• Tinder za napredno parčkanje računa

    Razvijalci priljubljene aplikacije za iskanje potencialnih partnerjev Tinder so napovedali novo plačljivo storitev, ki bo pohitrila vsakodnevno parčkanje.

    Objavljeno: 25.6.2018 12:30
  • Adobe z umetno inteligenco nad lažne slike

    Podjetje, ki je ustvarilo vsemogočni program za obdelavo fotografij Photoshop, je napovedalo vojno lažnim slikam na spletu.

    Objavljeno: 25.6.2018 12:00
  • Znanih nekaj več podrobnosti o prihajajočem Snapdragon 1000

    Qualcomm že nekaj časa pripravlja procesor Snapdragon 1000, namenjen prenosnikom z Windows 10, v spletu se je sedaj pojavilo nekaj več podrobnosti o tem procesorju.

    Objavljeno: 24.6.2018 15:00
  • OpenKirin za neobremenjen Android na Huaweijih

    Huawei je tudi pri nas vse bolj popularen proizvajalec telefonov z Androidom, a marsikdo pri njihovih napravah pogreša osnovni, neobremenjeni Android.

    Objavljeno: 24.6.2018 13:00
  • Dropbox odprl kodo novega kompresijskega algoritma

    Novi kompresijski algoritem DivANS, razvit pri Dropboxu, prinaša višje stopnje kompresije od obstoječih algoritmov (denimo 7zip, Brotli, itd).

    Objavljeno: 24.6.2018 07:00
  • Apple bo brezplačno zamenjal tipkovnice nekaterih prenosnikov

    Applovi uporabniki imajo na nekaterih novejših prenosnikih kar nekaj težav s tipkovnicami. Gre za tipkovnice z metuljastim vpetjem (»butterfly switches«) na prenosnikih MacBook Pro, te so se izkazale zelo občutljive, med drugim tudi na manjše prašne delce. Popravilo oziroma menjava je razmeroma draga, saj gre za menjavo cele tipkovnice (tudi če gre le za eno pokvarjeno tipko). Sedaj pa so pri Applu predstavili program, po katerem lahko uporabniki določenih prenosnikov brezplačno zamenjajo tipkovnice.

    Objavljeno: 23.6.2018 13:00
  • TSMC pripravlja Qualcommove 7nm procesorje

    Ameriški Qualcomm, znan predvsem po ARM procesorjih znamke Snapdragon, za omenjene procesorje nima lastnih tovarn.

    Objavljeno: 22.6.2018 15:00
  • Nintendo in Microsoft proti Sonyju

    Izredno priljubljena igra Minecraft bo na sistemu Nintendo Switch dobila programsko nadgradnjo, ki bo omogočala igralcem večigralstvo s tistimi, ki igro sicer igrajo na osebnih računalnikih, konzolah Xbox One in pametnih telefonih – ne pa tudi na Sonyjevem PlayStationu. Microsoft in Nintendo sicer močno podpirata tovrstno večigralstvo, Sony pa se mu zaenkrat upira. Tako igranje med drugim podpirata tudi Fortnite in Rocket League, a spet brez igralcev na Sonyjevem PlayStationu.

    Objavljeno: 22.6.2018 12:00
  • Intelov izvršni direktor odstopil "zaradi zapleta s sodelavko"

    Intelov izvršni direktor je nepričakovano sporočil, da odstopa s položaja in da se umika tudi iz upravnega odbora podjetja. V izjavi za javnost so v Intelu zapisali, da so bili nedavno obveščeni, da je imel Intelov dosedanji šef Brian Krzanich v preteklosti (sporazumno) razmerje z osebo, ki je zaposlena v podjetju.

    Objavljeno: 22.6.2018 05:00
  • Pošiljanje SMSjev preko spleta z Android Messages

    Uporabniki Android telefonov imajo po novem možnost pošiljanja in branja kratkih sporočil SMS neposredno preko spletnega vmesnika.

    Objavljeno: 21.6.2018 14:00
  • Instagram z daljšimi video posnetki

    Pri Instagramu so predstavili storitev, imenovano IGTV, s katero bodo ustvarjalcem omogočali objavo video posnetkov, dolgih tudi do ene ure.

    Objavljeno: 21.6.2018 12:00
  • EU pripravlja cenzuro interneta

    Odbor Evropskega parlamenta za pravne zadeve (JURI) je včeraj s 14 glasovi za, 9 proti in dvema vzdržanima potrdil predlog nove direktive o zaščiti avtorskih pravic na enotnem digitalnem trgu, ki po mnenju kritikov prinaša cenzuro interneta.

    Objavljeno: 21.6.2018 09:00
  • BitTorrent dobil novega kriptolastnika

    Podjetje BitTorrent Inc., ki ga poznamo predvsem po izjemno priljubljenem odjemalcu za torrente uTorrent, je dobilo novega lastnika. To je Justin Sun, ki ga poznamo po start-upu z imenom Tron, ki je uvedlo istoimensko kriptovaluto. Za BitTorrent je po neuradnih informacijah odštel 140 milijonov dolarjev.

    Objavljeno: 20.6.2018 20:00
  • Dogodek s slovenskimi kripto-pionirji

    Jutri, torej v četrtek, 21. junija, se bo ob 18. uri v Kristalni Palači v Ljubljani odvijal dogodek s slovenskimi pionirji kritptovalut.

    Objavljeno: 20.6.2018 11:00
  • Apple kaznovan zaradi zavrnitve servisa

    V Avstraliji je sodišče Applu dodelilo kazen v višini devetih milijonov avstralskih dolarjev (dobrih šest milijonov evrov) zaradi nespoštovanja potrošniških pravic.

    Objavljeno: 20.6.2018 10:00
  • Še ena Tesla v plamenih

    Ena izmed manj pogosto omenjenih težav električnih avtomobilov je nevarnost požarov.

    Objavljeno: 19.6.2018 10:00
  • Ameriški senat zavrnil Trumpovo pobudo za pomoč podjetju ZTE

    Ameriško ministrstvo za trgovino (Department of Commerce) je ameriškim podjetjem aprila prepovedalo prodajo programske in strojne opreme kitajskemu podjetju ZTE za sedem let.

    Objavljeno: 19.6.2018 09:00
  • WHO: Pretirano igranje iger je duševna motnja

    Svetovna zdravstvena organizacija je motnjo zaradi pretiranega igranja iger (gaming disorder) dodala na novi seznam razvrstitve bolezni, ki je izšel včeraj. Odslej je torej poljudno imenovana odvisnost od računalniških iger čisto zaresna diagnoza.

    Objavljeno: 19.6.2018 09:00
  • Xiaomijev Mi A2 prihaja konec poletja

    V našem zadnjem večjem preizkusu cenejših pametnih telefonov smo močno pohvalili Xiaomijev Mi A1; vse kaže, da bo njegov naslednik na voljo proti koncu poletja.

    Objavljeno: 18.6.2018 14:00
  • Končno odstranjene nevarne Docker slike

    S spletišča Docker Hub so odstranili 17 nevarnih slik sistemov, v katerih je bila dodana zlonamerna programska oprema.

    Objavljeno: 18.6.2018 11:00
  • Sonyjev PlayStation 5 naj bi prišel čez dve leti

    V spletu so se pojavile govorice, da naj bi Sonyjeva naslednja igralna konzola PlayStation 5, na police prišla že leta 2020 (čeprav je bilo pred kratkim rečeno, da naj bi jo čakali še tri leta).

    Objavljeno: 18.6.2018 09:00
  • Tudi Facebook s pretokom iger

    Velikanski uspeh Twitcha, pa tudi Youtuba, ki se je v živo predvajanje igranja iger vključil nekoliko kasneje, je premamil tudi Facebook – predstavil je servis Facebook.gg. Gre za novi Facebookov poskus postati uspešna video platforma.

    Objavljeno: 15.6.2018 13:00
  • OnePlus 6 gre za med

    Ustanovitelj in šef podjetja OnePlus je v pogovoru za Business Insider povedal, da so v manj kot mesecu prodaje (22 dni) najnovejšega modela OnePlus 6 prodali kar milijon primerkov in to kljub temu, da ima polovica ameriških operaterjev z OnePlus nezdružljiva omrežja (CDMA). Starejši modeli OnePlus so za take prodajne številke potrebovali tri mesece.

    Objavljeno: 15.6.2018 11:00
  • Varnostni izzivi kriptovalut in kako zagotoviti varno uporabo

    Kriptovalute temeljijo na tehnologiji veriženja blokov (ang. Blockchain). Opišemo jo lahko kot opišemo odprto globalno knjigo, ki decentralizirano beleži zapise v podatkovni bazi, distribuirani na mreži računalnikov v svetovnem medmrežju. Vsak posamezen blok je kriptografsko podpisan in časovno ožigosan, preden se doda verigi predhodno potrjenih blokov. V verigi ni možno spreminjati potrjenih blokov, saj bi to zahtevalo spremembo na vseh instancah, ki so distribuirane po mreži, kar ni mogoče. Opisano daje tehnologiji lastnosti, ki omogočajo visok nivo dostopnosti, trajnosti in celovitosti zapisov. Tehnologija veriženja blokov zato velja za varno zasnovan sistem.

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 15.6.2018 11:00
  • Lanska rast bitcoina posledica manipulacije

    Bitcoin in ostale kriptovalute, ki naj bi po besedah številnih zagovornikov utelešale tudi upor proti modernemu lažnivemu finančnemu sistemu in malverzacijam bank, so v resnici prav tako ali pa še bolj zmanipulirani, kažejo izsledki najnovejše raziskave. Profesor John Griffin in njegov doktorand Amin Sham z Univerze v Austinu sta podrobno analizirala lansko dogajanje na bitcoinovem blockchainu in z veliko gotovostjo zaključila, da je bila več kot polovica lanske eksponentne raste bitcoina ena velika manipulacija.

    Objavljeno: 15.6.2018 05:00
  • Google Developers v Tehnološkem parku v Ljubljani

    Če vas zanima Googlova razvijalska ekipa, vas bo zanimal dogodek, ki se bo pri nas odvil 18. junija. Avtobus ekipe Google Developers se bo namreč ustavil tudi v Tehnološkem Parku v Ljubljani, njegovi potniki pa se želijo srečati z razvijalci in tehnološkimi navdušenci.

    Objavljeno: 14.6.2018 11:00
  • Politika in kiber (ne)varnost

    Evropski parlament (Odbor za zunanje zadeve) je konec minulega meseca sprejel Poročilo o kibernetski obrambi, v katerem med drugim poziva EU »naj opravi natančen pregled programske, informacijske in komunikacijske opreme ter infrastrukture, ki se uporablja v institucijah«.

    Objavljeno: 13.6.2018 11:00
  • Apple prepovedal aplikacije za rudarjenje kriptovalut

    Apple že od vsega začetka svoje trgovine z aplikacijami AppStore vodi zelo strogo politiko glede tega, kaj tam sme biti in kaj ne. Za razliko od Googlove trgovine z aplikacijami, ki je veliko bolj odprta, je v AppStoru prepovedano marsikaj, od »pornografije« naprej.

    Objavljeno: 13.6.2018 10:00
  • Kreativno vohljanje preko telefona

    Španska nogometna zveza (LaLiga) je potrdila, da aplikacijo, ki je navijačem na voljo zastonj, uporabljajo tudi zato, da vohunijo za bari, ki nogometne tekme predvajajo zastonj, ne da bi zato plačali licenco.

    Objavljeno: 12.6.2018 11:00
  • Tematska izdaja Monitorja: Bitcoin in druge kriptovalute

    Poletne počitnice se bližajo - čas za branje posebne poletne številka Monitorja, v kateri smo se poglobili v Bitcoin in druge kriptovalute

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 12.6.2018 06:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji