• Dropbox pripravlja konkurenta Skypu?

    Podjetje Dropbox, znano po spletnem pomnilniku, ki ga danes uporablja že več kot 400 milijonov uporabnikov, menda pa tudi že več kot 100.000 podjetij, se je okrepil z nakupom startup podjetja Clementine, sicer ponudnika spletnih rešitev s področja spletnih pogovorov, konferenc in trenutnega sporočanja.

    Objavljeno: 23.7.2015 01:00
  • Ali si res želite internet v avtomobilu?

    Pri ameriški reviji Wired so opravili zanimivo demonstracijo ranljivosti sodobnih informacijsko opremljenih avtomobilov z resnično srhljivimi posledicami. Avtor prispevka je s pomočjo hekerjev prikazal, kako preprosto je vdreti v tako imenovane infotainment (informacijsko-večpredstavne) sisteme, ki so v novih modelih vse bolj pogosto povezani z internetom, ter od tam dalje dostopati do vitalnih funkcij avtomobila, tudi med vožnjo.

    Objavljeno: 23.7.2015 01:00
  • Apple z rekordnim dobičkom, Microsoft z rekordno izgubo

    Apple je v drugem četrtletju vnovič prekosil samega sebe in zabeležil prihodke v višini skoraj 50 milijard dolarjev (natančneje 49,6 milijard), kar je 33% več kot v enakem obdobju lani. Za nameček je dobiček zrasel še bolj, kar za 38%, in presegel 10 milijard dolarjev.

    Objavljeno: 22.7.2015 01:00
  • Toshiba je prirejala poslovne rezultate

    Japonsko industrijo elektronike je pretresel nov škandal, v katerem se je izkazalo, da je vodstvo Toshibe več let sistematično prirejalo in napihovalo dobiček iz poslovanja. Z izbiro neprimerne računovodske prakse so rezultat napihnili za približno 1,12 milijarde evrov.

    Objavljeno: 22.7.2015 01:00
  • Apple krepi ekipo za avtomobile

    Apple kot vse kaže vendarle vstopa na področje avtomobilov in predvsem tehnologije za samodejno vožnjo. Že februarja so v bližini sedeža podjetja opazili vozila, ki so imela vgrajene radarje in kamere, sicer tipično uporabljene v vozilih z možnostjo samodejne vožnje. Kasneje se je izkazalo, da Apple večino teh vozil uporablja za panoramsko snemanje okolice, najbrž kot pripravo na lastno storitev v stilu Google Street View.

    Objavljeno: 21.7.2015 01:00
  • Napad na zmenke

    Hekerji so v zadnjem času za tarče vzeli spletne storitve, ki pomagajo in posredujejo pri zmenkih. Najbolj odmeven je napad na kanadski portal Ashley Madison, kjer so se napadalci polastili osebnih podatkov več kot 37 milijonov sicer anonimnih članov.

    Objavljeno: 21.7.2015 01:00
  • Samsung Galaxy Tab S2 se predstavlja

    Samsung je pravkar prenovil svoje najzmogljivejše tablice s katerimi konkurira Applovim modelom iPad Air 2. Novi Galaxy Tab S2 prinaša nove dimenzije zaslonov, ki se močno zgledujejo pa Applovih modelih. Namesto dosedanjih zaslonov z diagonalami 10,5 in 8,4 palcev, ponujajo zdaj nekoliko manjše 9,7 in 8-palčne.

    Objavljeno: 20.7.2015 01:00
  • Cortana za Android pricurljala v javnost

    Microsoft je že pred časom napovedal, da bo digitalno pomočnico Coratana ponudil tudi na platformah iOS in Andorid. V zadnjih dneh je nato v javnost neuradno pricurljala razvojna različica za Googlovo platformo, ki kaže, da je prenos že domala zaključen.

    Objavljeno: 20.7.2015 01:00
  • Windows 10 z varnostnimi popravki vsaj deset let

    Do uradnega izida novih Windows 10 nas loči le še deset dni, pri Microsoftu pa so objavili dokumentacijo o tem, koliko časa lahko pričakujemo uradno podporo za sistem. Podjetje bo ponujalo t.i. »mainstream support« do oktobra leta 2020, torej dobrih pet let, »extended support«, torej varnostne popravke, pa do oktobra leta 2025. To je sicer podobno kot pri Windows 7 in 8.

    Objavljeno: 19.7.2015 15:00
  • Intelova tehnologija bo zamujala

    Pri Intelu so pred kratkim objavili, da bo nova generacija procesorjev, narejenih v 10 nanometerski tehnologiji, zamujala vsaj pol leta. Bojda so prišli do težav pri prilagajanju proizvodnih procesov, trenutno se njihovi procesorji izdelujejo z 14-nm arhitekturo. Omenjeno tehnologijo so sicer nameravali vpeljati v drugi polovici leta 2016, po novih napovedih pa lahko vezja, narejena v 10-nm tehnologiji, pričakujemo šele leta 2017.

    Objavljeno: 19.7.2015 13:00
  • Bo Apple preverjal stanje bančnih računov?

    Nekaj novih patentnih vlog kaže na to, da pri Applu razmišljajo o tehnologiji, s katero bi uporabniku kazali ciljane oglase glede na stanje njegovega bančnega računa. Bogatejšim bi torej kazali oglase za dražje reči, tistim s skromnejšimi zneski pa cenejše. Pri Applu so dosedaj praviloma dobro varovali osebne podatke uporabnikov, to je že večkrat poudaril tudi Tim Cook. Sistem naj bi omogočal tudi neposredno prodajo preko oglasov. Velja omeniti, da gre zaenkrat le za prijavo patenta, kar še ne pomeni, da bodo tak sistem dejansko tudi vpeljali.

    Objavljeno: 18.7.2015 17:00
  • Zaprt največji hekerski forum. Med obtoženimi tudi Slovenca.

    Ameriški FBI je v sodelovanju z organ pregona iz 20 držav ta teden razbil hekerski forum Darkode in aretiral več deset ljudi. Izvedli so številne hišne preiskave, zasegli so računalniško opremo in strežnike, blokirali domeno ter že vložili obtožnice zoper 12 posameznikov. Med njimi sta tudi dva iz Slovenije.

    Objavljeno: 18.7.2015 06:00
  • Nezaželena pošta umira

    Sodeč po poročilu podjetja Symantec je količina nezaželene pošte (spam) v juniju predstavljala manj kot polovico vse elektronske pošte – to je najnižja vrednost v zadnjih desetih letih. Zaradi več razlogov se količina nezaželene pošte že več let sicer počasi znižuje. Vse boljša je blokada in filtriranje tovrstnih sporočil, hkrati pa so velika spletna podjetja in državni organi vse bolj agresivni v zapiranju t.i. botnetov (omrežji okuženih računalnikov, ki pošiljajo tovrstna sporočila).

    Objavljeno: 17.7.2015 14:00
  • Prihaja HTC One M9+

    Pred kratkim smo preizkusili HTCjev telefon One M9, zastavonošo v ponudbi tega podjetja. No, napovedana pa je že izboljšana različica, model One M9+, ki v teh dneh prihaja v Evropo. Telefon je zelo podoben osnovnem modelu, ohišje je praktično enako, torej gre za kovinsko izdelavo. Je pa malenkost večji, zaslon tokrat meri 5,2 palca (namesto 5 palcev na originalnem M9). Višja je tudi ločljivost - 2560 × 1440 pik, kar je občuten dvig glede na ločljivost 1920 × 1080 pik pri osnovnem modelu. Model plus je torej malenkost večji, a enako tanek (9,6 mm).

    Objavljeno: 17.7.2015 09:00
  • Konec leta prihaja Huawei Nexus

    V spletu so se že pojavljale govorice o tem, da naj bi se pri Googlu za naslednji telefon Nexus obrnili na kitajsko podjetje Huawei, sedaj pa se najde tudi že nekaj tehničnih specifikacij. Telefon naj bi imel 5,7 palčni zaslon ločljivosti QHD (torej 2560 × 1440), ohišje naj bi bilo kovinsko. Kot pri nekaterih drugih zmogljivih telefonih, bo tudi ta imel bralnik prstnih odtisov. V uporabi bo novi procesor podjetja Qualcomm, Snapdragon 820. Več o telefonu še ni znanega, videli naj bi ga proti koncu leta.

    Objavljeno: 16.7.2015 14:00
  • Smo dobili končno različico Windows 10?

    Od danes naprej je za vse, ki so doslej preizkušali razvojne različice sistema Windows 10, na voljo številka (build) 10240. Sodeč po govoricah v spletu naj bi šlo za zadnjo, tako imenovano RTM (release-to-manufacturing) različico. To naj bili torej Windows 10 v obliki, kot bodo na voljo na novih računalnikih od devetindvajsetega julija dalje. Nadgradnja je omogočena znotraj dosedanjih razvojnih različic od številke 10074 dalje. Sami smo že zagnali nadgradnjo, ki pa se v času pisanja še ni zaključila.

    Objavljeno: 16.7.2015 14:00
  • FBI je plačeval Hacking Team za razkritje uporabnikov TOR

    Sodeč po dokumentih, ki so se po napadu na Italijansko podjetje Hacking Team znašli v spletu, so pri podjetju sodelovali tudi z ameriško agencijo FBI. Slednja je Italijane najela za pomoč pri razkritju uporabnika, za katerega so sumili, da uporablja omrežje Tor. Slednje je namenjeno anonimni komunikaciji, tudi anonimnem brskanju po spletu.

    Objavljeno: 16.7.2015 09:00
  • Po lažni novici poskočile delnice Twitterja

    Včeraj se je na lažni spletni strani, ta je po oblikovanju spominjala na stran Bloomberg Business, pojavila novica o tem, da naj bi pri Twitterju dobili ponudbo za prevzem, vredno 31 milijard dolarjev. Spletna stran je bila postavljena na domeni bloomberg.market, registrirani pred nekaj dnevi. Kljub nekaterim očitnim napakam v novici (med drugim narobe zapisano ime sedaj že bivšega izvršnega direktorja) in lažni spletni strani pa so delnice podjetja za krajši čas poskočile za skoraj osem odstotkov.

    Objavljeno: 15.7.2015 15:00
  • Commodore se vrača, s telefonom

    No, vsaj ime se vrača. Podjetje Commodore je šlo v stečaj leta 1994, njegovo ime in povezane pravice pa so v tem času že večkrat zamenjale lastnike. Zadnja v vrsti sta dva Italijana, ki sta v Veliki Britaniji registrirala podjetje Commodore Business Machines Limited, prvi izdelek pa bo pametni telefon, imenovan Commodore PET – enako torej kot računalnik iz leta 1977.

    Objavljeno: 15.7.2015 14:00
  • Aretacije uporabnikov hekerskega foruma Darkode

    Varnostni organi v Evropi, ZDA in Južni Ameriki so aretirali več kot 60 ljudi, osumljenih računalniškega kriminala. Vsi naj bi bili uporabniki spletnega foruma Darkode, kjer se prodajajo različni ilegalni programi in storitve, od trojanskih konjev in orodij za širjenje "botnetov" pa do storitev za pošiljanje nezaželenih elektronskih sporočil (spam). Aretacije so se zgodile v osemnajstih državah, med njimi sta tudi Srbija ter Bosna in Hercegovina.

    Objavljeno: 15.7.2015 12:15
  • Windows Server 2003 končal svojo pot

    Danes se uradno končuje Microsoftova podpora za Windows Server 2003. To so sicer napovedali že lani, glede na starost operacijskega sistema je je to povsem razumljivo. V praksi gre predvsem za to, da Microsoft ne bo več skrbel za programske in varnostne popravke operacijskega sistema, zaradi česar bodo ti sistemi v prihodnje vse bolj ranljivi. Po različnih ocenah naj bi bilo po svetu v uporabi še nekje med pet in deset milijonov primerkov tega sistema (torej tako fizičnih kot virtualnih).

    Objavljeno: 14.7.2015 15:00
  • Video: Vodotesni fotoaparati

    V trenutno aktualni številki Monitorja je krajši preizkus vodotesnih fotoaparatov, za katerega smo posneli tudi kratek predstavitveni video.

    Objavljeno: 14.7.2015 13:00
  • Rackspace bo ponujal Microsoftov Azure

    Podjetje Rackspace, eno izmed bolj znanih pri ponujanju različnih oblik računalniškega gostovanja, bo ponujalo tudi storitve, povezane z Microsoftovimi storitvami Azure. Po njihovih besedah so se za korak odločili zaradi zahtev s strani strank, do sedaj so namreč bolj temeljili na odprtih rešitvah – podjetje je recimo veliko prispevalo k projektu OpenStack, ki je odprto-kodna programsko platforma za razvoj storitev v oblaku.

    Objavljeno: 14.7.2015 12:00
  • Facebook naj bi pripravljal tekmeca Siri

    Sodeč po pisanju spletne strani The Information naj bi pri Facebooku pripravljali lastnega digitalnega asistenta v slogu Applove Siri, Googlovega Now in Microsoftove Cortane. Kodno ime projekta naj bi bilo Moneypenny, sprva naj bi delovala preko aplikacije za trenutno sporočanje (Facebook Messenger). Moneypenny naj bi omogočala uporabnikom, da prosijo za pomoč pri »raziskovanju in naročanju produktov in storitev«. Povedano drugače, gre za pomočnico, ki nam bo pomagala pri raznovrstnem zapravljanju denarja.

    Objavljeno: 14.7.2015 09:00
  • Letos že čez milijardo naročnin LTE

    Letos naj bi število naročnin na LTE na svetovnih trgih že preseglo milijardo, vsaj tako pravijo pri podjetju ABI Research, kjer se ukvarjajo s tržnimi raziskavami. K prodoru naj bi pripomogli predvsem vse cenejši telefoni z vgrajeno povezavo LTE ter vse hitrejše širjenje LTE tehnologije na velikih trgih, denimo na Kitajskem. Operaterji imajo s tem seveda kar nekaj dela, veliko pasovne širine naj bi zasedale predvsem video vsebine, v omrežja tako dodajajo vse več manjših celic. Te naj bi dodatno pokrile najbolj zahtevna območja.

    Objavljeno: 13.7.2015 11:10
  • Je Hacking Team napadla tuja država?

    Dober teden po napadu na Italijanskim podjetjem Hacking Team je direktor slednjega podal sum, da naj bi za napadom stala kakšna tuja država. Po njegovem mnenju je bil napad preveč izpopolnjen, da bi ga lahko izvedel nekdo brez veliko znanja in sredstev. O napadu smo sicer že pisali, podjetje prodaja prisluškovalno opremo, med potencialnimi strankami se je omenjalo tudi slovensko ministrstvo za notranje zadeve.

    Objavljeno: 13.7.2015 10:00
  • Vohunske "viruse" hotela kupiti tudi Slovenija?

    Wikileaks je objavil elektronsko korespondenco italijanskega podjetja Hacking Team, ki je na internet ušla med vdorom - v 400 GB težkem paketu podatkov. Poleg podrobnih podatkov o državah in ustanovah, ki so jim Italijani prodajali svojo prisluškovalno programsko opremo in podrobnostih o njenem delovanju. najdemo tudi podatke o potencialnih strankah. Med njimi Sloveniji.

    Objavljeno: 13.7.2015 07:00
  • Ali Google izgublja nadzor nad oglasi?

    Google ima vodilno vlogo na številnih področjih, med drugim tudi pri digitalnem oglaševanju. Po najnovejših ocenah ima njihov oglasni sistem AdWords kar okoli 31% tržni delež, kar pomeni, da se morajo ukvarjati s številnimi kupci, politikami in naprednimi algoritmi. Ključ uspeha sistema AdWords je ravno uporaba tehnik računalniškega učenja in algoritmov umetne inteligence za umeščanje pravih oglasov za posameznega obiskovalca spletnih strani.

    Objavljeno: 12.7.2015 01:00
  • IBM s 7-nm čipom

    Kljub temu, da je IBM izstopil iz posla za proizvodnjo elektronskih vezij, njihovi raziskovalci še vedno ustvarjajo na najbolj zahtevnih področjih s področja elektronike. Nedavno so tako skupaj s partnerji (GlobalFoundries ki je kupil IBMovo tovarno za proizvodnjo vezij, podjetjem Samsung in univerzo SUNY) uspeli ustvariti prvo elektronsko vezje, ki je narejeno z 7-nm arhitekturo.

    Objavljeno: 12.7.2015 01:00
  • Hekerji naj bi bili vdrli v nemški raketni sistem

    Raketni sistem Patriot na meji med Turčijo in Sirijo naj bi izvedel "nepojasnjene ukaze", ki so mu jih posredovali hekerji, poročajo nemški mediji. Omenjeni sistem namreč pripada nemški vojski, ki z njim varuje omenjeno mejo. Nemško ministrstvo za obrambo zanika vdor.

    Objavljeno: 11.7.2015 11:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji