• Nokia razširja L'Amour

    Nokia je predstavila tri nove mobilne telefone (7390, 7373 in 7360), ki bodo obogatili ponudbo modne kolekcije L'Amour. Nokia 7390 je mobilnik tretje generacije z glasbenim predvajalnikom, s fotoaparatom z ločljivostjo 3 milijonov pik in s podporo za videoklice, stal pa bo predvidoma 450 evrov. Modela 7373 in 7360 sta manj zmogljiva in temu primerno cenejša - prvi bo na voljo za 350, drugi pa 200 evrov.

    Objavljeno: 5.9.2006
  • Prvi predvajalniki HD-DVD v Evropi 15. novembra

    Toshiba je potrdila napovedi izpred nekaj mesecev in napovedala začetek prodaje prvih predvajalnikov HD-DVD v Evropi 15. novembra letos, medtem ko so v ZDA in na Japonskem že nekaj časa na voljo. HD-E1 bo tako na prodajnih policah za 2 dni prehitel konkurenčne predvajalnike Blu-ray, stal pa bo 600 evrov, kar je prevej več kot npr. v ZDA. Naslednji predvajalnik Toshiba napoveduje za december.

    Objavljeno: 5.9.2006
  • Sporni Browzar

    Novi spletni brskalnik Browzar, ki ga razvijalci predstavljajo kot orodje z naprednim občutkom za varstvo zasebnosti med brskanjem po spletu, je med računalniškimi strokovnjaki in pisci blogov doživel hladen sprejem. Browzar namreč označujejo kot "adware", saj rezultati spletnega iskanja uporabnike vodijo do oglasov na spletu.

    Objavljeno: 5.9.2006
  • Samsung že s 4G

    Medtem ko se mobilna omrežja tretje generacije šele počasi uveljavljajo med uporabniki in ponudniki storitev mobilne telefonije, Samsung trdi, da je razvil tehnologijo za omrežje naslednje, tj. četrte generacije. Na Samsung 4G Forumu so tako že predstavili prve praktične primere uporabe tehnologije, ki naj bi jo začeli tržiti šele leta 2010. Samsung obljublja hitrosti prenosa do 100Mb/s, fiksne hitrosti pa vse tja do gigabita na sekundo.

    Objavljeno: 4.9.2006
  • 9-palčni PhotoFrame

    Philips je predstavil nov digitalni okvir za slike PhotoFrame z diagonalo 9 palcev (23cm), ki se pridružuje dvema obstoječia modeloma z dolžino diagonale 7 palcev. Poleg osnovnega prikazovanja fotografij okvir omogoča tudi upravljanje fotografij, npr. ustvarjanje albumov in ogled diaprojekcij, vse to brez računalnika.

    Objavljeno: 4.9.2006
  • V pričakovanju Applovih novosti

    Apple je sicer že zaključil prehod na Intelove procesorje, ki so v vseh Applovih računalnikih nadomestili procesorje PowerPC, a bo na predstavitvi novosti 12. septembra najverjetneje večino pozornosti posvetil nadgradnji procesorjev. Tako naj bi računalniki iMac in MacBook (Pro) dobili nove procesorje Core 2 Duo (Conroe in Merom), obeta pa se tudi posodobitev procesorjev v liniji Mac mini.

    Objavljeno: 4.9.2006
  • Voljatel začel tržiti storitev VOLJA TV

    Voljatel je svojo paleto telekomunikacijskih storitev obogatil z novo storitvijo - VOLJA TV, ki jo ponuja v dveh omrežjih, in sicer v svojem in v omrežju Telekoma Slovenije. Naročniki na novo storitev lahko postanejo vsi, ki imajo zagotovljeno povezavo preko tehnologije ADSL 2+. Paketi VOLJA TV z vključenim neomejenim internetnim dostopom, telefonijo in televizijo v Voljatelovem omrežju, se začnejo pri ceni 7.890 SIT mesečno. Uporabniki se lahko odločajo med dvema različicama paketa VOLJA TV - prva vsebuje internetni dostop ADSL 2+ in televizijo, medtem ko druga vključuje še telefonijo.

    Objavljeno: 3.9.2006
  • Predvajalniki MP3, nekoliko drugače

    Sony in Samsung sta predstavila nove večpredstavne predvajalnike, ki se po obliki in vsebini kar precej razlikujejo od tipičnih predvajalnikov MP3. Sony NW-S200 je tako namenjen predvsem tistim, ki glasbo poslušajo med športno aktivnostjo. Predvajalnik zaznava gibanje in glasbo prilagodi ritmu vadbe. Poleg tega zna šteti število korakov in kalorij, ki jih pri tem športnik porabi. Če predvajalnik trikrat po vrsti stresemo, naključno izbere drugo glasbo iz pomnilnika, ki je odvisno od različice velik 1 GB ali 2 GB. Ohišje je nenavadne, cevaste oblike, v celoti narejeno iz aluminija in odporno na vlago. Predvajati zna glasbo MP3, Atrac in AAC, informacije prikazuje na zaslonu OELD, z enim polnjenem akumulatorja pa lahko glasbo poslušamo do 18 ur. Za predvajalnik bo treba odšteti od 120 do 150 dolarjev.

    Objavljeno: 3.9.2006
  • HP z novostmi med fotoaparati in tiskalniki

    HP je temeljito prenovil ponudbo svojih digitalnih fotoaparatov in foto tiskalnikov, obenem pa je predstavil tudi profesionalni foto tiskalnik HP Photosmart Pro B9180, tiskalnik HP Deskjet D2360 ter večnamenske naprave za višjo raven uporabe. Med fotoaparati izstopa Photosmart R967, ki zmore ločljivost 10 milijonov pik, 3-palčni zaslon LCD ter 30-kratno skupna povečava. Novosti so še modeli E427 z ločljivostjo 6 milijonov pik in 2-palčni LCD-zaslonom, M627 in R827 pa se pohvalita z ločljivostjo 7 milijonov pik in 2,5-palčnim zaslonom LCD.

    Objavljeno: 3.9.2006
  • Nokia N80 Internet Edition

    Nokia z novim mobilnim telefonom N80 Internet Edition ponuja napredne možnosti uporabe spletnih storitev na mobilnih žepnih napravah. Novinec ponuja brezžično povezavo WLAN, napredni spletni brskalnik s funkcijo Mini Map, podporo internetni telefoniji, kamero z ločljivostjo 3 milijone pik in štiripasovno delovanje GSM / UMTS. Novo različico mobilnika Nokia N80 dopolnjuje pomočnik za hitro in enostavno povezavo v omrežju WLAN in gostovanje različnih spletnih storitev, ki prej niso bile del naprav Nokia.

    Objavljeno: 2.9.2006
  • Telekom gre na borzo

    Senat Agencije za trg vrednostnih papirjev je 30. avgusta z odločbo potrdil prospekt in izdal dovoljenje za organizirano trgovanje z delnicami Telekoma Slovenije. Odločba ATVP je za Telekom Slovenije eden najpomembnejših korakov pri načrtovani uvrstitvi delnic v kotacijo na Ljubljanski borzi. V Telekomu Slovenije so napovedali, da bodo delnice na borzi kotirale že 1. oktobra letos, kar je, v skladu s priporočilom slovenske vlade, sestavni del sprejetega strateškega programa za odprodajo državnega deleža v slovenskem nacionalnem operaterju telekomunikacij.

    Objavljeno: 2.9.2006
  • Canonovi novi digitalci

    Canon je predstavil paleto novih modelov na področju digitalne fotografije, novosti pa so predvsem v srednjem in visokem razredu. Najbolj odmevna novost je brez dvoma novi vstopni zrcalno-refleksni fotoaparat EOS 400D, ki nadomešča priljubljene predhodnike EOS300D in EOS350D. Nov model prinaša tipalo CMOS ločljivosti 10,1 milijona točk, nov integriran sistem čiščenja, večji in svetlejši 2,5-palčni LCD-zaslon ter 9-točkovno ostrenje AF.

    Objavljeno: 1.9.2006
  • UPC Telemach zvišuje hitrosti dostopa

    UPC Telemach je 1.9.2006 povišal hitrosti dostopa do interneta, pri čemer so se hitrosti prenosa podatkov k uporabniku in od uporabnika v povprečju podvojile, cene pa ostajajo nespremenjene. S prenovljeno ponudbo družba prvič ponuja tudi paket, ki nudi hitrosti prenosa 24Mb/s/1,5 Mb/s. Cene paketov se gibljejo od 4.990 tolarjev na mesec (1 Mb/s/256 Kb/s) do 13.990 tolarjev za najdražji paket.

    Objavljeno: 1.9.2006
  • Creative Zen Vision W

    Creative Labs je razširil družino mobilnih večpredstavnih predvajalnikov z novim modelom Zen Vison W ter večjimi diski za modele Zen Vision M. Novinec Zen Vision W se odlikuje predvsem po 4,3-palčnem zaslonu širokega formata (16:9), zato je še zlasti primeren za predvajanje filmskih posnetkov. Seveda zna predvajati tudi glasbo in slike, slednje pa zna prenašati tudi neposredno iz digitalnih fotoaparatov prek vmesnika USB. Na voljo bosta različici s 30 in 60 GB s cenami 400 oziroma 500 dolarjev. Manjši model Zen Vision M je odslej prav tako na voljo v različici z diskom velikosti 60 GB. Ta naj bi stal predvidoma 380 dolarjev.

    Objavljeno: 1.9.2006
  • IBM prevzema ISS

    IBM je za vsoto 1,3 milijarde dolarjev prevzel družbo Internet Security Services (ISS), vodilnega ponudnika storitev na področju računalniške varnosti. IBM se je za korak odločil, ker želijo razširiti svoj portfelj profesionalnih storitev v okviru uspešnega oddelka IBM Global Services (IGS). IBM že dalj časa razvija storitve s skupnim imenom Managed Security Services, zdaj pa jih bo razširil z izdelki, storitvami in svetovalci družbe ISS. Družbi sta sicer že doslej tesno sodelovali od leta 1999, tako da sta si kulturi obeh podjetij dokaj blizu. Dosedanji predsednik in direktor ISS Tom Noonan bo ob tem prevzel vodenje oddelka MSS v okviru družbe IBM.

    Objavljeno: 31.8.2006
  • Trg tiskalnikov v Evropi

    Trg tiskalnikov in večfunkcijskih naprav je po analizi družbe Gartner v Evropi v prvem polletju 2006 zrasel za dobrih 5%, prodanih pa je bil okoli 22 milijonov izdelkov. Največjo rast so zabeležili na področju barvnih večfunkcijskih naprav, kjr je bila rast skoraj 100%. Zelo dobro se prodajajo tudi brizgalniki, kjer so zabeležili 24% rast. Še posebej je veliko povpraševanje po foto tiskalnikih, medtem ko se dobro prodajajo tudi cenejši laserski tiskalniki.

    Objavljeno: 31.8.2006
  • APEK oglobil Telekom zaradi diskriminatornega obravnavanja

    Agencija za pošto in elektronske komunikacije (APEK) je pred kratkim izdala odločbo, s katero je oglobila Telekom Slovenije zaradi diskriminatornega obravnavanja ponudnikov internetnih storitev T-2 in Siol. Po besedah direktorja agencije Tomaža Simončiča, gre sicer za tri primere, tako da skupna globa za Telekom znaša 15 milijonov tolarjev, za odgovorno osebo, to je predsednika uprave Telekoma, pa 750.000 tolarjev.

    Objavljeno: 31.8.2006
  • Neuradno - cene Windows Viste, datum objave

    Microsoftov kanadski oddelek je pomotoma in za kratek čas na spletu objavil, ter kaj kmalu tudi umaknil, cene novega operacijskega sistema Windows Vista. Čeprav cen pri Microsoftu ne želijo potrditi, bo Windows Vista odvisno od različice dražji in ponekod celo cenejši od sedanjih ekvivalentov. Najdražja različica Vista Ultima bo tako stala 449 dolarjev (nadgradnje 269 dolarjev), kar je občutno več od okolja Windows XP Professional, ki stane 386 dolarjev. Zato pa bo druga poslovna različica Windows Vista Business stala nekoliko manj - 341 dolarjev (nadgradnje 224 dolarjev).

    Objavljeno: 30.8.2006
  • Primerjava med prihodki in sredstvi IT

    Pri družbi Gartner so opravili primerjavo med prihodki v več kot 900 podjetjih po celem svetu in sredstvi, ki jih ta podjetja namenjajo za IT. Raziskava je pokazala, da se proračuni za IT počasneje povečujejo ob povečanju prihodkov iz prodaje, ob tem pa močneje reducirani, kadar prihodki padajo glede na pretekla obdobja. Tako tudi v podjetjih, kjer je letni promet presegel 10% rast, IT sredstva redko presegajo 5% povečave. V drugo smer se rezanje sredstev bolj pozna, kadar podjetje krči svoje poslovanje. Pri zmanjšanju prometa prihodkov v višini 10% se lahko sredstva IT odvisno od panoge lahko zmanjšajo tudi za tja do 8%. Glavna ugotovitev raziskave je v tem, da sredstva za IT ne sledijo neposredno rasti siceršnjega poslovanja, vendar so razlike med posameznimi panogami zelo različne. Najbolj odzivni na spremembo so denimo v podjetjih, ki se ukvarjajo z informacijsko tehnologijo, najmanj odzivni na spremembe pa so v javnih in državnih upravah.

    Objavljeno: 30.8.2006
  • ReactOS - odprtokodna Okna?

    Skupina prostovoljcev, ki že deset let razvija neodvisno različico okolja Windows z imenom ReactOS, je nedavno dosegla pomemben mejnik - združljivost s programi, omrežjem in gonilniki za Microsoftova Okna. Kot sami avtorji navajajo, ReactOS ni klon okolja Windows, temveč odprtokodni operacijski sistem (GNU GPL), ki je združljiv z okenskimi programi. Nedavno so objavili različico 0.3, ki prinaša združljivo omrežno infrastrukturo, s čimer je mogoče operacijski sistem uporabljati z internetom in drugimi omrežnimi sredstvi.

    Objavljeno: 30.8.2006
  • Dvojno jedro za prenosnike in strežnike

    Po predstavitvi novih procesorjev Core 2 Duo za namizne računalnike, so pri Intelu predstavili še nove modele z dvojnimi jedri za prenosne računalnike in nove modele procesorjev Intel Xeon. Novi mobilni procesorji Core 2 Duo, ki so nastajali pod delovnim imenom "Merom", nudijo okoli 20% večjo zmogljivost od dosedanjih modelov Core Duo, ob tem pa porabijo manj energije. Prvi test celo kažejo, da so Intelove ocene o pohitritvi morda celo konzervativne in je v praksi mogoče pričakovati še nekoliko več glede na dosedanje izdelke. Zbirka modelov sega od modela T5500 s taktom 1,66 GHz in ceno 209 dolarjev do modela T7600 s taktom 2,33 GHz in ceno 637 dolarjev.

    Objavljeno: 29.8.2006
  • Microsoft in Citrix družno za WAN lokacije

    Microsoft in Citrix bosta združila moči pri razvoju in trženju novih izdelkov za optimizacijo ter pospešitev dostopa do podatkov iz oddaljenih lokacij. Rešitve bodo temeljile na novi tehnologiji in izdelkih WANScaler, ki jih je Citrix nedavno kupil skupaj s podjetjem Orbital Data. S pomočjo teh izdelkov je mogoče do štirikrat pospešiti odzivnost aplikacij in tja do podvojiti prepustnost brez menjave komunikacijskih povezav, obenem pa rešitev nudi večjo varnost podatkov, saj v večini primerov odpravlja potrebo po namenskih lokalnih strežnikih in sistemih za varovanje podatkov na oddaljenih lokacijah.

    Objavljeno: 29.8.2006
  • SiOL znižuje cene

    Pri SiOLu napovedujejo, da se bodo cene storitev širokopasovnega dostopa do interneta pri najbolj prodajanih paketih znižale za več kot deset odstotkov ter bodo predstavljane in zaokrožene v evrih. Obstoječi naročniki širokopasovnih storitev bodo lahko s septembrom uveljavili dodatne ugodnosti pri naročninah, v prodajo pa prihaja tudi nov naročniški paket, imenovan Pizzicato.

    Objavljeno: 29.8.2006
  • Novi predvajalniki iz Archosa

    Podjetje Archos je predstavilo četrto generacijo večpredstavnih predvajalnikov, ki nudijo še večjo funkcionalnost ob manjših dimenzijah in prijetnejši obliki. Gre za kar pet novih modelov, ki bodo skušali zadovoljiti različne potrebe in želje uporabnikov. Najmanjši je model Archos 404, ki ima vgrajen 40 GB velik disk in zaslon v razmerju 4:3, ob tem pa je debel le 1,5 cm. Tako kot vsi predvajalniki omogoča predvajanje video in glasbenih posnetkov, prikaz fotografij, z dodatki pa tudi snemanje video posnetkov iz zunanjih virov. Večji model Archos 604 je podoben manjšemu, če da ima široki zaslon v razmerju 16:9 in diagonalo 4,3 palcev. Zanimivost je podpora za prikaz dokumentov v zapisu Adobe Acrobat (PDF), s čimer lahko celoto uporabimo kot priložnostni bralnik knjig in revij.

    Objavljeno: 28.8.2006
  • Priporočila za zmanjšanje varnostnih tveganj

    Podjetje Gartner je objavilo pet priporočil, s katerimi lahko zmanjšamo možnosti izgube podatkov in možnosti za nenadzorovano curljanje informacij iz podjetij. Pri Gartnereju ocenjujejo, da v podjetjih še vedno premalo postorijo, da bi zavarovali svoje podatke pred napakami, kot tudi krajami in namernimi zlorabami podatkov. Z upoštevanjem teh petih priporočil pa lahko podjetja drastično zmanjšajo tveganja, ob tem pa je vložek za dosego teh ciljev precej manjši od potencialne škode ob izgubi podatkov.

    Objavljeno: 28.8.2006
  • Google Apps za poslovne uporabnike

    Google je ponudil nov komplet programov Google Apps for Your Domain, ki bo še posebej zanimiv za poslovne uporabnike in organizacije. V kompletu so storitve elektronske pošte Gmail, koledarja Google Calendar, trenutnega sporočanja Google Talk ter spletni urejevalnik Page Creator, vse skupaj pa je lahko povezano s poljubno internetno domeno (drugačno od @gmail.com). Celotna storitev je na voljo brezplačno, vsak uporabnik pa dobi v osnovi 2 GB prostora za podatke. Poleg lastne domene lahko poslovni uporabniki spremenijo videz spletnih storitev s svojo grafično predlogo, upravitelji pa dobijo tudi posebno spletno orodje za upravljanje uporabnikov in distribucijskih seznamov. Za doplačilo bo mogoče konec leta zakupiti večji pomnilniški prostor, Google pa namerava storitev v bodoče še razširiti z novimi funkcionalnostmi. Za zdaj ciljajo na manjša podjetja, kasneje pa naj bi pripravili tudi orodja za večje družbe in organizacije.

    Objavljeno: 28.8.2006
  • IE7 RC1

    Microsoft je izdal Internet Explorer 7 RC1 za Windows XP. Prvi kandidat za izdajo kot končna različica IE7 je le še ena izmed cele vrste izdaj, ki jih je Microsoft pripravil tekom razvoja brskalnika, ki prinaša prenovljen uporabniški vmesnik, izboljšano podporo CSS, francoski in španski prevod in možnost samodejne namestitve. To izdajo Microsoft priporoča predvsem spletnim razvijalcem, navdušencem in vsem, ki želijo preizkusiti IE7 pred dokončno izdajo.

    Objavljeno: 27.8.2006
  • Microsoft Habu

    Microsoft Hardware in Razer USA Ltd. sta na sejmu Games Convention v nemškem Leipzigu predstavila miško, ki je plod sodelovanja obeh podjetij. Nov miška za ljubitelje računalniških iger Microsoft Habu ponuja izmenljivi stranski plošči, ki ju izberemo na podlagi večje ergonomičnosti. Za večjo natančnost skrbi priklop USB 2.0 in lasersko tipalo z 2000 dpi, On-the-fly DPI pa igralcem omogoča sprotno prilagajanje ločljivosti.

    Objavljeno: 26.8.2006
  • Sony Cyber-shot DSC-T10 in GPS

    Sony je predstavil nov žepni digitalni fotoaparat Cyber-shot DSC-T10. Ločljivost tipala znaša 7,2 megapik, leča znamke Carl Zeiss pa premore 3-kratno povečavo. Tako kot je pri digitalnih fotoaparatih že skoraj običaj, tudi nov Sony vsebuje posebno tehnologijo za odpravo meglenih slik oz. izboljšanje stabilizacije. Na hrbtni strani aparata, ki je debel 21 milimetrov in tehta 140 gramov, se nahaja 6,4-centimetrski zaslon LCD.

    Objavljeno: 26.8.2006
  • Tudi Apple vpoklicuje

    Tako kot Dell prejšnji, je ta teden tudi Apple vpoklical baterije svojih prenosnikov, in to kar 1,8 milijona kosov. V 12-palčne prenosnike iBook G4 in PowerBook G4 ter 15-palčne PowerBooke G4 so namreč vgrajevali enake Sonyjeve baterije, kot jih je uporabljal tudi Dell in bil prisiljen v neslavni vpoklic še večjih razsežnosti.

    Objavljeno: 25.8.2006
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji