnerjev in pet programskih paketov, ki izmenjujejo podatke prek BizTalka. Povsem nova pa je različica Partner Edition, ki je omejena na dva partnerja in dva programska paketa, ki si izmenjujeta podatke. Ta različica stane le 1.000 dolarjev in je zato dostopna širšemu krogu uporabnikov.

    Objavljeno: 21.6.2002
  • Sunov novi izziv pri strežnikih s štirimi procesorji

    Po številnih najavah na zgornjem in spodnjem koncu ponudbe strežnikov, so pri Sunu po dolgem pričakovanju predstavili nov >>sredinski<< štiriprocesorski strežnik, ki ima nalogo predvsem konkurirati vse agresivnejši ponudbi štiriprocesorskih sistemov na Intelovi platformi. Novi Sun Fire V480 lahko uporablja do štiri procesorje UltraSparc III s taktom 900 MHz in je konceptualno manjši brat doslej znanega sistema Sun Fire V880. Strežnik, ki so ga razvijali pod delovnim imenom Cherrystone, uporablja izredno hitro sistemsko vodilo Sun Fire Plane, ki zmore prepustnost 9,6 GB/s, za hitro delovanje pa služijo tudi 8 MB veliki predpomnilniki za posamezen procesor. Centralni pomnilnik je lahko velik 32 GB, celota pa zavzema v standardnem vgradnem ohišju zelo malo prostora (5U). Poleg redundančnih sestavnih delov ima strežnik vgrajena dva omrežna vmesnika s podporo za gigabitni ethernet, diski pa so povezani prek vmesnikov FC-AL.

    Objavljeno: 21.6.2002
  • Microsoft predstavil strategijo razvoja strežnika SharePoint

    Na prireditvi Spring Enterprise Portal and Web Services Conference je Microsoft objavil strategijo prihodnjega razvoja strežnika in tehnologije SharePoint. Naslednja različica bo tesno povezana s prihajajočim strežnikom Windows.NET Server in vanj vgrajenimi programskimi strežniškimi tehnologijami. Program bo moč razširiti in uporabiti za gradnjo informacijskih dveri, poleg naprednih iskalnih zmogljivosti pa bo s pomočjo strežnika Microsoft BizTalk Server omogočal tudi povezljivost s pomembnejšimi poslovnimi sistemi. Med drugimi izboljšavami velja omeniti enoten vpis podatkov in izboljšane možnosti prilagajanja okolja posameznemu uporabniku. Za nadzor vsebin bo mogoče odslej uporabljati povezavo s strežnikom Microsoft Content Management Server. Sharepoint Server bo seveda popolnoma skladen z arhitekturo .NET Framework, kar bo omogočilo popolno združljivost z spletnimi storitvami XML.

    Objavljeno: 20.6.2002
  • Microsoft na evropski ministrski konferenci o informacijski družbi

    Microsoft je na Evropski ministrski konferenci o informacijski družbi predstavil informacijsko rešitev e-vlade, ki jo je v svoje poslovanje uvedla Hrvaška. Predstavitev je potekala v okviru razstave najprodornejših in najzanimivejših aplikacij s področja e-vlad, gospodarstva in civilne družbe. Rešitev, ki je namenjena pripravi in obdelavi dokumentacije na sejah hrvaške vlade, sta slovenski in hrvaški Microsoft pripravila v sodelovanju z lokalnimi partnerji in sodelavci iz hrvaške državne uprave.

    Objavljeno: 20.6.2002
  • Jubilej za Sharka

    IBM je junija prodal že deset tisočev največjih pomnilniških sistemov TotalStorage Enterprise Storage Server, bolj znanih pod imenom Shark. Skupna količina pomnilniškega prostora v prodanih sistemih Shark presega 22 petabjatov, kar je približno toliko, kolikor lahko shranimo na 37 milijonov nosilcev CD-ROM. IBM je prvi Shark predstavil leta 1999, od tedaj pa so pomnilniške sisteme prodali številnim velikim družbam po vsem svetu, ki na njih hranijo terbajte podatkov. Po nekaterih podatkih sisteme Shark uporablja 74% največjih 100 podjetij na svetu, ti pa so uporabljeni v zelo različnih okoljih. Jubiljeni Shark so prdali nemški banki Commerzbank, ki bo na sistemu hranila 185 terbajtov podatkov.

    Objavljeno: 20.6.2002
  • Bluefin - standard za upravljanje s pomnilniškimi sistemi

    Vodilni proizvajalci pomnilniških sistemov, med katerimi so IBM, EMC, HP, Hitachi, Veritas, Brocade in BMC, so predstavili nov standard za programsko opremo, ki omogoča upravljanje pomnilniških sistemov. Cilj standarda z imenom Bluefin je predvsem združljivost pri podpori pomnilniških sistemov različnih proizvajalcev in učinkovit nadzor vse od diskovnih sistemov, do tračnih knjižnic in namenskih stikal za omrežja SAN. Vsi podporniki so edini, da je za uspeh pomnilniških sistemov ključnega pomena nadzorljivost in to širša od podpore posameznega proizvajalca. Zato pobudniki tudi nameravajo Bluefin ponuditi v nadzor organizaciji Storage networking Industry Association, ki združuje okoli 300 proizvajalcev opreme. Nekateri člani pa že hitijo s pripravo prvih Bluefin združljivih izdelkov. EMC naj bi imel izdelek nared že letos, IBM pa v letu 2003. Načrti drugih proizvajalcev še niso znani.

    Objavljeno: 20.6.2002
  • Majhna novinca iz Sonyja

    Sony je pričel s prodajo modelov DSC-P2 (predstavljen je bil že na letošnjem sejmu Cebit) in DSC-P7, ki dopolnjujeta spodnji razred Sonyjeve ponudbe digitalnih fotoaparatov. DSC-P2 gleda v svet preko dvomiljonskega tipala Super HAD CCD in objektiva s trikratnim optičnim zumom, k visoki kakovosti posnetkov pa naj bi prispevalo predvsem natančno samodejno ostrenje. Zelo podoben je DSC-P7, le da ima bolj zmogljivejše tipalo s 3,2 milijona svetlobnih elementov. Oba sta namenjena manj zahtevnim uporabnikom, ki potrebujejo predvsem zanesljivo avtomatiko, odlikuje pa ju tudi trdno in majhno ohišje.

    Objavljeno: 19.6.2002
  • Nove pomnilniške kartice vzpodbujajo razvoj naprav

    Tržišče pomnilniških kartic se nenehno veča, kot tudi njihova zmogljivost. Pomnilniške kartice CompactFlash trenutno dosegajo kapaciteto 1 GB, glede na dosedanji razvoj tržišča pa analitiki sklepajo, da se bo njihova kapaciteta podvojila vsakih 12 do 18 mesecev, cene pa bodo seveda padale.

    Objavljeno: 19.6.2002
  • Video preko mobilnega telefona

    Največji Japonski operater mobilne telefonije NTT DoCoMo, ki že več kot leto dni trži tudi omrežje tretje generacije, je pričelo ponujati tudi distribucijo videa preko mobilnega omrežja, storitev pa so poimenovali i-motion, s čimer hočejo še bolj poudariti, da je tretja generacija le nadgradnja zelo popularne storitve i-mode. Trenutno je i-motion mogoč zgolj z novim telefonom Foma P2002, ki omogoča prejemanje podatkov s hitrostjo 384 Kb/s, 2,2-palčni zaslon pa zmore prikazati kar 65.536 barv. Poleg tega DoCoMo že nekaj časa ponuja rešitve za poslovneže kot sta 3G PC Card, razširitvena kartica za prenosnike in terminal F2611, preko katerega je mogoče povezati več računalnikov v krajevno omrežje in dostopati do spleta. S takimi ponudbami skuša sicer največji operater ponovno pridobiti uporabnike, saj so konkurenti, ki so nedavno vklopili svoja omrežja tretje generacije, v prvih mesecih pridobili zelo veliko število uporabnikov.

    Objavljeno: 19.6.2002
  • HP razkriva začetno ponudbo nove linije izdelkov Evo

    HP je po združitvi s Compaom razkril svoje načrte okoli osebnih računalnikov Compaq Evo. Namizni in prenosni računalniki Evo, ki so namenjeni za poslovno rabo, bodo odslej predstavljali temelj HP-jeve ponudbe pri osebnih računalnikih.

    Objavljeno: 19.6.2002
  • Amis.net ponuja podjetjem konkurenčni ADSL

    Leto dni po tem, ko je Telekom pričel ponudnikom dostopa do interneta ponujati možnost priklopa na ADSL, se je pojavil tudi drugi ponudnik, mariborsko podjetje Medinet, bolj znano po blagovni znamki Amis.net.

    Objavljeno: 19.6.2002
  • Žepni digitalni fotoaparat iz Fujifilma

    Tehnologijo SuperCCD so doslej pri Fujifilmu vgrajevali v svoje zmogljivejše in večje digitalne fotoaparate, sedaj pa so na trg poslali tudi žepni model FinePix F401 Zoom, ki uporablja tovrstna tipala, ki zaradi svoje oblike in razporeditve omogočajo strojno podprto povečevanje slik. 2,1 milijonsko tipalo tako zapisuje slike ločljivosti 3,9 milijona pik. Objektiv lahko izrez poveča do tri krat ob goriščni razdalji, ki je enaka 38 - 114 milimetrom v formatu leica. Tako kot zmogljivejši F601, ima tudi F401 dodaten modul za lažje polnjenje akumulatorja in prenašanje slik na disk računalnika, prednost pa je tudi precejšen razpon občutljivosti ISO, ki sega od 200 do 1600 ASA, čeprav lahko največjo občutljivost uporabljamo le pri nižjih ločljivostih.

    Objavljeno: 18.6.2002
  • Prvi hekerski programi za Xbox

    Hackerji niso prizanesli niti najnovejši Microsoftovi igralni konzoli Xbox. Na trgu so se tako že pojavili prvi tako imenovani mod čipi za Xbox, ki omogočajo igranje presnetih iger in uporabo programske opreme, ki je ni predvidel in odobril Microsoft. Eden izmed prvih programov, ki so ga naredili hackerji, je predvajalnik večpredstavnih datotek, ki podpira tudi zapise mp3 in divx.

    Objavljeno: 18.6.2002
  • Superračunalnik na Transmetinih procesorjih

    Znanstvena organizacija Los Alamos National Laboratory je predstavila prvi superračunalnik, ki temelji na Transmetinih varčnih procesorjih Crusoe. Green Destiny, oziroma Zelena usoda, kot so superračunalnik poimenovali, je zgrajen iz 240 strežniških rezin s procesorji Crusoe, ki jih izdeluje podjetje RLX Technologies. Superračunalnik poganja operacijski sistem Linux. Kljub tako velikem številu procesorjev, pa celoten sistem ne zahteva posebnih hladilnikov in klim, temveč zmore delovati tudi v običajni sobi.

    Objavljeno: 18.6.2002
  • IBM z večjo podporo odprtim standardom

    Na nedavni konferenci IBM-ovih razvijalcev programske opreme Developer Works je direktor IBM-ove skupine za programsko opremo poudaril pomen odprtih standardov za prihodnost informacijskih tehnologij. Po njegovem mnenju mora IBM kot ponudnik med seboj zelo različnih strojnih in programskih rešitev, poskrbeti, da so te rešitve sposobne sodelovati med seboj. Poleg tega je poudaril nujno skrb za združljivost s starejšimi programi, k čemur lahko največ pripomorejo prav odprti standardi. Na konferenci je bil napovedan tudi skorajšnji izid programskega strežnika WebSphere Application Server 5.0, ki podpira platformo Java 2 Enterprise Edition in ima vgrajeno podporo za spletne storitve.

    Objavljeno: 18.6.2002
  • Prihaja CorelDRAW 11

    Podjetje Corel pripravlja novo veliko osvežitev svojega najpomembnejšega paketa, risarskega programa CorelDRAW. Nova, po vrsti že enajsta različica programa prinaša številne novosti in združljivost z najnovejšimi operacijskimi sistemi Windows XP in MacOS X. Tako kot doslej, bodo novo različico paketa sestavljali risarski modul CorelDRAW 11, slikarski program Corel Photo-Paint 11 in program za spletne animacije Corel R.A.V.E 2. Med novostmi so podpora za simbole, ki olajšajo izgradnjo risb, izboljšana pa so tudi osnovna orodja za izdelavo elips, kvadrov in krivulj. Novo orodje za izdelavo polinomskih krivulj poleg tega omogočajo natančno modeliranje, kar doslej ni bilo možno. Dodani so številni novi učinki, med drugim taki, ki učinkujejo v realnem času in so občutljivi na pritisk pri uporabi z grafičnimi tablicami.

    Objavljeno: 17.6.2002
  • Poletne novosti iz Nikona

    Nikon vedno bolj dopolnjuje svojo ponudbo digitalnih fotoaparatov tudi z modeli, ki so namenjeni manj zahtevnim uporabnikom, kjer do nedavnega niso imeli pravega predstavnika. Takšen model je novi Coolpix 2000, ki ima tipalo ločljivosti 2 milijona svetlobnih elementov in ga odlikuje predvsem enostavna raba ter trikratni optični zum (enak goriščni razdalji objektiva 38 - 114 mm v klasični fotografiji). Posebnost Coolpixa 2000 je, da lahko izbiramo med šestimi programi samodejnega delovanja, ki so prilagojeni določenim scenam, katerih uporaba izboljša kakovost posnetkov. Bolj zmogljiv je Coolpix 4500, ki je prevzel značilno vrtljivo ohišje, podobno kot pri predhodniku, modelu Coolpix 995. Ohišje je sedaj nekoliko manjše in lažje, vgrajeno tipalo pa zajema z ločljivostjo 4 milijoni pik. Objektiv omogoča štirikratni optični zum (enak goriščni razdalji 38 - 155 mm v klasični fotografiji). Aparat je namenjen nekoliko zahtevnejšim uporabnikom, tako da je na voljo veliko število možnosti in ročnih nastavitev, pa tudi dodatni širokotni in tele nastavki za objektiv. Še boljši je Coolpix 5700, ki se ponaša s petimi milijoni svetlobnih elementov, osemkratno optično povečavo (ekvivalent 35 - 280 mm), dobro svetlobno občutljivostjo (F2,8 - F4,2), kot prvi Nikon doslej pa ima elektronsko kukalo namesto optičnega.

    Objavljeno: 17.6.2002
  • Prenovljeni program za spletne dveri podjetja Sun

    Področje spletnih dveri postaja vedno bolj dobičkonosen posel, zato družba Sun Microsystems napoveduje izid nove različice njihove programske opreme za poslovne dveri Sun One Portal Server 6, nekoč znan kot iPlanet Portal Server. Sun One omogoča izdelavo spletnih strani ali dveri za različne poslovne partnerje. Nova različica vsebuje novi programski paket za preverjanje identitete in po novem deluje tudi na operacijskih sistemih in programskih strežnikih podjetij IBM in BEA Systems. Za razvijalce ponuja podjetje Sun v novi različici izdelka tudi razvojni dodatek "portlet builder", ki deluje v povezavi s paketom Sun One Studio. Cena paketa Portal Server 6 bo znana avgusta, ko naj bi izšel, sprva pa bo deloval le v okolju Solaris. Različice za druge strežnike naj bi bile na voljo decembra, za okolja Windows in Linux pa naslednje leto.

    Objavljeno: 17.6.2002
  • Posebni diski podjetja Seagate

    Podjetje Seagate, eden vodilnih proizvajalcev diskov, je predstavilo prvi disk iz serije U Series X, ki je namenjen za posebne vrste naprav, na primer za igralno konzolo Xbox podjetja Microsoft, kopirne stroje, prenosne glasbene naprave in digitalne video rekorderje. Za te je potrebna visoka zanesljivost, tiho delovanje, dovolj velik prostor in predvsem nizka cena. Disk ima pri le eno bralno-pisalno glavo in zato za četrtino tanjšo izvedbo ter za tretjino nižjo maso od običajnih 3,5-palčnih diskov. Tehnologija izdelave diska vključuje najmodernejši proces podjetja Seagate imenovan Six Sigma, kar ima za posledico izjemno tiho delovanje motorja, odpornost na udarce do 350 G in hitrost vrtenja 5400 vrtljajev na minuto.

    Objavljeno: 17.6.2002
  • Nokia in Siemens z odprtimi standardi za mobilne telefone

    Nokia in Siemens sta na napovedala sodelovanje na področju programske opreme za mobilne telefone, ki bo temeljila na odprtih standardih. Podjetji sicer že sodelujeta s Symbianom pri izdelavi operacijskega sistema za pametne mobilne telefone, ta dogovor pa razširja njuno sodelovanje na programsko opremo za vse modele telefonov. S tem sodelovanjem nameravata podjetji zagotoviti večjo združljivost med njunimi izdelki in zagotoviti boljšo podporo drugim razvijalcem programske opreme za mobilne telefone ter operaterjem.

    Objavljeno: 16.6.2002
  • Infineon predstavil MP3 predvajalnik v oblačilu

    Nemški Infineon je predstavil nekatere raziskovalne projekte s katerimi se ukvarja, med drugim tudi tako imenovan pameten tekstil, ki ga je mogoče uporabiti za izdelavo elektronskih naprav vdelanih v oblačila. Pameten tekstil je izdelan tako, da je elektronika povezana s prevodno tkanino in všita v oblačila. Kljub všiti elektroniki, pa je ta tekstil dovolj zdržljiv, da ga je mogoče brez težav prati tudi v pralnem stroju.

    Objavljeno: 16.6.2002
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji