• Predvajalnik MP3 tudi pri Philipsu

    Po Toshibi, Sonyju, Grundigu in Thomsonu je tudi Philips napovedal svoj predvajalnik za posnetke MP3. Predvajalnik, ki bo v prodaji v začetku naslednjega leta, bo imel izmenljiv pomnilniški nosilec, na katerega bo mogoče posneti za približno eno uro glasbe. Podpiral bo tudi nov zapis, ki ga razvija organizacija SDMI.

    Objavljeno: 22.8.1999
  • Največji 2,5-palčni disk

    IBM je predstavil doslej največji 2,5-palčni disk za prenosne računalnike. Novi model Travelstar 25GS nudi uporabnikom prenosnih računalnikov prostor za 25 GB podatkov, pa tudi po hitrosti delovanja se močno približuje večjim 3,5-palčnim diskom, saj se vrti s 5400 vrtljaji na minuto. Sočasno z novim diskom so pri IBM-u predstavili tudi 12 in 18 GB modele.

    Objavljeno: 22.8.1999
  • Cenejši in hitrejši grafični procesor S3/Savage4

    S3 je predstavil hitrejšo, a hkrati cenejšo različico grafičnega procesorja Savage4, ki so mu dodali pripono Extreme. Novi procesor bo deloval s hitrostjo 166 MHz, kar bo prineslo za okrog 21 % hitrejše delovanje v primerjavi z dosedanjo različico. Novi procesor naj bi bil uporabljen v karticah s cenami med 100 in 130 dolarjev, med prvimi pa bo nov procesor uporabil Diamond v kartici Stealth III S540 Extreme, ki bo imela 32 MB grafični pomnilnik.

    Objavljeno: 21.8.1999
  • Novell Small Business Suite 5.0

    Novell je predstavil novo različico kompleta Small Business Suite, ki nudi zaključeno rešitev za omrežne potrebe manjših podjetij. Paket Small Business Suite 5.0 je nadgradnja dosedanje različice SBS 4.2, poleg operacijskega sistema Novell Netware 5.0 pa vsebuje še strežnik za elektronsko pošto (GroupWise 5.5), spletni strežnik (Netscape Enterprise Server), strežnik za souporabo modemov (Regula FatPipe) in protivirusni program. Novost je modul Novell Software Distributor, del sistema NDS, ki omogoča preprosto omrežno namestitev poljubnih programskih paketov, na primer Microsoft Office 2000.

    Objavljeno: 21.8.1999
  • Intense3D Wildcat 4110

    Število novosti pri vrhunskih 3D pospeševalnikih v zadnjem času narašča hitreje. Podjetje Intense3D, samostojni oddelek družbe Intergraph, je predstavilo grafično kartico Wildcat 4110, ki uporablja drugi rod tehnologije Wildcat 3D. Z novo kartico, ki je že v prodaji, je Intense 3D podrl dosedanje rekorde grafičnih pospeševalnikov, in sicer tako v okolju Windows NT kakor v sistemih Unix. Nova kartica uporablja grafični procesor Wildcat 3D, ki zmore senčenje 6 milijonov trikotnikov na sekundo ter zapolnjevanje 143 milijonov pik na sekundo. Wildcat 4110 ima kar 128 MB pomnilnik (64 MB za slike, 64 MB za teksture), dosega ločljivost 1920 x 1080 pik, podpira pa tudi volumetrično uporabo tekstur, s čimer lahko prikažemo vsebino prerezov in drugih podrobnosti inženirskih obdelav.

    Objavljeno: 21.8.1999
  • Microsoft Windows NT Embedded 4.0

    Microsoft je sredi avgusta tudi uradno predstavil novo različico operacijskega sistema Windows NT 4.0, namenjeno industrijskim krmilnikom, telekomunikacijam in drugim specializiranim računalniško podprtim napravam. Windows NT Embedded 4.0, tako se bo nova različica imenovala, bo v prodaji kot izvršni (run-time) operacijski sistem, prodajali pa ga bodo izključno Microsoftovi partnerji, ki bodo lahko sistemu dodajali lastne programe in zmožnosti. Nova različica NT bo prinesla s sabo tudi štiri nove cenovne modele z licencami, vezanimi na posameznega uporabnika.

    Objavljeno: 20.8.1999
  • iPlanet prihaja v Beneluks

    Četrti največji svetovni proizvajalec strežnikov Sun in največji svetovni ponudnik interneta America Online sta oblikovala skupno blagovno znamko iPlanet, pod katero bosta prodajala programske rešitve za internet. Amsterdamski operater telekomunikacij VersaTel Telecom International pa bo v sodelovanju z navezo iPlanet razvijal poslovne internetne storitve v državah Beneluksa, kjer VersaTel že gradi gosto omrežje svetlovodov (optičnih vodnikov oziroma kablov).

    Objavljeno: 20.8.1999
  • Sodelovanje podjetja Number Nine s proizvajalcem PixelFusion

    Med proizvajalci grafičnih procesorjev in kartic je moč zaslediti vse več združevanj in partnerstev. Podjetje Number Nine bo sodelovalo z angleškim proizvajalcem polprevodniških elementov PixelFusion, ki razvija nov visoko-paraleliziran grafični procesor Fuzion 150, s katerim naj bi po besedah predstavnikov družbe dosegli z navadnim PC-jem enako hitro grafiko kakor pri delovnih postajah za 200.000 dolarjev. Fuzion 150 je procesor s skoraj 70 milijoni tranzistorjev, 24 megabiti internega pomnilnika in podporo za grafični pomnilnik velikosti med 128 MB in kar 1 GB. Nova kartica s procesorjem Fuzion 150 bo hkrati prva, ki bo uporabljala novi rod pomnilnikov Rambus DRAM (RDRAM). Kartica bo predstavljena v prvi polovici leta 2000.

    Objavljeno: 20.8.1999
  • Globalizacija elektronskih letalskih vozovnic

    Mednarodno združenje letalskih prevoznikov IATA s sedežem v Ženevi združuje okrog 270 letalskih prevoznikov iz celega sveta. Združenje ugotavlja, da je obstoječi sistem prodaje vozovnic od sredina tega stoletja premalo napredoval. Večina vozovnic je še vedno "ročnih", elektronske vozovnice pa so največkrat omejene le na potovanje z enim prevoznikom, saj računalniški sistemi letalskih družb praviloma niso medsebojno združljivi.

    Objavljeno: 19.8.1999
  • Še hitrejši Athlon

    AMD je le nekaj tednov po predstavitvi novega procesorja Athlon napovedal še hitrejšo različico, ki deluje s hitrostjo 650 MHz. Tako so zopet korak pred Intelom, ki je medtem predstavil Pentium III s hitrostjo 600 MHz. V primerjavi z doslej najhitrejšim Athlonom 600 naj bi bil hitrejši za 3 do 5 %, cena sistema z novincem pa naj bi bila višja za od 200 do 300 dolarjev. V primerjavi z najhitrejšim Pentiumom III 600 naj bi bil Athlon 650 hitrejši za do 14 %.

    Objavljeno: 19.8.1999
  • Linux jedro 2.4

    Linus Torvalds je na konferenci LinuxWorld prvič spregovoril o novostih v novi različici jedra operacijskega sistema Linux, ki bo nosila oznako 2.4. Nova različica naj bi bila predvidoma objavljena pred koncem letošnjega leta. Ker Linus v zadnjem času dosti potuje in predava, si je zaželel boljši izkoristek akumulatorjev v svojem prenosniku Sony VAIO. Zato bo ena izmed pomembnejših novosti novega jedra učinkovita podpora za nadzor porabe energije, po zgledu sedanjih operacijskih sistemov za prenosne računalnike. Sočasno s tem naj bi Linux na prenosnikih odslej bolje podpiral kartice PCMICA, predvsem modeme in pomnilniške enote.

    Objavljeno: 19.8.1999
  • LinuxWorld - poletje '99

    V srcu Silicijeve doline, mestu San Jose, se je sredi avgusta odvijal drugi letošnji sejem LinuxWorld, na katerem se je zbralo največ razstavljalcev doslej. Tržišče z izdelki za operacijski sistem Linux dobesedno vre, zato so se na sejmu pojavili tudi največji proizvajalci, kot so Compaq, Dell, IBM in Oracle.

    Objavljeno: 18.8.1999
  • Athlon tudi v IBM-ovih Aptivah

    AMD z novim procesorjem Athlon žanje lep uspeh pri podpori znanih proizvajalcev. Po družbah Compaq in Dell se je za novi AMD-jev procesor odločil tudi IBM, in sicer za vgradnjo v nove modele računalnikov za domačo rabo Aptiva. V ZDA bo tako mogoče za okrog 2000 dolarjev kupiti računalnik s 600 MHz procesorjem, 128 MB RAM, 20 GB diskom in enoto DVD-ROM. Za sisteme s 650 MHz procesorjem bo treba odšteti približno 300 dolarjev več.

    Objavljeno: 18.8.1999
  • Deutsche Telekom: pohod na zahod

    Največja evropska telefonska družba Deutsche Telekom je odštela 8,4 milijarde britanskih funtov za nakup najmanjšega (četrtega) britanskega operaterja mobilne telefonije One 2 One. Nemci to štejejo za zelo pomemben korak pri globalizaciji njihovega poslovanja, zlasti po neuspešnem poskusu združitve z italijanskim Telecomom in poslabšanimi odnosi z (nekdanjim) strateškim partnerjem France Telecom. Z nakupom britanskega operaterja je Deutsche Telekom postal četrti največji operater mobilne telefonije (10,8 milijona uporabnikov). Na vodilnem mestu je še vedno Telecom Italia Mobile (16,6 milijona uporabnikov), ki ga sedaj nadzoruje Olivetti. TIM-u sledita Mannesmann (14,5 milijona), ki nadzoruje tudi nekoč Olivettijev Omnitel, in Vodafone Airtouch (11,1 milijona).

    Objavljeno: 18.8.1999
  • Via Technology le ni v celoti prevzela Cyrixa?

    Prvotne napovedi o celotnem prevzemu družbe Cyrix s strani tajvanskega proizvajalca Via Technology so se izkazale za le delno resnične. Via bo predvidoma odpustila 170 ljudi, več kakor polovico zaposlenih v Cyrixu. Medtem so javnost tudi obvestili, da so od podjetja IDT odkupili oddelek Centaur, ki se je ukvarjal z razvojem procesorjev x86. Via bo očitno iz dveh ekip naredila eno in upala, da bo s tem lažje tekmovala s tekmeci, kot sta AMD in Intel.

    Objavljeno: 17.8.1999
  • Zanimanje za češko koncesijo

    Rok za oddajo ponudb za novo češko omrežje GSM 1800 je 17. avgust 1999. Med 12 prijavljeni je nekaj znanih evropskih telekomunikacijskih operaterjev (Teledanmark, British Telecom, Telecom Italia, France Telecom), nekateri (Vodafone Airtouch, Mannesmann, Orange, Telenor) pa so s češkimi podjetji osnovali skupna podjetja. Zahtevane naložbe novega koncesionarja ocenjujejo na 500 do 600 milijonov ameriških dolarjev.

    Objavljeno: 17.8.1999
  • GSM bankomati

    Ameriška finančna skupina Citigroup bo namenila več deset milijonov dolarjev za razvoj bančništva prek mobilnih telefonov. Njihova želja je nadgraditi mobilne telefone v bankomate prihodnosti. Citigroupova podružnica za elektronsko poslovanje e-Citi in finski telekomunikacijski operater Sonera sta s skupno naložbo kupila dvopetinski delež kanadskega podjetja 724 Solutions, ki velja za izumitelja bančništva prek mobilnih telefonov.

    Objavljeno: 17.8.1999
  • Sun brez Baratza

    Alan Baratz, dosedanji direktor Sunovega oddelka Software Products and Platforms, zadolženega med drugim za razvoj jave in z javo povezanih izdelkov, je avgusta nepričakovano dal odpoved. 44-letni Baratz, ki je uspešno vodil oddelek z javo znotraj podjetja Sun, je namesto tega sprejel bolje plačano delovno mesto v eni od newyorških investicijskih bank. Sunovi partnerji so zaskrbljeni, saj je Baratz doslej uspešno razreševal nasprotja in usklajeval različne poglede na nadaljnji razvoj jave. Nadomestil ga bo Jon Kannegaard, dosedanji podpredsednik in vodja oddelka Java Platform.

    Objavljeno: 17.8.1999
  • Novi algoritem AES za ameriško državo

    Ameriška vlada išče nov algoritem za šifriranje podatkov, ki bi zamenjal že nekoliko zastarel algoritem DES, zato so razpisali tekmovanje, na katerega se je prijavilo 15 ponudnikov. Finalisti tekmovanja organizacije National Institute of Standards and Technology (NIST) so algoritem MARS, ki ga je razvil IBM, algoritem RC6, ki ga je razvila družba RSA, algoritem Rijndael (avtorja sta Belgijca Joan Daemen in Vincent Rijmen), algoritem Serpent (skupno delo Angleža Rossa Andersona, Izraelca Elija Bihama in Norvežana Larsa Kundesna) ter algoritem Twofish (skupina avtorjev, večina iz svetovalne družbe Schneier's Counterpane Systems). Zmagovalec bo postal temelj za novi algoritem AES (Advanced Encryption Standard), ki bo imel dolžine ključa 129, 192 in 256 bitov (DES ima 56 bitov). Rezultati bodo znani sredi leta 2000.

    Objavljeno: 17.8.1999
  • Petek trinajstega za Iridium

    Družba Iridium je v petek 13. avgusta 1999 na sodišču zvezne države Delaware vložila vlogo za stečaj po znamenitem 11. členu ameriškega zakona o stečaju. Ta člen daje podjetjem še eno priložnost za ohranitev poslovanja v obdobju, ko podjetje razvija načrt za odplačevanje dolgov.

    Objavljeno: 16.8.1999
  • Sprememba omrežnih skupin pri nas in v Avstriji

    V Uradnem listu Republike Slovenije št. 57/99 z dne 16. julija 1999 je objavljen Pravilnik o oštevilčenju v javnih telekomunikacijskih omrežjih. Namesto sedanjih 12 omrežnih skupin stacionarne telefonije jih bo v bodoče le 6, kar naj bi dokončno uveljavili do konca naslednjega leta. Za mobilno telefonijo je po novem predvidena enotna omrežna skupina 6. ____________________________________________ Omrežne skupine nove _ dosedanje skupine 1 ____ 61 2 ____ 62, 602, 609 3 ____ 63, 601 4 ____ 64 5 ____ 65, 66, 67 6 ____ 40, 41 7 ____ 68, 608 8 ____ 80, 880, 89 (brezplačni klici) 9 ____ 90 (višji obračun, storitve) ____________________________________________ Spremembe so usklajene s telekomunikacijskimi smernicami Evropske zveze (EU) in so pomemben korak v pripravah na sprostitev slovenskega telekomunikacijskega trga. Zagotovile naj bi enakopraven dostop do številk vsem konkurenčnim operaterjem in uvedle možnost izbire operaterja za medkrajevni in mednarodni promet pri vsakem posameznem klicu (podobno, kot to že poznajo, denimo, v Italiji in Nemčiji). Med pomembnimi novostmi, ki jih novi pravilnik prinaša uporabnikom, sta enotna osemmestna naročniška številka v vseh omrežjih in zagotovljena prenosljivost naročniške številke med operaterji.

    Objavljeno: 16.8.1999
  • Letos kar 260 milijonov izmenljivih enot

    Družba za tržne raziskave Disk Trend je objavila podatke o gibanju prodaje izmenljivih pomnilniških naprav. Po podatkih raziskave naj bi proizvajalci letos izdelali kar 260 milijonov izmenljivih enot, celoten promet pa naj bi dosegel vrednost 10,2 milijarde dolarjev. Letno naj bi se prodaja dvigovala za od 3 do 9 %. Raziskava tudi kaže, da naj bi v naslednjih štirih letih zapisljivi optični nosilci (CD-R, CD-RW, DVD-R, DVD-RAM ...) presegli prodajo izmenljivih nosilcev z magnetnim nosilcem. Na spodnjem koncu naj bi že leta 2002 enote Zip in SuperDisk (LS-120) v prodaji prehitele trdožive disketnike zmogljivosti 1,44 MB. Bolje kaže podjetju Iomega, ki je imelo lani z enotami Zip 83 % tržni delež.

    Objavljeno: 13.8.1999
  • ATI Xpert 2000 in 3Dfx Velocity

    ATI je predstavil novo grafično kartico, zasnovano na procesorju Rage 128, ki je namenjena najširšemu krogu kupcev. Tekmece skušajo izzvati predvsem s ceno, saj za 100 dolarjev kupec dobi grafični pospeševalnik s kar 32 MB grafičnim pomnilnikom in strojnim odkodiranjem posnetkov MPEG-2 (DVD). V prodaji bo že septembra.

    Objavljeno: 13.8.1999
  • Vodoodporni Ricohov fotoaparat

    Ricoh je predstavil nov digitalni fotoaparat RDC-100G, ki ima optični element z 1,08 milijona senzorjev. Glavna značilnost novinca, ki je na voljo v več modnih barvah, je odpornost na vodo in prah, tako da ga lahko uporabljamo v vsakršnih okoliščinah.

    Objavljeno: 13.8.1999
  • Rešitev za Iridium?

    Operater satelitske telefonije Iridium se bo morda le uspel skobacati iz hudih finančnih težav, ki ga spremljajo od samega začetka delovanja. Načrt, ki naj bi ga v kratkem sprejeli, predvideva, da bo 44 % podjetja ponujeno upnikom in da bo Motorola, največji lastnik Iridiuma, v operaterja vložil dodatnih 400 milijonov dolarjev in tako svoj lastniški delež okrepil z 18 % na 25 %. Če pa solastniki in upniki tega načrta le ne bi sprejeli, čaka po besedah poznavalcev družbo Iridium le ena usoda: stečaj.

    Objavljeno: 12.8.1999
  • NEC-ovo vezje za predvajanje MPEG-4 s prenosnimi napravami

    NEC je predstavil prvo vezje, ki omogoča prikaz videoposnetkov v zapisu MPEG-4 tudi na najmanjših prenosnih napravah, kot so prenosni telefoni. NEC-ov prototip omogoča prenos videoslike z ločljivostjo 176 x 144 pik in frekvenco 10 do 15 slik na sekundo po podatkovnem kanalu, širokem le 64 ali 128 Kb/s. Pri tem procesor porablja zelo malo energije, le 94 mW, zato je primeren tudi za najmanjše naprave z majhnimi akumulatorji. NEC načrtuje uporabo novega procesorja v bodočih digitalnih kamkorderjih, prenosnih telefonih in drugih napravah.

    Objavljeno: 12.8.1999
  • Novi magnetno-optični disk za digitalne fotoaparate

    Sanyo, Olympus in Hitachi razvijajo nov optični nosilec, ki bo namenjen predvsem hranjenju slik v digitalnih fotoaparatih, pozneje pa morda tudi širši uporabi. Novi magnetno-optični disk, ki bo menda nosil oznako iD, uporablja tehnologijo MANMOS in laser modre barve, ki bo omogočal zapis okrog 730 MB podatkov na ploščo s premerom 5 cm. Hitrost zapisovanja naj bi bila 20 MB/s, glavne značilnosti pa so poleg tega še majhne mere, nizka teža (disketa tehta le 13 gramov), pa tudi zelo majhna poraba energije za branje in pisanje podatkov.

    Objavljeno: 12.8.1999
  • Novi digitalni fotoaparati Casio

    Casio je prenovil ponudbo digitalnih fotoaparatov s predstavitvijo treh novih modelov. Najzmogljivejši Casiov model nosil odslej oznako QV-2000SX. Fotoaparat se lahko pohvali z enoto za zajem slike z 2,11 milijona pik, kar je dovolj za optično ločljivost slik 1600 x 1200 pik. Tu so še trikratni zum, podpora za hitro slikanje tudi pri največji ločljivosti (ena slika na dve sekundi), hitro slikanje štirih slik z razmikom 0,5 sekunde, štirje načini delovanja bliskavice, trije načini ostrenja in vnaprej določeni načini za različne svetlobne pogoje (portret, pokrajina, noč ...). Fotoaparat ima vmesnik USB, videoizhod in vgrajen 1,8-palčni barvni zaslon LCD.

    Objavljeno: 12.8.1999
  • Prodaja računalnikov na območju EMEA poskočila

    Po podatkih družbe IDC je prodaja računalnikov na območju EMEA (Evropa, Srednji vzhod, Afrika) zrasla v zadnjem četrtletju za 15,5 % v primerjavi z enakim obdobjem lani. Prodaja se je še posebej dvignila v Zahodni Evropi - kar za 18,4 %.

    Objavljeno: 12.8.1999
  • Namenski strežnik AS/400 za Lotus Domino

    IBM pripravlja niz strežnikov, ki so opremljeni posebej za posamezne naloge in programske opreme. Predstavil je različico strežnika AS/400, ki je namenjen predvsem strežbi s programom Lotus Domino. V kratkem pa bodo predstavili tudi cenovno zelo zanimiv strežnik iz družine Netfinity, ki bo optimaliziran za rabo z operacijskimi sistemi Linux.

    Objavljeno: 11.8.1999
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji