• Seagate s hibridnimi diski

    Seagate je predstavil novo generacijo diskov za prenosne računalnike, ki poleg standardnih podatkovnih plošč vsebujejo še pomnilnik Flash RAM. Disk Momentus 5400 PSD, ki so na volj v različicah z 80, 120 in 160 GB imajo namreč vgrajen pomnilnik Flash RAM velikosti 256 MB, kar omogoča hitrejši dostop do podatkov, predvsem pa manjšo porabo energije pri tipični rabi. Seagate trdi, da zaradi prenosa podatkov pomnilnik Flash uporabniki lahko pričakujejo do 50% zmanjšanje porabe energije, saj se vrtenje plošč vključi le tedaj, ko je res potrebno, podatki pa se sicer zapisujejo in berejo iz predpomnilnika. V kombinacij z operacijskim sistemom, ki podpira tehnologijo ReadyDrive je moč zaznati tudi hitrejše delovanje delovnega okolja, zlasti pri zagonu iz mirovanja. Dodatni pomnilnik vpliva tudi na zanesljivost diskov, saj zmanjšuje obrabo in povečuje varnost podatkov v primeru padcev računalnika z diskom.

    Objavljeno: 10.10.2007
  • Letna poraba za IT presega 3 bilijone dolarjev

    Sodeč po podatkih družbe Gartner naj bi poraba sredstev za IT v letu 2007 po celem svetu presegla magično mejo treh bilijonov dolarjev, kar je 8% več kot v lanskem. Glede na trenutno stanje in analizo nekaterih velikih družb pri Gartnerju tudi ocenjujejo, da bodo podjetja v letu 2008 povečala porabo za okoli 10%, kar pomeni, da bo poraba znašala 3,3 bilijona dolarjev. Prvič se je tudi zgodilo, da je tretjina sredstev bila porabljena izven kroga razvitih držav, kot so ZDA, države zahodne Evrope in Japonske.

    Objavljeno: 10.10.2007
  • Sony Blu-ray 4x zapisovalnik

    Sony je predstavil že drugo generacijo zapisovalnikov Blu-ray za osebne računalnike, ki omogoča zapisovanje s štirikratno hitrostjo glede na prvotno generacijo izdelkov. Model BWU-200S tako omogoča snemanje 50 GB podatkov v samo 45 minutah, obenem pa so tudi pohitrili zapisovanje na nosilce DVD+/-R, kjer podatke zapisujemo s hitrostjo 16x. Zapisovati zna tudi na navadne nosilce CD, premore pa vmesnik Serial ATA. Priložena je programska oprema Cyberlink BD Solution, ki omogoča zajem, urejanje in zapisovanje video posnetkov v ločljivosti HD 1080i, posnetke pa zapisuje v zapisu AVCHD. Tovrstne posnetke sicer lahko posnamemo tudi na navadne nosilce DVD, seveda v manjši dolžini. BWU-200S bo na voljo od novembra za ceno 600 dolarjev.

    Objavljeno: 10.10.2007
  • LG meri na poslovneže

    Korejski LG Electronics z novimi mobilnimi telefoni meri na zgornji segment trga, kjer kraljuje Nokia s svojimi izdelki Communicator in družino N. Prva novost je LG VX-10000, imenovan tudi Voyager, vsebuje pa dva zaslona, od katerih je zunanji občutljiv na dotik, podobno kot pri Apple iPhonu. V notranjosti je drugi zaslon, pod njim pa tipkovnica, podobno kot pri Nokia Communicatorjih. Telefon premore še digitalni fotoaparat z ločljivostjo 2 milijona pik, režo za kartice microSD, vmesnik bluetooth, Wi-Fi, sprejemnik GPS in podporo za mobilno televizijo. Poleg tega bo LG ponudil še nekoliko manjši in lažji, a programsko podoben model LG VX-8800, imenovan Venus, ki nima vgrajene tipkovnice, po ostalih lastnostih pa je podoben modelu Voyager.

    Objavljeno: 9.10.2007
  • Svetla prihodnost za holografske nosilce

    Proizvajalci optičnih pomnilniških sistemov pripravljajo nove tehnologije, s katerimi naj bi do konca desetletja uspeli posneti okoli 1 TB podatkov na holografski nosilec velikosti današnjih plošč CD. Čeprav so številni proizvajalci, med njimi Inphase, Optware in Maxell že najavili izdelke, ki uporabljajo večslojno ali holografsko tehniko zapisovanja podatkov, nobeden od doslej prikazanih prototipov še ni v prodaji. Najdlje so prišli pri združenju Holographic Versatile Disc (HVD), ki ga je že potrdilo evropsko ECMA.

    Objavljeno: 9.10.2007
  • Najhitrejši pomnilnik DRAM doslej

    Japonski proizvajalec pomnilnikov Elpida Memory je predstavil novo pomnilniško vezje XDR DRAM velikosti 512 Mb, ki zmore delovati s taktom kar 4,8 GHz. Izdelek, ki temelji na tehnologiji XDR družbe Rambus, omogoča prenos podatkov s prepustnostjo kar 9,6 GB/s, namenjen pa je strežnikom, delovnim postajam in napravam zabavne elektronike, ki nudijo video sliko v visoki ločljivosti. Posamezen modul omogoča kar šestkrat večjo prepustnost kot današnji standardni pomnilniki DDR2-800. Visoko hitrost so dosegli z interno razdelitvijo pomnilniških celic na osem bank, ki omogoča prenos osmih bitov na urin cikel, tako da je za interno delovanje dovolj takt 600 MHz. Novi pomnilniki bodo šli v proizvodnjo konec leta, v prodaji pa bodo spomladi 2008.

    Objavljeno: 9.10.2007
  • Google nadgrajuje ponudbo za poslovneže

    Google je prenovil storitev Google Apps Premier Edition za poslovno rabo, ki vključuje tehnologije pridobljene z nakupom družbe Postini. Nova generacija storitev Google Apps bo tako vsebovala orodja družbe Postini za boj proti nezaželeni pošti in virusom v elektronski pošti, prav tako pa bo omogoča uveljavljanje aktivne politike posameznega podjetja glede uporabe elektronske pošte.

    Objavljeno: 8.10.2007
  • Slovenska podjetja SMB stavijo na VoIP

    V prvi polovici leta 2007 je Cisco Slovenija izvedel raziskavo na področju malih in srednjih podjetij, kjer so povprašali o ključnih tehnologijah, ki jih bodo taka podjetja uporabila v prihodnosti. Segment malih in srednjih podjetij je ključni dejavnik slovenskega gospodarstva, saj predstavlja kar 99 odstotkov vseh slovenskih podjetij in skupno zaposluje 81 odstotkov vseh zaposlenih. Rezultati so pokazali da se ta segment podjetij dobro zaveda pomembnosti novih tehnologij pri doseganju poslovnih ciljev. Raziskava, ki je vključevala 329 slovenskih podjetij s 50 do 1000 zaposlenimi, je denimo pokazala, da ima skoraj polovica anketiranih podjetij v naslednjih 12 mesecih načrte za prenos komunikacij na tehnologijo VoIP, saj želijo prihraniti stroške in omogočiti uvedbo novih načinov komunikacije, kot so rešitve poenoteno komuniciranje (Unified Communications), spletne konference in podobno.

    Objavljeno: 8.10.2007
  • Enotne komunikacije tudi v slovenščini

    Microsoft je najavil, da je začel s proizvodnjo slovenske različice odjemalca Microsoft Office Communicator, ki predstavlja temeljno tehnologijo nove platforme poenotenih komunikacij Office Communications Sever 2007. Office Communicator 2007 je odgovor na poslovne potrebe po takojšnjem sporočanju, konferenčnih tehnologijah in telefoniji VoIP, kar bodo v prihodnosti čedalje bolj uporabljene rešitve. V ta namen so se pri Microsoftu odločili prevesti odjemalca v slovenski jezik, kar bo omogočilo preprostejšo uvedbo naprednih komunikacijskih scenarijev v slovenskih podjetij.

    Objavljeno: 8.10.2007
  • PayPal podpira tudi nakazila v Slovenijo

    Največja in de facto standardna storitev spletnih plačil s plačilnimi karticami PayPal, je že dobri dve leti na voljo tudi slovenskim uporabnikom, ki pa so jo lahko uporabljali le za plačila.

    Objavljeno: 7.10.2007
  • OpenSUSE 10.3

    Priljubljena distribucija Linuxa openSUSE je dočakala različico 10.3, za katero skupina razvijalcev zagotavlja 2-letno podporo z varnostnimi popravki in drugimi potrebnimi posodobitvami.

    Objavljeno: 7.10.2007
  • Aurea - novi Philipsov televizor iz serije Ambilight

    Philips Slovenija je pretekli četrtek na novinarski konferenci v Ljubljani na atraktiven način predstavil najnovejši televizor LCD z vgrajeno tehnologijo Ambilight. Gre za tehnologijo dodatnega osvetljevanja okolice televizorja glede na prikazano sliko. Tokratno, že tretjo generacijo tega sistema so poimenovali Aurea in je najbolj dovršena do sedaj.

    Objavljeno: 6.10.2007
  • Okrnjeni PlayStation 3 za 400 evrov

    Sony bo prihodnji teden v Evropi, srednjem vzhodu, Avstraliji in Novi Zelandiji ponudil oslabljeno različico igralne konzole PlayStation 3, ki bo pri nas na voljo za 400 evrov, torej 50 odstotkov ceneje od dosedanjega modela.

    Objavljeno: 6.10.2007
  • 9.250 dolarjev za skladbo

    Ameriško sodišče je 32-letni Jammie Thomas iz Minnesote naložilo kazen v višini 222.000 dolarjev, ker je na spletu preko omrežja Kazaa nelegalno ponujala dostop do avtorsko zaščitenih skladb.

    Objavljeno: 6.10.2007
  • 15 mesecev do novega Palm OS

    Palm je še spomladi obljubljal izid nove različice svojega operacijskega sistema Palm OS v letošnjem letu, predsednik Ed Colligan pa je na konferenci podjetja rok prestavil na konec leta 2008.

    Objavljeno: 5.10.2007
  • Microsoftova na pol spletna pisarna

    Microsoft je najavil brezplačno spletno pisarniško zbirko Office Live Workspace, ki bo omogočala sočasno skupinsko delo in shranjevanje pisarniških dokumentov.

    Objavljeno: 5.10.2007
  • Adobe vendarle v pisarni

    Že pred dobrim mesecem dni je Adobov predstavnik Mike Downey omenil, da bi lahko Adobe v prihodnosti predstavil tudi lastno pisarniško zbirko, a kmalu utišal govorice, da Adobe tako zbirko že pripravlja.

    Objavljeno: 4.10.2007
  • Joost 1.0

    Sistem Joost se je poslovil od različice beta in dočakal izdajo 1.0, ki uvaja nov uporabniški vmesnik s prenovljenim sistemom brskanja in odprt API za ustvarjanje posebnih gradnikov (widgets).

    Objavljeno: 4.10.2007
  • V štirih korakih do popolne brezskrbnosti

    Uspeha svojega poslovanja ne morete prepustiti naključjem. Vaši podatki morajo biti zaščiteni in varni pred izgubo, zaposleni pa potrebujejo stalni dostop do orodij, s katerimi bodo lahko svoje delo opravljali uspešno in učinkovito. HP je s svojimi rešitvami malim in srednje velikim podjetjem omogočil, da se otresejo skrbi glede svojih informacijskih tehnologij in se posvetijo poslovanju. To je mogoče že v štirih preprostih korakih.

    Objavljeno: 4.10.2007
  • Ebay preplačal Skype

    Ko je eBay leta 2005 za 2,6 milijarde dolarjev prevzel Skype, je delničarjem obljubil dodanih 1,7 miljarde nagrade, če bo priljubljena storitev dosegla pričakovane rezultate.

    Objavljeno: 3.10.2007
  • Trije novi Zuni

    Microsoft je predstavil tri nove modele večpredstavnih predvajalnikov Zune, ki so opremljeni z vmesnikom za brezžični internet, s katerim si lahko uporabniki izmenjujejo skladbe in jih sinhronizirajo z računalnikom.

    Objavljeno: 3.10.2007
  • Nokia kupuje Navteq

    Največja izdelovalka mobilnih telefonov, finska Nokia, je z Ameriškim podjetjem Navteq dosegla dogovor o prevzemu tega izdelovalca programske opreme za delo z zemljevidi in navigacijo.

    Objavljeno: 3.10.2007
  • Televizorji OLED še letos

    Sony bo že decembra letos začel s prodajo televizijskih sprejemnikov z organskimi svetlečimi diodami OLED in bo tako odprl vrata komercialne ponudbe novi tehnologiji tankih TV-sprejemnikov.

    Objavljeno: 2.10.2007
  • Telekom začel (?) izgubljati

    Upravno sodišče Republike Slovenije je prejšnji teden objavilo sodbo, v kateri je zavrnilo tožbo Telekoma Slovenije proti Uradu za varstvo konkurence (UVK) iz leta 2004. V njej je Telekom izpodbijal delno odločbo UKVja iz istega leta o Telekomovi zlorabi prevladujočega položaja pri prodaji ISDN paketov (v katerih je Telekom prodajal samo SIOLov CD-ROM za priklop na internet). Ta odločba je sicer podlaga za odškodninsko tožbo podjetja ABM proti Telekomu Slovenije.

    Objavljeno: 2.10.2007
  • Veliko zanimanje za Telekom

    Zaključuje se prva faza prodaje 49,13-odstotnega državnega deleža v podjetju Telekom Slovenije, ki se bo sredi prihodnjega meseca končala z oddajo nezavezujočih ponudb.

    Objavljeno: 2.10.2007
  • Mednarodna konferenca SME v Levu

    Jutri, 2. oktobra 2007, se bo v ljubljanskem hotelu Lev odvijala mednarodna konferenca organizacije SME Union na temo "Informacijska tehnologija in medgeneracijski dialog".

    Objavljeno: 1.10.2007
  • E-volitve že čez eno leto?

    Vlada Republike Slovenije je na eni izmed preteklih sej imenovala delovno skupino pod vodstvom ministra za javno upravo Gregorja Viranta, ki bo proučila smiselnost uvedbe e-volitev pri nas.

    Objavljeno: 1.10.2007
  • iPhone: zaklenjen, odklenjen, zaklenjen ...

    Eden izmed pomembnejših očitkov Applu glede mobilnega telefona iPhone je omejevanje kupcev na vnaprej določene mobilne operaterje, in sicer na AT&T v ZDA ter O2, Orange in T-Mobile v evropskih državah.

    Objavljeno: 1.10.2007
  • Palm Centro

    Palm želi obuditi nekdanji uspeh z novim mobilnim telefonom Centro, ki je namenjen najširšemu krogu kupcev. Prepričal naj bi z svežo obliko, bogato funkcionalnostjo, zlasti pa nizko ceno, saj bo treba zanj v ZDA odšteti manj kot 100 dolarjev. Za ameriški trg je posebnost tudi pristop prodaje, saj bo na voljo ekskluzivno prek telekomunikacijskega ponudnika Sprint, torej so ubrali podobno kot Apple s svojim iPhonom (AT&T). Poleg glasovnih pogovorov Centro premore tudi spletni brskalnik, odjemalca za elektronsko pošto, trenutno sporočanje in predvajalnik večpredstavnih datotek.

    Objavljeno: 30.9.2007
  • Gateway One

    Ameriški proizvajalec računalnikov Gateway, je predstavil doslej enega najbolj elegatnih in tankih osebnih računalnikov, ki so mu dali preprosto ime - Gateway One. Novinec se zgleduje po računalnik Apple iMac, vendar prinaša tudi precej svojega. Ohišje navzven praktični nima nobenih kablov, saj so vse periferije na centralno enoto povezane brezžično, poleg tega pa so za ohranitev čistih potez skrili tudi položaj zvočnikov. Zaradi tankega ohišja in dominacije velikega zaslona spominja prej na ploski televizor z brezžično tipkovnico, kot na računalnik. Da ne gre zgolj za naključno podobnost poskrbi dodatek, ki računalnik dejansko opremi z zmožnostjo spremljanja TV programov.

    Objavljeno: 29.9.2007
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji