• Spletni varnostniki

    Tokrat že tretjič preizkušamo programske pakete za spletno varnost, ki jih je mogoče kupiti v spletnih trgovinah izdelovalcev ali pri naših prodajalcih.

    Objavljeno: 13.4.2009
  • Mininova posredovala 8 milijard torrent povezav

    Mininova, priljubljena spletna stran s povezavami do datotek v omrežjih, namenjenih izmenjavi datotek med uporabniki, te dni dosegla nov mejnik. Uporabnikom so namreč posredovali že več kot 8 milijard povezav.

    Objavljeno: 13.4.2009
  • Očesne proteze za nov pogled na svet

    Kanadski režiser Rob Spence si je v svoji rani mladosti poškodoval desno oko, zato so mu ga zdravniki zamenjali s protezo. Spence je prišel na idejo, da bi prostor v umetnem očesu lahko bolje izkoristil ter vanj vgradil brezžično kamero. S tem bi postal, kot sam pravi, "Eyeborg".

    Objavljeno: 12.4.2009
  • Zlate miške?

    Bi radi v vaših prijateljih ali sodelavcih vzbudili veliko zavisti za relativno majhen denar? Potem si lahko omislite eno izmed kvazi zlatih mišk, ki so celo oblikovane v podobi palčke zlata.

    Objavljeno: 12.4.2009
  • V torek nove posodobitve Microsoftovih programov

    Microsoftov torek se je že dodobra uveljavil v računalniški industriji, saj gigant iz Redmonda že dlje časa na redni mesečni osnovi pripravlja popravke svojih rešitev, le ob večjih napakah in luknjah se izjemoma poslužijo tudi drugih dni v mesecu. Prihajajoči sveženj popravkov bo obsegal kar 8 posodobitev.

    Objavljeno: 11.4.2009
  • D-Link DIR-685

    Brezžični usmerjevalniki še vedno čakajo na končno potrditev brezžičnega N-standarda (802.11n), medtem pa proizvajalci skušajo z različnimi inovacijami opremiti aktualne modele in jih tako narediti privlačenjše kupcem. Pri D-Linku so prišli na zanimivo idejo in jo tudi udejanjili v praksi. DIR-685 je tako hibrid brezžičnega usmerjevalnika in digitalnega foto okvirja.

    Objavljeno: 11.4.2009
  • Anonimna e-prijava korupcije

    Primeri korupcije v Sloveniji so vse bolj očitni, hkrati pa prav tako zelo težko dokazljivi. Slovenska policija je v preteklosti prijave zbirala preko anonimnih telefonskih klicev, sedaj pa so storili še korak dlje in državljanom omogočili anonimno e-prijavo korupcijskih kaznivih dejanj.

    Objavljeno: 11.4.2009
  • Avstralsko šolstvo s pomembno posodobitvijo

    Avstralija je te dni v popolnem informacijskem zanosu. Potem ko se je država odločila vstopiti v projekt omreženja in zagotavljanja širokopasovnega dostopa do interneta za kar čim večje število gospodinjstev, so pomembne premike naredili tudi v šolstvu. Avstralski srednješolci bodo v kratkem prejeli 200 tisoč novih prenosnikov.

    Objavljeno: 10.4.2009
  • 25 let tiskalnikov HP LaserJet

    Te dni mineva 25 let, odkar je HP uporabil lasersko tehnologijo za predstavitev prvega osebnega laserskega tiskalnika LaserJet. Osrednja inovacija tiskalniškega sistema HP LaserJet je bila tiskalniška kartuša, enota, ki jo je mogoče preprosto zamenjati in je tako postala priljubljena pri najširšem krogu uporabnikov. Kartuša, oziroma toner s prahom je postal osrčje sodobnega tiskalnika.

    Objavljeno: 10.4.2009
  • Atom ob obletnici dobil dva brata

    Segment majhnih prenosnih računalnikov, imenovanih netbooki, je v zadnjem letu z velikimi koraki osvajal tržni delež v svetu prenosnih računalnikov. Eden izmed najbolj zaslužnih za nesluten uspeh je prav gotovo Intelov ultra varčni procesor Atom, ki je ravnokar praznoval svojo prvo obletnico.

    Objavljeno: 9.4.2009
  • Samsung WB1000

    Korejski gigant Samsung svoje delovanje širi na številna področja zabavne elektronike, zato tudi vstop na tržišče digitalne fotografije ni nobeno presenečenje. Če je še pred leti kazalo, da se bodo v svetu zasidranih blagovnih znamk težje uveljavili, pa so danes že eden solidnejših ponudnikov med kompaktnimi modeli in presenetljiv inovator.

    Objavljeno: 9.4.2009
  • Googlove novosti

    Google je na včerajšnjem srečanju razvijalcev, Campfire One, predstavil številne privlačne novosti za ustvarjanje programskih rešitev v Oblaku, ki precej hitro postaja zelo priljubljena programerska podlaga.

    Objavljeno: 8.4.2009
  • Windows 7 bo moč zamenjati za starejši OS

    Čeprav se vse več uporabnikov navdušuje nad prihajajočim operacijskim sistemom iz Redmonda, pa obstaja tudi cel kup takih, ki svojega OS ne bi želeli zamenjati. Tega se zaveda tudi Microsoft, zato bo tako proizvajalcem novih namiznih in prenosnih računalnikov kot tudi kupcem ponudil možnost zamenjave Windows 7 za Windows Visto ali Windows XP.

    Objavljeno: 8.4.2009
  • Intel prenovil logotipe procesorjev in uvedel zvezdice

    Procesorski gigant Intel skuša zmedo na prodajnih policah s procesorji reševati na različne načine. Zadnja pogruntavščina je priprava posodobitve logotipov posameznih družin procesorjev in uvedba sistema zvezdic, s katerim naj bi jih uporabnikih lažje ločili glede na njihove zmogljivosti.

    Objavljeno: 8.4.2009
  • Preiskava pri APEK-u

    Kot poroča časnik Finance, so danes zjutraj prostore Agencije za pošto in elektronske komunikacije (krajše APEK) zasedli kriminalisti. Zaradi interesov preiskave razlog za le-to še ni obelodanjen, pojavljajo pa se že prva ugibanja.

    Objavljeno: 7.4.2009
  • Zares trd(n)i diski

    Sama zamisel o pogonih s tako imenovano tehnologijo "solid state physics" (fizika trdnega stanja) sega že v 40. leta prejšnjega stoletja, v čas računalnikov iz elektronk in relejev. Poskuse s pomnilniki SSD, ki so temeljili na železu ali njegovih spojinah, so dokaj hitro opustili ob popularizaciji magnetno-bobnastega pomnilnika (ki je s svojo diskovno zasnovo predhodnik modernega magnetnega pogona). Za prvi pravi pogon SSD pa štejemo napravo, ki jo je leta 1978 razvilo nekaj nekdanjih IBMovih inženirjev, združenih v podjetju StorageTek. Visoko raven priljubljenosti so pogoni SSD uživali predvsem zato, ker so bili magnetni pogoni nesramno dragi, diskete in disketne enote pa zelo počasne.

    Objavljeno: 7.4.2009
  • Honda razvila robota, ki ga upravljamo z mislimi

    Honda je kot prva razvila novo robotsko tehnologijo, ki uproabniku omogoča upravljanje robota z mislimi. Prejšnji sistemi so vsi po vrsti potrebovali vsaj delno fizično interakcijo z upravljanjem, novi Brain Machine Interface, krajše BMI, kot novi vmesnik imenujejo, pa te omejitve odpravlja.

    Objavljeno: 7.4.2009
  • Švedski protipiratski zakon prepolovil spletni promet

    S prvim aprilom letos je na Švedskem začela veljati stroga protipiratska zakonodaja. Ta lastnikom avtorskih pravic, predvsem v industriji glasbe, filma in zabave omogoča iskanje spletnih identitet posameznikov, za katere menijo, da se poslužujejo spletnega piratstva, ter njihovo sodno preganjanje. Ukrep je očitno vsaj kratkoročno zalegel, saj se je internetni promet v omenjeni državi v začetku meseca prepolovil.

    Objavljeno: 7.4.2009
  • IBM ne bo kupil Suna

    Kot kaže so bili pogovori med IBMom in Sunom res zgolj pogovori. Podjetji se namreč nista uspeli dogovoriti o združitvi oziroma nakupu. IBMova ponudba 9,4 dolarja za Sunovo delnico se je predstavnikom Suna zdela nesprejemljiva. Se bo ponovila zgodba Microsoft – Yahoo!, podobnosti je namreč že zaznati.

    Objavljeno: 7.4.2009
  • Baterije z virusi bi lahko napajale električne naprave

    Znanstveniki na inštitutu MIT so zopet postregli z zanimivimi odkritji. Zadnje v vrsti je sestava ultra-majhnih struktur virusov, govora je o velikosti nanodelcev, katere bi lahko uporabili za vgradnjo v tanke litij-ionske baterije. Takšne baterije bi lahko napajale cel kup elektronskih naprav, zaradi svoje majhnosti in gostote pa bi se ponašale z daljšo življenjsko dobo od obstoječih rešitev.

    Objavljeno: 6.4.2009
  • Novi materiali za bistveno varčnejše procesorje

    Pri Intelu so objavili, da raziskujejo uporabo novih materialov, s katerimi bi občutno, tudi do 90 odstotkov znižali porabo osrednjih procesorjev. Inovacije temeljijo na siliciju in elementih, ki so mu blizu v periodnem sistemu.

    Objavljeno: 6.4.2009
  • Francija izključuje izmenjevalce datotek

    Francoski parlament je potrdil nov zakon, po katerem bodo morali ponudniki internetnih povezav izklopiti dostop do interneta vsem, ki jim bodo dokazali nezakonito izmenjavo datotek. Posebna agencija bo v sodelovanju s ponudniki storitev spremljala dogajanje v priljubljenih omrežjih, kot je BitTorrent, izmenjevalci datoteke pa lahko ostanejo brez internetne povezave za leto dni. Novi zakon nadomešča dosedanjega, po katerem so vneti izmenjevalci tvegali tja do treh let zapora in kazen do 300.000 evrov.

    Objavljeno: 5.4.2009
  • 50 milijonov BlackBerryev

    V težkih časih za industrijo elektronike in računalništva je BlackBerry zagotovo ena najbolj svetlih izjem. Podjetje je tako nedavno najavilo, da so doslej prodali že več kot 50 milijonov pametnih telefonov, v zadnjem četrtletju pa so zaslužili zavidanja vrednih 3,46 milijarde dolarjev, kar 84% več kot v enakem obdobju leta 2008. Čisti dobiček je 518,3 milijonov dolarjev, samo v zadnjih treh mesecih pa so po celem svetu dodali 3,9 milijona naročnikov. Podjetje je v svojem poslovnem letu 2009 zaslužilo kar 11,07 milijard dolarjev, s čimer se uvršča med največje proizvajalce v absolutnem smislu. Nič čudnega, če delnice družbe Research In Motion na borzi pridobivajo hitreje od povprečja.

    Objavljeno: 5.4.2009
  • Žrtve recesije

    Svetovna gospodarska kriza ni prizadela samo proizvajalcev računalniške opreme, temveč vrši tudi vse večji pritisk na ponudnike spletnih storitev. Videti je, da se ponudniki skušajo rešiti storitev, ki ne prinašajo dobička ali pa bi za dosego želenih ciljev zahtevale znatna sredstva financiranja. Prva žrtev je še mladi spletni iskalnik Wikia Search, ki so ga financirali avtorji priljubljene spletne enciklopedije Wikipedia. Projekt, ki je skušal na področje iskalnikov vnesti nekaj svežine, predvsem v povezavi s samo spletno enciklopedijo, je zaprl vrata konec marca. Jimmy Wales, ustanovitelj Wikipedie, ki je bil glavni zagovornik iskalnika, je moral priznati, da projekt ni dosegel želene priljubljenosti. Če bi ga v normalnih razmerah še bili pripravljeni naprej razvijati, pa so zdaj prisiljeni v ukinitev.

    Objavljeno: 4.4.2009
  • Ali Google kupuje Twitter?

    Sodeč po virih blizu obeh podjetij naj bi se Google dogovarjal o nakup priljubljenega spletnega servisa Twitter, ki omogoča uporabnikom objavljati, kaj trenutno počnejo in to posredovati drugim. Predstavniki obeh podjetij seveda molčijo, dobro obveščeni pa menijo, da sta podjetji že blizu dogovora. O vrednosti prevzema za zdaj obstajajo le špekulacije, večina pa meni, da se vrednost Twitterja giblje okoli milijarde dolarjev.

    Objavljeno: 4.4.2009
  • AMD in Nvidia sočasno z novostmi

    AMD je uradno predstavil novo grafično kartico ATI Radeon HD 4890, praktično sočasno pa so pri družbi Nvidia razkrili model GeForce GTX 275. Najbrž ni nobeno presenečenje, če obe kartici sodita v isti cenovni razred, s ceno tam okoli 240 do 250 dolarjev. ATI Radeon HD 4890 je v bistvu izboljšana različica dosedanje kartice HD4870. Grafični procesor zmore procesirati 1,36 TeraFLOPsov, vsebuje skoraj milijardo tranzistorjev, podpira pomnilnik GDDR5 in deluje z visokimi takti blizu 1 GHz. Celota ima kar 800 pretočnih enot, 40 enot za teksture, pomnilniški vmesnik pa ima širino 256 bitov. O zmogljivosti priča tudi poraba, ki ob polni obremenitvi znaša 190 Wattov.

    Objavljeno: 3.4.2009
  • WD vstopa na področje enot SSD

    Western Digital je za 65 milijonov dolarjev kupil manjšega proizvajalca SiliconSystems iz Kalifornije, s čimer bodo svojo paleto pomnilniških enot obogatili z izdelki na temelju pomnilnikov Flash RAM. SiliconSystems je bil doslej prisoten predvsem na trgih specializiranih izdelkov za vertikalne trge (medicina, vojska,...), s prevzemom pa ciljajo na širši trg po celem svetu. SiliconSystems ima v svoji ponudbi pomnilniške enote z vmesniki SATA, EIDE, kartice PC Card in enote USB v različnih izvedbah in zmogljivostih. Podjetje ima na tem področju tudi veliko število patentiranih tehnologij, kot so PowerArmor, SiSMART, SolidStor in SiSecure, večina pa prispeva k večji zanesljivosti delovanja in odpornosti na napake. Kupljeno podjetje bo delovalo kot poslovna enota korporacije Western Digital.

    Objavljeno: 3.4.2009
  • Spletni video v Sloveniji

    Cisco je v okviru konference Cisco Expo 2009 v kongresnem centru Brdo na Brdu pri Kranju med udeleženci izvedel anketo o njihovih izkušnjah in uporabi video posnetkov na spletu tako doma kot v poslovne namene. Sodeč po rezultatih ankete med slovenskimi uporabniki, bomo v prihodnje video klice uporabljali predvsem za ohranjanje stikov z družino in prijatelji, spletne kamere pa bodo služile nadzoru domov.

    Objavljeno: 3.4.2009
  • Firefox 3.0 prvič številka ena v Evropi

    Firefox 3.0 je prvič postal najbolj priljubljena različica spletnega brskalnika med uporabniki v Evropi. Konec marca je pri meritvah tedenskega prometa dosegel delež 35,05% spletnih obiskov, medtem ko se je najbližji tekmec, Microsoftov Internet Explorer 7.0 ustavil pri 34,54%. Poudariti velja, da statistika velja za posamezno različico spletnega brskalnika, zaradi česar je Microsoft z upoštevanjem vseh različic še vedno v prednosti, toda Firefox tudi tu hitro zmanjšuje razliko, ki je že manjša kot 10%. Dosežek Firefoxa 3.0 je mogoče delno razložiti tudi zaradi dejstva, da je Microsoft prav v drugi polovici marca objavil osmo različico Internet Explorerja, vendar tega uporablja še zelo majhno število uporabnikov. Zanimivo je tudi, da med vsemi zasledovalci v zadnjem obdobju največ pridobila Opera.

    Objavljeno: 2.4.2009
  • Olympus E-450

    Olympus je predstavil nov model zrcalno-refleksnega digitalnega fotoaparata nižjega razreda, ki gradi na dosedanjem modelu E-420. Novi Olympus E-450 ima pravzaprav presenetljivo malo tehničnih izboljšav, kar po eni strani priča o visoki kvaliteti predhodnika, pa tudi potrjuje nedavne navedbe Olympusa, da ne namerava več tekmovati v tekmi za čedalje večjo ločljivost. Spremembe v novem modelu so zato usmerjene k večji kakovosti posnetkov in učinkovitosti pri rabi.

    Objavljeno: 2.4.2009
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji