• iPod pomagal Applu

    Drugo trimesečje se je za Apple končalo nad pričakovanji, saj je ob skupnem prihodku 1,91 milijarde dolarjev ustvaril dobiček v višini 46 milijonov dolarjev. V enakem lanskem obdobju so bile številke bistveno nižje - 1,48 milijarde in 14 milijonov dolarjev. Tako dobre poslovne rezultate so dosegli predvsem zaradi rekordne prodaje (807.000) digitalnih glasbenih predvajalnikov iPod. V tem obdobju je našlo kupce tudi 749.000 namiznih in prenosnih računalnikov Mac, kar je pomenilo 5-odstotno zvišanje v primerjavi z enakim lanskim obdobjem. Apple bo letos odprl tudi deset novih prodajaln, eno od teh v Londonu. To bo šele druga prodajalna izven ZDA, prvo pa so odprli v Tokiu. Applov dobiček bi bil še višji, če ne bi zaprli proizvodnega obrata v Sacramentu, malce pa jih je prizadelo tudi pomanjkanje sestavnih delov za iPod Mini in Xserve G5.

    Objavljeno: 16.4.2004
  • Novi modeli Itaniumov 2

    Intel je predstavil dve novi različici procesorjev Itanium 2, s katerima naj bi odpravili eno največjih ovir za večji interes uporabnikov: ceno. Prva novost je Itanium 2 s taktom 1,4 GHz in 2 MB drugonivojskega predpomnilnika, namenjen pa je zlasti strežnikom v gručah. Korak višje je model s 1,6 GHz, ki je namenjen pretežno transakcijskim dvoprocesorskim sistemom. Prvi stane 1.172 drugi pa 2408, kar je precej manj od začetnega modela, kljub temu da nudi okoli 25% višjo zmogljivost.

    Objavljeno: 16.4.2004
  • Nvidia predstavlja GeForce 6800

    Podjetje Nvidia je predstavilo šesto generacijo grafičnih pospeševalnikov, ki prinaša skoraj dvakrat večjo zmogljivost od dosedanjih izdelkov. Podvojitev hitrosti grafične zmogljivosti pri novih procesorjih GeForce 6800 so potrdili tudi prvi neodvisni testi, kar je presenetilo strokovno javnost, saj so doslej nove generacije prinesle tipično med 30% in 50% višjo zmogljivost. Pri družbi Nvidia so ta lep dosežek zagotovili z izboljšavami na vseh področjih: povsem na novo so zasnovali modul za senčenje 3D grafike, okrepili so interno arhitekturo procesorja in zagotovili podporo za še hitrejše pomnilnike. Novi procesorji GeForce 6800 imajo tako jedro s 16 cevovodi za procesiranje 3D grafike, kar je dvakrat več kot v preteklosti. Vsak cevovod se navezuje na enoto za teksture in dve enoti za senčenje, dodali pa so še šest procesnih enot za oglišča. Pri nekaterih operacijah tako GeForce 6800 zmore procesirati kar 32 pik sočasno.

    Objavljeno: 15.4.2004
  • MySQL podpira gruče

    Podatkovni strežnik MySQL bo v kratkem pridobil zmožnost za delovanje v gručah, kar močno povečuje zanesljivost in razpoložljivost strežbe podatkov. Novost so pri družbi MySQL AB napovedali na uporabniški konferenci v Orlandu, podpora za strežniške gruče pa je najavljena sočasno s prihodom nove različice MySQL 5.0, ki jo pričakujejo v drugi polovici leta. Proti koncu leta naj bi podporo zagotovili tudi za dosedanjo različico MySQL 4.0. Rešitev MySQL Cluster bo omogočala izvajanje podatkovne strežbe na več strežnikih sočasno, spremembe pa se bodo samodejno sinhronizirale med strežniki. S tem naj bi dosegli zanesljivost delovanja 99,999% na letni osnovi, pa tudi višjo zmogljivost. V gruči s štirimi dvoprocesorskimi strežniki naj bi po ocenah dosegli hitrost procesiranja čez 100.000 transakcij na sekundo in odzivni čas v območju 5 do 10 milisekund.

    Objavljeno: 15.4.2004
  • Microsoft bo podpiral lasten JVM do leta 2007

    Microsoft je objavil, da bo podiral lastno implementacijo javanskega navideznega stroja do konca leta 2007, s čimer dajejo uporabnikom več časa za odločitev. Odločitev je napovedana le nekaj dni za sklenitvijo premirja z družbo Sun, s katerim naj bi Microsoft v bodoče bolje sodeloval, tudi pri podpori za javo. Po dosedanjih načrtih naj bi Microsoft podporo za Microsoft JVM ukinil konec septembra, vendar so zdaj rok podaljšali do konca 2007. Po tem času pa se bodo uporabniki rešitev za Microsoftov JVM morali odločiti - ali svoje rešitve preselijo na arhitekturo .NET, ali pa se odločijo za podporo jave z drugimi (Sunovimi) orodji. Microsoftov JVM že dalj časa ni na voljo v distribuciji, vendar na tej platformi še vedno deluje cel kup izdelkov. Kljub dogovoru z družbo Sun o zagotavljanju podpore za javo, pa Microsoft v bodoče ne namerava vlagati v to tehnologijo, temveč v dosedanjo strategijo z arhitekturo .NET.

    Objavljeno: 15.4.2004
  • Novi procesorji XScale

    Intel je predstavil novo generacijo procesorjev XScale, ki delujejo hitreje in vsebujejo številne tehnologije iz dosedanjih procesorjev Pentium. Novi procesorji z oznako PXA270 so namenjeni ročnim računalnikom in pametnim telefonom, omogočajo pa funkcionalnosti, ki doslej niso bile zmožne v malih mobilnih napravah. Najpomembnejša novost je vključitev ukazov Wireless MMX, sorodnih ukazom v procesorjih Pentium, s katerimi naj bi mobilne naprave omogočale kvalitetnejše predvajanje video posnetkov in grafiko 3D.

    Objavljeno: 14.4.2004
  • Canon vlaga v tiskalnike

    Japonski Canon bo vložil 94 milijonov dolarjev, da bo povečal proizvodne zmogljivosti in v naslednjem letu podvojil proizvodnjo brizgalnikov. V letu 2005 naj bi tako izdelali okoli 20 milijonov brizgalnikov in brizgalnih večfunkcijskih naprav, kar je skoraj dvakrat več od lanskih 10,6 milijona enot. V ta namen bodo zgradili nove tovarne na Japonskem in v Vietnamu ter razširili proizvodne zmogljivosti na Tajskem. Podjetje si močno prizadeva, da bi prehitel večna tekmeca Seiko Epson (22,1% tržni delež pri tiskalnikih) in HP (39,5% trga), ter povečal svoj sedanji tržni delež (16,2%). Napovedujejo tudi cel niz novih izdelkov, s katerimi nameravajo povečati povpraševanje po izdelkih.

    Objavljeno: 14.4.2004
  • Sun širi ponudbo pomnilniških sistemov

    Podjetje Sun je sklenilo licenčno pogodbo s proizvajalcem pomnilniških sistemov Procom, s kateri bodo dobili dostop do nekaterih tehnologij za izdelavo sistemov NAS. Sun sicer še ne želi komentirati, kakšne izdelke pripravlja, vendar je znano, da bodo svojo ponudbo razmeroma kmalu dopolnili z izdelki NAS, kjer doslej niso bili prisotni. Sun se je doslej osredotočil le na izdelke SAN, vendar v celoti zaostaja za tradicionalnimi tekmeci, kot so IBM, HP, HDS in EMC. Analitska družba Gartner pa meni, da bo v prihodnjih letih trg izdelkov NAS rasel hitreje, kot pri izdelkih SAN (16,7% letno proti 11,3%), samo trg NAS pa naj bi bil leta 2007 vreden 3 milijarde dolarjev, dvakrat več, kot Sun iztrži z vsemi pomnilniškimi izdelki.

    Objavljeno: 14.4.2004
  • IBM z Linux strežniki, HP tudi PCji

    Novell od nakupa nemškega distributerja Linuxa, podjtja SuSE, postaja vse bolj ključno podjetje v svetu računalništva. Tako je IBM v Novell vložil 50 milijonov dolarjev in s tem pridobil dva odstotka podjetja ter hkrati podpisal pogodbo, ki mu omogoča nameščanje SuSE Linuxa v vse različice lastnih strežnikov. IBM je sicer že doslej ponujal SuSE Linux v svojih strežnikih, vendar ga je moral naročati od Novella, sedaj pa ga bo vgrajeval kar sam. Nekako v istem času so podpisali podobno pogodbo tudi z največjim distributerjem Linuxa, Red Hatom, ki sedaj omogoča nameščanje Red Hat Linuxa v strežnike pSeries s procesorji Power.

    Objavljeno: 13.4.2004
  • Nova različica WebSphere Commerce

    IBM je pripravil novo različico strežniškega paketa WebSphere Commerce, ki obljublja hitrejšo pripravo rešitev za spletno trgovanje v odvisnosti od tipa prodaje. Novi WebSphere Commerce 5.6 uvaja tehnologijo Starter Stores, ki omogoča vnaprejšnjo pripravo spletnih trgovin za različne tipe trgovin. Med različnimi nastavitvami so na voljo trgovine B2B, B2C, trgovanje med partnerji in v distribucijskih kanalih. S pomočjo poslovnih procesov Starter Stores naj bi tako uporabniki prihranili okoli 80% časa za vzpostavitev prilagojenih spletnih trgovin.

    Objavljeno: 13.4.2004
  • Sun spreminja strategijo pri procesorjih

    Podjetje Sun se je odločilo za opustitev projektov nove generacije procesorjev UltraSparc V in Gemini na račun nove procesorske platforme Rock. Zaradi slabih poslovnih rezultatov so se odločili, da bodo opustili del razvojnih projektov v korist bolj obetavnim tehnologijam, kot so procesorji z delovnim imenom Rock. Procesorji UltraSparc V, ki naj bi vsebovali po dve jedri in njihova cenejša izvedba Gemnini tako ne bodo nikoli ugledali prodaje.

    Objavljeno: 13.4.2004
  • Microsoftov program za doniranje obnovljenih PCjev

    Microsoft je nedavno sprožil program MAR (Microsoft Authorized Refurbishers) za obnavljanje osebnih računalnikov v 133 državah Evrope, Srednjega Vzhoda in Afrike. Gre predvsem za obnovo približno tri leta starih računalnikov, ki jih podarijo velika podjetja.

    Objavljeno: 13.4.2004
  • Canon bo spet poskušal z LCDji

    Družba Canon se bo spet poskusila v izdelavi monitorjev LCD, kar ji je pred leti (1995.) že spodletelo.

    Objavljeno: 13.4.2004
  • Upravljanje zbirke podatkov Teradata na daljavo

    Podjetje Expand Beyond, specialist za izdelavo rešitev za žepne računalnike, namenjene oddaljenemu upravljanju večjih sistemov, je predstavilo vmesnik za upravljanje zbirke podatkov Teradata. Z njim so dopolnili ponudbo na področju vmesnikov do zbirk podatkov, od katerih že podpirajo zbirke podjetij Oracle, IBM in Microsoft. Upravniki zbirk podatkov lahko preko žepnega računalnika na daljavo izvajajo vsa svoja običajna opravila, na primer preverjajo uspešnost izvajanja naročenih postopkov, spremljajo in popravljajo odzivnost poizvedb, pa tudi ponovno zaženejo strežnik, če je potrebno. Teradata sicer omogoča upravljanje na daljavo preko spletnega uporabniškega vmesnika, a je upravljanje preko žepnega računalnika še bolj priročno.

    Objavljeno: 12.4.2004
  • Microsoftove novosti pri pomnilniških sistemih

    Microsoft je napovedal skupino novosti, s katerimi želijo pritegniti kupce k uporabi strežniških in pomnilniških sistemov na osnovi okolja Windows. Prva novost je podpora za hrambo podatkov in elektronske pošte strežnikov Exchange Server 2003 na pomnilniških sistemih NAS z okoljem Windows Storage Server 2003. Dodatek, ki bo na voljo prek proizvajalcev izdelkov NAS bo omogočal pravilno in zanesljivo hrambo podatkov na zunanjem pomnilniškem sistemu, kar doslej ni bilo uradno podprto.

    Objavljeno: 12.4.2004
  • IBM stavi na računalništvo na zahtevo

    IBM bo v letošnjem letu nadgradil svojih 32 računalniških centrov po celem svetu, s čimer naj bi pospešili prodajo storitve iz področja računalništva na zahtevo. Po novem načrtu naj bi bili po nadgradnji računalniški centri sposobni nuditi kupcem številno nove storitve, ne pa zgolj gostovanje strežniške opreme v prostorih družbe IBM, kot doslej. Centralni del nove pobude je nova generacija nadzorniških orodij Universal Management Infrastructure (UMI), s čimer bodo lahko kupci učinkovito daljinsko nadzorovali opremo na oddaljenih lokacijah, vključno z vso programsko opremo na gostiteljskih sistemih. Ob tem bodo lahko v celoti izrabili možnost dodajanja sredstev in opreme na zahtevo (dodatni pomnilnik, procesorska moč, pomnilniški prostor), s čimer naj bi bolj učinkovito in hitreje dosegli želene rezultate.

    Objavljeno: 12.4.2004
  • Skype tudi za ročne računalnike

    Podjetje Skype Technologies je po zanimivem projektu odjemalca za internetno telefonijo na PC-jih predstavilo tudi rešitev za ročne računalnike. Program PocketSkype omogoča internetno telefonijo VoIP na ročnih računalnikih z okoljem Windows Mobile 2003, ki so opremljeni z brezžičnim omrežnim vmesnikom Wi-Fi. Poleg pogovorov program omogoča tudi do dostop javnega in zasebnega telefonskega imenika naslovov ter elektronsko kramljanje. Avtorji programa so znani tudi po tem, da so pred časom naredili ogrodje za priljubljeni spletni izmenjevalnik datotek Kazaa, vendar so projekt prodali na račun razvoja paketa Skype. Doslej je program k sebi preneslo že 9,5 milijona uporabnikov, kljub temu, da je doslej bila na voljo le razvojna različica. Nedavno so za nadaljnji razvoj zbrali 19 milijonov dolarjev, s čimer bodo financirali projekt povezave programa s klasičnim telefonskim omrežjem.

    Objavljeno: 11.4.2004
  • Videorekorder kot obesek za ključe

    Philips je predstavil mali USB ključ, ki poleg pomnilnika vsebuje tudi predvajalnik MP3, digitalni fotoaparat z dvemi milijoni pik in zmožnost snemanja video posnetkov MPEG4. 128 MB velik pomnilnik je dovolj za tja do 200 fotografij oziroma 25 minut videa, do dve uri posnetkov v zapisu MP3 in štiri ure posnetkov WMA. Celota meri 9 x 3 x 2 cm in tehta le 45 gramov. Vgrajeni okular za fotoaparat lahko uporabljamo tudi kot prikazovalnik posnetih video posnetkov, poleg nekaj tipk na samem ključu pa celoto krmilimo prek daljinskega upravljalnika na kablu priloženih slušalk. Prenos podatkov v računalnik je preprost, saj ima celota vmesnik USB 2.0, s čimer lahko napravo uporabimo tudi kot prenosni pomnilniški nosilec. Naprodaj bo od maja za ceno okoli 300 evrov.

    Objavljeno: 11.4.2004
  • Tohsibin in SanDiskov korak naprej pri pomnilnikih Flash

    Toshiba in SanDisk sta družno razvila nov rod pomnilnikov FlashRAM, ki v posameznem čipu nudi kar 4 Gb podatkov (512 MB). Na ta način naj bi tudi najmanjše mobilne naprave, kot so mobilni telefoni in miniaturni digitalni fotoaparati dobili dovolj prostora za hranjenje vsebin. Nov postopek izdelave, ki uporablja 90-nm arhitekturo, omogoča med drugim neposredno povezavo dveh, treh ali štirih čipov, ki na ta način zavzamejo znatno manj prostora kot dosedanji pomnilniki. V pripravi je tudi različica čipa, ki bo zmogel kar 8 Gb, s čimer se bo zmogljivost še podvojila.

    Objavljeno: 11.4.2004
  • Nova razvojna platforma za igre

    Microsoft je napovedal novo razvojno platformo za igre, ki bo omogočila bolj poenoten razvoj za igre na PCjih in Xboxu, tako za obstoječi rešitvi (Windows XP in Xbox) kot tudi prihajajoči (Longhorn in Xbox2). Platforma in pripadajoča orodja imenovana XNA bodo olajšala razvoj iger, saj bodo ponudila razvijalcem za različne platforme enaka orodja za razvoj iger, poleg tega pa bodo lahko uporabljali isto kodo pri razvoju za različne sisteme. Poleg samega razvoja iger bo XNA olajšala tudi razvoj dodatnih storitev kot je denimo Xbox Live!. Kljub poenotenem razvoju so analitiki izrazili precej skeptičnosti glede hkratne uporabe tovrstnih storitev, saj se sam način igranja in povezovanja precej razlikuje med osebnimi računalniki in igralniki.

    Objavljeno: 10.4.2004
  • RealPlayer 10

    Podjetje RealNetworks je objavilo novo različico večpredstavnega predvajalnika, ki pozna domala vse priljubljene zapise, omogoča pa tudi dostop do številnih spletnih glasbenih trgovin. Poleg priljubljenih pretočnih zapisov in datotek MP3 zna RealPlayer 10 odslej predvajati tudi posnetke Windows Media ter dostopati do posnetkov in spletne trgovine Apple iTunes. Podjetje je poleg tega sočasno predstavilo lastno spletno trgovino Rhapsody, ki se lahko pohvali z več kot pol milijona skladb v zapisu AAC. Program v novi različici neposredno podpira tudi več kot 50 prenosnih predvajalnikov, kot so iPod, Creative Zen in PalmOne Treo 600. Poleg vsega so avtorji izboljšali predvajanje pretočnih zapisov, zlasti pri hitrem premikanju nazaj in naprej po vsebini, ki zdaj poteka mehko, brez zatikanj. Podjetje si tudi močno prizadeva, da bi se predvajalnik uveljavil v mobilnih telefonih in drugih mobilnih napravah, v ta namen pa imajo podpisane pogodbe o uporabo s okoli 26 operaterji po celem svetu.

    Objavljeno: 10.4.2004
  • EU proti neželeni pošti

    Evropska komisija je v letu 2002 sprejela direktivo o omejevanju neželene pošte in nadzoru uporabe piškotkov (cookie), ki bi jo moral države članice sprejeti kot del svoje zakonodaje do 31. oktobra 2003. To je do tega datuma storilo le šest članic EU, pozneje pa se jim je pridružila še Švedska. Preostalim osmim državam (Francija, Belgija, Luksemburg, Nemčija, Finska, Grčija, Nizozemska in Portugalska) je Evropska komisija podaljšala rok do konca maja 2004, proti zamudnikom pa bo sprožila sodne postopke pred Evropskim sodiščem pravice v Luksemburgu. Direktiva o zasebnosti in elektronskih komunikacijah prepoveduje neželeno e-pošto na območju EU, postavlja pa tudi stroga pravila za nameščanje piškotkov na uporabnikovih osebnih računalnikih. Slovenska zakonodaja direktivo že pretežno upošteva, s sprejemom Zakona o elektronskih komunikacijah pa jo bo v celoti.

    Objavljeno: 10.4.2004
  • Microsoft nadgrajuje rešitev za CRM

    Microsoft bo dogradil svojo rešitev za CRM z možnostjo uporabe v žepnih računalnikih. S tem bo omogočil prodajnim predstavnikom na terenu dostop do osrednjega sistema za CRM, povezava pa bo dvosmerna, saj bodo uporabniki lahko pridobivali podatke in tudi pošiljali svoje dopolnitve nazaj v osrednji sistem. V bližnji prihodnosti nameravajo pri Microsoftu povezati rešitev za CRM s svojimi poslovnimi informacijskimi sistemi Solomon, Great Plains, Navision in Axapta. Tehnološko pa bodo rešitev za CRM podprli s poslovnim poročanjem v obliki Reporting Services, ki bo del nove različice podatkovnega strežnika SQL Server.

    Objavljeno: 9.4.2004
  • Intelovi novi energijsko varčni procesorji

    Intel je osvežil ponudbo svoji energijsko varčnih procesorjev iz družin Pentium M in Celeron M. Novosti ultra varčni Pentium M s taktom 1,1 GHz, ultra varčni Celeron M pri 900 MHz, varčni Pentium M s taktom 1,3 GHz in Celeron M s taktom 1,4 GHz. Z novimi procesorji Intel cilja predvsem na proizvajalce najmanjših prenosnih računalnikov in tablične modele, ki imajo omejeno zmogljivost akumulatorjev.

    Objavljeno: 9.4.2004
  • HP pripravlja diske FATA

    Hewlett-Packard je v sodelovanju z družbo Seagate razvil nov tip diska, ki ima lastnosti in ceno podobno izdelkom z vmesnikom Serial ATA, vendar pri delu uporablja vmesnik Fibre Channel. Hibridna tehnologija, ki so jo poimenovali Fibre Attached Technology Adapted (FATA) uporablja mehaniko in druge lastnosti diskov Serial ATA, s čimer so ohranili majhne proizvodne stroške. Po drugi strani pa jih na strežnike, še bolj pa pomnilniške sistem priključujemo prek vmesnika FC, kar omogoča večjo prepustnost, predvsem pa združljivost. HP z novim diskom cilja predvsem na kupce, ki so doslej že precej vložili v pomnilniške sisteme SAN z vmesniki FC, želijo pa jih razširiti z dodatnim pomnilniškim prostorom, ki pa je namenjen pretežno za arhive, ne za transakcijske sisteme.

    Objavljeno: 9.4.2004
  • IBM predstavil načrte za osrednje storitveno vodilo

    V začetku leta 2005 bo IBM predvidoma ponudil rešitve in tehnologije, ki bodo preko osrednjega storitvenega vodila (enterprise services bus ali s kratico ESB) na enoten način povezale sporočilne sisteme in orodja za povezovanje informacijskih sistemov med seboj. Prvi načrtovan izdelek bo nov programski strežnik oziroma dograditev strežnika WebSphere. IBMova tehnologija sicer že danes omogoča izdelati rešitev v obliki ESB, vendar je zdaj za to potrebnih več izdelkov, ki jih je treba povezati med seboj. Nova tehnologija pa bo obravnavala vse spletne storitve enotno, ne glede na protokol, preko katerega delujejo.

    Objavljeno: 8.4.2004
  • Oracle podpira tehnologijo RFID

    Oraclov modul za skladiščno poslovanje, ki je sestavni del poslovnega informacijskega sistema E-Business Suite, vsebuje tudi podporo za tehnologijo radijskega označevanja izdelkov (RFID). Pri Oraclu menijo, da obstoječi informacijski sistemi za spremljanje skladiščnega poslovanja niso dovolj zmogljivi, da bi lahko sledili milijardam izdelkov v skladišču v realnem času, kar bo potrebno zaradi tehnologije radijskega označevanja. Zato so vmesnike za podporo RFID vgradili v svojo zbirko podatkov in programski strežnik Oracle 10g, tako da uporabnikom ne bo treba kupovati dodatnih vmesnikov, zbirka podatkov Oracle pa bo dovolj zmogljiva, da bo kos tolikšnim količinam podatkov.

    Objavljeno: 8.4.2004
  • 40 let računalnikov IBM mainframe

    V začetku aprila je minilo 40 let, od kar je IBM predstavil prvi mainframe računalnik z oznako IBM System/360. Prav ti sistemi so bili nato dolga leta sinonim za računalništvo, izkazali pa so se za nadvse trdožive in zanesljive sisteme, zato nasledniki živijo še danes. Še več, IBM je ravno na obletnico objavil novo generacijo mainframe računalnikov z oznako zSeries 890, namenjeno srednje velikim podjetjem. Kljub temu, da so s poplavo osebnih računalnikov mnogi dolga leta napovedovali smrt tako imenovanim >>dinozavrom<< (zlasti zaradi velikosti), se je v praksi izkazalo, da je resnica daleč od tega.

    Objavljeno: 8.4.2004
  • Spletni iskalniki virusov niso varni

    Spletni iskalniki virusov podjetij Symantec, McAfee in Panda niso varni, trdi eden od preizkuševalcev protivirusnih orodij. Vse tovrstne spletne storitve namreč vsebujejo napako, ki omogoča nepridipravom vdor v sistem.

    Objavljeno: 8.4.2004
  • Slovenski grozd eZnanje

    V minulih dneh se je v Sloveniji oblikovalo neformalno združenje oziroma grozd eZnanje, ki naj bi združeval podjetja, izobraževalni in znanstveno-raziskovalne ustanove ter državne organizacije z namenom ustvarjanja in prenosa znanja v elektronski obliki. Tako želijo pospešiti razvoj elektronskega izobraževanja v Sloveniji.

    Objavljeno: 8.4.2004
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji