• Hekerski napad preko podnapisov

    Podjetje Check Point je objavilo novico o tem, da je kar nekaj priljubljenih programov za predvajanje videa občutljivih na različne hekerske napade, ki bi se lahko izvršili preko podnapisov.

    Objavljeno: 25.5.2017 08:00
  • WDC bi kupil Toshibin oddelek za pomnilnike

    WDC se je povezal z japonskim razvojnim skladom Innovation Network Corporation ter japonsko razvojno banko Development Bank of Japan, skupaj želijo izvesti nakup Toshibinega oddelka za pomnilnike (sem spadajo tudi pogoni SSD in HDD).

    Objavljeno: 24.5.2017 15:00
  • Novi Huawei MateBook

    Huawei je v Berlinu predstavil tri nove prenosnike v seriji MateBook.

    Objavljeno: 24.5.2017 10:00
  • Za WannaCry bi lahko stala skupina Lazarus

    Po besedah podjetja Symantec naj bi za napadom WannaCry pred nekaj tedni stala hekerska skupina, tesno povezana s Severno Korejo. Šlo naj bi za skupino Lazarus, ta je bila že leta 2014 glavna osumljena hekerskega napada na podjetje Sony in kraje 81 milijonov dolarjev v napadu na centralno banko Bangladeša. V obeh primerih naj bi skupina delovala po naročilu Severne Koreje. Pri napadih WannaCry naj bi bilo v uporabi kar nekaj podobnih orodij, tehnik in infrastrukture, s tem, da tokrat ni znakov, da bi bil napad povezan s Severno Korejo.

    Objavljeno: 23.5.2017 13:00
  • Fotografija kalupa prihajajočega iPhone 8

    V spletu se je pojavila fotografija, na kateri naj bi bil kalup za naslednjo generacijo Applovega iPhone, ob tem je prišla še fotografija, ki naj bi pokazala ohišje te naprave. Vir naj bi bil zaposleni pri kitajski tovarni, bojda naj bi bili telefoni po zunanjosti enaki za tri generacije, tako, kot je bilo to pri zadnjih treh napravah.

    Objavljeno: 23.5.2017 12:00
  • Objavljene specifikacije prihajajoče Sony Xperia XZ1

    V spletu so se pojavile specifikacije za nekaj prihajajočih Sonyjevih telefonov, med njimi tudi za zastavonošo XZ1. Ta bo uporabljala Snapdragon 835 z 4 GB pomnilnika, 5,2 palčnim zaslonom ločljivosti FullHD in baterijo 3.000 mAh. Specifikacije so torej podobne kot pri drugih telefonih najvišjega ranga, denimo ravnokar preizkušenega Galaxy S8, s tem, da bo imel Sonyjev predstavnik očitno nekoliko manjši zaslon (to gre predvsem na račun Samsungovega zaslona, ki se razteza čez praktično celo prednjo stranjo telefona).

    Objavljeno: 22.5.2017 15:00
  • Asus pripravlja igričarski prenosnik s procesorji Ryzen

    AMDjevi novi procesorji Ryzen so po dolgih letih le pretresli področje procesorjev, saj ponujajo res veliko zmogljivosti po izredno konkurenčnih cenah. Zaenkrat so na voljo le namizne različice, a so pri AMDju napovedali, da naj bi prenosniki s temi procesorji prišli tekom tretjega četrtletja, torej od julija dalje.

    Objavljeno: 22.5.2017 09:00
  • Rekordna vrednost bitcoina

    Najbolj priljubljena kriptovaluta na svetu, ki jo redno uporabljajo tudi spletni kriminalci, je prvič v zgodovini presegla vrednost dveh tisočakov ameriških dolarjev in trenutno kotira na višini 1940 evrov.

    Objavljeno: 22.5.2017 09:00
  • Microsoft uvaja nov podatkovni strežnik Cosmos DB za oblačne rešitve

    Microsoft je na letošnji razvojni konferenci najavil nov tip podatkovne baze in strežnika, ki združuje lastnosti relacijskih in ne-relacijskih baz. Nova baza Cosmos DB bo del oblačnih storitev platforme Azure, z njo pa nameravajo pošteno premešati karte med vodilnimi bazami za rabo v sodobnih spletnih storitvah.

    Objavljeno: 21.5.2017 01:00
  • Skoraj tretjina virtualnih strežnikov po svetu ne počne ničesar

    Raziskava univerze Stanford in svetovalne hiše Anthesis Group razkriva, da ogromno število strežnikov v podatkovnih centrih ne počne prav ničesar. Raziskovalci so preverili delovanje okoli 16.000 strežnikov v različnih podatkovnih centrih in pri tem ugotovili, da okoli 25% fizičnih strežnikov in čez 30% virtualnih strežnikov ni beležilo aktivnosti strežne v obdobju najmanj šestih mesecev.

    Objavljeno: 21.5.2017 01:00
  • Obstaja delna rešitev za WannaCry

    Francoski raziskovalci so za virus WannaCry, ki je minuli konec tedna povzročil pravi kaos, ko je onesposobil več kot 100.000 računalnikov, med drugim tudi bolnišnice in tovarne, odkrili delno rešitev. Spisali so orodje WanaKiwi, ki lahko v določenih primerih izbrska ključ za dešifriranje podatkov.

    Objavljeno: 20.5.2017 05:00
  • Googlove novosti za 2017

    Google I/O je osrednji letni dogodek spletnega velikana, pretežno sicer namenjen razvijalcem, na katerem pa podjetje običajno razkrije tudi številne novosti, ki jih bomo srečali v bližnji prihodnosti. Tudi letošnji dogodek pri tem ni bil izjema.

    Objavljeno: 19.5.2017 01:00
  • Uber vstopa v transportno logistiko

    Podjetje Uber, ki je zaslovelo po inovativni storitvi povezovanja voznikov in potnikov za osebne prevoze ter tako rekoč čez noč postalo huda konkurenca za običajne taksije, se zdaj s podobno zamislijo in tehnologijo podaja tudi na področje transportne logistike in prevoza blaga. V ZDA so uradno predstavili storitev Uber Freight, ki povezuje naročnike in prevoznike blaga s cenami in pogoji, ki bodo najbrž huda konkurenca klasičnim transportnim podjetjem.

    Objavljeno: 19.5.2017 01:00
  • Apple zakrpal 66 lukenj

    Ta teden je Apple izdal popravke za svojo programsko opremo, v katerih je skupno zakrpal kar 66 ranljivosti. Veliko lukenj v macOS, iOS, Safariju in iTunes so odkrili na letošnjem tekmovanju Pwn2Own, ki je marca potekalo v Vancouvru na konferenci CanSecWest. Po oceni organizatorja Zero Day Initiative je 35 odstotkov sedaj zakrpanih lukenj znanih zaradi Pwn2Own. Tedaj so si tekmovalci za njihovo odkritje prislužili 143.000 dolarjev.

    Objavljeno: 18.5.2017 05:00
  • Konferenca NTK 2017

    V Portorožu se je sredi maja odvijala tradicionalna Microsoftova letna konferenca NTK, zdaj že kar 22-tič po vrsti. Format in vsebina konference so že dobro znana skoraj vsem, ki se v Sloveniji ukvarjajo z informacijsko tehnologijo, tako s strani končnih uporabnikov, v prvi vrsti podjetij, katerim je konferenca tudi namenjena, kot poslovnih partnerjev.

    Objavljeno: 18.5.2017 01:00
  • WannaCry prinesel zgolj 70.000 dolarjev

    Zloglasni izsiljevalski črv WannaCry, ki je v petek in soboto povzročil pravo malo računalniško apokalipso, je piscem do danes prinesel pičlih 70.000 dolarjev. To je seveda precej denarja, če ga zaslužimo v enem tednu, a so črv pisali verjetno precej časa. Če pa upoštevamo, da so okužili več kot 200.000 računalnikov v okoli 100 državah, je izplen precej boren. Sploh ker so si z napadom nakopali pozornost vseh organov pregona po svetu.

    Objavljeno: 17.5.2017 05:00
  • Android vstopa globlje v avtomobile

    Google je uradno oznanil, da bosta Audi in Volvo uporabila operacijski sistem Android kor osnovni operacijski sistem v prihodnjih modelih vozilih. Za razliko od dosedanjega sistema Android Auto, ki za delovanje potrebuje povezavo z mobilnim telefonom in bolj ali manj samo preslikuje vsebino zaslona (redkih) telefonskih programov na zaslon v vozilu, bo nova rešitev delovala povsem samostojno in krmilila tudi druge funkcije vozila, kot so upravljanje klimatske naprave, odpiranje oken in sončne strehe.

    Objavljeno: 17.5.2017 01:00
  • Intel pripravlja procesor Core i9

    Na internetnih forumih so se pojavile informacije, da Intel pripravlja novega člana družine procesorjev Intel Core, ki se bo umestil na sam vrh ponudbe, tako po zmogljivosti, kot ceni. Intel Core i9 bo menda eden od članov osvežene družine Skylake-X, vseboval pa menda 12 jeder in skupno 24 niti.

    Objavljeno: 16.5.2017 01:00
  • Microsoft o "digitalnih raketah Tomahawk"

    Microsoftov predsednik Brad Smith je v zadnjem blog zapisu predstavil razmišljanje o zadnjem širjenju izsiljevalskega črva WannaCry, ki je ta vikend po svetu povzročil pravo digitalno razdejanje.

    Objavljeno: 15.5.2017 11:00
  • HP-jevi prenosniki vam gledajo pod prste

    Raziskovalci iz podjetja Modzero so ugotovili, da Hewlett-Packard od leta 2015 prodaja vsaj 28 različnih modelov svojih prenosnih računalnikov, ki vsebujejo programsko opremo za prikrito beleženje vnosov prek tipkovnice (keylogger). Ta funkcionalnost, za katero HP ni vedel, se skriva v gonilniku za zvok proizvajalca Conexant.

    Objavljeno: 14.5.2017 11:00
  • Androidni telefon z zaslonom 2,45 palca?

    Bili so časi, ko se je »kakovost« telefonov, pa tudi njihova cena, merila s tem, kako majhen je bil telefon. Da, manjši kot je bil telefon, boljši je bil, pa dražji tudi. Toda to so bili časi »nepametnih« telefonov, kjer je bil zaslon uporabljen bolj ali manj le za prikaz spiska telefonskih stikov oz. telefonskega imenika. Danes velja, da je »najboljši« tisti telefon, ki je najhitrejši in ima največji telefon. Najnovejši Samsung Galaxy S8+ ima zaslon z diagonalo kar 6,2 palca in marsikomu med nami se ne zdi prav nič prevelik.

    Objavljeno: 14.5.2017
  • Šifrirni črv povzroča kaos po svetu, tudi pri nas

    Računalniški črv WannaCry se od včeraj nezadržno širi po svetu, trenutno o okužbah, oz. zaklenitvah računalnikov poročajo že iz 100 držav, tudi iz Slovenije.

    Objavljeno: 13.5.2017
  • Microsoft Story Remix – Movie Maker na steroidih

    Microsoftova zgodovina s programi za urejanje video posnetkov ni bleščeča. Če je Applov iMovie na macih program, ki sodi med t.i. »killer apps«, torej med programe, ki so lastnoročno poskrbeli za še boljšo prodajo računalnikov, je (bil) Movie Maker nekaj, kar Microsoftu gotovo ni bilo v čast. Program, ki je bil menda namenjen urejanju video posnetkov, tega zagotovo ni opravljal niti na nivoju, ki bi si ga želel popolni začetnik iz domačega okolja.

    Objavljeno: 12.5.2017 12:00
  • Apple iTunes v Microsoftovi trgovini

    Program Apple iTunes v resnici umira, na obroke, saj lahko z današnjimi iPhoni in iPadi v celoti upravljamo tudi brez tega dinozavra iz preteklosti. Pa vendar se nekomu, ni jasno, ali je to Microsoft ali Apple, zdi, da je to program, ki na Windows ne sme manjkati.

    Objavljeno: 12.5.2017 11:00
  • Sony Xperia XZ Premium z 960 slikami na sekundo

    Na letošnjem kongresu MWC v Barceloni je bil najavljen najnovejši Sonyev telefon Xperia XZ Premium, ki se je pohvalil s samimi presežniki. Telefona v prodaji še vedno ni, vsaj enega izmed presežnikov pa lahko že občudujemo v zanimivem video prispevku.

    Objavljeno: 11.5.2017 14:00
  • Prepoved prenosnikov na letih v ZDA?

    Daily Beast poroča, da ima ZDA (konkretno The Department of Homeland Security) namen prepovedati vnos prenosnih računalnikov v kabino letal, ki letijo proti ZDA. To naj bi portalu povedali neimenovani Evropski varnostni uradniki. Uradno naj bi ZDA to odločitev javnosti predstavile še danes.

    Objavljeno: 11.5.2017 13:00
  • Od jutri danes Hofer Telekom

    Kot smo že pisali, so od jutri danes naprej Hoferjevih trgovinah in na spletni strani www.hot.si na voljo storitve novega mobilnega operaterja – HoT, Hofer Telekom.

    Objavljeno: 10.5.2017 12:00
  • Windows 10 S ne bo dovolil uporabe Google Chrome

    Windows 10 S, »okleščeni« operacijski sistem, ki ga je Microsoft pripravil za svoje nove prenosnike, je/bo že v osnovi bolj zaprt, kot običajni Windows 10 – omogoča namreč le nameščanje programov iz posebej pripravljene programske tržnice. Zaradi varnosti, kot pravijo, in verjetno jim gre verjeti.

    Objavljeno: 10.5.2017 11:00
  • Sova bi po novem lahko vdirala v računalnike in uporabljala lovilce IMSI

    Portal Pod Črto poroča, da Osnutek novega zakona o Slovensko varnostno-obveščevalni agenciji (ZSova), ki so ga dobili od anonimnega vira, širi pristojnosti naše obveščevalne agencije SOVA. SOVA naj bi dobila pristojnosti preiskovanja tudi slovenskih državljanov (zaenkrat je SOVA omejena na tuje državljane, z državljani Slovenije se ukvarja Policija), po novem bi lahko izvajali tajne preiskave, vdirali v računalnike posameznikov in za pridobitev telefonskih številk uporabljali lovilce IMSI. Lovilci IMSI so sicer lažne bazne postaje, ki mobilne telefone prelisičijo, da se povežejo z njimi, namesto s pravo bazno postajo mobilnega operaterja. Trenutno uporaba lovilcev IMSI pri nas ni dovoljena.

    Objavljeno: 10.5.2017 08:00
  • Intel kmalu ne več največji?

    Splošno sprejeti odgovor na vprašanje »Kdo je največji proizvajalec čipov na svetu«, je – Intel. Pri čemer imamo s »čipi« v mislih integrirana vezja vseh vrst, od pomnilnikov DRAM in NAND (flash), sistemskih vezij, procesorjev, itd.

    Objavljeno: 9.5.2017 13:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji