• Canon Digital IXUS i

    Pri Canonu so predstavili ultra-kompaktni digitalni fotoaparat z oznako PoweShot SD10 oziroma Digital IXUS i. SD10 ima vgrajeno štirimilijonsko tipalo in stalno goriščno razdaljo, obdaja pa ga zelo majhno in čvrsto ohišje, ki bo na voljo v štirih barvah - beli, bronasti, srebrni in črni. Na voljo bo tudi vodotesno ohišje. Fotoaparat tehta 100 gramov, vgrajen pa ima 5,7-kratni digitalni zum. To je že drugi digitalni Canon s pomnilniškimi karticami Secure Digital. V ZDA stane 350 dolarjev.

    Objavljeno: 5.10.2003
  • Sony pripravlja videorekorder za ročni računalnik Clie

    Pri Sonyju so predstavili videorekorder za snemanje televizijskih programov, ki za hranjenje podatkov uporablja pomnilniške kartice Memory Stick. Naprava z oznako PEGA-VR100K omogoča priklop televizijske antene, kabelskega signala, satelitskega krožnika, navadnega videorekorderja ali kamkorderja, ter zapisovanje videa MPEG4 s hitrostjo 15 slik v sekundi, kar je polovica standardne hitrosti signala NTSC. Najbolj kakovosten zapis z ločljivostjo 320 × 240 pik zasede pasovno širino 384 kb/s, najmanj obremenjujoč pa z ločljivostjo 176 × 144 pik zahteva prenos 64 kb/s.

    Objavljeno: 5.10.2003
  • Podrobnosti o Windows Longohorn

    Microsoft je na konferencah PDC in SpeehTEK spregovoril o nekaterih ključnih novostih, ki jih bo prinesla naslednja generacija operacijskega sistema Windows z delovnim imenom Longhorn. Poleg številnih novosti v samem ogrodju sistema je trenutno najbolj v ospredju nov grafični uporabniški vmesnik z delovnim imenom Aero, ki bo precej bolj večpredstavno in grafično bogat od današnjega v okolju Windows XP. Pri Microsoftu napovedujejo, da bo imel novi grafični vmesnik tridimenzionalni videz, kar bo poleg prijetnejše slike prineslo tudi nove funkcionalne prednosti.

    Objavljeno: 5.10.2003
  • Še manjša fotoaparata Casio Exilima

    Casiovi fotoaparati, ki so bili že do sedaj najmanjši na trgu, so po novem postali še manjši, bolj pripravni za prenašanje v žepu. Modela ExilimEX-S20 in M20 se ponašata z merami 11 x 83 x 53 mm, vgrajenih pa imata še nekaj novosti, ki ju ločita od dosedanjih modelov S2 in M2. Ločljivost ostaja 2 milijonska, vendar je po novem moč snemati do 60 sekundne video posnetke, akumulator naj bi zdržal do 85% več kot do sedaj, zaslon LCD pa je manj občutljiv na praske. Oba modela imata vgrajenega 10 MB pomnilnika, ne manjka pa podpora za kartice SD. M20 se od modela S20 razlikuje v tem, da je hkrati tudi predvajalnik MP3 in so mu zato priložene slušalke.

    Objavljeno: 4.10.2003
  • Kodak bo delal brizgalnike

    Podjetje Eastman Kodak, znano predvsem po svojih fotografskih izdelkih, se bo v prihodnjih letih podalo tudi na področje brizgalnih tiskalnikov. Podjetje je predstavilo nov strateški plan, s katerim naj bi v naslednjih treh letih v razvoj brizgalne tehnologije in izdelkov vložili 3 milijarde dolarjev, kar naj bi jim prineslo leta 2006 okoli 16 milijard dolarjev prihodkov, leta 2010 pa kar 20 milijard dolarjev. S svojimi izdelki naj bi se podali na trg profesionalnih, potrošniških in specializiranih tiskalnikov (slednje predvsem za področje medicine). S tem korakom naj bi Kodak postal neposreden tekmec današnjim ponudnikom brizgalnih tiskalnikov, kot so HP, Canon, Epson in Lexmark. Pri Kodaku trdijo, da je za odločitev logično nadaljevanje dosedanjega programa fotografije, ki je z digitalnimi fotoaparati doživelo nov razcvet. Obenem za družbo to pomeni varno naložbo na novo področje, s čimer zmanjšujejo poslovna tveganja.

    Objavljeno: 4.10.2003
  • Creativov Sound Blaster Audigy 2 NX za prenosnike

    Podjetje Creative Technology je predstavilo zunanji zvočni sistem Sound Blaster Audigy 2 NX, ki prenosnim računalnikom omogoča predvajanje zvoka s sedmimi zvočniki in globokotoncem. Napredni 24-bitni zvočni sistem priklopimo preko vmesnika USB 2.0, z zvočniškim sistemom Creative GigaWorks S750 7.1 pa omogoča postavitev domačega kino sistema.

    Objavljeno: 4.10.2003
  • Vse večji "Rdeči klobuk"

    Drugo finančno četrtletje se je za največjega distributerja Linuxa, družbo Red Hat, končalo precej uspešno. Podjetje je ustvarilo 28,8 milijona dolarjev prihodka in 3,3 milijona dolarjev dobička. V zadnjem trimesečju so pridobili 2.300 novih naročnikov za Red Hat Enterprise Linux in tako skupno število naročnikov povečali na 26.000. Red Hatova programska oprema v glavnem deluje na Intelovih strežnikih, nova različica (Enterprise Linux 3) pa naj bi tekla tudi na IBM mainframe računalnikih in sistemih, opremljenih z Intelovimi procesorji Intanium. Različica 3 naj bi ugledala luč sveta v začetku oktobra.

    Objavljeno: 3.10.2003
  • Discreetov combustion 3

    Pri Discreetu so predstavili novo različico programa za posebne učinke pri trirazsežnem oblikovanju in video posnetkih. Combustion 3 je namenjen obogatenju spletnih vsebin, videa in celo filmov, v okolju PC ali Mac. Program ima tokrat izboljšano delovno okolje in je primeren tudi za tiste, ki niso vrhunski strokovnjaki za trirazsežno modeliranje. Z JavaScriptom lahko uporabniki enostavno in hitro pripravijo zapletene animacije, pri katerih bi se delo ponavljalo, obenem pa lahko tudi shranijo animacije v zapisu Flash. Za Windows XP je program že na voljo, uporabniki Mac OS X pa ga bodo lahko kupili v začetku leta 2004. V ZDA stane 1000 dolarjev.

    Objavljeno: 3.10.2003
  • Swift 3D XPress Extension za Macromedia Flash MX 2004

    Podjetje Electric Rain je ponudilo nov dodatek za Macromedia Flash MX 2004, ki omogoča pripravo animacij s tridiemenzionalnim oblikovanje. Swift 3D Xpress omogoča uporabnikom izbiro poljubnega vektorskega predmeta, ki ga potem lahko odprejo v urejevalnem okolju Xpress, ga prilagodijo, vrtijo, osvetlijo in animirajo, ter nato vgradijo v samostojni video posnetek v vektorski ali rastrski obliki.

    Objavljeno: 3.10.2003
  • Microsoft predstavil spletne konference LiveMeeting

    Pri Microsoftu so nedavno predstavili novo storitev za zagotavljanje spletnih konferenc. Gre za pripravo terena za novo pisarniško zbirko Office, ki bo tako omogočila številne nove funkcije. Storitev z imenom LiveMeeting temelji na tehnologiji, ki so jo kupili s podjetjem PlaceWare leta 2002. Udeleženci se prijavijo v strežnik, kjer lahko sočasno gledajo predstavitve, izmenjujejo beležke ali kramljajo ter skupaj urejajo dokumente. Tovrstne storitve so vse bolj priljubljene, saj podjetja režejo stroške pri potovanjih, zato zahtevajo takšno povezljivost za izvajanje sestankov v živo preko interneta.

    Objavljeno: 3.10.2003
  • Eolas pristal na poravnavo glede IE, Microsoft še ne

    Mike Doyle, ustanovitelj podjetja Eolas, je poudaril, da je pristal na poravnavo s podjetjem Microsoft, ko je le-to objavilo namero o temeljiti spremembi brskalnika Internet Explorer zaradi pravnomočne razsodbe sodišča glede Eolasove tožbe in odškodnine v višine 521 milijonov dolarjev.

    Objavljeno: 3.10.2003
  • Business Objects in Cognos izboljšujeta poslovno poročanje

    Tekmeca na področju poslovnega poročanja Business Objects in Cognos sta pred kratkim oba izdala nove različice svojih orodij, ki omogočajo poročanje preko spletnega uporabniškega vmesnika. Cognosova rešitev ReportNet podpira spletne storitve, javo in XML. Rešitev, ki jo ponuja Business Objects v različici 6.1, je tesno povezana s preostalimi izdelki podjetja Business Objects, na primer z orodjem za prenos podatkov v podatkovno skladišče in z orodjem za izdelavo analitičnih aplikacij, a po ocenah strokovnjakov ne predstavlja posebnega tehnološkega dosežka.

    Objavljeno: 2.10.2003
  • Luknja v varnem sistemu SSH

    Center za računalniške krizne primere CERT je nedavno posvaril računalniški svet o ranljivosti sistema OpenSSH, ki je namenjen zagotavljanju varnih povezav uporabnikov s strežniki. Morebitni napadalec/vlomilec bi lahko tako posredno sprožil zlonamerni program ali napad za onesposobitev strežnikov s pomočjo prav tega programa, ki zagotavlja varnost. Ranljivi so programi v različicah, starejših od 3.7 - do vloma pa lahko pride zaradi klasične zlorabe medpomnilniškega sistema (t.im. buffer overflow). Kmalu po objavi je bila že na voljo nova različica programa, 3.7.1, ter popravki za starejšo različico.

    Objavljeno: 2.10.2003
  • Microsoft gre v Hollywood

    Microsoftova nepričakovana ponudba zapisa Windows Media Series 9 kot standarda za predvajanje pretočnih in video vsebin potrjuje njihove ambicije in težnjo, da bi postali pomemben člen sveta TV in videa, kjer so doslej igrali obrobno vlogo.

    Objavljeno: 2.10.2003
  • SuSE Linux 9.0

    Podjetje SuSE je predstavilo deveto različico svoje distribucije operacijskega sistema Linux, ki prinaša nekaj zanimivih tehničnih novosti. Med temi je podpora za 64-bitne procesorje AMD Athlon 64, podpora za datotečni sistem NTFS, s čimer je olajšana migracija iz okolja Windows, prvič pa bo na voljo tudi tehnični predogled novega jedra 2.6, ki je še v nastajanju. Novo jedro prinaša med drugim prenovljen sistem za boljšo podporo večopravilnosti, boljšo podporo za zvok in varčevanje z energijo. Podpora za NTFS pomeni, da lahko uporabniki že v osnovi dostopajo do podatkov na particijah z okoljem Windows XP, brez dodatnih orodij pa je te particije mogoče tudi zmanjšati, da naredimo več prostora za Linux.

    Objavljeno: 2.10.2003
  • Trije novi Palmi

    Družba PalmOne je po pričakovanju predstavila tri nove ročne računalnike, s katerimi želijo nadaljevati pozitivni trenutek v prodaji, ki ga doživlja družba v zadnjih mesecih. Prva novost je model Zire 21, nadomestilo za dosedanji najmanjši model, ki ga PalmOne namerava še naprej prodajati po ceni 100 dolarjev. V primerjavi s prvotnim modelom Zire ima novinec štirikrat večji osnovni pomnilnik (8 MB), hitrejši procesor (Texas Instruments OMAP, 126 MHz) in bogatejšo programsko opremo. Poleg operacijskega sistema PalmOS 5.2.1 je priložen CD z novo različico programov Software Essentials, s katerimi uporabnik lahko dopolni osnovni nabor beležke, koledarja in imenika. Tako kot večji modeli Tungsten, tudi Zire 21 uporablja za vnos črk sistem Grafitti 2. Žal ima tudi novi model še vedno sivinski zaslon brez zadenjske osvetlitve, kar je morda največja omejitev sistema.

    Objavljeno: 2.10.2003
  • Že petdeseta Sodobna elektronika

    Sejem telekomunikacij, komponent, elektronike za avdio in video, avtomatizacije in zabavne elektronike, bo potekal na Gospodarskem razstavišči v Ljubljani od 7. do 10. oktobra. Na sejmu se bo predstavilo 121 razstavljavcev oziroma 137 podjetij in ustanov iz 20 držav Evrope, Izraela, Japonske, Kanade, Kitajske, Tajvana in ZDA.

    Objavljeno: 2.10.2003
  • Nov standard WSRP za vključitev podatkov v spletne dveri

    Neprofitna organizacija OASIS je odobrila nov standard WSRP (Web Services for Remote Portals) 1.0, s pomočjo katerega bo mogoče na standarden način vključiti zunanje vire podatkov, na primer informacije o vremenu ali borznih tečajih, v spletne strani. Razvijalcem tako ne bo treba izdelovati različnih programskih rešitev za dostop do vsakega posameznega vira podatkov, ampak bodo razvili le eno standardno rešitev. Standard podpira razvojni okolji J2EE in .Net.

    Objavljeno: 1.10.2003
  • Corel Grafigo 2

    Podjetje Corel je predstavilo nov program za tablične PC-je, ki zagotavlja boljšo učinkovitost pri ustvarjanju in urejanju vsebin in beležk ter sodelovanje. Izboljšali so vgrajena orodja, ki premorejo zdaj več inteligence, da pomagajo uporabniku hitro skiciranje prepoznavnih slik. Uporabniki lahko tako riše diagrame, program pa samodejno ravna črte, jih poravnava, zaključuje in ovija, zapira geometrične in negeometrične like, prepoznava simetrije in podobno, po novem pa pozna program tudi puščice in trapezoide.

    Objavljeno: 1.10.2003
  • Microsoft Windows XP Media Center Edition 2004

    Microsoft je tudi uradno objavil novo različico operacijskega sistema Windows XP prilagojenega za uporabo v večpredstavnih osebnih računalnikih, ki jih krmilimo z daljinskim upravljavcem. Projekt z delovnim imenom Harmony je dobil dokončno ime Windows XP Media Center Edition 2004, prinaša pa predvsem manjše izboljšave kot posledico pripomb in predlogov dosedanjih uporabnikov sistema. Za potencialne uporabnike pa je zanimivo predvsem to, da bo odslej sistem skupaj z združljivimi računalniki na voljo po celem svetu in ne samo v ZDA, tako kot s prvo različico tega večpredstavnega sistema.

    Objavljeno: 1.10.2003
  • Samba 3.0

    Odprtokodni program Samba v tretji različici prinaša številne novosti, s katerimi bolj kvalitetno oponaša in sodeluje s strežniki Windows. Programski paket, ki na operacijskem sistemu Linux oponaša delovanje strežnika Windows NT 4.0, predstavlja lahko velik prihranek v primerjavi z Microsoftovimi izdelki, kar analitiki ocenjujejo na okoli 25 dolarjev za uporabnika in nekaj sto dolarjev za vsak strežnik. Ustvarjalci Sambe so obenem izkoristili ugodne trenutek, ko Microsoft opušča podporo za operacijski sistem Windows NT, uporabniki pa iščejo alternativo (dragemu) prehodu na okolja Windows 2000/Windows 2003.

    Objavljeno: 1.10.2003
  • 2. Linux Konferenca -- v znamenju odprte kode

    V Portorožu se je konec septembra odvijala druga Linux konferenca, ki je zbrala številne podpornike Linuxa iz Slovenije. Nastala je na podlagi zelo uspešnega in odmevnega istoimenskega dogodka v letu 2002, zato so organizatorji zadržali domala enak koncept, a skušali razširiti nabor vsebin (večino časa sta se odvijali dve predavanji sočasno) in število govornikov, tudi iz tujine. Zanimivo pa je, da so se organizatorji letos še bolj oddaljili od največje potencialne baze slušateljev, ljubiteljev Linuxa, saj je bila konferenca pretežno namenjena poslovni rabi in rabi v javni upravi, o čemer na žalost priča tudi dokaj visoka kotizacija. Čeprav se je na odru zvrstilo kar nekaj članov združenja Lugos, so bili letos v ospredju tudi komercialni ponudniki, kot so IBM, HP in Oracle. Zdi se na nek način protislovno, toda po drugi strani odraža trenutno realnost in spremembe na tem področju.

    Objavljeno: 1.10.2003
  • Adobe: generacija izdelkov CS

    Podjetje Adobe je najavilo nove različice svojih poglavitnih programov za namizno založništvo, spletno urejanje, risanje in obdelavo fotografij. Programi Photoshop CS, Illustrator CS, InDesign CS in GoLive CS predstavljajo novi rod izdelkov, ki prinaša številne novosti, predvsem pa bistveno boljše medsebojno sodelovanje. To je obenem prvič, da je Adobe hkrati objavil nove različice svojih paradnih izdelkov. Programi imajo tudi enotni program za namestitve in enotno serijsko številko izdelka. Tudi Adobe pa z novo različico uvaja postopek aktivacije prek interneta, s čimer se nameravajo boriti proti piratstvu.

    Objavljeno: 30.9.2003
  • Nadzor omrežij tudi ceneje

    Podjetje Network Associates je ocenilo, da tudi srednje velika podjetja, ki nimajo denarja za drage profesionalne pakete, potrebujejo orodja za nadzor nad lokalnimi omrežji. Netasyst Network Analyzer je orodje, ki za zmerno ceno omogoča ugotavljanje težav pri odzivnih časih, ugotavljanje morebitnih vdorov v omrežje, nadzor požarnih zidov in drugih varnostnih sistemov.

    Objavljeno: 30.9.2003
  • Stari računalniki niso poceni

    Neprijazna gospodarska klima v preteklih letih je podjetjem zavezala mošnjičke, zato so upočasnila vlaganja v posodobitev računalniške opreme. Namesto triletnega življenjskega cikla so osebni računalniki >>živeli<< 4, 5 in celo 6 let. V raziskovalnem podjetju Gartner pa so ugotovili, da vztrajanje pri starih računalnikih ne pomeni, da podjetja z njimi nimajo stroškov. Treba je namreč skrbeti za vzdrževanje strojne in programske opreme ter informacijskih sistemov, posredni stroški pa se povečujejo tudi zaradi zmanjšane produktivnosti. Preden se podjetja odločajo o trajanju življenjskega cikla izdelkov, morajo imeti razčiščene pojme glede produkcijskih in migracijskih stroškov. Sicer pa Gartnerjevi strokovnjaki priporočajo največ 4-letni življenjski cikel za PC-je, ki jih uporabljajo zaposleni za manj zahtevna opravila, in 3-letni cikel ali manj za najbolj zahtevne uporabnike.

    Objavljeno: 30.9.2003
  • Borland uvaja UML v okolje .Net

    Borlandovo programsko orodje Together omogoča modeliranje v obliki UML v sklopu razvojnega orodja Microsoft Visual Studio .Net, hkrati pa uporabnikom olajša delo z jezikom UML. Med drugim skrbi za sinhronizacijo med predmetnimi modeli v obliki UML in izdelano programsko kodo, tako da se spremembe v modelu takoj prenesejo v programsko kodo. V razvojnem okolju .Net doslej ni bilo zelo uveljavljeno modeliranje rešitev v jeziku UML, saj so značilni izdelki v tem okolju manjših razsežnosti, večjih projektov pa so se razvijalci pogosteje lotevali v okolju J2EE, kjer je UML bolj uveljavljen.

    Objavljeno: 30.9.2003
  • Oraclov JDeveloper bo podpiral spletne storitve

    Oracle namerava do konca letošnjega leta izdati novo različico javanskega razvojnega orodja JDeveloper, ki bo podpiral najnovejši standard J2EE, vključno s tehnologijo spletnih storitev. Nova različica bo imela - tako kakor nova različica Oraclove zbirke podatkov - oznako 10g in bo vključevala bolj uporabniško prijazno grafično razvojno okolje z dodatki za modeliranje. Ker je orodje JDeveloper precej zahtevno za uporabo, saj je namenjeno izdelavi velikih poslovnih programov, pri Oraclu napovedujejo izdajo še enega orodja, HTML DB. To orodje, ki so ga razvijali pod imenom Project Marvel, bo namenjeno izdelavi preprostejših spletnih programov. Vsi že izdelani spletni programi bodo shranjene v osrednjem strežniku in se bodo tudi izvajalo iz osrednjega strežniškega mesta.

    Objavljeno: 30.9.2003
  • Še dva nova Canonova brizgalnika s Pictbridgem

    Canon je predstavil nova foto brizgalnika i455 in i475, ki sta naslednika i450 in i470. Edina večja novost je v tem, da omogočata neposredno tiskanje iz vseh digitalnih fotoaparatov in digitalnih video kamer, ki podpirajo nov standard Pictbridge. Do sedaj je bilo mogoče le tiskanje neposredno iz Canonovih fotoaparatov, vendar pa se standard Pictbridge še ni prijel, saj digitalnih fotoaparatov, ki bi ga podpirali še ni na voljo. Sicer tiskalnika omogočata tiskanje do najvišje ločljivosti 4800 x 1200 pik na palec, i475 pa ima vgrajen tudi čitalec pomnilniških kartic, ki podpira skorajda vse kartice razen novih Sonyjevih Memory Stick Pro.

    Objavljeno: 29.9.2003
  • Samsung Napster Player

    Korejski Samsung bo poleg glasbenih založb očitno eden ključnih partnerjev podjetja Roxio pri vzpostavitvi Napsterja 2.0, ki se napoveduje za to jesen. Tako so v ZDA predstavili Napster Player YP-910, ki vključuje 20 GB diska in radijski sprejemnik ter omogoča tudi snemanje glasbe, tako iz radia kot zunanjih virov v zapis mp3. Predvajalnike bo pod združeno blagovno znamko izdeloval Samsung.

    Objavljeno: 29.9.2003
  • Migo prenaša namizje med različnimi računalniki

    Mlado podjetje Forward Solutions je predstavil nov pomnilniški ključ, ki se od tekmecev razlikuje po ključni lastnosti - na njem uporabniki lahko prenašajo svoj delovno okolje (vključno z nastavitvami, ozadjem zaslona in elektronsko pošto) in ga namestijo na poljuben računalnik s priključkom USB. Pomnilniški ključi z imenom Migo namreč vsebujejo posebno programsko opremo Pocket Login, ki omogoča replikacijo in sinhronizacijo podatkov med vsebino ključa in namiznim računalnikom.

    Objavljeno: 29.9.2003
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji