• Jawbone pred zaprtjem

    Sodeč po pisanju spletne strani The Information naj bi bilo podjetje Jawbone, znano predvsem po pametnih zapestnicah, tik pred zaprtjem.

    Objavljeno: 8.7.2017
  • Video podjetje RED napovedalo telefon

    Podjetje RED je znano predvsem po izredno zmogljivih video kamerah (denimo RED Weapon 8K S35, katere cena je okoli 50.000 dolarjev), sedaj pa so napovedali svoj prvi pametni telefon.

    Objavljeno: 7.7.2017 13:00
  • Kritični sprejem prenovljenega Skype

    Uporabniki Microsoftovega programa za trenutno sporočanje Skype se jezijo nad zadnjo prenovo programa.

    Objavljeno: 7.7.2017 09:00
  • iPhone bi lahko prepoznaval obraze

    Prihajajoč iPhone 8 naj ne bi imel več čitalnika prstnih odtisov, temveč bo kar prepoznaval naš obraz. Applova metoda za branje prstnih odtisov TouchID je že uveljavljena in preizkušena, saj so jo prvikrat uvedli v iPhonu 5S daljnega leta 2013. Potem ko se je nekaj časa špekuliralo, da novi iPhone čitalnika ne bo imel več pod gumbom Home, temveč na zadnji stran, se zdaj zdi, da ga sploh ne bo imel.

    Objavljeno: 7.7.2017 05:00
  • Slovenska predstavitev novih Samsung Galaxy J7 in J5

    Predstavniki Samsunga so na srečanju z novinarji predstavili nova modela sedaj že dobro znane serije Galaxy J, konkretno J7 in J5.

    Objavljeno: 6.7.2017 14:00
  • McAfee in Intel sta se pobotala

    John McAfee, nenavaden, zloglasni podjetnik, ki je pred tridesetimi leti ustanovil podjetje McAfee Associates, znano po istoimenskem anti-virusnem programu, se je s podjetjem Intel izvensodno poravnal glede uporabe imena.

    Objavljeno: 6.7.2017 14:00
  • Zgodba z NotPetya se še zapleta

    Pred kratkim je predvsem v Ukrajini razsajal novi kripto-virus, ki je uporabljal nekaj tehnologije WannaCry, s tem, da so varnostni raziskovalci kmalu objavili, da se zašifriranih datotek ne da povrniti v prvotno stanje.

    Objavljeno: 6.7.2017 12:00
  • Tudi Hulu podpira odprti video format AV1

    Podjetje Hulu se je pridružilo združenju AOM (Alliance for Open Media), pri katerem se razvija brezplačen in odprt standard za kodiranje videa, imenovan AV1.

    Objavljeno: 5.7.2017 12:00
  • Photobucket s spremembo pogojev uporabe povzročil nemalo težav

    Spletišče Photobucket je izredno priljubljeno za brezplačno hrambo fotografij, zaradi spremembe pogojev uporabe pa so povzročili kar nekaj hude krvi med svojimi uporabniki. Konkretno so za fotografije, ki so hranjene pri njih a se jih uporablja na drugih straneh, začeli računati.

    Objavljeno: 5.7.2017 10:00
  • Kitajska začela boj proti VPN-jem

    Kitajska je v začetku leta formalno prepovedala uporabo neregistriranih navideznih zasebnih omrežij (VPN), s katerimi je bilo dolgo vrsto let mogoče obiti veliki kitajski požarni zid in neovirano brskati po internetu. Toda omejitev, ki je ostajala bolj kot ne na papirju, je zaživela šele te dni. Kitajska je aktivno začela zapirati VPN-je.

    Objavljeno: 5.7.2017 05:00
  • Predstavljen Asus Zenfone 4 Max

    Asus je pri nas znan predvsem po prenosnikih, a se ukvarjajo tudi s pametnimi telefoni s sistemom Android. Nekaj njihovih modelov smo v preteklosti že preizkusili, sedaj pa so pokazali novi model Zenfone 4 Max, katerega posebnost je izredno zmogljiva baterija – kar 5.000 mAh.

    Objavljeno: 4.7.2017 13:00
  • Odkrita pomanjkljivost v knjižnici GnuPG

    Varnostni raziskovalci so odkrili kritično ranljivost v kriptografski knjižnici GnuPG, preko katere so zlomili sicer močno šifriranje RSA-1024 in prišli do privatnega ključa RSA, s katerim so lahko odšifrirali podatke. Gnu Privacy Guard, znan tudi pod kraticama GnuPG in GPG, je zelo priljubljena odprto-kodna rešitev za šifriranje, ki jo uporabljajo različni sistemi in programi, med drugimi jo je uporabljal tudi Edward Snowden za zaščito svojih komunikacij. Raziskovalci pravijo, da se lahko enak postopek uporabi tudi za premagovanje še močnejše zaščite RSA-2048.

    Objavljeno: 4.7.2017 10:00
  • Razer gre na borzo

    Podjetje Razer, eno bolj znanih na področju igričarskih dodatkov in periferije, se pripravlja na vstop na borzo, konkretno v Hong Kongu.

    Objavljeno: 3.7.2017 15:00
  • Prihaja LG Q6

    Aprila so se v spletu pojavile govorice, da pri LGju pripravljajo telefon G6 Mini, manjšo različico zmogljivega zastavonoše G6. Sedaj so na dan pricurljale informacije, da se naj bi naprava imenovala Q6.

    Objavljeno: 3.7.2017 14:00
  • Alibaba pripravlja lastno digitalno pomočnico

    Kitajska spletna stran Alibaba, spletna prodajalna, ki konkurira Amazonu, naj bi v kratkem predstavila lastno digitalno pomočnico za uporabo doma.

    Objavljeno: 3.7.2017 10:00
  • Uspešen polet Facebookovega drona

    Pri Facebooku so objavili, da so maja opravili prvi uspešni polet z avtonomnim dronom, imenovanim Aquila. Gre za letečo napravo, o kateri smo v Monitorju že pisali, raziskujejo možnost, da bi taka letala v zraku ostala izredno dolgo časa in ponujala dostop do spleta v bolj odročnih koncih sveta. Prvi polet se je končal s prisilnim pristankom (avtopilotski sistem se je zaradi močnega vetra zmedel), v tem drugem poizkusu je letalo v zraku ostalo uro in 46 minut ter uspešno pristalo.

    Objavljeno: 2.7.2017 10:00
  • V Nemčiji visoke kazni za družabna omrežja

    V Nemčiji bo oktobra v veljavo stopil novi zakon, po katerem bodo kazni za podjetja, ki stojijo za družabnimi omrežji, ob prepočasnem umiku spornih vsebin izredno visoke. Vse strani, ki imajo vsaj dva milijona uporabnikov (torej Facebook, YouTube, Twitter, itd), morajo ilegalne vsebine odstraniti v roku 24 ur, vsebine, za katere ni takoj jasno, če so ilegalne, pa morajo preveriti v roku sedmih dni. Kazni v primeru neupoštevanja tega se začnejo pri petih milijonih evrih in lahko glede na resnost kršitve gredo do petdeset milijonov evrov. Gre za enega najstrožjih zakonov na tem področju, minister za pravosodje, Heiko Maas je pri tem povedal, da brez tovrstnega pritiska očitno ne morejo računati na omrežja, da odstranijo sporne vsebine.

    Objavljeno: 1.7.2017 13:00
  • Ameriški senatorji proti podjetju Kaspersky

    Odbor za oborožene sile v ameriškem senatu je v svojem predlogu za proračun za leta 2017-2018 predlagal prepoved sodelovanja z ruskim varnostnim podjetjem Kaspersky.

    Objavljeno: 1.7.2017 10:00
  • Prihaja poplava baterij

    Sodeč po pisanju strani Bloomberg lahko v naslednjih letih pričakujemo pravo poplavo baterij, predvsem namenjenih električnim in hibridnim avtomobilom. Pri tem se sicer največ govori o novi tovarni, ki jo gradi Tesla v ZDA (imenujejo jo kar Gigafactory, gradi se v puščavi v zvezni državi Nevada, kjer bo izkoriščala predvsem sončno energijo), a se tudi na Kitajskem pripravlja kar nekaj novih tovarn, ki bodo zasenčile proizvodne zmogljivosti Tesle.

    Objavljeno: 30.6.2017 10:00
  • NotPetya ne zaklepa temveč uničuje

    Pred dnevi se je v spletu pojavil novi kripto virus, imenovan NotPetya ki uporablja nekaj podobnih prijemov kot WannaCry. Po prvih podatkih je bilo kar veliko okužb, predvsem v Ukrajini in Rusiji.

    Objavljeno: 30.6.2017 08:00
  • Britanska letalonosilka na Windows XP

    Velika Britanija je v teh dneh za prva morska preizkušanja prevzela novo letalonosilko, imenovano HMS Queen Elizabeth, računalniki na krovu pa uporabljajo kar 16 let star Microsoftov sistem Windows XP. Za ladjo so odšteli kar 3 milijard funtov, njena izgradnja zamuja že šest let, letala zanjo pa se pričakuje nekje do leta 2023.

    Objavljeno: 29.6.2017 14:00
  • Schneider Electric s platformo za povezljivost

    Pri Schneider Electric, eno največjih podjetji za upravljanje energije in avtomatizacijo, so predstavili platformo EcoStruxture, ta temelji na internetu stvari za boljšo povezljivost sistemov. Ta služi kot osnova za upravljanje, avtomatizacijo in optimizacijo sistemov.

    Objavljeno: 29.6.2017 11:00
  • Facebook ima že 2 milijardi rednih uporabnikov

    Pri Facebooku so objavili novi mejnik, saj so dosegli rekordnih 2 milijard rednih uporabnikov – takih, ki se v storitev prijavijo vsaj enkrat na mesec.

    Objavljeno: 29.6.2017 10:00
  • Rekordna kazen za Google

    Evropska komisija je Googlu predpisala kazen 2,4 milijarde evrov, ker je svoj servis Google Shopping (ta pri nas ne deluje) priviligiral v primerjavi z drugimi spletnimi primerjalniki in prodajalci. Google ima 90 dni časa, da prilagodi prikazovanje informacij v spletnem iskalniku tako, da bodo enakovredno zastopani vsi ponudniki. Če tega ne bo storil, ga lahko Evropska komisija dodatno kaznuje z do 14 milijonov dolarjev na dan. Google je že napovedal pritožbo.

    Objavljeno: 28.6.2017 10:00
  • Petwrap - črv WannaCry, drugi poskus

    Zadnji izbruh izsiljevalskega virusa/črva WannaCry je bil omogočen z uporabo varnostne luknje EternalBlue, ki izhaja iz »arzenala digitalnega orožja« ameriške agencije NSA. Predvsem zato, ker je hekerska skupina Shadow Brokers to »orožje«, skupaj z drugimi, javno objavila v spletu in ga dala na voljo vsem, ki bi ga želeli uporabiti. Luknja je bila s strani Microsofta zakrpana že 14. marca, nekaj kasneje celo na nepodprtih sistemih kot so Windows XP, vendar to ni pomagalo, saj velika večina uporabnikov in celo sistemskih upraviteljev pač ne skrbi za dovolj redno in avtomatsko krpanje varnostnih lukenj. WannaCry se je sčasoma vendarle unesel, predvsem zaradi »pritisnjenega stikala za izklop« v obliki spletne domene, ki jo je registriral nek varnostni raziskovalec.

    Objavljeno: 28.6.2017 09:00
  • Težava z Monitorjevim DVDjem

    Spoštovani naročniki in kupci Monitorja s priloženim DVDjem.

    Objavljeno: 27.6.2017
  • Samsung z rekordno domačo (korejsko) prodajo S8 in S8+

    Pri Samsungu so objavili, da so v domači Južni Koreji prodali čez 1,3 milijonov telefonov Galaxy S8 in S8+.

    Objavljeno: 26.6.2017 15:00
  • Apple Watch s polovičnim tržnim deležem

    Po podatkih analitskega podjetja Strategy Analytics ima Apple vodilni položaj pri pametnih napravah, ki jih nosimo na sebi.

    Objavljeno: 26.6.2017 09:00
  • V spletu objavljena izvorna koda Windows 10  

    Pri Microsoftu so potrdili, da se je v zadnjih dneh v spletu pojavilo nekaj izvorne kode operacijskega sistema Windows 10.

    Objavljeno: 25.6.2017 10:00
  • Posebna tematska številka Monitorja - vse o spletnih (ne)varnostih

    Še vedno je naprodaj posebna poletna številka Monitorja, s katero smo se lotili področja računalniške varnosti. Spomnite se - v zadnjih mesecih se res veliko piše in govori o izsiljevalskih virusih, ki šifrirajo datoteke, pa tudi o različnih vdorih, spletnem vohunjenju in podobno.

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 13.6.2017
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji