• ZIT za strateški razvoj IKT v Sloveniji

    Združenje za informatiko in telekomunikacije (ZIT) pri GZS je z izbiro izvajalca za izvedbo analize sektorja informacijske in komunikacijske tehnologije (IKT) začelo z izvajanjem prve faze priprave strategije razvoja sektorja. Z analizo želi ZIT ugotoviti, kako razvit in konkurenčen je slovenski sektor IKT v primerjavi z EU in pristopnimi državami. Za izvedbo analize sektorja je programski odbor izbral uveljavljeno mednarodno podjetje IDC.

    Objavljeno: 11.7.2003
  • Z brezplačnimi orodji mamijo programerje

    Družbi Microsoft in Sun še naprej ponujata brezplačna orodja za razvijanje spletnih storitev, kar naj bi pridobilo programerje na eno ali drugo stran. Pri družbi Microsoft bodo kmalu izdali razvojno različico orodja WSE (Web Services Enhancements) Version 2.0, ki deluje v okviru platforme .Net Framework. Nova različica bo podpirala najnovejše specifikacije WS-Trust, WSPolicy, WS-SecureConversation in WSSecurityPolicy, poleg tega pa še štiri razrede za trenutno sporočanje: SOAPSender in SOAPReceiver (za enosmerna sporočila) ter SOAPClient in SOAPService. Pri tekmecu, družbi Sun, pa so prenovili (prav tako brezplačno) razvojno orodje za spletne storitve Java WSDP (Web Services Developer Pack) 1.2. Niso pozabili omeniti, da si je lani program Java WSDP na svoje računalnike preneslo več kot milijon ljudi.

    Objavljeno: 11.7.2003
  • Vedno več zunanjega izvajanja

    Svetovalno podjetje META Group ugotavlja, da trenutno 70 odstotkov podjetij uporablja storitve zunanjega izvajanja (outsorcing), do leta 2006 pa naj bi se za take storitve odločila praktično vsa podjetja. Da bi podjetjem olajšala pot do uporabe tovrstnih storitev, so pri META Group pripravili metodologijo, ki bo pomagala vodjem oddelkov informacijskih tehnologij pri izbiri ustreznega izvajalca, določitvi pričakovanj, oceni tveganj, pripravi pogodbe in procesu sodelovanju z njim. Pred izbiro izvajalca naj podjetja določijo poslovne cilje in postavijo realistična pričakovanja, saj bo le to zagotovilo, da bo sodelovanje z zunanjim izvajalcem uspešno. Ker gre običajno za dolgoročni partnerski odnos, naj podjetja dobro pretehtajo vse možnosti pred odločitvijo. Strokovnjaki META Group tudi opozarjajo, da zunanje izvajanje ne pomeni nujno zmanjšanja stroškov za računalniško podporo, da so vsi zunanji izvajalci ustrezno strokovno usposobljeni ali da je najceneje prepustiti zunanje izvajanje podjetjem v oddaljenih državah s cenejšo delovno silo.

    Objavljeno: 10.7.2003
  • Palm na dobri poti

    Palm je v zadnjem fiskalnem trimesečju poslal na trg 931.000 ročnih računalnikov, s čimer je ustvaril 225,8 milijona dolarjev prometa. V tem obdobju je Palm predstavil modela Zire 71 in Tungsten C, ki sta v primerjavi s prejšnjim trimesečjem pripomogla k dvigu povprečne cene na prodani izdelek - s 169 na 207 dolarjev. Svetovna prodaja Palmovih dlančnikov se je povečala za pet odstotkov, kar se je zgodilo prvič po šestih zaporednih trimesečjih upada. Palm je tako v celotnem fiskalnem letu 2003 prodal 4,2 milijona izdelkov. Kljub temu da so zadnje trimesečje končali z izgubo 15 milijonov dolarjev, so prepričani, da so na dobri poti. Število razvijalcev operacijskega sistema Palm OS se povečuje, kmalu pa bo končan tudi prevzem podjetja Handspring, s čimer bodo še okrepili oddelek za razvoj Palm OS.

    Objavljeno: 10.7.2003
  • Wolfram Research predstavil Mathematico 5

    Ob 15-ti obletnici so v podjetju Wolfram Research predstavili peto različico matematičnega programa Mathematica, ki je v izvirniku 1.0 izšla 23. junija 1988. V najnovejši izvedbi ima še izboljšane algoritme in knjižnice, ki omogočajo funkcionalnost paketov MATLAB, MATRIXx in O-Matrix, obenem pa je bistveno hitrejša od tekmecev.

    Objavljeno: 10.7.2003
  • Daljše črtne kode do leta 2005

    Ameriška ustanova Uniform Code Council, ki določa črtno kodo UPC izdelkom na ameriškem in kanadskem trgu, je najavila, da bo s 1. januarjem 2005 uvedla nove črtne kode dolžine 13 znakov in ne več 12 znakov, kakor doslej. Zaradi tega bodo morala vsa podjetja, ki se ukvarjajo z maloprodajo, prilagoditi svoje informacijske sisteme. Dodatno bo s tem odpravljena težava pri obdelavi črtne kode izdelkov iz neameriških trgov, ki imajo črtno kodo EAN dolžine 8 ali 13 znakov.

    Objavljeno: 9.7.2003
  • Red Hat z dobičkom

    Največji svetovni distributer Linuxa Red Hat je v prvem trimesečju ustvaril 27,2 milijona dolarjev prihodkov, kar je bilo 39 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. Lansko četrtletno neto izgubo v višini 4,6 milijona dolarjev pa je spremenil v poldrugi milijon dobička. V zadnjem obdobju je Red Hat prodal 23.500 licenc za izdelke Enterprise Linux, kar je bilo za desetino več kot v prejšnjem trimesečju, z njimi pa je zaslužil 12,3 milijona dolarjev. Prodaja storitev je dodala 9 milijonov dolarjev, 4 milijone dolarjev so zaslužili s prodajo licenc v trgovskih mrežah, ostalo pa je odpadlo na trg vgrajenih rešitev (embedded market), ki trenutno ne stoji najbolje.

    Objavljeno: 9.7.2003
  • HP vzpodbuja omrežja "open grid"

    Pri Hewlett-Packardu so nedavno ponovno poudarili, kako pomembna je podpora odprtim storitvenim omrežjem za razpršeno računalništvo (grid computing). Obenem so pripravili vrsto programov s skupnim imenom Smart Framework for Object Groups, oziroma SmartFROG, ki omogočajo enostavnejše konfiguriranje omrežij za takšen način povezovanja, ter jih ponudili v okviru foruma GGF.

    Objavljeno: 9.7.2003
  • Nov NetOp podpira tudi Windows 2003 Server in MacOS X

    Podjetje Danware je predstavilo novo različico programske opreme za dostop do računalnikov na daljavo NetOp 7.6. Med bistvene novosti sodita predvsem dodana podpora za MacOS X in Windows Server 2003, izboljšave pa se poznajo tudi pri varnosti in lažji uporabi. NetOp sodi med najbolj uporabljanja in najbolj zmogljive rešitve za oddaljen dostop do računalnikov, saj podpira možnost dostopa iz različnih naprav, vključno z ročnimi računalniki in pametnimi telefoni, do večine računalniških sistemov, tudi največjih strežnikov. Program tako podpira večino trenutno uporabljanih operacijskih sistemov in protokolov za prenos podatkov. Dodana podpora za protokol LDAP zdaj omogoča tudi preprosto in varno integracijo NetOpa v obstoječa omrežna okolja zgrajena v Novellovi, Sunovi ali Netscapovi tehnologiji.

    Objavljeno: 8.7.2003
  • RSA se bo ukvarjala s prstnimi odtisi

    Družba RSA Security se bo v prihodnje ukvarjala tudi s tehnologijo za biometrično overjanje dostopa in zagotavljanje varnosti v informacijskih sistemih, tako pa bodo strankam omogočili še dodaten sloj pri vzpostavljanju varnostnih sistemov.

    Objavljeno: 8.7.2003
  • Nove rešitve podjetja SAS

    Podjetje SAS Institute je na letnem srečanju uporabnikov njihove programske opreme predstavilo novosti v nekaterih svojih izdelkih in nekaj povsem novih rešitev. Pri SASu ugotavljajo, da v značilnih podjetjih do 90 odstotkov vseh strank ne prinaša dobička, ker so stroški, potrebni za kakovostno delo z njimi višji od prihodkov, ki jih te stranke prinašajo. Rešitev Activity-Based Management v novi različici 6.0 pomaga podjetjem analizirati stroške in prihodke povezane s posameznimi strankami, izdelki in storitvami, na osnovi tega pa lahko podjetja sprejemajo boljše poslovne odločitve. Izdelek je prenovljena rešitev Oros, ki so jo pridobili z nakupom podjetja ABC Technologies v preteklem letu. Razen tega je SAS najavil nakup podjetja OpRisk Analytics z rešitvijo za upravljanje s tveganji na področju finančnih ustanov.

    Objavljeno: 8.7.2003
  • Družba Hermes Plus priključuje Skupino Atlantis

    Podjetji Hermes Plus d.d., slovenski član skupine S&T ter Skupina Atlantis d.o.o. sta podpisali pismo o nameri, ob izvedbi katerega bo podjetje Hermes Plus d.d. prevzelo in postalo 100 odstotni lastnik podjetja Skupina Atlantis d.o.o. Nakup Skupine Atlantis je za družbo Hermes Plus strateškega pomena, saj bo z njim še okrepila svojo ponudbo na področju izdelkov in storitev največjega svetovnega proizvajalca programske opreme Microsoft in razširila tovrstno ponudbo tudi na trge regije Adriatik.

    Objavljeno: 7.7.2003
  • Glasnik digitalne dobe -- Olympus E-1

    Pri Olympusu že pospešeno pripravljajo E-1, prvi digitalni fotoaparat z namenskimi zamenljivimi objektivi in posebej zasnovanim sistemom za zajem slike, ki je prilagojen digitalni tehniki. Olympus je tehnologijo zasnoval v sodelovanju s Kodakom.

    Objavljeno: 7.7.2003
  • Windows Small Business Server 2003

    Microsoft bo v drugi polovici leta objavil novo različico strežniškega kompleta namenjenega malim podjetjem. Windows Small Business Server (SBS) 2003, ki ga razvijajo v okviru projekta z imenom Bobcat, bo vseboval prenovljene sestavne dele ter izboljšave za lažjo uporabo in nadzor celotnega sistema.

    Objavljeno: 7.7.2003
  • Monitorji dol, LCD-ji gor

    Družba IDC je v začetku leta napovedala, da bo prihodek od prodaje monitorjev LCD v fiskalnem letu 2003 presegel prihodek od prodaje klasičnih namiznih monitorjev s katodno cevjo. Delež modelov LCD v celotnem številu prodanih monitorjev se je povečal s 30 na 37 odstotkov samo v enem trimesečju ugotavljajo v družbi DisplaySearch. Če gledamo celoten trg monitorjev, je bila prodaja za odstotek slabša kot v enakem lanskem obdobju. Tesno vodstvo med navadnimi monitorji je zadržal Samsung (13,5%), sledita pa Dell (13,4%) in HP (8,5%). Na trgu LCD pa je v močnem vodstvu Dell (16%), drugi je Samsung (8,9%), tretji pa HP (7,5%). Najbolj navdušeni nad tankimi monitorji so bili v Evropi, kjer se je prodaja povečala za 19 odstotkov, v ZDA pa je padla za 3 odstotke. Evropa je zaradi tega postala največji trg za tovrstne izdelke.

    Objavljeno: 6.7.2003
  • Microsoftov razvojni Producer 2003

    Nedavno so pri Microsoftu predstavili novo različico programa Producer, tokrat za Microsoft Office PowerPoint 2003 (Producer 2003). Gre za brezplačen dodatek PowerPointu, ki bo na voljo do konca leta. Program omogoča ustvarjanje zbirk videa, zvoka, slik in predstavitev v PowerPointu za učenje in izobraževanje ter druge namene, razširjamo pa jih lahko preko spleta, na nosilcih CD-ROM, DVD ali kako drugače.

    Objavljeno: 6.7.2003
  • Valilnica novih varnih internetnih rešitev

    Intel in Hewlett-Packard sta se nedavno pridružila konzorciju podjetij, ki nameravajo - s pomočjo akademikov - zgraditi skupno okolje za razvoj novih internetnih tehnologij. Z rastjo interneta je namreč vse bolj težavno razvijati nove storitve, ne da bi obenem motili delovanje omrežja. Z novimi tehnologijami bi si sicer lahko pomagali pri zgodnjem odkrivanju napadov v omrežju, ali omogočili samodejno popravljanje internetnih prenosnih poti.

    Objavljeno: 6.7.2003
  • Kamera za snemanje življenja

    Camerawear je majhna digitalna kamera, ki se namesti na kapo ali rob očal ter preko kabla poveže z ročnim računalnikom podobni napravi s katero prožimo snemanje. DejaView Camerawear 100 ima vmesnik za pomnilniške kartice SD in omogoča snemanje do 30 sekund videa v zapisu .ASF (kodiranje mpeg4). Video ima 30 slik na sekundo pri ločljivosti 320x240 pik in 24-bitni barvni globini. Na kartico SD s kapaciteto 128 MB je mogoče spraviti 65 30-sekundnih posnetkov. Posnetke je mogoče prenesti na računalnik preko USB vmesnika, naprava pa ima dovolj zmogljiv akumulator za 4,5 ure snemanja. Camwear 100 bo v ZDA na voljo jeseni, za napravo bo potrebno odšteti 350 dolarjev, v pripravi pa so tudi druge različice.

    Objavljeno: 5.7.2003
  • BenQ pripravlja nove zapisovalnike

    V podjetju BenQ so nedavno začeli dobavljati zapisovalnik DW400A (štirikratna hitrost zapisovanja DVD-RW) polovične višine in napovedali nov osemkratni zapisovalnik DVD+RW z enakimi merami, ter pogone DVD-Dual, ki bodo na voljo do konca leta. V naprave sicer vgrajujejo Philipsovo elektroniko in zapisovalne glave.

    Objavljeno: 5.7.2003
  • Microsoftov MSN Messenger 6

    Nedavno so pri Microsoftu ponudili javno razvojno različico MSN Messenger 6, ki bo sicer odjemalec za storitve novega strežnika Microsoft Windows Real-Time Communications. MSN Messenger 6 je zelo izboljšan v primerjavi z različico 5 - ima nov uporabniški vmesnik, omogoča pošiljanje datotek ter komunikacijo preko videa, z dopisovanjem ali klepetanjem v živo.

    Objavljeno: 5.7.2003
  • pcAnywhere 11 z izboljšanim prenosom datotek

    Symantec je predstavil novo različico programa za oddaljen dostop do računalnika pcAnywhere. Različica 11.0 je omogoča oddaljen dostop, oddaljeno upravljanje in napredne možnosti prenašanja datotek, administratorji pa lahko sedaj tudi spreminjajo nastavitve oddaljenega računalnika in urejajo njegov register. Na področju prenosa datotek je novost predvsem v možnosti pošiljanja datotek na več različnih računalnikov in ustvarjanje paketnih datotek, ki se same namestijo, kar je uporabno predvsem pri nadgradnjah sistemov. Symantec pcAnywhere 11.0 je že na voljo za 94 tisoč tolarjev.

    Objavljeno: 4.7.2003
  • Podpora biometriki v potnih listih

    Predstavniki vlad držav članic EU so na zadnjem vrhunskem srečanju v Grčiji podprli vgradnjo računalniških čipov z biometričnimi podatki v potne liste. Projekt so za začetek podprli s 140 milijonov evrov. Biometrični čipi bodo vsebovali podatke o prstnih odtisih in obrazu, sčasoma pa naj bi postali tudi sestavni del vizumov za tiste državljane, ki nimajo prostega vstopa v EU. Z biometrijo v potnih listinah hitijo predvsem zaradi zahtev ZDA, ki so zaradi terorističnih napadov precej zaostrile pogoje za obiske v svoji državi. Zadnji rok za uvedbo tovrstnih identifikatorjev je 26. oktober 2004. Zagovorniki človekovih pravic niso prav nič navdušeni nad bodočo novotarijo, nekateri pa se sprašujejo, kdaj bo biometrija obvezna tudi za Američane, ki bodo potovali v Evropo.

    Objavljeno: 4.7.2003
  • IBM z novimi delovnimi postajami Unix

    Pri družbi IBM so predstavili delovno postajo z okoljem Unix, ki vsebuje najhitrejši izmed njihovih procesorjev Power4+. Računalnik IntelliStation Power 275 ima lahko do dva procesorja Power4+ s taktom 1,45 GHz, do 16 GB pomnilnika in podprto diskovje do 587 GB. Za razširitve so na voljo šest priključkov PCI in štiri ležišča za diske. Na računalnik je nameščen operacijski sistem AIX, kot večina delovnih postaj Unix pa je namenjen za delo s programi CAD/CAM, pa tudi za druge rabe na področju vizualnega oblikovanja.

    Objavljeno: 4.7.2003
  • Kazaa 2.5 bolj ali manj legalen?

    Sharman Networks je predstavil novo različico najbolj popularnega programa za izmenjavo datotek Kazaa, ki obljublja boljše iskalne pogoje in končno vključuje polno podporo za Altnet, Sharmanovo partnersko podjetje in omrežje, ki naj bi omogočalo uporabo sistema za izmenjavo datotek na legalen način.

    Objavljeno: 3.7.2003
  • Še ena odredba glede jave v Windowsih

    Prizivno sodišče v ZDA je odredilo Microsoftu, da mora ponovno vključevati svoj navidezni javanski stroj v operacijskem sistemu Windows in ga ne sme več zgolj ponujati preko spleta kot doslej. Sodišče je prav tako odredilo, da Microsoft ni zavezan k vključevanju Sunovega javanskega stroja v Windowsih, kar je pred nekaj meseci odredilo prvotno okrajno sodišče.

    Objavljeno: 3.7.2003
  • Linux osvaja Evropo

    Vse več evropskih vlad, pa tudi deželnih, regijskih in mestnih oblasti se resno zanima ali pa že uvaja Linux in druge programe z odprto kodo. Manjši stroški, težnja po demonopolizaciji Microsofta, podpora manjšim programskih hišam in domnevna večja varnost so glavni razlogi za prodor Linuxa v zadnjih letih. Linux je naredil največje korake v Nemčiji, kjer je začelo z menjavo strojne in programske opreme ministrstvo za notranje zadeve, zgodbo pa je uspešno nadaljevalo mesto Muenchen s 14.000 namiznih računalnikov.

    Objavljeno: 3.7.2003
  • HP z novimi modeli brizgalnikov

    Hewlett Packard je v prvem četrtletju 2003 izgubil 5% tržnega deleža (še vedno pa nadzira 53% trga) pri brizgalnikih, zato so pohiteli s predstavitvijo novih modelov. Prva novost je Deskjet 3250, ki zmore ločljivost 2400 x 1200 pik, vsebuje kartušo s tremi barvami, stane pa v ZDA samo 40 dolarjev. Korak višje je novi model Deskjet 3650, ki stane 80 dolarjev, omogoča tisk do robov pri fotografijah 4 x 6 palcev, dokupiti pa je mogoče dodatno kartušo za tisk s šestimi barvami.

    Objavljeno: 2.7.2003
  • Toshibin prenosnik s 17-palčnim zaslonom

    Toshiba je predstavila svoj doslej največji prenosnik z imenom Satellite P20, ki se lahko pohvali z velikim, 17-palčnim zaslonom LCD. Zaslon, ki nudi sliko v razmerju 16:10 premore ločljivost 1440 x 900 pik precej pogojuje zunanje dimenzije prenosnika, ki pa jih je Toshiba spretno prikrila v zaobljeno oblikovanem ohišju.

    Objavljeno: 2.7.2003
  • Windows Server 2003 SP1 bo vseboval nova orodja za varnost

    Microsoft načrtuje za december mesec prvi komplet popravkov za še sveži Windows Server 2003, v katerem bodo tudi povsem nova orodja za doseganje večje varnosti. Med temi je orodje Security Configuration Wizard, ki bo upraviteljem omogočalo vpogled in nastavitev spiska storitev za posamezne programske izdelek, ki so potrebni za delovanje, pa tudi nastavitve varnostnih vidikov delovanja takih sistemov.

    Objavljeno: 2.7.2003
  • Allied Telesyn tudi za varnost

    Allied Telesyn širi ponudbo svojih omrežnih izdelkov za področje varnosti, novi izdelek AT-AR450S pa je varnostna naprava, ki združuje več funkcij v eni napravi. Ta je najprej usmerjevalnik in požarni zid s pregledovanjem stanj omrežnih paketov, omogoča pa tudi možnost šifriranja podatkov po standardih IPSec, DES, 3DES in AES ter vzpostavljanje dinamičnih povezav L2TP.

    Objavljeno: 2.7.2003
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji