• XGI z lastnimi grafičnimi karticami

    Podjetje XGI je najavilo, da bo na trg poslalo lastne grafične kartice s svojimi procesorji Volari. Njihovi grafični procesorji pri proizvajalcih grafičnih kartic namreč niso dosegli večje priljubljenosti, tako da se bo podjetje v boj s tekmeci podalo z lastnimi karticami. Te bodo temeljile na procesorjih Volari V3, V5 in V8, tako da bodo podpirale knjižnico DirectX 9. Podjetje ima na voljo tudi družino procesorjev Volari XP5, ki so namenjeni prenosnim računalnikom. Kartice bodo na voljo tako za vodilo AGP kot tudi PCI Express. Cene XGIjevih grafičnih kartic zaenkrat še niso znane.

    Objavljeno: 1.10.2004
  • Canon in Toshiba bosta še tesneje sodelovala pri razvoju zaslonov SED

    Podjetji Canon in Toshiba sta ustanovila skupno podjetje SED Inc., ki bo skrbelo za nadaljnji razvoj zaslonov SED (Surface-conduction Electron-emitter Display). Zasloni SED temeljijo na množici miniaturnih katodnih cevi, pri katerih vsaka katodna cev skrbi za prikaz ene pike na zaslonu. Prednost zaslonov SED v primerjavi s klasičnimi katodniki je zelo svetla in ostra slika ter tanko ohišje, ki ne presega debeline primerljivih zaslonov LCD, v primerjavi z LCDji pa zasloni SED prinašajo hitrejši odzivni čas in boljšo kotno vidljivost. Prve izdelke z novimi zasloni, šlo bo predvsem za televizijske sprejemnike HDTV z večjimi diagonalami, pa naj bi predstavili sredi leta 2005.

    Objavljeno: 1.10.2004
  • Sony prenavlja prenosnike VAIO

    Sony je predstavil nove prenosnike iz družine VAIO, ki nudijo visoko zmogljivost združeno s številnimi večpredstavnimi novostmi. Za poslovneže na poti je najbrž najbolj zanimiv model VAIO T1, ki tehta le 1,4 kg, vendar ima vgrajene številne elemente večjih sistemov. Računalnik poganja ultra varčni procesor Pentium M, vgrajeni nabor Centrino pa nudi brezžično komunikacijo 802.11 b/g. Na voljo je z DVD zapisovalnikov, za povezavo z napravami pa so tu dva vmesnika USB 2.0, firewire in reža za kartice Memory Stick Pro.

    Objavljeno: 1.10.2004
  • Red Hat kupil strežnike Netscape

    Podjetje Red Hat je od družbe Time Warner odkupilo vse strežniške izdelke Netscape, s čimer želijo dodati nove funkcionalnosti svojim strežnikom Linux. Posel je razmeroma skromen, saj je Red Hat za izdelke plačal malo več kot 20 milijonov dolarjev, kar lepo kaže, koliko so strežniki Netscape izgubili v zadnjih letih (hčerinska družba AOL je za Netscape v letu 1998 odštela kar okoli 4,2 milijarde dolarjev) . Red Hat bo skladno s svojo poslovno strategijo komplet Netscape Enterprise Suite objavil pod odprto kodo, s čimer si obetajo, da se bo zanimanje za strežnike zelo povečalo. Poleg tega naj bi posamezne strežniške izdelke vgradili v svoje bodoče izdelke z Linuxom. V skupini prevzetih izdelkov od družbe Netscape sta tudi imeniški strežnik Netscape Directory Server in strežnik za digitalna potrdila Netscape Certificate Server.

    Objavljeno: 1.10.2004
  • Novi Eos 1Ds Mark II

    Canon je na sejmu Photokina predstavil novo različico svojega najzmogljivejšega digitalnega fotoaparata, Eos 1Ds Mark II. Fotoaparat s tipalom z ločljivostjo 16,7 milijona pik in z velikostjo, ki ustreza filmu formata 35 mm je nadgradnja dosedanjega Canonovega paradnega konja med digitalci. Poleg visoke ločljivosti se ponaša z novim procesorjem za obdelavo slik Digic II, ki sedaj omogoča slikanje zaporedja 32 slik pri najvišji ločljivosti s hitrostjo 4 slike na sekundo. Fotoaparatu lahko dokupimo tudi dodatek za neposredno povezavo v omrežje, bodisi v brezžično po standardu 802.11b/g bodisi v ožičeno omrežje s hitrostjo 100 Mb/s. Ponaša se tudi z zelo hitrim vklopom, saj je za slikanje pripravljen v 0,3 sekunde. Predvidena cena aparata v Evropi bo 8000 evrov.

    Objavljeno: 30.9.2004
  • Nikon prenovil svojo ponudbo digitalnih fotoaparatov

    Nikon je na sejmu Fotokina predstavil vrsto novosti, s katerimi je osvežil svojo ponudbo digitalcev v srednjem in višjem cenovnem razredu. Najšibkejši med novinci je Coolpix 4800. Gre za fotoaparat s štirimilijonskim tipalom in 8,3-kratno optično povečavo, ki poleg samodejnega načina delovanja ponuja tudi nekoliko naprednejše zmožnosti nastavljanja.

    Objavljeno: 30.9.2004
  • Novi mobilni Pentium 4

    Kljub temu, da je pri mobilnih procesorjih Intel usmerjen predvsem v razvoj novih različic Pentiuma M, je Intel predstavil tudi nov prenosniški Pentium 4. Mobile Intel Pentium 4 548, kakor je celotno ime procesorja, deluje s taktom 3,33 GHz. Temelji na jedru Prescott, tako da je izdelan v 90-nanometrski tehnologiji, predpomnilnik je velik 1 MB, podprti pa so tudi večpredstavni ukazi SSE 3 in hipernitnost. Pretirano segrevanje procesorja naj bi omejili z naprednejšo tehnologijo za varčevanje z energijo Enhanced SpeedStep. Procesor bo na voljo po 262 dolarjev na kos za 1000 kosov.

    Objavljeno: 30.9.2004
  • Brezžični firewire

    Združenje 1394 Trade Association, ki bdi nad standardom IEEE 1394, bolj znanim pod imenom vmesnik firewire, je sklenilo sodelovanje z združenjem MBOA (Multiband OFDM Alliance), ki pripravlja nov brezžični standard UWB. Na podlagi sodelovanja naj bi razvili brezžično različico protokola firewire, imenovano tudi 1394 PAL (protocol adaptaion layer), ki bo omogočala hiter prenos video in drugih informacij prek bodočih brezžičnih omrežij. Implementacija bo povrh vsega povsem transparentna za naprave in s tem združljiva s širokim naborom naprav firewire. Združenje sicer ne navaja hitrostnega pribitka, vendar analitiki pričakujejo, da bo 1394 PAL dosegal velike hitrosti, primerljive s tistimi pri današnjih ožičenih vmesnikih firewire.

    Objavljeno: 29.9.2004
  • Nokia krmili video kamero prek mobilnika

    Nokia je predstavila video kamero s senzorjem za gibanje, ki lahko pošilja slike in video posnetke neposredno na mobilne telefone. Kamera z imenom Nokia Remote Camera lahko zajema slike z ločljivostjo milijona pik in video posnetke, ki jih nato pošilja v obliki sporočil MMS ali pa kot priponke elektronski pošti. Kamera omogoča tudi daljinsko proženje zajema slik z uporabo poizvedb prek sporočil SMS. Nokia je za aparat poleg tega razvila poseben grafični vmesnik, ki je na voljo za aparate Series 60, med katerimi so modeli Nokia 6670, 7610 in 6600. Na voljo je za ceno 450 evrov.

    Objavljeno: 29.9.2004
  • Brezžični senzorji

    Podjetje Dust Networks je predstavilo nov tip brezžičnega prenosa podatkov, ki je optimiziran za zajem in prenos podatkov iz različnih tipov senzorjev. Omrežni sistem SmartMesh omogoča prenos podatkov z majhno porabo energije neposredno v računalnike, za pokrivanje večjih razdalj pa lahko senzorji posredujejo podatke prek drugih oddajnikov in na ta način zgradijo relejno omrežje. Po zagotovilih avtorjev so brezžični senzorji izredno varčni, saj lahko predvidoma delujejo več let zgolj z uporabo dveh baterij tipa AA.

    Objavljeno: 29.9.2004
  • Nove spletne trgovine z digitalno glasbo

    Apple iTunes dobiva številne posnemovalce, med katere bo treba kmalu prišteti še ponudbo družb Virgin in Yahoo. Virgin je ustanovil hčerinsko podjetje Virgin Digital, ki bo tržilo digitalno glasbo dosegljivo prek povsem na novo zgrajenega večpredstavnega predvajalnika. Glasbo bo mogoče prenesti v niz mobilnih predvajalnikov, za posamezno glasbo pa bo treba odšteti zdaj že nekako standardnih 99 centov.

    Objavljeno: 29.9.2004
  • Toshiba prenavlja predvajalnike Gigabeat

    Novembra bo že v prodaji nova generacija večpredstavnih predvajalnikov Toshiba Gigabeat F, ki v marsičem oponaša glavnega tekmeca - Apple iPod. Novi predvajalniki imajo bolj podolgovato ohišje, podobno kot iPod Mini pa so na voljo v več različnih barvah. V primerjavi z iPodom je tu zaslon barvni in z ločljivostjo kar 240 x 320 pik. Posebnost so tudi smerniške tipke razporejene v obliki križa, kar naj bi bila oblikovalska alternativa iPodovemu vrtljivemu krmilnemu obroču. Gigabeat F pa ima tudi visoko zmogljivost, saj velikosti vgrajenega diska segajo od 10 do kar 60 GB. Aparat meri 10,6 x 6,3 x 1,6 cm, z enim polnjenjem akumulatorja pa lahko nepretrgoma deluje do 11 ur. Na računalnik ga priključimo prek vmesnika USB 2.0, podpira pa glasbo v zapisih MP3, WAV in WMA. Cene se bodo gibale od 360 do 586 dolarjev.

    Objavljeno: 28.9.2004
  • Microsoft krmili tudi robote

    Microsoftov raziskovalni oddelek iz Cambridgea in berlinska univerza za tehnologijo sta skupaj razvila nov programski jezik za preprosto krmiljenje robotov. Visual Robot Development Kit (VRDK) uporablja napreden grafični uporabniški vmesnik za izdelavo preprostih procedur namenjenih krmiljenju robotov, ki so namenjeni pretežno izobraževalnim namenom. S pomočjo tako ustvarjenih programov lahko robote krmilimo prek osebnega računalnika ali celo mobilnega telefona z okoljem Windows Mobile. Raziskovalci iz centra Microsoft Research so prikazali tudi nov način omrežnega povezovanja, ki uporablja v brezžičnih omrežjih sosednje brezžične odjemalce za učinkovitejši prenos do podatkov.

    Objavljeno: 28.9.2004
  • IDC zvišuje napovedi za prodajo PC

    Po popravljeni oceni družbe IDC naj bi proizvajalci računalnikov letos prodali 176,5 milijonov enot, kar je 14,2% več kot lani in nekoliko več od napovedi 13,5% letne rasti, ki je veljal še do nedavnega. Optimistična napoved je predvsem posledica visoke rasti v drugem četrtletju, kjer so s 17,2% zabeležili rekordno rast, ki je prvič višja od tiste v letu 1999. Pri IDC-ju pa so predvidni in opozarjajo, da hitrost razvoja prodaje v letu 2004 še ni garancija za nemoteno rast v naslednjih letih. Prodaja je močno narasla zlasti med poslovnimi uporabniki, medtem ko so pri računalnikih za domačo rabo zabeležili razmeroma majhno rast - 9% proti 20% v lanskem letu.

    Objavljeno: 28.9.2004
  • HP opušča delovne postaje z Itaniumi

    HP je zadal nov udarec prihodnosti procesorjev Itanium z odločitvijo o opustitvi razvoja in prodaje delovnih postaj, ki temeljijo na tej platformi. Korak bodo mnogi označili za simboliko, saj je bil prav HP eden od dveh načrtovalcev in soustvarjalcev 64-bitnega procesorja Itanium. Razlog za opustitev je povpraševanje pod pričakovanji in še naprej kronično pomanjkanje združljivih programov. HP se je zato odločil, da bo izdatneje podprl izdelke na hibridnih 32/64-bitnih sistemih, kot so procesorji Intel Xeon in AMD Opteron. Itaniumi ostajajo kljub temu v uporabi v HP-jevih strežnikih.

    Objavljeno: 28.9.2004
  • Pentaxove novosti

    Podjetje Pentax je predstavilo cenejšo različico SLR fotoaparata *ist DS, pa tudi nekatere manjše modele za novoletno sezono. Model *ist DS ima tipalo s 6,1 milijoni pik, stal pa naj bi približno toliko, kot Canon EOS 300D. Združljiv je s širokim naborom objektivov družbe Pentax, v primerjavi z večjimi modeli pa ima nekoliko zmanjšano število funkcij.

    Objavljeno: 27.9.2004
  • Corel Painter IX

    Corel Painter IX se lahko pohvali z novimi orodji za profesionalne in amaterske slikarje, v nekaterih elementih pa je tudi 10-krat hitrejši od predhodnika. Deveta različica Painterja prinaša rahlo spremenjen uporabniški vmesnik, predvsem na področju nastavitev čopičev in drugih slikarskih pripomočkov. V pomoč pri risanju natančnih krivulj je novo orodje Snap-to-Path Painting, ki poteze čopiča omeji na vodilne črte ali krivulje, kar so si sposodili iz programov za vektorsko risanje.

    Objavljeno: 27.9.2004
  • Quantum napoveduje 10 TB na trak

    Pri Quantumu trdijo, da je danes pri tračnih enotah bolj pomembno doseči visoko kapaciteto kot pa veliko hitrost zapisovanja na trak. V ta namen so začrtali novo razvojno pot za svoje izdelke DLT, ki naj bi jih do leta 2009 pripeljala do zmogljivosti hranjenja čez 10 TB na kaseto. V preteklosti so kupci 80% trakov porabili za varnostne kopije, le 20% pa za arhiviranje podatkov. Danes je skoraj obratno. Prav zato je pomembno, da proizvajalci zagotovijo primerno zmogljivost za arhiviranje podatkov iz vse večjih primarnih pomnilniških sistemov.

    Objavljeno: 27.9.2004
  • Samsung prikazuje prihodnost pomnilnikov

    Samsung je prikazal prototipe novih pomnilniških čipov, ki bodo v prihodnje računalnikov in drugim napravam omogočili hranjenje večje količine podatkov. Pomembnejša novost je brez dvoma nov tip pomnilnika Flash RAM, ki na enem čipu lahko hrani do 8 Gb. S takim izdelkom bi lahko naredili pomnilniške kartice z zmogljivostjo do 16 GB, kar je štirikrat več, kot današnji maksimum. Druga novost so pomnilniki DDR zmogljivosti 2 Gb, kar je zopet precej več od današnjih pomnilnikov. Oba izdelka sta narejena v 60-nm oziroma 80-nm arhitekturi, ki pa ne bo na voljo vsaj do sredine leta 2005.

    Objavljeno: 27.9.2004
  • Ulead CD & DVD PictureShow 3 Deluxe

    Podjetje Ulead je predstavilo novo različico programskega paketa za pripravo diaprojekcij digitalnih fotografij in njihovo snemanje na nosilce CD ali DVD. CD&DVD PictureShow 3 vsebuje zdaj postopek Instant-Show za hitro pripravo diaprojekcij v zgolj treh korakih, dodani pa so tudi številni novi učinki, med katerimi možnost zumiranja in premikanja fotografij. Za lažjo organizacijo fotografij je priložen program Photo Explorer 8.5, ki zna med drugim retuširati fotografije ter jih prikazati kot albume oziroma skozi koledar, kjer je osnovo nastanek slike. Nova različica zna neposredno zapisovati na niz nosilcev, med drugim na nove dvoslojne nosilce DVD9.

    Objavljeno: 26.9.2004
  • Eovia Carrara 4

    Eovia Carrrara 4 je nova različica programa za 3D oblikovanje in animacije, ki se lahko pohvali z enostavno povezljivostjo z drugimi programi. Precej bolje kot doslej zna sodelovati s paketi, kot so Adobe Pohotoshop, Illustrator, Premiere in After Effects, pa tudi Macromedia Shokwave in Flash. Program vsebuje povsem nov urejevalnik terena, lažje orodje za spreminjanje scene, možnost določevanja poti za premikanje predmetov, za hitrejše delovanje pa tudi omrežno senčenje. Program je zdaj na voljo v standardni in profesionalni različici, stane pa 300 oziroma 600 dolarjev.

    Objavljeno: 26.9.2004
  • Xybernaut za delo na prostem

    Podjetje Xybernaut je predstavilo nov tablični računalnik, ki je posebej prirejen za delo na prostem in ob močni svetlobi. Računalnik Atigo T ima vgrajen poseben zaslon LCD, ki ima precej večjo svetilnost od navadnih, s tem pa je viden tudi pri sončnem dnevu. Kljub temu je zaslon zadržal sloj, ki omogoča krmiljenje računalnika s prsti, ločljivost 8,4-palčnega zaslona pa je 800 x 600 pik. Vgrajen je procesor družbe Transmeta s taktom 1 GHz, med osnovno opremo pa je že vmesnik Wi-Fi. Sistem tehta kot kilogram, uporablja pa okolje Windows XP Embedded.

    Objavljeno: 26.9.2004
  • Nokia 6670

    Nokia je predstavila nov mobilni telefon, ki se pohvali z zmogljivim fotoaparatom in številnimi drugimi novostmi. Nov model Nokia 6670 prinaša fotoaparat z ločljivostjo 1.152 x 864 pik s 4x digitalnim zumom. Telefon temelji na platformi serije 60, v novi izvedbi pa omogoča odpiranje in pregledovanje priponk v elektronski pošti, učinkovito upravljanje osebnih informacij, kakovostni spletni brskalnik ter enostavnejše vnašanje podatkov z brezžično tipkovnico, ki se s telefonom poveže prek tehnologije Bluetooth.

    Objavljeno: 25.9.2004
  • Manjši PlayStation 2

    V pričakovanju na naslednjo generacijo igralnih konzol je Sony predstavil novo različico sedanje igralne konzole PlayStation 2, ki zavzema 30% manj prostora. Kljub drugačni obliki in nekoliko izboljšanih lastnostih, bo Sony konzolo prodajal za isto ceno, kot dosedanjo različico, ki se v povprečju giblje okoli 150 dolarjev. Sony je tudi potrdil, da bo naslednja različica, Sony PlayStation 3 uporabljala optične enote Blu-ray, naslednika sedanjih enot DVD.

    Objavljeno: 25.9.2004
  • ATI HyperMemory

    ATI je predstavil novo tehnologijo, ki bo omogočala grafičnim procesorjem souporabo sistemskega pomnilnika brez bistvene degradacije zmogljivosti. Tehnologija HyperMemory uporablja zmožnosti vzporednega dvosmernega prenosa podatkov vodila PCI Express, ki je naslednik dosedanjih vmesnikov AGP. Prek vodila je mogoče vzpostaviti neposredno povezavo med pomnilnikom in grafičnim vmesnikom, medtem, ko je bilo to mogoče doslej opravljati le posredno, a z znatnim pribitkom dostopnega časa. Inženirji družbe ATI trdijo, da brez težav dosegajo hitrosti prek 4 GB/s z uporabo vodila PCI Express 16x, kar je skoraj toliko, kot pri rabi namenskih pomnilnikov. S tem naj bi se grafični podsistemi pocenili in pohitrili, zlati pri najcenejših računalnikih. Kljub temu HyperMemory ne bo odpravil potrebe po namenskem pomnilniku v primeru najzmogljivejših grafičnih kartic.

    Objavljeno: 25.9.2004
  • Sony Clie PEG-VZ90

    Čeprav je Sony močno omejil prodajo svojih ročnih računalnikov, je nedavno predstavil svoj najzmogljivejši model doslej. Clie PEG-VZ90 ima zložljivo krmilno ploščo, zaslon OLED z ločljivostjo 480 x 320 pik in kontrastom 1000:1, naprava pa je povsem pripravljena za predvajanje glasbe (zapis Sony ATRAC 3, s pretvorbo tudi MP3) ter video posnetkov (MPEG1, MPEG 4). Osnova je Sonyeva različica procesorjev ARM s taktom 123 MHz, 64 MB RAM in 128 MB Flash RAM (95 MB na voljo za uporabnike).

    Objavljeno: 24.9.2004
  • SMASH za upravljanje strežnikov

    Pod okriljem organizacije DMTF (Distributed Management Task Force) nastaja nov protokol, s katerim bo lažje na enoten način vzdrževati strežnike. Protokol z imenom SMASH (System Management Architecture for Server Hardware) bo omogoča enovit nabor ukazov in izmenjave podatkov za upravljanje s temeljnimi funkcijami strežnikov, kot so zagon, diagnostika, izklop ali vklop posameznih delov ter spreminjanja nastavitev delovanja same strojne opreme, še preden prevzame to vlogo sam operacijski sistem.

    Objavljeno: 24.9.2004
  • 100 GB za prenosnike

    Hitachi je predstavil svoj prve diske za prenosne računalnike, ki zmorejo hraniti 100 GB podatkov. 2,5-palčni modeli Travelstar 5K100 in E5K100 imajo povrh vsega vmesnik Serial ATA, kar je tudi prvenec pri prenosnikih, kljub vrtenju diskov s 5.400 vrtljaji na minuto pa porabijo manj energije kot predhodna generacija diskov. V družini z istim imenom so tudi različice diskov, ki nudijo zmogljivost 40, 60 in 80 GB.

    Objavljeno: 24.9.2004
  • Autodesk AutoSketch 9

    Podjetje Autodesk je predstavilo novo različico CAD izdelka AutoSketch, s katerim ciljajo predvsem na mala podjetja in domače uporabnike. Nova različica ima prenovljen uporabniški vmesnik po vzoru okolja Windows XP, bogato knjižnico vnaprej pripravljenih elementov, tako s področja arhitekture, kot mehanskih konstrukcij. Poseben poudarek so posvetili pripravi načrtov v domačem okolju, kot sta urejanje notranjosti in vrtov. AutoSketch 9 kljub enostavnejši zasnovi ohranja popolno združljivost z zapisom DWG in večjim paketom AutoCAD, na prodaj pa je za 130 dolarjev.

    Objavljeno: 24.9.2004
  • Sun Network Computing '04 Q3

    Podjetje Sun se vse bolj podaja na trg sistemov s tehnologijo x86, kar so nakazali tudi na nedavni konferenci ob predstavitvi novosti za jesen 2004. Novi izvršni direktor Johnatan Schwartz je prvič javno priznal, da je Sun naredil napako, da v preteklosti ni bolj podprl Intelovo platformo, tako s strojno, kot programsko opremo. Toda pri Sunu menijo, da je zanje še vedno dovolj priložnosti, kar kažejo tudi rezultati prvega pozitivnega četrtletja po skoraj treh letih upadanja prodaje.

    Objavljeno: 23.9.2004
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji