• Izboljšani TCP/IP?

    Internet danes deluje bolj ali manj izključno prek protokola TCP/IP, ki ima veliko dobrih lastnosti (predvsem robustnost), vendar tudi kar nekaj slabih. Ena od teh je precejšnja upočasnitev, ko pride na poti do napak.

    Objavljeno: 10.4.2003
  • Apple prenavlja video podporo

    Podjetje Apple je predstavilo kar tri nove programske opreme, ki zagotavljajo profesionalno obdelavo video posnetkov. Prva novost je četrta različica znanega paketa Final Cut Pro, ki je namenjena profesionalni montaži video posnetkov na računalnikih Apple Macintosh. Različica 4.0 prinaša kar okoli 300 novosti, med katerimi je prenovljen uporabniški vmesnik, nova orodja za uporabo video učinkov v realnem času RT Extreme ter podpora za nove zapise namenjene profesionalni rabi, ki ne uporabljajo kompresije podatkov. Final Cut Pro 4.0 uporablja tudi novo knjižnico za procesiranje s 32-bitno plavajočo vejico pri posameznem video kanalu, kar zagotavlja hitro in natančno obdelavo video posnetkov.

    Objavljeno: 10.4.2003
  • Tudi Linux z napakami

    Alan Cox, eden od razvijalcev prvotne Linux kode je na poštni seznam za razvijalce Linux jedra poslal sporočilo v katerem je opozoril, da tako v jedru 2.2 kot 2.4 obstaja napaka, ki lokalnemu uporabniku omogoča poln (root) dostop do sistema. Napaka je v razhroščevalnem programu ptrace. Dostop prek omrežja ni v nevarnosti. Popravek je že na voljo; tudi na straneh Coxovega delodajalca Red Hat.

    Objavljeno: 10.4.2003
  • Nove različice BEA Java strežnikov

    Pri BEA Systems so predstavili nove različice nekaterih svojih orodij za javo. Skupina izdelkov WebLogic Platform je sedaj na voljo v različici 8.1 in zaenkrat vključuje nove različice javanskega strežnika WebLogic Server in navideznega stroja JRockit. Do poletja bodo na voljo še ostale komponente in sicer programska oprema za povezovanje izdelkov, spletne dveri ter razvojno orodje WebLogic Workshop. Cena za običajni paket WebLogic Server znaša 10 tisoč dolarjev po procesorju, nekoliko manj zmogljivi različici WebLogic Server Express pa so znižali ceno na 500 dolarjev po procesorju.

    Objavljeno: 10.4.2003
  • Danes odpira vrata prenovljen Teleinfos

    Kot vse kaže osrednji telekomunikacijski sejem Teleinfos ponovno pridobiva svojo vlogo, saj ga letos ne bojkotirajo niti operaterji mobilne telefonije, niti prodajalci mobilnih telefonov, prisoten pa je tudi eden ponudnik dostopa do interneta. Teleinfos 03 bo potekal od srede do sobote v Cankarjevem domu.

    Objavljeno: 9.4.2003
  • Tudi Adobe pripravlja program za snemanje DVD-jev

    Adobe je za poletje napovedal nov izdelek imenovan Encore DVD, ki bo namenjen urejanju video posnetkov za objavo na DVD-jih. Za program bo potrebno odšteti 550 dolarjev, iz česar je mogoče razbrati, da Adobe ne cilja na običajne potrošnike, temveč na navdušence in celo profesionalce, ki se ukvarjajo z video produkcijo. Čeprav na trgu že obstaja nekaj podobnih izdelkov, denimo Pinnaclov Impression DVD Pro in Uleadov DVD Workshop, pa pri Adobu računajo tudi na milijon uporabnikov njihovega programa za urejanje video posnetkov Adobe Premiere.

    Objavljeno: 9.4.2003
  • Podatkovni prehod za bluetooth

    Pri povezovanju bluetooth naprav pogosto pride do težav zaradi nezdružljive programske opreme, pa tudi sam protokol bluetooth ni najbolj pripravljen na omrežno povezovanje. To težavo so razrešili pri podjetju IXI Mobile z izdelkom Personal Mobile Gateway (PMG), ki služi za upravljanje povezav preko več mobilnih naprav.

    Objavljeno: 9.4.2003
  • IBM objavil izboljšano rešitev za upravljanje digitalnih vsebin

    IBM je predstavil izboljšano različico rešitve za shranjevanje in upravljanje vseh vrst digitalnih vsebin DB2 Content Manager 8.2. Rešitev je zdaj tesneje povezana s preostalimi IBMovimi izdelki, na primer s sistemom za upravljanje Tivoli, s sistemom za sporočanje Lotus, s spletnim strežnikom WebSphere in s sistemom za upravljanje z relacijsko zbirko podatkov DB2. Ponuja tudi možnost preprostega povezovanja z rešitvami na področju CRM izdelovalcev Siebel in PeopleSoft.

    Objavljeno: 9.4.2003
  • Oracle agresivno trži programski strežnik

    Pri Oraclu so se odločili za agresiven nastop na trgu programskih strežnikov. Na tem področju imajo trenutno šele tretji največji tržni delež in precej zaostajajo za vodilnima ponudnikoma, podjetjema IBM in BEA. Ena izmed potez, s katerimi nameravajo pri Oraclu povečati tržni delež, je pridobitev strank, ki trenutno uporabljajo konkurenčni izdelek BEA WebLogic. Zato so izdali cenejšo različico svojega programskega strežnika, cenovno primerljivo z izdelkom BEA. Strankam, ki so se odločile za prehod od podjetja BEA k Oraclu, ponujajo toliko brezplačnih licenc strežnika, kolikor so jih imele prej od podjetja BEA. Dodatno jim ponujajo še brezplačno svetovanje in po potrebi tudi izvedbo predelave obstoječih programskih rešitev, ki so bile izdelane za strežnik BEA WebLogic, v okolje Oracle.

    Objavljeno: 9.4.2003
  • Adobe Acrobat 6

    Podjetje Adobe je predstavilo novo generacijo izdelkov Acrobat, ki omogočajo izdelavo, urejanje, pregledovanje in arhiviranje dokumentov v elektronski obliki. Namesto enega samega izdelka je v šesti generaciji nastala cela družina orodij. Najzmogljivejša različica se imenuje Acrobat 6.0 Professional, omogoča pa izdelavo, urejanje in natančni nadzor dokumentov PDF. Korak nižje je različica Acrobat 6.0 Standard, ki je namenjen predvsem obdelavi dokumentov v manjših delovnih skupinah, kjer slednje spremembam omogoča nov uporabniški vmesnik vezan na opravila. Najmanjši izdelek za izdelavo dokumentov PDF pa je odslej Acrobat 6.0 Elements, ki ga bodo prodajali le z licencami v večjih količinah, omogoča pa preprosto izdelavo dokumentov v podjetjih, ki Acrobat uporabljajo za izmenjavo elektronskih listin.

    Objavljeno: 8.4.2003
  • WiFi kartica z velikim dometom

    SMC Networks je predstavil novo kartico za brezžični ethernet EliteConnect High Power, ki zagotavlja 200 mW oddajne moči, kar omogoča domet signala do 800 metrov in večjo kakovost storitve kot običajne kartice WiFi. EliteConnect High Power deluje po standardu 802.11b in podpirat tudi enkripcijo WEP, pripravljena pa je tudi na posodobitev, ki bo omogočala podporo standardu WPA. Poleg samih kartic bodo močnejše oddajanje signalov podpirale tudi nove dostopne točke in druge brezžične naprave. Za bazno postajo High Power bo potrebno odšteti 78.360 tolarjev, za kartico na vmesniku PC Card 26.880 tolarjev, za CompactFlash pa 35.500 tolarjev.

    Objavljeno: 8.4.2003
  • Hitachi LG-jev univerzalni zapisovalnik

    Pri družbi Hitachi LG Data Storage so predstavili prvo enoto za zapisovanje vseh tipov optičnih nosilcev, torej CD-R/W, DVD-R/W, DVD+R/W in DVD-RAM. Tudi drugi proizvajalci zapisovalnikov so že predstavili enote, ki zmorejo zapisovati na nosilce DVD-R/-RW in DVD+R/+RW, Hitachi LG-jeva pa je prva, ki zmore zapisovati tudi na DVD-RAM.

    Objavljeno: 8.4.2003
  • MySQL 4 deluje tudi na procesorju Itanium

    Nova različica relacijske zbirke podatkov z odprto kodo MySQL 4 bo učinkovito delovala tudi na Intelovem 64 bitnem procesorju Itanium 2 v računalnikih z operacijskim sistemom Linux. Ta različica zbirke podatkov bo zmogla upravljati z zelo velikimi količinami podatkov pod velikimi obremenitvami. Med novostmi je začasni pomnilnik poizvedb, ki bo pohitril odzivnost in možnost indeksiranja besedil. Zaradi večje zmogljivosti bo zbirka podatkov uporabna tudi pri analizi in rudarjenju po podatkih.

    Objavljeno: 8.4.2003
  • IBM razvija rešitev za samodejno upravljanje

    Družba IBM pripravlja programsko orodje, ki naj bi omogočilo hitreje odpraviti napake v računalniških sistemih. Rešitev zbira podatke iz različnih strežnikov in drugih sistemov, jih razvršča v časovno zaporedje in na podlagi tega postavi diagnozo in samodejno odpravi napake. Doslej so sistemski administratorji veliko časa porabili že za enostavno razbiranje podatkov v različnih datotekah z beležkami (log datotekah), v katere posamezni programi zapisujejo vse svoje podatke o izvajanju.

    Objavljeno: 7.4.2003
  • Motorola razvija manjše pomnilnike Flash

    Pri družbi Motorola so izdelali primerke pomnilniških vezij Flash RAM, ki shranjujejo podatke s pomočjo tanke plasti silicijevih kristalov. Proizvajalci teh pomnilnikov, ki jih uporabljamo v prenosnih telefonih in pomnilniških karticah, se že nekaj časa soočajo s tehnološkimi ovirami. Po mnenju predstavnikov družbe Motorola bi z novo tehnologijo lahko za polovico zmanjšali dimenzije, oziroma za dvakrat povečali kapaciteto. Pomnilniki Flash sicer lahko hranijo podatke do deset let, delujejo pa na način, da so vrata tranzistorjev, ki delujejo kot mikroskopsko majhna stikala, izolirana s tanko plastjo stekla (silicijevega dioksida).

    Objavljeno: 7.4.2003
  • Prihajajo novi iPaqi

    Hewlett Packard se pripravlja na predstavitev novih modelov iz družine ročnih računalnikov Compaq iPaq. Najnovejši model bo imel najbrž oznako iPaq h2200, uvrščen pa bo nekako med najmanjši model iPaq h1910 in najzmogljivejši iPaq h5455. Tako kot doslej bo računalnik za družbo HP proizvajal tajvanski HTC, računalnik pa bo na voljo s procesorji Xscale s takti 200 in 400 MHz. Ob tem bo novi model imel 64 MB RAM, 32 MB ROM, vgrajeni pa bosta dve enoti za pomnilniške kartice - CompactFlash in SD Card. iPaq h2200 bo imel vgrajen vmesnik bluetooth, ni pa še znano, ali bo vgrajen tudi brezžični omrežni vmesnik Wi-Fi. Celota bo debela 16 milimetrov in tehtala 155 gramov, ob tem pa je zaslon enak kot doslej - ločljivost 240 x 320 pik in podpora za prikaz 64.000 barv. Računalnik še čaka na odobritev za prodajo v ZDA s strani službe FCC, zato še ni znano, kdaj bo v prodaji in koliko bo stal.

    Objavljeno: 7.4.2003
  • Sybase PowerBuilder 9.0

    Podjetje Sybase je predstavilo novo različico razvojne orodja PowerBuilder, ki odslej podpira obe najpomembnejši platformi - J2EE in .NET. Med novostmi je tehnologija JavaServer Page Targets, ki omogoča razvoj in pripravo programov skladnih s tehnologijo JSP, pri čemer znaten del opravijo vgrajeni čarovniki za pripravo programov. Izboljšali so tudi orodja za izdelavo spletnih storitev, kjer zna PowerBuilder 9.0 zdaj samodejno zgraditi predmete potrebne za dostop do spletnih storitev na podlagi opisnih datotek WSDL (Web Services Description Language).

    Objavljeno: 7.4.2003
  • Microsoft za integracijo telefonije v omrežje IP

    Informacijska tehnologija in telekomunikacijski sistemi se vse bolj povezujejo. Telefonski in računalniški sistemi naj bi v velikih podjetjih kmalu delovali pod okriljem skupnega omrežja, za to pa bo potrebno sprejeti protokol SIP (>>Session Initiation Protocol<<), ki je namenjen prenosu podatkov, zvoka, videa in sporočil. Pri družbi Microsoft tudi na tem področju pristavljajo svoj lonček, saj so že pred tedni predstavili strežniški program Greenwich. Program v omrežjih SIP zaenkrat omogoča le varno izmenjavo trenutnih sporočil, ostale najpogostejše oblike uporab (glasovna pošta, video konference in sodelovanje), pa bodo dodajali v prihodnjih različicah.

    Objavljeno: 6.4.2003
  • Intel za specifikacije delovanja robotov

    Pri Intelu razvijajo standarde, ki naj bi določali kako bodo delovali razmeroma poceni roboti za komecialno uporabo v tovarnah in na terenu. Proizvajalec procesorjev je že pred dvema letoma ustanovil Združenje za tehniko razvoja robotike (Robotics Engineering Taks Force), v katerega se je včlanilo že nekaj podjetij in organizacij, sedaj pa se trudijo osamosvojiti od podjetja.

    Objavljeno: 6.4.2003
  • Odpuščanja v tehnološkem sektorju

    V poročilu Ameriškega združenja proizvajalcev elektronike (AEA), ki združuje kakih tri tisoč tehnoloških podjetij, so zapisali, da je v zadnjih dveh letih v tehnološkem sektorju v ZDA ostalo brez dela desetina zaposlenih ali 560.000 delavcev. Tehnološki sektor je januarja 2001 zaposloval 5,7 milijona delavcev, decembra 2002 pa le še 5,1 milijona.

    Objavljeno: 6.4.2003
  • Prihaja CloneDVD

    Švicarsko podjetje Eleborate Bytes, znano predvsem po programu za ustvarjanje identičnih kopij CD-jev, CloneCD je končno napovedalo težko pričakovano različico programa za kopiranje DVD-jev, CloneDVD. Končna različica brezplačnega programa naj bi bila na voljo maja.

    Objavljeno: 5.4.2003
  • Linux potrebuje varnostni certifikat

    Ameriški vladni organi in ministrstva lahko od začetka leta 2000 kupujejo le takšno opremo IT, ki ima pridobljen varnostni standard za informacijsko tehnologijo. Linux še nima tega standarda, zato si IBM, Oracle in drugi ponudniki Linuxa prizadevajo, da bi ga kar najhitreje pridobil. V nasprotnem primeru izdelki za Linux ne bi mogli konkurirati za sredstva v višini 27,7 milijarde dolarjev, kolikor jih bo ameriško obrambno ministrstvo v prihodnjih letih namenilo za opremo IT. Nekonkurenčnost Linuxa za potrebe obrambnega ministrstva bi lahko vplivala tudi na prihodnje proračune drugih vladnih agencij.

    Objavljeno: 5.4.2003
  • IBM bo proizvajal grafične procesorje nVidia

    Razvijalec grafičnih procesorjev nVidia je podpisal pogodbo z IBM-om o proizvodnji grafičnih procesorjev. nVidia je doslej sodelovala zgolj s tajvanskim podjetjem Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), ki pa se ni bil sposoben dovolj hitro prilagajati hitremu tempu razvoja nVidiinih grafičnih procesorjev.

    Objavljeno: 5.4.2003
  • Sharp obljublja 3D monitorje do konca leta

    Japonski proizvajalec elektronike Sharp je predstavil prototip monitorja, ki omogoča prikaz prave 3D slike brez uporabe dodatnih očal ali kakšnih drugih pripomočkov. Monitor uporablja poseben zaslon LCD, ki razdeli sliko na dva dela in v vsako oko uporabnika projicira drugo sliko, kar omogoča tridimenzionalni videz. Uporabnik mora v monitor gledati naravnost in iz razdalje 40 do 50 cm.

    Objavljeno: 4.4.2003
  • CRM - v uporabi ali v predalu?

    Raziskava družbe Gartner med skoraj 700 uporabniki programov za upravljanje odnosov s strankami (CRM) je pokazala, da 42 odstotkov programskih licenc še ni nameščenih. Pri nekaterih podjetjih traja nameščanje programov tudi leto ali dve, glavni razlog za tako porazen rezultat pa je, da kupljene licence preprosto obtičijo v predalih. CRM je skupek orodij, ki pomagajo podjetjem k zmanjšanju stroškov in ohranjanju lojalnosti strank, saj združujejo prodajo, marketing in klicni center.

    Objavljeno: 4.4.2003
  • Diski Seagate z vmesnikom Serial ATA že v prodaji

    Proizvajalec diskov Segate je v ZDA pričel prodajati prve diske z novim vmesnikom Serial ATA (SATA), ki temelji na novi arhitekturi in omogoča večjo prepustnost podatkov. Tovrstni diski so že sicer nekaj časa na voljo v nekaterih specializiranih spletnih trgovinah, poleg Segatea, pa jih tudi Maxtor in Western Digital že od konca lanskega leta ponujata poslovnim strankam.

    Objavljeno: 4.4.2003
  • Intel v skladu z načrti

    Pri Intelu napovedujejo, da bodo v svojem poslovnem četrtletju ustvarili od 6,6 do 6,8 milijard dolarjev prometa, kar je v skladu z njihovimi pričakovanji z začetka leta 2003. Prodaja računalniških procesorjev in čipov je bila nad pričakovanji, zato pa so doživeli negativno presenečenje zaradi slabe prodaje pomnilnikov Flash RAM za mobilne telefone in druge prenosne naprave. Res pa je, da je Intel na začetku prvega poslovnega trimesečja podražil pomnilnike Flash za 20 do 40 odstotkov, konkurenca (AMD in drugi) pa tega ni storila. Kupci so se posledično obrnili k cenejšim dobaviteljem, kar pa se bo po Intelovem mnenju spremenilo, ko bo na trgu ponovno večje povpraševanje po zmogljivejših ročnih računalnikih in mobilnih telefonih. Za slednje so najbolj primerni prav zmogljivi Intelovi čipi. Kljub boljši prodaji računalniških procesorjev in čipov pa pri Intelu še ne upajo napovedati konec krize na tem področju.

    Objavljeno: 4.4.2003
  • Yahoo! Japan bo uporabnikom ponudil brezplačno glasbo

    Japonska podružnica ponudnika dostopa do interneta in upravljavca najbolj slavnega portala Yahoo! je objavila, da bo čez nekaj mesecev svojim uporabnikom ponudila možnost brezplačnega prenašanja glasbe s spleta. Za vsako preneseno pesem bo Yahoo plačal japonski agenciji za avtorske pravice nek neimenovan znesek. Uporabnikom bo na voljo vsa glasba za katero skrbi japonska agencija za avtorske pravice JASRAC, gre pa za približno 1,1 milijona japonskih pesmi in 5 milijonov tujih.

    Objavljeno: 4.4.2003
  • Novi, hitrejši Celeroni

    Intel je predstavila dve novi različici procesorjev Celeron, ki pa so šele uvod v cel niz novosti, ki bodo sledile v aprilu in maju. Najhitrejši Celeroni, ki kot doslej slonijo na jedru procesorja Pentium 4, odslej delujejo s takti 2,3 in 2,4 GHz, stanejo pa 117 oziroma 127 dolarjev, seveda v večjih količinah. Intel je sočasno tudi spustil ceno dosedanjim modelom.

    Objavljeno: 3.4.2003
  • Tablični računalniki s Centrinoti

    Po tem, ko so ob predstavitvi novih procesorjev Pentium M in kompletov Centrino svojo ponudbo prenosnikov prenovili domala vsi proizvajalci, se nekaj podobnega obeta tudi na področju tabličnih računalnikov. Korak je pravzaprav nekaj povsem naravnega in pričakovanega, saj so glavne odlike kompleta Centrino, kot sta nižja poraba energije in podpora za brezžične komunikacije, na področju tabličnih računalnikov morda še celo bolj zaželene.

    Objavljeno: 3.4.2003
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji