• Tožba proti Microsoftu in ministrstvu

    American Antitrust Institute (AAI), ki kot del civilne družbe nadzira protimonopolne postopke v ZDA, je vložilo tožbo zoper Microsoft in ameriško ministrstvo za pravosodje (DOJ). Ameriška zakonodaja namreč določa, da mora biti kakršno koli dogovarjanje med dvema stranema, ki sta v sodnem postopku, javno. AAI pa sumi, da sta se Microsoft in DOJ v zvezi z protimonopolno tožbo dogovarjala tajno. Težko bi verjeli, da bi DOJ pristal v tako ugodno poravnavo, če ne bi k temu pripomoglo Microsoftovo prigovarjanje, skrito očem javnosti, še dodajajo aktivisti AAI.

    Objavljeno: 14.2.2002
  • Rekordno četrtletje za Sony

    Potrošniška mrzlica pred koncem lanskega leta, uspešna prodaja igralne konzole Playstation 2, elektronskih in informacijsko-tehnoloških izdelkov ter šibak jen so glavni razlogi za rekorden Sonyjev prihodek v tretjem četrtletju. Sony je v zadnjih treh mesecih 2001 ustvaril kar 18,7 milijarde dolarjev prihodkov, kar je bilo sedem odstotkov več kot v primerjalnem obdobju leta 2000. V tem obdobju so zabeležili konsolidiran neto zaslužek v višini 522 milijonov dolarjev, kar je bilo sicer 14 odstotkov slabše kot v primerjalnem trimesečju 2000. Najbolj se je popravil izkupiček na področju iger, saj se je lanska izguba letos spremenila v 541 milijonov visok dobiček, prodaja pa je zrasla kar za 63 odstotkov na 3,1 milijarde dolarjev. Prodaja v ZDA se je povečala za petino, v Evropi za 16 odstotkov, na Japonskem pa je padla za dobrih šest odstotkov.

    Objavljeno: 14.2.2002
  • Palm vzpodbuja bluetooth

    Palm je že za lansko jesen napovedal vmesnik bluetooth, ki naj bi ga vtaknili v razširitveno režo SD na novih Palmih serije m500 in m125, pa vendar izdelka še danes ni na tržišču. Kot kaže, ga bomo vendarle dočakali v začetku tega leta.

    Objavljeno: 14.2.2002
  • Metapad -- mešanec ročnega, prenosnega in namiznega računalnika

    IBM je javnosti prikazal prototip modularnega računalnika, ki ga lahko uporabljamo kot ročni, prenosni ali namizni računalnik. Računalnik je zasnovan tako, da v osnovi vsebuje le najnujnejše dele, vse ostale, vključno z vmesniki za zunanji monitor in tipkovnico, pa dodajmo po potrebi prek posebnega razširitvenega mesta. S tem so močno zmanjšali dimenzije in težo.

    Objavljeno: 13.2.2002
  • Konec za pospeševalnike Kyro

    Podjetje ST Microelectronics, eden od proizvajalcev grafičnih pospeševalnikov, se je odločilo umakniti iz tega trga. S svojimi procesorji sicer niso nikoli dosegli vidnejšega tržnega deleža, toda v zadnjem času so predvsem z nižjimi cenami začeli postajati konkurenčni vodilnim proizvajalcem. ST Microelectronics namerava celoten oddelek prodati, kupca pa še iščejo. Odločitev pravzaprav ne preseneča, saj so grafični pospeševalniki v zadnjem letu predstavljali le 15 milijonov dolarjev prihodka za družno, ki sicer letno obrne kar 6,36 milijard dolarjev.

    Objavljeno: 13.2.2002
  • Sun namerava podpirati Linux

    Podjetje Sun se je po dolgih ugibanjih javnosti končno odločilo močneje podpreti operacijski sistem Linux. Izvršni direktor Ed Zander je tako najavil, da bo podjetje Sun v prihodnje Linux podpiralo na vseh področjih svoje ponudbe, prvič pa lahko pričakujemo tudi Sunove sisteme, ki bodo v celoti opremljeni z Linuxom. Zander ob tem poudarja, da je ta korak storjen predvsem v luči tekmovanja s podjetjem Microsoft, čeprav mnogi menijo, da je to obenem tudi odgovor na IBM-ovo vse večjo podporo Linuxu. S tem korakom želijo ob lastnem sistemu Solaris tekmovati tudi na področju Linuxa, ki dosega vse večji konsenz med velikimi uporabniki.

    Objavljeno: 13.2.2002
  • Flash RAM velikosti 1 Gb

    Podjetji Toshiba in SanDisk sta družno razvila doslej največji pomnilniški čip s tehnologijo Flash RAM. Novi pomnilnik lahko na enem samem vezju shrani 1 Gb podatkov kar je štrikrat več kot doslej. Novo vezje je narejeno v prostorsko varčni 0,13 mikronski arhitekturi, tako da lahko pričakujemo pomnilniške kartice z velikostmi 1 GB in več, saj bo mogoče na kartice postaviti več kot en sam čip. Obenem so uporabili nov tip tehnologije z NAND, ki omogoča hitrejše pisalne cikle (1 MB/s) in je zato primerna za večpredstavno rabo, na primer hranjenje video posnetkov. S tem pa razvoja še ni konec. Strokovnjaki podjetja Sharp in raziskovalci univerze Tokohu so predstavili prototip vezja Flash RAM, ki lahko hrani 16 Mb podatkov. Toda njegovo komercialno uporabo napovedujejo šele za leto 2005 ali 2006.

    Objavljeno: 13.2.2002
  • Prve grafične kartice s procesorji GeForce4

    Nemško podjetje Elsa je pohitelo in le dan za predstavitvijo novih grafičnih procesorjev GeForce4 družbe nVidia najavilo tudi prve kartice z novimi čipi. Najzmogljivejša med njimi je Elsa Gladiac 925VIVO, zgrajena na podlagi procesorja GeForce4 Ti4600, opremljena pa je z 128 MB velikim pomnilnikom DDR DRAM (dostopni čas samo 2,8 ns) in efektivnim pomnilniškim taktom 650 MHz. Povrh vsega ima kartica digitalni vmesnik DVI-I, podpira do dva priključena monitorja, premore pa tudi video vhod ter izhod, s katerima je mogoče snemati in predvajati video posnetke.

    Objavljeno: 12.2.2002
  • Prihaja vodilo PCI-X 2.0

    Združenje proizvajalcev PCI-SIG je napovedalo novo različico vodila PCI, izvedbo PCI-X 2.0, ki bo omogočalo še hitrejši prenos podatkov v računalniških sistemih, ob tem pa zadržalo združljivost s sedanjimi standardi. PCI-X 2.0 omogoča prenose podatkov s hitrostmi 2,1 GB/s oziroma 4,3 GB/s, pri term pa uporablja nove tehnike prenosa Double Data Rate (DDR) in Quadruple Data Rate (QDR). Specifikacija tudi ponuja zanesljivejše prenose z uporabo sistema za ugotavljanje in odpravljanje napak (ECC). Novo vodilo naj bi tako podaljšalo življenjsko dobo vodilu PCI v pričakovanju na prihod povsem novih sistemih vodil, kot so 3GIO in Infiniband. Za zdaj še ni znano, kdaj bo PCI-X 2.0 prišel v uporabo

    Objavljeno: 12.2.2002
  • Skupni standard za spletne storitve

    Spletne storitve so ena izmed najbolj vročih tem ta hip. Z njimi naj bi proizvajalci končno presegli ovire, ki jih predstavljajo različni informacijski sistemi in standardi, zaradi katerega je komunikacija in povezovanje med rešitvami različnih ponudnikov zelo težavna. Kot kaže, pa se na tem področju vendarle premika. Skupina velikih proizvajalcev, med katerimi so tudi veliki tekmeci, je sklenila ustanoviti združenje, ki bo skrbelo za implementacijo skupnih standardov na področju spletnih storitev.

    Objavljeno: 12.2.2002
  • Vivastar - evropski zapisovalnik DVD-R

    Švicarsko podjetje Vivastar je na lanskem Comdexu presenetilo javnost z napovedjo zapisovalnika ustreznega standardu DVD-R, ki so ga razvili v lastni režiji. Zdaj izdelek prihaja tudi v prodajo. Enota Vivastar RS-111 podpira zapisovanje na nosilce DVD-R in DVD-RAM, dosega pa hitrosti 2x pri zapisovanju in 4x pri branju nosilcev. Zapisovalnik na računalnik priključimo prek vmesnika EIDE, podpira pa tako nosilce DVD-R kot DVD-RW. Priložena je programska oprema, ki so jo razvili pri Vivastarju in tudi program Power Director 2.0, ki omogoča urejanje video posnetkov. Pri vsem skupaj je najbolj zanimiva cena, saj bo Vivastar enoto RS-111 prodajal za priporočen znesel 600 evrov, kar je precej manj od današnjih zapisovalnikov DVD, ki so že na trgu. Konec pomladi pride nato na vrsto še zunanja enota RS-121.

    Objavljeno: 12.2.2002
  • Prihajajo prenosniki s Pentiumom 4

    Proizvajalci prenosnikov kar ne morejo počakati na to, da bi Intel tudi uradno predstavil mobilno različico Pentiuma 4, zato so nekateri že napovedali nove modele, ki bodo na trg prišli predvidoma marca ali aprila. Procesor, ki bo najbrž nosil oznako Pentium 4-M, bo izdelan v 0,13 mikronski arhitekturi, vseboval pa bo 512 KB velik drugonivojski predpomnilnik. Seveda bo Intel vanj vgradil vse doslej znane prijeme za varčevanje s porabo energije, pa tudi nekatere nove. Sprva obljubljajo frekvence 1,6 in 1,7 GHz, kasneje pa menda do 2,4 GHz, torej celo več, kot pri današnjih najhitrejših namiznih izvedbah.

    Objavljeno: 11.2.2002
  • Sun virtualizira sisteme

    Podjetje Sun je objavilo načrt z delovnim imenom >>N1<<, s katerim želijo doseči večjo nadzorljivost in enostavnost uporabe gruč računalniških in pomnilniških sistemov. N1 predvideva virtualizacijo stojne in programske opreme, s čimer naj bi dosegli večjo modularnost in razpoložljivost sistemov. Virtualziacija sistemov omogoča, da posamezne gradnike obravnavamo v okviru centralnega sistema in ne zgolj kot posamezen sistem povezan v celoto. Glavna prednost je v načinu nadzora. Medtem, ko nadzorniški sistemi že danes omogočajo pregledovanje stanja različnih sistemov, ima N1 bolj ambiciozne cilje, saj bo skrbel predvsem za večjo razpoložljivost sistemov.

    Objavljeno: 11.2.2002
  • Maya bo brezplačna

    Progarm Maya, eden najbolj zmogljivih programov za 3D oblikovanje in animacije, bo kmalu na voljo v posebni, brezplačni različici. Izdelek, ki stane tudi več 10.000 dolarjev (odvisno od različice), bo brezplačno na voljo v izvedbi Maya Pesronal Learning Edition, namenjena pa bo študentom in profesionalcem, ki bodo paket lahko uporabljali za osebne, neprofitne projekte. Podjetje Alias|Wavefront s tem korakom skuša pritegniti uporabnike, da bi začeli uporabljati paket v večjem številu, morda tudi na račun tekmecev. Posebna različica bo vsebovala vsa orodja paketa Maya Complete, na voljo pa bo za okolja Windows in MacOS X. Posebnost brezplačne različice bo v vodnem žigu, ki bo zagotavljal, da je izdelek namenjen osebni rabi. Proizvajalec računa, da se bo preizkusu za nakup odločilo več uporabnikov, kot doslej.

    Objavljeno: 11.2.2002
  • Začenja se čakanje na naslednje Windows - Longhorn

    Kljub temu, da je Microsoft šele dodobra začel s prodajo operacijskega sistema Windows XP (slovensko različico šele pričakujemo), strokovna javnost vse bolj pogosto govori tudi o njegovih naslednikih Longhorn in Blackomb. Za zdaj so to bolj ali manj ugibanja, toda dejstvo je, da razvoj že poteka. Za zdaj je že znano, da bo prvi naslednik, z delovnim imenom Longhorn vseboval nekoliko spremenjen uporabniški vmesnik, predvsem za lažjo rabo v različnih ciljnih napravah (predvsem tistih za domačo rabo).

    Objavljeno: 11.2.2002
  • SGI predstavlja grafična omrežja

    Podjetje Silicon Graphics Inc. (SGI) je napovedalo nabor novih programskih in strojnih rešitev, ki bodo omogočale uporabo in prikaz grafično intenzivnih podatkov na širokem naboru odjemalcev, od namiznih do ročnih računalnikov. V ta namen so predstavili tudi svoj koncept omrežja za prenos grafičnih podatkov, imenovanega Visual Area Network (VAN). Osnova je pravzaprav preprosta - glavni izračun pri sodobnih tridimenzionalnih programih poteka na oddaljenih zmogljivih računalnikih (tudi superačunalnikih), rezultati pa se prikazujejo lokalno, na strani odjemalca. Zamisel je po načinu dela podobna delovanju priljublejnih terminalskih strežnikov, toda tokrat s poudarkom na prenosu grafičnih informacij.

    Objavljeno: 10.2.2002
  • HP predstavlja nove najcenejše strežnike

    Hewlett-Packard je razširil ponudbo strežnikov za manjša in srednje velika podjetja. HP Server tc2100 je na voljo v dveh izvedbah, z 1,13-gigaherčnim procesorjem Intel Pentium III in diskovjem SCSI ali IDE ali pa s 950-megaherčnim procesorjem Intel Celeron in diski IDE. Pomnilnik je mogoče razširiti do 1,5 GB, za razširitve pa so na voljo štiri reže PCI. Strežnik je izdelan tako, da se ga da kar se da enostavno namestiti in kasneje tudi servisirati. Posebej so bili pozorni na podporo za izdelavo varnostnih kopij in poseben sistem za reševanje iz morebitnih napak. Server tc2100 je mogoče naročiti z operacijskimi sistemi Windows 2000, Linux ali Netware. Cena se v ZDA prične pri samo 650 dolarjih za sistem s procesorjem Celeron in 40 GB velikim diskom.

    Objavljeno: 10.2.2002
  • 100 milijonov licenc Exchange Serverja

    Microsoft je dosegel nov mejnik, saj so doslej prodali že 100 milijonov uporabniških licenc za poštne strežnike Microsoft Exchange Server. Med uporabniki sistema so podjetja vseh velikosti, tudi največja, kot sta ameriški kongres in Cisco. Podjetje Radicati Group, ki je opravilo raziskavo o sporočilnih sistemih (Instant Messaging), je ugotovilo, da je strežnik Microsoft Exchange Server danes vodilni sporočilni sistem med 1000 največjimi globalnimi podjetji. Izdelek je v zadnjem letu doživel hitrejšo rast kot konkurenčni izdelki, obenem pa ima strežnik 43 odstotni tržni delež tržišču.

    Objavljeno: 10.2.2002
  • Microsoft ustavil ves razvoj, išče hrošče

    Kot kaže so se pri Microsoftu odločili za najbolj obsežno >>čistilno<< akcijo iskanja napak in varnostnih lukenj v svojih programskih izdelkih. Po odločitvi vodstva, ki je moralo v zadnjih mesecih poslušati vse ostrejše pritožbe javnosti in kupcev, so razvoj domala vseh izdelkov ustavili za približno mesec dni (prvič v 25 letih obstoja), v katerem so bodo posvetili predvsem iskanju in saniranju napak. V procesu >>čiščenja<< naj bi pregledali izvorno kodo vseh programov, obenem pa postavili nove temelje za razvoj zanesljivejših in varnejših programov v prihodnje. Zanimivo, da vest o čistilni akciji niso objavili javno, temveč je pricurljala ven na enem od seminarjev ameriške administracije. V akcijo so vključeni vsi oddelki, tako za operacijske sisteme, pisarniške programe, strežniške izdelke, kot razvojna orodja. Čistilna akcija je del širše iniciative imenovane >>Zaupanja vredno računalništvo<<, ki jo je oznanil pred mesecem dni glavni softverski arhitekt Bill Gates. Za zdaj še ni jasno, koliko zamude bodo zaradi tega imeli že napovedani programski izdelki.

    Objavljeno: 9.2.2002
  • Gericomova mobilna pisarna z vmesnikom GPRS

    Nemško podjetje Gericom, znano po svojih prenosnikih in Siemens IC, znan po mobilnih telefonih, sta sklenila strateško partnerstvo pri razvoju in implementaciji mobilnih rešitev. Prvi rezultat sodelovanja je vgradnja Siemensovega GPRS modula v Gericomove prenosnike družine Supersonic. Gericomov prenosni računalnik Supersonic GPRS ima vgrajen procesor Pentium III-M s taktom 1,2 GHz in 512 MB velik pomnilnik. Za povezavo z omrežjem in internetom sta poleg modula GPRS vgrajena še omrežna kartica ethernet in modem. Računalnik ima tudi kombinirano enoto DVD/CD-RW, do 40 GB velik disk in grafični procesor ATI Radeon z 32 MB pomnilnika. V prenosnik so poleg standardnih vmesnikov vgrajeni tudi infrardeči vmesnik, dva priključka USB in vmesnik firewire. Na voljo sta dva različna zaslona in sicer 14-palčni z aktivno matriko in ločljivostjo 1024 x 768 in 15-palčni z ločljivostjo 1400 x 1050 pik.

    Objavljeno: 9.2.2002
  • Kodak kupil družbo Encad

    Podjetje Kodak se ukvarja z zelo širokim spektrom dejavnosti, ena od teh pa so tudi izdelki za tiskanje na velikih formatih papirja. Nedavno so pri Kodaku objavili, da za okoli 25 milijonov dolarjev kupujejo tekmeca, družbo Encad, enega izmed vodilnih ponudnikov tiskalnikov velikega formata in risalnikov. S tem naj bi utrdili vodilni položaj na tržišču te specializiranih izdelkov, katerega vrednost ocenjujejo na 2,4 milijarde dolarjev letno z 15% letno rastjo. Novo podjetje se bo imenovalo Encad, A Kodak Company, prevzelo pa bo nadaljnji razvoj in trženje izdelkov obeh doslej ločenih družb.

    Objavljeno: 9.2.2002
  • SmartBase MPC600F - najnovejši večfunkcijski Canon

    Japonski Canon je na trg poslal nov večfunkcijski izdelek, SmartBase MPC600F. V kompaktnem ploskem ohišju so zbrani tiskalnik, optični bralnik in fotokopirni stroj, namenjen pa je delu z dokumenti v majhnih podjetjih ali domačih pisarnah. Osnova novega izdelka je mehanizem znan iz tiskalnika Bubble Jet S630, ponuja pa hitrosti tiskanja do 17 strani na minuto v črno-belem in 12 strani na minuto v barvnem načinu. Z uporabo Canonove tehnologije Single Ink celota omogoča nizke stroške uporabe, saj je mogoče zamenjati vsako posamično barvno kartušo posebej. Canon MPC600F ponuja tisk z ločljivostjo do 2.400 x 1.200 pik na palec, za kvaliteten odtis pa skrbi tehnologija MicroFine Droplet, ki zmore narediti kapljice velikosti le 5 pikolitrov. Za boljši odtis so razvili nov tip papirja Photo Paper Pro, pri katerem se slike zajamčeno ohranijo do 25 let. MPC600F ima vgrajen tudi faks-modem Super G3 (33,6 kb/s), ki omogoča izjemno hitro pošiljanje faks sporočil v samo 3 sekundah, ter pomnilnik za 270 strani, ki uporabnikom dovoljuje shranjevanje sporočil pred pošiljanjem. Samodejni podajalec dokumentov za 30 strani je uporaben pri tiskanju, faksiranju in fotokopiranju, optični bralnik pa zmore dokumente prebirati z ločljivostjo 600 x 1.200 pik na palec v 36-bitnih barvah. MPC600F omogoča tudi hitro kopiranje - 17 strani na minuto v črno-belem in 10 strani na minuto v barvnem načinu.

    Objavljeno: 8.2.2002
  • Orodje za pretvorbo jave v C#

    Microsoft se še naprej trudi, da bi razvojnike, ki programirajo v javi, prepričal za prehod na jezik C#. V ta namen so nedavno objavili brezplačno orodje, ki omogoča pretvorbo izvorne kode iz jave v jezik C#, skladen s platformo .NET. Izdelek se imenuje Java Language Conversion Assistant (JLCA), na voljo pa je na Microsoftovem servisu za razvojnike MSDN.

    Objavljeno: 8.2.2002
  • Ekološko prijazni ThinkPad

    IBM se je domislil nove pogruntavščine, s katero lahko uporabniki prihranijo pri porabi energije, toda ne za daljše trajanje delovanja, temveč za nižji električni račun. Z njim naj bi pripomogli k manjši porabi energije v okoljih, kjer imajo težave s pretirano porabo električne energije. Spomnimo se le lanskih težav v Kaliforniji, kjer so uporabnikom celo izključevali dobavo energije. Novi prenosnik ThinkPad R31, ki je mišljen sprva predvsem za japonsko in morda ameriško tržišče, vsebuje poseben napajalnik, ki zna samodejno preklapljati med akumulatorji in zunanjo napetostjo, uporabniki pa lahko določijo ure, v katerih naj bi deloval tak sistem. Na ta račun pričakujejo, da bodo uporabniki prenosnikov porabili manj energije v urah, ko so največje težave. Prvi testi so pokazali zmanjšanje ogljikovega dioksida v termičnih elektrarnah med 4 in 16% glede na običajni vzorec porabe. Prenosnik je nastal v sodelovanju z japonskimi podjetji Kensai Electric Power, Tokyo Electric Power, Sanyo Electric in Matsushita Battery Industrial, pričakujejo pa, da bodo tehnologijo postopoma vgrajevali tudi v druge izdelke, morda celo namizne računalnike.

    Objavljeno: 8.2.2002
  • Cenejši Memory Stick

    Že drugič v zadnjih šestih mesecih je Sony znižal cene svojih pomnilniških kartic Memory Stick. S približno 40 odstotnim znižanjem so postale cene primerljive s konkurenčnimi pomnilniškimi karticami, kot so Compact Flash ali SD/MMC. Namesto 150 dolarjev stane 128 MB kartica Memory Stick tako le še 90 dolarjev.

    Objavljeno: 7.2.2002
  • Brskalnika z varnostno vrzeljo

    Netscape je sporočil, da varnostna vrzel v njihovih brskalnikih Navigator 6 do 6.2 in Mozilla do različice 0.9.6, v določenih pogojih omogoča operatorjem spletnih strani pregledovanja vsebine piškotkov, ki so shranjeni na računalnikih uporabnikov teh brskalnikov. V piškotkih se ob obisku nekaterih strani shranjujejo določene informacije o obisku, identiteti uporabnika in podobno. Netscape je pozval vse uporabnike, da nadgradijo svoje brskalnike z različico Netscape 6.2.1 oziroma Mozilla 0.9.7, v katerih je pomanjkljivost odpravljena.

    Objavljeno: 7.2.2002
  • SuperCCD tretje generacije

    Pri podjetju Fujifilm so predstavili digitalne fotoaparate, ki imajo vgrajena izboljšana tipala SuperCCD. Tovrstna tipala omogočajo zaradi posebne šestkotne oblike, ki omogoča delno prekrivanje posameznih svetlobnih elementov, strojno podprto povečanje ločljivosti zajetih slik. Kljub efektivni ločljivosti le 3,1 milijona pik lahko tovrstna tipala z uporabo posebnega algoritma zapišejo slike velikosti 6,03 milijona pik (2832 x 2128 pik). SuperCCD III ima povečano občutlivost, ki sedaj sega med 160 in 1600 ISO, kar pomeni, da lahko brez uporabe bliskavice uporabnik praktično slika ob svetlobi navadne sveče. Problem šuma, ki se pri tako povečani ločljivosti pojavi, so odpravili s posebnim postopkom, ki je soroden tistemu pri optičnih bralnikih diapozotivov.

    Objavljeno: 7.2.2002
  • Nvidia GeForce 4

    Podjetje Nvidia je predstavilo novi rod grafičnih procesorjev z imenom GeForce4. Prvič so sočasno predstavili izdelek, ki bo v različnih izvedbah na voljo na različnih platformah, tako PC kot Mac, obenem pa tudi v prenosnih računalnikih. Predstavniki podjetja trdijo, da novi procesor zmore štirikrat višjo zmogljivost kot predhodne generacije procesorjev GeForce. Poleg tega vsebuje novo izboljšano tehnologijo za mehčanje robov Accuview Antialiasing, ki omogoča še bolj naraven videz slike. Vključena je podpora tudi za tehnologijo nView, s katero lahko krmilimo več zaslonov. Družine GeForce4 vsebuje novo arhitekturo Lightspeed Memory Architecture (LMA) II in 128-bitno vodilo do pomnilnika DDR DRAM. Glavni poudarek izboljšav je bil na učinkovitosti prenosa podatkov med procesorjem in pomnilnikom.

    Objavljeno: 7.2.2002
  • Fujitsu Siemens pripravlja ročni računalnik

    Podjetje Fujitsu Siemens bo na letošnjem sejmu CeBit predstavilo svoj prvi ročni računalnik, zasnovan na operacijskem sistemu Windows CE in platformi PocketPC 2002. Novinec z imenom Pocket LOOX bo hkrati prvi ročni računalnik z novim Intelovim procesorjem XScale z delovnim taktom 300 MHz, s čimer bo najhitrejši ročni računalnik na tržišču. Pocket LOOX bo imel vgrajen tudi vmesnik bluetooth in razširitveno mesto za pomnilniške kartice. Ena od razširitvenih možnosti bo tudi vgradnja vmesnika za komuniciranje prek omrežja GPRS, računalnik pa bo lahko deloval tudi kot telefon GSM. Za zdaj še ni znano, kdaj bo v prodaji.

    Objavljeno: 6.2.2002
  • Servisiranje avtomobilov prek interneta

    IBM in Peugeot sta sklenila dogovor, s katerim bo ameriški proizvajalec razvil informacijski sistem za servisiranje avtomobilov prek interneta. Rešitev bo omogočila servisnim delavnicam, da bodo avtomobil, oziroma računalnik v njemu, povezali prek interneta na centralni diagnostični sistem, kjer bodo hranjeni vsi podatki o posameznem avtomobilu, rešitvah in napakah, sistem pa bo omogočal diagnostiko in ponekod celo samodejno popravilo napak. Sistem bo zasnovan tako, da bo omogočal samodejno učenje na podlagi analiziranih primerov, tako da bo sčasoma znal napake še natančneje locirati in odpravljati. Peugeot pričakuje, da bo z novim sistemom lahko ponudil boljše servisne storitve, krajši čas servisiranja, obenem pa prihranil precej pri stroških servisiranja.

    Objavljeno: 6.2.2002
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji