• Logitechove tipkovnice prihodnosti

    Logitech je predstavil niz novih brezžičnih tipkovnic, ki z dodatnimi tipkami za posebne funkcije močno olajšajo vsakdanje delo z računalnikom. Model Cordless Desktop MX 3200 Laser tako za 100 dolarjev nudi komplet brezžične tipkovnice in miške, ki je prijazna tako do internetne telefonije, kot dela s fotografijami, povrh vsega pa je združljiva s prihajajočim okoljem Windows Vista. Na tipkovnici tako dobimo posebne tipke za začetek in konec telefonskega ogovora ter takega za hiter zagon spletnega tiskalnika.

    Objavljeno: 15.8.2006
  • CA v težavah, odpušča

    Družba Computer Associates je zaključila svoje prvo poslovno četrtletje 2007 z rezultati, ki so precej pod pričakovanji. Ob prometu 956 milijonov dolarjev, kar je okoli 3% bolje od enakega obdobja lani, so zelo slabo obvladovali stroške, saj se je čisti dobiček znižal kar za 64% in v letu dni padel iz 97 na 35 milijonov dolarjev. Podjetje je zaradi tega napovedalo, da bodo odpustili kar 1.700 zaposlenih, s čimer naj bi na letnem nivoju privarčevali okoli 200 milijonov dolarjev. Pri CA-ju trdijo, da je korak del predvidenega prestrukturiranja, ki so ga začeli že pred letom dni, del stroškov pa pripisujejo nedavnim nakupom drugih podjetij, s katerimi nameravajo razširiti svoj prodajni portfelj, zlasti na področju programske opreme za upravljanje IT sistemov.

    Objavljeno: 15.8.2006
  • Samsungovi novi laserji

    Samsung je prenovil svojo družino laserskih tiskalnikov z modeli, ki so hitrejši in bolje opremljeni od predhodnikov za enako ali nižjo ceno. Prva novost je omrežni tiskalnik CLP-650N, ki zna natisniti 21 strani na minuto tako v barvah, kot sivinah. V osnovi so vgrajeni predali za kar 850 listov, pomnilnik je velik 256 MB, podpira pa tako PCL6 kot Postscript. Kljub visoki zmogljivosti v ZDA stane le 800 dolarjev.

    Objavljeno: 14.8.2006
  • Windows Live Writer

    Microsoft je objavil novo orodje za urejanje gradiva in objavo vsebine v blogih. Windows Live Writer, za zdaj še v razvojni različici, je še eno od orodij Windows Live, omogoča pa objavo vsebin tako na Microsoftove strežnike za Bloge, kot je Windows Live Spaces, kot tudi druge platforme, med katerimi, LiveJournal, TypePad, Wordpress, bloge s podporo za standard RSD (Really Simple Discoverability) in tiste za programska vmesnika Metaweblog ter Moveable Type API.

    Objavljeno: 14.8.2006
  • Spletno namizje

    Podjetje Sapotek se je lotilo projekta, s katerim nameravajo v spletnih tehnologijah izdelati celotno računalniško omizje z uporabniškimi programi vred, ki je dostopno preprosto prek spletnega brskalnika. Storitev Dekstoptwo v spletnem brskalniku ustvari delovno okolje, ki je na moč podobno namizju sodobnih operacijskih sistemov, kot je na primer okolje Windows. Na voljo so ikone, startna vrstica, posamezni programi pa se zaganjajo v posameznih oknih, ki jih lahko premikamo, povečamo, preklapljamo.

    Objavljeno: 14.8.2006
  • Delovne postaje iz Della in HP-ja

    Intelovi novi procesorji Core 2 Duo so odlična osnova za nove delovne postaje, ki so jih predstavili tako pri Dellu, kot Hewlett-Packardu. Dell na vrhu ponudbe računalnikov z novimi procesorji ponuja postajo Dell Precision 390, ki je tja do 88% zmogljivejša od predhodnega modela, zlasti na področju zahtevnega grafičnega dela, kot je so na primer programi CAD. Vsebuje lahko tako procesorje Intel Core 2 Duo kot Core 2 Duo Extreme, pri čemer sistemsko vodilo deluje s hitrostmi od 800 do 1066 MHz. Pomnilnik je lahko velik tja do 8 GB, v računalniku pa je prostora za tja do štiri diske z vmesniki SATA ali SAS, pri čemer Dell podpira tudi diskovna polja RAID. Na voljo so profesionalne grafične kartice podjetij ATI in Nvidia, cene pa se gibljejo v ZDA od 1.000 dolarjev navzgor.Praktično enako ceno imajo HP-jeve delovne postaje xw4400, ki prav tako temeljijo na sistemskem naboru Intel 975X Express in procesorji Intel Core 2 Duo.

    Objavljeno: 13.8.2006
  • Novosti iz Casia in Pentaxa

    Casio in Pentax sta predstavila nove modele digitalnih fotoaparatov, ki v srednji razred prinašajo ločljivost 7 milijonov pik. Novost iz podjetja Casio nosi oznako Exilim Zoom EX-Z700, vsebuje optični zum 3x in velik 2,7-palčni zaslon s svetlostjo 1200 cd/m2. Vgrajen je algoritem za blaženje tresljajev, kot tudi nov samodejni način Best Shot, s katerim izberemo najboljši način slikanja na podlagi vzorčne slike, ki jo fotoaparat prikaže na zaslon.

    Objavljeno: 13.8.2006
  • Holografski nosilci v prodaji že letos

    Družba Hitachi-Maxell bo že ve letošnjem letu začela s prodajo optičnih nosilcev s holografsko tehnologijo, na katere bo mogoče shraniti 300 GB podatkov. Same enoto bo proizvajalec glavni razvijalec tehnologije, družba InPhase Technologies, kasneje pa tudi licenčni proizvajalci. Znane so tudi že cene - posamezni optični nosilec bo stal med 120 in 180 dolarji, medtem ko bo vsaj na začetku optična enota precej draga - 15.000 dolarjev.

    Objavljeno: 12.8.2006
  • Logitech Wireless DJ

    Logitech je predstavil glasbeni sistem Logitech Wireless DJ, ki omogoča uporabnikom enostavno predvajanje digitalne glasbe na kateremkoli glasbenemu sistemu ali na samostojnih zvočnikih kjerkoli v hiši in celovito daljinsko upravljanje. Wireless DJ Music System poveže računalnik na domači sistem za zabavo ali zvočniški sistem s pomočjo Logitechove brezžične tehnologije Music Anywhere. Oddajnik priključimo na vrata USB na osebnem računalniku in brezžični glasbeni sprejemnik pa je povezan z glasbenim sistemom prek običajnih RCA konektorjev.

    Objavljeno: 12.8.2006
  • 25 let računalnikov PC

    Pred 25 leti je IBM predstavil za tiste čase nenavaden računalnik, ki so mu dali ime IBM Personal Computer. V četrt stoletja je PC postal legenda in temelj informacijske revolucije, ki se še danes nadaljuje. Prvi PC, ki je bil uradno predstavljen 12. avgusta 1981 je tehtal 10 kg, visok je bil 15 cm, poganjal pa ge je Intelov procesor 8088 s taktom 4,77Mhz. Kaj kmalu je postal neizogiben poslovni pripomoček, kasneje pa se je razvil tudi v izdelek za domala vsak dom.

    Objavljeno: 11.8.2006
  • Nvidia Quadro Plex

    Nvidia je na sejmu SIGGRAPH predstavila doslej svoj najzmogljivejši grafični podsistem, ki je namenjen izključno profesionalni rabi in pripravi ter vizualizaciji najbolj kompleksnih grafičnih projetov. Sistem Nvidia Quadro Plex 1000 sestavlja tja do osem grafičnih kartic Quadro FX, ki so sposobne prikovati najbolj zahtevne fotorealistične scene v simulatorjih letenja, sposobne pa so tudi predvajati video posnetke v izredno visoki ločljivosti 4K, primerni za kinodvorane. Celota se nahaja v ohišju, ki ga je mogoče vgraditi tudi v strežniško omaro, kjer zavzema višino 3U. Celota dosega tudi do 20.krat višjo grafično zmogljivost od običajnih kartic za računalnike, kar pomeni do 148 megapixov na 16 video kanalih vzporedno in s hitrostjo zapolnjevanja do 80 milijard pik na sekundo. Seveda pa taka zmogljivost stane - za grafični podsistem je treba odšteti vsaj 17.500 dolarjev.

    Objavljeno: 11.8.2006
  • IBM kupuje FileNet

    IBM namerava okrepiti svoj položaj na področju upravljanja dokumentom z nakupom specialista na tem področju, družbe FileNet. Vrednost prevzema je 1,6 milijarde dolarjev, z njim pa bo IBM okrepil svoj položaj na trgu sistemov za upravljanje z dokumenti n vsebinami, kjer je bil že doslej prisoten z nekaterimi izdelki iz družine Websphere. IBM bo na ta način tudi močneje konkuriral družbi EMC, ki je že pred časom prevzela drugega specialista, podjetje Documentum. To je že drugi veliki nakup družbe IBM v poletnih mesecih, saj je nedavno za 740 milijonov dolarjev prevzelo tudi družbo MRO Software, ki proizvaja orodja za upravljanje z osnovnimi sredstvi. IBM s temi nakupi krepi svoj položaj na področju rešitev za upravljanja IT in celotnega poslovnega okolja ter avtomatizacije poslovnih procesov.

    Objavljeno: 11.8.2006
  • iSkoot - Skype za mobilne telefone

    Mlado podjetje iSkoot je razvilo programsko opremo, ki omogoča opravljanje internetnih telefonskih pogovorov na mobilnih telefonih z javo, celota pa je združljiva s programom Skype. Avtorji programa iSkoot so tudi dosegli sporazum z družbo Skype, po katerim bosta podjetji skupaj tržili in promovirali rešitev, poleg tega pa tesno sodelovali na tehničnem področju.

    Objavljeno: 10.8.2006
  • Sony Mylo - mobilni komunikator

    Sony je v ZDA predstavil nov tip mobilne naprave, ki združuje v sebi večpredstavni predvajalnik, spletni brskalnik in internetni telefon. Sony Mylo (kar menda pomeni My Life Online) je zanimivo oblikovana naprava velikosti ročnega računalnika, ki ima vgrajeno tipkovnico, z okoljem pa komunicira prek omrežja Wi-Fi. V predvajalnik so vgrajeni spletni brskalnik Opera, predvsem pa odjemalci za trenutno sporočanje, združljivi z rešitvami Skype, Google in Yahoo, naprava pa zna opravljati tu klice v okviru omrežja Skype.

    Objavljeno: 10.8.2006
  • Microsoftova 3D fotografija

    Microsoftov raziskovalni oddelek MS Research je skupaj z univerzo iz Washingtona razvil programsko opremo, ki iz zbirke navadnih fotografij pripravi 3D model predmeta ali mesta skozi katerega se lahko nato sprehajamo. Program Photosynt deluje tako, da analizira podobne fotografije in na podlagi ugotovljenih skupnih točk, merjenja razdalj in kotov med posameznimi točkami sestavi tridimenzionalni model objektov na sliki. Uporabnik se nato navidezno sprehaja v prostoru, program pa med tem samodejno preklaplja med izvornimi podatki.

    Objavljeno: 10.8.2006
  • Turbo znova

    Pri Borlandu so se v skupini za razvoj programerskih orodij, ki je, mimogrede, še vedno naprodaj, odločili za vnovično predstavitev blagovne znamke "Turbo", ki je bila pred leti sinonim za učinkovite prevajalnike, ki so zrasli v zmogljiva združena razvojna okolja (IDE). Turbo Pascal, predstavljen leta 1983, je pravzaprav izumil združeno razvojno okolje, v katerem se za prevajanje, zagon in razhroščevanje programa ne rabimo premakniti iz urejevalnika kode.

    Objavljeno: 9.8.2006
  • Apek uvaja postopek nadzora nad Telekom

    Agencija za pošto in elektronske komunikacije RS je uvedla postopek nadzora zoper Telekom Slovenije d. d. zaradi nameravanega dviga cen krajevne zanke in prostorov za skupno lokacijo za druge operaterje, ki končnim uporabnikom ponujajo dostop do javnega telefonskega omrežja in širokopasovni (DSL) dostop.

    Objavljeno: 9.8.2006
  • Nikon D-80

    Nikon D-80 jenov zrcalno-refleksni fotoaparat srednjega razreda, ki bo nadomestil doslej nadvse priljubljen model D-70. Novinec premore tipalo CCD z 10,2 milijoni pik, s številnimi novimi samodejnimi in naprednimi funkcijami pa je namenjen zahtevnejšim amaterjem. Združitev senzorja formata DX in F bajoneta objektiva, zagotavlja združljivost s širokim spektrom objektivov Nikkor AF in DX, ki so zasnovani izključno za Nikonove digitalne zrcalno refleksne fotoaparate.

    Objavljeno: 9.8.2006
  • Uničevalec optičnih nosilcev

    Zaradi nizkih cen in preproste rabe je vse več informacij danes shranjenih na optičnih nosilcih CD in DVD, kar lahko predstavlja tudi varnostno težavo. Podatkov na zapisljivih nosilcih se v večini primerov ne moremo preprosto znebiti, brez da bi fizično uničili nosilce, kar pa je zaradi nekaterih strupenih snovi ekološko sporno. Plextor bo v ta namen v kratkem predstavil posebno enoto z imenom Plexeraser, ki s pomočjo posebnega laserja zanesljivo izbriše oziroma uniči podatke na optičnih nosilcih CD in DVD. Za eno brisanje bo enota potrebovala približno 6 minut, kar je približno toliko kot za zapisovanje samih podatkov.

    Objavljeno: 8.8.2006
  • VMware tudi za Macintoshe

    Podjetje VMware je na Applovi razvojni konferenci napovedal orodje za virtualizacijo operacijskih sistemov, ki bo delovalo na računalnikih Macintosh z Intelovimi procesorji. Nov izdelek, ki bo imel drugačno ime od tistega za računalnike PC, bo omogoča poganjanje operacijskih sistemov Windows, Linux, NetWare in Solaris na računalnikih z okoljem MacOS X. Pri tem je pomembno, da bodo navidezni računalniki narejeni za druge različice orodij VMware delovali brez sprememb na Macih, kar pomeni, da bo mogoče navidezne stroje preprosto seliti iz ene platforme ali celo strežniškega sistema na računalnike družbe Apple. VMware za MacOS X bo tudi sicer po lastnostih zelo podoben izdelku VMware Workstation za računalnike PC.

    Objavljeno: 8.8.2006
  • Applove novosti na WWDC06

    Kot je bilo pričakovano je Steve Jobs na uvodnem nagovoru na Applovi konferenci razvijalcev predstavil precej novosti. Že dlje časa je bilo znano, da bo predstavljen Mac Pro, zmogljiva delovna postaja, ki je nadomestila linijo PowerMac in uvedla procesorje Intel. Na voljo je tudi novi strežnik Xserver, Jobs pa je predstavil še novosti v Mac OS X 10.5 (Leopard).

    Objavljeno: 8.8.2006
  • HP kupuje Mercury Interactive

    Podjetje Hewlett-Packard je okrepilo svoj položaj na področju programske opreme z nakupom družbe Mercury Interactive. S to potezo pričakujejo predvsem utrditev svojega položaja na področju rešitev za upravljanje okolja IT, kjer so tradicionalno prisotni z družino programskih rešitev OpenView. Vrednost posla je kar 4,5 milijarde dolarjev, kar nakazuje, da pri HP-ju pričakujejo velik skok povpraševanja na trgu orodij za upravljanje okolij IT, tako zaradi vse večje kompleksnosti IT rešitev, kot tudi zakonskih določil o preglednosti in nadzorljivosti postopkov.

    Objavljeno: 7.8.2006
  • Creative Zen Neeon 2

    Creative Labs ima novo orožje v boju z družbo Apple na področju večpredstavnih prenosih predvajalnikov. Novi model Zen Neeon 2 cilja na Apple iPod Nano, od katerega je tanjši, bolje opremljen in cenejši. Druga generacija predvajalnikov Neeon je debela komaj 12,5 mm (0,2 mm manj kot Nano) in je na voljo s pomnilnikom velikosti 1, 2 in 4 GB. Za razliko od predvajalnika družbe Apple Zen Neeon 2 poleg glasbe predvaja tudi video posnetke, čeprav je pri gledanju vsebine lahko omejitev miniaturni zaslon z diagonalo le 1,5 palca.

    Objavljeno: 7.8.2006
  • Microsoft Live Spaces

    Microsoft je predstavil posodobljeno različico orodja za spletne strani in bloge MSN Spaces, ki so jo preimenovali v MSN Live Spaces. Gre za novo orodje iz družine spletnih storitev Live Services, ki se financirajo z oglaševanjem. Nova različica prinaša nekatere koristne izboljšave, kot je na primer možnost neposredne povezave s trenutnim sporočanjem prek servisa MS Live Messenger.

    Objavljeno: 7.8.2006
  • AOL odpušča

    Ameriški ponudnik internetnih storitev AOL bo odpustil 5000 delavcev, saj želi podjetje Time Warner, ki je njegov lastnik, zaradi slabih poslovnih rezultatov prestrukturirati podjetje in zmanjšati stroške. Številka predstavlja kar četrtinski delež vseh zaposlenih v AOL.

    Objavljeno: 6.8.2006
  • Lenovo bo nameščal SuSE

    Kitajski Lenovo, ki je kupil oddelek IBM za izdelavo osebnih računalnikov, je z Novellom sklenil dogovor o prednameščanju SLED 10 (SUSE Linux Enterprise Desktop) na zmogljive prenosnike ThinkPad T60p. S tem je postal prvi izmed velikih izdelovalcev prenosnikov, ki bo prodajal osebne računalnike z vnaprej naloženim Linuxom. Doslej so namreč podobno počeli le manjši ponudniki, predvsem v ZDA, le redki pa pri nas, HP in Dell pa sta po začetnem navdušenju navsezadnje premislila.

    Objavljeno: 6.8.2006
  • Black Hat USA 2006

    V ameriškem Las Vegasu se je končala letna hekerska konferenca Black Hat (črni klobuk je sinonim za krekerja oz. škodljivega hekerja), ki je že deseto leto zbrala številne hekerje iz celega sveta z namenom izboljšanja varnosti računalniških naprav.

    Objavljeno: 5.8.2006
  • AOL ponuja 5 GB

    Kljub temu da je Google ob koncu lanskega leta sklenil dogovor o nakupu 5 odstotkov delnic podjetja AOL, se tekma med ponudnikoma spletnih storitev ni končala. AOL bo namreč v začetku septembra vsem uporabnikom AOL Instant Messengerja (AIM) brezplačno ponudil 5 GB prostora na strežnikih podjetja Xdrive, ki ga je AOL kupil pred dobrim letom.

    Objavljeno: 5.8.2006
  • Canon HV10

    Canon je predstavil videokamero HV10, ki je najmanjša kamerama na svetu za snemanje v digitalnem formatu visoke ločljivosti HDV1080i. Tipalo CMOS velikosti 1/2,7 palca premore ločljivost 2,96 milijona točk in omogoča zajem videa v ločljivosti 1920x1080 točk. Kamera vsebuje Canonov procesor visoke ločljivosti DIGIC DV II in objektiv z 10-kratno optično povečavo, ki s sistemom ostrenja Instant AF omogoča natančno in hitro ostrenje.

    Objavljeno: 4.8.2006
  • 2,5 Gb v Parizu

    France Télécom je v Parizu položil 100 kilometrov optičnih kablov, s katerimi bo prihodnje leto 100 gospodinjstev poskusno uporabljalo dostop do interneta s hitrostjo prenosa podatkov kar 2,5 Gb/s v smeri proti uporabniku in 1,2 Gb/s v nasprotni smeri.

    Objavljeno: 4.8.2006
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji