• Oracle postal Microsoft Developer

    Oracle je prosil Microsoft, naj mu omogoči sodelovanje, da bi Oraclova zbirka podatkov delovala bolje z Microsoftovimi razvojnimi orodji.

    Objavljeno: 22.5.2004
  • Apple bo upočasnil razvoj OS X

    Pri Applu bodo še naprej razvijali Mac OS X, a ne tako hitro, kot v minulih letih.

    Objavljeno: 22.5.2004
  • Acer utrdil svoj položaj

    Po podatkih skupine Gartner je računalniški trg v zahodni Evropi v letu 2003 zabeležil 14,2-odstotno rast. Acer je ta pozitivni trend izkoristil s 75-odstotno rastjo v prvem trimesečju leta 2004, primerjava s prvim trimesečjem leta 2003 pa kaže še večjo rast, in sicer 114-odstotno. Acer je na ta način ponovno utrdil vodilni položaj v zahodni Evropi s skoraj 17-odstotnim tržnim deležem. Na področju prenosnih računalnikov je Acer na prvem mestu v Italiji, Avstriji, Španiji, Nemčiji, Belgiji in na Češkem, na drugem pa v Franciji, Švici, Grčiji, na Poljskem, Danskem in v Južni Afriki.

    Objavljeno: 21.5.2004
  • Microsoft osvežuje Commerce Server

    Microsoft je osvežil svoj strežniški paket za spletno trgovanje, ki zdaj vsebuje nova orodja za lažje upravljanje spletnih trgovin. Nove funkcionalnosti bo Microsoft ponudil obstoječim uporabnikom strežniškega paketa Commerce Server 2002 v obliki kompleta Feature Pack 1, ki bo tako razširil funkcije do prihoda povsem nove različice v letu 2006. Komplet dodatkov ima novo orodje za pripravljanje spletnih katalogov in vodenje popustov, ki je precej enostavnejše za rabo kot doslej. Nova je tudi zmožnost, da uporabniki v podjetju pregledajo spremembe na spletnih straneh in jih šele z odobrijo ter objavijo. Osvežili so tudi modul za plačilni sistem ter obogatili možnosti za vzpostavitev poslovne logike oziroma vrstnega reda opravil pri naročilih.

    Objavljeno: 21.5.2004
  • Forrester popravlja ocene o outsourcingu

    Podjetje Forrester Research je nedavno popravilo svoje ocene o temu, koliko delovnih mest se bo iz ZDA preselilo v države z nižjo delovno silo. V novi raziskavi navajajo, da bo do leta 2005 kar 830.000 delovnih mest preseljenih v Indijo, Rusijo in druge države, kjer so ponudniki zunanjega izvajanja storitev (offshore outsourcing). To pa je 40% več kot so navajali še pred nekaj meseci, kar kaže na to, da se proces selitve odvija hitreje, kot je sprva mišljeno. Po sedanjih predvidevanjih naj bi tako do leta 2015 iz ZDA v druge države prenesli kar 2,4 milijona delovnih mest povezanih z izvajanjem storitev IT.

    Objavljeno: 21.5.2004
  • Manj igralnikov zaradi pomanjkanja LCDjev

    Sony in Nintendo sta tik pred začetkom prodaje novih ročnih igralnikov objavila zamudo zaradi pomanjkanja zaslonov LCD. Obe podjetji zato pričakujeta tudi manjši dobiček.

    Objavljeno: 21.5.2004
  • IBM pridobiva tržne deleže

    IBM, ki je vodilno podjetje na področju infrastrukturne programske opreme na svetu, je lani še okrepilo svoj položaj, sodeč po podatkih raziskovalnih hiš Gartner Dataquest in IDC. IBM je lani zabeležil 41-odstotni tržni delež na področju programskih strežnikov, kar je pomenilo pet odstotnih točk več kot v letu 2002. V istem obdobju se je delež družbe BEA Systems zmanjšal z 29 na 27,5 odstotka. Podobno je tudi s prihodki od licenc in storitev, kjer je IBM lani pridobil šest odstotkov in na ta način ustvaril 29-odstotni tržni delež, delež BEA pa se je zmanjšal za štiri odstotke na 26 odstotkov.

    Objavljeno: 20.5.2004
  • Longhorn razpada na dele

    Kot kaže, so se pri Microsoftu zmotili v oceni, kaj vse lahko vgradijo v novo različico okolja z delovnim imenom Windows Longhorn. Po zadnjih podatkih naj bi tako javno priznali, da dobršen del udarne novosti, iskanja poljubnih podatkov skozi nov datotečni sistem WinFS, ne bo na voljo do naslednje različice, okvirno postavljene v leti 2009. Datotečni sistem WinFS bo sicer sestavni del Longhorna, ko bo ta objavljen v letu 2006, vendar ne bo vseboval vseh obljubljenih lastnosti in možnosti iskanja po vseh predmetih hranjenih v operacijskem sistemu (dokumentih, elektronski pošti,...). Enako velja za WinFS, ki bo vključen v strežniško različico Longhorna, predvideno za leto 2007. Microsoft za zdaj še ne komentira, kaj bodo morali prestaviti za kasnejšo objavo.

    Objavljeno: 20.5.2004
  • Načrtovanje brezžičnih omrežij v treh dimenzijah

    Podjetje Wireless Valley ponuja zanimivo orodje LanPlanner SE, ki omogoča tridimenzionalni prikaz in simulacijo delovanja za optimizacijo postavitve priključnih točk za brezžična omrežja. Osnova za izdelavo testnega okolja je lahko CAD načrt ali navaden tloris poslopja, ki mu nato opišemo različne tipe gradbenih materialov. V tako okolje nato lahko postavimo do 25 priljučnih točk z različnimi antenami in lastnostmi, pri tem pa simuliramo pokritost s signali, tako v samem poslopju, kot tudi izven njega. Avtorji trdijo, da lahko LanPlanner odpravi precej dela povezanega s testiranjem in ugibanjem pravilne postavitve priključnih točk za optimalno pokritost s signalom. Paket je optimiziran za pripravo omrežij različnih proizvajalcev, kot so Cisco, Proxim in drugi, stasne pa 5.000 dolarjev.

    Objavljeno: 20.5.2004
  • Sporazum med Microsoftom in nemško vlado

    V začetku maja 2004 sta predsednik uprave Microsofta Steve Ballmer in nemški notranji minister Otto Schily podpisala poseben sporazum, s katerim se je Microsoft obvezal, da bo v svoje izdelke vključil odprte standarde, v sodelovanju z nemškimi vladnimi organi pa bo podprl tudi nemški standard OSCI za varne pravne transakcije. Microsoft je zagotovil, da bo v Office 2003 vključil sheme XML brez dodatnega plačevanja licenc, XML dokumente, ki bi jih Office sicer lahko zaprl, pa bodo lahko brali tudi drugi računalniški sistemi.

    Objavljeno: 19.5.2004
  • Tatvina kode Cisco IOS

    Predstavniki podjetja Cisco so potrdili, da je njihovo omrežje utrpelo napad neznanih hackerjev, ki so pri tem uspeli ukrasti del izvorne kode operacijskega sistema za usmerjevalnike IOS. Po podatkih ruskega spletnega strežnika posvečenega varnosti naj bi hackerji uspeli odtujiti okoli 800 MB izvorne kode za sistem IOS 12.3 in 12.3t, dokaz zato pa so objavili na nekaterih >>podzemnih<< kanalih IRC. Pri Ciscu so sicer zelo skopi z informacijami, trdijo pa, da napad ni bil izveden od znotraj ali prek Ciscove strojne opreme oziroma sistema za zaščito omrežja.

    Objavljeno: 19.5.2004
  • Alias Maya 6

    Družba Alias, hčerinsko podjetje Silicon Graphicsa, je predstavilo novo različico programa za tridimenzionalno oblikovanje in animacijo Maya 6. Program ima povsem na novo napisan urejevalnik Trax za nelinearno animacijo, nova orodja za mehko premikanje gradnikov, zlasti človeških gibov ter izboljšana orodja za animacijo las, obleke in drugih podrobnosti. Avtorji so tudi poskrbeli za hitrostne izboljšave, kot novi >>mehčalec<< Smooth Proxy, ki je kar 18.krat hitrejši od tistega v različici Maya 5.

    Objavljeno: 19.5.2004
  • Cisco z dobičkom

    Družba Cisco Systems je ustvarila boljše trimesečne poslovne rezultate od pričakovanj, analitiki in delničarji pa so pričakovali še več, zato je cena Ciscovih delnic po objavi rezultatov padla. Sicer pa je Cisco v tretjem trimesečju zaslužil 1,2 milijarde dolarjev, v enakem lanskem obdobju pa 987 milijonov dolarjev. Ob tem je ustvaril skupni promet v višini 5,62 milijarde dolarjev, kar je bilo točno eno milijardo več prometa kot v enakem lanskem obdobju in štiri odstotke več kot v prejšnjem trimesečju. Cisco je že prej napovedal, da je prodaja v tretjem trimesečju zgodovinsko gledano najslabša in da se bo rast povečala le za enega do tri odstotke.

    Objavljeno: 18.5.2004
  • Citrix tudi za spletne konference

    Citrix Online, hčerinsko podjetje podjetja Citrix, znano po paketu za daljinski nadzor računalnikov GoToMyPC, je najavilo svoj vstop na področje programske opreme za spletne konference. Nov izdelek je pravzaprav spletna storitev z imenom GoToMeeting, uporabnikom pa omogoča, da prek preprostega spletnega vmesnika gledalcem prek interneta opravlja predstavitve v PowerPointu ali pa poganja druge programe, ki jih nato gledalci vidijo na svoji strani.

    Objavljeno: 18.5.2004
  • Xara X1

    Angleško podjetje Xara je objavilo novo različico risarskega programa Xara z oznako Xara X1. Avtorji trdijo, da je nova različico bistveno hitrejša od dosedanje, pa tudi vsaj petkrat hitrejša od tekmecev pri izrisu vektorskih risb. Pri tem ponuja za ta izdelek značilna orodja, kot je samodejno mehčanje robov, prosojnost in stopnjevana prosojnost predmetov, povezane barve in druge dobrote. Xara X1 prinaša nov modul za rastrske slike Xara Picture Editor, podporo za obdelavo velikih rastrskih slik brez zasedbe pomnilnika, interaktivne sence, robove in obrise, čopiče občutljive na pritisk in večstopenjske barvne prelive. Izboljšali so tudi uporabniški vmesnik in na novo optimizirali module za pripravo spletne grafike. Cena paketa znaša 180 dolarjev.

    Objavljeno: 18.5.2004
  • Oracle pripravlja nova orodja za spremljanje poslovanja

    Podjetje Oracle bo poleti objavilo novo različico programskega paketa Oracle Application Server 10g, ki bo vsebovalo nova orodja za spremljanje poslovnih aktivnosti v podjetjih. Nova funkcionalnost imenovana tudi BAM (business activity monitoring) bo delovala v kombinaciji ob obstoječih orodjih za poslovno inteligenco, namenjena pa je je učinkovitejšemu spremljanju posameznih poslovnih funkcij v realnem času. Novo orodje je del strategiji družbe Oracle, ki si v zadnjih mesecih prizadeva uveljaviti svojo rešitev za integracijo poslovnih sistemov, ki med sabo doslej niso bili združljivi. Sem sodijo tudi januarja predstavljen izdelek Customer Data Hub za izmenjavo podatkov, ki temelji na jeziku XML in spletnih storitvah, ter orodje za podporo poslovnemu pretoku podatkov, ki temelji na jeziku Business Process Execution Language (BPEL).

    Objavljeno: 17.5.2004
  • Brocade tudi za IBM BladeCentre

    Podjetje Brocade je sklenilo dogovor z družbo IBM, po katerem bodo izdelali dve novi stikali za omrežja SAN, ki ju lahko vgradimo v ohišje za strežniške rezine BladeCenter. Prvo stikalo je namenjeno manjšim podjetjem, drugo pa velikim družbam, obe pa lahko uporabljata preostalo infrastrukturo sistema BladeCenter, kot so redundančni napajalniki in orodja za sistemski nadzor. IBM je že doslej podpiral stikala SAN, vendar je bil doslej ponudnik le QLogic. Pri omrežnih povezavah SAN pa za sisteme BladeCenter stikala ponujata Cisco in Nortel Networks. S tem korakom je IBM usle zagotoviti splošno podporo za svoje strežniške rezine, od katerih si obeta še svetlo prihodnost. IBM je tudi javno izjavil, da v prihodnosti pričakuje strmo rast prodaje za strežniške rezine, ki bodo predvidoma nadomestile vse obstoječe strežnike razen najzmogljivejših, saj nudijo lažje upravljanje in nižjo ceno.

    Objavljeno: 17.5.2004
  • Dell izpolnil pričakovanja

    Podjetje Dell je svoje prvo četrtletje zaključilo s 11,5 milijarde dolarjev prometa, s čimer so izpolnili pričakovanja delničarjev. Prodaja se je povečala za 21% v primerjavi s prvim četrtletjem 2003, čisti zaslužek pa je dosegel višino 731 milijonov dolarjev (22% bolje kot v 2003). S tem so že tretje četrtletje zapored ohranili rast nad 20%, kar je bolje od povprečja v industriji in skladno z željo podjetja, da ve nekaj letih postali družba z 60-milijardnim dolarskim letnim prometom. Največje zasluge za uspeh ima prodaja izven ZDA, ki v letu dni zrasla za več kot 37%. Zelo dobre rezultate so dosegli tudi na področju tiskalnikov, kjer so v letu od začetka prodaje dosegli na nekaterih segmentih že 10% tržni delež (brizgalniki).

    Objavljeno: 17.5.2004
  • Terabajt v domačem kinu

    Sony bo v kratkem na Japonskem predstavil nov video strežnik in snemalnik, ki bo omogočal v domačem kinu hraniti posnetke velikosti do 1 TB. Povrh vsega projekt, ki ima za zdaj naziv >>Type X<<, vsebuje kar sedem TV sprejemnikov (tunerjev) za vzporedno snemanje posnetkov, podpira pa tudi televizijo z visoko ločljivostjo (HDTV) - tam kjer je na voljo. Za osnovo so vzeli kar osebni računalnik iz družine VAIO, dodali pa so brezžične periferne naprave, kot so tipkovnica, miška, daljinski upravljavec in brezžični omrežni vmesnik. Cena še ni določena.

    Objavljeno: 16.5.2004
  • Nova varnostna luknja v brezžičnih povezavah

    Avstralski strokovnjaki organizacije Computer Emergency Response Team so našli novo varnostno luknjo v brezžičnih omrežnih izdelkih 802.11, ki lahko onemogoči delovanje tovrstnih povezav. Napaka se nahaja v proceduri Clear Channel Assestment (CCA), ki jo brezžični vmesniku uporabljajo za zmanjšanje motenj med različnimi napravami. Doslej je veljalo, da je mogoče brezžične naprave motiti le s specializiranimi napravami, zdaj pa kaže, da je za to dovolj običajni brezžični vmesnik z razmeroma šibkim signalom. Zanimivo, da so prizadeti predvsem starejši vmesniki 802.11b in 802.11g pri nižjih hitrostih (do 20 Mb/s), medtem ko pri višjih hitrostih protokola 802.11g in 802.11a uporabljata drugačne algoritme. Za zdaj še ni znano, kako bodo proizvajalci odpravili pomanjkljivost.

    Objavljeno: 16.5.2004
  • DVD v treh dimenzijiah

    Podjetje DDD je razvilo poseben programski dodatek TriDef DVD Player, ki omogoča gledanje navadnih filmov DVD v treh dimenzijah, seveda ob uporabi primernega zaslona. Predvajalnik, ki deluje kot dodatek za predvajalnik WinDVD, ne bo na voljo v prosti prodaji, temveč ga bodo tržili prek proizvajalcev prenosnih računalnikov in drugih zaslonov, ki omogočajo prikaz slike tudi brez uporabe očal. Eden takih je Sharp Actius RD3D, ki je na voljo v vse več državah. TriDef DVD Player za predvajanje v treh dimenzijah ne potrebuje posebej posnetih filmov, temveč uporablja običajne posnetke DVD, ki jim v realnem času dodaja učinke za prikaz v treh dimenzijah. Podatke za tretjo dimenzijo večinoma dobia iz barvnih kombinacij in analize posnetka. Sam tehnologija obstaja že lep čas, šele pred kratkim pa je strojna oprema postala dovolj zmogljiva, da je mogoče posnetke spreminjati v realnem času s pomočjo programske opreme.

    Objavljeno: 16.5.2004
  • Canon PowerShot S60

    Canon je predstavil nov digitalni fotoaparat s petimi milijoni pik, za katerega so značilne predvsem majhne dimenzije in kakovosten objektiv. PowerShot S60 nadomešča nekaj čez leto dni model S50, pohvali pa se lahko s še manjšo debelino in zmogljivim zložljivim objektivom, ki zmore 3,6-kratni optični zum (ekvivalent 28-100mm). Dokupiti je mogoče tudi tele-pretvornik in celo ohišje za podvodno slikanje.

    Objavljeno: 15.5.2004
  • Univerzalni daljinec za PC

    Podjetje SnapStream Media je predstavilo nov daljinski upravljalnik in pripadajočo programsko opremo, ki spremeni navaden osebni računalnik v daljinski voden večpredstavni predvajalnik. Izdelek z imenom FireFly omogoča krmiljenje TV kartic, DVD predvajalnikov, glasbe, pretočnih video in zvočnih zapisov in digitalnih fotografij. Avtorji so omogočili združljivost s številnimi priljubljenimi programi, med katerimi so podprti MS Windows Media Player, Nullsoft Winamp, Apple iTunes in QuickTime ter RealNetworks RealPlayer. Poleg tega ima daljinec priložen namenski program z uporabniškim vmesnikom, ki je dobro viden tudi na televizorjih in omogoča preprosto brskanje po vsebinah.

    Objavljeno: 15.5.2004
  • Symbian podvojil prodajo

    Podjetje Symbian, ki s svojimi operacijskimi sistemi in drugimi namenskimi programi opremlja vse več pametnih telefonov, je v prvem četrtletju 2004 prodal 2,4 milijona licenc, kar je dvakrat več kot pred letom dni. Symbianovo programsko opremo danes tako uporablja že kar 18 proizvajalcev telefonov, med zadnjimi pa so tajvanski Arima, korejski LG Electronics in kitajski Lenovo. Symbian je še posebej zadovoljen z uspešnim prodom na Japonski trg, kjer je največ povpraševanja pa telefonih in storitvah tretje generacije.

    Objavljeno: 15.5.2004
  • Sonyeve večpredstavne novosti

    Sony je predstavil nove računalnike, svoj prvi digitalnih predvajalnik glasbe z diskom in nov uporabniški vmesnik, s katerimi želi povečati prodajo svojih večpredstavno usmerjenih naprav. Za mnoge je najbolj zanimiva novost VAIO Pocket VGF-AP1, predvajalnik glasbe z vgrajenim diskom velikosti 20 GB, ki bo tekmoval z Applovim iPodom. Posebnost pa je 2,2-palčni barvni zaslon (ločljivost 320 x 256 pik), na katerem lahko prikazujemo digitalne fotografije posnete s fotoaparati.

    Objavljeno: 14.5.2004
  • SAP Sapphire '04: enostavnejši in lažje povezljivi izdelki

    Družba SAP je v New Orleansu priredila svoje vsakoletno srečanje z uporabniki, na kateri je najavila tudi nekaj pomembnih novosti. Med vsemi najbolj odmeva nov, poglobljen sporazum z družbo Microsoft, po kateri naj bi izdelke podjetja SAP tesneje povezali s platformo .NET in spletnimi storitvami. Podjetji imata že doslej za sabo skoraj desetletno sodelovanje, vendar ga bosta zdaj še poglobila, tako na tehničnem kot poslovnem področju.

    Objavljeno: 14.5.2004
  • NetWorld+Interop: vnovična rast prodaje vliva optimizem

    V Lase Vegasu se je sredi maja odvijala konferenca NetWorld+Interop, na kateri se vsako leto srečajo proizvajalci omrežnih in komunikacijskih izdelkov. Letošnja je bila po nekaj sušnih letih polna optimizma, saj je prodaja v letošnjem letu zopet začela opazno rasti, obenem pa se povečuje povpraševanje po novih storitvah in izdelkih. Na tem področju sicer ZDA že nekoliko zaostajajo za evropskimi trgi, ki vodijo na številnih področjih, kot so širokopasovne povezave do doma in mobilna telefonija. Povezave DSL šele zdaj dobivajo v ZDA pravi razmah, tako da je bila uvedba te storitve s strani družbe MCI eden od najbolj vidnih dogodkov na sejmu.

    Objavljeno: 14.5.2004
  • Novell cilja na Microsoftove kupce, uvaja podporo za Linux

    Novell si zelo prizadeva, da bi v okviru svoje nove usmeritve na Linux prepričal kar čim več uporabnikov Microsoftovih sistemov za prehod na izdelke z odprto kodo in Linux. Nedavno so tako objavili odprtokodni izdelek (licenca GPL) Connector for Microsoft Exchange, s katerim se lahko odjemalci na Linuxu priključujejo na poštne strežnike Microsoft Exchange Server. Doslej je bil izdelek na voljo le za plačilo okoli 70 dolarjev na uporabnika, zdaj pa je brezplačen, kar precej poceni tovrstne implementacije. Novell pričakuje, da bo na ta način pridobil število uporabnikov na namizju, predvsem pri svojem drugem izdelku - poštnem odjemalcem Ximina Evolution. Hkrati so tudi sporočili, da bo nova različica z novim imenom Novell Evolution 2.0 na voljo v tretjem četrtletju 2004.

    Objavljeno: 13.5.2004
  • IBM TotalStorage FastT 100

    IBM pripravlja novega člana družine pomnilniških sistemov TotalStorage FastT, ki temelji na diskih Serial ATA in predstavlja predvsem alternativo trakovom za ahriviranje podatkov. Novi FastT 100 bo hkrati najcenejši sistem iz družine FastT, saj bo osnovna cena le okoli 15.000 dolarjev. S tem želi IBM privabiti kupce, ki se doslej niso odločali za centralne pomnilniške sisteme. Novi FastT hkrati prinaša diske večjih velikosti (250 GB), kar pomeni obenem tudi precej več prostora - osnovni model je moč razširiti do 14 TB, z dodatnimi moduli pa celo do 56 TB. Tak sistem, ki po ocenah predstavnikov podjetja nudi manjšo prepustnost kot večji modeli z diski FC, pa je kot nalašč za arhiviranje podatkov ali kot sekundarni cenejši pomnilniški prostor v sistemu.

    Objavljeno: 13.5.2004
  • Zmogljivejši Unisys ES7000

    Podjetje Unisys je objavilo novo različico večprocesorskega strežnika ES7000, ki temelji najnovejših procesorji Intel Xeon MP, s tem pa še višjo zmogljivost. Novi ES7000 model 540 vsebuje do 32 procesorjev Xeon MP s taktom 3 GHz in 4 MB velikim predpomnilnikom, vsak od procesorjev pa ima na voljo do 64 GB RAM. Z novimi lastnostmi je ES7000 kot nalašč za strežbo podatkovnih baz in procesiranje zahtevnih transakcij, Unisys pa obljublja tudi precej enostavnejše upravljanje kot doslej. Sodeč po navedbah podjetja naj bi nova različica nadzornega sistema Sentinel omogočala do 40% prihranka pri času za upravljanje, saj omogoča samodejno ugotavljanje in popravilo napak na nivoju strojne opreme, operacijskega sistema, programskih strežnikov in drugih programov. Podjetje tudi trdi, da sistem omogoča dosego razpoložljivosti na nivoju 99,996% z uporabo nove različice operacijskega sistema Windows 2003 Cena sistema se prične pri 106.000 dolarjih.

    Objavljeno: 13.5.2004
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji